Forum » Loža » Pravica do uporabe gotovine
Pravica do uporabe gotovine
BuDi79 ::
Lep pozdrav iz Ljubljanskega mestnega potniškega prometa...Če imaš ti pravico plačevat z gotovino, ne pomeni da mora vsak sprejemat gotovino.
To pomeni ravno to. Drugace te pravice nimas.
DA
Aja, pravici je zadoščeno, ker lahko Urbano na določenih mestih napolniš z gotovino... čakaj, ampak kreditno/debetno lahko tudi na določenih mestih napolniš z gotovino. Glej no glej.
bm1973 ::
besame ::
velikBrokoli je izjavil:
V žepu imam telefon, ki ne shara lokacije. Niti nima Google ID-ja ali Apple ID-ja. Zaenkrat še imam to pravico in se bom še naprej boril zanjo.
A tudi sima nimas, se tvoj telefon ne poveze na nobeno omrezje?
Eni res zivite paranoicno zivljenje, ceprav nikogar pravzaprav ne zanima vaš dolgocasen normie lajf.
SIM katico seveda imam, dve celo. Eno službeno in eno za privat. Heck, če lahko na računalnik naložim Mint in se izognem normie OS-u, je s telefonom podobno.
Gotovino uporabljam povsod. Pol denarja tako ali tako zapravim na Aliexpressu in Temuju, naj bo vsaj druga polovica brez digitalnih sledi.
starfotr ::
Tudi pri digitalnem plačilu ni provizije (nakazilo na TRR, flik, moneybeam...).
Lahko je ni. Ampak v veliki primerov pa je.
Nekje samo za poslano nakazilo. Drugje tudi za prejeto nakazilo.
Svet niso samo neo banke, ki prodajajo tvoje podatke bog vedi kam.
Lonsarg ::
Dejansko je to big agrument zakaj gotovina ne resuje problema zasebnosti in financne kontrole. Torej edine prednosti ki jo kao ima.
To da vedno vec kupimo online in bo prej ko slej tega 90% ce ni pri meni morda ze. Tam pa gotovina fizicno ni mogoca. Tak da ce ze hocemo zasebnost rabimo online zasebnost, torej da online nakazes na nacin da vmesne financne institucije ne znajo povetat. Jasno ima se vedno vse podatke o tebi (no pac fizicni naslov in email in tel) dejanska trgovina od kjer kupis mimo tega ne gre.
Resitev za online anonimnost pa je Monero ali kaj podobnega.
To da vedno vec kupimo online in bo prej ko slej tega 90% ce ni pri meni morda ze. Tam pa gotovina fizicno ni mogoca. Tak da ce ze hocemo zasebnost rabimo online zasebnost, torej da online nakazes na nacin da vmesne financne institucije ne znajo povetat. Jasno ima se vedno vse podatke o tebi (no pac fizicni naslov in email in tel) dejanska trgovina od kjer kupis mimo tega ne gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
jest10 ::
iKst_ ::
Tudi pri digitalnem plačilu ni provizije (nakazilo na TRR, flik, moneybeam...).
Lahko je ni. Ampak v veliki primerov pa je.
Nekje samo za poslano nakazilo. Drugje tudi za prejeto nakazilo.
Svet niso samo neo banke, ki prodajajo tvoje podatke bog vedi kam.
NLB flik je npr. brezplačen.
Provizija je pa lahko tudi na gotovino. Dvigi na bankomatih so lahko precej dragi.
delavec44 ::
Pa mi flikni brezplačno na Revolut.
Ali pa podjetju za plačilo položnice.
Ali pa podjetju za plačilo položnice.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Takoj, ko mi ti dvigneš gotovino brezplačno na bankomatu v tujini.
Podjetja plačujejo še za prejem nakazila.
Ja, res je. Ampak je zadeva za mnoge še vedno cenejša in bolj priročna kot pobiranje gotovine. Jaz na Delavski plačam 8 centov prilivne provizije. Na mesec dam 3-4€ za prilivne provizije. Poglej kakšni so pogoji in cene za poslovanje z gotovino.
Utk ::
A na gotovino pa ni provizije?
Ce ti placam za nekaj z godotvino a ti potem zena ali kdo vzame provizijo?
Kak procent vsega kar zapraviš pa zapraviš pri fizičnih osebah?
Če imaš ti pravico plačevat z gotovino, ne pomeni da mora vsak sprejemat gotovino.
To pomeni ravno to. Drugace te pravice nimas.
Reci to fursu recimo. Ali pa katerikoli komunali, elektru itd, ki nima lastne blagajne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ti govoriš, da so nakazila na TRR brezplačna.
Saj so lahko brezplačna. Tako, kot pri gotovini.
Moja originalna trditev je bila, da poslovanje z gotovino ne prinaša omembe vrednih prihrankov, oz. je lahko za koga celo dražje.
subscriber ::
Dejansko je to big agrument zakaj gotovina ne resuje problema zasebnosti in financne kontrole. Torej edine prednosti ki jo kao ima.
Izgleda, da je tudi pri online nakupovanju možna anonimnost. Lahko pa, da imajo v ZDA to bolje rešeno:
Ti govoriš, da so nakazila na TRR brezplačna.
Saj so lahko brezplačna. Tako, kot pri gotovini.
Moja originalna trditev je bila, da poslovanje z gotovino ne prinaša omembe vrednih prihrankov, oz. je lahko za koga celo dražje.
Lahko so, večinoma pa niso.
Saj banke grejo v to smer, da bo poslovanje z gotovino dražje od negotovinskega. Če ni že.
Kar je tudi logično. EU rabi svoj kartični sistem, potem bo to postalo bistveno cenejše.
Premetanje denarja je zelo drag šport. Konec dneva mora prit tip s pištolo in v blindiranem avtu po izkupiček in odpeljat nekam daleč na varno. Kako je lahko to ceneje od nekaj xml paketov poslanih gor in dol?
Tudi če se gre za nek manjši lokal, že sama nabava drobiža stane časa in denarja. Samo tega nihče niti ne šteje. Pa nočni trezorji, ali pa rizik da te bo doma na vratih nekdo počakal.
Premetanje denarja je zelo drag šport. Konec dneva mora prit tip s pištolo in v blindiranem avtu po izkupiček in odpeljat nekam daleč na varno. Kako je lahko to ceneje od nekaj xml paketov poslanih gor in dol?
Tudi če se gre za nek manjši lokal, že sama nabava drobiža stane časa in denarja. Samo tega nihče niti ne šteje. Pa nočni trezorji, ali pa rizik da te bo doma na vratih nekdo počakal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ne vem zakaj so potem včasih radi dali še popust na gotovino. Kaj se je spremenilo?
Zgodovina sprememb…
Če ne tist pa katerga drugega. Če si kupil pralni stroj v Merkurju, ga ne morejo izbrisat, lahko pa izbrišejo za nek gradbeni material v istem znesku. Končno je to morda ostalo vse tudi znotraj lokalnega "Merkurja", če veš kaj mislim. Večji privatniki so kupili na keš, in dobili plačano na keš.
To je bilo v starih časih, pred potrjevanjem računov. Od takrat tega gotovinskega popusta itak več praktično ni. Če pa sitnariš za popust, ti bo pač dal 5%, na gotovino ali pa kartico, kot da je pomembno.
No, privatniki pa marsikaj še zmeraj na keš obrnejo, po celi verigi navzgor.
To je bilo v starih časih, pred potrjevanjem računov. Od takrat tega gotovinskega popusta itak več praktično ni. Če pa sitnariš za popust, ti bo pač dal 5%, na gotovino ali pa kartico, kot da je pomembno.
No, privatniki pa marsikaj še zmeraj na keš obrnejo, po celi verigi navzgor.

BRBR ::
A to je to ?
Plačevanje parkirnine, ali je to pravni promet ?
74.a člen
(pravica do uporabe gotovine)
Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do uporabe gotovine pri bančnem poslovanju in drugih oblikah pravnega prometa.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

BRBR ::
A to je to ?
74.a člen
(pravica do uporabe gotovine)
Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do uporabe gotovine pri bančnem poslovanju in drugih oblikah pravnega prometa.
Edit: In kje je zdaj ta zakon ? En zakon, kot piše. Da ni zdaj to fora, da vse kar piše v ustavi z mnoštvom zakonov zvodeni v nulo.
Never underestimate the power of idiots in large groups.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BRBR ()
Furbo ::
Kar je tudi logično. EU rabi svoj kartični sistem, potem bo to postalo bistveno cenejše.
Ko dobiš monopol, ne znižaš cene, ampak jih zvišaš. Ne bodi naiven.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
nejc_nejc ::
Ne vem zakaj so potem včasih radi dali še popust na gotovino. Kaj se je spremenilo?
1-2,5 % so danes provizije za plačilo preko POS terminala. Lahko tudi več, morda tudi manj, če se dogovarja neka velika riba.
Torej če rečemo, da je 0,4 eur provizija za plačilo UPN (lahko več, lahko manj), se že pri nakupu za nekaj 10 eur trgovcu bolj izplača, da mu stranka nakaže (in ji lahko da popust), kot pa da plača s kartico.
Kaj šele zneski, ki so nekaj 100 ali nekaj 1000 eur.
Pri nakupu pralnega stroja za 400 eur, gre vsaj 4 eur za provizijo. Medtem ko gotovinsko poslovanje predstavlja recimo 0,43 %, kar znese 1,72 eur. Če ne upoštevamo še ostalih zadev, kot je prevoz denarja, varovanje itd. je ceneje.
Primer cenika:
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam...
Je pa res, da ta denar ostane tu, medtem ko pri kartičnem poslovanju gre del v Ameriko, saj imamo Viso ali MC v večini primerov.
nejc_nejc ::
Najbolj smešno je to, da je del folka proti amerom, hkrati pa zagovornik plastike in to njihove.
In zakaj je EU nesposobna narediti svoj procesor in svojo plastiko?A ga rabi?
Ti si tako kot tisti blejci, ki so prepričani, da rabijo povsem svoj booking... ker ne bodo nikomur plačevali provizije.
"dajmo naredit svoj kartično firmo"
"dajmo naredit svoj google"
"dajmo naredit svoj booking"
sicer smo ga pa imeli: Eurocard (credit card) @ Wikipedia
pomoje si lahko samo azijci privoščijo imet povsem svoj alipay pa baidu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()
A Flik imamo pa lahko? Ga rabimo?
Pa mene "nič" ne motijo američani. Imam celo njihove delnice. Sem samo odgovarjal na post nad mojim.
Pa mene "nič" ne motijo američani. Imam celo njihove delnice. Sem samo odgovarjal na post nad mojim.
Zgodovina sprememb…
user123456 ::
smiselno bi bilo zapisati pravico do uporabe vse vrste gotovine (ne samo fiat v obliki natisnjenega papirja)
sepravi da velja tudi za Bitcoin ki je digitalna gotovina.
in to za neomejene zneske ker denar je samo jezik vrednosti in po principu svobode govora bi moral vsak posameznik imeti pravico da uporablja jezik rednosti brez omejitev
sepravi da velja tudi za Bitcoin ki je digitalna gotovina.
in to za neomejene zneske ker denar je samo jezik vrednosti in po principu svobode govora bi moral vsak posameznik imeti pravico da uporablja jezik rednosti brez omejitev
Ko dobiš monopol, ne znižaš cene, ampak jih zvišaš. Ne bodi naiven.
Aja ko pa onstranstvo futramo je pa OK.
Kaj to sploh pomeni?
1-2,5 % so danes provizije za plačilo preko POS terminala. Lahko tudi več, morda tudi manj, če se dogovarja neka velika riba.
Torej če rečemo, da je 0,4 eur provizija za plačilo UPN (lahko več, lahko manj), se že pri nakupu za nekaj 10 eur trgovcu bolj izplača, da mu stranka nakaže (in ji lahko da popust), kot pa da plača s kartico.
Kaj šele zneski, ki so nekaj 100 ali nekaj 1000 eur.
Pri nakupu pralnega stroja za 400 eur, gre vsaj 4 eur za provizijo. Medtem ko gotovinsko poslovanje predstavlja recimo 0,43 %, kar znese 1,72 eur. Če ne upoštevamo še ostalih zadev, kot je prevoz denarja, varovanje itd. je ceneje.
Primer cenika:
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam...
Sumup, ki je namenjen majhnim firmam, ima 1,95% provizije na najnižjem paketu in 0,99% + 19€ na mesec fiksno. Večji trgovci plačujejo še precej manj.
Pri izračunu poslovanja z gotovino si pa pravilno izpostavil še ostale stroške (prevoz, varovanje, pologi, drobiž, dodatne blagajne, večja možnost kraje...), le upošteval jih nisi.
Kaj nas brigajo vsi ti stroški? To je problem trgovca.
Tako kot so naš problem stroški, ki nam jih za ta 'komfort' mesečno zaračunava banka.
Tudi 'začasno' višji DDV je strošek, ki presega vse ostalo, pa smo tiho.
Tako kot so naš problem stroški, ki nam jih za ta 'komfort' mesečno zaračunava banka.
Tudi 'začasno' višji DDV je strošek, ki presega vse ostalo, pa smo tiho.
Stroški so, tako ali drugače. In smo v sistemu, kjer operiramo z valutami - torej denarjem. Ali je to na računu ali fizični, nima veze. Nihče ne plačuje malice s kripto ali pa da s čim drugim.
Tudi ti nisi upošteval ostalih stroškov in rizikov, kot je recimo kraja v digitalnem svetu, kibernetska varnost, ki je potrebna. Morda je še dražja, kot fizična varnost.
le upošteval jih nisi.
Tudi ti nisi upošteval ostalih stroškov in rizikov, kot je recimo kraja v digitalnem svetu, kibernetska varnost, ki je potrebna. Morda je še dražja, kot fizična varnost.
Kaj nas brigajo vsi ti stroški? To je problem trgovca.
A nisi bral teme? Nekateri trdijo, da je poslovanje z gotovino cenejše, kar v praksi ne drži vedno. Lahko je cenejše, lahko je dražje, v večini primerov pa so razlike zanemarljive.
Morda. Ampak dvomim. Smo že ugotovili, da trgovci ne dajejo več masovno popustov na gotovino. Torej, stroški očitno niso bistveno višji.

Mato989 ::
Takoj, ko mi ti dvigneš gotovino brezplačno na bankomatu v tujini.
Podjetja plačujejo še za prejem nakazila.
Ja, res je. Ampak je zadeva za mnoge še vedno cenejša in bolj priročna kot pobiranje gotovine. Jaz na Delavski plačam 8 centov prilivne provizije. Na mesec dam 3-4€ za prilivne provizije. Poglej kakšni so pogoji in cene za poslovanje z gotovino.
Dejansko je to mogoče... OTP ma brezplačni dvig po tujini na vseh OTP bankomatih... tako da tu si failal.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Glej, ljudje banko zelo redko menjajo. Že pred neo bankami je bilo malo ljudi, ki bi menjali banko.
Tudi podjetja ne menjajo ali odpirajo dodatnih računov kar tako, saj je s tem povezanega ogromno dela, obveščanja.
Ti si prišel sedaj sem in za gnečo na cestah predlagaš helikopterje. Pač to je bolj kot ne povsem nerealen predlog.
Dejstvo je, da je gotovina še vedno dobro plačilno sredstvo, ima svoje prednosti. Tudi digitalna plačila imajo svoje prednosti. Ne razumem pa tega sovraštva do gotovine ali obratno.
Tudi podjetja ne menjajo ali odpirajo dodatnih računov kar tako, saj je s tem povezanega ogromno dela, obveščanja.
Ti si prišel sedaj sem in za gnečo na cestah predlagaš helikopterje. Pač to je bolj kot ne povsem nerealen predlog.
Dejstvo je, da je gotovina še vedno dobro plačilno sredstvo, ima svoje prednosti. Tudi digitalna plačila imajo svoje prednosti. Ne razumem pa tega sovraštva do gotovine ali obratno.
Ne vem od kje ideja, da gojim kakšno sovraštvo do gotovine. Zaradi mene lahko ostane. Samo ne strinjam se s tem, da ima kakšne bistvene prednosti. Vsaj tisto, kar se stalno ponavlja ne drži (zasebnost, cena, dostopnost).
David Mayer ::
Nihče ne sovraži gotovine VES ČAS, kartice so ekstra super VEČINO ČASA, še različno nagrado dobiš pri nekaterih (mogoče ni čisto brez pogojev), ne le, da ni provizije. Tudi prejemki na TRR v smislu prihodkov (plače in podobnega) niso nedokumentirani, če bi se šli kakšno izpeljavo standarda in nakupovalnih navad na osnovi, včasih menda celo povabijo na kakšno AML soočenje... Je pa pregledno (ne samo za plačnika, normalno) s kartico bolj, ni pa odsvetovano malo planirati, kdaj in katero kart(ic)o uporabiti - ni drame.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Banka prehaja na brezgotovinsko poslovanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 23016 (17157) | k4vz0024 |
| » | Euronet bankomati, očitno prihajajo k nam :( (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35147 (24157) | CyberPunk |
| » | V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 30479 (25339) | MrStein |