Forum » Loža » Ali naj ima otrok materin ali očetov priimek?
Ali naj ima otrok materin ali očetov priimek?
lilnasx ::
Kako izbrati otrokov priimek kjer starša nista poročena?
Kaj priporočate oz. kaj ste izbrali vi in zakaj?
fikus_ ::
Lahko enega, drugega, ali oba. Stvar dogovora.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
OutOfTheBox ::
Kako izbrati otrokov priimek kjer starša nista poročena?
Pri nas je prevzela mojega (očetovega). Načeloma je to default odločitev, je pa na koncu itak stvar dogovora. Enkrat sem jo sicer med nosečnostjo vprašal, pa je rekla da mojega, tako da od takrat se nisva več pogovarjala.
feryz ::
Našima je naša določila moj priimek.
Jaz se nisem vtikal, ker me boli k... za take zadeve.
Čeprav je res, da moj zveni trše kot njen.
In tudi imena sta dokaj močna, zato bolj paše skupaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Magic1 ::
Najbolje da vzamete od mame priimek, potem pa mama dobi pravega deca in ob njuni poroki prevzame partnerjev priimek... Pa boste an, ban, pet potgan.
Magic

Črni DILDO ::
Očetov priimek - najpogostejša izbira, zlasti zaradi tradicionalne norme in dejstva, da se v Sloveniji družinski priimek pogosto prenaša po očetovi liniji.
Oba priimka - manj pogosta, vendar vse bolj sprejemljiva in vidnejša možnost.
Samo materin priimek - verjetno najmanj pogosta od teh treh možnosti, vendar je pogostejša v primerih, ko starša nista poročena, oče ni priznal očetovstva, mati želi ohraniti svoj družinski priimek ali obstajajo drugi družinski razlogi.
Nikonja ::
Našima je naša določila moj priimek.
Ja boli te k.... ker jim je dala tvoj priimek.... ne bit hinavc, seveda ti je pomembno, ker če bi jim dala svoj priimek veš da ti nebi bilo vseeno, in to nam je ugravirano da se priimek od fotra prenaša naprej in tko je že kar nekaj časa. Dejansko če koruzništvo nebi bilo tolk popularno v Sloveniji (iz meni iskreno neznanega razloga) tega problema nebi niti bilo, pa je tolk popularno da dejansko imamo besedo za to, pa smo edini z besedo za to!
velikBrokoli ::
Očetov priimek je klasika, oba priimka je vizualno moteče, od mami priimek je pa pussy move za očeta
Ja sam kaj pa iz mamine strani? ? Ali so kake težave urejat zadeve, če ima otrok priimek po očetu? ?
Zgodovina sprememb…
- spremenila: lilnasx ()

deepsick ::
Smo v letu 2026, ne zdaj reči, da je nemogoče, glede na ženskece in moškinje.
Kaj, če se mami poroči N+1, in potem prevzame priimek N+1. moža, otroku pa ostane N=0, da je potem neka priimek-sirota.
Kaj, če se mami poroči N+1, in potem prevzame priimek N+1. moža, otroku pa ostane N=0, da je potem neka priimek-sirota.
McAjvar ::
V EU so tudi države, kjer partnerji ob sklenitvi zakonske zveze nimajo navade spreminjati priimka. Vsak obdrži svojega. Je mnogo lažje tudi z dokumenti. Za otroke se pa lepo zmenita, kako se bodo pisali. In se nihče ne obremenjuje s tem, kako copatasto izpadeš, ker jim je bolj pomembno, kaj jim je všeč.
So pa tudi primeri, kjer si izberejo za otroka nek povsem nov priimek... starša pa se potem tudi oba preimenujeta.
So pa tudi primeri, kjer si izberejo za otroka nek povsem nov priimek... starša pa se potem tudi oba preimenujeta.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
Ne vem kako je mnogo lažje, da ima otrok drug priimek kot starš. Vsakič moraš ob prečkanju meje imeti sabo neko potrdilo.
Najlažje je, če se poročita in spremeni žena priimek, potem imate pa vsi enak priimek.
Ni pa to seveda moderno, ker patriarhat bad.
Najlažje je, če se poročita in spremeni žena priimek, potem imate pa vsi enak priimek.
Ja kje pa piše, da se boš poročil v prihodnosti ob takih norih cenah... ? Lahko ja, lahko ne... poznam tudi primere ko so skup že 10 let pa imajo otroke, a se ne poročijo. Ženska bi se, moški pa ni zato. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenila: lilnasx ()

Črni DILDO ::
Poroka je sicer zgolj party. Po 2 letih skupne zveze in brez poroke si formalno poročen.
delavec44 ::
velikBrokoli je izjavil:
Ne vem kako je mnogo lažje, da ima otrok drug priimek kot starš. Vsakič moraš ob prečkanju meje imeti sabo neko potrdilo.
Kdo pa po priimku gleda sorodstvene veze? Otrok ima v sistemu vpisan emšo očeta in matere. Edino logično da preveriš po tem. Kakšno potrdilo?
ps. Z ostalimi alinejami se sicer strinjam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Utk ::
Naslov teme je treba spremenit, to ni za nikamor in ne spada v te čase. Pravilen naslov teme je: Ali naj ima otrok priimek starša 1 ali starša 2?
primoz4p ::
velikBrokoli je izjavil:
Očetov priimek je klasika, oba priimka je vizualno moteče, od mami priimek je pa pussy move za očeta![]()
Janez Cigler Kralj (rojen Janez Cigler[1]), slovenski politolog in politik, ... ?!
primoz4p ::
Teta na obisku.
Pri kosilu.
Teta iznenada uščipne Janezka za lička.
"Čigav si od očija ali od mamice?", sledi vprašanje.
Tu ni možen odgovor in ...
Nastane smrtna tišina. Od Janezkovega odgovora je odvisen mir pri hiši ...
Pri kosilu.
feryz ::
Ja boli te k.... ker jim je dala tvoj priimek.... ne bit hinavc, seveda ti je pomembno, ker če bi jim dala svoj priimek veš da ti nebi bilo vseeno, in to nam je ugravirano da se priimek od fotra prenaša naprej in tko je že kar nekaj časa. Dejansko če koruzništvo nebi bilo tolk popularno v Sloveniji (iz meni iskreno neznanega razloga) tega problema nebi niti bilo, pa je tolk popularno da dejansko imamo besedo za to, pa smo edini z besedo za to!Ja, boli me k... izbrala jim je imena in priimke. Jaz se nisem vtikal, mi je pa bila izbira kar všeč.
Nimam pa pojma, kaj ima to veze z koruzništvom. Lahko se foter in mama pišeta Novak, mulc pa Džafič. Brez problema, le podpišeš se na matičnem in je urejeno. Pa če si koruznik ali pa požegnan od gospoda.

WizzardOfOZ ::
Poročiš se, pa pol ni tolk problemov.
Boljši je ta:
Pride sveže poročen mlad par k zdravniku in razlaga kako sta na vse načine poskušala zanosit.
Pa ju doktor pogleda in pravi: Fanta, a vidva mene zajebavata?
Teta na obisku.
Pri kosilu.
Boljši je ta:
Pride sveže poročen mlad par k zdravniku in razlaga kako sta na vse načine poskušala zanosit.
Pa ju doktor pogleda in pravi: Fanta, a vidva mene zajebavata?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
velikBrokoli je izjavil:
Kdo pa po priimku gleda sorodstvene veze? Otrok ima v sistemu vpisan emšo očeta in matere. Edino logično da preveriš po tem. Kakšno potrdilo?
ps. Z ostalimi alinejami se sicer strinjam.
Mogoče je sedaj v EU lažje, ampak včasih je bilo pri ženi dokaj tečno, ko so od njenega fotra (drug priimek) vedno zahtevali dokazila, da je res njen oče, ko sta skupaj prečkala mejo.
imagodei ::
priimek po fotru, mitohondrijski dnk pa po mati![]()
Mnja, jaz se tudi malenkost nagibam k temu, čisto iz nekega grenko-sladkega občutka, da pač oče v starševskem odnosu ni enakovreden kot mati. Ne glede na to, kaj oče stori, je otrok vedno bolj "od mamice". Tako biološko (ja, mitohondrijski DNK; ampak je še precej več kot to: otrokove celice prečkajo placento (fetalni mikrohimerizem) in ostanejo v materi še desetletja, verjetno do materine smrti; gre pa tudi kontra, materine celice med nosečnostjo preko placente vstopajo v otrokovo telo in tudi v otroku ostanejo desetletja), kot tudi v socialnem smislu: če ne gre res nekaj hudo narobe v odnosu mati-otrok, ostane otrok vedno bolj povezan z materjo kot z očetom. S tem oče enostavno ne more tekmovat, ne glede na to, kako se angažira, kako že od prvega dne menja plenice, jemlje očetovski dopust, porodniško, čisti bruhanje, se igra z otrokom ... Naj se sliši osladno ali ne: očetje nikoli ne bomo poznali občutka, da je v nas 9 mesecev raslo neko bitje; nikoli niti ne bomo imeli zavedanja, da samo ti lahko zagotoviš otroku prvo ustrezno hrano in pijačo ... Nedvomno to pusti nek globok občutek povezanosti pri materi, pri otroku pa pravzaprav tudi.
Priimek je v bistvu tolažilna nagrada za očeta, češ, neka formalnost, da je otrok vseeno povezan s tabo.
Ampak, v resnici, med odraslimi ljudmi, je vse stvar pogovora in dogovora.
- Hoc est qui sumus -
no comment ::
tony1 ::
"Pride sveže poročen mlad par k zdravniku in razlaga kako sta na vse načine poskušala zanosit.
Pa ju doktor pogleda in pravi: Fanta, a vidva mene zajebavata?"
Pa ju doktor pogleda in pravi: Fanta, a vidva mene zajebavata?"
donvito ::

razor1911 ::
Lahko enega, drugega, ali oba. Stvar dogovora.
Seveda je opcij veliko ampak zanima me vaše mnenje, kaj bi vi naredili v tem primeru 😁
Mojega, oba podmladka, ce pa bi se pa draga pritozevala, bi imela pa njenega, je precej vseeno.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()

lynxslo5 ::
Zadnje čase je moderno, da ima otrok priimka od obeh staršev. Mene to ne moti.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

razor1911 ::
Dejansko je meni pri celem vprasanju prislo na misel, da je podpis lepsi, ce imas daljsi priimek. Ampak ker je moja rekla, da naj ima mojega, se o tem nisva vec pogovarjala.
Dva priimka sta pa butasta kaprica, kjer komplikatorji lahko takoj zacnejo "kateri je prvi" itd. Whatever, samo, da se ne kregas o nepomembnostih, poznam par kjer je to postal druzinski problem po obeh straneh familije, kakorkoli butasto se ze slisi
Dva priimka sta pa butasta kaprica, kjer komplikatorji lahko takoj zacnejo "kateri je prvi" itd. Whatever, samo, da se ne kregas o nepomembnostih, poznam par kjer je to postal druzinski problem po obeh straneh familije, kakorkoli butasto se ze slisi
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()

lynxslo5 ::
Otrok lahko dobi samo dva priimka. Tako je v zakonu. Vsak otrok lahko dobi največ dva imena in dva priimka.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
Otrok lahko dobi samo dva priimka. Tako je v zakonu. Vsak otrok lahko dobi največ dva imena in dva priimka.
To pa od leta 2019dalje ne drži več. https://www.gov.si/novice/2019-06-21-no...
ššš ::
Men to avtomatično asocira na probleme v zakonu oziroma, da je to otrok ločenih staršev.
K zadne cajte Mesca tok vlačite okol. Njegovi ultra levi babi se je tut odfukal, ko je ena novinarka rekla, da je "njegova" punca.
Isto z imeni. Babe misljo, da bo otrok bl uspešen če bo Lan, Pan, Ran, San ali kej podobnga. Kako naj jemlem resno nekoga, ki pride do mene; jst sm Lan Žan Urban Osredkar Sever Žust in bi montiral vrata. Model, ne, nisi na pravem naslovu. Pru se s starši pogovor.
K zadne cajte Mesca tok vlačite okol. Njegovi ultra levi babi se je tut odfukal, ko je ena novinarka rekla, da je "njegova" punca.
Isto z imeni. Babe misljo, da bo otrok bl uspešen če bo Lan, Pan, Ran, San ali kej podobnga. Kako naj jemlem resno nekoga, ki pride do mene; jst sm Lan Žan Urban Osredkar Sever Žust in bi montiral vrata. Model, ne, nisi na pravem naslovu. Pru se s starši pogovor.