Forum » Loža » Javna glasbena šola, koliko stane na mesec
Javna glasbena šola, koliko stane na mesec
Starš285 ::
Čez kako leto, ko bo ze dovolj star, bi mulca rad vpisal v javno glasbeno šolo za igranje klavirja. Koliko pride celoten strošek na mesec, je drago?
Nekaj googlam in dobivam zneske 30 do 40 EUR na mesec, so to samo skupinske ure (glasbena teorija) ali so vključene tudi induvidualne ure?
Prosim bi da kdo pove iz prve roke. Hvala za kakršnekoli imformacije.
Nekaj googlam in dobivam zneske 30 do 40 EUR na mesec, so to samo skupinske ure (glasbena teorija) ali so vključene tudi induvidualne ure?
Prosim bi da kdo pove iz prve roke. Hvala za kakršnekoli imformacije.
- spremenilo: Starš285 ()
nejc_nejc ::
To je bilo pri nas pred leti za komplet kolikor se še spomnim, cca 35€.
Sodelavci so imali po drugih obcinah priblizno enako.
Pomembno je, kolikor smo mi imeli opravka s tem, da se otrok "povoha" s prfoksom. Potem sploh ne ves, da hodi tja pa še na tekmovanje gre. Celo neki bonusi so bili pri vpisu v srexnjo šolo.....
Sodelavci so imali po drugih obcinah priblizno enako.
Pomembno je, kolikor smo mi imeli opravka s tem, da se otrok "povoha" s prfoksom. Potem sploh ne ves, da hodi tja pa še na tekmovanje gre. Celo neki bonusi so bili pri vpisu v srexnjo šolo.....
johanblond je izjavil:
47 EUR / mesec
nauk o glasbi + 2* inštrument tedensko
Ta inštrument 2x tedensko, to so individualne ure z učiteljem?
Zanč sem se pogovarjal s sodelavcem in sem mu omenil da bi mulca tad vpisal na javno glasbeno šolo, pa pravi da naj se pripravim na vsaj 150 EUR na mesec, da on zato ni svojega mulca vpisal v glasbeno šolo. Da za tistih 30 EUR na mesec so vključene samo skupinske ure glasbene teorije, da individualne ure pa stanejo ohoho, tako je rekel, zdej pa ne vem kaj je res in kaj ne.
Prosim da kakrsnekoli imformacije, ker rad bi da bi se mulc naučil kakega inštrumenta, ne pa bi rad obubožal zraven ravno.
Zgodovina sprememb…
pouk kitare, to ima individualno ali cel razred skupaj?
Ker se mi zdi da če ima cel razred skupaj, pol bolj malo odnese od tega..
Zgodovina sprememb…
Bi mi kdo lahko prosim potrdil, da so za tistih 30 do 40 € na mesec v javni glasbeni šoli vključene tudi individualne ure igranja inštrumenta (ne pa samo glasbena teorija)?
johanblond ::
johanblond je izjavil:
47 € / mesec
nauk o glasbi + 2* inštrument tedensko
2* inštrument tedensko je individualni pouk
(30 min na uro, se pravi tedensko 60 min)
starfotr ::
OP, če ne moreš vprašat v šolo koliko stane, potem je skoraj bolje da ne vpišeš otroka nikamor.
feryz ::
Upam da je vsaj mulca vprašal, kaj si o tem misli.
Naša tamala si je tudi zaželela klavir. Saj to ni problem, jih kolikor hočeš, zastonj.
Ampak zvleči pol tone v bajto, ni mačji kašelj. Še dobro, da smo vsaj estrih in plato dobro naredili, da nam hudič v klet ne pade.
V glavnem, nekaj malega je brenkala nanj, zadnjih 7 let pa nam služi kot podstavek za šaro. Rože, papirje in ostale drobnarije.
Naša tamala si je tudi zaželela klavir. Saj to ni problem, jih kolikor hočeš, zastonj.
Ampak zvleči pol tone v bajto, ni mačji kašelj. Še dobro, da smo vsaj estrih in plato dobro naredili, da nam hudič v klet ne pade.
V glavnem, nekaj malega je brenkala nanj, zadnjih 7 let pa nam služi kot podstavek za šaro. Rože, papirje in ostale drobnarije.
delavec44 ::
Upam da je vsaj mulca vprašal, kaj si o tem misli.
Ne bi prej probal s synthesizerjem. Ali ni isto?
Ales ::
Synthesizer ne, ampak električni klavirji so zelo dober približek. Če ima polno velikost klaviature in polno obtežene tipke, je taktilni občutek pri igranju precej blizu pravemu klavirju oz. pianinu. Večina synthesizerjev take klaviature nima.
So pa stari klavirji in pianini pogosto zastonj z razlogom. Te beštije lahko pogoltnejo veliko denarja, če jih človek želi spraviti nazaj v prvotno delujoče stanje. Če vam nekdo nudi zastonj pianino ali celo klavir, imejte to v mislih in dobro preverite v kakem stanju je.
So pa stari klavirji in pianini pogosto zastonj z razlogom. Te beštije lahko pogoltnejo veliko denarja, če jih človek želi spraviti nazaj v prvotno delujoče stanje. Če vam nekdo nudi zastonj pianino ali celo klavir, imejte to v mislih in dobro preverite v kakem stanju je.
mihagr ::
Nejc_nejc pravi: "nedelja je, pa dežuje".
Ja in kaj, ali internet v nedeljo in ob dežju ne deluje?
https://www.gsfrancasturma.si/vpis/cenik
feryz ::
Sintisajzer!? Halooo!
A se tudi na babo spravite z vibratorjem, ker je itak vseeno, kaj noter vtakneš?
Klavir je klavir (ok, pianino). Stara šola, analogna zadeva.
Ne pa ta nova jajca.
Mulcem ne moreš odrekati želja. Niso oni krivi, da si jih naredil.
A se tudi na babo spravite z vibratorjem, ker je itak vseeno, kaj noter vtakneš?
Ne pa ta nova jajca.

Miki N ::
Kaj pa vem Yamaha v elektronskih "pianinih" (ne sintesajzerjih) recimo uporablja ogromno izkušenj, ki so si jih marljivi Japončki pridobili preko mnogih generacij izdelave klaviatur od rezbarjenja klasičnih klavirjev naprej - brez skrbi, da vedo, kaj delajo. In kot je nekdo omenil, to so vse realistično obtežene in balansirane klaviature v nulo, tipke prave širine in oblike - tudi tehtajo konkretno, ampak še vedno prenosljivi. Nima to veze s klaviaturami od sintiča, moralo bi biti dosti tudi za Ferijevo supermančico. Samo jebi ga, se je že naveličala. Mogoče bo pa rally voznica.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
koli99 ::
pouk kitare, to ima individualno ali cel razred skupaj?
Individualno, kako pa? Razen orkester, to pa igrajo seveda skupaj.
Dobromeren nasvet: Glasbena šola je predvsem šola, in ne godba, etc... Teorija je zahtevna (vsaj pri nas v Ajdovščini zelo) in začne se takoj; prvi razred osnovne šole je v glasbeni šoli pripravljalnica, torej je v drugem razredu osnovne šole šele prvi razred teorije + prvi razred inštrumenta. Teorija traja odvisno od števila otrok v razredu, traja od 60-90 minut; 1x na teden. Pouk inštrumenta traja 2x teden po 30 minut. Pouk inštrumenta ni vaja, vadi otrok doma, pri pouku učitelj pokaže kako se pravilno izvaja,etc... Od 4-6 razreda je orkester obvezen (1x90 minut). Po končanih 6 letih lahko nadaljuje na solfeggio 1 & 2. Seveda so potem 3-5x na leto razredni nastopi, nastopi z orkestrom, tekmovanja (če učitelj vidi učenca kot extra nadarjenega).
V Ajdovščini je največji vpis na klavir ter kitaro, kar pomeni da so sprejemni izpiti (preverjajo predvsem ritem, smisel za glasbo, etc..).
Zakaj sem napisal dobronameren? Ker je to klasična glasbena šole se bo otrok učil klasične glasbe (ok na orkestrih je tudi moderna), pri pouku inštrumenta se bo učil lestvice ter skladbe. Akorde seveda tudi, ampak slovenskih popevk nanje ne bo igral. Če je namen starša da bo otrok znal igrat (recimo kitaro ob tabornem ognju), se le-tega v glasbeni šoli ne bo učil. Teoretično bo akorde znal, ampak bo samo njegova samoiniciativnost da bo te akordi spravil v prakso. Učitelj v glasbeni šoli mu le tega ne bo dal za vadit.
P.S.: Govorim iz lastnih izkušenj, končal malo glasbeno šolo in imam sedaj starejšo hčerko v 4. razredu kitare. Mlajša hodi v 2. razred osnovne šole in ne hodi v glasbeno. Sedaj je pokazala interes za saksofon tako da bomo videli ali bo šla septembra v glasbeno tudi ona. Moje mnenje je da začnejo glasbeno šolo prezgodaj, sploh na začetku je glasbena šola precej zahtevnejša kot osnovna šola (bojo računali intervale v glasbeni šoli prej kot se bojo učili matematiko v osnovni...).
delavec44 ::
Sintisajzer!? Halooo!
Ne pa ta nova jajca.
Seveda kdaj odrečeš. Če nočeš vzgajati narcisov.
tony1 ::
"Moje mnenje je da začnejo glasbeno šolo prezgodaj, sploh na začetku je glasbena šola precej zahtevnejša kot osnovna šola (bojo računali intervale v glasbeni šoli prej kot se bojo učili matematiko v osnovni...)."
To je tudi mene precej zmotilo, ker smo ulomke pri matematiki jemali šele kasneje. (No, pa saj smo v gimnaziji nucali sinuse pri fiziki prej kot smo jih vzeli pri mati, ampak, zanimivo, to je me manj motilo.)
To je tudi mene precej zmotilo, ker smo ulomke pri matematiki jemali šele kasneje. (No, pa saj smo v gimnaziji nucali sinuse pri fiziki prej kot smo jih vzeli pri mati, ampak, zanimivo, to je me manj motilo.)
dork_ ::
Kranj - šolnina za 2x30 minut individualnega pouka inštrumenta, ki ga poučuje akademski glasbenik in 60 minut pouka nauka o glasbi - 36 evrov. V to so vštete morebitne dodatne vaje in korepeticije za nastope.
Izposoja inštrumenta pa stane 18 evrov mesečno, inštrumenti pa so kakovostni in servisirani.
Se sploh ne zavedamo, kako neprecenljiv je naš sistem glasbenih šol. Jaz jih nisem želel vpisati, ampak sta šla na lastno željo. Po parih letih sem res vesel, da sta se odločila, ker je krasna lekcija za celo življenje.
Izposoja inštrumenta pa stane 18 evrov mesečno, inštrumenti pa so kakovostni in servisirani.
Se sploh ne zavedamo, kako neprecenljiv je naš sistem glasbenih šol. Jaz jih nisem želel vpisati, ampak sta šla na lastno željo. Po parih letih sem res vesel, da sta se odločila, ker je krasna lekcija za celo življenje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dork_ ()
Mislim, dajmo se sprijazniti: 98% učencev glasbene šole po končani OŠ ne bo v življenju več inštrumenta prijelo v roke. Od tistih, ki jo obiskujejo še v SŠ pa še 50% ne...
koli99 ::
? Povsem odvisno s kakšnim namenom so šli v glasbeno šolo in koliko je bilo prisile pri tem. Jaz nisem prijel kitare v roke od končane glasbene do končanja faksa (torej 10 let), nato sem prijel nazaj in sedaj jo redno igram. Ni mi žal da sem hodil čeprav nisem bil nek zgleden učenec.
Svojih otrok ne silim, starejša je sama želela, mi jo pri tem podpiramo.
Glasbena šola (seveda moje mnenje) ti da lepo širino za nadaljnje življenje; umiritev, potrpljenje, sodelovanje, posluh(vsaj nekaj če nisi antitalent), ritem.
Svojih otrok ne silim, starejša je sama želela, mi jo pri tem podpiramo.
Glasbena šola (seveda moje mnenje) ti da lepo širino za nadaljnje življenje; umiritev, potrpljenje, sodelovanje, posluh(vsaj nekaj če nisi antitalent), ritem.
Tody ::
Eno je plačat, drugo je da ga sprejemejo. Najprej more it eno leto v "malo šolo" kjer ga drkajo teorijo (seveda se plača) in potem ga lahko vpišeš naprej... Dela neke sprejemne izpite in če ni lih nadarjen se z njim ne bodo ukvarjali (odvisno sicer koliko je gužve pr vas), lahko pa bo dobil možnost se učit violo ali kak drug zajeban inštrument. Cena je 50 eur tam tam...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()
fujtajksel ::
Mislim, dajmo se sprijazniti: 98% učencev glasbene šole po končani OŠ ne bo v življenju več inštrumenta prijelo v roke. Od tistih, ki jo obiskujejo še v SŠ pa še 50% ne...
Ampak škodi jim pa tudi ponavadi ne. Narest par razredov osnov pride prav marsikomu tudi če imajo potem čist drugačne glasbene interese. Teorije se sam od sebe težko lotiš.
Pa glede cene je bistveno ceneje kot ta privat variante, privat je ena ura tam nekje kot navedene mesečne številke.
Nejc_nejc pravi: "nedelja je, pa dežuje".
Ja, vceraj je dež padal, OP je pa kar hitro obupal, se ti ne zdi.
Zakaj silite otroke v glasbeno šolo?![]()
Ce ne druzga, zaradi zicledra..., ki ga v sedanjosti marsikomu primankuje. S starejšimi vred.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
fujtajksel je izjavil:
Ampak škodi jim pa tudi ponavadi ne. Narest par razredov osnov pride prav marsikomu tudi če imajo potem čist drugačne glasbene interese. Teorije se sam od sebe težko lotiš.
Pa glede cene je bistveno ceneje kot ta privat variante, privat je ena ura tam nekje kot navedene mesečne številke.
Ne me narobe razumeti: sem glasbeni navdušenec, familija igra inštrumente.
Ampak vseeno: za moje pojme je formalni pouk v naših glasbenih šolah zgrešen in jemlje veselje do ukvarjanja z glasbo. Zdaj, tega problema tukaj ne bomo rešili, ampak moram pač reči bobu bob. Gotovo pa pride prav nekomu, ki gre po SŠ študirati na AG, ampak a bo to ravno tvoj sonček tak?
Če bo otroka igranje na inštrument veselilo, se bo tudi teorije naučil pri recimo 15ih. Če bo dal skozi formalno glasbeno šolo, ga bo 98% pri 15ih želja že zdavnaj minila.
In še: saj ne da so menda mulci že brez dejavnost ful preobremenjeni, izgoreli in psihično na psu. Dajmo jim še eno (brezvezno ali ne) dejavnost nakopati na grbo, "da bojo imeli zicleder".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Kako bi pa ti drugače?
Teorijo rabis, instrument moraš pa tud mimo rok dat?
Enakk kot "puštevanka".
Enakk kot "puštevanka".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Stikalo ::
Uf ja, glasbena šola je precej kar stil življenja. Poznam ljudi, kjer vsi po vrsti hodijo. Po svoje lepo in zanimvo, dober skill.. ampak hodijo 3x tedensko + nastopi. Je je konkretna dejavnost. Sem mislil, da bi kakšnega otroka vpisal, samo da bo res imel veselje da bo drgnil neko godalo toliko časa je res za premislit.
Poznam pa veliko ljudi, ki se so kasneje naučili zaradi veselja malo sami malo z privatu učitelji in znajo vrhunsko. Tudi po več inštirumentov.
Se pa obšolskih dejavnosti hitro nabere veliko, šole so zahtevne, po drugi strani učitelji ne naučijo dosti, ker se velko učencev zanaša na pomoč doma, in posledično se mi zdi, da se moramo vsi starši do neke mere ukvarjati z otroci že zaradi rednega pouka. Torej kombinacija (v šoli ni prejemjo dovolj znanja, in ostali starši pomagajo učencem, do boljšega uspeha.) Posledično moramo vsi otroci skrbeti, da mulci znajo..
obšolske dejavnosi max 2. Tega je takoj nenormalno veliko.
Poznam pa veliko ljudi, ki se so kasneje naučili zaradi veselja malo sami malo z privatu učitelji in znajo vrhunsko. Tudi po več inštirumentov.
Se pa obšolskih dejavnosti hitro nabere veliko, šole so zahtevne, po drugi strani učitelji ne naučijo dosti, ker se velko učencev zanaša na pomoč doma, in posledično se mi zdi, da se moramo vsi starši do neke mere ukvarjati z otroci že zaradi rednega pouka. Torej kombinacija (v šoli ni prejemjo dovolj znanja, in ostali starši pomagajo učencem, do boljšega uspeha.) Posledično moramo vsi otroci skrbeti, da mulci znajo..
obšolske dejavnosi max 2. Tega je takoj nenormalno veliko.
Kako bi pa ti drugače?
Enakk kot "puštevanka".
Nimam odgovora, ker nisem profesor glasbe. Ampak to kar delajo je samo za umret. Čudno, da kdo samega sebe ne zgolgočasi do smrti
Lej, recimo tako, da se najde eno enostavno pesmico in se jo nauči mulce tolči po taktu na lesene buče. Ne rabiš nobene teorije. Potem pa, komur je v veselje in vidiš, da je muzikalični tip (tj. tapka po taktu in ne v tri dni), naj ostane, ostali pa naj po ene petih urah nehajo bogu krasti čas.
Zgodovina sprememb…
Pa še nekaj je grozno velik problem: prezgodaj se ljudi usmerja v orkester oziroma zelo zahtevne inštrumente (primer: violina, 12 let trdega dela od katerega otrok nima nič).
Moja predstava bi bila, da bi moral najprej vsak otrok znati igrati klavir (že 30+ let nazaj se je dalo kupiti poceni sintesajzer), šele od tam naprej pa, govorim laično, ker nimam nobene formalne izobrazbe, bolj "tehnično" zahtevne inštrumente, ki bi si ga sami izbrali in ne da igrajo tisto, kar šola rabi za nastop orkestra. Spet dam primer violine, zanjo mora biti človek strašen talent. Če ne bi bilo bolje, da brenka na kitaro. 100x bolje.
Na vsakem šolskem nastopu otroka z blok flavto tako globoko zavzdihnem, ker mi je jasno, da ga ne bo nucal nikoli več, samo da malo zraste. No, razen polovica populacije, ko bodo gledala Am. pie 1...
Moja predstava bi bila, da bi moral najprej vsak otrok znati igrati klavir (že 30+ let nazaj se je dalo kupiti poceni sintesajzer), šele od tam naprej pa, govorim laično, ker nimam nobene formalne izobrazbe, bolj "tehnično" zahtevne inštrumente, ki bi si ga sami izbrali in ne da igrajo tisto, kar šola rabi za nastop orkestra. Spet dam primer violine, zanjo mora biti človek strašen talent. Če ne bi bilo bolje, da brenka na kitaro. 100x bolje.
Na vsakem šolskem nastopu otroka z blok flavto tako globoko zavzdihnem, ker mi je jasno, da ga ne bo nucal nikoli več, samo da malo zraste. No, razen polovica populacije, ko bodo gledala Am. pie 1...
Zgodovina sprememb…
Ales ::
Kako bi pa ti drugače?
Enakk kot "puštevanka".
Nimam odgovora, ker nisem profesor glasbe. Ampak to kar delajo je samo za umret. Čudno, da kdo samega sebe ne zgolgočasi do smrti
Lej, recimo tako, da se najde eno enostavno pesmico in se jo nauči mulce tolči po taktu na lesene buče. Ne rabiš nobene teorije. Potem pa, komur je v veselje in vidiš, da je muzikalični tip (tj. tapka po taktu in ne v tri dni), naj ostane, ostali pa naj po ene petih urah nehajo bogu krasti čas.
Hkrati praviš, da nimaš odgovora in daješ odgovore hkrati... nekako ne gre najboljš skup!
Imajo to, preverijo muzikaličnost in tudi komu svetujejo, da glasbena šola ni za otroka ali pa kar direktno zavrnejo vpis.
Kar je IMHO narobe, ker marsikateri tak otrok lahko kasneje tudi še razvije čut za glasbo, ampak če je število učencev omejeno...
Nisva se razumela: imam kup nasvetov, česa naj z otroki ne počnejo, nisem pa kompetenten postaviti boljšega sistema v treh vrsticah.
"Imajo to, preverijo muzikaličnost in tudi komu svetujejo, da glasbena šola ni za otroka ali pa kar direktno zavrnejo vpis."
Tega v mojih časih ni bilo.
Če bi koga kasneje zagrabila glasba, ni pa še nič prepozno, sorodnik igra kitaro in bobne, pa se je začel učiti oboje konec SŠ.
"Imajo to, preverijo muzikaličnost in tudi komu svetujejo, da glasbena šola ni za otroka ali pa kar direktno zavrnejo vpis."
Tega v mojih časih ni bilo.
Če bi koga kasneje zagrabila glasba, ni pa še nič prepozno, sorodnik igra kitaro in bobne, pa se je začel učiti oboje konec SŠ.
Imajo. Glasbeno pripravnico. Ni kar tako na pamet.
Po mojih izkušnjah:
Kar se instrumentov tice je vecina violin ter klavirjev sforsirana s strani tastarih.
Zacet na sintisayzerju ter kasneje na klavir škoda casa,....
Kar se kitar tice bi vsi radi takoj rolingstonse, kad tud ne gre.
Od tu vecino razocaranj....
Če se le da, se mi zdi smiselno, da otroc hodijo na te zadeve.
Če vadi do pol ure dnevno, brez dni, ko ima vaje v šoli je čisto zadosti.
Imaji tudi osnovo za kasneje pk 25s, kakšno soboto, mal "osebni buget" povečat.
Po mojih izkušnjah:
Kar se instrumentov tice je vecina violin ter klavirjev sforsirana s strani tastarih.
Zacet na sintisayzerju ter kasneje na klavir škoda casa,....
Kar se kitar tice bi vsi radi takoj rolingstonse, kad tud ne gre.
Od tu vecino razocaranj....
Če se le da, se mi zdi smiselno, da otroc hodijo na te zadeve.
Če vadi do pol ure dnevno, brez dni, ko ima vaje v šoli je čisto zadosti.
Imaji tudi osnovo za kasneje pk 25s, kakšno soboto, mal "osebni buget" povečat.

Zimonem ::
Synthesizer ne, ampak električni klavirji so zelo dober približek. Če ima polno velikost klaviature in polno obtežene tipke, je taktilni občutek pri igranju precej blizu pravemu klavirju oz. pianinu. Večina synthesizerjev take klaviature nima.
Odvisno ali vzgajaš filharmonika ali vangelisa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kako se ukvarjate z otroci oz. kako z njimi preživljate čas? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17202 (13039) | estons |
| » | Ali lahko gre moj sin na glasbeno oz. ali je pametno da gre?Oddelek: Loža | 9774 (6950) | anci0banci |
| » | Je to dovoljeno s strani VDOddelek: Loža | 1438 (1224) | MihaFirst |
| » | GlasbenikiOddelek: Sedem umetnosti | 4309 (3713) | gzibret |
| » | A je kaj glasbenikov tukaj?Oddelek: Sedem umetnosti | 6082 (5820) | Karaya 52 |