Forum » Loža » Aparat za pripravo jogurta
Aparat za pripravo jogurta
shadeX ::
Lani sem kupil kruhomat in do danes se mi investicija že obrača. Letno naredim cca 50kg kruha, ki me preračunano ne stane več kot 35€. Ne gre se sicer toliko za denar ampak tudi za to da vsaj približno veš kaj ješ.
Enako bi sedaj naredil z jogurtom. Zanima me če si kdo lasti aparat za pripravo jogurta (in sira). Si kdo lasti kaj podobnega kot je to. Baje da naredi tudi grški jogurt, kar bi bilo zame top, ker ga veliko pojem.
Kakšne so vaše izkušnje .. kakšen je okus jogurta, kakšen sir,.. kakršnakoli informacija dobrodošla.
Hvala.
Enako bi sedaj naredil z jogurtom. Zanima me če si kdo lasti aparat za pripravo jogurta (in sira). Si kdo lasti kaj podobnega kot je to. Baje da naredi tudi grški jogurt, kar bi bilo zame top, ker ga veliko pojem.
Kakšne so vaše izkušnje .. kakšen je okus jogurta, kakšen sir,.. kakršnakoli informacija dobrodošla.
Hvala.
stevemcq_ ::
Kako pa to da si ga ne pripraviš sam brez aparata ?
Zadeva je čisto preprosta.
Primer :
https://oblizniprste.si/slastni-zdravi-...
Zadeva je čisto preprosta.
Primer :
https://oblizniprste.si/slastni-zdravi-...
TheBlueOne ::
Zadeva je preprosta, meni je bil najboljsi iz svezega mleka. Kulturo lahko kupis ali pa razdelis en kupljen jogurt in dolijes mleko. Ce potem uporabis svoj jogurt za osnovo bo vedno slabsega okusa, ker ti kultura podivja v napacno smer, praviloma pogreni.
Naceloma lahko delas v pecici, ce lahko nastavis tocno in dovolj nizko temperaturo, ca 45 stopinj.
Naceloma lahko delas v pecici, ce lahko nastavis tocno in dovolj nizko temperaturo, ca 45 stopinj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
BRBR ::
tvoj link https://www.mimovrste.com/aparati-za-pr...
"... 6 vrst jogurta, link na stran proizvajalca je dead"
če hočeš 6 vrst jogurta moraš imet 6 različnih kultur.
Mleko moraš paterizirat, dodaš kulturo - ko se enkrat dovolj ohladi, če hočeš čvrsti jogurt to od čvrtstega jogurta in še ne bo copy paste.
V mlekarni dodajajo mleko v prahu, da je bolj čvrst, pa tudi sladkor menda.
Če hočeš imet aparat, mora vzdrževat temp 2 uri tako kot si si zamislil. Da bi pa še pasteriziral in dodal kulturo, ko je za to čas, pa dvomim.
Kako pa naj bi tole avtomatiziralo pripravo kateregakoli sira si pa ne predstavljam.
"... 6 vrst jogurta, link na stran proizvajalca je dead"
če hočeš 6 vrst jogurta moraš imet 6 različnih kultur.
Mleko moraš paterizirat, dodaš kulturo - ko se enkrat dovolj ohladi, če hočeš čvrsti jogurt to od čvrtstega jogurta in še ne bo copy paste.
V mlekarni dodajajo mleko v prahu, da je bolj čvrst, pa tudi sladkor menda.
Če hočeš imet aparat, mora vzdrževat temp 2 uri tako kot si si zamislil. Da bi pa še pasteriziral in dodal kulturo, ko je za to čas, pa dvomim.
Kako pa naj bi tole avtomatiziralo pripravo kateregakoli sira si pa ne predstavljam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BRBR ()
HotBurek ::
Kako se pa pravilno shranjuje tisto spužvo, če delaš jogurt (oz. kisu mlek) samo z mlekom?
Trenutno je spužva v kovinski jajci z luknjami (mišljeno za čaj), v šalci. Koliko mleka dolit, da se zadevo obdrži pri življenju?
Trenutno je spužva v kovinski jajci z luknjami (mišljeno za čaj), v šalci. Koliko mleka dolit, da se zadevo obdrži pri življenju?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
shadeX ::
Sem kar naročil omenjen aparat.. bomo videli kakšna bo dodana vrednost. Bom poročal ko sprobam, sicer pa bo verjetno trajal ker ga nimajo na zalogi.
Sicer pa če si kdo lasti kaj podobnega lahko se zmer dopiše izkušnjo.
Sicer pa če si kdo lasti kaj podobnega lahko se zmer dopiše izkušnjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
Bud_Bundy ::
Imam aparat, ampak sem ugotovil da bi lahko isto delal z dehidratorjem za sadje, ker ima tudi termostat.
Sicer pa dobra zadeva, samo paziš, da je prava temperatura, ko cepiš in je to to.
Jaz ga delam iz domačega mleka, kadar ga je preveč za teleta, da bi pa kupoval mleko(sploh trgovinsko) in to delal, pa ne vidim smisla.
Sicer pa dobra zadeva, samo paziš, da je prava temperatura, ko cepiš in je to to.
Jaz ga delam iz domačega mleka, kadar ga je preveč za teleta, da bi pa kupoval mleko(sploh trgovinsko) in to delal, pa ne vidim smisla.
fikus_ ::
"Jaz ga delam iz domačega mleka, . . . "
Svežega ali kuhanega/pasteriziranega?
Svežega ali kuhanega/pasteriziranega?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Pahuljone ::
Tale aparat se mi zdi odličen tkao za pripravo jogurta, juh in ostalih jedi.
Instant Pot Duo
https://instantbrands.co.uk/shop-all-pr...
Instant Pot Duo
https://instantbrands.co.uk/shop-all-pr...
shadeX ::
Tole se mi ne zdi švoh. Zgleda da nadomesti tudi ekonom lonec, ki ga tud kupujem že nekaj časa.
V slovenskih štacunah tega ni?
V slovenskih štacunah tega ni?
blue ::
Tale aparat se mi zdi odličen tkao za pripravo jogurta, juh in ostalih jedi.
Instant Pot Duo
https://instantbrands.co.uk/shop-all-pr...
👆 Multicookerji so odlični za jogurt. Uporabljam podoben model in jogurt je vedno odličen. Plus so uporabni če se naveličaš delat jogurte...
Bud_Bundy ::
blackbfm ::
Komplicirate, kaksn multicooker neki wtf
Vzameš posodo, nalijes trajno mleko in zmešaš not žlico kisle smetane, pustiš na sobni temp kakšne 3 dni. Konec, nobene umetnosti. Za naslednjic uporabis ze to fermertirano mleko in bo rezultat se hitrejši
Vzameš posodo, nalijes trajno mleko in zmešaš not žlico kisle smetane, pustiš na sobni temp kakšne 3 dni. Konec, nobene umetnosti. Za naslednjic uporabis ze to fermertirano mleko in bo rezultat se hitrejši
Machete ::
But but.. aparat za vsako stvar je treba met, če pa so v katalogu, ki pride po pošti in ga rabim nujno.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
TheBlueOne ::
Komplicirate, kaksn multicooker neki wtf
Vzameš posodo, nalijes trajno mleko in zmešaš not žlico kisle smetane, pustiš na sobni temp kakšne 3 dni. Konec, nobene umetnosti. Za naslednjic uporabis ze to fermertirano mleko in bo rezultat se hitrejši
To pa bo kislo mleko in ne jogurt.
"Jaz ga delam iz domačega mleka, . . . "
Svežega ali kuhanega/pasteriziranega?
Kuhanega. Surovega nisem probaval.
Mi smo delali tudi iz svezega. Je prislo manj kompaktno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
shadeX ::
Opazil sem da ima tudi kruhomat funkcijo "izdelave" jogurta. Bomo videli jutri kaj bo ratal.
blackbfm ::
To pa bo kislo mleko in ne jogurt.
Tehnično ni neke bistvene razlike, gre za bakterije in fermertirano mleko. Bo pa to kislo mleko sigurno boljse kot jogurti iz trgovine
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
UganiKdo ::
To pa bo kislo mleko in ne jogurt.
Tehnično ni neke bistvene razlike, gre za bakterije in fermertirano mleko. Bo pa to kislo mleko sigurno boljse kot jogurti iz trgovine
Samo se vedno primerjas hruske in jabolka. Ce imas namen jest jogurt, pac nima smisla delat kislo mleko.
Sem kar naročil omenjen aparat.. bomo videli kakšna bo dodana vrednost. Bom poročal ko sprobam, sicer pa bo verjetno trajal ker ga nimajo na zalogi.
Sicer pa če si kdo lasti kaj podobnega lahko se zmer dopiše izkušnjo.
Najveclji problem teh aparatov je, da imajo cisto premjhen volumen.
Drugace namenski aparati opravijo svoje delo ampak so one trick pony in bolj kot ne izguba denarja, ker stevilni drugi aparati (karkoli kar zna drzat priblizno konstantno temperaturo, tudi kuhinjska pecica) naredijo jogurte brez tezav.
Osebno jih delam s souse vide in delam z 5 litrov mleka ca 1x na mesec.
Glede grskega jogurta pa je fora v dodatni obdelavi jogurta kar pa seveda ta aparat ne naredi avtomaticno.
Kar se sira tica, pa kaj dosti vec kot rikote iz tega ne bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
blackbfm ::
Samo se vedno primerjas hruske in jabolka. Ce imas namen jest jogurt, pac nima smisla delat kislo mleko.
V cem tocno bo razlika med homemade jogurtom kao in homemade kislim mlekom iz kisle smetane?
Bud_Bundy ::
TheBlueOne ::
Samo se vedno primerjas hruske in jabolka. Ce imas namen jest jogurt, pac nima smisla delat kislo mleko.
V cem tocno bo razlika med homemade jogurtom kao in homemade kislim mlekom iz kisle smetane?
Okus seveda. No, tudi tekstura.
Za kislo mleko lahko das mleko v omaro in se bo verjetno skisalo. Tako ga je delala nasa babica.
TheBlueOne ::
Samo se dodam:
Ce kupis kulture v hipster/bio/eko/zelenih shopih verjetno delas drazji jogurt kot, ce ga kupis.
Cene so OK recimo tukaj:
https://b2c.bc-naklo.si/izdelek/00427/k...
20€ za 250l ali pa v kaksni drugi trgovini za proizvodnjo mlecnih izdelkov.
Ce kupis kulture v hipster/bio/eko/zelenih shopih verjetno delas drazji jogurt kot, ce ga kupis.
Cene so OK recimo tukaj:
https://b2c.bc-naklo.si/izdelek/00427/k...
20€ za 250l ali pa v kaksni drugi trgovini za proizvodnjo mlecnih izdelkov.
fikus_ ::
Iz pasteriziranega mleka brez dodajanja mlečno kislinskih bakterij ne bo ratalo kaj pametnega, je precejšnja verjetnost, da se mleko pokvari. Sveže namolženo mleko pa lahko obrez skrbi naliješ nekam in daš na toplo, da se skisa. Fajn je, da svežemo mleku dodaš kakšno žlico ali dve kislega mleka in če je temperatura primerna, po 24 urah kislo mleko primerno za jest, se že skisa.
Je pa velika razlika, če delaš iz nehomogeniziranega ali homogeniziranega mleka.
Je pa velika razlika, če delaš iz nehomogeniziranega ali homogeniziranega mleka.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
shadeX ::
Opazil sem da ima tudi kruhomat funkcijo "izdelave" jogurta. Bomo videli jutri kaj bo ratal.
Evo dolžan feedback.
Za "izdelavo" jogurta sem delal po receptu iz kruhomata in sicer 1.5l mleka in 190g jogurta. Pustil sem 8ur kolikor je dolg program. Po 8urah je zadeva že bila bolj podobna jogurtu (gostejša tekočina) in načeloma bi tole že lahko jedel (s tem da bi še za eno noč pustil v hladilniku).
Šel sem še dlje in želel grški jogurt. Za to je potrebno ta pridobljen jogurt "odcediti" in točno to sem dal delat čez noč. Zjutraj me dejansko pričaka "grški jogurt", vsaj po teksturi.
Za 1 uro sem pustil v hladilniku da se malo ohladi in ga nekaj pojedel z medom. Okus je odličen.
In cena?
V Lidlu imajo dva kilska grška jogurta z 10 in 2% maščobe, oba po 2.49EUR. Hofer ima enega kilskega po 2.99EUR (ta je sicer meni boljši). Jaz sem za 1.5l mleka odštel 0.97EUR + 190g navadnega jogurta okoli 0.3EUR. Predpostavljam da je poraba elektrike zanemarljiva zato jo nebom vračunal v računico. Vse skupaj me je prišlo slabih 1.3EUR.
Koliko grškega jogurta sem iz tega dobil? 570g. Torej bi me kila prišla dobra 2EUR. Ostaja mi sicer še cca pol litra sirotke s katero nevem kam.
Torej pod črto, ne potrebujem aparata za delat jogurt ker lahko izkoristim kruhomat za tole.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
fikus_ ::
"Ostaja mi sicer še cca pol litra sirotke s katero nevem kam."
Sirotka praktično nima maščobe, ima pa dosti mineralnih snovi. Primerna je za pitje, daš v hladilnik in to je potem za poletno osvežitev. V trgovinah se jo dobi, poglej tam za točno sestavo.
PS Kateri kruhomat imaš?
Sirotka praktično nima maščobe, ima pa dosti mineralnih snovi. Primerna je za pitje, daš v hladilnik in to je potem za poletno osvežitev. V trgovinah se jo dobi, poglej tam za točno sestavo.
PS Kateri kruhomat imaš?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Priprava domačega jogurtaOddelek: Loža | 1609 (821) | UganiKdo |
» | Zakaj so nekateri jogurti kisli?Oddelek: Loža | 3931 (3057) | janezvalva |
» | Kako pomnožiti probiotike doma?Oddelek: Loža | 6989 (2971) | fosil |
» | Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 40229 (35662) | Terman |
» | Actimel le navaden jogurt (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 13039 (8600) | .:joco:. |