☰

» »

Pew Research Center: ljudje so čedalje bolj prepričani, da družbena omrežja škodujejo demokraciji

Pew Research Center: ljudje so čedalje bolj prepričani, da družbena omrežja škodujejo demokraciji

Slo-Tech - Pew Research Center je v veliki študiji odnosa do družbenih omrežij prebivalce v 37 državah povprašal, kako po njihovem mnenju družbena mrežja vplivajo na demokracijo. V večini držav se je od leta 2022 do 2026 povečalo število ljudi, ki družbena omrežja vidijo kot demokraciji škodljiva. V razvitih in bogatejših državah je ta delež praviloma višji.

Zanimivo je, da v ZDA kar 64 odstotkov odraslih meni, da so družbena omrežja škodljiva za demokracijo, kar je približno enako kot pred štirimi leti. V drugih državah je bil v prejšnji anketi ta delež večinoma nižji, a se hitro povečuje. Najbolj kritični so v Avstraliji, Franciji, Kanadi, Nemčiji, Nizozemski, Veliki Britaniji in ZDA. Pomembni izjemi med bogatimi državami sta Izrael in Singapur. Najbolj pozitivno mnenje o družbenih omrežjih pa imajo v Gani, Keniji, Nigeriji, Tajski in na Filipinih.

Mediana med državami je 55 odstotkov ljudi, ki imajo pozitivno mnenje o vplivu družbenih omrežij na demokracijo. Vrzel med generacijami je občutna, saj imajo mlajši načeloma pozitivnejše mnenje. Slovenije v raziskavi ni.

Po drugi strani pa večina ljudi meni, da so ljudje zaradi družbenih omrežij bolj informirani in da imajo več možnosti, da je njihov glas slišan. Zagotovo so družbena omrežja dala glas sleherniku, a med vsesplošnim kričanjem je težko kaj slišati. Kar 79 odstotkov ljudi pravi, da družbena omrežja olajšujejo manipulacije z lažnimi informacijami, 68 odstotkov pa meni, da so povečala politični razkol.

1 komentar

OutOfTheBox ::

Ok. Zakaj takoj mislijo oz. kaj jih je prepričalo v to? Kakšna je povezava med družbenim omrežjem in škodo v prid demokraciji.