Novice » Operacijski sistemi » CERN krmilne računalnike seli na Debian
Grimnir3 ::

Zimonem ::
Fun facts, to kar so na linuxu kontejnerji je imel freebsd skoraj 10 let pred njimiFun fact, kontejnerje sem na linuxu poganjal že leta 2002. In sem potem deve leta 2008/9 prepričeval, da je to prava stvar. In so me potem 5 let kasneje fehtali, če bi prišel k njim nazaj, da so dojeli, kaj sem jim hotel povedat ;)
Fun fact
Večina danes kot kontejnerje razume docker. Ki je najslabša možna verzija kontejnerjev.
Brezvezni trapanje docker je predvsem ekosistem z respozitorijem že pripravljenimi slikami sistema, nič več nič manj. Uporabno zapakirana tehnologija , ki kaj poenostavi kaj pa zakomplicira.

razor1911 ::
Zdej pa pretiravaš , če karkoli crkne na bsd se precej bolj treseš za nadomestno komponento kot pri Linuxu. Pri kontroliranih sistemih kjer veš da dobiš zamenjavo to ni problem , pri doma sestavljeni mašini pa je.
Pač ne uporabljaš freebsdja dovolj dolgo, jaz pa uporabljam linux še malo dlje od freebsdja.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()

Mislim da sem nekoliko dlje v poslu kot ti. Pa tudi nekaj več okusov Unixa sem videl kot ti.
In kačji pastir ko je prišel ven je bil zbegan , vsa hvala okrog več bitnosti in procesiranja je bila stvar parih geekov ki niso kaj veliko doprinesli
In kačji pastir ko je prišel ven je bil zbegan , vsa hvala okrog več bitnosti in procesiranja je bila stvar parih geekov ki niso kaj veliko doprinesli
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()

Fun facts, to kar so na linuxu kontejnerji je imel freebsd skoraj 10 let pred njimiFun fact, kontejnerje sem na linuxu poganjal že leta 2002. In sem potem deve leta 2008/9 prepričeval, da je to prava stvar. In so me potem 5 let kasneje fehtali, če bi prišel k njim nazaj, da so dojeli, kaj sem jim hotel povedat ;)
Fun fact
Večina danes kot kontejnerje razume docker. Ki je najslabša možna verzija kontejnerjev.
Brezvezni trapanje docker je predvsem ekosistem z respozitorijem že pripravljenimi slikami sistema, nič več nič manj. Uporabno zapakirana tehnologija , ki kaj poenostavi kaj pa zakomplicira.
Vidiš spet razlagaš svoje neznanje. Jaili so popolnoma integrirani v kernel in so varnostni sistem, z
vneti imajo svoj lasten network stack.
Kontejnerji na linuxu so frankenstain, spackalo. Hack, ki je šalabajzerjem omogočil uporabo stvari, ki
jih ne razumejo, marketning krilatica. In zato jih tako vneto braniš, ker še nikoli nisi probal nič drugega
niti nimaš drugega usecasa, kot, da ti flikajo neznanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()

l0g1t3ch ::
Jaz uporabljam arch in glavnino podatkov imam na bcachefs.
Living on the edge :D
In to dvojno![]()
Trojno
Dela.
OS že tri leta od namestitve brez težav. Bcachefs pa okoli dve leti. Isto brez težav.
Imam pa backup in če bi bil problem sem nazaj v roku ure brez da se pretegnem.
Ampak zakaj???
Ti rešuje kak problem, ali samo za internetnu "kul" pike?

Fun fact
Vidiš spet razlagaš svoje neznanje. Jaili so popolnoma integrirani v kernel in so varnostni sistem, z
vneti imajo svoj lasten network stack.
Kontejnerji na linuxu so frankenstain, spackalo. Hack, ki je šalabajzerjem omogočil uporabo stvari, ki
jih ne razumejo, marketning krilatica. In zato jih tako vneto braniš, ker še nikoli nisi probal nič drugega
niti nimaš drugega usecasa, kot, da ti flikajo neznanje.
Na Linuxu je vse Frankenstein, kar dela pa namespaces in cgroups delata povsem isto reč. Če si pa neko reč zpakekel v jedro kot dokaj nerodno rešitev ....
Na koncu pa mora še vse uporabljati Linux Layer za driverje pa še to če dela.
In to dvojno![]()
Trojno
Dela.
OS že tri leta od namestitve brez težav. Bcachefs pa okoli dve leti. Isto brez težav.
Ampak zakaj???
Arch - rabil sem svež kernel ki podpira moj takrat nov hardware. Arch je zgledal dovolj resen distro, ki ne bo izginil čez noč.
Bcachefs - malo firbec najprej, potem pa sem ugotovil da deluje presenetljivo dobro in je ostal. Prvotno me je pa zanimalo kako deluje kombinacija HDD in SSD. Moram reci da presenetljivo dobro.

Bcachefs - malo firbec najprej, potem pa sem ugotovil da deluje presenetljivo dobro in je ostal. Prvotno me je pa zanimalo kako deluje kombinacija HDD in SSD. Moram reci da presenetljivo dobro.
Me je docker šalabajzer upočasnil, pravilen attitude, bi si ga želel več pri drugih.
PARTyZAN ::
Zato, da lažje dobiš kak job in se kaj naučiš...
A ni SuSE kupil Novell, ki so ga pol prodali naprej?
Bi rekel, da je SuSE zdaj kar USA produkt.
Damn invictus, tebi je jasno manj kot sem si mislil :).
1. Če obvladaš Alma/Rocky Linux potem pretty much obvladaš tudi RHEL.
2. SUSE corpo HQ je v Luksemburgu, večina developerjev pa dela v Nurnbergu. So v lasti švedske investicijske firme.

2. SUSE corpo HQ je v Luksemburgu, večina developerjev pa dela v Nurnbergu. So v lasti švedske investicijske firme.
Hvala za tole, tudi jez sem SUSE že čisto odpisal kot Novellovega.
bm1973 ::
1. Če obvladaš Alma/Rocky Linux potem pretty much obvladaš tudi RHEL.
Pa še par drugih različih RedHat je, če se prav spomnim. Poznam oboje...
Sam 1x se moram odločit, pa narediti certe, da si dvignem ceno...
Videl sem Luxemburg, asm ne vem kdaj se je to sprovedlo...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

l0g1t3ch ::
In to dvojno![]()
Trojno
Dela.
Ampak zakaj???
Arch - rabil sem svež kernel ki podpira moj takrat nov hardware. Arch je zgledal dovolj resen distro, ki ne bo izginil čez noč.
Aha.
Čeprav za FS je še vedno izbira bolj po sistemu ker me je dajal firbec in ne da rešuje nek specifičen problem.
In to dvojno![]()
Trojno
Dela.
Ampak zakaj???
Aha.
Čeprav za FS je še vedno izbira bolj po sistemu ker me je dajal firbec in ne da rešuje nek specifičen problem.
Tiering in caching. SSD kot write target in read cache. Plus ves metadata je na SSD. Namesto 960GB SSD-ja in ločenega 4TB HDD imam to skupaj en pool storagea, ki v praksi deluje praktično kot SSD. Ta steam library in VM-je se odlično obnese.
In steam in VM-ji na HDD z ext4 (ali čemer koli drugim) se neuporabno počasni. V tem setupu pa zadeva leti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
djabi ::
Torej če imajo kontrolne mehanizme krmljene s pci karticami, rabijo računalnike s pci sloti. Veliko pci sloti. In veste, koliko takih se lahko danes dobi novih ;)
Pri Kitajcih se marsikaj dobi, ne bi verjel, če ne bi videl.
En primer industrijske matične, katero lahko po potrebi prilagodijo naročniku:
https://tinyurl.com/2a2cwnzn
CUBX-L Industrial Motherboard Support LGA1155 CPU DDR3 RAM, Featuring 2x ISA Slots,5x PCI Slots&AGP Interface for Legacy Systems
Ta ima celo ISA slot.
So pa drugače takšne matične še vedno na voljo tudi pri nekaterih specializiranih, pretežno ameriških proizvajalcih:
ADEK Industrial Computers,
Transduction,
Global American
Modeli pri Global American:
https://globalamericaninc.com/product-c...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: djabi ()
pegasus ::
Kul, zdaj pa od kitajca dobi še 20-30 let supporta za tako čudo. Nakar lahko z velikim profitom prodaš CERNu ;)
tony1 ::
Samael: po mojem gospodje na upravi pretiravate. Če desnici nastavim ogledalo sem sovražen levici... ker s tem postavljam levico v slabo luč?
Kakšna bo direktiva, če recimo v Švabiji zmaga AFD? Bomo kar internete prepovedali, ker so de Švabi seveda na internetih zradikalizirali?
Vsaj upam, da te ni vzejevoljilo, da je bil Jure nekoč die-hard linuxaš, po osmih letih kriziranja od S-Tja pa je z eno nogo stopil čez sosedovo ograjo v BSD?
Skratka moje vprašanje OPju:
Ampak če gremo nazaj na kontejnerje vs. jailse (tisto ko je nekdo pisal, da je šel iz firme, ker ga prebutasti "razvijalci" niso razumeli, kaj so jailsi je zelo realno in vsak lahko najde na svojem področju kakšen tak primer): ali lahko konstruktivno razložiš zakaj so jailsi boljši?
Pa če pustimo ob strani očitne razlike, kot to, da v kontejnerjih vsak mesec najdejo hroščov za povprečen travnik.
Kaj pa običajne težave, kot so da kontejner na testnem serverju dela na produkcijskem, ki seveda ni isti, pa ne? Se da v enem jailu "s sabo" peljati kaj več konfiguracije okolja v katerem ta teče kot v kontejnerju?
Kakšna bo direktiva, če recimo v Švabiji zmaga AFD? Bomo kar internete prepovedali, ker so de Švabi seveda na internetih zradikalizirali?
Vsaj upam, da te ni vzejevoljilo, da je bil Jure nekoč die-hard linuxaš, po osmih letih kriziranja od S-Tja pa je z eno nogo stopil čez sosedovo ograjo v BSD?
Skratka moje vprašanje OPju:
Ampak če gremo nazaj na kontejnerje vs. jailse (tisto ko je nekdo pisal, da je šel iz firme, ker ga prebutasti "razvijalci" niso razumeli, kaj so jailsi je zelo realno in vsak lahko najde na svojem področju kakšen tak primer): ali lahko konstruktivno razložiš zakaj so jailsi boljši?
Pa če pustimo ob strani očitne razlike, kot to, da v kontejnerjih vsak mesec najdejo hroščov za povprečen travnik.
Kaj pa običajne težave, kot so da kontejner na testnem serverju dela na produkcijskem, ki seveda ni isti, pa ne? Se da v enem jailu "s sabo" peljati kaj več konfiguracije okolja v katerem ta teče kot v kontejnerju?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | CERN krmilne računalnike seli na Debian (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 3678 (451) | tony1 |
| » | Prihaja Linuxovo jedro 5.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 25721 (21938) | MrStein |
| » | Ali verzija linuxa vpliva kakorkoli na webserver?Oddelek: Operacijski sistemi | 994 (657) | Invictus |
| » | Ubuntu One bo prenešen v okolje WindowsOddelek: Novice / Operacijski sistemi | 6521 (4595) | Bistri007 |