Forum » Na cesti » Nakup PHEV za 50k
Nakup PHEV za 50k
Qorius ::
V planu je nakup PHEV avtomobila.
Zakaj ne EV?
Zato ker je v planu poleg tega še vleka počitniške prikolice in daljša potovanja (celotna Evropa). Ja, vem da bi se dalo tudi z EV, ampak se mi preprosto ne da s tem ukvarjati, poleg tega bi bilo tudi nepraktično hodit na polnilnice s prikolico, glede na to, da bi jo pri naketerih verjetno moral odklopiti, da bi prišel v box za polneneje.
Zakaj PHEV in ne kaj drugega?
Zato ker imam med tednom (služba, popoldanski razvozi otrok na krožke itd) vse v radiju 20km ali še manj. In ker mi je všeč vožnja na elektriko.
Ožji izbor:
V ožji izbor sem dal trenutno novo Škodo Kodiaq phev, ki ima domet na elektriko (po papirjih) preko 100km. Že testiral in mi je načeloma všeč. Drug možni kandidat pa je Volvo XC60 - letnik nekje 2023, 2024, ki pa ima sicer manjši domet (med 50 in 70km), ampak mi še vedno zadošča za moje potrebe. Tudi že testiral in mi je prav tako všeč.
Vprašanje:
Kaj bi vi izbrali v moji situaciji? Kaj od teh dveh je boljša izbira? Mogoče kaj tretjega, kar si nisem dal v ožji izbor? Bi mogoče šli popolnoma na EV in za potovanja ubrali kakšno drugo možnost? (hoteli in apartmaji odpadejo ker nam ta stil potovanja ni všeč)
Zakaj ne EV?
Zato ker je v planu poleg tega še vleka počitniške prikolice in daljša potovanja (celotna Evropa). Ja, vem da bi se dalo tudi z EV, ampak se mi preprosto ne da s tem ukvarjati, poleg tega bi bilo tudi nepraktično hodit na polnilnice s prikolico, glede na to, da bi jo pri naketerih verjetno moral odklopiti, da bi prišel v box za polneneje.
Zakaj PHEV in ne kaj drugega?
Zato ker imam med tednom (služba, popoldanski razvozi otrok na krožke itd) vse v radiju 20km ali še manj. In ker mi je všeč vožnja na elektriko.
Ožji izbor:
V ožji izbor sem dal trenutno novo Škodo Kodiaq phev, ki ima domet na elektriko (po papirjih) preko 100km. Že testiral in mi je načeloma všeč. Drug možni kandidat pa je Volvo XC60 - letnik nekje 2023, 2024, ki pa ima sicer manjši domet (med 50 in 70km), ampak mi še vedno zadošča za moje potrebe. Tudi že testiral in mi je prav tako všeč.
Vprašanje:
Kaj bi vi izbrali v moji situaciji? Kaj od teh dveh je boljša izbira? Mogoče kaj tretjega, kar si nisem dal v ožji izbor? Bi mogoče šli popolnoma na EV in za potovanja ubrali kakšno drugo možnost? (hoteli in apartmaji odpadejo ker nam ta stil potovanja ni všeč)

IL_DIAVOLO ::
Za 50 jurjev se ne kupuje rabljenega.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
pegasus ::
Najslabše iz obeh svetov ... začenši z majhno baterijo, kar vodi v veliko število ciklov in temu primerno krajšo življensko dobo.
joez7 ::
"Zakaj ne EV?
Zato ker je v planu poleg tega še vleka počitniške prikolice in daljša potovanja (celotna Evropa). Ja, vem da bi se dalo tudi z EV, ampak se mi preprosto ne da s tem ukvarjati, poleg tega bi bilo tudi nepraktično hodit na polnilnice s prikolico, glede na to, da bi jo pri naketerih verjetno moral odklopiti, da bi prišel v box za polneneje."
Na tvojem mestu bi gledal kako Superb 4x4 200kM. Maš malo morje avtov - še bolje, pa si poglej Avtodome.
Za vleko pa kak Ford 3l (poltovornjak).
Zato ker je v planu poleg tega še vleka počitniške prikolice in daljša potovanja (celotna Evropa). Ja, vem da bi se dalo tudi z EV, ampak se mi preprosto ne da s tem ukvarjati, poleg tega bi bilo tudi nepraktično hodit na polnilnice s prikolico, glede na to, da bi jo pri naketerih verjetno moral odklopiti, da bi prišel v box za polneneje."
Na tvojem mestu bi gledal kako Superb 4x4 200kM. Maš malo morje avtov - še bolje, pa si poglej Avtodome.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Motion ::
Če dela 20 km na dan od ponedeljka do petka in ima doseg okrog 100km potem niti ne.
si pozabu /s
"Zakaj ne EV?
si pozabu /s
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Motion ()
Dizel odpade, ker delam premalo km do službe. Bencin bi bil sicer opcija, ampak mi je vožnja na elektriko toliko všeč, da se ne bi rad odpovedal tej možnosti, če obstaja.
Avtodom sicer je opcija, ampak nam je prikolica bolj všeč zaradi fleksibilnosti...parkiraš v campu in greš raziskovat okolico z avtom. Z avtodomom si precej omejen.
Zmogljivost (%)
100% | █
95% | ──╮
90% | ╰─────────╮
85% | ╰─────────╮
80% | ╰─────────
+---+---+---+---+---+---+---+---+--> Leta
1 2 3 4 5 6 7 8
1. do 2. leto (~3–5 % izgube):
Faza stabilizacije: V prvem letu ali dveh pride do t. i. "začetnega padca" (nastanek SEI plasti v celicah). Doseg se lahko zmanjša za nekaj kilometrov, vendar del te izgube na začetku pokrije tovarniški varnostni rob (buffer), zato voznik v praksi opazi le minimalno spremembo.
3. do 5. leto (~1–2 % izgube na leto):
Stabilno obdobje: Degradacija se znatno upočasni. Po 5 letih redne uporabe ima baterija običajno še 88–92 % prvotne zmogljivosti.
6. do 8. leto (~1 % izgube na leto):
Po 8 letih ali okoli 150.000–160.000 km ima baterija pri povprečni rabi še vedno okoli 80–85 % začetne kapacitete, kar pomeni, da je električni doseg s prvotnih ~100 km padel na približno 80 km.
To mi je popolnoma sprejemljivo.
Avtodom sicer je opcija, ampak nam je prikolica bolj všeč zaradi fleksibilnosti...parkiraš v campu in greš raziskovat okolico z avtom. Z avtodomom si precej omejen.
Najslabše iz obeh svetov ... začenši z majhno baterijo, kar vodi v veliko število ciklov in temu primerno krajšo življensko dobo.
Zmogljivost (%)
100% | █
95% | ──╮
90% | ╰─────────╮
85% | ╰─────────╮
80% | ╰─────────
+---+---+---+---+---+---+---+---+--> Leta
1 2 3 4 5 6 7 8
1. do 2. leto (~3–5 % izgube):
Faza stabilizacije: V prvem letu ali dveh pride do t. i. "začetnega padca" (nastanek SEI plasti v celicah). Doseg se lahko zmanjša za nekaj kilometrov, vendar del te izgube na začetku pokrije tovarniški varnostni rob (buffer), zato voznik v praksi opazi le minimalno spremembo.
3. do 5. leto (~1–2 % izgube na leto):
Stabilno obdobje: Degradacija se znatno upočasni. Po 5 letih redne uporabe ima baterija običajno še 88–92 % prvotne zmogljivosti.
6. do 8. leto (~1 % izgube na leto):
Po 8 letih ali okoli 150.000–160.000 km ima baterija pri povprečni rabi še vedno okoli 80–85 % začetne kapacitete, kar pomeni, da je električni doseg s prvotnih ~100 km padel na približno 80 km.
To mi je popolnoma sprejemljivo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Qorius ()
BogyX ::
Kaj pa kitajci, sem prejšnji teden rental MG HS Plug-in Hybrid in ni bil slab. V UK pa je trenutno vse polno Jaecoo - model 8 je ogromen.
aytim ::
Če misliš jajcat zraven še prkolco in imaš na voljo kolk, 60k, zakaj potem gledaš podhranjene 200 konjske dinozavre?
Utk ::
Kakorkoli obračaš, 20 km na dan in vleka prikolice po Evropi pač zahteva svoje specialno orodje. To kombinirat je slaba ideja. Phev pa še slabša. Kupiš električnega s katerim greš lahko povsod razen s prikolico, in še nekega 2,0 turbaka za to prikolico katerkrat na leto. Bo nazadnje cenejše.
iKst_ ::
Izbral bi vse drugo, samo PHEVa ne (po lastništvu 2 PHEVov in trenutno 2 EVjev + vsaj kakšnih 30 drugih ICE avtomobilov pred tem).
Glede prikolice te razumem, sem letos naročil prikolico in me malo skrbi kako bo to vleči s Teslo. Ampak, bomo videli, kolikor gledam in govorim z ljudmi, ni večjih težav. V kampih videvam ogromno severnjakov, ki brez problema vlečejo prikolico 1500km daleč na hrvaško obalo.
Drugače bi osebno naredil tako:
- Kupil bi poceni, majhen EV za dnevne opravke za 10 do 15k. Hyundai Kona, Leaf, BMW i3 itd. Idealno za do službe, mestno vožnjo, primestno in krajše izlete po sloveniji.
- Za preostanek bi vzel en dizel kombi z vlečno kljuko. Kakšnega Citroen Spacetourerja, mogoče Multivana, če je kaj pametnega na trgu itd. Oz. potencialno celo kakšnega pickupa ali resnega terenca.
Glede prikolice te razumem, sem letos naročil prikolico in me malo skrbi kako bo to vleči s Teslo. Ampak, bomo videli, kolikor gledam in govorim z ljudmi, ni večjih težav. V kampih videvam ogromno severnjakov, ki brez problema vlečejo prikolico 1500km daleč na hrvaško obalo.
- Kupil bi poceni, majhen EV za dnevne opravke za 10 do 15k. Hyundai Kona, Leaf, BMW i3 itd. Idealno za do službe, mestno vožnjo, primestno in krajše izlete po sloveniji.
- Za preostanek bi vzel en dizel kombi z vlečno kljuko. Kakšnega Citroen Spacetourerja, mogoče Multivana, če je kaj pametnega na trgu itd. Oz. potencialno celo kakšnega pickupa ali resnega terenca.
Tody ::
Phev nima električnih pospeškov, je samo cenejši ce lahko doma tankaš. To da vlečeš prikolico sabo ni izgovor da ne vzameš recimor tesle y in kabel spraviš v sprednji prtlažnik. Tesla ima enega največjih pritlažnikov, tovarniško kljuko, velik doseg in sploh po eu hitre polnilnice, kjer v 15 min dobiš 80 procent baterije. Če imaš 60 k maš še ene 200 za daljši kabel za polnjenje tko da...
Phev pa maš dva servisa ;)
Če ti je že elektrika všeč se vozi z ev. Lahko si pa ga tud rentaš cez vikend pa greš en krog
Phev pa maš dva servisa ;)
Če ti je že elektrika všeč se vozi z ev. Lahko si pa ga tud rentaš cez vikend pa greš en krog
Kaj pa kitajci, sem prejšnji teden rental MG HS Plug-in Hybrid in ni bil slab. V UK pa je trenutno vse polno Jaecoo - model 8 je ogromen.
Ne vem, Kitajcem bi se rad izognil. Ne vem zakaj, ampak sem mi zdi da build quality ni na nivoju avtov, ki jih gledam. Prav tako varnost. Saj vem....mogoče se motim, samo na glas razmišljam pač.
Če misliš jajcat zraven še prkolco in imaš na voljo kolk, 60k, zakaj potem gledaš podhranjene 200 konjske dinozavre?
Predlagaj kaj naj potem gledam?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Qorius ()
Phev nima električnih pospeškov, je samo cenejši ce lahko doma tankaš. To da vlečeš prikolico sabo ni izgovor da ne vzameš recimor tesle y in kabel spraviš v sprednji prtlažnik. Tesla ima enega največjih pritlažnikov, tovarniško kljuko, velik doseg in sploh po eu hitre polnilnice, kjer v 15 min dobiš 80 procent baterije. Če imaš 60 k maš še ene 200 za daljši kabel za polnjenje tko da...
Tesla Y Long Range s prikolico naredi enih 150km udobno, tja do 200, če greš proti 0%. 80% baterije v 15 minutah tudi ne dobiš, dobre pol ure pa res, če polniš v idealnih pogojih.
Tega z daljšim kablom pa ne štekam.
Izbral bi vse drugo, samo PHEVa ne (po lastništvu 2 PHEVov in trenutno 2 EVjev + vsaj kakšnih 30 drugih ICE avtomobilov pred tem).
Kakorkoli obračaš, 20 km na dan in vleka prikolice po Evropi pač zahteva svoje specialno orodje. To kombinirat je slaba ideja. Phev pa še slabša. Kupiš električnega s katerim greš lahko povsod razen s prikolico, in še nekega 2,0 turbaka za to prikolico katerkrat na leto. Bo nazadnje cenejše.
Ti dve ideji sta mi dejansko všeč. Sem tudi sam že razmišljal v tej smeri, ampak imeti doma še en avto samo za potovanja...Ne vem. Je pa vsekakor za razmisliti tudi v tej smeri.
Če maš pickup ali kombi, bo prišel večkrat prav. Sicer ni najbolj ekonomično, pa računaj na dvojno cestnino, zavarovanje, servise itd. Ampak po drugi strani ni treba, da zapraviš vseh 50 jurjev.
Kaj takega vzameš, pa je top avto za na potovanja in dopuste, če imaš hišo se tudi vedno najde delo za kombi :)
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
Kaj takega vzameš, pa je top avto za na potovanja in dopuste, če imaš hišo se tudi vedno najde delo za kombi :)
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

iloveboobz ::
MB GLE PHEV.. ne bo ti žal ;)
nemski phev?
Zal mu bo, da si ni raje zvrtal lukenj v stopalo.
Ti dve ideji sta mi dejansko všeč. Sem tudi sam že razmišljal v tej smeri, ampak imeti doma še en avto samo za potovanja...Ne vem. Je pa vsekakor za razmisliti tudi v tej smeri.
Čist simpl. Če si absolutn zapiknjen v idejo elektrike, vzami rav4 hibrid. Navadni, ne prikjučni. Imas nizjo porabo za dnevno prčkanje in nobenih z PHEV povezanimi problemi.
Tudi če kupis phev in delas 20km, je to na leto komaj 5000km. S tem, če se vozis na elektriko, nebos nicesar prisparal.
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()
iloveboobz je izjavil:
Čist simpl. Če si absolutn zapiknjen v idejo elektrike, vzami rav4 hibrid. Navadni, ne prikjučni. Imas nizjo porabo za dnevno prčkanje in nobenih z PHEV povezanimi problemi.
Tudi če kupis phev in delas 20km, je to na leto komaj 5000km. S tem, če se vozis na elektriko, nebos nicesar prisparal.
Ne gre se za to da bi prišparal. Všeč mi je občutek in tiha vožnja pri elektriki :)
Ne vem, Kitajcem bi se rad izognil. Ne vem zakaj, ampak sem mi zdi da build quality ni na nivoju avtov, ki jih gledam. Prav tako varnost. Saj vem....mogoče se motim, samo na glas razmišljam pač.
Predlagaj kaj naj potem gledam?
Sorodnik ima 300 konjskega dinozavra pa včasih pojamra, da se kar pozna, ko nabito prikolico vozi okrog. Pa ne tiste šajtrge, va katere gre 200 kil - ono taveliko kravo, na katero dobiš še vsaj enega takega dinozavra.

IL_DIAVOLO ::
Toliko kot vsi ostali, ki niso privatniki ali influencerji.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
PluribusUnum ::
Da vas ni sram, elemente dirkalnika bi socializiral v šizofrenijo demokraacije
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()
codeMonkey ::
Pickup in ev malcek res ni svoh ideja. Rabljen Ford Ranger pa novi Twingo npr. Na koncu bi bil prvi uporaben tudi za preostale daljse poti, zimski cas, dela okoli hise in ne le na potovanjih
ššš ::
A veš tisto, k mind ne more komprehendat, kako en folk pride do računice, da je smislno dat 50k (plus prikolca+stroski potvanj) za avto, da bo šel parkat na roadtrip po evropi. Model, ti si nor! Pa nujni XC60 za otroke v vrtec. Dej nehi no.
PluribusUnum ::
Šok utopije glastnosti potrebuje žrtve in oblast, stagnacija obstoja nezavedanja napredka je zanka povedanega.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()
ššš ::
To je uno, k, ko gledaš Švicarje in Švabe, k pridejo v Slovenijo z kamper Unimogi, da bodo nardil road trip Ljubljana - Bovec. Ker to rabiš. Ker ko greš 200km ven iz Zuricha je samo še survival.
A veš tisto, k mind ne more komprehendat, kako en folk pride do računice, da je smislno dat 50k (plus prikolca+stroski potvanj) za avto, da bo šel parkat na roadtrip po evropi. Model, ti si nor! Pa nujni XC60 za otroke v vrtec. Dej nehi no.
Jaz sem letos naročil prikolico. Za 1 teden morja na leto. Pa avto za roadtripe sem tudi nabavil, čeprav jih je samo par na leto.
Zakaj? Ker mi paše. Zakaj tebe moti kako drugi zapravljajo svoj denar?
paradoxxx ::
Jaz imam za ta namen plan vzet celo xc90 phev.
Jaz sem letos naročil prikolico. Za 1 teden morja na leto. Pa avto za roadtripe sem tudi nabavil, čeprav jih je samo par na leto.
Zakaj? Ker mi paše. Zakaj tebe moti kako drugi zapravljajo svoj denar?
Ker se peljem po Lublan, pa pickup pederavti s kripo gledajo meter čez parking.
iso2000 ::
OP: Prispevkov glede hibridov na EV kliniki še nisi pregledal: https://evclinic.eu/hybrid/?
Ker se peljem po Lublan, pa pickup pederavti s kripo gledajo meter čez parking.
Nič bolj kot kak kombi ali malo večja limuzina.
Hehe sem šel gledat in EV popušijo, ko je treba vlečt zadeve v vročini (kar poleti je ). No ja vsi moramo delat kompromise :) Srečno! Lahko pa še kako debato užgeš z AI sam ne mu čist vse vrjet ;)
feryz ::
Motiš se. Na slotek forumu pravijo da ni noben problem vleči z EV tono, dve ali tri težko prikolico, 500, 1000 km in še več.
Šala mala. Mogoče ti vzame 15 min več kot z ice. Ali pa še to ne.
Šala mala. Mogoče ti vzame 15 min več kot z ice. Ali pa še to ne.
Ne bluzi, noben tega ne pravi. Celo v tej temi je bilo omenjeno, da ima Model Y s prikolico 150-200km dosega, polnjenje od 10-90% pa traja več kot pol ure. A je res treba pisati take neumnosti in ignorirati vse prejšnje poste v temi?
Pa praktično nobena prikolica nima 3 tone. 11 metrov dolga adria z 9 ležišči ima 2300kg. Ena povprečna 5-6m prikolica je pod 1500kg, kar je še vedno manj od homologirane vlečne sile pri Model Y, Ioniq 5 in podoobnih.
Tody pa tudi ne ve kaj govori. Zdaj sem skapiral kaj misli z daljšim kablom. Verjetno misli, da lahko v polnilnico vtakneš svoj kabel in tako lažje polniš s priklopljeno prikolico, kar seveda nima smisla. Hitre polnilnice imajo fiksne kable.
Pa praktično nobena prikolica nima 3 tone. 11 metrov dolga adria z 9 ležišči ima 2300kg. Ena povprečna 5-6m prikolica je pod 1500kg, kar je še vedno manj od homologirane vlečne sile pri Model Y, Ioniq 5 in podoobnih.
Tody pa tudi ne ve kaj govori. Zdaj sem skapiral kaj misli z daljšim kablom. Verjetno misli, da lahko v polnilnico vtakneš svoj kabel in tako lažje polniš s priklopljeno prikolico, kar seveda nima smisla. Hitre polnilnice imajo fiksne kable.
feryz ::
Ja prazna ima toliko.
Saj nisem jaz prišel z idejo, naj vzame zgolj en ev.
Ice plus ev, ok, ampak potem je to dvojni strošek.
Saj nisem jaz prišel z idejo, naj vzame zgolj en ev.
Ice plus ev, ok, ampak potem je to dvojni strošek.
bm1973 ::
Močnješi je lahko, ampak ali je vzdržljivejši?
Kaj ti pomaga vleči eno težko prikolico 100km, pol pa počepne ?!?!?
Kaj ti pomaga vleči eno težko prikolico 100km, pol pa počepne ?!?!?
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Res je, včasih paše se delat pameten :D Fery razume :D
Ahim ::
Buggy ::
Jaz se sedaj tudi obracam v smer PHEV, sicer te novejse s 100+km dometa. Naceloma je bil sodelavec s se starejsim 1.4 PHEV passatom zadovoljen, ni bilo sicer 100km jih pa ima nova generacija z 1.5 TSi masino. Malo me matra tudi MB C300e ali celo C300de, saj sem imel zelo resno namen vzet MB CLA, ki pa ga brez subvencij seveda ne bom.
Sem se sprijaznil, da do proper V2H/V2G EV-ja komot se enga vmes ufuram za cca 5-6 let. Pa naj bo nek hibrid, da se to sprobam.
Celo Volvo V60 T8 me matra, sam kurec ko ni nobenga proper serviserja v SI.
Sem se sprijaznil, da do proper V2H/V2G EV-ja komot se enga vmes ufuram za cca 5-6 let. Pa naj bo nek hibrid, da se to sprobam.
Celo Volvo V60 T8 me matra, sam kurec ko ni nobenga proper serviserja v SI.
XC60 T8ni več 50k ;)
SUV-a nocem v blizini vidt. Napisal sem V60
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta...
...pa se dost sleeper je, ce ni ravno Polestar, isto kot modificiran Alltrack 300KM...kjer kaksne GTI-je malce osmesim, kot danes recimo ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Torej vsi, ki imate T6 ali T8 vozite servisirat v Avstrijo?
FFS a se da kaken uporaben info dobit se na tem forumu al je namenjen sam se podjebavanju?
V namenskih temah sem pa itak onemogocen.
FFS a se da kaken uporaben info dobit se na tem forumu al je namenjen sam se podjebavanju?
V namenskih temah sem pa itak onemogocen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Družinski karavan: Octavia Combi vs. Cupra Leon ST (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 1929 (524) | _Sajmon_ |
| » | Domača polnilnica za (PH)EV avto?Oddelek: Kaj kupiti | 1233 (787) | codeMonkey |
| » | Maja v EU več prodanih električnih vozil, Tesla še naprej izgublja (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 11071 (6789) | gruntfürmich |