» »

Bliža se obdavčitev kriptovalut

««
7 / 7
»
»»

tilio ::

gruntfürmich je izjavil:

ja to. no, saj to je itq pričakovano...

zakaj pa ti je bolje da ne gre v dohodnino? ni vseeno? ali ker ni treba tega oddajat kot bančne obresti nad 1000EUR?

Tako je. Za dohodnino moraš pogosteje prijavljat, tu pa samo takrat ko prodaš. Pa fajn je, če je vse enako obravnavaš ne pa eno tako, drugo drugače. Enostavnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

bagsmodo5 ::

Tako je. Za dohodnino moraš pogosteje prijavljat, tu pa samo takrat ko prodaš. Pa fajn je, če je vse enako obravnavaš ne pa eno tako, drugo drugače. Enostavnost.

muffiy ::

Kaj je fiat valuta? Ali sta USDT in USDC fiat?Fiat valuta:Po definiciji v ZDDOK (npr. obrazložitev 9. člena in splošna raba v zakonodaji) je fiat valuta zakonito plačilno sredstvo, ki ga izda centralna banka ali država in ni vezano na fizično dobrino (npr. zlato). Primeri:EUR (evro, izdan s strani Evropske centralne banke).
USD (ameriški dolar, izdan s strani Federal Reserve).

Fiat valuta je "pravi denar", kot ste ga opisali, ki se uporablja na menjalnicah ali v bančnem sistemu.

USDT (Tether) in USDC (USD Coin):USDT in USDC nista fiat valuti, temveč kriptosredstvi (stablecoini), vezani na vrednost fiat valute (USD). Po ZDDOK sta obravnavana kot kriptosredstva, saj:Nista izdana s strani centralne banke, temveč zasebnih podjetij (Tether Ltd. za USDT, Circle za USDC).
Delujeta na blockchainu (npr. Ethereum, Tron) in so tehnično kripto kovanca, čeprav je njihova vrednost stabilizirana (1 USDT ? 1 USD, 1 USDC ? 1 USD).

Dokaz:Po 2. členu ZDDOK je kriptosredstvo definirano kot digitalna predstavitev vrednosti, ki ni izdana s strani centralne banke ali javnega organa in se lahko hrani, prenaša ali trguje elektronsko. USDT in USDC ustrezata tej definiciji.
Menjava BTC za USDT ali USDC ni odsvojitev, ker gre za menjavo enega kriptosredstva za drugo, kar potrjuje, da sta USDT in USDC kriptosredstvi, ne fiat.

Menjava v EUR ali USD na menjalnici:Menjava kripto kovanca (npr. BTC, USDT) v EUR ali USD na menjalnici je odsvojitev, saj gre za pretvorbo v fiat valuto ("pravi denar"). To je obdavčljivo in zahteva poročanje.
Menjava v USDT ali USDC ni odsvojitev, saj ostajate znotraj kriptosredstev, zato ni obdavčljiva in ne zahteva poročanja v davčnem obračunu.

Edit: Vir: kopiran zakon v ChatGpt

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: muffiy ()

gruntfürmich ::

chat gpt ima malce kratko pamet ali pa ga nisi vprašal za elektronski denar...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

oracle ::

Bolj, ko razmišljam, bolj se mi zdi, da bodo stabilne kovance obravnavali kot kripto. Elektronski denar, pa se mi zdi, da je mišljeno pač elektronsko (fiat) poslovanje oziroma ne-gotovina. Nakazila, flik, spletni nakupi...
Preprosto zato, ker edini direkten vpogled imajo v takšne vrste denar: gotovina in elektronski EVRO. Nobenega smisla nima, da bi priznali USDC/EURC kot denar, USDT pa kripto.

Vse drugo se mi zdi nesmiselno. Je pa res, da je obravnava dobička prav tako nesmiselna :))

Chatgpt v tem primeru za moje mojme ni zanesljiv (čeprav je prišel do istega sklepa kot jaz), ker jezikovni modeli znajo samo ponavljat. Ne znajo zares razmišljat (čeprav jih pogosto tako gledamo). Ta nov zakon pa je nekaj, kar na spletu enostavno še ni dovolj dokumentirano in razloženo. Zanimivo bi ga bilo vprašat, kaj je dobiček.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: oracle ()

tilio ::

oracle je izjavil:

Bolj, ko razmišljam, bolj se mi zdi, da bodo stabilne kovance obravnavali kot kripto. Elektronski denar, pa se mi zdi, da je mišljeno pač elektronsko (fiat) poslovanje oziroma ne-gotovina. Nakazila, flik, spletni nakupi...
Preprosto zato, ker edini direkten vpogled imajo v takšne vrste denar: gotovina in elektronski EVRO. Nobenega smisla nima, da bi priznali USDC/EURC kot denar, USDT pa kripto.

Vse drugo se mi zdi nesmiselno. Je pa res, da je obravnava dobička prav tako nesmiselna :))

Chatgpt v tem primeru za moje mojme ni zanesljiv (čeprav je prišel do istega sklepa kot jaz), ker jezikovni modeli znajo samo ponavljat. Ne znajo zares razmišljat (čeprav jih pogosto tako gledamo). Ta nov zakon pa je nekaj, kar na spletu enostavno še ni dovolj dokumentirano in razloženo. Zanimivo bi ga bilo vprašat, kaj je dobiček.

Se strinjam, AI je lahko pripomoček ni pa ziher. Kolikor razumem, okvirno, MiCA ureja zadeve za podjetja, ki želijo nastopat na trgu v EU. Mogoče je še malo dvoma tu ali je USDT e-denar ali ne. Nisem še 100%. Kolikor razumem, po MiCA, stvari, ki so decentralizirane, niso podvržene zakonodaji. Zdaj ali je algoritemski stabilni kovanec, ki ima oracle feed za price in spletno stran, kjer ga lahko mintaš decentraliziran ali ne je zame glavno vprašanje. Sigurno je tak kovanec veliko manj e-denar kot USDT, katerega izdaja podjetje in ima kritje v dolarjih. Mislim, da se pojem decentralizacije, bolj kot na front end, nanaša na to kdo upravlja z rezervami nad takim kovancem oz. kdo ga obvladuje. Če je firma samo front end in smart contracti delajo ostalo potem ni problema. Ostaja mi vprašanje oracle feeda brez katerega kovanec ne more delovati. Ta feed pa nekdo plačuje, vzdržuje itd...

Ni še vse jasno. Je pa dobro, da vidimo, kje so potencijalni problemi in iščemo odgovore v tej smeri.
««
7 / 7
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bliža se obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
30517248 (742) tilio
»

Vlada snuje obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
31723882 (331) nejc_nejc
»

Nov predlog za obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
9525648 (18521) Jerry000

Več podobnih tem