» »

Čudno NEbootanje

Čudno NEbootanje

Skiper ::

Pozdravljeni,

imam problem, za katerega nisem se nikoli slisal.
Naj povem, da imam kisto przgano 24/7. Zelo redko jo izklopim.

No skratka, pred kakima dvema tednoma sem jo izklopo za kako urco, na kar se ni hotla vec zbudit. Iz zvocnika na maticni plati se je slisalo neko cudno prasketanje. Ko sem zadevo kake pol ure resetiraval, izklaplja in vklapljal pa je le bootnil in vse je blo spet normalno. Tudi resetirat gre normalno.

No, vceraj sem ga spet izklopo za kake pol ure. In valda se hudic spet ni hotel zbudit. NAto sem ga spet "segreval" kake pol ure in je spet bootnil normalno. Kisto sem mel se odprto, ko sem sel na okno na cik. In ko je prisel v kisto mrzel zrak je zmrznila v obeh pomenih besede. Ko sem hotel resetirat je spet bla ista pesem ko na zacetku...pol urno "zagrevanje", na kar spet normalno dela.

Moja teorija je, da se ocitno zaradi 24/7 uptimea ob ohladitvi nek element skrci (zaradi nizje temperature), in kista ne bootne, dokler se spet ne vzpostavi delovna temperatura oz, da se ta material spet raztegne?

Ma kdo kako idejo, kaj zamenjat? Kaj bi lahko to blo?

Naj omenim, da sem na zacetku, ko ni bootnila jemal sistematicno ven komponente...tud rame sem preveru pri kolegu. Nix pomagalo.

Drugac pa kista je 3 leta stari Compaq presario, duron 800, ati radeon 7200, genius live, 192Ram(sdr),mrezna kartica.

Za kakrsnokoli pomoc sem vam vnaprej hvalezen.

gkovac ::

Ej tole je pa sigurno najbolj bizaren problem, kar sem kdaj slišu za njega. Dons bi sigurno zmagal v tekmovanju najbolj bizarnih problemov :D :D

Ne morem verjet, da se kej taga lahko dogaja :D mi je pa žal, ker ti ne morem pomagat. Upam, da ti bo kdo drug lahko.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Dr_M ::

pomoje je to ksn problem s plato...
jest sm meu podobne tezave z neko staro plato in p166mmx. za ene 5 minut sm mogu comp przgat (pa fan ustavt, da se je use skup mal segrel) pol se je pa zadeva zbudila.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CaqKa ::

skipper... hkrati ti še dajem odgovor na tvoj mejl...
probaj zadevo z kaloriferjem prej zagret :)
če bo potem s prve delalo potem vsaj veš da je mašinci prehladno... morda sobo preveč luftaš :) lahko pa da je na moderbordu kak slab stik pa se s tem material skrči... in če je recimo kje poknjeno na tistem mestu to potem pomeni da več ni kontakta.

Skiper ::

Mozno mozno...sem ze tud sam o cem takem razmisljal. Ma blem je, ker noben od kolegov nima vec podobne konfiguracije, da bi lahko malo komponente pr njemu prevero. Zaj pa...na servis nest...bom vrgo deset cukov, da mi bojo povedli, da je plata hin in da lahko prakticno pol compa menjam :/

Mah sranje ;)
Prej sem sel spet na cik in sem konkretno zluftal pa je spet zamrznila masina, kljub temu da sem mel kisto zaprto. Zgleda bom mogo vse fane nardit na stikalu pa na zacetku nic met vklopleno ;) Alpa res kar kalorifer. ;)

DMouse ::

Jest sem imel zelo podoben problem še s starim Celeronom 300, če se prav spomnim, sem zamenjal baterijo za bios in se to ni več pojavljalo... hope that helps.

Vesoljc ::

jest tud sumim baterijo...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

CaqKa ::

give it a try.

Stratus ::

Na tvojem mestu bi zelo pozorno pogledal kondenzatorje na plati, posebej tiste okoli mosfetov. Stavim da je kakšen napihnjen, če pa ima poleg tega še kakšno rjavo packo na vrhu je iztekel tudi elektrolit iz kondija , torej je suh in ga bo nujno zamenjati.

Skiper ::

Bingo...pri podrobnem pregledu plate sem nasel en kondenzator, ki je bil tocno taksen, kot ga opisujes. Rahlo napihnjen, na njem pa razmazana rjava lepljiva brozga ;)

Zaj sem v dilemi...kupit novo platzo al dat to popravit? Koneckoncev je to verjetno crknilo zarad nekega drugega vzroka, ki je verjetno se evdno v plati (kak stik?). Mogoce raje dam 15k sit za novo plato ko pa 10k sit serviserju za popravilo.

Kaj menite?

Dead_Eye ::

če je samo 1 kondenzator se ga splača zamenjat, samo ne na servisu ki ti bojo zaračunali 3 uke z glave.
za koga ki zna spajkat je to dokaj easy
The one and only

Jeebs ::

Mogoče mu je škodoval ravno to, k je bil tok časa prižgan, pol si ga pa za kratek čas ugasnu, pa spet ''šokiral'' z elektriko. Jst mam PIII 450, pa ga mam tud NON-STOP prižganga, samo če ga glih ugasnem, ga vsaj za 2 uri, da si mašina res mal spočije. Takrat ko ga ugasnem ga tud spucam... Res pa se mi je že zgodilo, da če sm ga prehitro nazaj vklopu, da je bla pol mašina res hudo nestabilna. Skratka, jst ti predlagam večjo pavzo med posameznimi vklopi&izklopi in pa občasno temeljito čiščenje.:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

CaqKa ::

skipper odšraufaj plato pa jo k meni prinesi.. bom pogledo.. pa boma skočla v hte ali pa čipa po nov kondi... par sto tolarov dela.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaksen je v vasi firmi praksa pri kratkih pavzah

Oddelek: Loža
445890 (4314) Dr_M
»

izklapljanje računalnika

Oddelek: Strojna oprema
222572 (2030) gregor
»

Kako popraviti mamaplato, kjer so crknili kondenzatorji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10314938 (10618) Pyr0Beast
»

Je še kaj upanja za mojo ploščo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
8916 (775) Vlady
»

racunalnik se noce vzgat!

Oddelek: Pomoč in nasveti
351806 (1456) rang3rus

Več podobnih tem