Slo-Tech - Te teden v Cupertinu poteka Applova letna tiskovna konferenca, ki je z leti prerasla v večdnevni dogodek. Na njej so predstavili nove verzije programske opreme za svoje naprave, ki se bo preimenovala v enotno verzijo 26, a tudi precej več od tega. Ključna novost, ki prežema vse operacijske sisteme, je vizualna osvežitev z imenom Liquid Glass. Poleg tega je veliko pozornosti požela tudi aplikacija Gaming, ki bo omogočila kolektivno igranje iger.
Liquid Gass je prva večja posodobitev grafičnega vmesnika vse od časov iOS 7. Odtlej so se zmogljivosti zaslonov in druge strojne opreme dovolj izboljšale, da si lahko tudi pri izrisu privoščimo več, predvsem prosojnost. Novi pogled All Clear napravi vse ikone prosojne in brezbarvne, da zaslona bolje diha. Prenovili so tudi aplikacije Camera, Photos in Phone, ki omogoča dejansko klicanje. Posamezne novosti so še marsikod drugje, denimo v FaceTimu, Safariju, CarPlayu itd. Novi iOS 16 bodo podpirale naprave od iPhone 11 in iPhone SE (2. generacije) dalje.
Novi Liquid Glass bo dosegel tudi macOS, iPadOS in watchOS, ki bodo imele svoje novosti. Tako ob watchOS z aplikacjo Workout Buddy analiziral gibanje in izboljevanje ciljev. Celo aplikacija Apple TV za tvOS 26 je prenovljena v istem slogu, s funkcijo Apple Music Sing pa bomo lahko iPhone uporaljali ko mikrofon. Sistem za tablice iPadOS 26 dela za prav večopravilnost, ki jo omogoča izboljšano upravljanje z več aplikcijami hkati.
Novice » Apple iPhone/iPad/iPod » Apple na WWDC predstavil nove verzije operacijskih sistemov

Nachtigall ::
Ljudje se zafrkavajo, da je to Vista look.
Bomo videli v praksi, ko bo zadeva uradno izdana.
Beta verzije ne probavam.
Je pa Apple sherlocked Hazel, Raycast/Alfred, app za barvanje folderjev in clip board managerjev.
Hazel, Raycast/Alfred zmorejo veliko veĨ, samo veĨina ljudi bo bolj uporabljala native reťitve.
Bomo videli v praksi, ko bo zadeva uradno izdana.
Beta verzije ne probavam.
Je pa Apple sherlocked Hazel, Raycast/Alfred, app za barvanje folderjev in clip board managerjev.
Hazel, Raycast/Alfred zmorejo veliko veĨ, samo veĨina ljudi bo bolj uporabljala native reťitve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nachtigall ()

OutOfTheBox ::
Jaz ne štekam drgač kaj toliko vsi prenavljajo te izglede (vključno z Windowsi). Men je od iOS 10, torej zadnjih 8 let vse eno in isto. A sam jaz ne jebem tega je res ogromna skupina ljudi ki opazijo vsak detalj in mora bit neki novega z vsakim sistemom.

gb39 ::
A smo se ljudje res zadovoljili s tem, da je "nov skin" senzacionalna posodobitev pri novem OS? Poleg tega pa v praksi zgleda grozno. Vsaj trenutno

MrStein ::
Novi pogled All Clear napravi vse ikone prosojne in brezbarvne, da zaslona bolje diha.
Da zaslona kaj?
Novi iOS 16 bodo
16?
Sistem za tablice iPadOS 26 dela za prav večopravilnost,
Godzilla Had a Stroke Trying to Read This and Fucking Died
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()

OutOfTheBox je izjavil:
Jaz ne stekam drgac kaj toliko vsi prenavljajo te izglede (vkljucno z Windowsi). Men je od iOS 10, torej zadnjih 8 let vse eno in isto. A sam jaz ne jebem tega je res ogromna skupina ljudi ki opazijo vsak detalj in mora bit neki novega z vsakim sistemom.
Prenova je obicajno vredu, sam sistem izpade bolj moderen, vprasanje dobre ali slabe prenove je, koliko je sprememb.
Ce je sprememb prevec, beri Windows 8, jih ljudje zasovrazijo.
Apple je naceloma zaenkrat kar vredu opravil delo, poenetil vse sisteme, poenetil ostevilcenje.
Edino glede LLLM zadev cedalje bolj vec zaostajajo.
Sicer marsikaj v Sloveniji ni in ne bo.
Recimo iPhone mirroring se danes ne deluje.
Osebno mi ni ravno jasno, kako imajo lahko vsi LLLM modele (Samsung, Huwei, ...) in vse te zadeve, iOSu pa EU prepoveduje!

Prevod novice: nimamo nic dobrega za releasat v zvezi z AI - kar edino steje trenutno.
Koliko AI zadev uporabljas?
ps: Popravek novice: Vsi sistemi bodo sedaj imeli stevilko 26, iOS 26, MacOS 26, iPadOS 26, VisionOS 26, in WatchOS 26.
Zgodovina sprememb…

Gregor P ::
Sploh mi je "všeč" to novo preimenovanje verzij
Sedaj imenujejo vse OS-e v sedanjem letu (25) po prihodnjem letu (26), s tehnologijo preteklega leta (24).

Sedaj imenujejo vse OS-e v sedanjem letu (25) po prihodnjem letu (26), s tehnologijo preteklega leta (24).

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Hočeš rečt da FIFA 2000, ni FIFA 2000 ampak FIFA 98? 

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

Ne, pri FIFI je hujše, ker ti že najmanj 10 let prodajajo isto le v drugi preobleki

Sploh mi je "vsec" to novo preimenovanje verzij
Sedaj imenujejo vse OS-e v sedanjem letu (25) po prihodnjem letu (26), s tehnologijo preteklega leta (24).![]()
Nope, sedaj imenujejo iOS 18, VisionOS 2, ..., MacOS 15, naprej bodo vse verzije letos izdane 26, naslednje leto 27 itd.
Zgodovina sprememb…

OutOfTheBox je izjavil:
Jaz ne štekam drgač kaj toliko vsi prenavljajo te izglede (vključno z Windowsi). Men je od iOS 10, torej zadnjih 8 let vse eno in isto. A sam jaz ne jebem tega je res ogromna skupina ljudi ki opazijo vsak detalj in mora bit neki novega z vsakim sistemom.
A smo se ljudje res zadovoljili s tem, da je "nov skin" senzacionalna posodobitev pri novem OS? Poleg tega pa v praksi zgleda grozno. Vsaj trenutno
Windows XP pride z novim GUI ---> preklopimo v classic look
Windows Vista pride z novim GUI ---> preklopimo v classic look
Windows 7 pride z novim GUI (OK, delno) ---> preklopimo v classic look
Windows 8 pride z novim GUI ---> preklopimo v classic look
Windows 10 pride z novim GUI ---> preklopimo v classic look
Windows 11 pride z novim GUI (OK, delno) ---> preklopimo v classic look
(Sicer gre preklop vedno težje.)
Motiti se je človeško.

Nachtigall je izjavil:
Sploh mi je "vsec" to novo preimenovanje verzij
Sedaj imenujejo vse OS-e v sedanjem letu (25) po prihodnjem letu (26), s tehnologijo preteklega leta (24).![]()
Nope, sedaj imenujejo iOS 18, VisionOS 2, ..., MacOS 15, naprej bodo vse verzije letos izdane 26, naslednje leto 27 itd.
.. torej si mi v bistvu pritrdil? :-)
The Verge: Apple has announced a sweeping change to how it names — or, rather, numbers — its operating systems. Instead of being numbered by how many versions each has had, they are now named based on the year. Well, next year, to be exact.
TechCrunch: Apple announced a big change to how it names its operating systems at WWDC 2025 on Monday. Instead of using system names like iOS 19 and macOS 19, the company will now use the year as part of the name.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

kow ::
Nachtigall je izjavil:
Koliko AI zadev uporabljas?
Ne stejem. Vse kar je uporabno.
Mimogrede, bi pricakoval novo paradigmo pri uporabniskih vmesnikih. Idealno bi sam povedal agentu kaksen uporabniski vmesnik zelis in bi bil popolnoma customizable.
Ampak "prosojnost", lol.

c3p0 ::
Saj so že pred leti pri Apflu smajlije predstavljali kot killer new feature. Nič novega torej.
Nachtigall je izjavil:
Ce je sprememb prevec, beri Windows 8, jih ljudje zasovrazijo.
Tu je šlo bolj za bebavost. Npr. touch oriented UI rivat na Server OS, noro.
Je šlo bolj za "cesar je gol" scenarij, le da tega tam nihče ni upal izreči.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()

Ales ::
Nachtigall je izjavil:
Osebno mi ni ravno jasno, kako imajo lahko vsi LLLM modele (Samsung, Huwei, ...) in vse te zadeve, iOSu pa EU prepoveduje!
Menda ne verjameš Applu, ko pravi, da nimaš nečesa ker EU prepoveduje?
Nimaš nečesa zato, ker Apple noče spoštovati zakonodaje in raje storitve sploh ne ponudi, kot pa da bi jo uskladil z zakonodajo.
Isto upam, da ne verjameš Applu ko pravi, da spoštovanje EU zakonodaje pomeni nevarnost in bla bla bla, kar na veliko razlagajo okoli. Lažejo se.

Isto upam, da ne verjameš Applu ko pravi, da spoštovanje EU zakonodaje pomeni nevarnost in bla bla bla, kar na veliko razlagajo okoli. Lažejo se.
In ti slepo verjameš EU birokratom?

Tudi tale je sledila lastnim možganom in bila ob 25 jurjev.
V zaprtem sistemu se to pač ne bi zgodilo.
Dejmo si nalit čistega vina. Pravilen odgovor ni ne Applov in niti EU-jev ampak nekje vmes. Sploh če se fokusiramo na problem nameščanja aplikacij iz third party virov.
Takih primerov bo skoz več ker folk ki se danes rojeva nima pojma in če jih hočeš vsaj dovolj zaščitit jim random nameščanja aplikacij na napravo kjer imajo vse svoje osebne podatke ne smeš dovolit.
Dejmo si nalit čistega vina. Pravilen odgovor ni ne Applov in niti EU-jev ampak nekje vmes. Sploh če se fokusiramo na problem nameščanja aplikacij iz third party virov.
Takih primerov bo skoz več ker folk ki se danes rojeva nima pojma in če jih hočeš vsaj dovolj zaščitit jim random nameščanja aplikacij na napravo kjer imajo vse svoje osebne podatke ne smeš dovolit.
Zgodovina sprememb…

Sori, če zagovarjaš, da je treba ljudi omejevati z izgovorom, da so "preneumni", se lahko samo strinjava, da se absolutno ne strinjava.

Sori, če zagovarjaš, da je treba ljudi omejevati z izgovorom, da so "preneumni"
Imamo že cel kup (splošnih) zakonov, ki ljudi že ščitijo ali pa omejujejo (iterpretacija je odvisna od tega ali vidiš kozarec napol poln ali napol prazen) ravno zaradi tega ker so ljudje neumni (in se jih tudi ti pač moraš držat, vsak dan).
In v kontekstu zgornjega primera, vem da mu/ji je sistem ko je nameščala nepodpisano aplikacijo, prvo onemogočil namestitev, nato je s svojimi možgani to namensko izklopil, in po sami inštalaciji (oz. nekje po poti vmes oz. pri odprtju appa) še dodatno zatežil da lahko pride do nevarnosti (kraje ipd) kjer se je izrecno spet moral strinjat da s tem soglaša.
Ti ker si tehnični tip, ne moreš razumet da ljudje v splošni populaciji pač nimajo pojma kaj delajo in zgoraj je lep primer tega.
EU hoče met dobre namene za končnega konzumerja ampak v tem dotičnem primeru odgovor pač ni črno bel in se je zadeve potreba lotit pravilno in predvsem postopoma.
Zgodovina sprememb…

Ne si mislit, da ne razumem splošne populacije, ker sem tehničen tip. Slednje sicer drži (po moje), ampak vsak dan delam s z ljudmi, ki to morda niso in en velik del mojega dela zahteva, da jih koliko toliko razumem.
Pa kljub temu mislim, da jim ni potrebno sistematično omejevati pravic in možnosti uporabe naprav samo zato, ker se nekateri manj spoznajo, kot se morda nekdo drug.
IMHO - kar bi ti v bistvu moral zagovarjati, je zgolj dober UI. Iz meni nepojmljivih razloga pa namesto tega zagovarjaš kratenje pravic uporabnikov in opravičuješ širjenje FUD-a in uporabo dark patternov.
Zato lahko le ponovim, kar sem napisal eno sporočilo prej, sploh ko preberem, kakšen primer navajaš kot argument...
Pa kljub temu mislim, da jim ni potrebno sistematično omejevati pravic in možnosti uporabe naprav samo zato, ker se nekateri manj spoznajo, kot se morda nekdo drug.
IMHO - kar bi ti v bistvu moral zagovarjati, je zgolj dober UI. Iz meni nepojmljivih razloga pa namesto tega zagovarjaš kratenje pravic uporabnikov in opravičuješ širjenje FUD-a in uporabo dark patternov.
Zato lahko le ponovim, kar sem napisal eno sporočilo prej, sploh ko preberem, kakšen primer navajaš kot argument...

BigWhale ::
OutOfTheBox je izjavil:
In ti slepo verjameš EU birokratom?
Ne. Vidimo pa, da sta Samsung in Google svoje stvari tako izpeljala, da je EU happy. Kar pomeni, da bi to lahko naredil tudi Apple. Samo dve moznosti sta: da nocejo, ali pa da nimajo nic za pokazat.

Vidimo pa, da sta Samsung in Google svoje stvari tako izpeljala, da je EU happy.
Na kaj točno ciljaš?

GupeM ::
OutOfTheBox je izjavil:
Tudi tale je sledila lastnim možganom in bila ob 25 jurjev.
Ja, pa ja de.
https://www.washingtonpost.com/technolo...
Še huje je, ker folk pač enostavno zaupa, da če je na app storu, je pa ok.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()

opeter ::
Windows 11 pride z novim GUI (OK, delno) ---> preklopimo v classic look
(Sicer gre preklop vedno težje.)
Kako to narediš v Windows 11?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Motiti se je človeško.

gb39 ::
Tko ni šanse, da grem jaz nazaj na ta gui. Če že naj bo vsaj sedmica. AMPAK vsaj lahko "prestaviš", če si uporabnik tega želi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Apple na WWDC predstavil nove verzije operacijskih sistemovOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 3264 (1658) | gb39 |
» | Apple predstavil iPhone 13 in nove ipade ter ure (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 19674 (10013) | buttcrack |
» | Apple predstavil nove iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 in tvOS 15 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 16723 (9357) | lolipop2 |
» | Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 27847 (22427) | Step2en Wolf |
» | Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitveOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 6303 (4515) | MrStein |