Forum » Kaj kupiti » Nvme drive za OS
Nvme drive za OS
MK99 ::
Pozdravljeni,
sestavljam novi pisarniški racunalnik in iscem komponente, trenutno izbiram nvme za boot/OS.
Kot receno gre za pisarniški PC, internet, office datoteke, obcasno kak 4K video, torrent, itd.. skratka nic zahtevnega, za resno delo imam drugo mašino.
Izbiram tako OS nvme, primarno pa gledam na stabilnost, zanesljivost, dolgo zivljensko dobo.. moj trenutni Samsung 850 EVO deluje brez problemov ze skoraj 10 let.
Grem na AMD, ryzen 8600G verjetno, maticna ima tudi gen5 podporo.
Trenutno gledam (vse 1GB):
- Samsung 990 PRO (tale naj bi bil najboljši, na papirju, samo res ne rabim performance, razlika v sami kvaliteti v primerjavi z ostalimi pa ne vem ce opravicuje cca 50eur višje cene)
- WD Black SN850X
- Crucial T500
- Corsair MP600 Elite
Naša comp trgovina je priporocila tudi:
- Lexar NM790
- WD SN7100
Oba sta brez dram-a, kar mi na sosednjem forumu mocno priporocajo, da imam, tako sem malo skepticen za tale dva.
Vsi moji diski (razen 990 pro) so v rangu 105-125eur, torej cena ne igra neke posebne vloge.
Nekako se najbolj nagibam k Wd Black SN850X ali pa Crucial T500.
Ce se kdo kaj bolj spozna bi prosil za kak nasvet, kaj bi mi priporocali..
Hvala vnaprej,
Matic
sestavljam novi pisarniški racunalnik in iscem komponente, trenutno izbiram nvme za boot/OS.
Kot receno gre za pisarniški PC, internet, office datoteke, obcasno kak 4K video, torrent, itd.. skratka nic zahtevnega, za resno delo imam drugo mašino.
Izbiram tako OS nvme, primarno pa gledam na stabilnost, zanesljivost, dolgo zivljensko dobo.. moj trenutni Samsung 850 EVO deluje brez problemov ze skoraj 10 let.
Grem na AMD, ryzen 8600G verjetno, maticna ima tudi gen5 podporo.
Trenutno gledam (vse 1GB):
- Samsung 990 PRO (tale naj bi bil najboljši, na papirju, samo res ne rabim performance, razlika v sami kvaliteti v primerjavi z ostalimi pa ne vem ce opravicuje cca 50eur višje cene)
- WD Black SN850X
- Crucial T500
- Corsair MP600 Elite
Naša comp trgovina je priporocila tudi:
- Lexar NM790
- WD SN7100
Oba sta brez dram-a, kar mi na sosednjem forumu mocno priporocajo, da imam, tako sem malo skepticen za tale dva.
Vsi moji diski (razen 990 pro) so v rangu 105-125eur, torej cena ne igra neke posebne vloge.
Nekako se najbolj nagibam k Wd Black SN850X ali pa Crucial T500.
Ce se kdo kaj bolj spozna bi prosil za kak nasvet, kaj bi mi priporocali..
Hvala vnaprej,
Matic

iloveboobz ::
sort by price
add to cart
done
Ne izumljaj tople vode za en pisarniski pc. vsak ssd bo ok.
add to cart
done
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()
Samael ::
DRAM pri sodobnih gen4 diskih, ki dandanes dosegajo 7.000 MB/s read/write hitrosti pri večini uporabe, vključno z igranjem iger, ne igra več neke vloge.
Če nimaš res kakšne izjemno specifične uporabe v 99% primerih WD Black SN850X ne bo nič hitrejši od sodobnega in nekoliko cenejšega WD_BLACK SN7100, v nekaj primerih pa je lahko slednji, kar se učinkovitosti tiče, celo boljši. Kar nekaj testov govori v prid slednjemu, ki je znatno novejši.
https://storedbits.com/wd-black-sn7100-...
https://memoryshop.ca/wd-black-sn850x-v...
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme...
Mimogrede, zdi se da so kar se kapacitete/cene tiče najbolj optimalni 2TB diski.
Na na francoskem amazonu (nastaviš seveda angleščino :) dobiš ta moment WD_BLACK SN7100 2TB NVMe SSD (2TB!) za EUR 158.90 + EUR 12.04 poštnina, kar je ta moment ob vseh podražitvah precej dober deal.
Če nimaš res kakšne izjemno specifične uporabe v 99% primerih WD Black SN850X ne bo nič hitrejši od sodobnega in nekoliko cenejšega WD_BLACK SN7100, v nekaj primerih pa je lahko slednji, kar se učinkovitosti tiče, celo boljši. Kar nekaj testov govori v prid slednjemu, ki je znatno novejši.
https://storedbits.com/wd-black-sn7100-...
https://memoryshop.ca/wd-black-sn850x-v...
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme...
Mimogrede, zdi se da so kar se kapacitete/cene tiče najbolj optimalni 2TB diski.
Na na francoskem amazonu (nastaviš seveda angleščino :) dobiš ta moment WD_BLACK SN7100 2TB NVMe SSD (2TB!) za EUR 158.90 + EUR 12.04 poštnina, kar je ta moment ob vseh podražitvah precej dober deal.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
feryz ::
Tip razmišlja o 50 evrih, če je vredno.
Torej mu evra ali dva ogromno pomeni.
Ne zastopim tudi navedbe, da so njegovi diski v rangu stotih evrov in cena ne igra vloge.
A je hotel povedati, da kupuje ceneno robo in je vseeno kakšna je za tak denar?
Jaz sem letos sestavil pisarniški pc, še pred norijo s spominom.
Samo kišta, nič posebnega, je prišla 3200 evrov. Bolno.
Ne pomnim da so bili računalniki kdaj tako dragi. Pa sem od začetka pc-jev zraven.
Torej mu evra ali dva ogromno pomeni.
Ne zastopim tudi navedbe, da so njegovi diski v rangu stotih evrov in cena ne igra vloge.
A je hotel povedati, da kupuje ceneno robo in je vseeno kakšna je za tak denar?
Jaz sem letos sestavil pisarniški pc, še pred norijo s spominom.
Samo kišta, nič posebnega, je prišla 3200 evrov. Bolno.
Ne pomnim da so bili računalniki kdaj tako dragi. Pa sem od začetka pc-jev zraven.
Don't be a dick. Ali človeku, ki vpraša za nasvet, pomagaš ali pa si tiho.
Samael != Samuel

pisarniski pc za 3200€.
To je pa samo nekaj, kar lahko pride iz rok freryz-a. Z drugimi besedami, ostalim je hotu povedat da so poor.
To je pa samo nekaj, kar lahko pride iz rok freryz-a. Z drugimi besedami, ostalim je hotu povedat da so poor.
smoki
Dajmo se osredotočiti na pomoč človeku. Tistemu ta prvemu, ki je lepo vprašal.
Samael != Samuel

iloveboobz je izjavil:
sort by price
add to cart
done
smoki
karafeka ::
MK99
Če ti kaj pomaga, leta 2023 sem kupil 1TB Crucial P3 M.2 za 50€. Uporablja se za manjši server (fileserver, dnevni backup, torrent server, webserver), prižgan je 24/7, iz nevem katerega razloga sem dal gor zfs (ja, na root), in dela do zdaj brez problema.
Ko sem zdaj videl cene teh nnvme diskov, mi je žal da nisem kupil večjega. Več kot 100% višja cena.
Če ti kaj pomaga, leta 2023 sem kupil 1TB Crucial P3 M.2 za 50€. Uporablja se za manjši server (fileserver, dnevni backup, torrent server, webserver), prižgan je 24/7, iz nevem katerega razloga sem dal gor zfs (ja, na root), in dela do zdaj brez problema.
Ko sem zdaj videl cene teh nnvme diskov, mi je žal da nisem kupil večjega. Več kot 100% višja cena.
MK99 ::
Ne, 50eur mi ne pomeni nic, sem pa vseeno alergicen ker je pri vsaki komponenti tako in na koncu res prideš na nek osnovni pisarniški PC za 3K namesto 1.5K. Imam delovno mašino za katero sem lani dal 5K in mi zmelje vse, tako tu res ne potrebujem performance.
50eu komentar je bil predvsem na to, da se pri 990 PRO pogosto navaja performance kot "opravicilo višji ceni", kar pa meni ni pomembno za OS disk. Stabilnost, zanesljivost delovanja in zivljenska doba mi je dalec na prvem mestu. In tu 990 PRO ni nic boljši od ostalih.
Realno potrebujem 250GB max, torej grem na 1TB samo zaradi boljših lastnosti vecjih diskov in letnega workloada.
"Problem" je ravno v tem, da imajo vsi podobno ceno, tako so bolj pomembne izkušnje uporabnikov, kateri delujejo bp in kateri se pogosto kvarijo. Zal nisem iz racunalniškega sveta in ne spremljam scene, samo ko kaj kupujem raziskujem. Kdo tu pa verjetno je in ima vec izkušenj katere znamke/modeli so bolj kvalitetni od ostalih. Zato vprašanje.
Ja, cene gredo samo navzgor, zato bi cimprej nekaj vzel, da potem januarja/februarja sestavim mašino. Sem teden dni nazaj dal 280eur (brez ddv) za 32GB ddr5 rama (ki ima trenutno ceno 380eur, brez ddv).. še danes komaj verjamem.
50eu komentar je bil predvsem na to, da se pri 990 PRO pogosto navaja performance kot "opravicilo višji ceni", kar pa meni ni pomembno za OS disk. Stabilnost, zanesljivost delovanja in zivljenska doba mi je dalec na prvem mestu. In tu 990 PRO ni nic boljši od ostalih.
Realno potrebujem 250GB max, torej grem na 1TB samo zaradi boljših lastnosti vecjih diskov in letnega workloada.
"Problem" je ravno v tem, da imajo vsi podobno ceno, tako so bolj pomembne izkušnje uporabnikov, kateri delujejo bp in kateri se pogosto kvarijo. Zal nisem iz racunalniškega sveta in ne spremljam scene, samo ko kaj kupujem raziskujem. Kdo tu pa verjetno je in ima vec izkušenj katere znamke/modeli so bolj kvalitetni od ostalih. Zato vprašanje.
Ja, cene gredo samo navzgor, zato bi cimprej nekaj vzel, da potem januarja/februarja sestavim mašino. Sem teden dni nazaj dal 280eur (brez ddv) za 32GB ddr5 rama (ki ima trenutno ceno 380eur, brez ddv).. še danes komaj verjamem.

se enkrat, ne kompliciraj.
Pri taki commodity komponenti kot je sedaj postal SSD, je čist vseeno al kupis cruciala al pa wdja. Praktično vsi bait&switchajo komponente na tednski ravni za tiste k so najcenejse. Zato kupit x ssd, ker je kao zanesljiv, je pač nemogoče.
Zato kupis sort by price pri taki zadevi. Če crkne, pač crkne, kupis/zamenjas za drugega. Backup mors tako met v vsakem primeru...
Pri taki commodity komponenti kot je sedaj postal SSD, je čist vseeno al kupis cruciala al pa wdja. Praktično vsi bait&switchajo komponente na tednski ravni za tiste k so najcenejse. Zato kupit x ssd, ker je kao zanesljiv, je pač nemogoče.
Zato kupis sort by price pri taki zadevi. Če crkne, pač crkne, kupis/zamenjas za drugega. Backup mors tako met v vsakem primeru...
smoki
tony1 ::
Če te prav berem, je tale WD DRAMless? Ima WD kakšen app podoben Samsungovemu Magicianu, s katerim migracije med različnimi diski vedno delajo b.p.?
Če te prav berem, je tale WD DRAMless? Ima WD kakšen app podoben Samsungovemu Magicianu, s katerim migracije med različnimi diski vedno delajo b.p.?
Ja, nima DRAM-a, ampak po testih sodeč ne dosega nič kaj slabših rezultatov kot starejši WD Black SN850X.
Acronis True Image for Western Digital (WD Edition) - s tem, da priznam, sam z Acronisom še nisem delal. Itak imaš Clonezillo in podobne.
Navodila (na 15. oz 17. strani): https://products.wdc.com/library/UM/ENG...
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
Hvala, ponudba je dovolj ugodna, da se splača iti v dramless zgodbo.
Clonezillo poznam, menda se z SSDji migracijo OSov včasih zaplete in je bolje imeti namenski program vendorja... Oziroma, s Samsungovim appom težav ni bilo.
Clonezillo poznam, menda se z SSDji migracijo OSov včasih zaplete in je bolje imeti namenski program vendorja... Oziroma, s Samsungovim appom težav ni bilo.
Dejansko so trenutne cene res drage. Če sicer gledaš ceno evro na mega... ah, terabajt se 2 TB za 160 EUR bolj splača... Če lahko odšteješ nekaj več denarja.
Han ::
1TB WD_BLACK SN7100 je trenutno slabih 112 eur z dostavo vred. Osebno bi dodal 11 eur in izbral Crucial T510.
Popravek - Crucial P510, ki je prav tako TLC.
Popravek - Crucial P510, ki je prav tako TLC.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Tudi SSD se draži (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Diski | 7584 (1777) | David Mayer |
| » | SSD hitrostOddelek: Pomoč in nasveti | 678 (315) | lonewolf_ |
| » | Kateri NVMe? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 5222 (1627) | kixs |
| » | HDD vs. SSD (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 8320 (3740) | Gagatronix |
| » | Je težava SanDiskovih SSD-jev nekakovostna izdelava?Oddelek: Novice / Diski | 6373 (3479) | sbawe64 |