Slo-Tech - Evropski satelitski navigacijski sistem Galileo se v primerjavi z GPS vedno zdi kot novinec, a je že dovolj star, da bodo prve njegove satelite morali upokojiti. GSAT0104, ki je 12. marca 2013 omogočil prvo določitev položaja na Zemlji z uporabi Galilea, saj je bil četrti delujoči satelit, je končal svojo pot. V orbito so ga poslali 12. oktobra 2012 z izstrelišča v Francoski Gvajani z rusko raketo Soyuz-ST-B. Prva satelita so sicer izstrelili že leto pred tem.
Oktobra 2023 je Evropska vesoljska agencija (ESA) odločila, da je čas za upokojitev GSAT0104. Postopek je trajal leto dni, od lanskega aprila do letošnjega aprila. GSAT0104 so pomaknili daleč proč od aktivnih satelitov, v orbito opuščenih satelitov na višini 700 km (graveyard orbit), kjer bo imel stabilno tirnico v dogledni prihodnosti. Potem so izpraznili njegove rezervoarje in ga ugasnili, s čimer je sklenil svojo življenjsko pot. Enako bodo storili tudi z drugimi sateliti, le da bodo orbite nekoliko drugačnih višin.
V ESA so pojasnili, da satelite upokojijo, še preden bi se začeli kvariti. Ključno je spremembo orbite izvesti, dokler imajo dovolj goriva, delujoče potisnike in elektroniko, da se lahko odzovejo na ukaze. Enako bodo v naslednjih mesecih storili še z ostalimi tremi pionirskimi sateliti. Precej nevarneje bi jih bilo pustiti v obstoječih orbitah, kjer bi povzročali gnečo in predstavljali nevarnost za trke. Življenjska doba satelitov Galileo prve generacije je 12 let, satelitov druge generacije pa 15 let.
Novice » Znanost in tehnologija » Prvi Galileov satelit upokojen

JanBrezov ::
Space Environment Statistics @ 05 May 2025
Number of rocket launches since the start of the space age in 1957: About 6910 (excluding failures)
Number of satellites these rocket launches have placed into Earth orbit: About 21620
Number of these still in space: About 14240
Number of these still functioning: About 11400
Number of space objects regularly tracked by Space Surveillance Networks and maintained in their catalogue: About 41220
Estimated number of break-ups, explosions, collisions, or anomalous events resulting in fragmentation: More than 650
Total mass of all space objects in Earth orbit: More than 14000 tonnes
Perplexity:
Torej v orbiti je nekje od 2kg vse do 108 ton zlata.
Number of rocket launches since the start of the space age in 1957: About 6910 (excluding failures)
Number of satellites these rocket launches have placed into Earth orbit: About 21620
Number of these still in space: About 14240
Number of these still functioning: About 11400
Number of space objects regularly tracked by Space Surveillance Networks and maintained in their catalogue: About 41220
Estimated number of break-ups, explosions, collisions, or anomalous events resulting in fragmentation: More than 650
Total mass of all space objects in Earth orbit: More than 14000 tonnes
Perplexity:
Gold used per satellite: from 0.1 g to up to 5 kg, depending on satellite size and plating thickness.
Torej v orbiti je nekje od 2kg vse do 108 ton zlata.

Totscha ::
WhiteAngel je izjavil:
Zakaj ga pa niso kontroliralno na Zemljo spustili?
Ker nima dovolj goriva, da bi se zadostno upočasnil, da bi prišel (padel) nazaj na Zemljo.
Avtor tega članka je malo površno prebral vir. Satelit bodo dvignili v orbito, ki je 700 km VIŠJA od trenutne. Že sedaj pa ti sateliti krožijo na 23.200 km, se pravi bo nova orbita bližje 24.000 km. Od tam bi pa potrebovali konkreten delta v, da bi prišli nazaj.
Haters gonna hate... ;)

starfotr ::
Ah, Galileo. Saj je super, da imamo civilno verzijo GNSS. Ampak verjetno se sploh ne uporablja v veliki večini primerov, saj obstoječi sprejemniki sploh ne podpirajo Galilea, če pa ga podpirajo pa dajo prednost GPS ali pa BeiDou-u, če gre za kitajske proizvode.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()

stara mama ::
Se ti ne zdi da mogoče zato, ker nimamo pametnega evropskega proizvajalca navigacijski naprav/telefonov?
Je pa zadeva bolj strateške narave: Imamo GPS in je super, a kaj če se ga kavbojci odločijo zaklenit (iz kakih vojaških ali pa finančnih razlogov)?
Pa kitajci svojega in rusi svojega?
V trenutni svetovni politiki sploh nismo daleč od tega, da bo Trump začel za GPS mastno kasirat...
Je pa zadeva bolj strateške narave: Imamo GPS in je super, a kaj če se ga kavbojci odločijo zaklenit (iz kakih vojaških ali pa finančnih razlogov)?
V trenutni svetovni politiki sploh nismo daleč od tega, da bo Trump začel za GPS mastno kasirat...
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

Če se karkoli zgodi s katerim koli sistemom, nimamo mehanizmov da kar preklopimo na Galileo. Ker GNSS sprejemniki nimajo fizičnih čipov za podporo Galilea ali pa ni programske podpore.
To je bolj namišljena rešitev za resnične težave.
Kavbojcem se gladko malo jebe za GPS konstalacijo, še najbolje delajo Kitajci na svojem sistemu na zanesljivosti.
To je bolj namišljena rešitev za resnične težave.
Kavbojcem se gladko malo jebe za GPS konstalacijo, še najbolje delajo Kitajci na svojem sistemu na zanesljivosti.

ToniT ::
Nekateri se še spomnimo časov, ko je imela samo vojska točne pozicije. Za civilno rabo je GPS kazal približno pozicijo oz. se je le-ta spreminjala. Trump lahko to vklopi z enim klikom.

fikus_ ::
Telefoni imajo več možnosti sprejema signalov različnih ponudnikov, primer Samsung S25
Positioning GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
vir
https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy...
Positioning GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
vir
https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Haniball ::
Ah, Galileo. Saj je super, da imamo civilno verzijo GNSS. Ampak verjetno se sploh ne uporablja v veliki večini primerov, saj obstoječi sprejemniki sploh ne podpirajo Galilea, če pa ga podpirajo pa dajo prednost GPS ali pa BeiDou-u, če gre za kitajske proizvode.
To pa ne bo ravno držalo. Mobilni telefoni že lep čas podpirajo Galileo (in tudi ostale ne-GPS GNSS-je) in se seveda tudi (hkrati) priklopijo na vse signale, ki so v dosegu.
Sem šel za foro ven in je telefon našel ~50 satelitov.

Zimonem ::
Seveda najdejo vse vidne satelite že dolgo časa. Tako ruske, kitajske kot ameriške in EU.

kow ::
Sem pravkar naredil enako. Na Galileo se ni priklopil, za razliko od GPS, ruske, kitajske. Je pa res, da nisem cakal vec kot 15-20s. Morda traja dlje.

Govorimo o telefonih. V zadnjih nekaj letih so šele bolj množično dobivali podporo za Galileo.
Ampak GNSS uporabljajo tudi druge naprave. Med drugim tudi bazne postaje, oddajniki, avti. In tam je to malo večji problem, kot pa pri telefonih, kjer ti v najslabšem primeru ne bo uspel napravit triangulacije.
Ampak GNSS uporabljajo tudi druge naprave. Med drugim tudi bazne postaje, oddajniki, avti. In tam je to malo večji problem, kot pa pri telefonih, kjer ti v najslabšem primeru ne bo uspel napravit triangulacije.

Katerega ponudnika GNSS bo nekatera naprava podpirala, je odvisno od proizvajalca. Tisti čip in še kakšna antenca sta delana za vse ponudnike GNSS, še posebej za globalne izdelke, potem je pa odvisno od SW, kaj omogoča.

kow ::
Sem ponovil in pocakal dlje. Se je povezal tudi na Galileo. Najhitreje se prikljuci na GPS, zatem glonass, sele nato kitajski sistem in galileo.

Daniel ::
In ko smo že pri tej debati... Iščem čim natančnejšo GPS napravo za hobi izvedbo vodenja po parcelah. Včeraj sem delal s FFS na posevku soje, kjer sedaj seveda še ni sledi, zato voziš bolj ali manj na slepo. Pomagal sem si z S24U, ki se je razmerma dobro izkazal, saj je občasno kazal praktično na manj kot meter natančno, včasih pa se mu je malo odpeljalo in je kazal odmik več kot 2 metra, čeprav sem vozil tam kjer bi moral (tole je bilo v koruzi, kjer se vidi kje moraš peljati). Našel sem Garmin GLO 2, ki sicer podpira samo GPS in Glonass a bi naj bil bolj natančen od telefonov zaradi hitrejšega osveževanja. Ima kdo kakšne izkušnje na tem področju? Seveda se pogovarjamo o hobi izvedbah, profi vem, da obstajajo in so tam od 3K EUR naprej in še RTK signal rabiš. 25 cm natančnost bi mi zaenkrat zadostovala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()

stara mama ::
Nekateri se še spomnimo časov, ko je imela samo vojska točne pozicije. Za civilno rabo je GPS kazal približno pozicijo oz. se je le-ta spreminjala. Trump lahko to vklopi z enim klikom.
Spomnimo se tud časov po tem, ko je GPS prišel v telefone.
Brez podatkovnega prenosa je hladen zagon lokacije trajal.... približno pol ure (v mestnih središčih pa praktično nikoli)
Verjamem pa, da če nebi bilo toliko alternativ, bi Trump zdajle tole zategnil na veliko!
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

Ales ::
In ko smo že pri tej debati... Iščem čim natančnejšo GPS napravo za hobi izvedbo vodenja po parcelah. .... 25 cm natančnost bi mi zaenkrat zadostovala.
Kar v bistvu želiš je profi izvedba, vendar zanjo nočeš plačati v denarju... boš pa s svojim časom. In vprašanje je, ali boš prišel do želenega rezultata. Bo pa pot toliko bolj zanimiva, ker se boš marsikaj naučil zraven.

Poldi112 ::
stara mama je izjavil:
Se ti ne zdi da mogoče zato, ker nimamo pametnega evropskega proizvajalca navigacijski naprav/telefonov?
Ne. Enostavno prepoveš telefone, ki ne podpirajo Galileo, in je problem rešen. Če so rusi to lahko naredili za Glonass, zakaj ne bi še EU za Galileo?
Itak ga pa večina že podpira.
stara mama je izjavil:
Če se nismo sposobni dogovoriti ne z USA, ne s kitajci in ne z rusi, je problem primarno v naši diplomaciji.
stara mama je izjavil:
Kaj bo imel od tega?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Telefone boš prepovedal,ja. Veš koliko let je jabuk prodajal telefone, ko je že bil obvezen usb,takrat še mikro usb. In koliko časa je trajalo, da je prešel na usb c.
Diplomacija ne dela. Če bi delala, potem ne bi imeli carin.
Ne glede na to, da je trenutno neuravnovešeno vodstvo US in lahko naredi karkoli, sploh ni treba da je vodstvo kaj krivo. Kavbojci že leta ne vlagajo v GPS. In zato bodo v prihodnosti neizbežne težave, ko bo kaj crknilo tam
Diplomacija ne dela. Če bi delala, potem ne bi imeli carin.
Ne glede na to, da je trenutno neuravnovešeno vodstvo US in lahko naredi karkoli, sploh ni treba da je vodstvo kaj krivo. Kavbojci že leta ne vlagajo v GPS. In zato bodo v prihodnosti neizbežne težave, ko bo kaj crknilo tam

EU ni zapovedala Usb-C iz danes na jutri, ampak je bilo prehodno obdobje.
Glede plačevanja Usa GPS pa to ne bo šlo, je brezplačna konkurenca.
Glede plačevanja Usa GPS pa to ne bo šlo, je brezplačna konkurenca.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Daniel ::
In ko smo že pri tej debati... Iščem čim natančnejšo GPS napravo za hobi izvedbo vodenja po parcelah. .... 25 cm natančnost bi mi zaenkrat zadostovala.
Kar v bistvu želiš je profi izvedba, vendar zanjo nočeš plačati v denarju... boš pa s svojim časom. In vprašanje je, ali boš prišel do želenega rezultata. Bo pa pot toliko bolj zanimiva, ker se boš marsikaj naučil zraven.
Dolgoročno vsekakor, zaenkrat pa zgolj iščem nekoliko natančnejšo alternativo, kot je to, kar je vgrajeno v telefone.

Dolgoročno vsekakor, zaenkrat pa zgolj iščem nekoliko natančnejšo alternativo, kot je to, kar je vgrajeno v telefone.
Sem jaz tudi iskal okrog (tudi pri geodetih) za podoben namen in podobno natančnost. Imaš opcijo na telefonu s pogojno uporabno natančnostjo, ali pa profi zadeve za 2-3k€ in več.
Se dobi rabljene geodetske zadeve, ampak kar se prodaja, daje samo koordinate in bi moral kombinirati s SW na telefonu, za kar sem pa prekratek v znanju.

mn ::
In ko smo že pri tej debati... Iščem čim natančnejšo GPS napravo za hobi izvedbo vodenja po parcelah. Včeraj sem delal s FFS na posevku soje, kjer sedaj seveda še ni sledi, zato voziš bolj ali manj na slepo. Pomagal sem si z S24U, ki se je razmerma dobro izkazal, saj je občasno kazal praktično na manj kot meter natančno, včasih pa se mu je malo odpeljalo in je kazal odmik več kot 2 metra, čeprav sem vozil tam kjer bi moral (tole je bilo v koruzi, kjer se vidi kje moraš peljati). Našel sem Garmin GLO 2, ki sicer podpira samo GPS in Glonass a bi naj bil bolj natančen od telefonov zaradi hitrejšega osveževanja. Ima kdo kakšne izkušnje na tem področju? Seveda se pogovarjamo o hobi izvedbah, profi vem, da obstajajo in so tam od 3K EUR naprej in še RTK signal rabiš. 25 cm natančnost bi mi zaenkrat zadostovala.
Nujno potrebuješ RTK signal za takšno natančnost, nobena naprava ti tega ne more rešiti brez tega, lahko pa postaviš svojo RTK postajo. Razlog kakor razumem jke v tem, da določena napaka nastane zaradi atmosferskih pojavov, zato potrebuješ referenčno postajo, da iz nje prebereš za koliko se je "premaknila" is svoje pozicije in za enak vektor premakneš pozicijo na lastni napravi.
Recimo quick google search za en primer: https://learn.sparkfun.com/tutorials/ho...
Geodeti dvomim da so pravi naslov, ker oni verjetno potrebujejo certificirane naprave, ki pa so drage že zaradi tega.

bajker ::
Ni mi jasno, zakaj povečujejo število smeti okoli Zemlje, če so še imeli gorivo, pa čeprav na tirnici, ki je relativno daleč.
Zakaj ga ne pošljejo tam nekam v smeri ven iz Osončja, kjer ne bo delal problemov?
Zakaj ga ne pošljejo tam nekam v smeri ven iz Osončja, kjer ne bo delal problemov?

bm1973 ::
Preveč stane, ker doseči hitrost za vtirtjenje okoli sonca zahteva preveč goriva... Kar seveda podraži satelit in izstrelitev...
Ne vem zakaj jih ne sklatijo v točko Nemo...
Ne vem zakaj jih ne sklatijo v točko Nemo...

Zimonem ::
Mah glede na to , da kmetje obvladajo precej , bi se lotil bolj , če rata , rata sicer pa ni velike škode.
In naprej liki. S telefom le ne da vsega.

schurda ::
S čim to pogledaš?
To pa ne bo ravno držalo. Mobilni telefoni že lep čas podpirajo Galileo (in tudi ostale ne-GPS GNSS-je) in se seveda tudi (hkrati) priklopijo na vse signale, ki so v dosegu.
Sem šel za foro ven in je telefon našel ~50 satelitov.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

cegu ::
Sem pravkar naredil enako. Na Galileo se ni priklopil, za razliko od GPS, ruske, kitajske. Je pa res, da nisem cakal vec kot 15-20s. Morda traja dlje.
Sinhronoizacija traja cca 5 minut, lahko pa tudi precej več, če je oblačno.
Seveda je praktično hitreje, ker tvoj telegon že približno ve kje je, in ne štarta od 0.

chort ::
RTK, po možnosti L1/L2 ali L1/L5 frekvenčni. Ta roba je ratala zelo poceni: https://gnss.store/17-high-precision-rt...

Poldi112 ::
Sinhronoizacija traja cca 5 minut, lahko pa tudi precej več, če je oblačno.
Seveda je praktično hitreje, ker tvoj telegon že približno ve kje je, in ne štarta od 0.
Oblaki imajo zanemarljiv vpliv na radijske komunikacije.
Where all think alike, no one thinks very much.

anoq ::
Jest uporabljam Galileo kot primarni GNSS vir na bicikl-metru.

MrStein ::
Ja, kje je obljubljena meterska natančnost? Ali kaj so že obljubljali.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::
Aha, samo što nije...
Oziroma po naše : v prihodnosti
Po ameriško pa RSN
Oziroma po naše : v prihodnosti
Po ameriško pa RSN
Motiti se je človeško.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ponesrečena izstrelitev satelitov Galileo programska napakaOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 9650 (6762) | Nikec3 |
» | Evropska vesoljska agencija neuspešno izstrelila satelita za GalileoOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 12200 (9014) | BigWhale |
» | Današnja izstrelitev prvih satelitov za Galileo preloženaOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7380 (6294) | Poldi112 |
» | Oktobra izstreljena prva satelita za GalileoOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7481 (5946) | Thomas |
» | Indija izgubila raketo s satelitom takoj po izstrelitviOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 6577 (4590) | sirotka |