» »

merjenje kisika v zraku

merjenje kisika v zraku

Marjan ::

Malo nenavadno vprašanje, ampak...:\

Kako bi na najcenejši način meril delež kisika v zraku? Kaka ideja by elektroniki :D :) ?

Moral bi bilti praktično, tako, da izmeri vsaj na procent natančno. Na kakšen način bi se lotil izdelave?

Ali obstaja že kaj takega? Kje dobit?

TESKAn ::

Hm, za kri merijo z svetlobo...posvetiš skozi kožo, potem pa pogledaš, kak spekter dobiš nazaj in tako določiš, koliko je kisika v krvi...vsaj jaz sem to tako razumel. Torej poskušaj kaj v tej smeri...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Brane2 ::

Če to ni ravno baterijska aplikacija, mogoče lahko uporabiš avtomobilski O2 senzor.

Samo nisem ziher da tisti dela pri normalnem nivoju (21%), pa še gret ga je treba na delovno temperaturo (>200°C).

Je pa zato relativno poceni...

Uf, sem najdu zadevico v Conrad katalogu: LINK!

Točno taka napravica kot bi jo jaz rabil, le da sem zanjo pripravljen dat do 10% cene :\, se pravi do 7k sit.

Res no, nisem si mislil, da je tako drago...:|

Se komu sanja kako deluje?

mchaber ::

>Kako bi na najcenejši način meril delež kisika v zraku?

Dovolj natančno?:)
.

Uuu, superca! Tole metodo bi se dal zelo optimizirat v natančnosti, s kako slamico naprimer!

Kje bi se pri nas dobil take "grelce rok", kot jih imenujejo v USA? Jest tega pri nas še nisem videl.

Je kdo? Kje?

mchaber ::

>Kje bi se pri nas dobil take "grelce rok", kot jih imenujejo v USA? Jest tega pri nas še nisem videl.

Kakšni alpinisti al pa smučarji morajo met to.Ja boš pač mou počaku na tapravo zimo, da se trgovine napolnijo.:)

BTW:Zakaj pa rabiš to?
.

Tko... raziskavo bi rad naredu - prisotnost kisika v nekaterih delikatnih prostorih in vpliv na cloveka...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Marjan ()

mirage ::

Kaj pa če bi namesto grelca rok uporabil svečo?

Vesoljc ::

tudi res, rabiš samo neko konstantno porabo kisika
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

matias ::

Torej: zadevi se reče Clarkov senzor za kisik in je elektroda, sestavljena iz dveh polčlenov...

Če bi rad meril porabo kisika, imaš v trgovinah z laboratorijsko tehniko merilce BPK (biološka potreba po kisiku) in KPK (kemijska potreba po kisiku)...

Cene za Clarkov senzor ne vem.

TESKAn: emm... ni tko enostavno :D :D Moja stroka se večinoma ukvarja samo z analizo krvi, tako da sem siguren, da to ne gre tko :) Teoretično bi zadeva delovala glede na to, da je oksi-Hb drugače obarvan kot deoksi-Hb, a je vse skupaj odvisno še od okoliškega tkiva, oksigeniranosti le-tega, debeline (misliš na prst, ne?), prepustnosti kože, itd...

btw: grelce za roke in noge (tudi reverzibilne) imaš v vseh boljših trgovinah z alpinistično opremo... tudi v Sloveniji. :)
He who thinks he knows, knows nothing.
He who knows, says nothing.

matias ::

Zdi se mi, da boš potreboval nekaj malo bolj natančnega, ker ti poraba ne bo nihala v procentih, ampak v desetinkah procenta...
BPK in KPK merilci so uporabni bolj za majhne, zaprte sisteme - steklenice, razne posode, itd...

Vprašaj na hidrometeorološkem zavodu?! :D
He who thinks he knows, knows nothing.
He who knows, says nothing.

Brane2 ::

Še zmeraj mislim, da je avtomobilski senzor verjetno najboljša varianta in najcenejša. je pa vpraašanje "do kod gre", saj naj bi bilo kisika v izpušnih plinih ob dobrem izgorevanju cca 2% ali celo manj.

Jaz bi poklical v kako štacuno avto delov in se pozanimal o proizvajalcu, nato pa na netu snel podatke.

Sm pa zdaj našel zanimiv senzorček iz Varta-ine ponudbe, ki je v bistvu majhna baterija in se seveda med merjenjem prazni. Če sem prav razumel, je "dober" za 200 ur merjenja...

o2 SENZOR

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sonda za merjenje vsebnosti kisika v vodi

Oddelek: Kaj kupiti
51769 (1511) ahonen
»

Tehnično vprašanje za koncentrator kisika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
747429 (5913) jype
»

Zdravstvene zapestinice

Oddelek: Znanost in tehnologija
323582 (2718) Sba
»

dihanje iz navadne plastenke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6414731 (13164) St235
»

pojav kisika v atmosferi

Oddelek: Znanost in tehnologija
61530 (1353) Marjan

Več podobnih tem