» »

RH9, xp in grub

RH9, xp in grub

Wega ::

Nisem na vrat na nos odprl nove teme: ponosnemu lastniku pingo 2.0 distribucije (KDE razli?ica 3.1-12 Red Hat, isicer pa 2.4.20-27.9) mi je uspelo ?e nekaj samemu, nekaj s pomo?jo iskanja po va?em forumu, nekaj pa me vendarle ?e zanima.

1.) na hda1 imam Win XP(nfts), hda 2 je kao boot ext3, hda3 je glavni ext3, potem je pa tu ?e hda 4 - "raz?irjen" iz njega pa je razvejana podparticija hda5 - linux-swap. Particije si je izmislil sam namestitveni program in jih nisem spreminjal.

Uspelo mi je namestiti dodatek za branje ntfs particije. Po hudomu?nem nasvetu z tega foruma jo priklji?im v imenik mnt/wintendo. Ne znam pa ji dodeliti dovoljenja za ogled tudi takrat, ko sem prijavljen kot navadni uporabnik in ne root.
?e to: mountal sem jo na dva na?ina: mount dev/hda1/ mnt/wintendo in mount -t ntfs dev/hda1/ mnt/wintendo Kateri na?in je pravilnej?i' Vsekakor imam obakrat kot navadni uporabnik ?ez imenik klju?avnico.

2.) Kljub ve?kratnim poskusom mi GRUB ni hotel nikakor zagnati menija za izbiro OS ob bootanju. Do linuxa sem sicer lahko pri?el s pomo?jo zagonske diskete, do Windows pa ne. Ni mi preostao drugega kot da popravim mbr (uporabil sem kar staro zagonsko od w98 in ukazal fdisk /mbr)
Poskusil sem usposobiti tudi LILO po ve? razli?nih nasvetih (v glavnem se kon?a tako, da ko spro?im lilo se ne zgodi ni?) pa mi ni uspelo. Vseeno se mi zdi malce bedasto zaganjati linux z diskete, ?e pa jo pozabim not in me ni doma je pa cela panika, ker mi ljuba deca ne znajo pritisnit na gumb za izmet diskete in priti do svojih "omiljenih" winsov.
Naj pripomnim da sem pre?esal kup?ek nasvetov za GRUB tudi na tem forumu za kak?en mesec, tri nazaj, pa zaenkrat ?esa pametnega nisem na?el.

Kaj naj torej?e poskusim?

moj_nick ::

Za nfts te naproščam, da uporabiš search saj smo že tudi pravice obdelali. Drugače pa lahko poskusiš tudi tole:

chmod ugo+rx /mnt/wintendo
chown tvojusername /mnt/wintendo

Kar se tiče grub-a naredi naslednje:

prijavi se kot root
vpiši ukaz grub in vrže te v grub konzolo, kjer vpišeš spodnje komande

root (hd0,1)
setup (hd0)
quit

Preglej, če imaš datoteko /boot/grub/grub.conf in jo prilimaj v forum. Če je narobe nastavljena, ti ne bo delalo brez diskete.
110111001001010001010000

Kaj pa vem: vmes sem namreč že poskušal oživiti LILO in z okazom fdisk /mbr (iz dosa) restavriral zagon pod komando W XP
Ukaz grum ne zažene ničesar, grub conf pa izgleda takole:

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE: You have a /boot partition. This means that
# all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda3
# initrd /initrd-version.img
#boot=/dev/hda
default=1
timeout=10
splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz
title Pingo Linux (2.4.20-27.9)
root (hd0,1)
kernel /vmlinuz-2.4.20-27.9 ro root=LABEL=/ hdc=ide-scsi
initrd /initrd-2.4.20-27.9.img
title Windows/DOS
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

moj_nick ::

grub.conf pusti pri miru. Lažje bo, če boš še poskusil z grubom, ker ti ne bo treba na novo configa pisat.

Poskusi tole kot root:
/sbin/grub

Če imaš grub inštaliran, te mora postavit v grub-ovo komandno vrstico, kjer narediš tisto, kar sem ti v prejšnjem postu rekel.
110111001001010001010000

Zal mi je. Naredil sem, kot je bilo receno, pa mi ob zagonu javi najprej zagon grub in nato Error 17, potem pa tisina.
Malce sem bluzil okrog po raznih straneh, tudi tistih omenjenih v prvih sterih temah tega foruma. Zal: nic.
Poskusil sem z ponovno namestitvijo kot nadgradnjo, ki ti ponudi tudi ponovno namestitev zagonskega programa ampak - katerokoli kombinacijo uberem vedno na koncu izdavi da nisem namestil paketov za jedro in da namestitev zaganjalnika ne bo narejena.
Pač, bom ostal pri zaganjanju iz diskete, saj ni hudega.
Se pa zahvaljujem za pomoč pri NFTSju.
Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odstranitev software raida Redhat 5 v virtualki

Oddelek: Operacijski sistemi
6967 (880) BlaY0
»

Dva diska, dva OS, en GRUB -> kako izklopit grub in linux

Oddelek: Operacijski sistemi