Forum » Kaj kupiti » Kupujem novo racunalo, pa bi potreboval nekaj informacij :)
Kupujem novo racunalo, pa bi potreboval nekaj informacij :)
MViper ::
Pozdravljeni,
Ker imam v roku meseca namen zamenjati stari mlincek za novega, me
zanima kaj mi priporocate. No v bistvu, imam nek spisek ze sam,
zanima me, samo ce je v redu in/ali bi kdo kaj spremenil tam
ko so vprasanja, ostalega ne bi spreminjal
Ohisje: ChiefTec BX-03B-SLU, ČRN/SREBN BREZ PS
Napajalnik: Enermax EG365AX-VE 353W ATX -> ?
Plosca: AsusP4P800/GD 865PE,800FSB,Dual DDR400,AGP8x,8xUSB 2.0,SB,LAN 3Com 1Gbit,SATA -> ?
Procesor: PENTIUM 4 3,000GHz 512K 800MHz SOCKET 478 BOX
Grafika: RadeOn ATI 9800 128MB PRO DDR, DVI, tv-out
Ram: 2x Corsair DIMM 512MB DDR 400 -> ?
Disk: 2x Maxtor 120GB 7200RPM 8MB SATA
Disketnik: FDD NEC, SONY, TEAC 1.44
DvD Pekac: Plextor DVD-RW PX-708A/T3 (+/-) 8/4/12&4/2/12, int. ret. -> ?
Pekac: Plextor CD-RW 52/24/52 E-IDE
Sound: SOUND BLASTER AUDIGY2
Modem: 3Com USR MODEM int 56K V90 PCI
Hvala za pomoc!
lp
PS: srecn'ga pa zdrav'ga :D
Ker imam v roku meseca namen zamenjati stari mlincek za novega, me
zanima kaj mi priporocate. No v bistvu, imam nek spisek ze sam,
zanima me, samo ce je v redu in/ali bi kdo kaj spremenil tam
ko so vprasanja, ostalega ne bi spreminjal
Ohisje: ChiefTec BX-03B-SLU, ČRN/SREBN BREZ PS
Napajalnik: Enermax EG365AX-VE 353W ATX -> ?
Plosca: AsusP4P800/GD 865PE,800FSB,Dual DDR400,AGP8x,8xUSB 2.0,SB,LAN 3Com 1Gbit,SATA -> ?
Procesor: PENTIUM 4 3,000GHz 512K 800MHz SOCKET 478 BOX
Grafika: RadeOn ATI 9800 128MB PRO DDR, DVI, tv-out
Ram: 2x Corsair DIMM 512MB DDR 400 -> ?
Disk: 2x Maxtor 120GB 7200RPM 8MB SATA
Disketnik: FDD NEC, SONY, TEAC 1.44
DvD Pekac: Plextor DVD-RW PX-708A/T3 (+/-) 8/4/12&4/2/12, int. ret. -> ?
Pekac: Plextor CD-RW 52/24/52 E-IDE
Sound: SOUND BLASTER AUDIGY2
Modem: 3Com USR MODEM int 56K V90 PCI
Hvala za pomoc!
lp
PS: srecn'ga pa zdrav'ga :D
..: WilliamsF1 Team & Liverpool FC :..
Prevec :)
Nazadnje ko sem racunal je blo pri agt 491k, pr mlacomu pa 484k .. samo to mislim, da sem racunal se po starih cenikih. AGT ma cenik od 22. 12., ma 9800 pro se za 108k
Pa se tole, kaj je fora recimo pri Ramih, AGT ima po DDR333, DDR400 ipd, Mlacom pa PC3200, PC2100, PC2700 ipd, kaj je to ze fora?
Nazadnje ko sem racunal je blo pri agt 491k, pr mlacomu pa 484k .. samo to mislim, da sem racunal se po starih cenikih. AGT ma cenik od 22. 12., ma 9800 pro se za 108k
Pa se tole, kaj je fora recimo pri Ramih, AGT ima po DDR333, DDR400 ipd, Mlacom pa PC3200, PC2100, PC2700 ipd, kaj je to ze fora?
lojze_car ::
Ti pa maš keša.
PC3200 = DDR400[MHz]
PC2700 = DDR333[MHz] ...
To so sam različne oznake. Za prvo enačbo sm sigurn, za drugo pa mal manj (ampak je najbrž prov).
PC3200 = DDR400[MHz]
PC2700 = DDR333[MHz] ...
To so sam različne oznake. Za prvo enačbo sm sigurn, za drugo pa mal manj (ampak je najbrž prov).
para! ::
To so nazivne frekvence RAMov, ki se označujejo na dva načina, in sicer PC3200=DDR400, PC2700=DDR333,...
Drugače pa v redu sistem.
LP
Drugače pa v redu sistem.
LP
Death before dishonor!
BaRtMaN ::
Če imaš denarja za takšen sistem, bi si lahko privoščil še širokopasovni dostop do interneta.
A tako je z RAMI, najlepsa hvala!
lojze_car: ah kes. Kupu bom masino za 2-3 leta minimum :)
Tom DeLonge: Ves kako je s pekaci, vzel sem DvD pekac, itak to bom potreboval, namesto navadnega CD-roma sem pa raje vzel pekac, pac niso bistvene razlike v kesu :) ..ceprav bi pa DvD rom skorajda se bolj potreboval, hvala za namig!
BaRtMaN: Saj imam ADSL 2 mbit, kaj cem se lepsega? :)
frenk: ne vem, najbrz ne, se nikol nisem, nimam zelje, posebej ker imam raje stabilnost kot pa hitrost :)
lojze_car: ah kes. Kupu bom masino za 2-3 leta minimum :)
Tom DeLonge: Ves kako je s pekaci, vzel sem DvD pekac, itak to bom potreboval, namesto navadnega CD-roma sem pa raje vzel pekac, pac niso bistvene razlike v kesu :) ..ceprav bi pa DvD rom skorajda se bolj potreboval, hvala za namig!
BaRtMaN: Saj imam ADSL 2 mbit, kaj cem se lepsega? :)
frenk: ne vem, najbrz ne, se nikol nisem, nimam zelje, posebej ker imam raje stabilnost kot pa hitrost :)
billy ::
*slin* *slin*
pravi kick-ass sistem...blagor enim
Če že denar ni ovira bi lahko pogledal za P4C800 deluxe. Razlike v ceni je približno 20.000sit, ampak je plata res ultimo powah.
Ker si napisal 2x 120G diska jih imaš namen vezati v RAID 0? S P4C800 ne bo težav, saj že ima integiran promise raid kontroler. P4P800 tudi podpira RAID 0, ampak ne toliko opcij, kot so na P4C800.
Če želiš še hitrejši sistem pa si oglej WD raptorje (10.000 obratov!), kapaciteta je sicer majhna, ampak je hitrost v RAIDu primerljiva, če ne še hitrejša, od nekaterih SCSI sistemov.
Na tvojem mestu (in tudi jaz bom tako naredil) bi vzel 2x raptorja v RAID 0 za sistemski in "delovni" disk. Na njem laufaš sistem(-e) ter igre, in programe....ko rabiš hiter prenos podatkov z diskovja. Za hranjenje podatkov(glasba, filmi, slike, etc...) pa se ozri za kakšnim IBM 120G ATA100 diskom.
Pa ne pozabi še par dodatnih ventilatorjev v ohišju, ter coolerje za diske! Marsikomu je že šel disk ravno zaradi previsoke delovne temperature!
pravi kick-ass sistem...blagor enim
Če že denar ni ovira bi lahko pogledal za P4C800 deluxe. Razlike v ceni je približno 20.000sit, ampak je plata res ultimo powah.
Ker si napisal 2x 120G diska jih imaš namen vezati v RAID 0? S P4C800 ne bo težav, saj že ima integiran promise raid kontroler. P4P800 tudi podpira RAID 0, ampak ne toliko opcij, kot so na P4C800.
Če želiš še hitrejši sistem pa si oglej WD raptorje (10.000 obratov!), kapaciteta je sicer majhna, ampak je hitrost v RAIDu primerljiva, če ne še hitrejša, od nekaterih SCSI sistemov.
Na tvojem mestu (in tudi jaz bom tako naredil) bi vzel 2x raptorja v RAID 0 za sistemski in "delovni" disk. Na njem laufaš sistem(-e) ter igre, in programe....ko rabiš hiter prenos podatkov z diskovja. Za hranjenje podatkov(glasba, filmi, slike, etc...) pa se ozri za kakšnim IBM 120G ATA100 diskom.
Pa ne pozabi še par dodatnih ventilatorjev v ohišju, ter coolerje za diske! Marsikomu je že šel disk ravno zaradi previsoke delovne temperature!
billy ::
Za stabilnost takega sistema boš potreboval vsaj 400W napajalnik. Priporočam vsaj 500W !!
Kakšen model ohišja je tale tvoje ne vem, bi pa bilo pametno, če je big tower?
Kakšen model ohišja je tale tvoje ne vem, bi pa bilo pametno, če je big tower?
frenk ::
ah sej lahko tud navijaš pa zadeva ostane 100% stabilna
hišje: to je čist tvoja odločitev, fajn pa je če lahko daš notr dost ventilatorjev in da ima čimboljšo zvočno izolacijo
napajalnik: vredu
matična: vredu
proc: vredu
grafična: mogoče bi blo bol če bi se stegnu za pro verzijo...poleg tega pa probaj kupt hercules verzijo, ki je cenejša, ker zanjo ni potrebno plačat carine
ram: kup navadnga corsaira in ne xms, če ne boš navijal
disk: mogoče raj hitachi al pa samsung, sicer pa itaq ni velkih razlik
disketnik: jan nažalost ga morš še met
pekač: vredu
dvdpekač: al res mislš da ga rabš?
sound: zakaj audigy2?...a maš dost dobre zvočnike, da bo kvaliteta zvoka sploh pršla do izraza?
modem: reč naj ti ga ven dajo, ker itak samo šaro dela
hišje: to je čist tvoja odločitev, fajn pa je če lahko daš notr dost ventilatorjev in da ima čimboljšo zvočno izolacijo
napajalnik: vredu
matična: vredu
proc: vredu
grafična: mogoče bi blo bol če bi se stegnu za pro verzijo...poleg tega pa probaj kupt hercules verzijo, ki je cenejša, ker zanjo ni potrebno plačat carine
ram: kup navadnga corsaira in ne xms, če ne boš navijal
disk: mogoče raj hitachi al pa samsung, sicer pa itaq ni velkih razlik
disketnik: jan nažalost ga morš še met
pekač: vredu
dvdpekač: al res mislš da ga rabš?
sound: zakaj audigy2?...a maš dost dobre zvočnike, da bo kvaliteta zvoka sploh pršla do izraza?
modem: reč naj ti ga ven dajo, ker itak samo šaro dela
Ja tkole je:
Raida ne potrebujem, imel bom dva disk za to, da bom na enemu imel 98SE [proklik] na drugemu disku pa XP, pa tudi zato, ker se mi je velikokrat en disk sesul, pa je potem vsaj se en sistem na voljo.. Zato bom dva disk vzel, drugace bi enega 250 gb.
Bom pogledal tudi za Raptorje, pa da vidim ceno/plac :)
56k modem potrebujem za proklik.. ker preprosto drugac ne deluje, se na XPjih ne deluje.. Ali pa imam kaksno staro verzijo, samo nisem dobil nobenega obvestila za novejso.. :\
frenk: dvd pekac bom potreboval, zakaj ne? Lepo kopiram in pospravim za 4.3 gb divxu, da si me ne valjajo po disku.. pa tudi za Playstation2 bi mi ze do sedaj velikrat prav prisel
Audigy2.. zato, ker.. imam Logitech Z-560 zvocnike 4.1 sistem, zelo fajn zvocniki, pa bi rad jih fajn izkoristil z dobro zvocno kartico, poleg tega tudi sem pa tja kaksna igra potrebuje dobro zvocno za manjse obremenjevanje procesorja.. ali pac?
Raida ne potrebujem, imel bom dva disk za to, da bom na enemu imel 98SE [proklik] na drugemu disku pa XP, pa tudi zato, ker se mi je velikokrat en disk sesul, pa je potem vsaj se en sistem na voljo.. Zato bom dva disk vzel, drugace bi enega 250 gb.
Bom pogledal tudi za Raptorje, pa da vidim ceno/plac :)
56k modem potrebujem za proklik.. ker preprosto drugac ne deluje, se na XPjih ne deluje.. Ali pa imam kaksno staro verzijo, samo nisem dobil nobenega obvestila za novejso.. :\
frenk: dvd pekac bom potreboval, zakaj ne? Lepo kopiram in pospravim za 4.3 gb divxu, da si me ne valjajo po disku.. pa tudi za Playstation2 bi mi ze do sedaj velikrat prav prisel
Audigy2.. zato, ker.. imam Logitech Z-560 zvocnike 4.1 sistem, zelo fajn zvocniki, pa bi rad jih fajn izkoristil z dobro zvocno kartico, poleg tega tudi sem pa tja kaksna igra potrebuje dobro zvocno za manjse obremenjevanje procesorja.. ali pac?
billy ohisje imam namen vzet midi tower, pa en posten napajalnik notri, to pa predvsem ker pod mizo [ja nazalost ga moram imeti pod mizo] nimam veliko prostora, pa je midi idealen, drugace bom pa nametal not se max st ventilatorjev.. 4 ali kolikor ze pac. Mislim da pri tem ChiefTecu 4x 80x80 pa 2x 90x90 mislim da, nisem preprican
boštjan ::
edino kar me moti,je da kopuješ tako drag dvd pekač,kupi liteona 811,ki peče enako hitro dvd,pa še 40k pride
Tilen ::
tudi tukaj lahk prides 10k ceneje skos ce vzames SB live 5.1 bulk :>
Men super deluje z Logitech Z-640 tako da bi s temi tvojimi tudi moglo it :)
tudi tukaj lahk prides 10k ceneje skos ce vzames SB live 5.1 bulk :>
Men super deluje z Logitech Z-640 tako da bi s temi tvojimi tudi moglo it :)
dr.J ::
> Kupu bom masino za 2-3 leta minimum :)
Yes, yes... Bolj kot resna vprašanja je tole važičkanje s konfiguracijo. Če bi zares kupoval s pogledom v prihodnost, bi se zanimal za 64 bitne procesorje (Opteron).
Floppy = muzejski komad v novi konfiguraciji.
CD-RW + DVD+-RW? Dva pekača = nima smisla.
RAID-0 = oslarija. RAID-1 priporočeno.
Yes, yes... Bolj kot resna vprašanja je tole važičkanje s konfiguracijo. Če bi zares kupoval s pogledom v prihodnost, bi se zanimal za 64 bitne procesorje (Opteron).
Floppy = muzejski komad v novi konfiguraciji.
CD-RW + DVD+-RW? Dva pekača = nima smisla.
RAID-0 = oslarija. RAID-1 priporočeno.
boštjan: saj, tam ko so vprasanja zraven [pri konfiguraciji], tam se nisem preprican ce bom to vzel. Ce je LiteOn res podobno zmogljiv kot Plextor potem se mi res brezveze zdi kupovati Plextorja. Po drugi strani [govorim iz izkusenj] nimam ravno dobrih izkusenj z Korejskimi ipd. "noname" cd-romi, pekaci ipd. Ce je ze v startu vse lepo delal, je ziher prislo v roku pol-leta, leta do kaksnih trapastih tezav, ki jih pri "firmah" ne srecas, tako da se oklevam, kaksen dvd pekac bom vzel..
ReXi: Ja, za Audigy2 res razmisljam, samo recimo vzamemo za primer ne vem.. GP4 recimo. Boljso zvocno mas -> manj obremenjuje procesor -> lepse dela. Pa to ni samo za eno igro. Saj verjamem, da ne bom izkoristil 100% te kartice, samo ne vem. Kolega, ki jo je testiral mi jo je mocno priporocal. Pol pa ne vem, ali cem jo ali ne. 5.1 bulk imam sedaj. Se razmisljam :)
dr.J: Takole ti bom povedal, racunalnik mi je [zaradi telesnih tezav] in sluzba in hobi in prosti cas, zato na vsake 2-3 leta menjam komplet racunalo, ce mi le financno znese. Ce ne, pa vsaj nadgradim, trenutno imam XP1700, zadeva mi ne zadostuje vec. Masino imam namen menjati v roku 2h mesecev, sestavil sem okvirno konfiguracijo. Opterona nimam namen kupovati, imam svoje razloge: 1. ni se receno ali bo uspesen ali ne, 2. plate za te procesorje niso poceni, 3. nove stvari nikoli niso biser zanesljivosti .. Prav tako sem imel enega prvih Athlonov januarja 2000 .. Bil je Socket A, problem je bil v tem, da tisti cas ni bilo nobenega dobrega hladilnika za njega, leto kasneje, ko so mi sli lezazji v hladilniku pa ga nikjer nisem dobil, ker so potem prisla ze druga podnozja ven. Zato za super-nove stvari nisem kandidat, raje pocakam nekaj casa, da se to "ziherizira" in se potem kupi. Zato trenutno ciljam na sprobano varianto; P4 na 800 mhz
Floppy: muzejski primer ja, samo se vedno se ga potrebuje. Se vedno je must have
Pekaca: res je, 2 nima smisla, bo DvDRW + DvD
Raid-1: mogoce, bom videl, trenutno - ne hvala.
ReXi: Ja, za Audigy2 res razmisljam, samo recimo vzamemo za primer ne vem.. GP4 recimo. Boljso zvocno mas -> manj obremenjuje procesor -> lepse dela. Pa to ni samo za eno igro. Saj verjamem, da ne bom izkoristil 100% te kartice, samo ne vem. Kolega, ki jo je testiral mi jo je mocno priporocal. Pol pa ne vem, ali cem jo ali ne. 5.1 bulk imam sedaj. Se razmisljam :)
dr.J: Takole ti bom povedal, racunalnik mi je [zaradi telesnih tezav] in sluzba in hobi in prosti cas, zato na vsake 2-3 leta menjam komplet racunalo, ce mi le financno znese. Ce ne, pa vsaj nadgradim, trenutno imam XP1700, zadeva mi ne zadostuje vec. Masino imam namen menjati v roku 2h mesecev, sestavil sem okvirno konfiguracijo. Opterona nimam namen kupovati, imam svoje razloge: 1. ni se receno ali bo uspesen ali ne, 2. plate za te procesorje niso poceni, 3. nove stvari nikoli niso biser zanesljivosti .. Prav tako sem imel enega prvih Athlonov januarja 2000 .. Bil je Socket A, problem je bil v tem, da tisti cas ni bilo nobenega dobrega hladilnika za njega, leto kasneje, ko so mi sli lezazji v hladilniku pa ga nikjer nisem dobil, ker so potem prisla ze druga podnozja ven. Zato za super-nove stvari nisem kandidat, raje pocakam nekaj casa, da se to "ziherizira" in se potem kupi. Zato trenutno ciljam na sprobano varianto; P4 na 800 mhz
Floppy: muzejski primer ja, samo se vedno se ga potrebuje. Se vedno je must have
Pekaca: res je, 2 nima smisla, bo DvDRW + DvD
Raid-1: mogoce, bom videl, trenutno - ne hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MViper ()
dr.J ::
Ja, saj imaš večinoma kar prav. Nove stvari imajo vedno porodne težave.
Floppy ni "a must have"; že 3 leta ga ne uporabljam več.
Glede RAIDa: velike diek je težko backupirati tudi na DVDje. Če imaš gor recimo arhiv filmov ali mp3jev, si vanj vložil verjetno nekaj časa. Zdaj pač presodi sam, kaj je pomembnejše - ali varnost ali hitrost ali prostor.
Kaj pa monitor?
Floppy ni "a must have"; že 3 leta ga ne uporabljam več.
Glede RAIDa: velike diek je težko backupirati tudi na DVDje. Če imaš gor recimo arhiv filmov ali mp3jev, si vanj vložil verjetno nekaj časa. Zdaj pač presodi sam, kaj je pomembnejše - ali varnost ali hitrost ali prostor.
Kaj pa monitor?
Ja saj zato ne bi rad reskiral kaj novega, da se potem ucim na njem, kaj ga matra :)
Dobro, floppy ni must have, ni nuja, res je, pride [vsaj meni] vcasih prav. Ce ne drugega za fdisk :)
Hja Raid.. Ne vem. Mislim, da se mi ne bi obnesel, ker itak imam 2 racunala in imam tiste nujne stvari backupane, ce pa ze pride do extremnih primerov imam pa se kolega, ki imava identicne arhive filmov ali mp3jev. Ostalo kar pa nima kolega ali nimam na drugem racunalu pa komot pospravim na navaden CD. Tako da, raid zaenkrat ne potrebujem.
Monitor bom obdrzal obstojecega; Samsung 172T :)
Dobro, floppy ni must have, ni nuja, res je, pride [vsaj meni] vcasih prav. Ce ne drugega za fdisk :)
Hja Raid.. Ne vem. Mislim, da se mi ne bi obnesel, ker itak imam 2 racunala in imam tiste nujne stvari backupane, ce pa ze pride do extremnih primerov imam pa se kolega, ki imava identicne arhive filmov ali mp3jev. Ostalo kar pa nima kolega ali nimam na drugem racunalu pa komot pospravim na navaden CD. Tako da, raid zaenkrat ne potrebujem.
Monitor bom obdrzal obstojecega; Samsung 172T :)
Jose ::
Proklik gre na ADSL-u. Mora biti verzija Proklika 13 in moraš še nekaj narediti, kar ti bodo pojasnili na helpdesku tel. 01 476 20 60.
Jose: aha hvala za napotke! Pa je mozno da se HYPO.net [hypov proklik] pa Proklik kaj tepeta med sabo? Card reader vem da lahko oba enakega uporabljata..
perci ::
Tisti, ki pravte, da je bedarija met floppy: Razložte mi, kako rešte problem, če dobite en dokument od nekoga na disketi? Se greste jebat k sosedu al raj fuknete v svoj floppy ki roko na srce stane 2 jurja, skodi pa nikomur ce je v kisti. Pa se butnes lahko kdaj kako zadevo iz njega, recimo kak (bootable) low level format progy, ki ga je dost bolj simpl dat na floppy kot na cd.
piskot: poslano!
perci: zame osebno je floppy tudi se vedno uporaben. Ce ne drugega, ko dajem W98 gor pa delam particije.
perci: zame osebno je floppy tudi se vedno uporaben. Ce ne drugega, ko dajem W98 gor pa delam particije.
DjTonic ::
perci ja to maš prav. Sicer floopya nimam priklopljenega, ampak ga imam še vseeno nekje v omari za vsak slučaj, če dobim kak wordov dokument na disketi. Bios pa take stvari pa itak preko bootable cd-ja flasham.
JustVi ::
Če te višina ovira in ne dolžina, bi jaz vse tole porinu v enega TT Al. Malo tišje bo in bolj zračno.
Še en Rack z enim diskom potrebujeta s kolegom, če nimata mreže.
Potem bo tole, mislim, kompletno.
Še en Rack z enim diskom potrebujeta s kolegom, če nimata mreže.
Potem bo tole, mislim, kompletno.
kuglvinkl ::
Ampak, če mi takoj ne nehate se javno obveščati o ZS, bom khm...
Če ne dobiš maila na novo ZS, pomeni, da nisi nastavil, da dobiš mail, če ti nekdo pošlje ZS.
Če ne dobiš maila na novo ZS, pomeni, da nisi nastavil, da dobiš mail, če ti nekdo pošlje ZS.
Your focus determines your reallity
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen računalnik imate pa vi? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 16839 (8878) | Vlad Tepeš |
» | Kakšno računalniško konfiguracijo imate? (nasplošno vaš hardware) (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 7693 (6141) | ialexxb |
» | Ocenite računalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 6306 (4822) | opeter |
» | Nova masina - videoOddelek: Kaj kupiti | 1300 (1210) | Gejmer |
» | Kaj bi vi spremenili pri tem PCju, če bi zadeli na LOTU-u?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 4373 (3345) | undefined |