Forum » Problemi človeštva » Vlada 2022-? aka. "Ali Golob kompenzira?" 4.0
Vlada 2022-? aka. "Ali Golob kompenzira?" 4.0
Temo vidijo: vsi

Ales78 ::
Zna kdo naštet EN sam razlog zakaj bi bil Prebilič vsaj približno dober premier brez da ta razlog vsebuje Janšo?
Ker bo obdavčil premoženje in iz tega denarja znižal obdavčitev na plačah. Bo dovolj? Ker jaz ga bom že zaradi tega volil.
Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our
people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of
men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of earth.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()

Daniel ::
Zna kdo naštet EN sam razlog zakaj bi bil Prebilič vsaj približno dober premier brez da ta razlog vsebuje Janšo?
Ker bo obdavčil premoženje in iz tega denarja znižal obdavčitev na plačah. Bo dovolj? Ker jaz ga bom že zaradi tega volil.
Prodajanje pravljic, saj bo vlada ob takem tempu deljenja predvolilnih bombončkov do volitev zapravila za 10 let morebitnega nepremičninskega davka.

Prodajanje pravljic, saj bo vlada ob takem tempu deljenja predvolilnih bombončkov do volitev zapravila za 10 let morebitnega nepremičninskega davka.
Nepomembno. Glavno je, da se premoženje obdavči.

Vprašaj se zakaj vsako leto država deva za penzijone 1 milijardo zraven.
Veš kdo je zmanjšal prispevke delodajalcev ki grejo za penzijon?
In če se vrnem na nit, kjer sem ostal, preden je samael počistil brezpredmetno debato s trolom:
Delodajalec, ki gre v penzijon je penzjonist. Torej ni več delodajalec.
Če pa govoriva o delavcih, pa tole:
Zmanjšanje gor ali dol niti najmanj ne spremeni dejstva, da so plače v sloveniji med najbolj obdavčenimi v eu. Koliko je tukaj spremembe ali država vleče iz prispevkov delodajalca ali delojemalca mi sicer ni znano, ker se v to nisem poglabljal ampak občutek mi nekako pravi, da je popolnoma vseeno, ker država si za svoj preobsežen aparat vzame kolikor rabi, ti pa pač dobiš neto, kar ostane. Seveda se pa pustim popraviti, če je moje mišljenje zmotno.

Telbanc ::
Še enkrat te sprašujem, kaj takega ve vsak z končano osnovno šolo. Ti pa bi rad "vodil " debato, pa ne veš neke elementarne zadeve? LOL.
Lahko tud poiščeš na netu ali vprašaš umetno inteligenco?
Še enkrat te sprašujem, kaj takega ve vsak z končano osnovno šolo. Ti pa bi rad "vodil " debato, pa ne veš neke elementarne zadeve? LOL.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

Utk ::
To je že ta vlada obljubila, imela 57 al kolk že poslancev, in nič od tega. In če smo realni, če zmaga Prebilič, bo vlada zgledala približno enako kot zdaj, samo da bo še Prebilič not. Kar definitivno ne bo izboljšalo učinkovitosti, kvečjemu poslabšalo.
Kar pomeni da si še bolj neumen od osla, ki gre samo enkrat na led.
Btw, razlog da nekoga zaposliš na katerokoli delovno mesto ni njegova obljuba kaj BO naredil, ampak delo do zdaj iz katerga se vidi ali je sposoben karkoli naredit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Pa spet, prispevki delodajalcev, ki gredo v penzjon? Kaj ima delodajalec v penziji s to situacijo?
Sploh pa, če vzameva v primer delojemalca in ne delodajalca, nisi odgovoril kakšna je razlika. V nobenem primeru delavec tega denarja ne bo dobil na TRR.
Drugače je enaka neumnost, če jaz tebe vprašam, kdo je ukinil dohodninsko olajšavo. Kaj bi torej rad dokazal?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()

Ne veste kako je potekala obremenitev delodajalca v zvezi z prispevki za socijalno varnost od osamosvojitve, pa bi debatirali o neki razbremenitvi plač.
Men je to hecno. Beremo neko brezvezno desno guslanje o razbremenitvi, pa ne veste osnove.
Men je to hecno. Beremo neko brezvezno desno guslanje o razbremenitvi, pa ne veste osnove.
Zgodovina sprememb…

Utk ::
To je itak neumnost, bruto plača je bruto bruto, vse drugo je larifari. Ali povečajo procent enim ali drugim je čisto vseeno. Tega ne vidite samo vi v državnih službah, po možnosti še iz Jugoslavije.

Ne veste kako je potekala obremenitev delodajalca v zvezi z prispevki za socijalno varnost od osamosvojitve, pa bi debatirali o neki razbremenitvi plač.
Men je to hecno.
Tudi meni je hecno, da ne razlikuješ med delodajalci in delojemalci, pa kaj naj zdaj naredimo?
Meni bolj zgleda, da poskušaš mešati meglo z nekimi čisto tretjimi stvarmi, po tem ko sem zgoraj objavil nekaj svežih podatkov z erarja, za kaj vse plačujemo z računi za elektriko. Kar me sicer niti ne preseneča.

To je itak neumnost, bruto plača je bruto bruto, vse drugo je larifari. Ali povečajo procent enim ali drugim je čisto vseeno. Tega ne vidite samo vi v državnih službah, po možnosti še iz Jugoslavije.
Zanimivo, da po tem, ko volite človeka s Titovim kompleksom, imate pol SDS bivših partijcev, drugim mečete v obraz, da so iz Jugoslavije. Dajte malo manj projicirajte no... :)

A ti si že slišal za goloba?
Na stroške božičnice in 4 mesece manjka od cestnin lahko komot navržemo še par 10 miljonov za tovorne prevoze... Bomo pač dodali še davek na zrak, tega še nimamo.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/avto...
Na stroške božičnice in 4 mesece manjka od cestnin lahko komot navržemo še par 10 miljonov za tovorne prevoze... Bomo pač dodali še davek na zrak, tega še nimamo.
Zgodovina sprememb…

LeQuack ::
Težave s pomanjkanjem voznikov
"Sektor se po njegovem mnenju spopada tudi s hudo kadrovsko krizo, saj primanjkuje več tisoč voznikov. Država bi morala pospešiti postopke za izdajo delovnih dovoljenj tujim voznikom, je menil in ob tem opozoril tudi na zapletenost postopka za pridobitev obrazca A1 za mednarodne prevoze, ki ga po njegovih besedah podjetja pogosto ne morejo izpolniti, zato pričakuje spremembo zakonodaje."
Se pravi oni hočejo da jim država zrihta poceni sužnje, da jih bodo lahko izkoriščali? Saj ne rečem da trenutna ni vlada gnila, ampak tu so si čisto sami krivi ker ne ponujajo plač ki bi privabile zaposlene.
Quack !

bbbbbb2024 ::
Hočem ti sam razložit, da smo u Sloveniji vohunili en za drugim in da je 50% možnosti, da je bil nekdo sodelavec SDV.
Vsaj glede tega hudo pretiravaš. Ko sem še jaz delal na eni taki firmi, je bil špicelj en sam, pa nas je bilo vsega skupaj nekaj sto na dani lokaciji. Oče mi je pripovedoval, da so tudi na njihovi (prav tako zelo veliki) firmi natanko vedeli, kdo je udbovec. Zdaj gre sicer vse bolj elektronsko, sploh telefoni, pa ni več take potrebe, da se fizično špijonira za ljudmi. Tudi v bloku, kjer sem preživel mladost bolj bi rekel v skupnosti blokov, rekel bi nekaj 100 ljudi je bil udbaš bivši komandir policijske postaje. To se je vedelo in večina udbašev tega niti ni skrivala.
Sem pa prepričan, da se danes, glede na možnosti v elektronski komunikaciji, še bolj, ne manj - špijonira. Za ljudmi, za direktorji, za ključnimi ljudmi v politiki, ipd. Koliko pa golobarji to izkoriščajo, ne vem. Neke afere ni, ampak ni rečeno, da ne špijonirajo. Že dejstvo, da si je golob omislil svojo stražo, je zelo čudno.

Je vendarle prekaljen politik, brez škandala. To, da si je kupil drag električni avto, baš ni nek škandal. Tudi, ko je kandidral za predsednika, ga je kočevski becirk oziroma tam okrog, podprl. Kot je že več ljudi povedalo, predsednika stranke, oz. premjeja definira bolj to, kakšne svetovalce si je uspel nabrati okrog sebe, torej sposobne, delovne in motivirane. Tukaj pa se počasi njegovi razlogi nehajo. Kadrovski bazen je plitek, super sposobnih najbrž takoj ne bo dobil. Utegne se pa ogromno bivših konvertitov prisliniti zraven.
Tudi to, da je Kočevje rahlo zdrsnilo v indeksu razvitosti, tudi ni nek škandal. Kočevje je na periferiji, občinarji, sploh ne-mestni občinarji glih nimajo velike škarje in platno.
Vsaj govori, da je na sredini, kar je v redu, saj človek se mora pozicionirati in on se je pozicioniral pravilno. Na zelo levem polu se SD (po nepotrebnem) drenja z levakarji. Tudi sicer je možakar v redu, edino jaz ocenjujem, da je kar komolčar in iber ambiciozen. Komolčarji v slovenski politiki so sicer vedno končali z dolgim nožem v hrbtu. Saj komolčar je Prebilič lahko, samo potem mora paziti, vse v nulo, po regelcih.
Vendar pa je osvežitev, da ljudi verbalno ne napada, ni ciničen, tudi laže ne. golob pa laže kot pes, če smo odkriti. Njegov največji tekmec na sredinskem polu je Logar, a ga ne napada. Logar pa ne napada Prebiliča. Tako taktnost redko vidiš danes, kjer recimo Kloakarica ošteva ljudi ko cucke. Ogabno.
Retorik sicer Prebilič ni, govori pa počasneje in vpleta logiko in principe v govor. Kot je že musarica ugotovila, preveč principov ti lahko (kasneje) škodi. Prebilič je tudi dober, ker ni dal nekih bombastičnih (nerealnih) obljub. Tudi na napake (sedaj golobarjev) brez zadrege opozori, glede izboljšav pa jih predlaga na principielni ravni. Več kot to (za sedaj) ni za pričakovati. Verjetno bo ves čas imel avro principielnosti. Ne bo se spuščal na banalnosti, ker če si na sredini, si vse za vse ljudi.
Vse v vsemu, več plusov, kot minusov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

FireSnake ::
Glede na to, da je celo tvoje življenje fake, boš težko sodil o tem. Ko boš imel kakšne realne dokazljive reference izven dejavnosti kletnega trola se pa le oglasi.
https://erar.si/podjetje/6014216000/pro...
Kletavz te je želel diskreditirati. In spet je pogorel.
Zdaj, ko si podal vir, ki dokazuje, da je želel podati še eno laž je pa zaprl evoj lažnivi kljun!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Men je to hecno.
Tudi meni je hecno, da ne razlikuješ med delodajalci in delojemalci, pa kaj naj zdaj naredimo?
Meni bolj zgleda, da poskušaš mešati meglo z nekimi čisto tretjimi stvarmi, po tem ko sem zgoraj objavil nekaj svežih podatkov z erarja, za kaj vse plačujemo z računi za elektriko. Kar me sicer niti ne preseneča.
Bili so časi ko so oboji plačevali iste procente v proračun, sam tega ti ne veš.

Ti si na stopnji deficije osnovnih parametrov.

Zgodovina sprememb…

FireSnake ::
Nepomembno. Glavno je, da se premoženje obdavči.
Kletavz, čemu pluvaš po golobji hunti, ki je dala jasno vedeti, da premoženja NE bo obdavčila!
Delaš proti tistim, ki te plačujejo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Goran10 ::
Zakaj imam jaz občutek da bomo dobili še eno Šarcovo vlado? Spet isti scenarij. Zaton novega obraza in potem vlada z miljon strankami.

Men je to hecno.
Bili so časi ko so oboji plačevali iste procente v proračun, sam tega ti ne veš.
Ti si na stopnji deficije osnovnih parametrov.Torej kdo je delavček in kdo tolsti kapitalist. To ti je zgleda jasno, čeprav nisem čist siguren.
In kako vse to tvoje mešanje megle kakorkoli spremeni dejstvo, da imamo trenutno ene praktično najvišje obdavčenih plač v eu?

Men je to hecno.
Ti si na stopnji deficije osnovnih parametrov.Torej kdo je delavček in kdo tolsti kapitalist. To ti je zgleda jasno, čeprav nisem čist siguren.
In kako vse to tvoje mešanje megle kakorkoli spremeni dejstvo, da imamo trenutno ene praktično najvišje obdavčenih plač v eu?
Oh Daniel, to pa si razočaral, ker to so pa res čiste osnove. Očitno ničesar ne razumeš, bom kratke stavke delal, mogoče boš sposoben razumeti.
Imamo NAJMAN obdavčen kapital v EU.
Ostale države dobijo denar iz davkov kapitala.
Slovenija ne dobi denarja iz davkov kapitala.
Zato pobiramo denar od plač.
Skratka ti, osebno, financiraš od svoje plače kapital, ki tiste, bolj neumne, vztrajno prepričuje, da je problem v davkih na plače.
Pa ni. Problem je, da smo za kapital davčna oaza.
Zgodovina sprememb…

Ne tako daleč nazaj sem te vprašal kako boš s tisto niti miljardo ne, razbremenil plače, če že sedaj še dodatno mečete kar nekaj 100 M eur v božičnice v JS? Pa si samo nekaj mutil, da je to treba obdavčiti, da se bo že nekako rešilo.
Pač lažeš vsakič, ko se pojaviš, nič novega.
Sicer pa:
https://tednik.svet24.si/novice/gospoda...
Sicer pa:
Zgodovina sprememb…

Ne tako daleč nazaj sem te vprašal kako boš s tisto niti miljardo ne, razbremenil plače, če že sedaj še dodatno mečete kar nekaj 100 M eur v božičnice v JS? Pa si samo nekaj mutil, da je to treba obdavčiti, da se bo že nekako rešilo.
Sicer pa:
A še malo fake newsa? :D
Z obdavčitvijo nepremičnin se zlahka pokrije božičnice.

"Izračun ministrstva za finance je pokazal, da bi 1,45-odstotna obdavčitev prinesla okoli 700 milijonov evrov dodatnih prilivov"
Sem ti že povedal, da si sam fejk news, kadarkoli se pojaviš.
Več kot polovico predvidenega prihodka boste že sedaj požgali za božičnico in ti mi sedaj tukaj prodajaš pravljice, kako boste s preostankom razbremenili plače vseh delavcev v Sloveniji.
Niti lagati ne znaš.
Več kot polovico predvidenega prihodka boste že sedaj požgali za božičnico in ti mi sedaj tukaj prodajaš pravljice, kako boste s preostankom razbremenili plače vseh delavcev v Sloveniji.
Niti lagati ne znaš.
Zgodovina sprememb…

"Izračun ministrstva za finance je pokazal, da bi 1,45-odstotna obdavčitev prinesla okoli 700 milijonov evrov dodatnih prilivov"
Niti lagati ne znaš.
Nič ne skrbi, eno je pričakovano, drugo je, ko enkrat začneš zares pobirati davek in stopiš lopovom, ki utajujejo davek na prste.
Razen tega, je v Slovenije za skoraj 3 miljarde denarja izgubljenega zaradi korupcije in, ko enkrat začneš preganjati davke, zajeziš tudi korupcijo.
In korupcija prihaja iz privat sektorja. S strani kapitala, državni uradniki ne kradejo za to, da bi dali denar državi, kot v svoji majhni pameti morda razumeš.
Zgodovina sprememb…

Ah da, nakladanje, žalitve in laži, kako tipično za nesposobnega trola. Ene same stvari ne veš pojasniti zraven pa aktivno spuščaš meglo, da preusmerjaš debato. Časi debelih krav v JU minevajo, poišči si pravo delo trolček.

Zakaj imam jaz občutek da bomo dobili še eno Šarcovo vlado? Spet isti scenarij. Zaton novega obraza in potem vlada z miljon strankami.
Jaz pa mislim, da bosta vladala Prebilič in Logar, oz. Demokrati in Prerod. Morda še kdo, SD, če pride v parlament. Prednik jim ni naredil usluge.

fur80 ::
Še nisi slišal kako se dela pred volitvami in taktika? :D Tole delajo vsi! Lahko gremo gledati za nazaj. In sicer gre to takole:
- če ostanejo še 4 leta, bodo ta denar potegnili ven in ga nekje obdavčili seveda, ker ta denar je bil za volitve izgubljen. Bodo pač dvignili cene vinjet, čez 1 leto! ;)
- če izgubijo se bo s tem ukvarjala druga vlada in morala ta denar potegniti od nekje ven seveda z kakimi davki in s tem plunejo sebi v skledo!
To niso male skrivnosti velikih mojstrov, pač pa naša kmečka politična pamet ali drugače toliko so sposobni in vredni, kot odprta knjiga! :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

Ah da, nakladanje, žalitve in laži, kako tipično za nesposobnega trola. Ene same stvari ne veš pojasniti zraven pa aktivno spuščaš meglo, da preusmerjaš debato. Časi debelih krav v JU minevajo, poišči si pravo delo trolček.
Spet brez argumentov in se je odločil zateči k neumnostim. :D
To niso male skrivnosti velikih mojstrov, pač pa naša kmečka politična pamet ali drugače toliko so sposobni in vredni, kot odprta knjiga! :D
Ja, ampak Daniel nima niti kmečke pameti, on samo laže da je kmet s 1000 glavami govedi. :D
Zgodovina sprememb…

Kot sem dejal, tvoja edina sposobnost je spuščanje megle, laganje in žalitve. Najprej si nekaj izmisliš in to potem predstavljaš kot dejstvo. Takšne imajo trenutno vladajoči najrajši, saj se lahko dobro poistovetijo v sposobnostih.
Zgodovina sprememb…

Sicer ne razumem, kaj fašistom ni jasno.
Davek na korporativne dobičke, nizek napram EU povprečju.
Davek na kapitalske dobičke, nizek napram EU povprečju.
Davek na nepremičnine, nizek napram EU povprečju.
Davek na premoženje/dedovanje, zelo nizek napram EU povprečju.
Ne vem, zakaj se čudite, da je treba ta izpad denarja od nekje drugje nadomestiti.
In ker, zgornjih davkov ne pobiramo oz. so nizki, morajo to plačati delavci.
Kriva je pa, za tiste, malo bolj neumne, država.
Ne to, da ne pobiramo davkov, ki jemljejo premožnim (fizičnim ali pravnim).
Še za tiste, ki znajo angleško (Daniel, prosi koga, da ti prevede):
Property Taxes: Widely considered too low. At 0.9% of GDP, Slovenia under-collects compared to high-performers like France (3.7%) or the UK (3.7%). Outdated cadastral valuations (from the 1980s) keep rates artificially suppressed, leading to calls for reform to boost local revenue without hiking income taxes.
Capital Gains and Investment Income: 25% flat rate (with holding-period reductions) is low vs. progressive top rates elsewhere (e.g., Germany's 45% + solidarity). Zero wealth tax amplifies this, attracting investors but criticized for favoring the rich.
Overall Tax-to-GDP Ratio: 36.9% is low vs. EU avg. (39.8%), especially for direct taxes (22.1% of GDP, 21st in EU). This reflects a reliance on high social contributions (14.8% of GDP, 6th in EU) rather than broad-based levies.
In potem sem dodamo še nesposobnost (ali nehotenje) FURSa slediti davčnim utajam in dejansko kaznovati kršilce, pa dobiš visoke davke na plače.
Ne vem, zakaj delate tako znanost iz tega.
Še bolj pa mi ni jasno, zakaj takim pizdam kot so obrtna in gospodarska zbornica, karkoli verjamete. Saj je jasno za čigave interese delajo in to zagotovo niso delavci.
Davek na korporativne dobičke, nizek napram EU povprečju.
Davek na kapitalske dobičke, nizek napram EU povprečju.
Davek na nepremičnine, nizek napram EU povprečju.
Davek na premoženje/dedovanje, zelo nizek napram EU povprečju.
Ne vem, zakaj se čudite, da je treba ta izpad denarja od nekje drugje nadomestiti.
In ker, zgornjih davkov ne pobiramo oz. so nizki, morajo to plačati delavci.
Kriva je pa, za tiste, malo bolj neumne, država.
Ne to, da ne pobiramo davkov, ki jemljejo premožnim (fizičnim ali pravnim).
Še za tiste, ki znajo angleško (Daniel, prosi koga, da ti prevede):
Property Taxes: Widely considered too low. At 0.9% of GDP, Slovenia under-collects compared to high-performers like France (3.7%) or the UK (3.7%). Outdated cadastral valuations (from the 1980s) keep rates artificially suppressed, leading to calls for reform to boost local revenue without hiking income taxes.
Capital Gains and Investment Income: 25% flat rate (with holding-period reductions) is low vs. progressive top rates elsewhere (e.g., Germany's 45% + solidarity). Zero wealth tax amplifies this, attracting investors but criticized for favoring the rich.
Overall Tax-to-GDP Ratio: 36.9% is low vs. EU avg. (39.8%), especially for direct taxes (22.1% of GDP, 21st in EU). This reflects a reliance on high social contributions (14.8% of GDP, 6th in EU) rather than broad-based levies.
In potem sem dodamo še nesposobnost (ali nehotenje) FURSa slediti davčnim utajam in dejansko kaznovati kršilce, pa dobiš visoke davke na plače.
Ne vem, zakaj delate tako znanost iz tega.
Še bolj pa mi ni jasno, zakaj takim pizdam kot so obrtna in gospodarska zbornica, karkoli verjamete. Saj je jasno za čigave interese delajo in to zagotovo niso delavci.
Zgodovina sprememb…

Fašiste imaš ti po celi družini do desetega kolena nazaj, zato pa smo kjer smo.
Problem je zgolj v tem, da ti ne razumeš, da niso davki prenizki ampak je država prepožrešna pri lastni porabi, optimizacija pa je pojem, ki v JS ne obstaja, kar dokazuješ iz objave v objavo.
Nekaj o čemer pijavke tvojega kova niti slišati nočete in samo nabijate o tem, kako rabimo še več davkov, katere boste v vsakem primeru požgali do temeljev, narod pa bo ob tem dobil še daljše čakalne dobe v zdavstvu in leta do pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Zmanjšajte porabo pri sebi namesto, da razmišljate zgolj in samo o tem, kako bi še več pobrali in preusmerili v lastne žepe.
Problem je zgolj v tem, da ti ne razumeš, da niso davki prenizki ampak je država prepožrešna pri lastni porabi, optimizacija pa je pojem, ki v JS ne obstaja, kar dokazuješ iz objave v objavo.
Nekaj o čemer pijavke tvojega kova niti slišati nočete in samo nabijate o tem, kako rabimo še več davkov, katere boste v vsakem primeru požgali do temeljev, narod pa bo ob tem dobil še daljše čakalne dobe v zdavstvu in leta do pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Zmanjšajte porabo pri sebi namesto, da razmišljate zgolj in samo o tem, kako bi še več pobrali in preusmerili v lastne žepe.
Zgodovina sprememb…

No, neumni fašisti, ki so že nasedli kapitalu, tudi radi kažejo, na predrago državo, ko pa enkrat pogledamo številke:
Above Average but Not Excessive: Slovenia's 49.2% is marginally above the EU's 49.0%, but well below high-spenders like France or Italy. This positions it favorably for fiscal sustainability, with a government debt-to-GDP ratio of around 67% in 2024 (projected to decline).
Regional Context: Compared to Central/Eastern EU neighbors (e.g., Poland at ~46%, Czechia ~45%), Slovenia spends more, reflecting its higher GDP per capita (91% of EU average) and investments in green transition and flood recovery.
Trends: EU-wide expenditure peaked at 52.9% in 2020 due to COVID-19 supports but has stabilized. Slovenia followed suit, dropping from ~50% in 2022, aided by 1.6% GDP growth in 2024.
2024 Projections: Early data suggests EU expenditure around 49.1-49.5%; Slovenia likely stable at ~49%, per European Commission forecasts, with deficits narrowing to 0.9% of GDP.
Skratka, država troši pribljižno v okolici EU povprečja. Nič posebnega in samo kretenski izgovor kapitala, da se jih ne bi pošteno obdavčilo.
Country,"Total Expenditure (% of GDP, 2023)",Notes/Comparison to Slovenia
France,58.4%,Highest in EU; driven by social welfare and pensions. Slovenia spends ~9 pp less.
Italy,54.9%,High due to debt servicing and aging population. Slovenia lower by ~5.7 pp.
Austria,53.0%,Similar to Italy; strong public services. Slovenia lower by ~3.8 pp.
Greece,52.9%,Post-crisis recovery spending. Slovenia lower by ~3.7 pp.
Finland,52.6%,Nordic welfare model. Slovenia lower by ~3.4 pp.
Belgium,52.2%,Federal structure inflates spending. Slovenia lower by ~3.0 pp.
Germany,~50.0% (est.),Balanced but high on infrastructure. Comparable to Slovenia.
EU Average,49.0%,"Slovenia slightly above (+0.2 pp), indicating alignment with bloc norms."
Slovenia,49.2%,Moderate; supported by exports and EU funds. Stable post-2022 peak.
Spain,~47.0% (est.),Recovery-focused; Slovenia higher by ~2.2 pp.
Poland,~46.0% (est.),Eastern peer; lower due to growth dividends. Slovenia higher by ~3.2 pp.
Malta,37.7%,Tourism-driven economy limits spending. Slovenia higher by ~11.5 pp.
Cyprus,37.9%,Similar to Malta. Slovenia higher by ~11.3 pp.
Lithuania,36.2%,Baltic low-spender. Slovenia higher by ~13.0 pp.
Ireland,20.6%,Lowest in EU; tax haven effects distort GDP. Slovenia much higher (~28.6 pp).
Above Average but Not Excessive: Slovenia's 49.2% is marginally above the EU's 49.0%, but well below high-spenders like France or Italy. This positions it favorably for fiscal sustainability, with a government debt-to-GDP ratio of around 67% in 2024 (projected to decline).
Regional Context: Compared to Central/Eastern EU neighbors (e.g., Poland at ~46%, Czechia ~45%), Slovenia spends more, reflecting its higher GDP per capita (91% of EU average) and investments in green transition and flood recovery.
Trends: EU-wide expenditure peaked at 52.9% in 2020 due to COVID-19 supports but has stabilized. Slovenia followed suit, dropping from ~50% in 2022, aided by 1.6% GDP growth in 2024.
2024 Projections: Early data suggests EU expenditure around 49.1-49.5%; Slovenia likely stable at ~49%, per European Commission forecasts, with deficits narrowing to 0.9% of GDP.
Skratka, država troši pribljižno v okolici EU povprečja. Nič posebnega in samo kretenski izgovor kapitala, da se jih ne bi pošteno obdavčilo.
France,58.4%,Highest in EU; driven by social welfare and pensions. Slovenia spends ~9 pp less.
Italy,54.9%,High due to debt servicing and aging population. Slovenia lower by ~5.7 pp.
Austria,53.0%,Similar to Italy; strong public services. Slovenia lower by ~3.8 pp.
Germany,~50.0% (est.),Balanced but high on infrastructure. Comparable to Slovenia.
EU Average,49.0%,"Slovenia slightly above (+0.2 pp), indicating alignment with bloc norms."
Slovenia,49.2%,Moderate; supported by exports and EU funds. Stable post-2022 peak.
Poland,~46.0% (est.),Eastern peer; lower due to growth dividends. Slovenia higher by ~3.2 pp.
Malta,37.7%,Tourism-driven economy limits spending. Slovenia higher by ~11.5 pp.
Ireland,20.6%,Lowest in EU; tax haven effects distort GDP. Slovenia much higher (~28.6 pp).
Zgodovina sprememb…

Ja ja, vsak izgovor je dober, ko jemlješ iz vreče brez dna.
Pazi sedaj še primerjavo z Hrvaško, ki nas bo vsak čas prehitela po plačah in to ob relativno nižji obdavčitvi
Citiram:
"Davčne stopnje se med Slovenijo in Hrvaško bistveno razlikujejo. Slovenija ima progresivno dohodnino do 50 %, višje prispevke in osnovni DDV 22 %. Hrvaška ponuja nižje davčne obremenitve, enostavnejši sistem in več spodbud za podjetja. Kapitalski dobički so tam hitreje oproščeni, pavšalisti pa imajo nižje skupne stroške.
Davčne stopnje pri dohodnini so v Sloveniji razdeljene na pet razredov: 16 %, 26 %, 33 %, 39 % in 50 %. Zaradi dodatnih prispevkov je efektivna obremenitev srednjega razreda visoka. Na Hrvaškem obstajata le dve davčni stopnji - 20 % in 30 %. Pri tem pa občine lahko dodatno obdavčijo dohodke do 18 %, a je v praksi skupna obremenitev pogosto nižja kot v Sloveniji.
Primer: Pri bruto plači 2.000 EUR je neto izplačilo na Hrvaškem lahko za 100-150 EUR višje.
Davčne stopnje pri DDV - osnovna stopnja višja na Hrvaškem
Davčne stopnje pri DDV so v Sloveniji in na Hrvaškem razdeljene v tri ravni. V Sloveniji znaša osnovna stopnja 22 %, znižana 9,5 %, superznižana pa 5 % (npr. za knjige). Na Hrvaškem je osnovna stopnja višja - 25 %, znižana 13 %, superznižana pa prav tako 5 %.
Primer: elektronske knjige so v obeh državah obdavčene s 5 %, a nova televizija bo na Hrvaškem dražja zaradi 3 % višje osnovne stopnje. Davčne stopnje tako neposredno vplivajo na končne cene izdelkov in storitev ter na potrošniške odločitve.
Davčne stopnje pri kapitalskih dobičkih - večja ugodnost na Hrvaškem
V Sloveniji je davčna stopnja za kapitalske dobičke 25 % v prvih 5 letih. Nato se znižuje: 20 % (5-10 let), 15 % (10-15 let) in 0 % po 15 letih.
Na Hrvaškem znaša osnovna stopnja 12 % in velja le za prodajo znotraj dveh let. Po tem obdobju dobički niso več obdavčeni.
Primer: Pri prodaji delnic po dveh letih Hrvat ne plača davka, Slovenec pa še vedno 20 %.
Davčne stopnje in podjetniki - pavšalisti proti normirancem
Davčne stopnje pomembno vplivajo na stroške poslovanja samostojnih podjetnikov. V Sloveniji normirani s.p. plačuje 20 % davka na 20 % prihodkov, kar pomeni efektivno davčno stopnjo 4 %. Vendar pa so prispevki za socialno varnost relativno visoki in lahko presežejo 5.000 evrov letno, ne glede na dejanski dobiček podjetnika.
Na Hrvaškem pavšalisti poslujejo po drugačnem principu - davčna osnova je določena pavšalno, glede na prihodkovni razred. Podjetnik z do 60.000 EUR prihodkov običajno plača okoli 5 % skupne obremenitve, vključno z davki in prispevki. Ti prispevki so pavšalni, neodvisni od dejanskega prihodka, kar pomeni večjo predvidljivost in pogosto nižje stroške.
Zaradi nižjih in bolj fiksnih obremenitev so davčne stopnje na Hrvaškem za mikro podjetnike praviloma ugodnejše, kar povečuje zanimanje slovenskih podjetnikov za čezmejno poslovanje ali selitev dejavnosti.
Vpliv na mednarodne naložbe
Primer naložbe v logistični center (ocenjene vrednosti 50 milijonov EUR) kaže, da bi podjetje na Hrvaškem prejelo za desetkrat višje državne spodbude (12 milijonov EUR v primerjavi z 2 milijonoma v Sloveniji). Davčne spodbude in nižje davčne stopnje vplivajo na odločitev o lokaciji poslovanja."
https://data.si/blog/davcne-stopnje/
Na to pa lahko navržemo še kmalu uvedeno obdavčitev kripta v Sloveniji.
Ampak ne, v Sloveniji so davki prenizki...
Pazi sedaj še primerjavo z Hrvaško, ki nas bo vsak čas prehitela po plačah in to ob relativno nižji obdavčitvi
Citiram:
"Davčne stopnje se med Slovenijo in Hrvaško bistveno razlikujejo. Slovenija ima progresivno dohodnino do 50 %, višje prispevke in osnovni DDV 22 %. Hrvaška ponuja nižje davčne obremenitve, enostavnejši sistem in več spodbud za podjetja. Kapitalski dobički so tam hitreje oproščeni, pavšalisti pa imajo nižje skupne stroške.
Davčne stopnje pri dohodnini so v Sloveniji razdeljene na pet razredov: 16 %, 26 %, 33 %, 39 % in 50 %. Zaradi dodatnih prispevkov je efektivna obremenitev srednjega razreda visoka. Na Hrvaškem obstajata le dve davčni stopnji - 20 % in 30 %. Pri tem pa občine lahko dodatno obdavčijo dohodke do 18 %, a je v praksi skupna obremenitev pogosto nižja kot v Sloveniji.
Primer: Pri bruto plači 2.000 EUR je neto izplačilo na Hrvaškem lahko za 100-150 EUR višje.
Davčne stopnje pri DDV so v Sloveniji in na Hrvaškem razdeljene v tri ravni. V Sloveniji znaša osnovna stopnja 22 %, znižana 9,5 %, superznižana pa 5 % (npr. za knjige). Na Hrvaškem je osnovna stopnja višja - 25 %, znižana 13 %, superznižana pa prav tako 5 %.
Primer: elektronske knjige so v obeh državah obdavčene s 5 %, a nova televizija bo na Hrvaškem dražja zaradi 3 % višje osnovne stopnje. Davčne stopnje tako neposredno vplivajo na končne cene izdelkov in storitev ter na potrošniške odločitve.
V Sloveniji je davčna stopnja za kapitalske dobičke 25 % v prvih 5 letih. Nato se znižuje: 20 % (5-10 let), 15 % (10-15 let) in 0 % po 15 letih.
Na Hrvaškem znaša osnovna stopnja 12 % in velja le za prodajo znotraj dveh let. Po tem obdobju dobički niso več obdavčeni.
Primer: Pri prodaji delnic po dveh letih Hrvat ne plača davka, Slovenec pa še vedno 20 %.
Davčne stopnje pomembno vplivajo na stroške poslovanja samostojnih podjetnikov. V Sloveniji normirani s.p. plačuje 20 % davka na 20 % prihodkov, kar pomeni efektivno davčno stopnjo 4 %. Vendar pa so prispevki za socialno varnost relativno visoki in lahko presežejo 5.000 evrov letno, ne glede na dejanski dobiček podjetnika.
Na Hrvaškem pavšalisti poslujejo po drugačnem principu - davčna osnova je določena pavšalno, glede na prihodkovni razred. Podjetnik z do 60.000 EUR prihodkov običajno plača okoli 5 % skupne obremenitve, vključno z davki in prispevki. Ti prispevki so pavšalni, neodvisni od dejanskega prihodka, kar pomeni večjo predvidljivost in pogosto nižje stroške.
Zaradi nižjih in bolj fiksnih obremenitev so davčne stopnje na Hrvaškem za mikro podjetnike praviloma ugodnejše, kar povečuje zanimanje slovenskih podjetnikov za čezmejno poslovanje ali selitev dejavnosti.
Primer naložbe v logistični center (ocenjene vrednosti 50 milijonov EUR) kaže, da bi podjetje na Hrvaškem prejelo za desetkrat višje državne spodbude (12 milijonov EUR v primerjavi z 2 milijonoma v Sloveniji). Davčne spodbude in nižje davčne stopnje vplivajo na odločitev o lokaciji poslovanja."
Zgodovina sprememb…

Davčne stopnje se med Slovenijo in Hrvaško bistveno razlikujejo. Slovenija ima progresivno dohodnino do 50 %, višje prispevke in osnovni DDV 22 %. Hrvaška ponuja nižje davčne obremenitve, enostavnejši sistem in več spodbud za podjetja. Kapitalski dobički so tam hitreje oproščeni, pavšalisti pa imajo nižje skupne stroške.
Primer naložbe v logistični center (ocenjene vrednosti 50 milijonov EUR) kaže, da bi podjetje na Hrvaškem prejelo za desetkrat višje državne spodbude (12 milijonov EUR v primerjavi z 2 milijonoma v Sloveniji). Davčne spodbude in nižje davčne stopnje vplivajo na odločitev o lokaciji poslovanja.
To je spet fašistično zavajanje, čisto nepomembno, kot bi se primerjal z Burkine Faso. Primerjaj se z avstrijo, italijo, nemčijo, hrvaška je ravnokar stopila v EU.
Razen tega, Slovenija nima prihodka, od turizma.
Še enkrat, tule imaš podatke iz EU:
Zgodovina sprememb…

Ta tvoja "burkina faso" te bo kmalu prehitela po plačah, pa če je tebi ta podatek všeč ali ne.

Ta tvoja "burkina faso" te bo kmalu prehitela po plačah, pa če je tebi ta podatek všeč ali ne.
Ne bo, ko obdavčimo premoženje. Dokler pa ne pobiramo davkov, ki bi jih lahko, nas bodo pa vsi prehiteli.
Pa razmisli, ali boš šel poleti na Hrvaško morje ali na Bled/Bohinj,... če te že Hrvaška tako boli.
Lahko se tudi preseliš tja.
Jaz bi Štajersko, tako ali tako zamenjal za Istro.
Zgodovina sprememb…

Sem ti že zgoraj napisal, da laži komu drugemu. Tukaj ne boš našel dovolj neumnih za tvoje pravljice, ker ste že sedaj pol tega zneska ki ga ne bo v proračun, požgali za predvolilne obljube.

Sem ti že zgoraj napisal, da laži komu drugemu. Tukaj ne boš našel dovolj neumnih za tvoje pravljice, ker ste že sedaj pol tega zneska ki ga ne bo v proračun, požgali za predvolilne obljube.
He he, spet brez argumentov :D :D :D :D

Kakšne argumente bi rad, to so dejstva. Lahko pa seveda demantiraš, da boste za božičnice v JS požgali polovico predvidenega neuveljavljenega nepremičninskega davka. Čakam.

Evo, še malo igračkanja z Grokom, da ti bojo spet fašisti ven skakali. Primerjava z državami s katerimi se želiš primerjati v zgornji objavi:
Tukaj je povzetek števila zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev za Slovenijo, Avstrijo, Italijo in Nemčijo (približni podatki na podlagi Eurostata in drugih virov):
Slovenija: ~92.6 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Avstrija: ~39.5 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Italija: ~65.4 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Nemčija: ~70.3 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Opomba: Slovenija ima višji delež zaposlenih v javnem sektorju na prebivalca kot Avstrija, Italija in Nemčija, kar odraža razlike v strukturi javnega sektorja in demografiji. Podatki so približni in temeljijo na izračunih iz deleža zaposlenih v javnem sektorju ter skupnega števila prebivalcev (2023/2024).1.6sFastRazlogi za razlike v SlovenijiRazlike v deležu zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev v Sloveniji (~92.6) v primerjavi z Avstrijo (~39.5), Italijo (~65.4) in Nemčijo (~70.3) izhajajo iz več dejavnikov:
Velikost in struktura javnega sektorja:
Slovenija ima relativno obsežen javni sektor, ki vključuje širok spekter storitev (zdravstvo, izobraževanje, sociala, uprava). Delež zaposlenih v javnem sektorju je okoli 15-17 % vseh zaposlenih, kar je višje kot v Avstriji (~10 %) ali Nemčiji (~11 %), kjer je več storitev privatiziranih ali organiziranih drugače.
Italija in Nemčija imata večjo decentralizacijo javnih storitev, kar lahko zmanjša število zaposlenih na zvezni/državni ravni, medtem ko Slovenija ohranja centraliziran sistem.
Demografija in trg dela:
Slovenija ima manjšo populacijo (~2,1 milijona) v primerjavi z Nemčijo (~84 milijonov) ali Italijo (~59 milijonov). To pomeni, da je razmerje zaposlenih v javnem sektorju na prebivalca višje, saj so določene javne storitve (npr. šole, bolnišnice) potrebne ne glede na velikost prebivalstva.
Avstrija (~9 milijonov) ima nižji delež zaradi manjše odvisnosti od javnega sektorja in večje vloge zasebnega sektorja v storitvah, kot je zdravstvo.
Zgodovinski in gospodarski dejavniki:
Slovenija je nasledila socialistični sistem z močnim javnim sektorjem, kar še vedno vpliva na strukturo zaposlovanja. Javni sektor je pomemben delodajalec, zlasti v manj razvitih regijah.
Nemčija in Avstrija imata močnejše gospodarstvo z večjo vlogo zasebnih podjetij, kar zmanjšuje odvisnost od javnega sektorja. Italija ima podobne zgodovinske vplive kot Slovenija, a je delež nižji zaradi večje populacije in regionalnih razlik.
Razlike v definiciji javnega sektorja:
V Sloveniji javni sektor pogosto vključuje širše kategorije (npr. zaposleni v javnih zavodih, občinskih službah), medtem ko Nemčija in Avstrija uporabljata ožje definicije, kar zmanjša statistično število zaposlenih.
Italija ima nižji delež tudi zaradi neučinkovitega javnega sektorja v nekaterih regijah, kar zmanjšuje število formalno zaposlenih na prebivalca.
Kulturne in politične prioritete:
Slovenija daje velik poudarek socialni varnosti in javnim storitvam (npr. brezplačno izobraževanje, zdravstvo), kar zahteva več zaposlenih. V Avstriji in Nemčiji so te storitve delno preusmerjene na zasebni sektor ali so bolj avtomatizirane.
Italija ima regionalne razlike (sever-jug), kar vpliva na nižji povprečni delež zaposlenih v javnem sektorju.
Zaključek: Višji delež zaposlenih v javnem sektorju na prebivalca v Sloveniji je posledica manjše populacije, centraliziranega sistema, zgodovinske vloge javnega sektorja in poudarka na socialnih storitvah. Za natančnejšo analizo bi bili potrebni specifični podatki o strukturi zaposlovanja in financiranja javnega sektorja v posameznih državah (priporočam Eurostat ali Statistični urad RS).
Tukaj je povzetek števila zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev za Slovenijo, Avstrijo, Italijo in Nemčijo (približni podatki na podlagi Eurostata in drugih virov):
Slovenija: ~92.6 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Avstrija: ~39.5 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Italija: ~65.4 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Nemčija: ~70.3 zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev
Opomba: Slovenija ima višji delež zaposlenih v javnem sektorju na prebivalca kot Avstrija, Italija in Nemčija, kar odraža razlike v strukturi javnega sektorja in demografiji. Podatki so približni in temeljijo na izračunih iz deleža zaposlenih v javnem sektorju ter skupnega števila prebivalcev (2023/2024).1.6sFastRazlogi za razlike v SlovenijiRazlike v deležu zaposlenih v javnem sektorju na 1000 prebivalcev v Sloveniji (~92.6) v primerjavi z Avstrijo (~39.5), Italijo (~65.4) in Nemčijo (~70.3) izhajajo iz več dejavnikov:
Velikost in struktura javnega sektorja:
Slovenija ima relativno obsežen javni sektor, ki vključuje širok spekter storitev (zdravstvo, izobraževanje, sociala, uprava). Delež zaposlenih v javnem sektorju je okoli 15-17 % vseh zaposlenih, kar je višje kot v Avstriji (~10 %) ali Nemčiji (~11 %), kjer je več storitev privatiziranih ali organiziranih drugače.
Italija in Nemčija imata večjo decentralizacijo javnih storitev, kar lahko zmanjša število zaposlenih na zvezni/državni ravni, medtem ko Slovenija ohranja centraliziran sistem.
Demografija in trg dela:
Slovenija ima manjšo populacijo (~2,1 milijona) v primerjavi z Nemčijo (~84 milijonov) ali Italijo (~59 milijonov). To pomeni, da je razmerje zaposlenih v javnem sektorju na prebivalca višje, saj so določene javne storitve (npr. šole, bolnišnice) potrebne ne glede na velikost prebivalstva.
Avstrija (~9 milijonov) ima nižji delež zaradi manjše odvisnosti od javnega sektorja in večje vloge zasebnega sektorja v storitvah, kot je zdravstvo.
Zgodovinski in gospodarski dejavniki:
Slovenija je nasledila socialistični sistem z močnim javnim sektorjem, kar še vedno vpliva na strukturo zaposlovanja. Javni sektor je pomemben delodajalec, zlasti v manj razvitih regijah.
Nemčija in Avstrija imata močnejše gospodarstvo z večjo vlogo zasebnih podjetij, kar zmanjšuje odvisnost od javnega sektorja. Italija ima podobne zgodovinske vplive kot Slovenija, a je delež nižji zaradi večje populacije in regionalnih razlik.
Razlike v definiciji javnega sektorja:
V Sloveniji javni sektor pogosto vključuje širše kategorije (npr. zaposleni v javnih zavodih, občinskih službah), medtem ko Nemčija in Avstrija uporabljata ožje definicije, kar zmanjša statistično število zaposlenih.
Italija ima nižji delež tudi zaradi neučinkovitega javnega sektorja v nekaterih regijah, kar zmanjšuje število formalno zaposlenih na prebivalca.
Kulturne in politične prioritete:
Slovenija daje velik poudarek socialni varnosti in javnim storitvam (npr. brezplačno izobraževanje, zdravstvo), kar zahteva več zaposlenih. V Avstriji in Nemčiji so te storitve delno preusmerjene na zasebni sektor ali so bolj avtomatizirane.
Italija ima regionalne razlike (sever-jug), kar vpliva na nižji povprečni delež zaposlenih v javnem sektorju.
Zaključek: Višji delež zaposlenih v javnem sektorju na prebivalca v Sloveniji je posledica manjše populacije, centraliziranega sistema, zgodovinske vloge javnega sektorja in poudarka na socialnih storitvah. Za natančnejšo analizo bi bili potrebni specifični podatki o strukturi zaposlovanja in financiranja javnega sektorja v posameznih državah (priporočam Eurostat ali Statistični urad RS).

Kakšne argumente bi rad, to so dejstva. Lahko pa seveda demantiraš, da boste za božičnice v JS požgali polovico predvidenega neuveljavljenega nepremičninskega davka. Čakam.
Kot rečeno, Slovenija ima, DOKAZANO, porabo javnega sektorja na povprečju EU. Nobene težave ni, ti si jo zmišljuješ.
In koliko je zaposlenih v javnem sektorju je čisto nepomembno, %GDPja, ki se jih za vse te zaposlene plačuje, so v povprečju EU.
Kar pa je problem, je ropanje javnega denarja s strani zasebnikov. To je pa nekaj, kar se drugje preganja.
Zgodovina sprememb…

Seveda ni težave...pač vzamemo nov kredit, da bo za plače v JS, pa je zadeva rešena ane? Kaj šele, da bi karkoli optimizirali in morda celo zmanjšali število fikusov, ki so sami sebi namen in se po % zaposlenih v JS in predvsem v JU napram prebivalstvu dejansko približali zahodni EU.
To da imaš ti porabo na povprečju EU ti ne pomaga popolnoma nič, če imamo iz dneva v dan manj podjetij, ki to tvojo porabo financirajo in ni videti, da bi našemu JS bilo kakorkoli jasno, da je Slovensko izvozno vezano gospodarstvo vezano večinoma na Nemčijo, kjer pa gospodarstvo ravno tako močno peša, Slovenija pa troši, kot da je gospodarska rast najboljša v eu.
Če imaš kakšrnekoli dokaze o zasebnikih, ki ropajo javni denar izvoli to prijaviti ustreznim organom, to boš menda zmogel. Med tem pa je vsem znano, da se v JU povsod trudijo do konca leta porabiti ves dodeljen denar, da jim ne bi slučajno prihodnje leto dodelili nekaj manj. Optimizacija pa to.
In to velja za vse vlade, tako leve kot desne.
Optimizacija...
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
To da imaš ti porabo na povprečju EU ti ne pomaga popolnoma nič, če imamo iz dneva v dan manj podjetij, ki to tvojo porabo financirajo in ni videti, da bi našemu JS bilo kakorkoli jasno, da je Slovensko izvozno vezano gospodarstvo vezano večinoma na Nemčijo, kjer pa gospodarstvo ravno tako močno peša, Slovenija pa troši, kot da je gospodarska rast najboljša v eu.
Če imaš kakšrnekoli dokaze o zasebnikih, ki ropajo javni denar izvoli to prijaviti ustreznim organom, to boš menda zmogel. Med tem pa je vsem znano, da se v JU povsod trudijo do konca leta porabiti ves dodeljen denar, da jim ne bi slučajno prihodnje leto dodelili nekaj manj. Optimizacija pa to.
In to velja za vse vlade, tako leve kot desne.
Optimizacija...
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
Zgodovina sprememb…

Goran10 ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Jaz pa mislim, da bosta vladala Prebilič in Logar, oz. Demokrati in Prerod. Morda še kdo, SD, če pride v parlament. Prednik jim ni naredil usluge.
Če se bo to uresničilo bo to konkretna sprememba v slovenski politiki.

Malidelničar ::
Pa kaj je zdaj ta trend da eni nabijate že 2-3 leta o obdavčitvi premoženja (kot predpogoju za znižanje davčne lestvice pri plačah)?
Zakaj pa ne bi zmanjšali proračuna?!?!?!?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

pongping ::
Kljub temu da imamo ze 200.000 javnosektorasev kriticno primankuje kader v vseh sektorjih k so najbolj kljucni za delovanje drzave, drruzbe in sistema, enako velja za vsa drzavna podjetja. Kader z srednjesolsko izobrazbo ali nizjo je popolnoma razvrednoten, ne glede na zahtevnost dela, deficitarnost, delovnik, pogoji dela in ostalo. Placo doloca izkljucno papir o zakljucenem izobrazevanju tj stopnja, bolano. To je pot v pogubo, kvazi placna reforma s katero so ponovno nagradili diplomirane foteljase je zadnji zebelj v krsto pred popolnim razpadom drzave in vseh drzavnih podsistemov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pongping ()

Seveda ni težave...pač vzamemo nov kredit, da bo za plače v JS, pa je zadeva rešena ane? Kaj šele, da bi karkoli optimizirali in morda celo zmanjšali število fikusov, ki so sami sebi namen in se po % zaposlenih v JS in predvsem v JU napram prebivalstvu dejansko približali zahodni EU.
Ne, ne bomo zmanjšali "število fikusov, ki so sami sebi namen", ampak bomo naredili, kar je preostanek EU že davno storil.
Davke bomo pobrali od premožnejših in podjetij, ki jih zdaj plačujejo pod povprečjem EU:
Ne vem kaj ne razumeš? Ti plačaš od plače, zato ker zgornjih davkov ne pobiramo oz. jih ne pobiramo dovolj. JU nima nobene veze tukaj, je v povprečju EU:
Zgodovina sprememb…

pongping ::
Negovalka, bolnicar, oskrbovalka, kuhar v DSO placa 1300-1500 bruto, svetovalec/ka za dolgotrajno oskrbo placa 2200+ bruto (pravkar so jih zaposlili cez 100, zasluznih seveda,tu se na razpise prijavlja na stotine kandidatov za prej omenjen deficitaren kader 0). Kuhar v zaporu placa 1400 bruto, paznik 1600 bruto, sekretar za varnost v zaporih 5000 bruto..... Butalistan 2025.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pongping ()

Malidelničar je izjavil:
Pa kaj je zdaj ta trend da eni nabijate že 2-3 leta o obdavčitvi premoženja (kot predpogoju za znižanje davčne lestvice pri plačah)?
To je teza nekaterih ljudi, ki so trdno v gospodarstvu. Obdavčitev premoženja pa večina itak ne razume, vključno z golobom in boštjančičem.