Forum » Elektrotehnika in elektronika » merjenje kisika v zraku
merjenje kisika v zraku
Marjan ::
Malo nenavadno vprašanje, ampak...
Kako bi na najcenejši način meril delež kisika v zraku? Kaka ideja by elektroniki ?
Moral bi bilti praktično, tako, da izmeri vsaj na procent natančno. Na kakšen način bi se lotil izdelave?
Ali obstaja že kaj takega? Kje dobit?
Kako bi na najcenejši način meril delež kisika v zraku? Kaka ideja by elektroniki ?
Moral bi bilti praktično, tako, da izmeri vsaj na procent natančno. Na kakšen način bi se lotil izdelave?
Ali obstaja že kaj takega? Kje dobit?
TESKAn ::
Hm, za kri merijo z svetlobo...posvetiš skozi kožo, potem pa pogledaš, kak spekter dobiš nazaj in tako določiš, koliko je kisika v krvi...vsaj jaz sem to tako razumel. Torej poskušaj kaj v tej smeri...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Brane2 ::
Če to ni ravno baterijska aplikacija, mogoče lahko uporabiš avtomobilski O2 senzor.
Samo nisem ziher da tisti dela pri normalnem nivoju (21%), pa še gret ga je treba na delovno temperaturo (>200°C).
Je pa zato relativno poceni...
Samo nisem ziher da tisti dela pri normalnem nivoju (21%), pa še gret ga je treba na delovno temperaturo (>200°C).
Je pa zato relativno poceni...
Uf, sem najdu zadevico v Conrad katalogu: LINK!
Točno taka napravica kot bi jo jaz rabil, le da sem zanjo pripravljen dat do 10% cene , se pravi do 7k sit.
Res no, nisem si mislil, da je tako drago...
Se komu sanja kako deluje?
Točno taka napravica kot bi jo jaz rabil, le da sem zanjo pripravljen dat do 10% cene , se pravi do 7k sit.
Res no, nisem si mislil, da je tako drago...
Se komu sanja kako deluje?
Uuu, superca! Tole metodo bi se dal zelo optimizirat v natančnosti, s kako slamico naprimer!
Kje bi se pri nas dobil take "grelce rok", kot jih imenujejo v USA? Jest tega pri nas še nisem videl.
Je kdo? Kje?
Kje bi se pri nas dobil take "grelce rok", kot jih imenujejo v USA? Jest tega pri nas še nisem videl.
Je kdo? Kje?
mchaber ::
>Kje bi se pri nas dobil take "grelce rok", kot jih imenujejo v USA? Jest tega pri nas še nisem videl.
Kakšni alpinisti al pa smučarji morajo met to.Ja boš pač mou počaku na tapravo zimo, da se trgovine napolnijo.
BTW:Zakaj pa rabiš to?
Kakšni alpinisti al pa smučarji morajo met to.Ja boš pač mou počaku na tapravo zimo, da se trgovine napolnijo.
BTW:Zakaj pa rabiš to?
.
Tko... raziskavo bi rad naredu - prisotnost kisika v nekaterih delikatnih prostorih in vpliv na cloveka...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Marjan ()
Vesoljc ::
tudi res, rabiš samo neko konstantno porabo kisika
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
matias ::
Torej: zadevi se reče Clarkov senzor za kisik in je elektroda, sestavljena iz dveh polčlenov...
Če bi rad meril porabo kisika, imaš v trgovinah z laboratorijsko tehniko merilce BPK (biološka potreba po kisiku) in KPK (kemijska potreba po kisiku)...
Cene za Clarkov senzor ne vem.
TESKAn: emm... ni tko enostavno Moja stroka se večinoma ukvarja samo z analizo krvi, tako da sem siguren, da to ne gre tko :) Teoretično bi zadeva delovala glede na to, da je oksi-Hb drugače obarvan kot deoksi-Hb, a je vse skupaj odvisno še od okoliškega tkiva, oksigeniranosti le-tega, debeline (misliš na prst, ne?), prepustnosti kože, itd...
btw: grelce za roke in noge (tudi reverzibilne) imaš v vseh boljših trgovinah z alpinistično opremo... tudi v Sloveniji.
Če bi rad meril porabo kisika, imaš v trgovinah z laboratorijsko tehniko merilce BPK (biološka potreba po kisiku) in KPK (kemijska potreba po kisiku)...
Cene za Clarkov senzor ne vem.
TESKAn: emm... ni tko enostavno Moja stroka se večinoma ukvarja samo z analizo krvi, tako da sem siguren, da to ne gre tko :) Teoretično bi zadeva delovala glede na to, da je oksi-Hb drugače obarvan kot deoksi-Hb, a je vse skupaj odvisno še od okoliškega tkiva, oksigeniranosti le-tega, debeline (misliš na prst, ne?), prepustnosti kože, itd...
btw: grelce za roke in noge (tudi reverzibilne) imaš v vseh boljših trgovinah z alpinistično opremo... tudi v Sloveniji.
He who thinks he knows, knows nothing.
He who knows, says nothing.
matias ::
Zdi se mi, da boš potreboval nekaj malo bolj natančnega, ker ti poraba ne bo nihala v procentih, ampak v desetinkah procenta...
BPK in KPK merilci so uporabni bolj za majhne, zaprte sisteme - steklenice, razne posode, itd...
Vprašaj na hidrometeorološkem zavodu?!
BPK in KPK merilci so uporabni bolj za majhne, zaprte sisteme - steklenice, razne posode, itd...
Vprašaj na hidrometeorološkem zavodu?!
He who thinks he knows, knows nothing.
Brane2 ::
Še zmeraj mislim, da je avtomobilski senzor verjetno najboljša varianta in najcenejša. je pa vpraašanje "do kod gre", saj naj bi bilo kisika v izpušnih plinih ob dobrem izgorevanju cca 2% ali celo manj.
Jaz bi poklical v kako štacuno avto delov in se pozanimal o proizvajalcu, nato pa na netu snel podatke.
Sm pa zdaj našel zanimiv senzorček iz Varta-ine ponudbe, ki je v bistvu majhna baterija in se seveda med merjenjem prazni. Če sem prav razumel, je "dober" za 200 ur merjenja...
o2 SENZOR
Jaz bi poklical v kako štacuno avto delov in se pozanimal o proizvajalcu, nato pa na netu snel podatke.
Sm pa zdaj našel zanimiv senzorček iz Varta-ine ponudbe, ki je v bistvu majhna baterija in se seveda med merjenjem prazni. Če sem prav razumel, je "dober" za 200 ur merjenja...
o2 SENZOR
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sonda za merjenje vsebnosti kisika v vodiOddelek: Kaj kupiti | 1769 (1511) | ahonen |
» | Tehnično vprašanje za koncentrator kisika (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7429 (5913) | jype |
» | Zdravstvene zapestiniceOddelek: Znanost in tehnologija | 3582 (2718) | Sba |
» | dihanje iz navadne plastenke (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14731 (13164) | St235 |
» | pojav kisika v atmosferiOddelek: Znanost in tehnologija | 1530 (1353) | Marjan |