Forum » Loža » Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje
Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje
twom ::
24.ur Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje
Doma na toplem imam en jogurt, ki ni nič napihnjen. Čakam kdaj se bo napihnil. Rok uporabe je potekel 09. septembra 2025 (danes smo 23. novembra). Iz hladilnika je šel ven ene par dni po roku.
Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.
Koliko je pa v tej hrani "živega", je pa druga zgodba.
Sicer članek govori o nečem drugem, se je pa za zamislit kaj jemo. Glavno, v trgovinah takorekoč vse kar je predelano, ni več prava hrana.
Jaz dam rad primerjavo, da je prava hrana kot surova nafta, polna vsega. Predelana hrana je pa kot bencin, oropan vseh sestavin. Zaradi kašnih drugih razlogov, to morda ni najboljaš primerjava, pa se bojo nekateri spotaknil, čeprav je bistvo v naslovu tega prispevka.
Doma na toplem imam en jogurt, ki ni nič napihnjen. Čakam kdaj se bo napihnil. Rok uporabe je potekel 09. septembra 2025 (danes smo 23. novembra). Iz hladilnika je šel ven ene par dni po roku.
Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.
Koliko je pa v tej hrani "živega", je pa druga zgodba.
Sicer članek govori o nečem drugem, se je pa za zamislit kaj jemo. Glavno, v trgovinah takorekoč vse kar je predelano, ni več prava hrana.
Jaz dam rad primerjavo, da je prava hrana kot surova nafta, polna vsega. Predelana hrana je pa kot bencin, oropan vseh sestavin. Zaradi kašnih drugih razlogov, to morda ni najboljaš primerjava, pa se bojo nekateri spotaknil, čeprav je bistvo v naslovu tega prispevka.
- spremenil: twom ()
Ganon ::
Naj te razočaram, nič posebnega se ne dogaja v tvojem jogurtu. Zakaj ni zanič, si lahko prebereš drugje.
Da so močno predelana živila škodljiva? Voda je mokra.
Da so močno predelana živila škodljiva? Voda je mokra.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ganon ()
memnon ::
Naj te razočaram, nič posebnega se ne dogaja v tvojem jogurtu. Zakaj ni zanič, si lahko prebereš drugje.
Da so močno predelana živila škodljiva? Voda je mokra.
V marsikakšnem jogurtu je preveč sladkorja, tako da to ni res, da se tam ne dogaja nič posebnega. Ni ZPS za brezveze testirala jogurte.
Dejstvo je tudi, da se marsikdo ne zaveda škodljivosti take hrane in dokler ne pride do težav, pač uživa kar mu paše, potem se pa obesi na naše že tako prezasedeno zdravstvo. Voda ni vedno mokra; mora bit v tekočem stanju :).
Ganon ::
Govorim za naravni jogurt, ne za sadnega. Avtor nikjer ni omenil, da gre za takšnega s primesmi.
hamez66 ::
Naravni jogurt nastane tako, da se mleko "skisa". Brez bakterij se pa pač ne bo. Ne vem, kje si našel naravni jogurt, ki se ne skisa..
pegasus ::
Spet so novinarji eno relativno ok raziskavo "povzeli" in poneumili na način, da bo glup folk zdaj v luft skakal zaradi brezveznosti ... čestitke novinarjem, so dodali še en primer v zbirko primerov, kjer delajo več škode kot koristi.
hamez66 ::
Seveda se pokvari, ampak ne sekundo čez polnoč, ko mu poteče "rok trajanja".
Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.
Dvomim, da se je v zadnjih letih, odkar smo zaprli štalo, kaj spremenilo. :D
Ok, malo lažem. Očitno se za jogurt uporabi druga kultura bakterij za kisanje. Gre pa za isti princip. Jogurt smo doma delali tako, da smo v čašice nalili mleko in potem v to mleko dali malo jogurta iz trgovine.. Makes sense. Aja, pa v inkubator se je dal, na temperaturo od 40-45 stopinj, ker toliko rabijo bakterije, da iz mleka naredijo jogurt.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamez66 ()
hamez66 ::
Potem pa ti razloži, kako je. Bistvo sem razložil, jogurt smo delali pred mnogimi leti, in mleko se še vedno zakisa, če je naravno. Po tvoje je pa kako? Si že kdaj pomolzel kravo?
LiquidAI ::
Proizvajalci vejo da potrošniki kupujejo večinoma z očmi. Tako se izdelki ki niso lepi na pogled ali niso pakirani v lično embalažo ne prodajajo enako kot nekaj kar se proizvede na kmetijah.
V proizvodnji liniji imajo določeno senzorično vrednost za vsak izdelek tako da ustreza okusu kupca. Najvišja kakovost surovin in pa skrb za zdravje potrošnikov ni njihov biznis.
V proizvodnji liniji imajo določeno senzorično vrednost za vsak izdelek tako da ustreza okusu kupca. Najvišja kakovost surovin in pa skrb za zdravje potrošnikov ni njihov biznis.
65001
blackbfm ::
Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.
skisano in pokvarjeno mleko sta dva različna pojma.. s takim pristopom boš dosegu slednjega, mogoče ti pa sede okus po bruhanju
Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.
kje da fak si vidu jogurt na prostem v trgovini? sobna temperatura je potrebna da jogurt sploh nastane, fermentira
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | kako se izogniti sladkorju? in ali so nadomestki OK?Oddelek: Loža | 5476 (4471) | greatdrakon |
| » | Kako pomnožiti probiotike doma?Oddelek: Loža | 7658 (3640) | fosil |
| » | postarana hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16446 (14207) | imagodei |
| » | Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 44523 (39956) | Terman |
| » | Actimel le navaden jogurt (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 13676 (9237) | .:joco:. |