» »

Mandatory Profiles za vse uporabnike (odjemalci: Win9x; PDC: Samba na Linuxu)?

Mandatory Profiles za vse uporabnike (odjemalci: Win9x; PDC: Samba na Linuxu)?

pirx ::

Oj!

Je možno narediti Mandatory Profile, ki bi se ob prijavi naložil vsem uporabnikom na Win9x mašine, ne glede na to, v katero skupino (imam 2. - "dijaki" in "ucitelji") spadajo v Linuxu/Sambi?

Rad bi samo, da imajo vsi uporabniki enak desktop (prirejen in okrnjen), katerega nebi mogli spreminjati. Sicer sem nekje bral, da je Mandatory Profile samo "user-specific" (torej bi se morali VSI prijavljati samo z enim up. imenov in geslom, namesto vsak s svojim, ki jim lepo mapira /home direktorij v Winse ipd.), ampak upam, da temu ni tako - ali pa da sem narobe razumel :)

Omejitve (npr. disejblanje Nadzorne plošče) se dajo narediti s System Policies, tudi glede na skupine uporabnikov, vendar da bi pa kaj desktop prirejal (npr. bližnjice na namizja, urejanje Start menija), to pa ni mogoče :(

Kakšni predlogi kako bi rešil ta problem? Laufam pa Sambo 2.2.7a kot PDC na Mandrake 9.1.

Lep pozdrav!
  • spremenil: pirx ()

hruske ::

Hm. Če to kj pomaga.

pirx ::

Hvala, ampak za Win9x ni napisano, kako uvesti Mandatory Profile za vse uporabnike, ne glede na njihov username, password ali skupnino k kateri spadajo.

ToniT ::

Vsem uporabnikom na win9x mašinah preimenuješ user.dat v user.man, za NT mašine (win2k, XP oz. NT4) pa ntuser.dat v ntuser.man.
Seveda se te datoteke nahajajo na serverju, kajti samo roaming profili so lahko mandatory.
To je vse.

pirx ::

In jih skopiram v /home mape od uporabnikov?

Za te namene bom imel na eni mašini dualboot z Win98 in WinXP, kjer bom delal vse potrebne spremembe (bližnjice na namizjih, prilagajanje start menija...). Po vsaki spremembi moram potemtakem tisti novi user.man oz. ntuser.man skopirati uporabnikom v /home mape - se to da narediti s kakšnim ukazom ali nekaj? (da ne bom vsakemu posebej to delal)

Kaj pa uporaba direktorija /etc/skel/ v Linuxu ? Baje se sem lahko kopirajo vse mape od željenega profila in potem ima vsak na novo dodan user v Linuxu/Sambi ob prijavi od tukaj že vse porihtano na odjemalcu. Kaj znano?

ToniT ::

Premalo bo skopirati samo user.man v /home/username, skopirati boš moral še ostale direktorije (recimo desktop).
Za kopiranje si napiši batch file.
Pri NT sistemih je kopiranje profilov malo bolj komplicirano (control panel->system->advanced->user profiles).
/etc/skel/ mislim, da v tvojem primeru ne bo delal - nisem prepričan.

pirx ::

Okej, hvala za pomoč, bom tako naredil in javil, kako kaj dela.

borchi ::

pirx: upam, da ko boš vse lepo imel poštimano, da boš naredil en člančič ali vsaj en hiter guide za nas lenuhe, ki bi jih kdaj to mogoče zanimalo?
l'jga

pirx ::

@borchi: saj bo kmalu valda :) glih zdaj se odpravljam zadeve preizkušat... verjetno bom pa še prej mel kakšna vprašanja :)

pirx ::

No, malo se je zalomilo...

Pri prvi prijavi v domeno, Win9x sporoči, da je to prva prijava in vpraša, če želim, da se naj nastavitve uporabnika shranijo. Po tem, ko kliknem na Da, se kreira user profil v /home mapo od uporabnika, pod imenom "profile9x". Mapa vsebuje Start meni, Desktop, Application Data,... le user.dat manjka! V Windows profilu je, v Linuxu ga ni. Sicer pa me bolj zanima, če bi že našel ta user.dat, kje ga naj preimenujem v user.man, v Winsih ali v Linuxu? V priročnikih je končnica vedno napisana z velikimi - user.MAN - ima to tud kakšen pomen? Verjetno ne, za vsak slučaj pa vseeno raje vprašam :) In kje naj določim tej datoteki, da je samo read-only - Winsi / Linux? Da ne bo potem kakšnih problem s pravicami nad datoteko...

Potem, ko bo en profil uštiman, kot je potrebno, ga bom samo za test prekopiral v /etc/skel/, pa da vidimo, če bodo na novo kreirani userji v Linuxu prevzeli te nastavitve v njihovo /home mapo. (program UserConf - Mandrake - omogoča to opcijo)

pirx ::

Druga težava - Policy Editor (oz. Urejevalnik sistemskih pravil) mi pri shranjevanju nove config.pol datoteke javi: "Prišlo je do napake pri zapisovanju registra. Datoteke ni mogoče shraniti."

Kolikor sem uspel izvedeti iz Microsoftovih strani, je težava v tem, da program misli, da želim datoteko shraniti z neko drugo končnico, in ne .POL (čeprav je vrsta datoteke izbrana .POL - tudi če sam dodam imedatoteke.pol nič ne pomaga).

Sem pa opazil drugo zanimivost - sta še dodatni 2 končnici na izbiro, s katerima bi jo lahko shranil: üS in @ ?? Ne glede na to, katero od obeh izberem, dobim sledeč error: "config.*.POL ni veljavno ime datoteke"

Najprej sem pomislil da je kaj narobe z Winsi (98, SLO), zato sem zadevo poskusil narediti še na drugem računalniku, se pa pojavijo iste napake.

Je že imel kdo kakšno podobno izkušnjo s tem?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virtualizacija Windows 98

Oddelek: Pomoč in nasveti
303119 (2178) krneki0001
»

Kako najlaže rešiti problem z unix permissioni

Oddelek: Pomoč in nasveti
161719 (1466) eVro
»

postavitev linux serverja (hardcore :)

Oddelek: Pomoč in nasveti
141560 (1331) BigWhale
»

Nekaj Linux vprasanj

Oddelek: Operacijski sistemi
131953 (1674) HerrBaron
»

winXP -> ne shrani mi nastavitev

Oddelek: Operacijski sistemi
8706 (627) danielka84

Več podobnih tem