» »

Klenkanje

Klenkanje

mirator ::

Ne vem sicer, kako to deluje, vem pa, da se nekdo vsako soboto in nedeljo po enajsti uri s tem izživlja. Zanima me, nekje sem prebral, da je to za motor škodljivo, me pa zanima tudi, kako do tega pride.
  • spremenil: mirator ()

OutOfTheBox ::

Oprosti, ampak ko sem prebral naslov in še prvi stavek sem bil prepričan da je govora o tem:

NekdoPach ::

Zakaj pa bi bilo udarjanje po zvonovih škodljivo za motor? Kvečjemu za sluh.

Ja in najprej se javita dva nevedna trola. Res, da nisem zapisal, da gre za avtomobile, vedar v temi "Na cesti" verjetno ne bi pisal o cerkvenih zvonovih ali udarjanju po kovinskem bobnu na mizi.

OutOfTheBox ::

Lahko bi povedal kaj več, prilimial kak posnetek ipd, da bi slišali kako to izgleda, ker samo iz besede "klenkanje" ugotovit kaj bi lahko bilo narobe je isto kot da bi brali kristalno kuglo.

NekdoPach ::

Tisto ni kovinski boben, ampak gre za "klekljanje".

UI mi je odgovorila tole: " LSPI (Low-Speed Pre-Ignition) ali t.i. "super klenkanje""
Jaz se niti slučajno na to ne spoznam, zato tudi sprašujem na forumu. Gre pa zato, da se pač nek norec izživlja vsak večer v sobotah in nedeljah od 23. ure dalje.

IL_DIAVOLO ::

Meni AI pove nekaj popolnoma tretjega.

Namerno klenkanje motorja se v avtomobilski industriji nanaša na tehnologijo nadzorovanega samovžiga zmesi pod kompresijo, kar je v bistvu kontrolirano klenkanje bencinskega motorja. Najbolj znan primer te tehnologije v serijski proizvodnji je Mazdin motor Skyactiv-X s sistemom SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition).

Kako deluje namerno "klenkanje"?Pri običajnih bencinskih motorjih je klenkanje (nekontroliran predčasen samovžig zmesi) izjemno uničujoče za motor. Pri tehnologiji SPCCI pa računalnik motorja namerno ustvari pogoje tik pod mejo klenkanja.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

bemfa ::

Verjetno iščeš izraz 'turiranje' in ne 'kleklanje'. ;)

SambaShare ::

Klenkanje se ponavadi uporablja za neželen predvžig goriva. Kar OP verjetno opisuje pa je zakasnjen vžig, ko gorivo izgori v izpuhu in mašina "prdi". Sem zadnjič peš srečal enega takega posebneža. Prdenje se je slišalo kilometre stran, mi ni bilo jasno kaj točno bo prišlo. Tovornjak, traktor, ... So se pa pripeljala ena porsche jajca...

nejc_nejc ::

ce v bencinca nalijes pol bencina ter pol petroleja klenka.
na koncu, ko ga ugasneš, pa naredi še par obratov.;)
preiskuseno v BMW motorju v spacku, dolgo tega...

Zgodovina sprememb…

asinhronc ::

SambaShare je izjavil:

Klenkanje se ponavadi uporablja za neželen predvžig goriva. Kar OP verjetno opisuje pa je zakasnjen vžig, ko gorivo izgori v izpuhu in mašina "prdi". Sem zadnjič peš srečal enega takega posebneža. Prdenje se je slišalo kilometre stran, mi ni bilo jasno kaj točno bo prišlo. Tovornjak, traktor, ... So se pa pripeljala ena porsche jajca...

popcorn exhaust sound.