☰

» »

Nakup novega vozila / popust za enodnevno registracijo

Nakup novega vozila / popust za enodnevno registracijo

Milkywayy ::

Avtohiša mi je ponudila dodatnih 1000 EUR popusta če oni avto za en dan registrirajo in mi ga naslednji dan prodajo. Vem da bom potem vpisan kot drugi lastnik, a je v ozadju še kaj drugega?

Avtomobil je naročen in pride čez mesec dni
  • spremenil: Milkywayy ()

enavlaka ::

Dobijo bonus na prodajo. Če so sumljivi pa ti vzemejo keš in prodajo avto drugemu

enavlaka je izjavil:

Dobijo bonus na prodajo. Če so sumljivi pa ti vzemejo keš in prodajo avto drugemu

Aro sem nakazal za naročilo. Polovico bom nakazal, ostalo preko financiranja.

Meni se je zdelo okej za popust, sedaj pa poslušam mojo že dva dni da gre za 100% za kakšen nateg..

Razen da bom drugi lastnik za en dan, avto imam namen poslikat ob prevzemu v primeru nadaljne prodaje, kilometre itn..

Ijus ::

daj če imaš windowse vpraši kopilota. men se ne ljubi tukaj copy/paste-at. mal preveč bi bilo za prebrat za forum. pa nepregledno bi bilo.
ti pa v miru preber.

vpraš ga, kokr sem ga jaz: Nakup novega vozila s popustom za enodnevno registracijo - je kaj slabega s tem?

jaz kakor sem na hit prebral ni neke fore za bojazen je pa nekaj malih haklcov. čeprav nisem v celoti vsega razumel ker nisem ljubitelj avtomobilov in te avtomobilske scene. načeloma ni za žile rezat. :))
soundcloud.com/rising-night-wave ... moja elektronska glasba
deviantart.com/ijus-666 ... moje AI generirane slike
marjan-kaj-delas.blogspot.com ... zgodbice o Marjanu, ki ne ve kaj dela

bm1973 ::

BTW. če imate 3 otroke, vam pri takem "second hand" avtu ne pripada odbitek DDV...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Nimam otrok, te AIje sem tudi povprašal ampak še vedno raje na forumu dobim odgovor iz prve roke

Avto je bil naročen po lastnih želja z opremo..

Pač nekdo dobi bonus ker je prodal "testno" vozilo iz salona?

Če je samo to mi je ok za dodatnih 1000 popusta

IL_DIAVOLO ::

If u think that is a scam, it probably is.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Ijus ::

ja ne klič hudiča no a ne?
soundcloud.com/rising-night-wave ... moja elektronska glasba
deviantart.com/ijus-666 ... moje AI generirane slike
marjan-kaj-delas.blogspot.com ... zgodbice o Marjanu, ki ne ve kaj dela

iso2000 ::

Zakaj pa ne vprašaš prodajalca zakaj bi to radi naredili? Glede na to, da gre za tvoj denar in avto, imaš menda pravico vedeti kaj je v ozadju?

feryz ::

Edina logika, ki pije vodo, je da bo račun od prodajalca.
V kolikor ne prepišejo avta, bo od uvoznika.

Miki N ::

Ha, jaz tazadnjih 4 cifer sploh ne gledam!

pegasus ::

In avto se bo prodal kot rabljen, ne kot nov.

En kolega lovi samo take deale, ker če prodajalcu nov avto stoji dve leti na parkirišču, ga mora registrirat. Ker tako postane rabljen, mu to zbije ceno precej več kot samo jurja, tako da se mi zdi, da bo razliko zgoraj omenjeni prodajalec pobasal v žep ;)

Eh ja ::

Pred ene 15 leti so masovno delali tako da je u trgovec moral kupiti od principala določeno število avtomobilov za testna avtomobile in jih imeti vsaj 2 meseca. Tako sem tudi sam kupil en avto z precejšnjim popustom. Avto je bil prva 2 meseca pisan na trgovca, sam pa sem ga vozil s potnim nalogom. Po 2 mesecih pa sem ga plačal (prej sem dal samo aro) in naredil prepis name.

delavec44 ::

Amoak OP piše da gre za nov avto, ki čaka naročilo. Torej ne stoji pri prodajalcu.

Verjetno pa kljub temu ni nateg.

Eh ja ::

delavec44 je izjavil:

Amoak OP piše da gre za nov avto, ki čaka naročilo. Torej ne stoji pri prodajalcu.

Verjetno pa kljub temu ni nateg.

če to leti na moj zapis - tudi pri meni je šlo za nov avto, ki sem ga naročil po mojih preferencah. Čakal sem ga ene 3 mesece nato je bil 2 pisan na trgovca.

Trgovci morajo prodati toliko in toliko avtov, da obdržijo bonuse in popuste.
Če pišejo na sebe to matično firmo/uvoznika ne zanima, material mora naprej.
Ni pa logike, da bi prodan avto želeli pisat nase.

bbbbbb2024 ::

Milkywayy je izjavil:

Avtohiša mi je ponudila dodatnih 1000 EUR popusta če oni avto za en dan registrirajo in mi ga naslednji dan prodajo. Vem da bom potem vpisan kot drugi lastnik, a je v ozadju še kaj drugega?

Verjetno mora avtohiša vzeti na lasten lizing določeno število avtov. Nočejo tega, a morajo. Kaj se kasneje z avtom zgodi, principala niti ne briga. Še posebej v času krize (cca 2013) so trgovci morali kao kupovati razstavne modele. Tako so avtomobilske znamke "pospeševale" prodajo.

Namesto tega se zmenijo s stranko, ter njen avto porabijo za razstavno kvoto.

Če avtohiša vzame nov avto kot razstavni model, je itak kupljen na njih, oziroma velikokrat na lizing hišo. Sicer ni nujno registriran, niti ni nujno aktiviran (garancija mu ne teče), ter je v osnovi nov avto, samo pač stoji v salonu.

Popust 1000EUR je korekten popust. To ne bo rabljen avto, ker mislim, da se ne zahteva od njih, da ga aktivirajo. Za razstavne modele v salonu garancijska doba ne teče. Razen, če je testni avto, tam a mu seveda teče, ker je aktivirna in registriran.

Saj lahko vprašaš, ti pokažejo datum, s katerim je avto aktiviran.

To v osnovi ni nateg. Ko smo mi imeli še službene Cliote, je direktor vedno mene prosil, če se lahko zmeniva, da jih postavijo v salon. Tudi BMW, ki smo ga kupili, je bil cel mesec v salonu v Ljubljani. To za BMW je bila prošnja, pa smo dobili nekaj popusta na avto. Ni to nič takega.

Zdaj eni pač tega nočejo, da se njihovega avta nihče ne "dotika", ker smatrajo, da kaj pa vem, je "rabljen". V osnovi je celo mogoče, da ga kdo v salonu, recimo ženske z dolgimi kremplji spraskajo avto pri kljuki.

To za en dan, mislim, da avta celo v salon ne bi potisnili.

Imam pa sodelavca, ki je strašno občutljiv, on ne bi niti službenega BMWja pustil za minuto v salonu. Jaz v osnovi sploh nisem občutljiv na take zadve.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 je izjavil:

Milkywayy je izjavil:

Verjetno mora avtohiša vzeti na lasten lizing določeno število avtov. Nočejo tega, a morajo. Kaj se kasneje z avtom zgodi, principala niti ne briga. Še posebej v času krize (cca 2013) so trgovci morali kao kupovati razstavne modele. Tako so avtomobilske znamke "pospeševale" prodajo.

Namesto tega se zmenijo s stranko, ter njen avto porabijo za razstavno kvoto.

Če avtohiša vzame nov avto kot razstavni model, je itak kupljen na njih, oziroma velikokrat na lizing hišo. Sicer ni nujno registriran, niti ni nujno aktiviran (garancija mu ne teče), ter je v osnovi nov avto, samo pač stoji v salonu.

Popust 1000EUR je korekten popust. To ne bo rabljen avto, ker mislim, da se ne zahteva od njih, da ga aktivirajo. Za razstavne modele v salonu garancijska doba ne teče. Razen, če je testni avto, tam a mu seveda teče, ker je aktivirna in registriran.

Saj lahko vprašaš, ti pokažejo datum, s katerim je avto aktiviran.

To v osnovi ni nateg. Ko smo mi imeli še službene Cliote, je direktor vedno mene prosil, če se lahko zmeniva, da jih postavijo v salon. Tudi BMW, ki smo ga kupili, je bil cel mesec v salonu v Ljubljani. To za BMW je bila prošnja, pa smo dobili nekaj popusta na avto. Ni to nič takega.

Zdaj eni pač tega nočejo, da se njihovega avta nihče ne "dotika", ker smatrajo, da kaj pa vem, je "rabljen". V osnovi je celo mogoče, da ga kdo v salonu, recimo ženske z dolgimi kremplji spraskajo avto pri kljuki.

To za en dan, mislim, da avta celo v salon ne bi potisnili.

Imam pa sodelavca, ki je strašno občutljiv, on ne bi niti službenega BMWja pustil za minuto v salonu. Jaz v osnovi sploh nisem občutljiv na take zadve.

No, nateg je lahko recimo, da ti rečejo, da je za en dan, oni pa ga valjajo po salonu mesec dni. To bi bil zame nateg. Za našega BMWja smo vedeli, kdaj je bil postavljen v salon, ter kdaj ga bomo prišli prevzet. Za Cliote smo tudi vedeli, da bodo slab mesec v salonu. Mi smo razumeli to tako, da smo avto posodili za slab mesec avtohiši, ter za to dobili takrat kar neka dva tisočaka po avtu. Za to, da avto slab mesec stoji v salonu, se mi je zdela v redu kupčija.

Zgodovina sprememb…

Če je po naročilu, se ne svaljka po salonih ali skladiščih.
Niti ga ne postavijo v salon. Pride, ga spucajo in pelješ.

feryz je izjavil:

Če je po naročilu, se ne svaljka po salonih ali skladiščih.
Niti ga ne postavijo v salon. Pride, ga spucajo in pelješ.

Jah saj. Recimo, moja tašča bi recimo popizdila, da bi se nekdo drug sedel v njen nov avto.
Meni to ni problem, četudi je avto vreden 90k EUR. Mi smo to vzeli pri firmi A... A.... in meni to ni problematično. Zame je avto na firmo gospodarska entiteta, ne oltar, na katerega dnevno dam darove.

Ko je bil naš avto v salonu na častnem mestu, mi je sodelavec predlagal, da ga gremo gledat. Sem mu rekel, če gremo zvečer pred salon, če so ga pokrili z odejico in zjutraj če so mu dali čajčka in je podrl kupček.

Mah, daj no. Mi avtov ne častimo po božje. Če si pa ga kdo želi izposoditi, pa je za to pripravljen plačati, ni problem, če je cena najema prava.

Zgodovina sprememb…

Upam da ne ve, da se vsedejo v tovarni, ko gre na ladjo, ko pride z ladje, ko gre na šleper/vlak, ko pride iz šleperja, ko gre v salon, ko gre na tehnični, ko gre na servis...

Črni DILDO ::

Prednost je v tem da se potencjalno kakšna smrdljiva plastika razdiši v tem mescu ti ga ne rabiš dodatno luftat. Pri novem jogiju sem ga imel 1 teden na zraku, da so se vonjave iz PU pene razdišale.

Groot ::

Ah te enodnevne registracije niso čisto nič novega. Zaradi slednjih se že dolgo opozarja, da je uradna statistika prodaje novih vozil v SLO izrazito popačena. Google enodnevne registracije, imaš člankov kot solate.

Razlogov za tak pristop je več, od napihovanja lastne uvoznikove kvote do preprodaj v tujino itd.

Načeloma je vsakršen strah odveč, še posebej če gre res za enodnevno registracijo.

delavec44 je izjavil:

Upam da ne ve, da se vsedejo v tovarni, ko gre na ladjo, ko pride z ladje, ko gre na šleper/vlak, ko pride iz šleperja, ko gre v salon, ko gre na tehnični, ko gre na servis...

Ne ve. Ona misli, da ga veverice naredijo in pripeljejo pred avtosalon.
Njej se začne film vrteti pred salonom.

Njej tista PVC nesnaga diši. In je dodobra zadeta s tistim lepilom.

Čim bolj stran od mene je, boljše je. Tašča, ne avto.

Je bila na črnem BMWju pika, je bila kritika, da ima avto na steklu piko, zakaj ga ne peljemo nazaj. Tako dolgo je nažirala, da je sodelavec nekje našel Stelex, ter smo ptičji drek spucali. Sem ji rekel, da gremo iskat zdaj tisterga ptiča, ki si je upal posrati na nov avto.

Eni novo dojemajo na enem takem nivoju, ko človek ne more verjeti.

Zgodovina sprememb…

_Sajmon_ ::

Tudi jaz sem dobil podobno ponudbo na Citroenu, je bilo več kot 1000€ popusta, morda 1500€. A bi bil 2. lastnik. Najprej bi bil napisan na njih, a bi ga že od začetka vozil jaz in kasneje bi se zgodil prepis. Pri neki drugi znamki so ponudili podoben pristop, najprej neka "registracija" na njih, pa potem jaz takoj avto dobim. Bi pa bil prvi lastnik, koliko nižjo ceno pa bi dobil pa ne vem - nisem bil tako daleč. Očitno gre za neke trike prodajalcev, pa nisem videl nekaj slabega v tem, čeprav da bi bil 2. lastnik, pa kaj ti jaz vem ... ponavadi sicer avte zvozim do konca (ravno v teh zadnjih tednih sva se z ženo odločila, da je dovolj 18 let uporabe Forda kot drugi avto in je čas za zamenjavo).

Groot ::

A mi lahko kdo razloži kaj je točno smisel tega onaniranja na 1. lastnik? Če gre za enodnevno registracijo, potem je vsakomu ob nadaljnji prodaji to več kot očitno, saj se iz izpisa jasno vidi obdobje registracije.

Ja, samo eni na avto.net avtomatsko preskočijo, ko vidijo 2. lastnik in niti ne berejo opomb. No opomb večina ne bere. Lahko se pa tam seveda zlažeš in razlagaš potem.

MIHAc27 ::

Če je 1 lastnik, lahko nekako oceniš, kako se ga je vozilo. Če je mlad fant, ga je verjetno tiščal. Če je punca je vozila bolj počas. Ko je voznikov več, je to težje določit. Pa dovolj je samo 1, ki ne zna speljavat in imaš slabo sklopk.
Če je lastnikov več, je tudi možno, da je nekaj narobe. Ko kupiš to ugotoviš in ga prodaš čim prej naprej.
Drugače sem imel enega peugeot 208.. bil sem 7 ali 8 lastnik, pa mi je super služil. Me pa je malo skrbelo, zakaj jih je bilo že toliko.

tony1 ::

_Sajmon_ je izjavil:

Tudi jaz sem dobil podobno ponudbo na Citroenu, je bilo več kot 1000€ popusta, morda 1500€. A bi bil 2. lastnik. Najprej bi bil napisan na njih, a bi ga že od začetka vozil jaz in kasneje bi se zgodil prepis. Pri neki drugi znamki so ponudili podoben pristop, najprej neka "registracija" na njih, pa potem jaz takoj avto dobim. Bi pa bil prvi lastnik, koliko nižjo ceno pa bi dobil pa ne vem - nisem bil tako daleč. Očitno gre za neke trike prodajalcev, pa nisem videl nekaj slabega v tem, čeprav da bi bil 2. lastnik, pa kaj ti jaz vem ... ponavadi sicer avte zvozim do konca (ravno v teh zadnjih tednih sva se z ženo odločila, da je dovolj 18 let uporabe Forda kot drugi avto in je čas za zamenjavo).

1000 EUR več pri prodaji 18 let starega avta zato, ker je od prvega lastnika ne bos dobil... Deal bi finančno se splačalo sprejeti.

Za avto je vseeno koliko je lastnikov, pomembno je, koliko je imel uporabnikov.
Tako je družinski avto, ki ga je prevozila cela žlahta lahko bolj zbit kakor ta, ki je imel 2 ali 3 lastnike.
Na splošno pa se zanašat na papirje nima pomena. Tunerčki, ki vrtijo kilometre so danes v vsaki vasi. Papir ti da samo neko okvirno sliko, kaj se je dogajalo, realno stanje avta pa se ugotovi na mestu. Večina slovenskih vozov je zaradi cest, soli in načina vožnje žal zelo slaba.

Groot je izjavil:

A mi lahko kdo razloži kaj je točno smisel tega onaniranja na 1. lastnik? Če gre za enodnevno registracijo, potem je vsakomu ob nadaljnji prodaji to več kot očitno, saj se iz izpisa jasno vidi obdobje registracije.

Pa, jaz vedno (skoraj vedno) kupujem dražje avte (BMW), ki so stari pod 3 leta. Prvi lastnik to prodaja, ker bo na lizing vzel drugega, prišel je nov model ali pa so delavca odpustili, avto pa dali v odprodajo. In je zgodba zelo čista.

Če ima avto, star recimo do 5 let, že drugega lastnika, ti bi bil pa tretji (ali pač naslednji), potem ima avto bodisi prevrtene kilometre, sploh če je uvožen iz Nemčije, Beneluxa, lahko ima neko skrito napako (npr. na avtomatskem menjalniku), lahko je bil karamboliran ali poplavljen. Lahko je okvara za okvaro, kar je redko, ampak je ponavadi posledica predhodnega karambola ali poplave.

Nekdo se ga hoče znebiti. Mi imamo avte praviloma 6 let ali ko dosežejo 300.000km. Potem imajo že preveč km za voziti se po EU. OK, zdaj eden ima 320.000km, ampak v grobem, avta sigurno ne prodamo čez eno leto.

Ker pri vsaki prodaji nekaj denarja izgubiš, ok, včasih recimo profitiraš, ni razloga, da bi avto prodal.
In če ga nekdo prodaja, je neka motivacija, da ga prodaja in potem pride v poštev vse zgoraj našteto. Saj to pride v poštev tudi, če avto prodaja 1. lastnik, ampak zelo zelo redko. Ampak v Belgiji je normalno, da se avto da iz lizinga, ko pride nov model. Tam se lahko prodaja BMW petica, stara leto in pol, stari model. Ker je prišel novi model.

Zgodovina sprememb…

Ta novi bmw, se pravi mlajši od 10 let, boš težko kaj zgoljufal.
Vsak servis s kilometri se vpiše v bmw bazo, na ključ in v avto.
Na koncu res lahko malo prevrtiš, ampak se da iz prejšnjih podatkov hitro priti do realne cifre.

Kdo je pa rekel, da zna avto prav merit kilometre
Tako imaš v sistemu 100 jurjev, v ABS računalniku pa pol miljona ...

E? Kako le? Bo javil napako.
Sicer pa novi avti ne merijo razdalje le na enem mestu, ampak na zelo veliko njih.

fikus_ ::

Tocno tako, km se belezijo na vec mestih. Kdor zna, bo našel te km.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

feryz je izjavil:

Na koncu res lahko malo prevrtiš, ampak se da iz prejšnjih podatkov hitro priti do realne cifre.

To me ne držat za besedo, ker sem govoril samo z enim prodajalcem avtov (ki je sicer specializiran za BMWje in Mercedeze). Res je, da ko avto pride na servis, pa tudi ko pride na tehničnega, se beležijo km. Vse to je res. V Belgiji sigurno.

A taksisti nabijejo kilometre, ter pred servisom (na 30.000km) zbijejo kilometre. Potem gredo na servis in dejansko zgleda, da je avto na servisu zaradi časa in ne km. Na tehničnem tudi zabeleži manjše km. Vedno pred servisom zbijejo km. To imajo tam sweat-shope, kjer mu zamenjajo olje in filtre mimo zabeležk.

Ni govoril na pamet, pokazal mi je en primer, izpisek iz KASIO, kjer je imel avto tri servise na leto, vsakič kilometre znotraj 15kkm letno, ter neke čudne razloge za servis, recimo pokanje volanske letve. To so napake, ki se pojavijo po 200kkm, če ima avto samo mestno vožnjo. Pa menjava alternatorja, kar je zelo redka napaka, a po 300kkm je pogosta.

bm1973 ::

KM so zapisani na več lokacij.

Pozabil na model, nek nemški, ampak KMji so bili zapisani v ABS senzorju. Samo toliko...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Kretencr ::

BOŠ regestreral kilometer pred? Tehnično ugodno in praktično zanesljivo servis?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kretencr ()

bm1973 je izjavil:

KM so zapisani na več lokacij.

Pozabil na model, nek nemški, ampak KMji so bili zapisani v ABS senzorju. Samo toliko...

Saj ne veš, kaj govoriš. Mi smo disasemblali ISTO, original software za vzdrževanje BMWjev. Imamo tudi dostop do originalnega AOS sistema za BMWje.
Kilometri se zapišejo na 6 modulov:
KOMBI - instrumentna plošča
CAS - Car Access System
DME - črna skrinjica
DSC - modul za stabilnost sistema (verjetno si to mislil)
EGS - kontroler ZF-8 menjalnika
ključ

Zadostuje, da popraviš na KOMBI, te kilometre ti napiše na ekranu. Ko daš ključ noter, se ti isti km prepišejo na ključ. S tem greš na servis in tehnični.
Neskladnost km ugotoviš, če v ISTI sprožiš verifikacijo km. Tega normalno na servisu ne delajo. To delajo, če imaš garancijski zahtevek ali vpoklic.

Preden prodaš, popraviš še drugje. To so mi samo povedali, jaz tega nisem počel. Kolikor sem razumel, je najtežje popraviti na CAS, ker so noter kode za de-imobilizacijo motorja. Isti ljudje, ki kradejo BMWje, popravljajo kilometre in številke šasije v modulih.

Tak je bil postopek predzadnjo generacijo BMWjev.

Za zelo drage BMWje serije 7 ali serije 5 (L) se to ziher izplača, to so taksiji v Bruslju, brez težav nabijejo 500k km in se jim izplača vse to zavrteti navzdol. Imel sem nagledanega enega serije 7, malo pod tremi leti starost, ne vem, 60kkm. Moj kontakt na BMWju se je samo smejal, je rekel, črni BMW, iz centralnega Bruslja s tako malo km in ne vem 9 servisi v treh letih, pa sama čudna popravila, pa nek pobarvani ga prodaja, ne dealer BMWjev, to že prav čutiš ta prevrteni vibe.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Letni popis na servisu ob registraciji sta pa kaj ? Isto je z lastništvom. Če je bil nekdo en dan lastnik , Jaka muda...

bbbbbb2024 je izjavil:

Zadostuje, da popraviš na KOMBI, te kilometre ti napiše na ekranu. Ko daš ključ noter, se ti isti km prepišejo na ključ. S tem greš na servis in tehnični.
To pa kar takoj pozabi. Nič se ne prepiše na ključ. Vem iz lastnih izkušenj.
Avto je imel na armaturni ene kilometre, na ključu pa druge.

Neskladnost km ugotoviš, če v ISTI sprožiš verifikacijo km. Tega normalno na servisu ne delajo. To delajo, če imaš garancijski zahtevek ali vpoklic.

Med sistemom in panelom pride en modul, ki ga priklopiš na snop kablov. To se naredi pri novem vozu.
Če boš priklopil inštrumentni panel kasneje direktno bo prikazalo pravo številko KM, ker jo bo pobral neposredno iz ECU. Dokler je pa ta modul vmes pa ti navrti 1km na vsakih 10. Lahko pa mu tudi zamrzne številke. Ključ in ostale sisteme se da zblokirati na podoben način ali pa se menja cel računalnik.

Opkow ::

Samo vprašam.
Ali se v računalnik zapisujejo obratovalne ure delovanja motorja, kot je pri traktorjih in težki mehanizaciji? Je možno prveriti?
Ker bi se dalo iz števila kilometrov in ur izračunat povprečno hitrost voženj, ki bi bila precej nizka kot je v povprečju. In bi bil tudi eden od indicev poleg število servisov v recimo treh letih.

profii ::

bbbbbb2024 je izjavil:

feryz je izjavil:

To me ne držat za besedo, ker sem govoril samo z enim prodajalcem avtov (ki je sicer specializiran za BMWje in Mercedeze). Res je, da ko avto pride na servis, pa tudi ko pride na tehničnega, se beležijo km. Vse to je res. V Belgiji sigurno.

A taksisti nabijejo kilometre, ter pred servisom (na 30.000km) zbijejo kilometre. Potem gredo na servis in dejansko zgleda, da je avto na servisu zaradi časa in ne km. Na tehničnem tudi zabeleži manjše km. Vedno pred servisom zbijejo km. To imajo tam sweat-shope, kjer mu zamenjajo olje in filtre mimo zabeležk.

Ni govoril na pamet, pokazal mi je en primer, izpisek iz KASIO, kjer je imel avto tri servise na leto, vsakič kilometre znotraj 15kkm letno, ter neke čudne razloge za servis, recimo pokanje volanske letve. To so napake, ki se pojavijo po 200kkm, če ima avto samo mestno vožnjo. Pa menjava alternatorja, kar je zelo redka napaka, a po 300kkm je pogosta.

Poznam podoben primer, sicer je bilo to 10+let nazaj. Znanec pripelje BMW 520d, neki "yahreswagen", 120kkm, ves ponosen, nova bemfa pred bajto. Čez pol leta mu grejo inektorji, pelje k nekem znanem mehaniku in ta mu reče da to crkne ponavadi pri 400 do 500kkm... a on na števcu 125kkm.

Bluzenje. Kdaj kakšna zadeva spreže, je stvar uporabe avtomobila.
Meni pri 100kkm delajo skoraj generalno. Gredo stvari u ku..., ki bi morale biti vsaj za 200 do 300 kkm.
Menjalnik, recimo, naj bi bil večen. Pod pogojem, da nikoli ne prenaša 800 Nm navora, ali pa zelo redko.
Če ga konstantno preobremenjuješ, je normalno, da ga hudič vzame. Skupaj z njim pa tudi zadnji diferencial, kardanske zglobe, polosovine, kolesne ležaje.
Vse je konstantno preobremenjeno, definitivno ni bilo zdimenzionirano za tako uporabo.
Zdržalo bi mnogo, mnogo več pri penzionistični vožnji.

Če bi ga peljali k tem vašim "strokovnjakom" bi zaključili, da ima avto vsaj 2 do 3x več km.
Pa jih ima točno toliko, kot na števcu piše.

mirator ::

Meni sicer ni jasno, zakaj bi prodajalec avto najprej registriral nase. In če gre res samo za registracijo potem vsaj z moje strani ni nobenega zadržka. Meni nič ne pomeni, kaj v evidenci piše, da sem prvi, drugi ali n-ti lastnik, ker mi avto pač pomeni prevozno sredstvo in ga običajno po kakšnih 15letih podarim kot staro za novo (podarim za to, ker za starega dobim za kakšno kosilo, ni pa se mi treba ukvarjat kam bom z njim in izgubljat čas s prodajo po oglasih).

feryz je izjavil:

Bluzenje. Kdaj kakšna zadeva spreže, je stvar uporabe avtomobila.
Meni pri 100kkm delajo skoraj generalno. Gredo stvari u ku..., ki bi morale biti vsaj za 200 do 300 kkm.
Menjalnik, recimo, naj bi bil večen. Pod pogojem, da nikoli ne prenaša 800 Nm navora, ali pa zelo redko.
Če ga konstantno preobremenjuješ, je normalno, da ga hudič vzame. Skupaj z njim pa tudi zadnji diferencial, kardanske zglobe, polosovine, kolesne ležaje.
Vse je konstantno preobremenjeno, definitivno ni bilo zdimenzionirano za tako uporabo.
Zdržalo bi mnogo, mnogo več pri penzionistični vožnji.

Če bi ga peljali k tem vašim "strokovnjakom" bi zaključili, da ima avto vsaj 2 do 3x več km.
Pa jih ima točno toliko, kot na števcu piše.

Mogoče se ne razumeva točno. Vsaj BMW ima servise na 2 leti, ali 30.000km. Seveda ti lahko crkne alternator, že prvi dan v bistvu. Možno je vse.
Seveda je možno, da nekdo z BMWjem drifta ali vsaj speljuje tako, da se kadi za gumami. Lahko zavira, da ABS besno tiktaka.
Ampak recimo, besno zaviranje povzroči, da se gume menjavajo vsako leto, da se diski menjavajo na dve leti, ter da se obloge zavor menjajo tipično vsako leto.

Iz izpiska iz AOS (KASIO) vidiš, da je nekdo zamenjal cesto za dirkalno stezo. V redu. Ampak, recimo alternator, ki je pri BMWju vodno hlajen, ima dva problema. Lahko regler crkne, ter lahko pride do difuzije čez ohišje, ter nekje dihtunga popusti. To se sigurno zgodi, če imaš dosti mestne vožnje in ima avto 400kkm. To je obraba alternatorja.

In potem menjajo kompresor klime in recimo kondenzer klime. Glej, to se ne zgodi pri novem avtu, ampak pri avtu, ki je dosti na cesti, ga ujame dosti zim zunaj, ker solijo neskončno.

V bistvu primerjaš, kaj je bilo na avtu delano, s tem, koliko km ima. Če to štima, potem je zgodba (vsaj zame) čista.

Seveda sweat-shopi v Bruslju menjavajo dele brez vpisa v Kasio, tako da to ni fool-proof. Zato imam jaz najraje avte iz lizinga. Ker tam so pravila taka, da ti moraš avto enkrat na letno pripeljati na servis (ne glede na to, kaj piše, kdaj bo servis) in oni te obiske zabeležijo v Kasio.

Nenazadnje je pomembno, vsaj zame, če ga v Bruslju prodaja Hasan, ter je avto slikan na gramoznem parkirišču ali pa ga prodaja Gregoir: https://gregoir.bmw.be/fr/Jette, ter je avtek lepo notri v salonu, zglancan, lepo ga vsak večer pokrijejo z odejico in mu povedo pravljico za lahko noč.

Zgodovina sprememb…

Opkow je izjavil:

Samo vprašam.
Ali se v računalnik zapisujejo obratovalne ure delovanja motorja, kot je pri traktorjih in težki mehanizaciji? Je možno prveriti?
Ker bi se dalo iz števila kilometrov in ur izračunat povprečno hitrost voženj, ki bi bila precej nizka kot je v povprečju. In bi bil tudi eden od indicev poleg število servisov v recimo treh letih.

Se, vendar ti ne pomaga, če se vse prepiše

bbbbbb2024 je izjavil:

Ampak recimo, besno zaviranje povzroči, da se gume menjavajo vsako leto, da se diski menjavajo na dve leti, ter da se obloge zavor menjajo tipično vsako leto.
Obloge zavor vsako leto!? Jaz sem jih menjal 3x letno, diske pa 1x letno leto. Gume so pa itak za eno sezono, torej letne za eno poletje, zimske pa za eno zimo. Brez spodrsavanja in brez driftanja. Samo vožnja. Ovinki pač naredijo svoje.
Vse to govorim za prevoženih 50 kkm na leto.