» »

Nvidia presegla pričakovanja

Nvidia presegla pričakovanja

Slo-Tech - Včeraj zvečer, po zaprtju ameriškega trga, je tehnološki sektor zrl v Nvidio, ki je objavila poslovne rezultate minulega četrtletja. Kljub naraščajočim strahovom, da stotine milijard za umetno inteligenco napihujejo balon, je Nvidia presegla tudi najbolj optimistične napovedi. Prihodki so znašali 57 milijard dolarjev, kar je 22 odstotkov več kot četrtletje pred tem in 62 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je oddelek za podatkovne centre ustvaril veliko veličino, dobrih 51 milijard dolarjev prihodkov.

Čisti dobiček se je povzpel na 31,9 milijarde dolarjev, kar je 21 odstotkov več kot v predpreteklem četrtletju in 67 odstotkov več kot v lanskem četrtletju. To predstavlja 1,3 dolarja na delnico. V tem času je Nvidia kupila tudi za 37 milijard dolarjev lastnih delnic in izplačala dividend, do konca potrjenega programa pa bodo na enak način delničarjem vrnili še 62 milijard dolarjev.

Očitno je, da veliko večino prometa ustvarijo potrebe za umetno inteligenco. Oddelek za igre je ustvaril vsega 4,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je približno enako kot tri mesece poprej in 30 odstotkov manj kot lani. Drugi oddelki, dasiravno uspešni, so mikroskopsko majhni. Oddelek za profesionalne grafične rešitve je ustvaril 760 milijonov dolarjev prihodkov, avtomobilski oddelek pa 592 milijonov dolarjev.

V aktualnem četrtletju načrtujejo 65 milijard dolarjev prihodkov ob bruto marži okrog 75 odstotkov. Trg ni pričakoval tako dobrih rezultatov, zato je delnica po koncu trgovanja pridobila pet odstotkov.

35 komentarjev

gruntfürmich ::

no evo, bull se bo nadaljeval :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Magic1 ::

Seveda je rekorno, če so pa vsi akterji šli skupaj v posteljo. Nvidia je pa središče vsega, ki največ požanje s svojimi absurdnimi maržami.
Ta je samo en od primerov:

Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

mtosev ::

Super rezultat. Imam nekaj delnic nvidie.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Velki ::

Kot napovedano, pač denarja je vedno več in se mora nekam stekati.
Narod pa je tudi vedno bolj fuknjen in z svojo glavo ne razmišlja čisto nič.
Samo težava nastane če se kakšna diktatura spravi na manjšo državico in nato vsi čudno gledajo kako ni več mladih fantov da bi se borili :O
Do takrat pa kot napovedano beari bodo trajali po max. par tednov. Tako da ne poslušajte doom and gloomerjev temveč si tudi sami vrežite kos torte (no bolj drobtince za nas smrtnike).

Izi ::

Zadnji teden je tako padalo da sem bil že kar v skrbeh. Sedaj smo spet lahko mirni za nekaj mesecev :D
Me pa skrbi AMD, ta pa še kar pada in pada in je poslovno celo slabši kot gnili Intel.

Veliki_Blek ::

Nvidia bi morala prevzeti Intel.

Magic1 ::

Pa še nato AMD. Skupna firma bi se kopala v denarju pa razvoja se sploh več ne bi rabili it... Intel je bil defakto monopolist desetletje in vemo, kam je to pripeljalo.
Nvidio bi bilo treba razbit na dele, ne pa ji pustit kupovat....
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

henry77s ::

"Impressive results! Nvidia's net profit growth clearly highlights the massive demand driven by AI, overshadowing its traditional gaming and other divisions. The buyback and dividend strategy is also noteworthy -- returning nearly $100 billion to shareholders is huge. While gaming and smaller divisions remain steady or modest, it's evident that AI-related products are now the primary growth engine for the company.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: BorutK-73 ()

Markoff ::

Magic1 je izjavil:

Seveda je rekorno, če so pa vsi akterji šli skupaj v posteljo. Nvidia je pa središče vsega, ki največ požanje s svojimi absurdnimi maržami.
Ta je samo en od primerov:

Tole ni samo hiša iz kart, tole je kitajski megaviadukt iz gipsa. Ko bo tole napihovanje drug drugega počilo, se bo slišalo v sosednjo galaksijo.

mtosev je izjavil:

Borznoposredniške hiše že dopolnjujejo portfelje po tvojem zgledu.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Markoff ()

D3m ::

Izi je izjavil:

Zadnji teden je tako padalo da sem bil že kar v skrbeh. Sedaj smo spet lahko mirni za nekaj mesecev :D
Me pa skrbi AMD, ta pa še kar pada in pada in je poslovno celo slabši kot gnili Intel.

Dober humor :D
|HP EliteBook|R7 8840U|

tikitoki ::

Izi je izjavil:

Amdjev dobiček in tržni delež je boljši, k že vsaj dve desetletji. O čem sanjaš?

endelin ::

Lepo da je presegla pričakovanja in da se ne ponovi 1929

iloveboobz ::

ponovil se bo 1929, 2000 in 2008 hkrati.

To bo hardest tech pop ever.No vsaj consumerji bomo na bolšem, ker bo oversupply določene robe le tej zbil ceno v podn. Pa seveda, short pozicije se bojo dobr izplačale >:D
smoki

Chalky ::

Lepi rezultati ampak je do 1 Trilijona še dolga pot.

Pričakovanja so velika in sicer do leta 2030

Market Cap: $15 Trillion
Revenue: $1 Trillion
Net Profit: $500 Billion

Samo ne vem kaj bodo potem z vsem tem denarjem. 500 milijard dobička na leto je skoraj več kot celotni prihodki številnih razvitih držav na svetu, recimo:

Russia: 604 Billion Revenue
Spain: 546 Billion Revenue
India: 495 Billion Revenue
Australia: 479 Billion Revenue
Brazil: 424 Billion Revenue
Netherlands: 396 Billion Revenue
South Korea: 378 Billion Revenue

Prediction: Nvidia Will Be Worth $15 Trillion by 2030 If This One Thing Happens
https://finance.yahoo.com/news/predicti...

15 Trillion se sliši veliko ampak je to v bistvu dodatnih 200% od trenutnega Market Capa. Vse skupaj ni nemogoče.

NuMaN ::

mtosev je izjavil:

Vemo.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

15T$ ni tko nemogoč, ampak 500B net profit je pa out of reach, ker bo ta balon poknu veliko prej kot 2030+
smoki

iloveboobz je izjavil:

15T$ ni tko nemogoč, ampak 500B net profit je pa out of reach, ker bo ta balon poknu veliko prej kot 2030+

Povpraševanja je dovolj samo nisem prepričan da lahko proizvedejo dovolj čipov ker enostavno ni dovolj proizvodnih kapacitet. Možno da številke ne bodo dosegli leta 2030 ampak bo kakšno leto ali dve zamude, kljub temu so to številke ki si jih večina sploh ne zna predstavljati.

Da bi imeli 500 milijard dobička vsako leto...s tem denarjem lahko začneš graditi celotna mesta od temeljev navzgor. S takšnimi dobički lahko vsako leto zgradiš eno novo državo lol.

Bodo imeli pa že naslednje leto (verjetno zadnja četrtina leta) vsaj en kvartar (morda celo 2) s 100 billion revenue.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Chalky ()

Ameri so pametni da so šli takoj po zmagi Trumpa takoj na Bližnji vzhod k Zalivskimi državami. Tam imajo državne fonde k so vredni po več Trilijonov dolarjev in sem prepričan da bo šlo večina tega denarja v AI, NVIDIO, Data centre ter energijo. Če je še Bin Salman ustavil tisti Neom projekt ker je ugotovil da je AI bistveno bolj pomemben in zdaj ves denar preusmerjajo v podatkovne centre in čipe ter grafične kartice.

ZDA so tako blokirale Kitajsko in se še bolj povezale z Zalivskimi državami ki so zdaj že praktično ameriška podružnica. Tam je še vsa vojska ki jo imajo praktično ameriška. Edino kar je zares Arabskega so tam ljudje, jezik in morda kultura, pa še ta se hitro spreminja.

Do 2032 bo ta balon ze davnaj poču. In potem bo Nvidia spet 100B something firma, at best.

Ni realno, da bi se stvari odvijale s takim tempom še 5-6 let.. Vsaka stvar ma svoj strop; tudi neumnost investitorjev

samo za občutek; 1T revenue, pomeni, da more _vsak_ Zemljan zapravit samo na nvidiji ~122$/let.

vsak
Zemljan

Let that sink in
smoki

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

Do 2032 bo ta balon ze davnaj poču. In potem bo Nvidia spet 100B something firma, at best.

Ni realno, da bi se stvari odvijale s takim tempom še 5-6 let.. Vsaka stvar ma svoj strop; tudi neumnost investitorjev

Tako grozen pok nebo, je nemogoče. To kar se zdaj dogaja ne moreš primerjati z dot.com ero ker dejansko tu beležijo nenormalne dobičke in postavljajo infrastrukturo in elektrarne ostale vere energije. To je šele začetek nove tehnološke revolucije. To bo podobno kot internet, čez 10 let bodo vsi uporabljali AI, tisti ki je ne bodo, bodo obstali v "kameni dobi".

Je pa meni zanimivo pri dot com poku da kjub temu da je prišlo do njega da so Američani iz njega izšli še bistveno močnejši in se jim je tveganje na koncu poplačalo ker je zdaj celoten svet na njihovem netu, ki jim omogoča dominacijo. Tudi pri AI-ju bodo nekateri izgubili vse in podjetja povsem propadla, ampak dovolj je da jih preživi en ducat in tako potem dobiš novi Microsoft, Facebook, Google itd.

Američani so pripravljeni tvegati tako kot v dot com obdobju. Imajo pa tudi to srečo da praktično cel svet investira v njihove finančne trge, tako da si lahko morebitno napako tudi privoščijo ker se bodo potem hitro spet pobrali nazaj.

twom ::

Vprašanje ni "ali", ampak "kdaj"

bo zadnji trenutek da sestopiš iz tega norega vlaka...

Tist trenutek, k se bojo tudi delničarji začel zavedat fundamentalne omejitve LLMov in da AGI ni kr "right around the corner", tist trenutek bo začel tale balon pokat.
Ti nič ne nuca HW infrastruktura (zarad česar ima NVIDIA dejansko tako ceno) če ni software-a, k bi delal, to kar si zeliš.
smoki

Zgodovina sprememb…

Velki ::

Delničarji "verjamejo" kar je najbolje zanje.

gus5 ::

Čisti dobiček se je povzpel na 31,9 milijarde dolarjev. /.../ V tem času je Nvidia kupila tudi za 37 milijard dolarjev lastnih delnic in izplačala dividend
In potem velekapitalisti jokajo, da bi višji davki na profit ustavili razvoj. Za odkup lastnih delnic so v Nvidii porabili več, kot znaša profit.

Sj tudi dotcom je poknu ravno zarad tega, ker tech leta 2000 enostavno ni bil tam... Z nadaljnim razvojem (brez napihovanja vrednosti) smo počasi prišli do tja, kjer smo.

Ampak pr AI zna bit ta pot še precej daljša, ker nekateri problemi se pač ne rešijo s tem, da vrzes v njih še več denarja in TOPsov.
smoki

Zgodovina sprememb…

Izi ::

tikitoki je izjavil:

Izi je izjavil:

Amdjev dobiček in tržni delež je boljši, k že vsaj dve desetletji. O čem sanjaš?

O njihovih delnicah govorim. Na letni ravni so sicer dobre, ampak jaz živim v kapitalizmu, niso važna leta, niti meseci, važni so tedni in dnevi. Delnice AMD konstantno padajo že cel teden. V enem tednu so padle za 14%. Tudi na mesečni ravni je 7% izguba. Počasi jih začenjam preklinjati.

iKst_ ::

dotcom nima nobene veze s tem, kar se dogaja trenutno. Leta 2000 veliko tech firm sploh ni imelo prihodkov, tiste, ki so jih imele, so delale izgubo.

Tiste firme, ki so takrat dejansko imele dober biznis so pa danes backbone ameriškega techa in so delničarjem prinesle več 100 ali več 1000% donose.

Na letni ravni so sicer dobre, ampak jaz živim v kapitalizmu, niso važna leta, niti meseci, važni so tedni in dnevi.

Pomoje ne živiš v kapitalizmu ampak v nekem fantazijskem svetu :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Kurzweil ::

NuMaN je izjavil:

mtosev je izjavil:

Vemo.

Tudi jaz sem seznanjen. Delnice od Nvidie, 5090GTX, ki časa v škatli na GTV6, ki je postponed in škampi iz McDonaldsa ;((

iKst_ je izjavil:

dotcom nima nobene veze s tem, kar se dogaja trenutno Leta 2000 veliko tech firm sploh ni imelo prihodkov, tiste, ki so jih imele, so delale izgubo.

Tiste firme, ki so takrat dejansko imele dober biznis so pa danes backbone ameriškega techa in so delničarjem prinesle več 100 ali več 1000% donose.

Na letni ravni so sicer dobre, ampak jaz živim v kapitalizmu, niso važna leta, niti meseci, važni so tedni in dnevi.

Pomoje ne živiš v kapitalizmu ampak v nekem fantazijskem svetu :)

"It's not the same!!"

To poslušamo tik pred vsakim pokom... Ja res ni isto.Ampak končni rezultat zna bit podobn.
smoki

LuiIII ::

Jaz sem Nvidia in AMD pozicije prodal pred 10-imi dnevi. Če AMD pade še za ene 15%-20% potem je za razmisliti o ponovnem nakupu.

Meiniken2 ::

Se še spomnite, ko se je govorilo o poku crypto balončka? Ko so ljudje upali na poplavo grafičnih? :))

wajdouc ::

LuiIII je izjavil:

Jaz sem Nvidia in AMD pozicije prodal pred 10-imi dnevi. Če AMD pade še za ene 15%-20% potem je za razmisliti o ponovnem nakupu.

AMD bo za kupit Q2 2026, mark my words.
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025

Glugy ::

Velki je izjavil:

Kot napovedano, pač denarja je vedno več in se mora nekam stekati.
Narod pa je tudi vedno bolj fuknjen in z svojo glavo ne razmišlja čisto nič.
Samo težava nastane če se kakšna diktatura spravi na manjšo državico in nato vsi čudno gledajo kako ni več mladih fantov da bi se borili :O
Do takrat pa kot napovedano beari bodo trajali po max. par tednov. Tako da ne poslušajte doom and gloomerjev temveč si tudi sami vrežite kos torte (no bolj drobtince za nas smrtnike).

Ja sej to, denarja je vedno več, za najbogatejše. Denar bi se lahko stekal v zaposlene ampak kaj hočmo še ni dovolj za te nenasitneže, hočejo še več čeprav niti zapravit v življenju ne morejo toliko denarja kot ga imajo. Pa še ni dovolj. To so k hazarderji ki rabijo nujen fiks samo da namest iger na srečo so odvisni od tega kako cifra raste. Razni influencerji isto sam da pri njih ni samo denar ampak tud količina všečkov, naročnikov ipd bedarije.

Ljudje so postal obsedeni z številkami in s tem izgubil svojo človeškost.

iKst_ ::

To poslušamo tik pred vsakim pokom... Ja res ni isto.Ampak končni rezultat zna bit podobn.

Če kaj, potem ravno "grozljivke" o zlomih poslušamo vsak dan. Tudi pokvarjena ura 2x na dan kaže prav.

Dejstvo je, da doomerji 99% časa steljate v temo in napovedujete zlome, ki se nikoli ne zgodijo. Ko dejansko pride do krize pa tako ali tako ne kupite dipa, ker ste doomerji in verjamete, da bo šlo vse pod zemljo.

"Butasti" vlagatelji, ki brezglavo kupujejo vsak mesec se pa smejijo, ker jim premoženje v bull marketih raste, bear markete pa izkoristijo za poceni nakupe.

tikitoki ::

Izi je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Izi je izjavil:

O njihovih delnicah govorim. Na letni ravni so sicer dobre, ampak jaz živim v kapitalizmu, niso važna leta, niti meseci, važni so tedni in dnevi. Delnice AMD konstantno padajo že cel teden. V enem tednu so padle za 14%. Tudi na mesečni ravni je 7% izguba. Počasi jih začenjam preklinjati.

nVidija je tud izgubila 10% v slabem mescu, k sem nazadnej gledal.

Jebiga, niso delnice zate. Al pa poglej kak je z day tradingom, ce rabis, da se hitro obraca.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nvidia vnovič rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
144358 (1522) joez7
»

Microsoft fiskalno leto sklenil z 88 milijardami čistega dobička

265104 (2970) MrStein
»

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

276395 (5207) gruntfürmich
»

Nvidia na zgodovinskih rekordih

74877 (4095) Gregor P
»

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

208596 (6418) Mato989

Več podobnih tem