» »

Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje

Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje

twom ::

24.ur Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje
Doma na toplem imam en jogurt, ki ni nič napihnjen. Čakam kdaj se bo napihnil. Rok uporabe je potekel 09. septembra 2025 (danes smo 23. novembra). Iz hladilnika je šel ven ene par dni po roku.

Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.

Koliko je pa v tej hrani "živega", je pa druga zgodba.

Sicer članek govori o nečem drugem, se je pa za zamislit kaj jemo. Glavno, v trgovinah takorekoč vse kar je predelano, ni več prava hrana.

Jaz dam rad primerjavo, da je prava hrana kot surova nafta, polna vsega. Predelana hrana je pa kot bencin, oropan vseh sestavin. Zaradi kašnih drugih razlogov, to morda ni najboljaš primerjava, pa se bojo nekateri spotaknil, čeprav je bistvo v naslovu tega prispevka.
  • spremenil: twom ()

Ganon ::

Naj te razočaram, nič posebnega se ne dogaja v tvojem jogurtu. Zakaj ni zanič, si lahko prebereš drugje.

Da so močno predelana živila škodljiva? Voda je mokra.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

memnon ::

Ganon je izjavil:

Naj te razočaram, nič posebnega se ne dogaja v tvojem jogurtu. Zakaj ni zanič, si lahko prebereš drugje.

Da so močno predelana živila škodljiva? Voda je mokra.


V marsikakšnem jogurtu je preveč sladkorja, tako da to ni res, da se tam ne dogaja nič posebnega. Ni ZPS za brezveze testirala jogurte.
Dejstvo je tudi, da se marsikdo ne zaveda škodljivosti take hrane in dokler ne pride do težav, pač uživa kar mu paše, potem se pa obesi na naše že tako prezasedeno zdravstvo. Voda ni vedno mokra; mora bit v tekočem stanju :).

Ganon ::

Govorim za naravni jogurt, ne za sadnega. Avtor nikjer ni omenil, da gre za takšnega s primesmi.

hamez66 ::

Naravni jogurt nastane tako, da se mleko "skisa". Brez bakterij se pa pač ne bo. Ne vem, kje si našel naravni jogurt, ki se ne skisa..

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Ales78 ()

Ganon ::

Seveda se pokvari, ampak ne sekundo čez polnoč, ko mu poteče "rok trajanja".

pegasus ::

Spet so novinarji eno relativno ok raziskavo "povzeli" in poneumili na način, da bo glup folk zdaj v luft skakal zaradi brezveznosti ... čestitke novinarjem, so dodali še en primer v zbirko primerov, kjer delajo več škode kot koristi.

hamez66 ::

Ganon je izjavil:

Seveda se pokvari, ampak ne sekundo čez polnoč, ko mu poteče "rok trajanja".


Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.

Dvomim, da se je v zadnjih letih, odkar smo zaprli štalo, kaj spremenilo. :D

Ok, malo lažem. Očitno se za jogurt uporabi druga kultura bakterij za kisanje. Gre pa za isti princip. Jogurt smo doma delali tako, da smo v čašice nalili mleko in potem v to mleko dali malo jogurta iz trgovine.. Makes sense. Aja, pa v inkubator se je dal, na temperaturo od 40-45 stopinj, ker toliko rabijo bakterije, da iz mleka naredijo jogurt.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Ales78 ()

Ganon ::

Stvari ti niso jasne.

hamez66 ::

Potem pa ti razloži, kako je. Bistvo sem razložil, jogurt smo delali pred mnogimi leti, in mleko se še vedno zakisa, če je naravno. Po tvoje je pa kako? Si že kdaj pomolzel kravo?

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Ales78 ()

LiquidAI ::

Proizvajalci vejo da potrošniki kupujejo večinoma z očmi. Tako se izdelki ki niso lepi na pogled ali niso pakirani v lično embalažo ne prodajajo enako kot nekaj kar se proizvede na kmetijah.
V proizvodnji liniji imajo določeno senzorično vrednost za vsak izdelek tako da ustreza okusu kupca. Najvišja kakovost surovin in pa skrb za zdravje potrošnikov ni njihov biznis.
65001

blackbfm ::

Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.


skisano in pokvarjeno mleko sta dva različna pojma.. s takim pristopom boš dosegu slednjega, mogoče ti pa sede okus po bruhanju

Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.


kje da fak si vidu jogurt na prostem v trgovini? sobna temperatura je potrebna da jogurt sploh nastane, fermentira

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Blinder ::

pegasus je izjavil:

čestitke novinarjem, so dodali še en primer v zbirko primerov, kjer delajo več škode kot koristi.


frendica bo kupila neki mešalnik sadja in zelenjave, da si bo lahko delala neke posebne sokove za pit doma. Pravi, rabi za čiščenje telesa.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

hamez66 ::

blackbfm je izjavil:

Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.


skisano in pokvarjeno mleko sta dva različna pojma.. s takim pristopom boš dosegu slednjega, mogoče ti pa sede okus po bruhanju



Kislo MlekoZa pripravo potrebujete mleko in toplo mesto.Surovine: Uporabite sveže, nepasterizirano (surovo) mleko. Če imate samo pasterizirano, dodajte žlico že obstoječega kislega mleka ali kefirja kot starter (to je kultura).Temperatura: Mleko nalijte v kozarec/posodo in ga pustite pri sobni temperaturi 20 do $24. Pokrijte z gazo ali krpo, da diha.Čas: Odvisno od temperature in kakovosti mleka, traja od 24 do 48 ur.Zaključek: Kislo mleko je pripravljeno, ko se strdi in je pri nagnjenju posode vidna sirotka. Shranite v hladilniku.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Ales78 ()

Telbanc ::

twom je izjavil:

24.ur Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje
Doma na toplem imam en jogurt, ki ni nič napihnjen. Čakam kdaj se bo napihnil. Rok uporabe je potekel 09. septembra 2025 (danes smo 23. novembra). Iz hladilnika je šel ven ene par dni po roku.

Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.

Koliko je pa v tej hrani "živega", je pa druga zgodba.

Sicer članek govori o nečem drugem, se je pa za zamislit kaj jemo. Glavno, v trgovinah takorekoč vse kar je predelano, ni več prava hrana.

Jaz dam rad primerjavo, da je prava hrana kot surova nafta, polna vsega. Predelana hrana je pa kot bencin, oropan vseh sestavin. Zaradi kašnih drugih razlogov, to morda ni najboljaš primerjava, pa se bojo nekateri spotaknil, čeprav je bistvo v naslovu tega prispevka.


Maslo pred 20 leti, v hladilniku tud če je blo zavito se je nekako postaralo v ene 10 dneh. Zaj ponesreč strgam uni papir, kaj je zavito... in mi maslo ostane polovico odkrito po enem mesecu še zmerej belo ko sneg. Kaj zaj jemo?

Blinder je izjavil:

pegasus je izjavil:

čestitke novinarjem, so dodali še en primer v zbirko primerov, kjer delajo več škode kot koristi.


frendica bo kupila neki mešalnik sadja in zelenjave, da si bo lahko delala neke posebne sokove za pit doma. Pravi, rabi za čiščenje telesa.


Seveda bo kupovala borovnice in jagode, ki kar drhtijo od pesticidov.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Telbanc ()

matobeli ::

Telbanc je izjavil:


Maslo pred 20 leti, v hladilniku tud če je blo zavito se je nekako postaralo v ene 10 dneh.


Itak. Leta 2005 si v štacuni kupil čist isti putr kot danes. Eni še folije niso menjal.

Tud domače maslo zdrži, ki ga, mimgrede, ni nobena umetnost dobit. Je pa jasno dražje.

twom ::

Ganon je izjavil:

Govorim za naravni jogurt, ne za sadnega. Avtor nikjer ni omenil, da gre za takšnega s primesmi.
Dvomim da si že videl naravni jogurt. Naravni jogurt je bolj podoben kislemu mleku, ki ga dobiš recimo na Veliki planini. Ko ga ješ z žlico se lomi. To kar je v lončkih (tekoče, kremaste ali trde snovi) v trgovinah samo po videzu spominjajo na jogurte, in z imenom. Pa surovina za izdelavo je mleko, baje.

twom ::

hamez66 je izjavil:

Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.
Meni se že vsaj 15 let v Ljubljani mleko ne skisa več pravilno. Postane kislo in gnilo, nikakor pa ne čvrsto. Pa sem probaval marsikaj.

Mleko je bilo pa od fotra, ki je za hobi na roke futral par krav na hribovski kmetiji. Bolj pristnega senenega mleka kot to ne obstaja.

twom ::

matobeli je izjavil:

Tud domače maslo zdrži, ki ga, mimgrede, ni nobena umetnost dobit. Je pa jasno dražje.
Zdrži? Wau... Iz istega mleka ga je delala mama. Lahko povem da je tako maslo po parih dnevih začelo dobivati priokus. Tovarniško "domače" maslo, ki je ultra prečiščeno, bo pa zdržalo en teden brez sprememb. Domače "domače" pa definitivno ne. Ne moreš na roke masla toliko prečistit vode, da se ne bo kvarilo.

TucoX ::

twom je izjavil:

matobeli je izjavil:

Tud domače maslo zdrži, ki ga, mimgrede, ni nobena umetnost dobit. Je pa jasno dražje.
Zdrži? Wau... Iz istega mleka ga je delala mama. Lahko povem da je tako maslo po parih dnevih začelo dobivati priokus. Tovarniško "domače" maslo, ki je ultra prečiščeno, bo pa zdržalo en teden brez sprememb. Domače "domače" pa definitivno ne. Ne moreš na roke masla toliko prečistit vode, da se ne bo kvarilo.


Trgovinsko maslo ni ultra predelano, samo pasterizirano, zato je večja obstojnost. Če češ dobit domače maslo pa samo stepaj sladko smetano za stepanje dokler se ti ne naredi maslo. Potem ga gneteš in soliš in tako maslo ti bo zdržalo cca. 1-2 tedna v hladilniku. Nobene bavbav čarovnije ni glede trgovinskega, samo bolj standardizirani in čisti postopki so. Isto za dolgoobstojni jogurt.

blackbfm ::

Kislo MlekoZa pripravo potrebujete mleko in toplo mesto.Surovine: Uporabite sveže, nepasterizirano (surovo) mleko. Če imate samo pasterizirano, dodajte žlico že obstoječega kislega mleka ali kefirja kot starter (to je kultura)


ja, pasterizirano mleko cepiš s kulturo.. če hočeš pa bruhico pa pomolzeš kravo pa pustiš in upaš na čudež

WhiteAngel ::

blackbfm je izjavil:

Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.


skisano in pokvarjeno mleko sta dva različna pojma.. s takim pristopom boš dosegu slednjega, mogoče ti pa sede okus po bruhanju

Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.


kje da fak si vidu jogurt na prostem v trgovini? sobna temperatura je potrebna da jogurt sploh nastane, fermentira


Če jogurt fermentira, je že propozno :) Dobiš mehurčke in grenak okus, ne kisel.

c3p0 ::

twom je izjavil:

matobeli je izjavil:

Tud domače maslo zdrži, ki ga, mimgrede, ni nobena umetnost dobit. Je pa jasno dražje.
Zdrži? Wau... Iz istega mleka ga je delala mama. Lahko povem da je tako maslo po parih dnevih začelo dobivati priokus. Tovarniško "domače" maslo, ki je ultra prečiščeno, bo pa zdržalo en teden brez sprememb. Domače "domače" pa definitivno ne. Ne moreš na roke masla toliko prečistit vode, da se ne bo kvarilo.


Lahko preprosto narediš ghee, ki zdrži tudi leto in več. Nima nobene vode, vse izkuhaš ven.

twom je izjavil:

24.ur Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje
Doma na toplem imam en jogurt, ki ni nič napihnjen. Čakam kdaj se bo napihnil. Rok uporabe je potekel 09. septembra 2025 (danes smo 23. novembra). Iz hladilnika je šel ven ene par dni po roku.

Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.

Koliko je pa v tej hrani "živega", je pa druga zgodba.

Sicer članek govori o nečem drugem, se je pa za zamislit kaj jemo. Glavno, v trgovinah takorekoč vse kar je predelano, ni več prava hrana.

Jaz dam rad primerjavo, da je prava hrana kot surova nafta, polna vsega. Predelana hrana je pa kot bencin, oropan vseh sestavin. Zaradi kašnih drugih razlogov, to morda ni najboljaš primerjava, pa se bojo nekateri spotaknil, čeprav je bistvo v naslovu tega prispevka.


Če je pasteriziran in nič ne more do njega, bo ostal nenapihnjen, saj v njem ni bioloških procesov. Kar ne pomeni, da bo še vedno isto okusen in iste konsistence.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

WhiteAngel ::

Ko smo pri konzervansih - sol, sladkor in kis so že zelo stari konzervansi. Niso plod multinacionalk in fensi kemije, vsi jih imamo doma. Nikdar pa niso bili dobri za zdravje.

Hočem reči, da ne rabiš kemije, da narediš nezdravo živilo in ni vsaka kemija slaba za krvnožilni sistem in povzroča raka.

WizzardOfOZ ::

Naravno sušeni domači pršut ni zdrav? Je nezdravo živilo?
Konzerviran je samo s soljo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Ales78 ()

twom ::

TucoX je izjavil:

Trgovinsko maslo ni ultra predelano, samo pasterizirano, zato je večja obstojnost. Če češ dobit domače maslo pa samo stepaj sladko smetano za stepanje dokler se ti ne naredi maslo. Potem ga gneteš in soliš in tako maslo ti bo zdržalo cca. 1-2 tedna v hladilniku. Nobene bavbav čarovnije ni glede trgovinskega, samo bolj standardizirani in čisti postopki so. Isto za dolgoobstojni jogurt.
Naravno maslo se lomi, ko ga režeš z nožem. Trgovinski so pa kremasti, en bolj kot tadrug. Od Pomurskih mlekarn še najmanj.

TucoX je izjavil:

Potem ga gneteš in soliš in tako maslo ti bo zdržalo cca. 1-2 tedna v hladilniku.
Maslo se soli?

c3p0 ::

Soljeno maslo je kar znana stvar, tudi pri nas ga že dobiš.

Sol sicer ne škodi in je nujno potrebna. Seveda v malih količinah, mislim da tam reda 5g/dan. Za športnike več, dosti se je izšvica. Zato pogosto tudi pijejo soljeno vodo, da ni preveč krčev (ali bolj fensi soljeno vodo tipa isostar in gatorade).

starfotr ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Naravno sušeni domači pršut ni zdrav? Je nezdravo živilo?
Konzerviran je samo s soljo.


Glede na to, da ima 6,4 g soli na 100 g izdelka ... V malih količinah je dobro. Ampak, ker hitro presežeš dnevno priporočljiv vnos natrija v telo, je treba biti pazljiv.

Spura ::

Samo dejanje predelovanja živil nima efekta na zdravje. Lahko je živilo tisočkrat predelano pa ni škodljivo če predelave niso škodljive. Torej pomembna je vsebina, pavšalne izjave, da so predelave škodljive, ne doseže nič drugega kot hrani že vseprisoten fetiš na nepredelano hrano. Potem imamo pa gibanje za surovo mleko in podobno, ki se razrašča v ameriki. Nekatere predelave imajo pozitiven efekt za zdravje in pasterizacija je definitivno to.

Seveda problem obstaja, ampak je treba biti natančen, in če bereš ta članek vidiš, da so to definirali kot živila, ki imajo 5 sestavin ki jih doma ne najdeš.

- pecivo, piškoti imajo v testu in fili razne emulgatorje in konzervanse, predvsem pa imajo veliko maščobe in sladkorja
- predelano meso, ki ima veliko nasičene maščobe, in predvsem nitrite
- čips in podobno slano pecivo, ki ima veliko soli in maščobe
- sladkane pijače, jogurti itd

Ljudje so debeli, ne zaradi barvil al pa predelav, ampak ker jedo tono cukra, tono maščobe in nobenih vlaknin. Izjema tukaj so nitriti, ki imajo dokazano rakotvornost. Pač klobase in salame so škodljive.

gruntfürmich ::

ima kdo downloadan video iz rtvslo o ultraprocesiranih živilih?

Spura je izjavil:

Samo dejanje predelovanja živil nima efekta na zdravje. Lahko je živilo tisočkrat predelano pa ni škodljivo če predelave niso škodljive. Torej pomembna je vsebina, pavšalne izjave, da so predelave škodljive, ne doseže nič drugega kot hrani že vseprisoten fetiš na nepredelano hrano. Potem imamo pa gibanje za surovo mleko in podobno, ki se razrašča v ameriki. Nekatere predelave imajo pozitiven efekt za zdravje in pasterizacija je definitivno to.

Seveda problem obstaja, ampak je treba biti natančen, in če bereš ta članek vidiš, da so to definirali kot živila, ki imajo 5 sestavin ki jih doma ne najdeš.

- pecivo, piškoti imajo v testu in fili razne emulgatorje in konzervanse, predvsem pa imajo veliko maščobe in sladkorja
- predelano meso, ki ima veliko nasičene maščobe, in predvsem nitrite
- čips in podobno slano pecivo, ki ima veliko soli in maščobe
- sladkane pijače, jogurti itd

Ljudje so debeli, ne zaradi barvil al pa predelav, ampak ker jedo tono cukra, tono maščobe in nobenih vlaknin. Izjema tukaj so nitriti, ki imajo dokazano rakotvornost. Pač klobase in salame so škodljive.

če bi se bolj informiral bi videl, da narobe razmišljaš.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Lahko je živilo tisočkrat predelano pa ni škodljivo če predelave niso škodljive.


Enostavno ne drži. Vsaka predelava je škodljiva. Še mleko, če ga samo mešaš in črpaš izgublja na hranilnih vrednostih. Zelenjava, če samo stoji brez predelave tudi izgublja. Kaj šele, če jo obdeluješ.

fikus_ ::

twom je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.
Meni se že vsaj 15 let v Ljubljani mleko ne skisa več pravilno. Postane kislo in gnilo, nikakor pa ne čvrsto. Pa sem probaval marsikaj.

Mleko je bilo pa od fotra, ki je za hobi na roke futral par krav na hribovski kmetiji. Bolj pristnega senenega mleka kot to ne obstaja.


Verejtno je "težava", da se po molži mleko takoj ohladi in temperatura na kateri kisaš mleko doma.
V bodoče v mleko, ki ga daš kisat, daj kakšno žlico ali dve kislega mleka (ne kupljenega jogurta) ter premešaj. Pri temp. okrog 25°C bo moralo mleko biti kislo že naslednji dan, najkasneje čez dva dni.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

hamez66 ::

Sem se pozanimal pri mamici. Zadeva gre nekako takole:

Kislo mleko je dobro, če se hitro skisa, in manj okusno oz zanič, če se skisa počasi. Za hitrejše kisanje se uporabi kar prejšne kislo mleko (da se ga malo doda svežemu mleku). Včasih so ga nekateri kisali kar v stari, neumiti posodi, saj je bilo tam ravno prav bakterij, da zadeva začne hitro kisati.

Zakaj se pa mleko iz hribov, ki je 100% naravno seneno mleko, ne skisa, je pa možno, da je mleko enostavno "prečisto". Zelo higienično, in potem v njem ni toliko bakterij, da bi se začelo hitro kisati. Kot je omenil kolega, bi hitro hlajenje tega mleka kisanje še upočasnilo oz zavrlo.

Načeloma se bo mleko prej ko slej skisalo, samo če se počasi kisa, je zanič, zato ga pohitrimo z dodajanjem "kulture". Če dodamo jogurt namesto kislega mleka, bo pa imel okus malo bolj po jogurtu. Primerna temperatura za kisanje pa je, kot je povedal AI, sobna, od 20-24.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

Magic1 ::

starfotr je izjavil:

Lahko je živilo tisočkrat predelano pa ni škodljivo če predelave niso škodljive.


Enostavno ne drži. Vsaka predelava je škodljiva. Še mleko, če ga samo mešaš in črpaš izgublja na hranilnih vrednostih. Zelenjava, če samo stoji brez predelave tudi izgublja. Kaj šele, če jo obdeluješ.

Ti kar jej neodelan surov krompir, da ne bo slučajno kaj zgubil...
Magic

TucoX ::

twom je izjavil:

TucoX je izjavil:

Trgovinsko maslo ni ultra predelano, samo pasterizirano, zato je večja obstojnost. Če češ dobit domače maslo pa samo stepaj sladko smetano za stepanje dokler se ti ne naredi maslo. Potem ga gneteš in soliš in tako maslo ti bo zdržalo cca. 1-2 tedna v hladilniku. Nobene bavbav čarovnije ni glede trgovinskega, samo bolj standardizirani in čisti postopki so. Isto za dolgoobstojni jogurt.
Naravno maslo se lomi, ko ga režeš z nožem. Trgovinski so pa kremasti, en bolj kot tadrug. Od Pomurskih mlekarn še najmanj.

TucoX je izjavil:

Potem ga gneteš in soliš in tako maslo ti bo zdržalo cca. 1-2 tedna v hladilniku.
Maslo se soli?


Domače maslo se lomi zaradi kristalizacije maščobe, tisto iz mlekarne pa dodatno pregnetejo, da razbijejo taiste kristale. Domače maslo se soli z namenom boljše obstojnosti (sol je konzervans).

GY)y86YdAimE ::

Magic1 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Lahko je živilo tisočkrat predelano pa ni škodljivo če predelave niso škodljive.


Enostavno ne drži. Vsaka predelava je škodljiva. Še mleko, če ga samo mešaš in črpaš izgublja na hranilnih vrednostih. Zelenjava, če samo stoji brez predelave tudi izgublja. Kaj šele, če jo obdeluješ.

Ti kar jej neodelan surov krompir, da ne bo slučajno kaj zgubil...


Glede na njegove zapise domnevam, da živi zgolj na vodi in prani.

Na misel mi pride tudi risanka Guszstav ...

TucoX ::

Spura je izjavil:

Ljudje so debeli, ne zaradi barvil al pa predelav, ampak ker jedo tono cukra, tono maščobe in nobenih vlaknin. Izjema tukaj so nitriti, ki imajo dokazano rakotvornost. Pač klobase in salame so škodljive.


Ljudje so bolni in debeli, ker jedo ultraprocesirane makronutriente: maščobe, ogljikovehidrate in beljakovine. Še dodaten udarec je, da so ti makronutrienti v proizvodih, ki so povsem osiromašeni mikronutrientov (vitaminov, mineralov, encimov...) in vsebujejo še umetne sestavine: konzervanse, arome, barvila, emulgatorje, ojačevalce okusa, polnila...

Prav tako je hud udarec za telo vnos prevelikih količin ogljikohidratov, ki sprožajo močan inzuliski odziv, prevelika količina inzulina v kombinaciji z visoko količino glukoze in holesterolom pa tvori obloge v žilah. Obloge nato počijo in povzročijo kap. Pa da ne bo pomote - holesterol je zlata vredna spojina kot gradnik človeškega telesa, le v kombinaciji z glukozo in inzulinom je problematičen. Glukoze iz živil človek praktično ne potrebuje, telo jo lahko samo tvori iz maščob in beljakovin.

Rešitev je enostavna: prehranjevanje z čimbolj naravnimi viri maščobe, beljakovin, vlaknin in mikronutrientov. Močno omejiti vnos ogljikohidratov.
Osnovna mehanska in termična obdelava živila da, kemijska predelava ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TucoX ()

driftwood ::

Res je, jaz sem pred dnevi pojedel par krekerjev iz Spara, pa me še zdaj boli trebuh.

GY)y86YdAimE ::

Špar je imel pred tedni "Sladki četrtek", in je bil višnjev zavitek v akciji. Naslednji teden sem ga vzel na četrtinko.

Je pa kar loterija - ali ga sploh nimajo ali ga je samo nekaj kosov in kmalu izgine.

Že nekaj časa kupujem višnjev kompot Gardengood iz M (ga je tudi težko dobiti, ampak pustimo zdaj to). Je za tretjino dražji od Hoferjevega in dvakrat boljši.

V Hoferju sem vzel 2 kosa listnatega testa, sladkor v prahu in vanilijev sladkor sem že imel doma, prav tako olje in kvaliteten putrček.

In sem kar sam spekel višnjev zavitek.

Sedaj moram s to prakso nadaljevati, ker je tudi žena potrdila, da je dosti boljši.

Če odštejem svoje delo (ni zahtevna priprava zavitka, niti dolgotrajna), pridem zagotovo skozi vsaj dvakrat ceneje.

Plus je tudi to, da si naredim kadar želim, v trgovini je loterija kdaj ga dobim, pa še boljši je.

BRBR ::

hamez66 je izjavil:

Sem se pozanimal pri mamici. Zadeva gre nekako takole:

Kislo mleko je dobro, če se hitro skisa, in manj okusno oz zanič, če se skisa počasi. Za hitrejše kisanje se uporabi kar prejšne kislo mleko (da se ga malo doda svežemu mleku). Včasih so ga nekateri kisali kar v stari, neumiti posodi, saj je bilo tam ravno prav bakterij, da zadeva začne hitro kisati.

Zakaj se pa mleko iz hribov, ki je 100% naravno seneno mleko, ne skisa, je pa možno, da je mleko enostavno "prečisto". Zelo higienično, in potem v njem ni toliko bakterij, da bi se začelo hitro kisati. Kot je omenil kolega, bi hitro hlajenje tega mleka kisanje še upočasnilo oz zavrlo.

Načeloma se bo mleko prej ko slej skisalo, samo če se počasi kisa, je zanič, zato ga pohitrimo z dodajanjem "kulture". Če dodamo jogurt namesto kislega mleka, bo pa imel okus malo bolj po jogurtu. Primerna temperatura za kisanje pa je, kot je povedal AI, sobna, od 20-24.


Pojma nimaš ergo tudi mamica nima pojma, pri pogoju, da si natančno povedal kar ti je povedala.
Če te kaj tolaži, pa te ne bi smelo, skoraj ni nobenega vsaj približno inteligentnega komentarja v tej temi.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

BRBR ::

twom je izjavil:

24.ur Ultra predelana živila vse večja grožnja za zdravje
Doma na toplem imam en jogurt, ki ni nič napihnjen. Čakam kdaj se bo napihnil. Rok uporabe je potekel 09. septembra 2025 (danes smo 23. novembra). Iz hladilnika je šel ven ene par dni po roku.

Domnevam da je to zato, da hrane, ki potuje od izdelovalca v trgovino sploh ni treba več prevažat na hladnem. Kar pomeni velike prihranke. Tudi v trgovini je lahko na prostem, preden gre na ohlajeno polico.

Koliko je pa v tej hrani "živega", je pa druga zgodba.

Sicer članek govori o nečem drugem, se je pa za zamislit kaj jemo. Glavno, v trgovinah takorekoč vse kar je predelano, ni več prava hrana.

Jaz dam rad primerjavo, da je prava hrana kot surova nafta, polna vsega. Predelana hrana je pa kot bencin, oropan vseh sestavin. Zaradi kašnih drugih razlogov, to morda ni najboljaš primerjava, pa se bojo nekateri spotaknil, čeprav je bistvo v naslovu tega prispevka.


Če ni napihnjen še ne pomeni, da ni pokvarjen. Pač mikrobi ne proizvajajo plina. Zadihtan je, tako da zunanji mikrobi ne morejo not. Konzerviran je s kislino, ki so jo proizvedli mikrobi.
Za jogurt so eni mikrobi za kislo mleko pa drugi, če je možnost, da se tega dvojega ne meša več in se ne trobezlja kar nekaj. Jogurtu iz trgovine manjka samo malo maščobe, al pa malo več, če imaš take želje. Sicer je pa mleko kot mleko. 3.2 je skoraj polnomastno torej ni oropano ničesar, mal špekuliram, ampak poleti na paši bi znalo bit, da ti krava da kar direkt 3.2, ne me za besedo držat.

yeah, google:

Mlečna maščoba zajema živalske maščobe, ki so prisotne v mleku in mlečnih izdelkih. Gre za sestavino mleka, ki zelo variira - njena vsebnost znaša 3,2-6,0 odstotka. Za takšno nihanje deleža mlečne maščobe je poleg pasme krav odgovorna tudi krma in zdravstveno stanje živine.


Iz glave, 6 je pasma, če ni pasma ni 6 nikakor.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BRBR ()

BRBR ::

twom je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Naravno mleko se skisa v nekaj dneh. Samo postaviš lonec mleka na sobno temperaturo in bo nastalo kislo mleko. Jogurt je pa malo predelano kislo mleko.
Meni se že vsaj 15 let v Ljubljani mleko ne skisa več pravilno. Postane kislo in gnilo, nikakor pa ne čvrsto. Pa sem probaval marsikaj.

Mleko je bilo pa od fotra, ki je za hobi na roke futral par krav na hribovski kmetiji. Bolj pristnega senenega mleka kot to ne obstaja.


Torej, a pasteriziral si ga ? A si kar z vso svinjarijo, ki jo je foter namolzel kisal ? Od tod bi bila gniloba.
Namig - za izdelavo 'kulturno' čvrstega jogurta in da ne odstopa voda, eni dodajajo v mleko pred 'kisanjem' malo mleka v prahu.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

blackbfm ::

Načeloma se bo mleko prej ko slej skisalo, samo če se počasi kisa, je zanič, zato ga pohitrimo z dodajanjem "kulture".


še vedno ne razumeš razlike med kislim in pokvarjenim mlekom.. svojo kulturo "kislih" bakterij dodaš, idealno svežih aktivnih, da pohitriš in jim omogočiš širjenje predno začnejo delovat slabe kulture ki mleko pokvarijo

gruntfürmich ::

hamez66 je izjavil:

je pa možno, da je mleko enostavno "prečisto". Zelo higienično, in potem v njem ni toliko bakterij, da bi se začelo hitro kisati.

ne, sem prepričan da to definitivno ni možno in so to samo zablode nepoznavalcev.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

GY)y86YdAimE ::

BRBR je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Sem se pozanimal pri mamici. Zadeva gre nekako takole:

Kislo mleko je dobro, če se hitro skisa, in manj okusno oz zanič, če se skisa počasi. Za hitrejše kisanje se uporabi kar prejšne kislo mleko (da se ga malo doda svežemu mleku). Včasih so ga nekateri kisali kar v stari, neumiti posodi, saj je bilo tam ravno prav bakterij, da zadeva začne hitro kisati.

Zakaj se pa mleko iz hribov, ki je 100% naravno seneno mleko, ne skisa, je pa možno, da je mleko enostavno "prečisto". Zelo higienično, in potem v njem ni toliko bakterij, da bi se začelo hitro kisati. Kot je omenil kolega, bi hitro hlajenje tega mleka kisanje še upočasnilo oz zavrlo.

Načeloma se bo mleko prej ko slej skisalo, samo če se počasi kisa, je zanič, zato ga pohitrimo z dodajanjem "kulture". Če dodamo jogurt namesto kislega mleka, bo pa imel okus malo bolj po jogurtu. Primerna temperatura za kisanje pa je, kot je povedal AI, sobna, od 20-24.


Pojma nimaš ergo tudi mamica nima pojma, pri pogoju, da si natančno povedal kar ti je povedala.
Če te kaj tolaži, pa te ne bi smelo, skoraj ni nobenega vsaj približno inteligentnega komentarja v tej temi.


In kak inteligentno-intelektualni izliv pričakuješ v temi o fasungi?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aparat za pripravo jogurta

Oddelek: Loža
313942 (3062) shadeX
»

Priprava domačega jogurta

Oddelek: Loža
121914 (1126) UganiKdo
»

Zakaj so nekateri jogurti kisli?

Oddelek: Loža
354885 (4011) janezvalva
»

Kako pomnožiti probiotike doma?

Oddelek: Loža
427754 (3736) fosil
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18245269 (40702) Terman

Več podobnih tem