Forum » Programiranje » Objava SaaS aplikacije za slovenske uporabnike
Objava SaaS aplikacije za slovenske uporabnike
#Mirko ::
Zdravo, razvijam SaaS aplikacijo, ki vključuje Android aplikacijo in REST API. Sem v fazi razvoja, ko že bolj poglobljeno razmišljam o možnostih objave aplikacije in ob tem odkrivam tudi več in več težav.
Aplikacija bo brezplačna, kar je mogoče rahlo čudno, saj gostovanje backend-a (REST API) ni brezplačno, a s tem sem seznanjen.
Prva težava, s katero sem se srečal, je priprava vseh potrebnih pravnih dokumentov, kot so Privacy policy in Terms of service. Za to sem že našel možno rešitev, saj obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo z ustvarjanjem le teh. Nikjer pa ne najdem zanesljivih informacij o gostovanju aplikacije samo za slovenske uporabnike. Predvidevam, da je moja odgovornost odvisna tudi od občutljivosti podatkov, ki so zapisani v bazi, zato sem registracijo in prijavo prenesel na zunanje podjetje Auth0. Tako baza vključuje le ID-je uporabnikov. Kako občutljiv je ta podatek po GDPR? Ali sem na ta način rešen pravne odgovornosti? Najbolj me namreč skrbi odgovornost za pravilno delovanje in posledice možnih udorov, saj nimam podjetja in tako za vse odgovarjam kot fizična oseba. Na pravne stvari se ne spoznam, zato prosim za nasvet.
Ima kdo kakšne izkušnje z ustvarjanjem in gostovanjem take aplikacije predvsem iz pravnega vidika?
Aplikacija bo brezplačna, kar je mogoče rahlo čudno, saj gostovanje backend-a (REST API) ni brezplačno, a s tem sem seznanjen.
Prva težava, s katero sem se srečal, je priprava vseh potrebnih pravnih dokumentov, kot so Privacy policy in Terms of service. Za to sem že našel možno rešitev, saj obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo z ustvarjanjem le teh. Nikjer pa ne najdem zanesljivih informacij o gostovanju aplikacije samo za slovenske uporabnike. Predvidevam, da je moja odgovornost odvisna tudi od občutljivosti podatkov, ki so zapisani v bazi, zato sem registracijo in prijavo prenesel na zunanje podjetje Auth0. Tako baza vključuje le ID-je uporabnikov. Kako občutljiv je ta podatek po GDPR? Ali sem na ta način rešen pravne odgovornosti? Najbolj me namreč skrbi odgovornost za pravilno delovanje in posledice možnih udorov, saj nimam podjetja in tako za vse odgovarjam kot fizična oseba. Na pravne stvari se ne spoznam, zato prosim za nasvet.
Ima kdo kakšne izkušnje z ustvarjanjem in gostovanjem take aplikacije predvsem iz pravnega vidika?
Karen ::
Če nimaš podjetja, pa izvajaš (pridobitno) dejavnost, je to v vsakem primeru delo na črno (četudi so določene storitve brezplačne). Zakonodaja dovoljuje gospodarsko dejavnost samo v eni izmed pravnoorganizacijskih oblik (glej Zakon o gospodarskih družbah). Drugače imamo izkušnje - v vsakem primeru si odgovoren za podatke, malomarnost pri uporabi, varstvo osebnih podatkov ipd.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | GDPR, se ze veselite? :) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Omrežja in internet | 95355 (67462) | Mikrohard |
» | JS frameworks: knockoutJS, angularJS, react, ...Oddelek: Programiranje | 7317 (4162) | kuall |
» | AJPES kot najbolj transparentni državni organ javno objavil vse svoje registre (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Novice / Varnost | 132381 (97614) | AndrejO |