Forum » Loža » FURS in davki
FURS in davki
BlackDeath ::
Zivjo,
Eno zagonetko imam. 2024 smo se preselili v tujino. Jaz sem zacetka 2025 odjavil svoj stalni naslov v Sloveniji, zena ga je takrat se obdrzala, potem je pa zanosila in nismo hodili nazaj v Slovenijo.
Zivimo v tujini, kjer najemamo in delamo. A bo FURS se vedno “tecen” in vztrajal, da imamo ekonomsko sredisce v Sloveniji? Je imel kdo tak primer?
Eno zagonetko imam. 2024 smo se preselili v tujino. Jaz sem zacetka 2025 odjavil svoj stalni naslov v Sloveniji, zena ga je takrat se obdrzala, potem je pa zanosila in nismo hodili nazaj v Slovenijo.
Zivimo v tujini, kjer najemamo in delamo. A bo FURS se vedno “tecen” in vztrajal, da imamo ekonomsko sredisce v Sloveniji? Je imel kdo tak primer?
wajdouc ::
Na vprašanje ti bo najbolje odgovoril - FURS.
https://rtv-ekspoze.org/
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025
delavec44 ::
Kaj ni tako da moraš odjaviti davčno rezidentstvo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
BlackDeath ::
FURS bom seveda vprasal ampak me pa vseeno zanima kaj so dejanske izkusnje nekoga, ki je sel cez to.
Davno rezidestvo mi je bilo pojasnjeno, da lahko ugotavljas tudi za nazaj, ko pride izpis.
Davno rezidestvo mi je bilo pojasnjeno, da lahko ugotavljas tudi za nazaj, ko pride izpis.
metalc ::
Ni dovolj, da se preseliš in na UE odjaviš stalno bivališče v Sloveniji, posebej moraš še FURSu dostaviti nek obsežen obrazec o odjavi davčnega rezidentstva, potem pa oni na podlagi tega ocenijo, če si res odnesel tudi tisto famozno "ekonomsko središče" ali kakorkoli se že uradno reče.
oracle ::
Vseeno je kje imaš prebivališče. Pomembno je kje imaš kapital, družino in službo. Vse mora biti v tujini. Posebej je problem nepremičnina v Sloveniji, ker tega ne moreš enostavno prenesti kot recimo bančni račun.
delavec44 ::
Zakaj bi bila nepremičnina v slo kot taka problem? Menda imajo tudi tujci pri nas (sekundarne) nepremičnine in mi v tujini.
karafeka ::
Kapital je vseeno kje ga imaš.
Najbolj pomembno so služba in družina oz. otroci.
Če si svoj stalni naslov odjavil, moraš na fursu odjavit oz. dat ugotavljat status davčnega rezidenstva. Tu predložiš potrdilo, da si davčni rezident v tuji državi, potrdilo prijave naslova v tuji državi, zdravstveno zavarovanje, če imaš kake otroške doklade v tuji državi itd. Čim več dokumentov jim pošlješ, bolje je.
Mi je pa interesantno razmišljanje ljudi, ki takih stvari ne preverijo pred selitvijo. Selitev ni eno turistično potovanje, ampak je zadaj polno zakonov in administracije, tudi v EU.
Tule ti vse lepo piše https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod...
Pa veselo branje.
Najbolj pomembno so služba in družina oz. otroci.
Če si svoj stalni naslov odjavil, moraš na fursu odjavit oz. dat ugotavljat status davčnega rezidenstva. Tu predložiš potrdilo, da si davčni rezident v tuji državi, potrdilo prijave naslova v tuji državi, zdravstveno zavarovanje, če imaš kake otroške doklade v tuji državi itd. Čim več dokumentov jim pošlješ, bolje je.
Mi je pa interesantno razmišljanje ljudi, ki takih stvari ne preverijo pred selitvijo. Selitev ni eno turistično potovanje, ampak je zadaj polno zakonov in administracije, tudi v EU.
Tule ti vse lepo piše https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod...
Pa veselo branje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
BmoQuh ::
Letos fino šopajo z odločbami (vsaj terjatvami) na veliko, ampak je bilo razpotegnjeno čez vse leto, do oktobra včasih (v spominu predvsem zaradi pričakovaja priznavanj prijavljenih olajšav), ne pa že maja velika večina, če slučajno ne vse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BmoQuh ()
jan_g ::
Ni dovolj, da se preseliš in na UE odjaviš stalno bivališče v Sloveniji, posebej moraš še FURSu dostaviti nek obsežen obrazec o odjavi davčnega rezidentstva, potem pa oni na podlagi tega ocenijo, če si res odnesel tudi tisto famozno "ekonomsko središče" ali kakorkoli se že uradno reče.
Ja, bivališče ni dovolj. Obvezno moraš odjaviti še davčno rezidenstvo in zdravstveno zavarovanje. FURS bo želel en kup dokumentacije in dokazil (da imaš rezidenstvo v tej državi). Pozor: to morajo urediti VSI člani družine, kolikor se spomnim. Za otroke pač ravno tako daš vlogo, ampak v njej označiš oziroma dodatno vpišeš svojo davčno številko in FURS potem vloge poveže med sabo. Odjava pri ZZZS pa je dosti lažja, no eno dokazilo hočejo, da si zdravstveno zavarovan v tuji državi, jaz sem jim pokazal zdravstveno kartico iz tuje države. Sem šel čez ta proces dobrih 10 let nazaj, skupaj z ženo in otroki. Aja, pri meni je šlo za drugo EU državo, če se seliš izven EU, je verjetno še malo bolj komplicirano.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jan_g ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31845 (18995) | karafeka |
| » | Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 44366 (29002) | SmeskoSnezak |
| » | Selitev v SLOOddelek: Loža | 3110 (2368) | jype |
| » | Odjava stalnega naslova in pa davcnega rezidenstva - iz tujineOddelek: Loža | 6439 (5886) | Kaboom |
| » | Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 58357 (28493) | DOOM_er |