Novice » Ostale najave » Bliža se obdavčitev kriptovalut

gruntfürmich ::
On 2024-07-01, Circle announced that it had been authorized to issue USDC as a MiCA-compliant e-money token ("EMT"), making USDC the first major Regulated Stablecoin in the EEA.
verjetno je tudi že EURC e-money token sedaj...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

tilio ::
Tole je še huje kot sem si predstavljal. Nočem povzročat alarma ampak to zveni kot konec DeFi-ja...
Člen 50
Prepoved podeljevanja obresti
@User123456 se strinjam s tabo.
To bi morali iz Evrope, če se bi želeli rešiti, ne samo iz Slovenije. Žalostno.
Člen 50
Prepoved podeljevanja obresti
2. Ponudniki storitev v zvezi s kriptosredstvi ne podeljujejo obresti, kadar opravljajo storitve v zvezi s kriptosredstvi,
povezane z e-denarnimi žetoni
@User123456 se strinjam s tabo.
To bi morali iz Evrope, če se bi želeli rešiti, ne samo iz Slovenije. Žalostno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilio ()

Baja ::
zdaj pa sem malo zmeden
torej nekdo ki ima 1.1.2026 recimo 100BTC (v vrednosti 100*100k€) ne bo plačal davka dokler si ne nakaze več kot to? ker jaz sem razumel da če si boš recimo izplačal 1 btc v letu 2026 bo davčna osnova cena ob prodaji - cena na 1.1.2026.
Primer 2:
Zavezanec 1. junija 2026 prek borze kupi 2 BTC za 80.000 EUR in plača trgovalno provizijo v višini
0,5 % (400 EUR). Zavezanec nato 10. septembra 2026 proda 1 BTC za 45.000 EUR in plača trgovalno
provizijo v višini 0,5 % (200 EUR). Zavezanec na dan 1. januar 2026 ni imel kriptosredstev v zalogi.
Prav tako v letu 2026 ni pridobil ali odsvojil drugih kriptosredstev.
Davčna osnova za leto 2026 = (45.000 EUR - 200 EUR) - (80.000 EUR + 400 EUR) = - 35.200 EUR
Izračunani davek = 0 EUR
Presežni seštevek vrednosti ob pridobitvi kriptosredstev, ki se prenese v naslednje davčno leto =
35.200 EUR
torej nekdo ki ima 1.1.2026 recimo 100BTC (v vrednosti 100*100k€) ne bo plačal davka dokler si ne nakaze več kot to? ker jaz sem razumel da če si boš recimo izplačal 1 btc v letu 2026 bo davčna osnova cena ob prodaji - cena na 1.1.2026.

Buggy ::
ce bo prijavil 100 BTC s 1.1.2026 in vrednostjo 100kEUR in jih 2.1.2026 prodal,
- ko/ce bo cena 110kEUR bo placal 25% od teh 10% dobicka.
- ce bo cena pod 100kEUR ne bo placal nicesar, ker ni dobicka.
Ce ne bo prijavil teh 100 BTC, je pa vseeno kaksna bo cena ker se bo stelo 25% od vsega
Kar se pa Iconomi skladov oz. strategij tice pa mi ni jasno kako se bo tretiralo njih.
Gre za sklade kjer se struktura in nabor kriptovalut v portfoliu dinamicno spreminjata odvisno od odlocitev lastnika.
Imas pac stevilo toke-nov tega sklada in ne dejansko kriptovalut.
Kaj dejansko nas odvraca de v startu ne prijavis na 1.1.2026 kar 10BTC oz toliko kot imas namen izplacat, ce je vazen zgolj samo prenos na TRR, nikjer pa ne bojo kontrolirali transakcij med denarnicami...si izplacujes do tega tresholda.
A bos moral s cim dokazovat trnutno stanje. Priznam da nisem se bral zakona itaq pa mislim da tole ne bo slo cez, ker bo revolt prevelik, sploh pred volitvam. Vsak ki bo imel v programi vsaj malo boljso varianto obdavcitve bo potegnil k sebi kar nekaj glasov.
Poleg tega se bojim zloma krypto trga, ce bo cel ST prodal pred 1.1.2026...hec
- ko/ce bo cena 110kEUR bo placal 25% od teh 10% dobicka.
- ce bo cena pod 100kEUR ne bo placal nicesar, ker ni dobicka.
Ce ne bo prijavil teh 100 BTC, je pa vseeno kaksna bo cena ker se bo stelo 25% od vsega
Kar se pa Iconomi skladov oz. strategij tice pa mi ni jasno kako se bo tretiralo njih.
Gre za sklade kjer se struktura in nabor kriptovalut v portfoliu dinamicno spreminjata odvisno od odlocitev lastnika.
Imas pac stevilo toke-nov tega sklada in ne dejansko kriptovalut.
Kaj dejansko nas odvraca de v startu ne prijavis na 1.1.2026 kar 10BTC oz toliko kot imas namen izplacat, ce je vazen zgolj samo prenos na TRR, nikjer pa ne bojo kontrolirali transakcij med denarnicami...si izplacujes do tega tresholda.
A bos moral s cim dokazovat trnutno stanje. Priznam da nisem se bral zakona itaq pa mislim da tole ne bo slo cez, ker bo revolt prevelik, sploh pred volitvam. Vsak ki bo imel v programi vsaj malo boljso varianto obdavcitve bo potegnil k sebi kar nekaj glasov.
Poleg tega se bojim zloma krypto trga, ce bo cel ST prodal pred 1.1.2026...hec
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

Pol so pa se nijanse. Lahko te zaradi take kvote (100BTC) vzamejo pod drobnogled tudi po starem, ko jih prodas pred 1.1.2026, kjer ce si delal trading v obsegu dejavnosti te pohopsajo, ce si hodlal od 2014 ali zmerno trgoval si pa kobajagi safe, sam nikoli ne ves 
Skor v takem primeru bolje prijavit in potem takoj prodat.

Skor v takem primeru bolje prijavit in potem takoj prodat.

Baja ::
ja, če bo vse prodal z dobičkom bo davek na dobiček. kaj pa ce proda sam 10btc? 90 pa obdrzi. glede na primer zgoraj ne bo davka.

Sej ne bo davka tudi ce vse proda, odvisno na kak nacin in kdaj, zapisano zgoraj.
Ce prodaja samo delez se pa verjetno odsteva od prijavlje glavnice. Vse kar bo prodajal od takrat naprej in bo preseglo prijavljeno kvoto se verjetno odsteje od vrednosti prijavljenega v EUR na dan 1.1.2026 in smatra kot dobicek.
Tko jaz razumem in mi ni jasno, naj pove kdo ki je malo bolj prebral zadeve in razume kaj se smatra pod "prijaviti" in na kaksen nacin se naj bi to kontroliralo, ker neke mehanizme so si verjetno zamislili?
...tole v taki obliki sigurno ne bo zazivelo IMO
Ce prodaja samo delez se pa verjetno odsteva od prijavlje glavnice. Vse kar bo prodajal od takrat naprej in bo preseglo prijavljeno kvoto se verjetno odsteje od vrednosti prijavljenega v EUR na dan 1.1.2026 in smatra kot dobicek.
Tko jaz razumem in mi ni jasno, naj pove kdo ki je malo bolj prebral zadeve in razume kaj se smatra pod "prijaviti" in na kaksen nacin se naj bi to kontroliralo, ker neke mehanizme so si verjetno zamislili?
...tole v taki obliki sigurno ne bo zazivelo IMO
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

gruntfürmich ::
stran 38, predzadnji odstavek:
to si jaz razlagam da če izgubiš kojne, se šteje kot odsvojitev in plačaš davek
Kadar prenosnik s prenosom kriptosredstva na drugo osebo ali subjekt izgubi nadzor nad
kriptosredstvom (na primer nima pravice izterjave), se prenos šteje za odsvojitev
to si jaz razlagam da če izgubiš kojne, se šteje kot odsvojitev in plačaš davek

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

gruntfürmich je izjavil:
stran 38, predzadnji odstavek:
Kadar prenosnik s prenosom kriptosredstva na drugo osebo ali subjekt izgubi nadzor nad
kriptosredstvom (na primer nima pravice izterjave), se prenos šteje za odsvojitev
to si jaz razlagam da če izgubiš kojne, se šteje kot odsvojitev in plačaš davek![]()
Ne vem kje to bereš ampak tega teksta ne najdem ne v MICA in ne v ZDDOKS.
Sicer tako kot sem zgoraj napisal. Morda v MiCA lahko dobiš informacije o pojmih in dovoljenjih in zahtevah za kripto zadeve ampak nima veze z davkom. Vse kar ima veze z davkom je ZZDOKS oz. s tem v povezavi tudi davek o izvedenih finančnih instrumentih in ZDoH-2
Zgodovina sprememb…

Gregor P ::
V primeru spora oz. nejasnosti med MiCA evropsko uredbo in našim nacionalnim zakonom ZDDOKS seveda evropski pravni red prevlada nad nacionalnim. Uredba se uporablja nesporedno v državah članicah. In naša vlada oz. parlament na koncu mora to spoštovati, tako da vse kar je neskladnega v našem zakonu z evropsko uredbo ne velja. FURS pa je primoran zadeve razlagati skladno z evropskim pravnim redom. Slovenija torej lahko naloži neke davke (ker MiCA ne ureja davkov), ampak ne more si pa izmišljevati svojih pravil glede pravnega statusa kripto žetonov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

V primeru spora oz. nejasnosti med MiCA evropsko uredbo in našim nacionalnim zakonom ZDDOKS seveda evropski pravni red prevlada nad nacionalnim. Uredba se uporablja nesporedno v državah članicah. In naša vlada oz. parlament na koncu mora to spoštovati, tako da vse kar je neskladnega v našem zakonu z evropsko uredbo ne velja. FURS pa je primoran zadeve razlagati skladno z evropskim pravnim redom.
To pa. Definicije kaj je kaj izhajajo iz MiCA.
Zgodovina sprememb…

energetik ::
A gremo stavit da bo tole tematika na predvolivnih soocenjih cez pol leta?
Stavim 10 LDO![]()
Morda bo tematika, ampak nam nič ne pomaga, ker bo zakon veljal že prej... Tole bodo v DZ verjetno obravnavali jeseni.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Vsekakor po parlamentarnih pocitnicah. Korekcije zakona, ki je predlagan pa niso nekaj kar bi videli prvic, ce vzames v zakup, da imajo cas za premislek in tudi feedback vseh vpletenih. Zadeve so vsekakor spravili skupaj dost hitro, ce upostevamo da se dela nek konsenz tudi s stroko, upam da ni bil zraven spet Lahovnik

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Bliža se obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 10052 (332) | Buggy |
» | Vlada snuje obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 20298 (5320) | user123456 |
» | Nov predlog za obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 22690 (15563) | Jerry000 |