» »

Afera Fabjan

Afera Fabjan

Temo vidijo: vsi
1 2
3
4

bm1973 ::

JH84 je izjavil:

Žal vam večini ni jasno, kaj je potrebno narediti, da prideš v današnjem športu na vrhunsko raven, recimo v top 10 na svetu.

Zadeva je prostovoljna, ne prisilna...

IL_DIAVOLO ::

CiClon je izjavil:

Torej 2 odrasli osebi (kar 25letnica prav gotovo je) skupaj preživita ogromno časa in se zaljubita. In zaradi nečesa ne bi smela biti skupaj al kaj? Tale 50 letnik bi moral reč, ni važno če sva oba zaljubljena in hočeva živet skupaj in met familijo in vse... ampak zaradi nekega nevemtočnočesa (principa?) morava biti narazen in nesrečna.

Upam, da si zelo mlad, ker drugace me resno skrbi, če ima takšno razmišljanje 40+.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

tony1 ::

Obenem gre tudi za mešanje trenerjevega poklicnega dela z njegovim privatnim življenjem.

Ko sta se zaljubila Rankovič in 11 let mlajša Slovenka Slavka Becele, ji je lepo rekel, da si mora poiskati drugo službo (oba sta delala v zlogasni UDBI :D), ker da prej ne bosta imela ničesar.

Scaramouche3 ::

tony1 je izjavil:

Obenem gre tudi za mešanje trenerjevega poklicnega dela z njegovim privatnim življenjem.

Ko sta se zaljubila Rankovič in 11 let mlajša Slovenka Slavka Becele, ji je lepo rekel, da si mora poiskati drugo službo (oba sta delala v zlogasni UDBI :D), ker da prej ne bosta imela ničesar.

Ogromno ljudi se je zaljubilo v službi ker so tam veliko časa, torej to nebi smelo biti problematično, bolj je če se uporablja za kontrolo in potem odjebe.
Če se poročijo, je to bolj normalno kot ne...

sbawe64 ::

Machete je izjavil:

To je lepa pravljica. Če bi tako naredil, mu ne bi nihče nič rekel. Tudi Masija pustimo pri miru.

Zakaj ga pustimo pri miru ?
Izkoristil je svoj položaj trenerja in Tini naredil otroka.

arnecan1 je izjavil:

CiClon je izjavil:

Kaj pa tebi dogaja, da imaš take emocionalne izpade :) samo opozoril sem, da v tisti izjavi ni rekel, da so bile mladoletne varovanke, kar ti insinuiraš.

Meni je bolj zanimivo, kako v tej temi kar ignorirate fizično nasilje in metode, kot da je to nekaj normalnega? Pri treningu? Zdej je še ena olimpijka ponovila podobne obtožbe o njegovih "metodah". Predstavljajte si, da Donketu trener vsak trening zalepi šamar ali dva.

Od 0:20 dalje.

To se najde v vsakem športu.
Samo snežinke ne vejo.

Fizično nasilje nad varovancem iz strani trenerja.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

svecka ::

to da je gospod Fabjan priznal da je imel odnose z njegovimi varovankami in še zraven priznal da so bile zaljubjene vanjga so samo znaki da je človek ki izkorišča svoj status in če je zraven še nasilje potem gre tukaj za hudo moteno osebo, ki zna spihološko in fizično osebo izkoristi...in predvsem me tukaj moti da tukaj ni bila ena varovanka, ki bi se zaljubila in bi se poročila. tukaj jih je bilo več. Koliko jih je bilo tukaj ki jih je fizično in spihično zlorabljal. Kaj pa ve ena 15 letna smrklja kaj je to ljubezen, ker jo itak hormoni mečejo in jo bo en stari prdec pri 40 zlahka okrog prsta zavrtel in jo izkoristil ali celo zlorabil sexualno. To so resni alarmi in kdor tole zagovarja da tamle en stari prepotetnež pri 40 sexualno poriva 18 letne varovanke vskao leto so sami rdeči alarmi. Da jih zraven pa še na njo dere kot pes, jo zmerja in povrhu še fizično tepe z bambusovo palico, če nima prave pozicije, da jo korektira potem pa res ne vem kaj naj si mislim, da se folku to zdi OK. Meni se to v športu ne zdi ok in to morajo biti res bolani ljudje, ki izkoriščajo svojo moč z nadvlado in se izživljajo nad drugimi. Da pa pri tem še zlorablja mlada dekleta, je pa nasploh zrelo za kazenski pregon.

Očitno niti dekleta več niso varna na treningih borilnih veščin, ne da se najdejo kot je eden prejt napisal sexualni predatorji, ki prežijo na naivna dekleta in jih sistematično zlorabljajo.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Relanium ()

Bud_Bundy ::

svecka je izjavil:

to da je gospod Fabjan priznal da je imel odnose z njegovimi varovankami in še zraven priznal da so bile zaljubjene vanjga so samo znaki da je človek ki izkorišča svoj status in če je zraven še nasilje potem gre tukaj za hudo moteno osebo, ki zna spihološko in fizično osebo izkoristi...in predvsem me tukaj moti da tukaj ni bila ena varovanka, ki bi se zaljubila in bi se poročila. tukaj jih je bilo več. Koliko jih je bilo tukaj ki jih je fizično in spihično zlorabljal. Kaj pa ve ena 15 letna smrklja kaj je to ljubezen, ker jo itak hormoni mečejo in jo bo en stari prdec pri 40 zlahka okrog prsta zavrtel in jo izkoristil ali celo zlorabil sexualno. To so resni alarmi in kdor tole zagovarja da tamle en stari prepotetnež pri 40 sexualno poriva 18 letne varovanke vskao leto so sami rdeči alarmi. Da jih zraven pa še na njo dere kot pes, jo zmerja in povrhu še fizično tepe z bambusovo palico, če nima prave pozicije, da jo korektira potem pa res ne vem kaj naj si mislim, da se folku to zdi OK. Meni se to v športu ne zdi ok in to morajo biti res bolani ljudje, ki izkoriščajo svojo moč z nadvlado in se izživljajo nad drugimi. Da pa pri tem še zlorablja mlada dekleta, je pa nasploh zrelo za kazenski pregon.

Očitno niti dekleta več niso varna na treningih borilnih veščin, ne da se najdejo kot je eden prejt napisal sexualni predatorji, ki prežijo na naivna dekleta in jih sistematično zlorabljajo.

Amen!
Res ne moreš nikomur zaupat. Je tudi čisto možno, da je imel stari ene varovanke za fukat, druge pa za medalje. Trener bi moral držat neko distanco.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Ganon ::

svecka je izjavil:

stari prdec
stari prepotetnež
pri 40

Uff, to so pa globoke frustracije. :))

Magic1 ::

Sam kje je zdaj meja, kje je potem "uredu". A če je žgal 18+, je tudi bad? Definitivno pod 18 ni ok, pod 15 pa za kastracijo. Sam kaj je zdaj sploh on počel?
Magic

D3m ::

Toliko se sekirajo te naši soforumaši z največ empatije, da bo na koncu Fabjan oproščen.

Nato pa lahko začne civilne tožbe proti vam in bivšimi. :D
|HP EliteBook|R7 8840U|

k4vz0024 ::

Če je samo kanček res bo obsojen naslinštva. Ostalo je odvisno od dokazov kako trdni so!

MojsterX ::

svecka je izjavil:

Točno tako. Pelješ svojo še ne polnoletno hčerko na trening, na koncu pa namesto treninga doživlja psihične, fizične in celo sexualne zlorabe in to celo od nekoga, ki naj bi bil tam vzor.

Se opravičujem, nikomur s foruma nisem rekel, da je p.

V skladu z vsebino teme pa opozarjam, da smo zgoraj brali, da je ena od prijaviteljic s. nadlegovanja v.b., ki je na treninge juda prišla s šestimi leti. To ustreza definiciji:
Sexual grooming @ Wikipedia

Če imaš otroke spadaš tudi v to defenicijo, ker si mu/ji brisal rit, kot dojenčku in pozneje malčku.

Nehaj že s to amerikanizacijo.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Ne bom repliciral, ker bom brisan. Preberi wiki članek.

Sem prebral.

Zelo posplošeno.
|HP EliteBook|R7 8840U|

harvey ::

Očitno je polje spolnosti in šport odprt poligon - olimpijec Tim Kevin Ravnjak obsojen na pogojno kazen zlorabe osebnih podatkov. Spomnimo, model je po sporu s parterko v znak maščevanje objavil na IG sliko njenega mednožja.

Kot kaže jim trening skuri vsaj nekaj možganske kapacitete in se ne morejo toliko inhibirati, da bi normalno funkcionirali. Sicer pa tudi on z nekimi spolnimi napadi kot trener 8-O. Očitno je tole postalo že kar nova normalnost v športu.

Ob tem Ravnjaku sicer sodijo tudi zaradi spolnega napada. Kaznivo dejanje naj bi, kot neuradno poroča Dnevnik, zagrešil leta 2018, žrtev pa naj bi bila mladoletnica, ki jo je treniral na Rogli.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

denabiker ::

Hmm zdaj sem se spomnil enega inštruktorja vožnje iz Rog. Slatine, on je hotel vsako nategnit, pa saj jih je menda veliko, kolikor sem slišal, če ni šlo zlepa, pa je hotel zgrda, tak je slučajno tudi moja sestrična skoraj v past padla, delala pri njemu avto šolo in jo je skos nekaj šlatal po nogi, pa skos seks teme, pa ono pa to, pa neko napeljevanje, no enkrat sta imela vožnjo po nekih stranskih cestah, pa je rekel, da mora nekaj na vikend skočit, no potem jo je nekako zvabil naj gre zraven nekaj pogledat v ta vikend in jo je dobil v "past", tip silil in celo zaklenil sobo in jo je hotel na silo, sestrična kričala, vse letelo po luftu, po ne vem kolikšnem drenju in metanju stvari, pa je le popustil. Svašta.

delavec44 ::

In ni šla na policijo?

arnecan1 ::

fur80 ::

MojsterX je izjavil:

svecka je izjavil:

Točno tako. Pelješ svojo še ne polnoletno hčerko na trening, na koncu pa namesto treninga doživlja psihične, fizične in celo sexualne zlorabe in to celo od nekoga, ki naj bi bil tam vzor.

In ti jo še kar voziš tja, ter groziš, da jim boš vrate prerezal. Bravo! Kaj boš pa potem, ko si bo punca dobila, pa recimo nekega še 5X večjega bedaka, pa recimo težkega fajterja, kriminalca, ljubosumneža. Kaj boš pa potem? ;)

Fabjan ima 6 olimpijskih medalj, verjetno jih niso dobile punce z ujčkanjem in mehkim treningom? Kaj sta morala Kostelića pretrpeti, da sta bila tam kjer sta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

delavec44 je izjavil:

In ni šla na policijo?

ona ne, niti se ne spomnim, da bi bila kdaj kakšna uradna prijava od drugih deklet, saj bi se razvedelo.

Horas ::

arnecan1 je izjavil:

https://www.slovenskenovice.si/novice/s...

Opisuje, da treningi niso bili lahki, a da so bili del neke druge vzgoje, drugačnega časa: »Današnjim otrokom, ovitim v vato, bi bili takšni treningi nesprejemljivi – nasilje! Moj bi pač treniral, ker vem, da je to dobro zanj – ker življenje ni potica!«

ja ja seveda. rptegnjena baba. taka ko je požirala kot najstnica zdj pa še kar požira in olepšuje. odvzet ji otroka!

zgoraj je en napisal da so se pucne zaljubljale vanj? pa saj je grši od šreka!!!
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Vedno sem imel obcutek, da je imel Fabjan pod seboj vedno neke ranjene duse, ki jih je z lahkoto manipuliral.

Seveda se taksne revice zaljubijo v tako osebnost, ki kar zari od samozavesti in trdnosti. Vizualna podoba sploh ni pomembna.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO je izjavil:

Vedno sem imel obcutek, da je imel Fabjan pod seboj vedno neke ranjene duse, ki jih je z lahkoto manipuliral.

Seveda se taksne revice zaljubijo v tako osebnost, ki kar zari od samozavesti in trdnosti. Vizualna podoba sploh ni pomembna.

Človek je v judu spravil punce do 6 olimpijskih medalj! Izgleda, da si velika večina tukaj niti ne predstavlja kaj to pomeni?! Tega z kruhom in mlekom ter malo popoldanskega treninga ne dosežeš nikoli.
Ne vem, če ti ne paše način treninga pač greš trenirati drugam, kaj a smo mogoče mi na drugem planetu, jaz ne razumem kaj? Če pa mladoletna punca doma ne upa povedati svojim staršem, da ji na treningu ni prijetno, ali celo, da jo kdo nadleguje, potem se pa morajo malo starši povprašati po svojem zdravju in vzgoji ter pričakovanjih, ali da se zaljubijo v trenerja, da nadomestijo očeta!

Zgodovina sprememb…

Kaj bi se morali šele (v grobu?) vprašati starši trenerja, če je pol tistega, kar je do zdaj prišlo v javnost, res...

Heh pišete, da je grd, pa kot shrek, pa čelav, pa kako lahko s takšnim grdim sexajo...
OK, a če bi pa bil nek lep postaven frajer, a potem bi mu bilo pol oproščeno?
Tisti inštruktor, ko sem omenjal je bil star in debel, punce pa večina 18 let, ali celo 17, saj kolikor se spomnim, si takrat lahko ure vožnje imel pred 18. letom

tony1 je izjavil:

Kaj bi se morali šele (v grobu?) vprašati starši trenerja, če je pol tistega, kar je do zdaj prišlo v javnost, res...

Kaj pa je prišlo v javnost, da malo razčlenimo?

denabiker je izjavil:

Heh pišete, da je grd, pa kot shrek, pa čelav, pa kako lahko s takšnim grdim sexajo...
OK, a če bi pa bil nek lep postaven frajer, a potem bi mu bilo pol oproščeno?
Tisti inštruktor, ko sem omenjal je bil star in debel, punce pa večina 18 let, ali celo 17, saj kolikor se spomnim, si takrat lahko ure vožnje imel pred 18. letom

In kako in zakaj punca, če jo moti pri 18-ih letih ne gre to takoj prvič delati izpita drugam? Zakaj ne pove doma ali policiji, zakaj se to ne razve in zakaj ne poveš naprej kakšen je, ter ostane brez službe?

Zgodovina sprememb…

Drugače, če kdo enači lepoto z sexom pa samo tole. :D Tale je imel pomoje več žensk, kot je Borut Pahor plesal z njimi! :D So ga vprašali baje enkrat kako mu to uspe, ko so videli, da so vedno druge tam pri njemu, pa jim je reko, da je to zato ker je beautiful. :D

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

fur80 je izjavil:

Človek je v judu spravil punce do 6 olimpijskih medalj! Izgleda, da si velika večina tukaj niti ne predstavlja kaj to pomeni?! Tega z kruhom in mlekom ter malo popoldanskega treninga ne dosežeš nikoli.

Trener te mora naučiti tehniko, pokazati kako se stvari dela, te spodbujati. - za nobeno od teh stvari načeloma nasilje ni potrebno

Če športnik res želi uspeti v nekem športu, potem ima že sam dovolj motivacije za trening. Če te more trener siliti v vaje, v tek, skratka v karkoli, potem taka oseba ni primerna za največji nivo - pa tudi, če je največji talent na svetu.

Jaz mislim, da se nihče z bičem ni vozil oz. vozi za Tadejem, Primožem, Jonasom itd... Pri res motiviranih športnikih, mora trener skoraj bremzati treninge, da ne pride do pretreniranosti.

Pa ne pravim, da Fabjanov pristop ni dajal rezultatov - vprašanje samo za kakšno ceno?

Podobno bi se lahko vprašali o Maxu, njegov fotr je imel tudi bolj odtrgan pristop. Rezultat je monster za volanom, lahko bi bil pa rezultat tudi povsem uničen človek...

Načeloma je tak pristop primeren za vojsko, kjer moraš iz splošne populacije potegniti ven največ. Tam ne gledaš na posameznika ampak gledaš, da ima država najmočnejšo možno vojsko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

endelin ::

'Kaj je, prasica, a ne moreš? A ta te bo tepla?'"

:PBorbene besede na treningu

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/z...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Horas ::

Nihče mi ne more ničesar očitati, obdobje, ko smo bili mlajši, pa je daleč nazaj in se vsega ne spomnim,

ja ja, tipično izmikanje... na faci se mu vidi
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

OutOfTheBox ::

Osvajal me je in začel božati, zaradi česar me je postalo strah. Ko sva bila v sobi in sem sedela na stolu, se je postavil predme ter si slekel hlače in spodnjice. Kazal mi je svoj penis in me gledal v oči, jaz pa sem začela jokati," je razkrila nekdanja tekmovalka

Kakšen bi lahko bil motiv, za npr tako izmišljeno zgodbo s tem da se izpostaviš z imenom in priimkom (zaenkrat vsaj policiji) ?

Zgodovina sprememb…

BuDi79 ::

OutOfTheBox je izjavil:

Kakšen bi lahko bil motiv, za npr tako izmišljeno zgodbo s tem da se izpostaviš z imenom in priimkom (zaenkrat vsaj policiji) ?

Maščevanje, ker ni iz nje nikoli bilo nič?

Scaramouche3 ::

BuDi79 je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Maščevanje, ker ni iz nje nikoli bilo nič?

Bi to rekel,da tvoja hčer prijavi?

Kaj pa vse tiste prijaviteljice z medaljami, iz njih tudi nikoli ni bilo nič?

Utk ::

To se ne bo dobro končalo...

BuDi79 ::

Utk je izjavil:

To se ne bo dobro končalo...
Seveda se ne bo.
Dolgoročna posledica bo da se ne bo nihče več upal s puncami delat. Saj vsakega prej ali slej obtožijo, pa če gre za Peterko v skokih ali pa Fabjana, potem se bodo pa spraševali zakaj.
Massi je imel srečo.

tony1 je izjavil:

Kaj pa vse tiste prijaviteljice z medaljami?
Da mi jih je videt.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BuDi79 ()

OutOfTheBox ::

Dolgoročna posledica bo da se ne bo nihče več upal s puncami delat.

Samo če bi bili vsi oz. večina obtožena po krivem, potem bi to držalo ja.

Niso punce krive, da so trenerji psihopati, ki v njih vidijo objekt in ne osebe, ki imajo custva.

Pa saj niso vsi taki, tisti ki pa so, pa nimajo kaj iskat v tem poklicu.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

BuDi79 je izjavil:

Seveda se ne bo.
Dolgoročna posledica bo da se ne bo nihče več upal s puncami delat. Saj vsakega prej ali slej obtožijo, pa če gre za Peterko v skokih ali pa Fabjana, potem se bodo pa spraševali zakaj.
Massi je imel srečo.

Poskus relativizacije prijav žrtev je nagravžen. Ja, vsakega - ki je baraba.

tony1 je izjavil:

Kaj pa vse tiste prijaviteljice z medaljami?
Da mi jih je videt.

Že v tej temi smo brali o v.b., ki ima medaljo s svetovnega.

Kakor zdaj izgleda, bo trener umrl v zaporu. Hja, mu vsaj za penzijo ne bo treba skrbeti, o njej je imel veliko povedati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

delavec44 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Niso punce krive, da so trenerji psihopati, ki v njih vidijo objekt in ne osebe, ki imajo custva.

Saj so tudi nekateri starši psihopati. Pač metode prinašajo učinke, čustva so pa kolateralna škoda.

endelin ::

V bistvu so vsi starši ki silijo otroke v šport malo psihopati. Naj bo to otrokova odločitev ne pa od staršev

IL_DIAVOLO je izjavil:

Pa kaj bi ti rad?

Medalje ali turiste "sodelovanje je pomembno"?

Ker, če turiste hočem, da gredo na tekme v lastni režiji brez davkoplačevalskega denarja.

Lp.
|HP EliteBook|R7 8840U|

bbbbbb2024 ::

OutOfTheBox je izjavil:

Osvajal me je in začel božati, zaradi česar me je postalo strah. Ko sva bila v sobi in sem sedela na stolu, se je postavil predme ter si slekel hlače in spodnjice. Kazal mi je svoj penis in me gledal v oči, jaz pa sem začela jokati," je razkrila nekdanja tekmovalka

Težava teh zgodb je, da jih je več, vse so podobne, vse vključujejo seksualno nasilje v neki obliki (božanje, hlačke, masaža, ...). Ne verjamem, da so si vse izmislile. Pravzaprav mislim, da si niso ničesar izmislile. Pri policijski preiskavi pa gre bolj za to, da je obtožba (in obsodba) bolj verjetna, če obstajajo priče, ki govorijo skladno, dogodki se ujemajo, obstaja še kak dokaz. Vsak obtoženi si zasluži luksuz dvoma.

Recimo Fotopub mojster (vse so izmislile, govorice, vse so privolile, bla bla bla), je na koncu obtožen:
https://n1info.si/novice/slovenija/afer...

sicer ni obsojen, a skoraj ne dvomim, da bo obsojen.

Pri Fabjanu je samo problem časovna komponenta. Povedal sem že, če je v kako silil, takoj prijaviti na policijo. Ker če ne mine dosti časa, se da preveriti trdne dokaze telefonske klice, družbena omrežja, kamere, priče, ipd. Po dosti časa ostane samo beseda proti besedi. Dobesedno.

Zgodovina sprememb…

Zdaj je vse tako napeto, bog ne daj da že pogledaš kakšno tak preveč, včasih pa si poknil kakšno po napeti riti, pa se je nasmejala, pa je bilo vse kul.

Počakajmo na razplet sodišča. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

kow ::

Glede na stevilo obtozb... mu slabo kaze. Obsojen bo. Ampak ja, pocakajmo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Slabo je kazalo tudi novomeškim boysem dokler ni stroka povedala svoje.

Sedaj edini cvilijo zopet 8.marec
|HP EliteBook|R7 8840U|

MojsterX ::

Četudi ne bo obtožen kot je pravilo v koruptivnem nesposobnem Slovenskem sodstvu, se je vsaj začelo o tem govoriti. Danes na prvi strani 24ur. Upam da bo ta članek vzpodbudil, da vsi ki so bili deležni njegovih zlorab spregovorijo in podajo prijavo na policijo. Le tako lahko take ljudi ustavimo, da več ne uničujejo mlada nedolžna življenja.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Otroci v OŠ trenirajo judo že več let, pa znajo le eno tehniko – kje je naprede (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
533370 (1081) alešhojs
»

Olimpijske igre (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8813362 (9918) Okapi
»

Katero borilno veščino izbrati (strani: 1 2 )

8023966 (20188) solatko

Potreba po samoobrambi - kateri trening bi mi biu primeren? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

26158385 (53087) bluefish
»

Anonymous se je lotil strani z otroško pornografijo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
13147245 (41324) Gregor P

Več podobnih tem