☰

» »

43" 4K tv namesto monitorja

43" 4K tv namesto monitorja

M_M ::

Evo, po zelo dolgem času se vračam na ta forum z vprašanjem, na katerega ne najdem pravega odgovora. 43" 4K tv namesto monitorja?? Dobra ali slaba ideja?

Če bi potreboval le za osnovo, internet kakšen progamček, youtube, zadeva sploh ne bi bila vprašljiva, tako pa potrebujem precej natančen monitor za obdelavo foto / video.

Zanima me, če kdo uporablja TV namesto monitorja. Privlači me 4k resolucija, ki je na 43" ravno dovolj PPI, da je primerljivo s trenutnim 27" 1440p monitorjem. Torej bi bil zaslon uporaben brez upscelinga in je dejansko uporabna celotna 4k površina.

Skrbi me predvsem natančnost prikaza barv in še bolj morebiten povečan kontrast. Ne bi namreč rad izgubil prikaza v temnih in v svetlih delih.
Druga skrb pa je morebiten neoster tekst.

Zelo zanimiva opcija mi je Hisense QLED TV, ki ima v BigBangu akcijo, da ga lahko v roku 30 dni vrnem brez razloga. Ampak ker nisem človek, ki bi stvar kupil samo malo "za hec" in se zanašal da tako lahko vrnem, bi se raje prej prepričal, da je večja možnost, da TV dejansko obdržim, kot da trgovcem povzročam težave z vračilom sicer brezhibnega izdelka.

Lp M
Ni vazno v katero smer gres, vedno bo proti vetru in v klanec !

MadMax ::

Če ga imajo razstavljenega, pojdi tja s prenosnikom (četudi sposojenim) in probaj.
Če ne, pač izkoristi možnost vračila. Tudi jaz nisem pristaš takih vračil, a če ne gre drugače-prodajalcu je to pač "rizik posla". Bolje kot da sem nezadovoljen naslednjih par let...

Sem imel podobne prebliske s svojim nekaj let starim 49" LGjem z IPS panelom: nad sliko nisem imel pripomb, čeprav bi tebe motili malce temnejši vogali.
Je pa za delo moteč lag že pri tipkanju v wordu...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

V bajti imam 3 TV-je, ampak noben ni 4k in vsi so že malo v letih tako da neposredno ne morem primerjati z domačimi zasloni.

Inšut lag navaja manj kot 7 ms, kar se mi zdi, da ne bi smel opaziti pri scrolanju ali pri premikanju miške.

Tole s prenosnikom - sem se že dogovarjal s trgovcem v Merkurju, kjer imajo razstavljenega in prvi, da ni problema. Je pa drug problem. V Merkurju je dražji in pri njih akcija "vračila v 30 dneh" ne velja. Spet mi je pa glupo, da bi v Merkurju nekaj testiral, potem pa bi kupil drugje :)

Zato sem se obrnil sem, če morda kdo uporablja TV namesto monitorja.

Youtube je poln modelov, ki uporabljajo to kombinacijo. Sicer večina uporablja LG-jev QLED tv, ki naj bi bil najboljši za to. Amapk cena tistega je že višja kot 43" Dell 4K računalniški monitor. Če bi mi bilo za dajati 900€, vzamem namenski monitor, kjer vem, da bodo barve in vse BP.

Nikonja ::

M_M je izjavil:

Evo, po zelo dolgem času se vračam na ta forum z vprašanjem, na katerega ne najdem pravega odgovora. 43" 4K tv namesto monitorja?? Dobra ali slaba ideja?

Če bi potreboval le za osnovo, internet kakšen progamček, youtube, zadeva sploh ne bi bila vprašljiva, tako pa potrebujem precej natančen monitor za obdelavo foto / video.

Zanima me, če kdo uporablja TV namesto monitorja. Privlači me 4k resolucija, ki je na 43" ravno dovolj PPI, da je primerljivo s trenutnim 27" 1440p monitorjem. Torej bi bil zaslon uporaben brez upscelinga in je dejansko uporabna celotna 4k površina.

Skrbi me predvsem natančnost prikaza barv in še bolj morebiten povečan kontrast. Ne bi namreč rad izgubil prikaza v temnih in v svetlih delih.
Druga skrb pa je morebiten neoster tekst.

Zelo zanimiva opcija mi je Hisense QLED TV, ki ima v BigBangu akcijo, da ga lahko v roku 30 dni vrnem brez razloga. Ampak ker nisem človek, ki bi stvar kupil samo malo "za hec" in se zanašal da tako lahko vrnem, bi se raje prej prepričal, da je večja možnost, da TV dejansko obdržim, kot da trgovcem povzročam težave z vračilom sicer brezhibnega izdelka.

Lp M

Tole ni bistvena razlika v PPI (85 vs 103 PPI) tko da boš dejansko ostal na istem, npr. jaz imam dva 27" 4k monitorja za obdelavo photo/video in vsak od njih ima, če se ne motim, 163 PPI, in enkrat ko se navadiš na to, je vse pod 140 obup, pa je to še bolj očitno na tako velikem TV-u katerega imaš 30cm od glave. Na koncu je vse odvisno ali je to hobi obdelava videa/photo ali profi, ampak v vsakem primeru jaz bi rajš imel dva 32" 4k monitora, ali eden UW 4k monitor kot TV. Razlika v ceni, posebej pri bolj kvalitetnih 4k monitorjih je konkretna ampak udobje dela pa neprimerljivo boljše.

DarwiN ::

Imaš OLED TV za slabih 700EUR. Tega imam jaz, oziroma C4 - leto dni starejši model.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

4K na manjši diagonali kot 42" ne pride v poštev. Ne želim softwerskega upscalinga, da bom lahko bral teks. Imam 13" prenosnik in 4K zaslon. Sedaj res ni več težav, ko pa sem ga kupil, polovica programov ni znala delati v upscale načinu. Še največ težav je imel photoshop.

Vem, kaj je PPI in poznam resolucije, sprašujem druge stvari, ki niso povezane s tem.

Tudi setup z dvema monitorjema mi ne sede. Imel, pa sem nazaj na enem.

Bi se pa vsekakor ne branil večje "delovne površine", ki jo dobim na 4K monitorju (pod pogojem, da je dovolj velik). 4K na 32" + upscale - ne pridobim nič ;)

DarwiN je izjavil:

Imaš OLED TV za slabih 700EUR. Tega imam jaz, oziroma C4 - leto dni starejši model.

Kako se obnese? Imaš morda primerjavo s kakšnim boljšim računalniškim monitorjem?

Zgodovina sprememb…

• spremenila: M_M ()

DarwiN ::

Ja, sem primerjal s 40" in 43" monitorjema in sta bila katastrofa. OLED seveda zmaga po celi črti.. Edini minus je razporeditev podpikslov RWGB namesto klasičnih RGB, zato je text mogoče malo manj oster.. Ampak to velja za večino OLEDov, tudi za OLED monitorje (razen morda najnovejših?).. Ampak osebno ne opazim, ker imam povečan text..Večina uporabnikov tega ne opazi.

Drgač tudi zate dvomim, da boš imel na 100% brez upscalinga..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

na 43" bi moralo biti ravno nekje podoben PPI kot imam trenutno na 27" 1440p monitorju. Ciljam nekje na 100-110 PPI.

Bo treba res do trgovine s prenosnikom, da malo vidim kvaliteto slike. NAjbolj me skrbijo temni deli. Da ne bi zaradi previsokega kontrasta prehitro padlo v črnino. Potem mi je za foto/video obdelavo neuporabno. Konkretni model, ki ga gledam, naj bi imel input lag manj kot 7ms - dvomim, da bi to opazil.

Iger ne igram, tako da četudi vzamem čenejšo opcijo s 60Hz bi lahko zadostovalo.

IvoJan ::

uporabljam 42" LG C2 kot main monitor od oktobra 2022 in ga ne zamenjam za manjsega nikoli, in nikol vec kaj drugega kot OLED.
|TUF X670E plus WIFI|9800X3D|arctic LF3 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|