Forum » Loža » Tisti, ki ste se preselili na drug konec Slovenije/sveta, ali kaj pogrešate domači kraj?
Tisti, ki ste se preselili na drug konec Slovenije/sveta, ali kaj pogrešate domači kraj?

guano ::
Za tiste, ki ste se recimo preselili iz majhne vasice, kjer vsak pozna vse, v mesto (npr. Ljubljana) ali pa na dolgo relacijo (npr. iz prekmurja v koper), kako hitro ste se vključili v novo okolje? Ste hitro našli nove prijatelje, družbo, ...? Mogoče kdaj tudi pogrešate "stare prijatelje"? Kako hitro ste našli novo službo (če ste delali prej v proizvodnji in je bila potrebna menjava službe)? Kaki so bili odzivi družine in bližnjih? Kakšni so bili razlogi za selitev?
Vem, da je Slovenija majhna, in da če želiš, prideš kamorkoli v 2 urah, ampak verjetno vseeno ne gre to vsak dan, zato sklepam, da je vprašanje na mestu
Vem, da je Slovenija majhna, in da če želiš, prideš kamorkoli v 2 urah, ampak verjetno vseeno ne gre to vsak dan, zato sklepam, da je vprašanje na mestu

pegasus ::
Preselil sem se 850km na šiht, kjer me dejansko rabijo in se počutim koristnega. V novo okolje sem vključen bolj, kot sem bil v domače. Edina stvar, ki jo res pogrešam, so gore na obzorju.

kixs ::
Verjetno je najbolj odvisno kaksen tip cloveka si. Ce rabis druzbo, jo bos hitro nasel povsod.

karafeka ::

karafeka ::
Ne mislim to.
Verjetno si se preselil skupaj s familijo. V takšnem primeru je veliko lažje.
Verjetno si se preselil skupaj s familijo. V takšnem primeru je veliko lažje.

nejcek74 ::
jaz sem se preselil (sam) 650 km, ravno tako zaradi dela. Določene stvari pogrešam, določene stvari se mi zdijo boljše. Do obojega ohranjam neko zdravo razumsko distanco. Še vedno najdem nove izzive. Ohranjam stik z bratom, in starši ter nekaj najboljšimi prijatelji v Sloveniji. To mi bo ostalo za vedno.

bpr123 ::
Preselil sem se 850km na šiht, kjer me dejansko rabijo in se počutim koristnega. V novo okolje sem vključen bolj, kot sem bil v domače. Edina stvar, ki jo res pogrešam, so gore na obzorju.
Kaj pa delaš če ni skrivnost?
Najti smisel v delu je danes kar težko. Sploh če ti ni edini smisel polnjenje bančnega računa. Zase lahko rečem, da je moje delo v IT-ju precej nesmiselno če pogledaš večjo sliko. Jaz sem dobro plačan, firma ima velike dobičke, ampak ali ima človeštvo kakšne koristi od mojega dela? Ali pa vsaj širša družba? No, nima ga.
Tolažim se s tem, da moje delo preživlja družino in da nekaj prostega časa in denarja namenjam za izboljšanje življenja ljudi v moji skupnosti.

GenZNPC ::
Za tiste, ki ste se recimo preselili iz majhne vasice, kjer vsak pozna vse, v mesto (npr. Ljubljana) ali pa na dolgo relacijo (npr. iz prekmurja v koper), kako hitro ste se vključili v novo okolje? Ste hitro našli nove prijatelje, družbo, ...? Mogoče kdaj tudi pogrešate "stare prijatelje"? Kako hitro ste našli novo službo (če ste delali prej v proizvodnji in je bila potrebna menjava službe)? Kaki so bili odzivi družine in bližnjih? Kakšni so bili razlogi za selitev?
Zelo zelo odvisno od kod, tudi ce pavsalno recemo prekmurje, ni prekmurje isto. So obcine z debelejsim proracunom in veliko prebivalci, potem pa so tudi razprseni zaselki, ki izumirajo. Edino kar je super, je neposredni stik z naravo.
Preselili sva se najprej samo za hec, praksa, erasmus pa to. Dobri pogoji in okolica tam, so privedli do tega da sva tudi ostala in imava druzino, lahko bi rekli temu razlog.
Sluzba tudi ni bila problem. Sva ze oba trikrat menjala na boljse priblizno. Do doma je 500-600km odvisno cigavega.
Imam tu prijatelje, ko pa dobis otroke pa gre itak vse hitro, zdaj se druzimo s starsi sovrstnikov, je slo kot po tekocem traku. Naceloma je veliko druzin priseljenih, tako da zares domacih domacinov tudi tukaj ni, so iz drugih koncev nemcije tudi do 600km dalec tu - ista usoda, samo jezik je enak.
S prijatelji je zdaj na stara leta isto, pogresamo seveda, ampak tudi ce bi ostali v sloveniji nebi bilo drugace, ze od srednje sole naprej smo iz razlicnih koncev in po faksu pa tako ali tako, se vidis zelo redko z ljudmi iz drugih koncev slovenije.
Razlika je po mojem ali prihajas v Sloveniji iz vecjega kraja ali manjsega. Jaz prihajam iz male vasice, sosolcev iz istega kraja nisem imel niti v OS, niti v SS itn. - Trdi domaci kraj pa pozna samo alkohol, fuzbal in strudl muzko, ce pretiravam. Se najbolj srecen sem, da je posiljevanje z raznimi kulturnimi zadevami se zakljucilo. Ne mores stoletja in desetletja furati eno in isto, nekega dne je treba iti naprej. Stvari se pocnejo samo se iz navade in da nebi koga uzalil, direktnega stika z preteklostjo pa ni vec pri mlajsih generacijah.
Po mojem bi lahko rekli imas tri glavne skupine, samki, pari kjer sta oba iz istega okolisa in pari, ki so iz razlicnih koncev Slovenije.
Recimo da je en iz Kranja drugi pa iz Gornji Petrovci. Kako se bos zmenil, kje bos zivel? Pri njenih, pri svojih? Kako bos enakopravno razdelil obiskovanje starsev. Poznam pare, ki se morajo vsak vikend peljati sem in tja, da zadovoljijo ta stare ali pa jim zamerijo. No go.
Ce si samski, sploh ni problem. Je pa problem, ce si vajen od srednje sole vsak dan po sihtu it na alkoholno pijaco.
skibidi

Ganon ::
Za sosede imam družino, ki se je po dveh letih in pol vrnila iz Avstralije. Eno so sanje, drugo pa realnost. Stvari začneš ceniti, ko jih več ni.

socialec ::
Veliko premalo podrobnosti, da bi se dalo konkretno sklepati na realnost, ker nismo vsi enaki, ne tako in ne drugače, čeprav MSM mogoče dopovedujejo drugače.

CopiumRovte ::
Iz Ljubljane v okolico Žalca. V LJ se vsaj zaenkrat ne rabim vozit dnevno. Sam grem mogoče 1x na mesec. Sicer če ni gneče si dokaj hitro v Ljubljani, ni tako daleč na papirju.
Je pa Slovenija taka, da je res da si hitro iz enega konca na drugem, ampak sprememba pri ljudeh je pa velika.
S samo okolico sem še kar zadovoljen, imam pogled na zelene hribe, okoli sebe bolj ravnino in vse dostopno, bi rekel, da imam boljšo mikro infrastrukturo, kot sem jo imel prej v ljubljani.
Kar se pa ljudi tiče, se pa še nisem čisto navadil, veliko je ene "kmetavzarije", ampak je razumljivo, saj sem bolj na vasi kot v mestu. Je pa res da tudi sam nisem kaj prioda zgovoren in nisem še aktivno iskal kakšne nove prijatelje. Tisto kar sem do sedaj spoznal je vse preveč "kmečko". Pa nimam nič proti kmetom, samo ne morem se z njimi kaj dosti pogovarjati in verjetno tudi oni ne z mano :)
Je pa Slovenija taka, da je res da si hitro iz enega konca na drugem, ampak sprememba pri ljudeh je pa velika.
S samo okolico sem še kar zadovoljen, imam pogled na zelene hribe, okoli sebe bolj ravnino in vse dostopno, bi rekel, da imam boljšo mikro infrastrukturo, kot sem jo imel prej v ljubljani.
Kar se pa ljudi tiče, se pa še nisem čisto navadil, veliko je ene "kmetavzarije", ampak je razumljivo, saj sem bolj na vasi kot v mestu. Je pa res da tudi sam nisem kaj prioda zgovoren in nisem še aktivno iskal kakšne nove prijatelje. Tisto kar sem do sedaj spoznal je vse preveč "kmečko". Pa nimam nič proti kmetom, samo ne morem se z njimi kaj dosti pogovarjati in verjetno tudi oni ne z mano :)

GenZNPC ::
Najboljse je se iz prekmurja vozit v ljubljano vsak dan na 8 urni siht, potem imas veliko od zivljenja - na cesti.
Tisto kar sem do sedaj spoznal je vse preveč "kmečko". Pa nimam nič proti kmetom, samo ne morem se z njimi kaj dosti pogovarjati in verjetno tudi oni ne z mano :)Jaz bi se imel, ampak ne mores se celo zivljenje pogovarjat o krompirju in trgatvi

skibidi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GenZNPC ()

pegasus ::
Kaj pa delaš če ni skrivnost?Glej recimo te moje teme: https://slo-tech.com/forum/isci/?q=ISC
ima človeštvo kakšne koristi od mojega dela? Ali pa vsaj širša družba?To je edina stvar, ki je pomembna. Vse ostalo se da potrpeti, če tega ni, je vseskupaj no go.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pegasus ()

CopiumRovte ::
Najboljse je se iz prekmurja vozit v ljubljano vsak dan na 8 urni siht, potem imas veliko od zivljenja - na cesti.
Tisto kar sem do sedaj spoznal je vse preveč "kmečko". Pa nimam nič proti kmetom, samo ne morem se z njimi kaj dosti pogovarjati in verjetno tudi oni ne z mano :)Jaz bi se imel, ampak ne mores se celo zivljenje pogovarjat o krompirju in trgatvi![]()
Ja saj mogoče bi se s kmetom še jaz imel o čem pogovarjat, ampak ti o katerih jaz govorim so boomer generacija, ki je mogoče odraščala na kmetiji al pa ob kmetiji, v odrasli domi pa niso prevzemali kmetije ampak so imeli nek drug poklic. Kasneje so sezidali hišo nekje na obrobju večjih mest in sedaj špilajo neko "malomeščanstvo". S takimi se ravno ne ujamem, mogoče zaradi let tudi. So pa moji sosedje. Drugače na prvo žogo dobri ljudje, si izmenjaš par besed ko se vidiš, da bi se pa družil z njimi, no go... Sicer pa, kdo se pa druži s sosedi, mislim da so to redki.

OutOfTheBox ::
Sem pred kratkim videl en video, od neke ženske ki se je iz vipavske doline, preselila s tipom na kitajsko. Ona dela v proizvodnji, tip pa nek vodja v nekem obratu tam.
Rad vedel kakšne pluse ta folk vidi v tako velikih odločitvah.

socialec ::
Zagotovo je čustvena odločitev, ker razumska zelo verjetno ni - brez podrobnosti je težko presoditi :D

mr_chai ::
OutOfTheBox je izjavil:
Sem pred kratkim videl en video, od neke ženske ki se je iz vipavske doline, preselila s tipom na kitajsko. Ona dela v proizvodnji, tip pa nek vodja v nekem obratu tam.
Hard to resist that chineese love stick.

estons ::
Preselil sem se iz vasi v Ljubljano zaradi faksa in končno zadihal. Enim paše to neko predmestno ali vaško življenje, hišica, vrtiček, pa te fore... Jaz pa pravim ne, hvala. Pač našel sem se v mestnem življenju.
Mi smo zdaj v LJ v bajti dokler imamo mulce doma, pol pa me dajte v eno stanovanje da se mi ni treba ukvarjat z ničemer razen z barvo predpražnika pred vrati, pa blizu vse infrastrukture, in je to to.
Mi smo zdaj v LJ v bajti dokler imamo mulce doma, pol pa me dajte v eno stanovanje da se mi ni treba ukvarjat z ničemer razen z barvo predpražnika pred vrati, pa blizu vse infrastrukture, in je to to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: estons ()

hipertija ::
Če se doma ne znaš vklopiti v okolje, se tudi drugje ne boš. Nekateri so trmasti, grejo zaradi nekega stigme in se podzavestno odločijo, da jim je bolje drugje, da se skrijejo pred starim okoljem, da začnejo znova ipd. Nikoli ne bi zamenjal domačega okolja, od prvega doma sem se odselil 15km, ravno prav, da nimam staršev za sosede in ravno prav da se vsake toliko vidimo, kar je lepo in povsem dovolj, pa tudi tja do 50km bi še šlo skozi. Stari prijatelji so blizu, ne vidimo se več dnevno, ker nismo več mulci, se pa ravno jutri odpravljam k enemu na rd voščilo (to pač ne bi bilo možno, če bi bil 500km stran, vsaj ne tako enostavno). Drugo so službeni razlogi ipd. - če se ti odpre dobro plačano delo in si pripravljen vse pustiti, pa razne slabe izkušnje iz starega okolja. Včasih tudi sam pomislim, zakaj ne pustim bajte in vsega dela, ter se odselim nekam daleč v neko stanovanje skupaj s familijo, potem pa vsi skupaj ugotovimo, da nam je že teden dni dopusta tujine dovolj, da se radi vrnemo domov.
Prekle za kurnk
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hipertija ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nova prijateljstva v drugi polovici dvajsetih in naprej (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7726 (2526) | miha98 |
⊘ | Kje so meje/tolerance Slovencev (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 17242 (12689) | WhiteAngel |
» | Študentski dom v rožni ali mestnem logu, ki je vstopil v 21. stoletjeOddelek: Šola | 8495 (6990) | Meizu |