» »

Evropska Naftna Kriza

Evropska Naftna Kriza

««
11 / 19
»»

TheTrick ::

Počistijo lahko le s parimi nukicami. Zravnajo Iran z zemljo pobijejo 90 miljonov ljudi in fertik. Trumptardi boste ploskal največjemu genocidu v zgodovini. Ožine ne bo več, nafte pa tudi ne.
Ampak Trump bo "zmagal".
Vse ostalo so pravljice, Režima se ne da vržt dol tudi če pobiješ kakega poveljnika sem in tja.

Kle lepo razložijo zakaj to niti ni blo nikoli ideja. To je bila le zgodbiva za Trumptarde, da so imeli nek cilj, ki ni cilj Izraela, ki Trumpeka drži za jajca verjetno tudi skozi Epstein datoteke. Trumpu pa tudi prav pride distrakcija, saj je vse ostalo zavozil v temu mandatu.

Chalky ::

Nihče ne bo ravnal Irana z zemljo ker je to povsem nepotrebno. Trump je ravnokar opozoril Iran:

BREAKING: President Trump says Iranian negotiators are "begging the US to make a deal"
"They better get serious soon, before it is too late, because once that happens, there is no turning back, and it won't be pretty," Trump says.

https://x.com/KobeissiLetter/status/203...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Chalky ()

Poldi112 ::

Chalky je izjavil:

90% vseh dronov in raket je bilo sestreljenih. To so nenormalne številke. Bolje že skoraj ne gre.

V svetu, kjer so arabci dobesedno življensko odvisni od naftne in vodne infrastrukture, niti 99,99% ne zadostuje - kaj šele 90%.

Se pa strinjam, da se jih, striktno s tehničnega stališča, precej uspešno klatijo. Problem je zgolj, da tu še vedno ni nobene pametne ekonomske računice.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

NEW: The head of Iran's Revolutionary Guard Navy, Alireza Tangsiri, who directly commanded the closure of the Strait of Hormuz, was targeted in a strike overnight, a senior Israeli official told Fox News.
https://x.com/TreyYingst/status/2037099...

imagodei ::

Zdej so jih prepričal. Zih bodo odprl.
- Hoc est qui sumus -

jest10 ::

Chalky je izjavil:

Nihče ne bo ravnal Irana z zemljo ker je to povsem nepotrebno. Trump je ravnokar opozoril Iran:

BREAKING: President Trump says Iranian negotiators are "begging the US to make a deal"
"They better get serious soon, before it is too late, because once that happens, there is no turning back, and it won't be pretty," Trump says.

In ti dejansko verjameš temu bikovemu dreku?:))

SasoS ::

Chalky je izjavil:

Zdaj bo pa ZARES. SAMO MALO, ČAKAJ da USofA potegne ven tisto TAPRAVO orožje!!11 Kakšne zgodbice za lahko noč...kje je pa tisto "darilo" od včeraj? Je Trump sanjal da se mu je spet dvignil pa misli da je res? :D

CENTCOM UPDATE: U.S. forces continue to eliminate threats presented by the Iranian regime, striking over 10,000 targets since the start of Operation Epic Fury.

https://x.com/CENTCOM/status/2037135250...

Zanimivoda sploh najdejo te drone ki se skrivajo takole med grmovjem. Me prav firbec matra kje točno je bil ta napad, ob obali ali bolj znotraj Irana, ker če so sposobni poiskati tako majhen dron globoko v Iranu in ga še pravočasno uničiti, potem vsa čast.

Chalky je izjavil:

Jao, jao... There's no turning back as it is.

Trump že H-Egg-setha mečlje pod avtobus, češ da je on kriv za godljo, v kateri so se ZDA znašle. Teren se pripravlja.

Doma so ljudje skrajno nesrečni, da ZDA zapravljajo milijarde dolarjev za povsem nepotrebno vojno, pri nas pa armchair generali, ljubitelji Red Alerta in Call of Duty, navdušenci nad ameriško vojsko, premikajo figure po šahovnici in mislijo, da bodo posledice te vojne imele vpliv samo na Iran.

Chalky je izjavil:

CENTCOM UPDATE: U.S. forces continue to eliminate threats presented by the Iranian regime, striking over 10,000 targets since the start of Operation Epic Fury.

Pismo, a jih ni 21.000? Zadnjič si napisal 21.000: https://slo-tech.com/forum/t851757/p873...

A to so tud tisti na tla narisani avioni všteti, pa lesene makete?
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

p1nky ::

Res bi vam se 1x priporocila, da si pogledate tega iranca, ki ima svojo tv (tousi tv), lahko kar na yt, ima live streame o tej vojni, ce ne drugega, za drug pogled

Zadeve niso enostavne in niso enostranske, da.se jih lahko stlaci le v zahod bad vzhod good, ce na splosno potegnemo crto, kako tukaj obicajno potekajo debate

Pa z veliko zmerljivkami, da je ja neberljivo, bomo se to temo zaprli.

bm1973 ::

imagodei je izjavil:

Chalky je izjavil:

Pismo, a jih ni 21.000? Zadnjič si napisal 21.000: https://slo-tech.com/forum/t851757/p873...

A to so tud tisti na tla narisani avioni všteti, pa lesene makete?

A ni bilo že 40.000 enkrat ?!?!?!?

p1nky je izjavil:

Res bi vam se 1x priporocila, da si pogledate tega iranca, ki ima svojo tv (tousi tv), lahko kar na yt, ima live streame o tej vojni, ce ne drugega, za drug pogled

Res objektiven kanal iranca, ki mu Google celo dovoli objavo filmčkov.

Ker so pač v spregi z politiko Zahoda...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

p1nky je izjavil:

Zadeve niso enostavne in niso enostranske, da.se jih lahko stlaci le v zahod bad vzhod good, ce na splosno potegnemo crto, kako tukaj obicajno potekajo debate

Seveda niso. Ampak z bombami še nikoli ni noben nič dosegel, niti ne bo to zdaj. Koreja, Vietnam, Irak 2x, Afganistan, Sirija, Libija, Ukrajina (sicer z druge strani, ampak vseeno)... edino kar prineseš domov so krste in ranjenci, ter kup folka ki bo naslednjih 50 let gojil zamero do tebe. Poglej Srbe, še niso preboleli '99, pa jim niso toliko bomb stresli na glavo kot Irancem...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SasoS ()

Torej po tvoje je objektivno, ce google ne dovoli? Zakaj pa?
Sicer si tudi ti ze veckrat nalepil yt videe, ali imamo lahko prosim bolj argumentirano debato, in ne le konstantno nametavanje floskul

SasoS je izjavil:

Seveda niso. Ampak z bombami še nikoli ni noben nič dosegel, niti ne bo to zdaj. Koreja, Vietnam, Irak 2x, Afganistan, Sirija, Libija, Ukrajina (sicer z druge strani, ampak vseeno)... edino kar prineseš domov so krste in ranjenci, ter kup folka ki bo naslednjih 50 let gojil zamero do tebe. Poglej Srbe, še niso preboleli '99, pa jim niso toliko bomb stresli na glavo kot Irancem...

Preberi, kaj sva napisala s charlijem, ker je cisto drug pogled. Tudi jaz bi enako mislila, ce ne bi na to naletela. Ne vem pa kaj bo na koncu

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: p1nky ()

Tisti videi so brezzvezni...

Samo neke bombastične napovedi, kako bodo ZDA napadle...

V osnovi je pa problem, ker sploh so napadle Iran...

p1nky je izjavil:

Ja ne vem, kaj pa če bi ti poslušala Nima R. Alkhorshida iz Dialogue Works? Iranec, živi v Braziliji. OK, on bolj malo govori, bolj je gostitelj za različne profile. Ampak ni videti, da bi delil navdušenje nad tem, da mu razsuvajo državo, niti ne deli navdušenja nad Pahlavijem.

Al pa, če res želiš hardcore propagando, glej videe, kjer sodeluje profesor Mohammad Marandi - on živi in dela v Teheranu in je (skoraj zagotovo) tesno povezan z vladajočim režimom. Pove pa, npr. da je njegova šefica na Univerzi v Teheranu že več let ženska. >:D
- Hoc est qui sumus -

bm1973 je izjavil:

Si jih pogledal? Ali samo na pamet

p1nky je izjavil:

Preberi, kaj sva napisala s charlijem, ker je cisto drug pogled. Tudi jaz bi enako mislila, ce ne bi na to naletela. Ne vem pa kaj bo na koncu

Na koncu bo neka rešitev, kjer bodo vsi ohranili svoj "obraz".

Tudi Izraelci.

In zadeva bo pozabljena v 1 tednu... Kot se je pozabilo na genocid v Gazi...

Vprašanje je samo, koliko ljudi mora še umreti za "ohranjanje obraza". Tako na iranski kot ameriški strani...

p1nky je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ja, sem jih...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

imagodei je izjavil:

p1nky je izjavil:

Ja ne vem, kaj pa če bi ti poslušala Nima R. Alkhorshida iz Dialogue Works? Iranec, živi v Braziliji. OK, on bolj malo govori, bolj je gostitelj za različne profile. Ampak ni videti, da bi delil navdušenje nad tem, da mu razsuvajo državo, niti ne deli navdušenja nad Pahlavijem.

Al pa, če res želiš hardcore propagando, glej videe, kjer sodeluje profesor Mohammad Marandi - on živi in dela v Teheranu in je (skoraj zagotovo) tesno povezan z vladajočim režimom. Pove pa, npr. da je njegova šefica na Univerzi v Teheranu že več let ženska. >:D

Js sm dejansko poslusala vse strani. Ta mi je najbolj verjetna

bm1973 je izjavil:

p1nky je izjavil:

Na koncu bo neka rešitev, kjer bodo vsi ohranili svoj "obraz".

Tudi Izraelci.

In zadeva bo pozabljena v 1 tednu... Kot se je pozabilo na genocid v Gazi...

Vprašanje je samo, koliko ljudi mora še umreti za "ohranjanje obraza". Tako na iranski kot ameriški strani...

p1nky je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ja, sem jih...

Aha ok, potem imava razlicen pogled, nic hudega. Meni se je pa zdelo verjetno, dejansko. Bomo videli...ce je res, kar ta iranec pravi, verjetno kar kmalu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: p1nky ()

p1nky je izjavil:

Jaz sem ga pogledal, in je bil tipičen expat opranoglavec, ki se mu zdi klanje civilov smešno in pač nekritično bleja zahodno propagando. Bleda verzija PBD podcasta.

Pač zagovornik agresije na suvereno državo, ker bodo nedolžni spet umirali v miljonih, ker so zionisti iz riti potegnili pravljice o dojenčkih v mikrovalovki. Kako izvirno - ko je bilo treba prinesti demokracijo v Kuvajt, so jih pa iz ihkubatorjev metali. Think of the children... Tako, kot smo jih v My Lai osvobajali komunizma, jih sedaj osvobajamo islamizma. Jaz, kot feminist, pač moralno, etično in strateško nasprotujem tej agresiji, ki je deklicam v Iranu realno ustavila boj za človekove pravice za par desetletij.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

Strel455 ::

Poldi112 je izjavil:

Jaz sem ga pogledal, in je bil tipičen expat opranoglavec, ki se mu zdi klanje civilov smešno in pač nekritično bleja zahodno propagando. Bleda verzija PBD podcasta.
Pač zagovornik agresije na suvereno državo, ker bodo nedolžni spet umirali v miljonih, ker so zionisti iz riti potegnili pravljice o dojenčkih v mikrovalovki. Kako izvirno - ko je bilo treba prinesti demokracijo v Kuvajt, so jih pa iz ihkubatorjev metali. Think of the children... Tako, kot smo jih v My Lai osvobajali komunizma, jih sedaj osvobajamo islamizma. Jaz, kot feminist, pač moralno, etično in strateško nasprotujem tej agresiji, ki je deklicam v Iranu realno ustavila boj za človekove pravice za par desetletij.

Si pogledal, ja... potem bi vedel, da ima očeta v Iranu in da si ne želi državljanske vojne.
Pač Poldi odpre usta in laže.

p1nky je izjavil:

Ne vem, kaj čem na tole odgovorit. Jaz osebno niti nimam nekega favorita v vojni. Jasno mi je, da se tehnološko in tudi sicer po surovi vojaški moči Iran na dolgi rok ne more meriti s koalicijo ZDA + Izrael. Ne pomeni pa to, da Iran ne more naredit nobene škode. In prav ta prekleta škoda je tisto, čemur bi se jaz rad ognil.

Res je, da mi niti slučajno ni všeč, da se Izrael spravlja na celo regijo in da je v ta konflikt zvlekel ZDA. In res je, da potihem rad navijam za "underdoga", ampak v resnici mi je kristalno jasno, kako stvari stojijo. Iranu bo zmanjkalo raket. Uničili mu bodo izstrelitvene kapacitete, energetsko in drugo infrastrukturo. Če bodo le lahko, bodo Izraelci uničili čim več šol, mošej, gasilnih domov, razsuli bolnišnice, zdravstvene domove ipd... Ampak, dokler Iran ne bo čisto na kolenih, lahko ogrožajo ladje v Perzijskem zalivu in naftno/plinsko/desalinizacijsko infrastrukturo v Zalivskih državah. Brez nafte, plina in vode gre ta konec sveta za 100 let v preteklost in da se bo to saniralo in postavilo v take okvire kot so danes, bodo rabili 15 let.

Zakaj se igrat s tem? Ne gre za to, da bi bil Zahod Bad in Vzhod Good... Samo oči je treba odpret. Zakaj je v Iranu vojna, Severne Koreje pa nihče ne upa niti grdo pogledat? Koga je Iran v resnici ogrožal? ZDA niso bile nikoli ogrožene. Koliko terorističnih dejanj mu lahko pripišeš v zadnjih 20-30 letih? Zaokrožitvena napaka. Iran je trn v peti edino le Izraelu, pa še to zaradi Palestincev in sponzoriranja Hezbolaha in Hamasa - kar pa, sorry, jaz vidim kot povsem upravičeno. Izrael je znan po tem, da udarja neproporcionalno nerazumno, vse kar doživlja, se pa na koncu lahko prevede samo v to, da ne spoštuje zahtev po dveh državah oziroma celo odkrito zganja nasilje nad Palestinci v Gazi in na Zahodnem bregu, periodično in za daljše obdobje zaseda dele Libanona, itd itn.

In ne, to nima veze z Iransko notranjo politiko. Karkoli že imajo v Iranu, kakor koli grdo že ravnajo s homoseksualci, ženskami, nasprotniki režima in drugimi, se suverene države zaradi tega ne more in ne sme napadati.
- Hoc est qui sumus -

Miki N ::

imagodei je izjavil:

p1nky je izjavil:

Ne vem, kaj čem na tole odgovorit. Jaz osebno niti nimam nekega favorita v vojni. Jasno mi je, da se tehnološko in tudi sicer po surovi vojaški moči Iran na dolgi rok ne more meriti s koalicijo ZDA + Izrael. Ne pomeni pa to, da Iran ne more naredit nobene škode. In prav ta prekleta škoda je tisto, čemur bi se jaz rad ognil.

Res je, da mi niti slučajno ni všeč, da se Izrael spravlja na celo regijo in da je v ta konflikt zvlekel ZDA. In res je, da potihem rad navijam za "underdoga", ampak v resnici mi je kristalno jasno, kako stvari stojijo. Iranu bo zmanjkalo raket. Uničili mu bodo izstrelitvene kapacitete, energetsko in drugo infrastrukturo. Če bodo le lahko, bodo Izraelci uničili čim več šol, mošej, gasilnih domov, razsuli bolnišnice, zdravstvene domove ipd... Ampak, dokler Iran ne bo čisto na kolenih, lahko ogrožajo ladje v Perzijskem zalivu in naftno/plinsko/desalinizacijsko infrastrukturo v Zalivskih državah. Brez nafte, plina in vode gre ta konec sveta za 100 let v preteklost in da se bo to saniralo in postavilo v take okvire kot so danes, bodo rabili 15 let.

Zakaj se igrat s tem? Ne gre za to, da bi bil Zahod Bad in Vzhod Good... Samo oči je treba odpret. Zakaj je v Iranu vojna, Severne Koreje pa nihče ne upa niti grdo pogledat? Koga je Iran v resnici ogrožal? ZDA niso bile nikoli ogrožene. Koliko terorističnih dejanj mu lahko pripišeš v zadnjih 20-30 letih? Zaokrožitvena napaka. Iran je trn v peti edino le Izraelu, pa še to zaradi Palestincev in sponzoriranja Hezbolaha in Hamasa - kar pa, sorry, jaz vidim kot povsem upravičeno. Izrael je znan po tem, da udarja neproporcionalno nerazumno, vse kar doživlja, se pa na koncu lahko prevede samo v to, da ne spoštuje zahtev po dveh državah oziroma celo odkrito zganja nasilje nad Palestinci v Gazi in na Zahodnem bregu, periodično in za daljše obdobje zaseda dele Libanona, itd itn.

In ne, to nima veze z Iransko notranjo politiko. Karkoli že imajo v Iranu, kakor koli grdo že ravnajo s homoseksualci, ženskami, nasprotniki režima in drugimi, se suverene države zaradi tega ne more in ne sme napadati.

TL;DR varnost židovske države hitro postaja predraga. Enostavno si svet ne more več špogati njihovih internih štosov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

da se Izrael spravlja na celo regijo

Izrael se sploh ne spravlja na celo regijo, že na sosednja Egipt in Jordanijo se ne. Nasprotno temu se je Iran spravil praktično na vse države od Azerbejžana do Omana.

Če bodo le lahko, bodo Izraelci uničili čim več šol, mošej, gasilnih domov, razsuli bolnišnice, zdravstvene domove ipd...

2000+km se vozijo v Iran in nazaj, da vržejo bombo v neko šolo?!?! Fakina logika, yep.
To počnejo Iranci, ko velika večina njihove raket pade po civilnih ciljih.

Strel455 je izjavil:

Pač Poldi odpre usta in laže.

Ti si zadnji, ki lahko govori o lažeh, dokler boš propagiral fringe teorije, kako so Iranci sami raketirali dekliško šolo v Iranu.
- Hoc est qui sumus -

Mr.B ::

CharlieKK je izjavil:

Mislim, s par jedrskimi bi se dalo precej razširit tole ožino. FAFO >:D

Da sterilizacija takih oseb kot ti z jederskim, je odlična rešitev. Ane ? , predlagam da greš na kakšen inštitut pa opraviš to v dobro ostaleg svetovne populacije, da ne bo naslednjič volila naslednjega MAGA kandidata.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Dobesedno sem šel gledat temo o Iranu, kjer je to bilo nekje napisano.

Tle boš našel vse o "fringe" teoriji:

Videz rakete, eksplozija, zadet cilj nenatančno vse vodi k temu, da zadetek nima nobene veze z Tomahawkom, temveč z Iranskim Kh-55.

Chalky je izjavil:

Iran je nekaj ur nazaj, po skoraj 14,5 urah spet izstrelil 2 balistični raketi proti Izraelu, ki nista zadeli ničesar. Gre za najdaljši premor med napadom v tej vojni. Zdaj je v bistvu jasno da Iran nima več sposobnosti ogrožati Izraela z balističnimi raketami in droni. Glede nato da vzadnjih24 urah niso izstrelili niti ene balistične rakete proti UAE to morda že nakazuje da nimajo sposobnosti ogrožati niti sosednjih držav in da se zdaj vse premika pred vrata Irana.

Iran ima enostavno preveč sovražnikov v okolici in so na začetku "zamočili" ko so napadali vse povprek brez pravega načrta. To pa verjetno tudi zato ker so pred napadam izgubili celotno poveljstvo in če ni pri vrhu organizacije potem je edini cilj raketirati vse povprek. Vse kakor se je Iran hudo opekel.

A lahko Admini počasi odpirkate debvilizem ali pa zaprete temo.

The oil market is in 'backwardation' -- Here's what that means for energy prices

Across the futures curve, however, prices tell another story. The oil market is in backwardation: a phenomenon where futures contracts with immediate or near-term deliveries sell at a premium over later deliveries.

"That backwardation -- lower prices in the future compared to now -- is indicating that the market thinks this current uplift in the oil price is transitory," Toni Meadows, head of investment at BRI Wealth Management, told CNBC on a video call.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Strel455 je izjavil:

Izrael se sploh ne spravlja na celo regijo, že na sosednja Egipt in Jordanijo se ne. Nasprotno temu se je Iran spravil praktično na vse države od Azerbejžana do Omana.

Nagnusno sprevračaš realnost. Nič novega od tebe. Te AIPAC plačuje, al si samo ideološko povezan z Izraelom?

Strel455 je izjavil:

Kot rečeno, laži na laži. Takrat ko ti paše, razlagaš o tem, kako ZDA + Izrael tolčeta po Iranu, Iran pa nima za burek v Izraelu. No, ker Iran nima medijske cenzure, vemo, da je bilo tam sesutih že nekaj bolnišnic. Videli smo že tudi napad na Oil Depote v Teheranu, gre za vrsto kemičnega napada in zastraševanja civilistov: Tehran’s toxic cloud: satellite images show oily fires burned for days.
The Guardian spoke to residents who described having headaches, eye and skin irritation and difficulty breathing. Experts have warned those symptoms could be just the beginning, with longterm risks of cardiovascular disease, cognitive impairment, DNA damage and cancer.

Ko ti paše drugače, pa lažeš, kako Izrael napada civilne cilje.

Sram te je lahko.
- Hoc est qui sumus -

To je trnutna uradna stsistika izstreljenih balističnih raket

To je trenutna uradna statistika izstreljenih balističnih raket. Tako da bo še trajalo. Azija, kot kaže dokler plačuje v kitajkski valuti lahko gre skozi ožino, oziroma večina tankerjev ki niso na strani po zahodu definiranih demokratičnih držav smejo čez ožino.

Ravno sprašujem chat do katerih pristanišč bi imele ameriške sile dostop v primeru da po vojni na oblast v Iranu pride nek pro Zahodni voditelj. Za Naval base so tri opcije:

Bandar Abbas -> control Hormuz
Jask -> deep-water + Indian Ocean access
Chabahar -> Naval operations + trade access to Central Asia

Sem šel potem preveriti na Google Maps to so odlične lokacije sploh Bandar Abbas ki je tik pred ožino. Sem vprašal če ima pristanišče kapaciteto za ameriške vojaške ladje ter letalonosilko in kot kaže je pristanišče namenjeno prav za tovrstne namene.

Jask je tik pred ožino. Če se to zavaruje potem bi lahko Iran skupaj z ZDA začel računati Kitajski za vsak tanker skozi ožino, podobno kot zdaj to počne Egipt. ZDA imajo v Bahrainu veliko oporišče za svojo mornarico, če to storijo še na drugi strani ožine potem bi bil to hud udarec za Kitajsko. Pahlavi bi to lahko omogočil vključno s tistimi otoki. Sicer je to popoln scenarij ki pa je malo verjeten ni pa nemogoč.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Chalky ()

Že deliš war spoils? :D

imagodei je izjavil:

p1nky je izjavil:

V dolocenih stvareh se strinjava. Ne podpiram napada. Ce jim sicer uspe nacrt, ki sem ga opisala, bi to dejansko lahko pomenilo izboljsanje. Ce jim ne uspe (in ni garancije, da bo), bo to svetovno sranje za vse.
Glede na to, da je vse skupaj ze v teku, navijam za najboljso resitev.

Seveda notranja politika v smislu, kako iran ravna z ljudmi, usa in izrael v osnovi ne zanimata zares, sem tudi ze prej napisala. Bi bilo pa za njih super, ce jim uspe zamenjati rezim, ker se potem dolgorocno znebijo svojega nasprotnika. Iranci, ki hocejo zamenjati rezim, pa bodo, kot kaze, to poizkusili izkoristiti, da jim to mogoce uspe.

Saj verjetno noben resnicno ne verjame, ko katerakoli drzava tako razglablja, kako resuje ljudstvo? Gre se samo za interese in koristi, in ce se poklopijo, gre lahko z roko v roki.

SasoS je izjavil:

Če je pa že vse odločeno :D

Chalky je izjavil:

Ravno sprašujem chat do katerih pristanišč bi imele ameriške sile dostop v primeru da po vojni na oblast v Iranu pride nek pro Zahodni voditelj. Za Naval base so tri opcije:

Bandar Abbas -> control Hormuz
Jask -> deep-water + Indian Ocean access
Chabahar -> Naval operations + trade access to Central Asia

Sem šel potem preveriti na Google Maps to so odlične lokacije sploh Bandar Abbas ki je tik pred ožino. Sem vprašal če ima pristanišče kapaciteto za ameriške vojaške ladje ter letalonosilko in kot kaže je pristanišče namenjeno prav za tovrstne namene.

Jask je tik pred ožino. Če se to zavaruje potem bi lahko Iran skupaj z ZDA začel računati Kitajski za vsak tanker skozi ožino, podobno kot zdaj to počne Egipt. ZDA imajo v Bahrainu veliko oporišče za svojo mornarico, če to storijo še na drugi strani ožine potem bi bil to hud udarec za Kitajsko. Pahlavi bi to lahko omogočil vključno s tistimi otoki. Sicer je to popoln scenarij ki pa je malo verjeten ni pa nemogoč.

Imaš težave z geografijo, ali...

Chalky je izjavil:

SasoS je izjavil:

Če je pa že vse odločeno :D

Da Izrael s pomočjo izraela uničuje naftno iondustrijo..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

fikus_ ::

Strel455 je izjavil:

Če bodo le lahko, bodo Izraelci uničili čim več šol, mošej, gasilnih domov, razsuli bolnišnice, zdravstvene domove ipd...

2000+km se vozijo v Iran in nazaj, da vržejo bombo v neko šolo?!?! Fakina logika, yep.

Egipt in Jordanija sta podložna Zda in tako tudi IL režimu!
Kako konkretno se je "Iran spravil praktično na vse države od Azerbejžana do Omana"?! Daj konkretne primere, vire,.... izpred te zadnje vojne!
PS Tisto šolo so uničili kar Američani. Istočasno so poslali 4 Tomahawke, ki so uničili 3 objekte s šolo vred na tistem območju, četrti Tomahawk je pa krožil in pošiljal sliko nazaj, Ko so Američani vedeli, da je iz te šole bežalo dosti ljudi, nekateri so tudi tekali noter, so ta četrti Tomahawk usmerili v šolo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Je pa to dober pokazatelj zakaj bo Indija v prihodnje v precej boljši poziciji kot Kitajska. Kitajska je v podobnem položaju kot Iran s to razliko da ima malce daljšo obalo vendar je problem ker imajo spredaj Japonsko, Filipine, Taiwan, ter potem še ameriške otoke in Avstralijo. ZDA bi verjetno precej hitro uničile vojaške objekte ob obali in bi vojna potem hitro postala regionalna in Kitajska nebi mogla ogrožati ZDA na drugi strani Pacifika.

Indija ima pa to prednost ker ima obalo na obeh straneh in je poleg tega še precej nižje pri Jugu. Indija je sicer 3x manjša od ZDA po velikosti, ampak imeti tako veliko obalo s tako veliko populacijo, tako globoko je misija nemogoče tudi za ZDA.

ZDA pa se nimajo česar bati v primeru njihove obale. Boljše geografije si praktično ne moreš želeti. West Coast, East Coast ter potem še Gulf of America skupaj skoraj 10k kilometrov obale. Tudi če jim po čudežu napadel West Coast imajo potem še vedno celoten East ter South na razpolago.

Pakistan bo imel pa v prihodnje ogromno problemov z Indijo in se jim niti ne splača investirati v mornarico ker imajo enostavno prekratko obalo in bi to Indijci zlahka pokrili.

p1nky je izjavil:

Saj verjetno noben resnicno ne verjame, ko katerakoli drzava tako razglablja, kako resuje ljudstvo? Gre se samo za interese in koristi, in ce se poklopijo, gre lahko z roko v roki.

Jaz ne le verjamem, ampak ne dvomim o tem, da primarno delajo za ljudstvo. Ker se konceptualno v ničemer ne razlikujejo od komunistov oziroma Tita ali Mao–ja. Ja, lahko napolniš knjižne police grozot režima, ne moreš pa zanikati, da so se primarno borili za svobodo, in ne za režim.

Zdaj če bi zahod dejansko želel pomagati Iranu, verjetno ne bi torpediral pogajanj, raketiral šolark ter izvedel atentat na njihovega verskega zmernega verskega voditelja, ki je bil na smrtni postelji. Skupaj z njegovo družino, v njegovi pisarni. Anthony Blinken na John Stewart razlaga, da Trumpova zionistična delegacija ni razumela iranske pozicije, kar je na nivoju "niso želeli demokracije" za talibane.

imagodei je izjavil:

Nagnusno sprevračaš realnost. Nič novega od tebe. Te AIPAC plačuje, al si samo ideološko povezan z Izraelom?

Iran je v zadnjem mesecu napadel več Arabskih držav kot jih je Izrael kadarkoli.
ZAE, Kuvajt, Bahrain, Katar... se ne bojijo Izraela, bojijo se Irana.

Kot rečeno, laži na laži. Takrat ko ti paše, razlagaš o tem, kako ZDA + Izrael tolčeta po Iranu, Iran pa nima za burek v Izraelu.

Tako je. Iran nima za burek.

Iran je v okolici in v Izraelu zadel več civilnih ciljev kot pa Izrael v Iranu. Dejstvo!

Strel455 je izjavil:

imagodei je izjavil:

Iran je v zadnjem mesecu napadel več Arabskih držav kot jih je Izrael kadarkoli.

Kot rečeno, laži na laži. Takrat ko ti paše, razlagaš o tem, kako ZDA + Izrael tolčeta po Iranu, Iran pa nima za burek v Izraelu.

Iran je v okolici in v Izraelu zadel več civilnih ciljev kot pa Izrael v Iranu. Dejstvo!

Da da.. večina s strani izraela..

Relanost pa..
The New York Times has confirmed that the 13 US bases in the Middle East have been destroyed by Iran, and now all of them are empty.
Many of the 13 military bases in the region used by American troops are all but uninhabitable, with the ones in Kuwait, which is next door to Iran, suffering perhaps the most damage, according to the NYT.

Cena nafte bo šla pač kdor bo plačal iranske tarife..

Zimonem ::

kow je izjavil:

Ne razumes. Nikoli ne bos. Ker ne maras Trumpa, zanikas realnost. Izrael in ZDA pravkar demolirata iranske vojaske zmogljivosti. Na netu imas satelitske posnetke, ki kazejo unicene vojaske obrate itd.
Dejansko so jim zradirali skoraj vse vecje vojaske ladje. Da vse to zgradis ponovno rabis 10+ let.

Kako če so zmagal že mesec nazaj.
Hormuz zaprt. Letalonosilka zjabana , ... Tvoje in trumpovo goflanje je zastonj , ker cel dan nič ne počneta. On visi na Twitterju ti pa slotechu. On ja ne bom vaju razumel , geopolitiko v petih dimenzijam.

Strel455 je izjavil:

imagodei je izjavil:

Kadar koli odpreš usta, se iz njih valijo laži.

Strel455 je izjavil:

Zakaj torej lažeš, da je Iran zadel civilne tarče?

Strel455 je izjavil:

V enem kratkem postu nisi sposoben konsistentno pisat. Ne moreš imet torte in je hkrati tudi pojest.
- Hoc est qui sumus -

Strel455 je izjavil:

imagodei je izjavil:

Laži ob nemoči. Kar so ameri zadeli so šole. Vojska še kar obvladuje območje

imagodei je izjavil:

Si zaključil z argumenti in zdaj samo še cviliš.

Zakaj torej lažeš, da je Iran zadel civilne tarče?

Katere vojaške tarče v Izraelu pa je zadel Iran? 8-O
Velika večina iranskih raket ima cluster municijo in tisto pada po izraelskih mestih kamorkoli že pade.

Zimonem je izjavil:

Kar so ameri zadeli so šole.

Še en tipičen sinofilski zadrogiranec.
https://www.iranintl.com/en/202603261604

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Strel455 ()

Zimonem je izjavil:

Letalonosilka zjabana

Ja, to pa je pomembno ja! Sploh ker prideta drugi dve namesto te... :))

Zimonem je izjavil:

Breaking
https://www.nationalheraldindia.com/bus...

"internal assessments aimed at preparing for extreme scenarios"

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Strel455 ()

Izrael potrdil 5000 ranjenih od zacetka spopadov z iranom. Rakete se kr padajo po zalivksih drzavah in Izraelu. Ni tako enostavno to sposobnost unicit, vprasanje ce je v celoti sploh mogoce. Ladje so zacele pluti skoz. Tajska, malezija in indija. Shitshow stoletja se nadaljuje, zda brez idej.

Strel455 je izjavil:

imagodei je izjavil:

Si zaključil z argumenti in zdaj samo še cviliš.

Ti argumenta ne bi prepoznal niti, če bi ti na glavo padel. Enega samega argumenta nismo slišali od tebe. Propaganda ni argument. To, da so šolo zadeli Iranci, je pa gladko laž, ki je ne verjame niti Pentagon. Pravzaprav imamo jasne informacije, kaj se je dogajalo. Kot ti je povedal že nekdo drug, da so Američani območje napadli s 4 tomahavki, od katerih so trije takoj zadeli tri različne objekte, eden pa je pošiljal videofeed nazaj in ko so iz/v šolo začeli tekati ljudje, so sklepali, da gre za pomembno tarčo in so tja poslali še tega četrtega.
- Hoc est qui sumus -

"US President Donald Trump has claimed that the people of Iran want to make him their supreme leader, but according to him, he is not interested in taking the position."
Temu se je cist spipalo.

Strel455 je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Letalonosilka zjabana

Zimonem je izjavil:

Breaking

Delat risk analizo ko stvar popolnoma zajebaš je res znak bistrosti.
Večji del te ta falanga fila.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Strel455 je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Letalonosilka zjabana

Zimonem je izjavil:

Breaking

A ti je kdo omenil da TACO kot referenco informiranja, ravno ni nek simbol splošne razgledanost.
Predlagam ti, da preden odpreš svojo patetično idejo in jo zacementiraš v pisni obliki, da najprej preveriš vi google zadetek, in potem globoko dihaš dihaš dihaš..
««
11 / 19
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Propad ZDA - Odštevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
763341 (115) alternative
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15548856 (46099) Mipe

Več podobnih tem