Forum » Loža » Katere električne radiatorje priporočate?
Katere električne radiatorje priporočate?
nokia6310 ::
Ja seveda da mu verjamem zakaj da mu nebi?
Za eno tvojo hibo sem (tako kot večina tu) vedel. Za drugo si pa nisem mislil....
Pa ok, daj že enkrat končaj to agonijo in kupi ta velecenjeni radiator.
Ampak od zdravorazumskih forumašev pač ne boš dobil iskane potrditve, zato kar verjemi prodajalcu (kateremu predstavljaš zaslužek), saj od nas (kupa forumašev) itak nobeden nima pojma in nam ni za verjet.
Če bi mislil da vam ni za verjet vas nebi niti spraševal. Vsekakor vaši predlogi predstavljajo racionalno rešitev.
Karen ::
Res je neverjetno da so 3 strani na to temo, pa ti je prvi že odgovoril vse:
1. če imaš inverter klimo je razmerje vložene in oddane energije recimo 1:3, torej jo lahko kuriš na polno krat 3 pa ne boš na radiator porabo prišel. Druga fora je kako hitro boš ogrel prostor - najhitreje tako da greješ zrak, ergo ali klima ali nekaj kar ogreva zrak direktno (da piha).
2. radiatorji so vsi enak princip: če daš notri 2kW bo oddal za 2kW toplote - to je fizika, ne glede na to kar ti prodajalec reče (v najboljšem primeru je delal trgovsko šolo in ni doktor fizike). Razlika je samo v tem kako hitro jo bo oddajal (oz. kako dolgo jo bo oddajal, recimo 1 uro ali 2 uri po tem ko ga boš ugasnil, ampak oddal bo isto količino, samo v daljšem obdobju, kar pomeni da bo pač počasneje ogreto ali se kasneje shladilo, kakor vzameš). Vse ostalo je kozmetika (ali je termostat bimetal ali je elektronski na wifi) in marketing.
Bottomline: ogrevanje z razmerjem oddaje energije 1:1 je samo, če nimaš druge opcije. Med to ogrevanje spadajo: kaloriferji, el. radiatorji in IR paneli - se pravi gledaš 3 najslabše opcije ogrevanja, ti bo rad pa čim več plačal za to - to ti hočejo/mo dopovedat na treh straneh, seveda vse dobronamerno.
1. če imaš inverter klimo je razmerje vložene in oddane energije recimo 1:3, torej jo lahko kuriš na polno krat 3 pa ne boš na radiator porabo prišel. Druga fora je kako hitro boš ogrel prostor - najhitreje tako da greješ zrak, ergo ali klima ali nekaj kar ogreva zrak direktno (da piha).
2. radiatorji so vsi enak princip: če daš notri 2kW bo oddal za 2kW toplote - to je fizika, ne glede na to kar ti prodajalec reče (v najboljšem primeru je delal trgovsko šolo in ni doktor fizike). Razlika je samo v tem kako hitro jo bo oddajal (oz. kako dolgo jo bo oddajal, recimo 1 uro ali 2 uri po tem ko ga boš ugasnil, ampak oddal bo isto količino, samo v daljšem obdobju, kar pomeni da bo pač počasneje ogreto ali se kasneje shladilo, kakor vzameš). Vse ostalo je kozmetika (ali je termostat bimetal ali je elektronski na wifi) in marketing.
Bottomline: ogrevanje z razmerjem oddaje energije 1:1 je samo, če nimaš druge opcije. Med to ogrevanje spadajo: kaloriferji, el. radiatorji in IR paneli - se pravi gledaš 3 najslabše opcije ogrevanja, ti bo rad pa čim več plačal za to - to ti hočejo/mo dopovedat na treh straneh, seveda vse dobronamerno.
telexdell ::
Je kdo pomislil, da se mogoče trgovec izdaja za kupca? Sam vprašam
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Utk ::
Tony, kdo je bolj nesramen, tist, ki misli da nokia tu prodaja fensi električne radiatorje ali tist, ki misli, da je nokia dejansko tako neumen, da se mu ne da nekaj dopovedat?
Samo vprašam...
Samo vprašam...
socialec ::
Mimogrede, deklariran COP 3 je zastarelo, že naše stare imajo 4 za ogrevanje po specsih, meril pa res nismo.
Arey ::
Mislim da ste že ostali povedali vse kar je blo za povedat, bi pa samo odgovoril na vprašanje OPa zakaj naj bi šli ti izdelki za med.
Čeprav je učinkovitost identična radiatorjem ki so jih imeli naši stari starši v jugi sem prepričan da so boljše "skup dani" in da izgledajo precej lepše. Ne da to kakorkoli vpliva na porabo ali učinkovitost gretja, ampak lepo moderno škatlo je ponavadi lažje prodat kot star oljni radiator iz juge.
Vsekakor pa tudi jaz svetujem da ostaneš na klimi še naprej, če pa moraš kupit električni radiator pa naj bo le-ta čim cenejši. Razen če te moti izgled.
Čeprav je učinkovitost identična radiatorjem ki so jih imeli naši stari starši v jugi sem prepričan da so boljše "skup dani" in da izgledajo precej lepše. Ne da to kakorkoli vpliva na porabo ali učinkovitost gretja, ampak lepo moderno škatlo je ponavadi lažje prodat kot star oljni radiator iz juge.
Vsekakor pa tudi jaz svetujem da ostaneš na klimi še naprej, če pa moraš kupit električni radiator pa naj bo le-ta čim cenejši. Razen če te moti izgled.
Magic1 ::
COP klim je nekje med 2,X in 4,X. Koliko je na določen trenutek, je seveda odvisno od zunanjih razmer.
Magic
Pithlit ::
Tony, kdo je bolj nesramen, tist, ki misli da nokia tu prodaja fensi električne radiatorje ali tist, ki misli, da je nokia dejansko tako neumen, da se mu ne da nekaj dopovedat?
Samo vprašam...
Js mislim da je trol. Ker ne moreš bit aktivno tolk glup.
Life is as complicated as we make it...
tony1 ::
Utk ::
Za nekatere ja, za druge pa samo prostor, kjer oni napišejo svojo resnico, vsi drugi jih morajo pa ubogat.
Ja, pa bo menda res že 20 let od kar sem tu gor. Naj pojasnim zakaj toliko sprašujem, da ne bo pomote. Nisem glup daleč od tega. Rad bi nekaj kupol nekaj enostavnega, preprostega nekaj s čimer bom zadovoljen in kar bom lahko sam upravljal. Malo me moti, ker ponekod piše, da so ti radiatorji primerni samo za začasno uporabo in v dobro izoliranih prostorih. Torej to ninadomestek osnovnemu ogrevanju če prav razumem? Drugo vprašanje ki je bolj pomembno zame je: Ali ima radiator Camry cr 7810 ki ima dalinjski upravljalnik gumbe na radiatorju na dotik, ali ima razen daljinca tudi fizične gumbe na samem radiatorju?
Da res ne boste mislili da sem toliko glup znam tudi sam računat. Če kupim dva radiatorja po 100 eur =200 eur. V primeru, da mi delata točno pet let in da bo petih letih kupim še dva, sem v desetih letih za radiatorje zapravil 400 eur. In spet v primeru da se to še štirikrat ponovi, sem v 30-tih letih zapravil 1200 eur za radiatorje, kar je skoraj 400 eur ceneje, kot če bi kupil zdaj dva Termotecha z kolesi.
Karen ::
Problem je v ceni štroma ki ga boš plačal v 10. letih. Radiator je radiator, napisano je da ni nadomestek zato ker je to bolj za dogrevanje kot za primarno ogrevanje (za primarno ogrevanje bi v garsonjeri rabil recimo 2 do 3, kar znese pri 2kw sistemih 4-6kw porabe, zdaj pa računaj glede na klimo). To je fora. Vse ostalo je kozmetika (gumbi gor, gumbi na daljincu, wifi kontrola)... tu se razlikujejo.
Po mojem ti v 5. letih ne bo nič crknilo (ker nima kaj jedrnega crknit, razen tisti gumbki ki jih boš preplačal - to je kaka elektronika gor), razen da boš bankrotiral če misliš imet za primarno. Zato ti pa tulimo da je bolj učinkovito če bolj nažgeš klimo če jo imaš v prostoru kot če kuriš dodatno el. radiator.
Po mojem ti v 5. letih ne bo nič crknilo (ker nima kaj jedrnega crknit, razen tisti gumbki ki jih boš preplačal - to je kaka elektronika gor), razen da boš bankrotiral če misliš imet za primarno. Zato ti pa tulimo da je bolj učinkovito če bolj nažgeš klimo če jo imaš v prostoru kot če kuriš dodatno el. radiator.
Ja to drži. Ampak imam dva prostora. Klima je v dnevni sobi. Spalnica je nasproti nje in ponoči ko nehajo kurit se hiša kar shladi. Včasih je dovolj, včasih pa tudi malo zmanjka. Ko sem spraševal za tisti radiator sem spraševal zato, ker če ima zaslon na dotik potem to sploh ni zame. Vprašanje je tudi kako delujejo ti termostati tudi ko se olje ogreje je vprašanje koliko štroma še vleče, ko doseže nastavljeno temperaturo. Lajično bi rekel da cenejša ko je zadeva, manj je natančna in učinkovita. Pri tem mislim na to, kako natančen je termostat. Če ne bo prehuda zima, se bo dalo zdržat tudi samo s klimo. Že 20 let dela, pa ne vem, zakaj nebi še naprej.
matobeli ::
Vzem tistega iz mojega linka, kontrole na dva vrtljiva velika gumba, ki jih boš komot našel in nastavil (en ima tri stopnje na klik, 700, 1500 in 2000W, drugi ima zvezno nastavljanje temperature glede na to kako toplo želiš da je), osnovna regulacija torej je, crknilo bo enako hitro kot vsi ostali, stane pa bistveno manj.
Dovolj matančen za spalnico in popolnoma enako učinkovit kot 10x dražji ker ne moreš naredit drugega kot 100% izkoristek s temi radiatorji.
Lahko ga pa enostavno priklopiš na zunanji termostat, tak s koleščkom za nastavljanje temperature, ali takega s tedenskim urnikom ali celo pametnega ki ga boš nastavil preko pametnih naprav.
Lajično bi rekel da cenejša ko je zadeva, manj je natančna in učinkovita. Pri tem mislim na to, kako natančen je termostat.
Dovolj matančen za spalnico in popolnoma enako učinkovit kot 10x dražji ker ne moreš naredit drugega kot 100% izkoristek s temi radiatorji.
Lahko ga pa enostavno priklopiš na zunanji termostat, tak s koleščkom za nastavljanje temperature, ali takega s tedenskim urnikom ali celo pametnega ki ga boš nastavil preko pametnih naprav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
matobeli ::
Obstajajo tudi termostati z brailovo pisavo gor. 32€ za radiator, 20-30€ za termostat in si rešen.
Legon ::
Ja to drži. Ampak imam dva prostora. Klima je v dnevni sobi. Spalnica je nasproti nje in ponoči ko nehajo kurit se hiša kar shladi. Včasih je dovolj, včasih pa tudi malo zmanjka. Ko sem spraševal za tisti radiator sem spraševal zato, ker če ima zaslon na dotik potem to sploh ni zame. Vprašanje je tudi kako delujejo ti termostati tudi ko se olje ogreje je vprašanje koliko štroma še vleče, ko doseže nastavljeno temperaturo. Lajično bi rekel da cenejša ko je zadeva, manj je natančna in učinkovita. Pri tem mislim na to, kako natančen je termostat. Če ne bo prehuda zima, se bo dalo zdržat tudi samo s klimo. Že 20 let dela, pa ne vem, zakaj nebi še naprej.
Kar je popolnoma vseeno, ker nisi v laboratoriju, da bi ti naredilo zaznavno razliko ali je temperatura prostora 23,23454879 C ali pa nekje med 23 in 23,5 C.
Torej to ni nadomestek osnovnemu ogrevanju če prav razumem?
hmmm, le zakaj se človeštvo zajebava z centralnim ogravanjem, drvi, izolacijo, toplotnimi črpalkami in še miljon drugo neumnostjo, če pa poznamo električne radiatorje...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Legon ::
Thermotec kolikor je meni poznano se tudi zelo dobro prodaja vsaj pri nas. Gospod ima na zalogi po dva komada, pa še to pravi, da se dnevno spreminja zaloga. Pri nas jih je prodal že ogromno.
To kot otrok verjameš "gospodu" na besedo (častno prodajalsko!), ali imaš kak kredibilen vir?
Ja seveda da mu verjamem zakaj da mu nebi? Dokler še nisem napisal te teme mi je rekel: Če se boste odločili se morate hitro, ker je zdaj zimska sezona in se zaloga iz dneva v dan spreminja. Če nebi bilo tako bi mi verjetno rekel nekako v smislu: Ah saj vi se odločite v miru se ne mudi, zaloge je vedno dovolj. No iz tega sklepam, da je res ttako kot je rekel, da mu zaloga hitro poide.
ROFL, tole je pa res na nivoju petletnega otroka. Prodajalec ti to razlaga preprosto zato, ker je to prodajana taktika - FOMO (fear of missing out). Pač računa (po napisanem sodeč prejec upravičeno) na tvojo naivnost, da boš verjel tej pravljici in v strahu da ostaneš brez super duper radiatorja dal denar na mizo. Manj časa kot imaš za razmišljat, večja je verjetnost, da se boš impulzivno odločil za nakup, kar je pa tudi edino kar prodajalca zanima.
BCSman ::
Kateri je zmagovalec, najcenejši konvektorski ali najcenejši oljni radiator? Kako hitro segreje ni pomembno, ker je uporabljen za dogrevanje preko cele noči (vklapljanje in izklapljanje s termostatom).
Furbo ::
Najcenejši. Za v spalnico morda oljni, ker je tišji.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
energetik ::
Kateri je zmagovalec, najcenejši konvektorski ali najcenejši oljni radiator? Kako hitro segreje ni pomembno, ker je uporabljen za dogrevanje preko cele noči (vklapljanje in izklapljanje s termostatom).Oljni, vsekakor, ker je tih in ker se na njem ne žge prah.
vires in numeris
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ogrevanje na elektrikoOddelek: Loža | 6461 (3717) | Steinkauz |
» | Električni radiatorOddelek: Loža | 10099 (9323) | ;-) |
» | Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 37936 (22659) | energetik |
» | Ogrevanje na kalorifer ali plin (radiator) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 17466 (16476) | Vajenc |
» | Climastar Avant radiatorjiOddelek: Loža | 5719 (5335) | Moharsan |