Slo-Tech - Butch Wilmore in Suni Williams, ki sta junija lani poletela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), bosta tam ostala še nekoliko dlje. Na Zemljo bi se bila morala vrniti po osmih dneh, torej 14. junija lani, a je NASA tedaj ocenila, da bi bila vrnitev preveč tvegana. Boeingov Starliner, s katerim sta priletela na ISS, je imel težave s potisniki in puščanje helija. Po več testih se je NASA odločila, da se astronavta na Zemljo ne bosta vrnila z istim plovilom, ker je obstajala nevarnost za katastrofo.
Starliner je ostal na ISS precej dlje od načrtovanih osmih dni. Na Zemljo se je vrnil 6. septembra, a brez posadke. Vrnitev je bila uspešna, Wilmore in Williams pa sta ostala na ISS. NASA je bila že pred tem odločila, da se bosta domov vrnila s SpaceX-ovim Crew Dragonom, ki bi moral februarja letos na ISS pripeljati naslednjo rotacijo astronavtov.
A to se ne bo zgodilo februarja. Zaradi tehničnih težav s plovilom Crew Dragon bo polet možen šele konec marca, torej se bosta nesrečna astronavta vrnila v začetku aprila. Tudi ta informacija ni posebej nova ali presenetljiva, saj je bila v sodelovanju med NASO in SpaceX-om sprejeta že decembra. Predvsem pa alternativa v sili obstaja.
Nato pa se je v zgodbo vmešal ameriški predsednik, ki je na svojem družbenem omrežju zapisal, da je prosil Elona Muska in SpaceX, naj čim hitreje domov pripeljeta astronavta, ki sta obtičala v vesolju, kjer da ju je pozabila prejšnja administracija. Crew Dragon 9 je ves čas spojen z ISS, a NASA želi počakati na polet Crew Dragona 10 in menjavo posadk. Na ISS seveda nista le Wiliams in Wilmore, temveč še trije drugi astronavti. Če bi omenjena nenadoma odpotovala domov, bi bilo na ISS premalo ljudi za izvedbo vseh eksperimentov, saj bi se morali ukvarjati večinoma z vzdrževanjem ISS. A Elon Musk je na X-u ponovil izjave, da bo hitro rešil "zapuščena" astronavta. NASA skuša kar najbolje krmariti med izjavami politikov in poudarja, da se trudijo za čim hitrejšo vrnitev astronavtov in hkrati pripravljajo vse potrebno za deseto rotacijo (Crew-10), ki bo imela normalno predajo.
Novice » Znanost in tehnologija » Astronavta Wilmore in Williams bosta na ISS ujeta še malo dlje
Gregor P ::
Kakšen lep primer, kakšne težave ti lahko povzroči vmešavanje "nore" politike oz. politikov. Kar na vrat na nos bi naredili nekaj, ni važno če ogrozijo delovanje postaje ali življenja astronavtov, samo za en tvit oz. x
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Furbo ::
Trije od petih astronavtov se torej ubadajo samo z vzdrževanjem te stare vesoljske podrtije?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
fikus_ ::
"Če bi omenjena nenadoma odpotovala domov, bi bilo na ISS premalo ljudi za izvedbo vseh eksperimentov, ..."
Ta stavek je tudi za lase privlečen! Če bi se normalno vrnila, ju ne bi bilo gor, tako pa sedaj opravičujejo Nasino šalabajzerstvo, da morata biti gor zaradi eksperimentov!
Ta stavek je tudi za lase privlečen! Če bi se normalno vrnila, ju ne bi bilo gor, tako pa sedaj opravičujejo Nasino šalabajzerstvo, da morata biti gor zaradi eksperimentov!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
bm1973 ::
No kar sranje za ta dva astronavta.
Ampak sta si malo tudi sama kriva, da sta šla sploh leteti s škatlo, ki prej ni opravila nobenega uspešnega testa. Zajeb celotnega procesa v Boeingu in NASA.
Jaz bi riskiral, da se odpeljem skupaj dol s to nezanesljivo Boeingovo škatlo, pa če crknem ali ne...
Ampak sta si malo tudi sama kriva, da sta šla sploh leteti s škatlo, ki prej ni opravila nobenega uspešnega testa. Zajeb celotnega procesa v Boeingu in NASA.
Jaz bi riskiral, da se odpeljem skupaj dol s to nezanesljivo Boeingovo škatlo, pa če crknem ali ne...
pirlo ::
"Če bi omenjena nenadoma odpotovala domov, bi bilo na ISS premalo ljudi za izvedbo vseh eksperimentov, ..."
Ta del meni tudi ni jasen. Nista bila planirana ostat več kot 8 dni, zdaj pa naenkat ne smeta "nenadoma dol", ker opravljata eksperimente.
Totscha ::
...Jaz bi riskiral, da se odpeljem skupaj dol s to nezanesljivo Boeingovo škatlo, pa če crknem ali ne...
Po mojem nista ravno imela besede...
Haters gonna hate... ;)
mtosev ::
Upam, da se končno čimprej vrneta domov.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
bm1973 ::
TESKAn ::
Ta del meni tudi ni jasen. Nista bila planirana ostat več kot 8 dni, zdaj pa naenkat ne smeta "nenadoma dol", ker opravljata eksperimente.
To mislite da ko sta 'obtičala' gor, da so ju pustili da gledata v luft in pazita da nista v napoto? So jima pač dodelili naloge, vrnitev je planirana, zdaj pa trump za PR pravi da moreta prec it dol, sredi dela. NASA šalabajzerji, ker so jima našli delo, namesto da sedita na rokah par mescev? Kaj ste, slovenski podjetniki, ki ti prvi dan v službi rečejo 'kaj mo pa tebi dal za delat...'?
Upam, da se končno čimprej vrneta domov.
Jap, zagotovo gor zelo trpita.
Vsedeš se notr, pa naj se jebejo :)).
NASA: zadeva ni 100% varna, da bo preživela pristanek.
bm: YOLO!!!
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Teskan, seveda da ju bodo zaposlili, da ne bosta afne guncala, ampak novica je napisna tako (kar sem citiral), da ne moreta dol, ker še imata delo in da ostali trije morajo skrbet za vzdrževanje ISS. Če bi lani šla nazaj, kot je bilo predvideno, bi na ISS bili do sedaj trije, ki bi očitno skrbeli za delovanje ISS, ali kaj?!
Poleg tega še: "da se bosta domov vrnila s SpaceX-ovim Crew Dragonom, ki bi moral februarja letos na ISS pripeljati naslednjo rotacijo astronavtov.A to se ne bo zgodilo februarja. Zaradi tehničnih težav s plovilom Crew Dragon bo polet možen šele konec marca, torej se bosta nesrečna astronavta vrnila v začetku aprila." drugi načrt vrnitve ne bo mogoč, ker se spet nekaj zapleta.
Poleg tega še: "da se bosta domov vrnila s SpaceX-ovim Crew Dragonom, ki bi moral februarja letos na ISS pripeljati naslednjo rotacijo astronavtov.A to se ne bo zgodilo februarja. Zaradi tehničnih težav s plovilom Crew Dragon bo polet možen šele konec marca, torej se bosta nesrečna astronavta vrnila v začetku aprila." drugi načrt vrnitve ne bo mogoč, ker se spet nekaj zapleta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
c00L3r ::
Lahko bi rekli Kitajcem, da jih pridejo rešit. Oni imajo polno funkcionalen vesoljski program. Ali pa vsaj Rusom.
Niso sprejemljivi!
Lightning5 ::
Res ste vsi pametni...
Septembra je NASA na ISS poslala dva avtronavta manj, ki jih sedaj Will in Suni nadomeščata.
Lightning5 je izjavil:
Septembra je NASA na ISS poslala dva avtronavta manj, ki jih sedaj Will in Suni nadomeščata.
Sta tudi dobila enosmerno vozovnico?!
rini ::
Po 30. letu se začne atrofija mišic in propadanje telesa - osteoporoze. Astronavta sta to še pospešila. Nobena vaja ali super hrana ne bo povrnila stanje izpred poleta v vesolje.
BigWhale ::
Astronavti se precej borijo za to kdo bo sel gor in ta dva sta v bistvu lahko zlo srecna, ker sta dobila podaljsano bivanje. Zraven pridejo se dodatne dnevnice in visinski dodatek. :>