Novice » Znanost in tehnologija » Ali umetna inteligenca zaposlenim res prihrani čas?
Geho ::
Kaj ti bluziš? Kakšnimi guard raili? Saj naj bi bil "pameten"! Tak pravjo "AI" zagovorniki... če mu dam nalogo, ima da sam zgrunta kaj mora naredit in da še preveri če je pravilno. Vse ostalo je sam: "ja če mu daš še rokico pa ga pelješ do rešitve..." je vseeno če potem kar sam naredim!
Je pameten, ampak misli pa zaenkrat še ne bere.
V tistem tvojem primeru je več kot očitno, da navodila niso bila ustrezna. Pa, da ne bo prišlo do klasičnega internet podjebavanja en nasvet.
- Natančno določi kaj naj naredi in česa ne.
- Če imaš probleme s prompti naredi nalogo v 2 ali celo 3 korakih. Najprej napiši svojo definicijo in prosi LLM naj ponovi s svojimi besedami. Ko popraviš morebitne napake ga prosi naj ti on oblikuje prompt, ki upošteva dobre prakse. Potem pa uporabi ta prompt, ki ti ga je LLM napisal, pomožnosti v drugem chatu ali namenskem orodju.
- Če so potrebne iteracije, razbij projekt na kose in popravljaj vsak sklop posebej.
Dal sem mu dovolj navodil:
Take this pictures, make me a json for ordering parts on lego store and check if they exists. If not, use rebrickable database to find correct parts.
Prvi korak naredi precej uspešno, sicer rabi par minut ampak no problem there. Problem nastane, ko doda parte, katerih ID-ji ne obstajajo več. V tem primeru moraš it pa na https://rebrickable.com/parts/ in potem preko slik primerjat del, torej vedet oz. predstavljat si moraš kako zadeva zgleda IRL in potem preko slik najti pravi del in nov ID, nadomestiti stari ID z novim. Seveda da najdeš pa dele, katerih part ne obstaja pa moraš https://www.lego.com/en-si/pick-and-bui... probati, če ti ga najde. Če ti ga ne ga moraš iskati v drugi bazi.
Ni rocket science, ampak clanker pač ne zmore primerjat tega med sabo, ker dejansko ni "AI" oz. inteligenca ampak samo glorified search engine, ki zna samo primerjat med sabo tokne oz. podatke iz naučenega modela.
Še več zabave: včeraj se jebem z enim problemom, kjer bi moral popraviti threading v kodi, pa najprej probam IDE built in chatGPT, ki mi vrne neko rešitev, error še vedno. Probavam po svoje gredo errorji naprej po liniji. Ga sprašujem, mi ponuja neke rešitve, vse isti qrac. Ajde danes grem na stackoverflow, dejansko v komentarjih enake rešitve kot mi jih je gpt ponujal v IDE-ju, pa še tam komentarji zgledajo kot da so se boti med sabo pogovarjal., kao a si probu to pa to pa tuki je link do dokumentacije, vsi 1x upvotani ampak noben sprejet kot rešitev
Dejansko "AI" ne zna sam zgruntat nekaj ampak samo najde zadetke preko gugla in jih nekak skup zmeče po neki svoji logiki, pa če je prav ali ne. Prihodnost bo zanimiva, ko bo že vse na internetu zastrupljeno z AI slopom
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Geho ()
LightBit ::
To je pač neumnost, sorry. Isto smo poslušali, kako je programiranje z notepadom hitrejše kot z IDE, pa kako je kopiranje/zipanje mapic hitrejše kot uporaba git ("po drugem poskusu merge conflicta obupam"), pa kako google nič ne najde itd itd.Dejstvo je, da če v tem trenutku AI uporabljaš pravilno, ti spiše vsaj 90% kode in pospeši razvoj x10.
Kaj pa če stvar malo obrnemo? Ves čas se podarja "pravilno" uporabo AI, ampak enako velja za programiranje ali kar koli že počneš.
Nekdo ki bolj zna promptat AI, kot programirat bo verjetno precej hitrejši. Drugi bo morda raje sam spisal točno tako kot je želel hitreje kot da bi promptal AI.
Ne rečem da AI ni uporaben, ampak pogosto se pa vrti v krogu. Tako da jaz po drugem promptu obupam, ker je hitreje če napišem kodo sam. Raje pišem kodo kot navodila za AI.
Nisem trdil da je brez AI vedno hitreje kot z AI. Rekel sem samo da AI ni nujno hitreje. Čist pretiravate v obe smeri.
Imam ravno tukaj študenta, ki je skoraj en teden nekaj pacal skupaj, ker je z AI obupal po drugem promptu. Ko sem jaz poskusil, je bila zadeva rešena v dveh minutah.
Študenska naloga najbrž ni nek hud problem, ki ga AI ne bi rešil v trenutku. Ko se ukvarjaš z problemi z limitacijami knjižnic v obsežnejši specifični kodi pa ni tako.
iKst_ ::
Take this pictures, make me a json for ordering parts on lego store and check if they exists. If not, use rebrickable database to find correct parts.
Če je tole cel prompt, potem mu definitivno nisi dal dovolj navodil, niti približno. Ampak ok, lahko si trmast in jamraš, da AI nima pojma.
darkolord ::
Nisem trdil da je brez AI vedno hitreje kot z AI. Rekel sem samo da AI ni nujno hitreje. Čist pretiravate v obe smeri.Trdil si, da po drugem promptu obupaš, ker je hitreje, če narediš sam.
Študenska naloga najbrž ni nek hud problem, ki ga AI ne bi rešil v trenutku. Ko se ukvarjaš z problemi z limitacijami knjižnic v obsežnejši specifični kodi pa ni tako.Ne, je kar kompleksna naloga z machine learningom. Je brihten dečko.
hawkwood ::
Nisem trdil da je brez AI vedno hitreje kot z AI. Rekel sem samo da AI ni nujno hitreje. Čist pretiravate v obe smeri.
Ne vem kake probleme rešuješ, ampak sem 99.9% prepričan da je z AI hitreje. Anthropic te zaposli če v poljubnem času premagaš 2 ure programiranja Opus 4.5 agenta
Imaš samo prompt in context. Za prompt lahko najprej LLM vprašaš naj ti ga generira, tako boš hitro videl če mu je kaj nejasno. Ampak bolj pomemben je context, to si agent sestavi za vsak nov task. Če mu daš špagete, mu seveda ni nič jasno.
IgorCardanof ::
Če je tole cel prompt, potem mu definitivno nisi dal dovolj navodil, niti približno. Ampak ok, lahko si trmast in jamraš, da AI nima pojma.
Kot vidis bo novi job efektivno promptanje AI. Tukaj folk napise 2 stavka in pricakuje, da mu bo AI skodiral celoten youtube skupaj z vsemi featuerji.
Ja fantje, bo malo treba delat na komunikaciji. Kdo bi si mislil, da tudi AI tezko razume vase 2 vrsticne zahteve.
Probaj tale navodila dat kateremu koli developerju brez konteksta in 100% nihce ne ve, kaj hoces.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
delavec44 ::
Ali bodo pa naredili AI, ki bo namenjen razumevanju promptov neumnih uporabnikov in komunikaciji z ostalimi AIji. 
Mogoče kakšen AI za GAP analizo.
Mogoče kakšen AI za GAP analizo.
Nisem trdil da je brez AI vedno hitreje kot z AI. Rekel sem samo da AI ni nujno hitreje. Čist pretiravate v obe smeri.Trdil si, da po drugem promptu obupaš, ker je hitreje, če narediš sam.
Ja, ker po mojih izušnjah če v prvo ne dobim niti približno tega kar hočem, ponavadi ne bom prišel do ničesar. Me samo na okoli vozi z izmišljenimi stvarmi.
Je pa zelo pogosto že v prvo zelo dobro. Seveda odvisno za kaj gre.
Študenska naloga najbrž ni nek hud problem, ki ga AI ne bi rešil v trenutku. Ko se ukvarjaš z problemi z limitacijami knjižnic v obsežnejši specifični kodi pa ni tako.Ne, je kar kompleksna naloga z machine learningom. Je brihten dečko.
Saj je tudi AI brihten. AI je splošno gledano precej precej bolj brihten kot jaz. Ampak v praksi največ časa porabim z iskanjem workaroundow za bedarije, ki niso neki cool kompleksni algoritmi.
IgorCardanof je izjavil:
Kot vidis bo novi job efektivno promptanje AI. Tukaj folk napise 2 stavka in pricakuje, da mu bo AI skodiral celoten youtube skupaj z vsemi featuerji.
Ja fantje, bo malo treba delat na komunikaciji. Kdo bi si mislil, da tudi AI tezko razume vase 2 vrsticne zahteve.
Probaj tale navodila dat kateremu koli developerju brez konteksta in 100% nihce ne ve, kaj hoces.
Samo po drugi strani, če moraš pisati dolga navodila, potem nisi nič pridobil. Razen če res ne znaš programirat.
Jaz osebno raje pišem kodo kot besedilo. Če je res malo besedila za veliko kode, bom seveda uporabil AI. Zato ponavadi uporabljam AI za manjše koščke. Cele aplikacije iz 2 vrstic prompta res ne moreš dobiti.
Sej ni potrebe, da vedno pises dolga navodila. Lahko probas najprej s takim promptom kot ga je dal Geho. Ce ne dela, potem pac mu ne napises, da je zabit in ga izklopis iz elektrike, ampak mu napises mal bolj podrobna navodila?
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
kow ::
Ocitno jim vseeno, ce jih dobijo. Ali pa so tako neumni, da niso vedeli. Kera opcija je slabsa?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Geho ::
Ja kaj mu naj še dodam? Če mu še bolj napišem, že sam naredim na roke hitreje...
Daj pametnjakovič izvoli, da te vidim: tule imaš set https://www.lego.com/en-si/product/at-a...
Tule imaš povezovalno bazo: https://rebrickable.com/parts/
Naredi mi json z AI-jem, ki bo najdu vse dele na https://www.lego.com/en-si/pick-and-bui... da ga samo importam in oddam naročilo... go smarty pants LOL
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Geho ()
Samo po drugi strani, če moraš pisati dolga navodila, potem nisi nič pridobil. Razen če res ne znaš programirat.
Osebno največ uporabljam ChatGPT. Tam si pred začetkom projekta naredim nov projekt in mogoče kak custom GPT za ponavljajoče se stvari, narejene imam GPTje, ki pišeš in optimizirajo prompte itd.
Clauda ne uporabljam, ker za mojo uporabo ni najboljši, ampak verjetno si tudi tam lahko skrajšaš čas, ki ga porabiš za pisanje ustreznih promptov.
feryz ::
Zakaj pa jim daješ navodila v angleščini?
Ker ti angleščina očitno dela težave.
Po drugi strani pa oni boljše govorijo slovensko kot ti.
Ker ti angleščina očitno dela težave.
Po drugi strani pa oni boljše govorijo slovensko kot ti.
Ja kaj mu naj še dodam? Če mu še bolj napišem, že sam naredim na roke hitreje...
Vprašaj AI kaj potrebuje, da bo lahko izpljunil kaj pametnega, pa ti bo sam povedal. Par namigov sem ti dal že zgoraj, konkretno ti pa težko povem, ker nimam pojma kaj točno sploh želiš narediti.
Če ti kodiranje celotne zadeve vzame manj časa kot pisanje spodobnega prompta, potem že v osnovi ni razloga, da bi uporabil AI.
IgorCardanof je izjavil:
Sej ni potrebe, da vedno pises dolga navodila. Lahko probas najprej s takim promptom kot ga je dal Geho. Ce ne dela, potem pac mu ne napises, da je zabit in ga izklopis iz elektrike, ampak mu napises mal bolj podrobna navodila?
Če boš za bolj podrobna navodila potreboval več časa kot da napišeš kodo, je bolje pustiti AI.
Do mu pišeš da je zabit res ne bo koristilo, razen če te merijo po tem koliko AI uporabljaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LightBit ()
Tudi, ce je pisanje navodil daljse kot pisanje kode. Je to se vedno 100x pametneje. Rabis implementacijo v novem jeziku? Bum, dobis takoj. Programiranje se vraca nazaj v pisanje natancnih specifikacij. Legacy kodo bo VELIKO VELIKO enostavneje zavreci. Noben normalen ne bo vec placeval fortran inzenirje.
Zgodovina sprememb…
Tudi, ce je pisanje navodil daljse kot pisanje kode. Je to se vedno 100x pametneje. Rabis implementacijo v novem jeziku? Bum, dobis takoj. Programiranje se vraca nazaj v pisanje natancnih specifikacij. Legacy kodo bo VELIKO VELIKO enostavneje zavreci. Noben normalen ne bo vec placeval fortran inzenirje.
Saj AI naredi pretvorbo v drug jezik. To mu gre precej dobro.
Bom jaz kodo napisal pa naj AI napiše specifikacijo na podlagi kode.
Daj pametnjakovič izvoli, da te vidim: tule imaš set https://www.lego.com/en-si/product/at-a...
Tule imaš povezovalno bazo: https://rebrickable.com/parts/
Naredi mi json z AI-jem, ki bo najdu vse dele na https://www.lego.com/en-si/pick-and-bui... da ga samo importam in oddam naročilo... go smarty pants LOL
Nekaj napotkov za več uspeha v prihodnje:
Tole je zagotovo task, ki ga je potrebno ločit na podtaske. Bo veliko lažje. Naprimer prvi task bi lahko bil, da ti prebere building manual za to AT-AT in specificira točno katere kocke in koliko jih potrebuješ. To naj ti vrne v pač nekem formatu, ki mu ga specificiras.
Drugi task bi lahko bil, da ti te kocke poskusa najdt na lego strani. Najdene kocke nej ti v nekem formatu primernem za naročanje shrani.
Tretji task bi bil, da tisti, ki še niso najdene, da ti jih najde na rebrickable strani.
Sicer pa brez kakega dobrega APIja to ni delo za kopilota ali konzolo, ampak za browser AI agenta, ki lahko interacta z browserjem.
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Browserji so itak "mrtva tehnologija", ker so prilagojeni za ljudi. Protokoli se bodo prilagodili botom oz. agentom.
Da dosezes tak nivo pri kompleksnem softwareju, rabis nadclovesko inteligenco.
Sedaj so mnogi jeziki lažji od angleščine in slovenščine. Tudi manj dvoumni so. Python je praktično pseudo-koda.
Tudi kompleksen software se postopoma dela, saj AI tudi ne bo vrgel ven v enem kosu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LightBit ()
bm1973 ::
No ja, IBM še vedno ni uspel preboj pretvorbe COBOLa v Javo
Legacy koda je zdebugirana, brez hroščev, nova koda bo spet polna sranja. Kdo bo to testiral? AI?
Veliko firm, ki so zavrgle legacy kodo, so propadle. Da naštejem 2, Netscape in Borland.
Sem imel 500 vrstic python skripto nekega optimizacijakega algoritma. Je bilo prepocasi tako da sem claudu narocil, da mi to prepise v rust. Dobim rezultat v 1 minuti in dela popolnoma enako. Razen pac 100x hitreje.
Take stvari je zmozen ze danes. Najbrz bo v prihodnje znal tut kobol prepisat, pa cetudi ima X vrstic kode.
Take stvari je zmozen ze danes. Najbrz bo v prihodnje znal tut kobol prepisat, pa cetudi ima X vrstic kode.
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
No ja, IBM še vedno ni uspel preboj pretvorbe COBOLa v Javo. Dvomim, da je kdo drug kaj bolj uspešen...
Ali misliš da bi bili bolj uspešni, če bi generirali kodo iz specifikacije? Jaz mislim da ne.
Ali misliš da bi bili bolj uspešni, če bi generirali kodo iz specifikacije? Jaz mislim da ne.
Da. Ker bi lahko naredil veliko boljso povratno (iteracijsko) zanko. Saj to je vsa poanta agentnega kodiranja. Da imas prevajanje, teste itd.
Zadeva je lahko res ucinkovita, le ce ima dovolj kriterijev, po katerih sodi uspeh.
Da. Ker bi lahko naredil veliko boljso povratno (iteracijsko) zanko. Saj to je vsa poanta agentnega kodiranja. Da imas prevajanje, teste itd.
Zadeva je lahko res ucinkovita, le ce ima dovolj kriterijev, po katerih sodi uspeh.
Saj je COBOL tudi lahko "specifikacija". Samo v drugem jeziku (ne v angleščini). COBOL koda točno veš da dela tako kot dela (tudi hrošče lahko preneseš), specifikacija je lahko drugačna od implementacije.
Problem je najbrž (ugibam) da AI preveč poenostavi specifike jezikov (kako se aritmetika obnaša ...).
David Mayer ::
Ok, uporaba orodja je ena stvar - samo tega pač ne zanemariti - to sicer ni problem LLM-based agentov ampak nespametne uporabe.
Kot tudi trganje optičnega kabla ni stvar bagerja (da sploh ne omenjam kakšnih orožarskih analogij) - preprosto rečeno:
Vibe coding could cause catastrophic 'explosions' in 2026
Kot tudi trganje optičnega kabla ni stvar bagerja (da sploh ne omenjam kakšnih orožarskih analogij) - preprosto rečeno:
Vibe coding could cause catastrophic 'explosions' in 2026
Eh, spet bedarije pisejo. Se nikoli ni bilo lazje napisati vecje stevilo testov. Napisati bolj modularno kodo itd.
Zgodovina sprememb…
Drži, ni bilo mišljene za tiste, ki vsaj približno vedo, kaj delajo...
Opozorilo je sicer splošno, je pa precej na mestu glede na nekatera sporočila v tej temi.
:D
Opozorilo je sicer splošno, je pa precej na mestu glede na nekatera sporočila v tej temi.
:D
Rok Woot ::
Meni sam ni jasno, če predpostavimo, da programiraš z AI-jem dvakrat hitreje. Kao ti prišpara čas? Saj je trg ponudba povpraševanje? Torej če vsi programiramo dvakrat hitreje, ti na dolgi rok ne prišapara nič časa.
Ne spuščajoč se v (nizke) večkratnike tokrat... Kako je z velikostjo razvojnih ekip v tem primeru?
Očitno se da nove programske jezike zvariti hitro, to lahko opravi en sam samcat (resda ne novinec) med svojim dolgim časom.
Vprašajte, zakaj ta primer navajam, navkljub temu, da je možakar sorazmerno skeptičen do AI :D
Očitno se da nove programske jezike zvariti hitro, to lahko opravi en sam samcat (resda ne novinec) med svojim dolgim časom.
Vprašajte, zakaj ta primer navajam, navkljub temu, da je možakar sorazmerno skeptičen do AI :D
Meni sam ni jasno, če predpostavimo, da programiraš z AI-jem dvakrat hitreje. Kao ti prišpara čas? Saj je trg ponudba povpraševanje? Torej če vsi programiramo dvakrat hitreje, ti na dolgi rok ne prišapara nič časa.
Jasno, da ti ne "prispara cas". Dan ima se vedno 24 ur za vse. Poveca produktivnost -> vsi smo bolj bogati.
Pa po tej logiki bi morale tudi cene delovnih ur pasti.
Povprasevanje po programski opremi je "neskoncno".
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Jah, če ne slediš, zaostaneš. Če bi danes nekdo aplikacije klofal v assemblerju najbrž ne bi niti za sol zaslužil.
Kar se bo zgodilo je, da bo manj ljudi kodiralo in tisti, ki bodo, bodo pač z AI delali toliko več. Najbrž bodo kot neki managerji.
Sem bral nek post na to temo in se kar strinjam kar je bilo napisano. Ne bo se zgodilo naenkrat, da bo pa pol podjetja odpuščenega. Šlo bo lepo počasi, prehodno. Manj bo zaposlovanja, nekdo bo odšel pa na njegovo pozicijo ne bo noben več prišel. Kakšen restructuring bo, pa določenih pozicij ne bo več nazaj. Skratka zgodilo se bo počasi, ko boš pa potem enkrat delal primerjavo med danes in deset let naprej, bo pa očitno.
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
delavec44 ::
Itak jokajo, da ITjevcev primanjkuje. NLB je cel razvoj preselil v Srbijo iz tega razloga. Nekih 120 ljudi.
IgorCardanof je izjavil:
Sem bral nek post na to temo in se kar strinjam kar je bilo napisano. Ne bo se zgodilo naenkrat, da bo pa pol podjetja odpuščenega. Šlo bo lepo počasi, prehodno. Manj bo zaposlovanja, nekdo bo odšel pa na njegovo pozicijo ne bo noben več prišel. Kakšen restructuring bo, pa določenih pozicij ne bo več nazaj. Skratka zgodilo se bo počasi, ko boš pa potem enkrat delal primerjavo med danes in deset let naprej, bo pa očitno.
Pri nas se to že dogaja. Ne vem pa če je AI razlog ali kaj drugega.
Itak jokajo, da ITjevcev primanjkuje. NLB je cel razvoj preselil v Srbijo iz tega razloga. Nekih 120 ljudi.
NLB ima v razvoju 120 ljudi? Slisi se nekam visoka stevilka.
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
Baje se nekaj open source projektov zapira, ker dobivajo preveč PRjev, ki so bolj ali manj AI špageti... Tako, da število contributerjev se je povečalo, ker ne rabijo veliko časa investirat, na drugi strani pa jemlje to veliko časa vzdrževalcem posameznih projektov.

WizzardOfOZ ::
NLB ima IT v sloveniji, nič niso preselili. Dodaten center so postavili, ker NLB sestavlja več bank in en sam IT ne more vsega pokrivat. Sploh ne v tretjem svetu, kjer se zakonodaja razlikuje od države do države.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
kanarin ::
Če umetna inteligenca mogoče kje prihrani čas, to ziher obilno nadoknadi pri porabi elektrike
Če umetna inteligenca mogoče kje prihrani čas, to ziher obilno nadoknadi pri porabi elektrike![]()
Brez skrbi, saj to se je že omenilo, da je lahko problem, če se bomo z 'AI' razvadili - smo se že - in bi se začelo kakšno omejevanje porabe - bomo počakali na sončno sezono. Animatrica, kdorkoli? :D
Matija82 ::
Osebno porabim vsaj dve uri dnevno za branje in poslušanje podcastov namenjenih praktični uporabi LLMov in verjetno še vsaj dodatno uro z igranjem in testiranjem. Imam plačljive naročnine za ChatGPT, Gemini in Claude in vse uporabljam, saj ima vsak svoje prednosti. Pri določenih projektih se tudi pogovarjajo med seboj.
LLM uporabljam praktično povsod, v službi in osebno. Naprimer trenutno mi išče nepremičnino na podlagi mojih zahtev, ki so npr precej specifične, koliko megle na leto dovolim, število sončnih dni, vožnja do službe.
V službi sem zahteval, da ga vsi uporabljajo in se privadijo. Sedaj npr odgovarja na emaile (sestavi draft) in če kaj dobro ne odgovori se "mu" napiše in si "zapolni" (zapisuje v md datoteke in hrani v session). Naredil pa sem tako, da si je moral prebrati 10k emailov in odgovorov nanje in si narediti zapiske.
Random primer: v trgovini in gledam 5 podobnih izdelkov vklopim kamera način in mu pokažem ter želim, da mi razloži razlike med temi izdelki, da se lažje odločim.
V prvi polovici lanskega leta sem porabil ogromno časa s popravki in optimiziranjem, praktično več časa, kot če bi ga pustil na miru. Sedaj pa se obrestuje in "mu" dosti bolj zaupam, še vedno pa preverjam.
Ne delam v IT sektorju, mi pa pomaga, da so me v šoli naučili programiranja/informatike. Tako da imam precej dobro razumevanje kako deluje in razumem blefiranje, bistvo je, da znaš dobro razložiti kaj želiš in da tudi veš kaj je cilj. Naokoli pa opazujem ljudi, ki sicer nekaj poskušavajo ampak so razočarani nad rezultati, ker si enostavno na vzamejo dovolj časa, da bi napisali pravi prompt, prešaltali na plačljivi model in/ali si vzeli čas, da se naučijo uporabe.
Se pa res tako hitro spreminja in je vse skupaj kot ekspresni alfa kjer ena stvar enkrat deluje dobro, naslednji dan pa ne več. Ko en pristop danes deluje, jutri pa ne več (žmiljonkrat prepisoval preprompte, delal nove skille, itd).
Pač to kar 99% folka uporablja kot brezplačen app na telefonu je samo igranje in ni za delo. Bistvo je, da če si strokovnjak na enem področju, ti LLM lahko potencira efektivnost že danes.
chuck, kakšen set nasvetov/resourcev za nas laike, ki nam je ideja AI pomočnika sicer všeč ampak ne bi pa porabljal uro na dan, da odkrijem toplo vodo?
Baje se nekaj open source projektov zapira, ker dobivajo preveč PRjev, ki so bolj ali manj AI špageti... Tako, da število contributerjev se je povečalo, ker ne rabijo veliko časa investirat, na drugi strani pa jemlje to veliko časa vzdrževalcem posameznih projektov.
To samo pomeni, da se se niso prilagodili na novo realnost. Nimajo toolinga, da bi lahko handleali in avtomatsko detektirali slabe PRje.

WizzardOfOZ ::
Ja, avtomobili tudi kurijo bencin.
daljši odgovor ~1.000 tokenov ~3 Wh
velik poglobljen odgovor ~10.000 tokenov ~30 Wh
2000 vrstic python kode ~60 Wh
Koliko ljudi uporablja to?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
PROTEINSKI ::
A ni cel point napredka da človek dela manj in lažje?
Ne, point je da naredi več. Zato da BDP raste.
Ista stvar. Velika večina pač "mora" nekaj delat, tudi če bi realno preživeli čisto ok tudi s pol manjšo plačo.
Meni je zelo pomembno, da zaslužim več od večine ljudi, ki jih poznam. Predvsem pa od sosedov. To mi daje neko zadovoljstvo, da so ostali v ku***. Sorry, ampak tako je.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Ali umetna inteligenca zaposlenim res prihrani čas? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 9791 (467) | PROTEINSKI |
| » | Leto, ko je Nokia spet našla novo nišoOddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi | 4972 (1508) | bm1973 |
| » | V manj razvitih državah bolj zaupajo umetni inteligenciOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 2767 (1878) | Mr.B |
| » | Umetna inteligenca je bila v resnici 700 IndijcevOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 11485 (2860) | 133780 |
| » | ZN: mikrodelo prek interneta škoduje in izkoriščaOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 10816 (7535) | Lonsarg |