» »

Mini PC namesto Raspberry Pi (4)

Mini PC namesto Raspberry Pi (4)

twom ::

Na enem Raspberry Pi 4 sem imel Kodi predvajlnik, na drugem pa pi-hole, začasno tudi smart home, pa bookstack.

Deluje čisto solidno, edino pi-hole moram vsake tri mesece na novo namestit, ker izgleda iztroši SD kartico. Ker sem se tega naveličal, sem vzel eno AMD plato (cca 45 W TDP).

Kaj predlagate namesto Raspberry Pi? Recimo da bi kupil 4 take mini računalnike, po enega za pi-hole, bookstack, smart home server, kodi.
Se pravi... za manj kot 100 EUR na računalnik (z napajalnikom, ramom in diskom), pa da je "solidno" zmogljiv, pa seveda nizka poraba.

p.s. services se tepejo med seboj, saj se jih da namestit na en ubuntu, samo se mi ne da toliko "telovadit" in googlat, grem raje gobe nabirat na sončen dan

hojnikb ::

Če je tista amd masina vsaj napol spodobna, zvirtualiziraj tiste 4 mini pcje, k jih mislis kupit. Ker to je sicer res debilizem brez primere za doma.
Al pa docker.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Frgazor ::

Jaz sem vso pi in druščina solato pospravil v predal in iz predala vzel odsluženega nuca (i5 7gen - 15w tdp, 16gb ram, 240gb ssd). Gor sem dal proxmox s kupom virtualk in pokriva vse potrebe (docker, adguard, wireguard, home assistant, openwrt (da je lahko kištica še kot dodaten access point za iot zadeve) itd, itd.). V eni virtualki z 8gb rama je celo windows server 2022, da služi kot remote office inštalacija za vso družino.

Za kodi se pa tudi naredi virtualko pa gpu passthrough in je problem rešen.

thramos ::

https://www.aliexpress.com/item/1005005...

N100 16G 512G je bil marca 130 €.

Pa seveda ne rabiš štirih.

hojnikb je izjavil:

Če je tista amd masina vsaj napol spodobna, zvirtualiziraj tiste 4 mini pcje, k jih mislis kupit. Ker to je sicer res debilizem brez primere za doma.
Al pa docker.
Nisem razmišljal v to smer, ker ne poznam virtualizacije. Pa se mi je zdelo bolj enostavno, da če se mi kaj usuje (ko se igraš z Linuxom), preprosto naložim nov sistem na skoraptan računalnik...

Frgazor je izjavil:

Za kodi se pa tudi naredi virtualko pa gpu passthrough in je problem rešen.
Kodija sicer na rabim več, ker sem ga inštaliral na android TV. Se bom pa poigral v eni vrtualki.

Frgazor je izjavil:

Jaz sem vso pi in druščina solato pospravil v predal in iz predala vzel odsluženega nuca (i5 7gen - 15w tdp, 16gb ram, 240gb ssd). Gor sem dal proxmox s kupom virtualk in pokriva vse potrebe (docker, adguard, wireguard, home assistant, openwrt (da je lahko kištica še kot dodaten access point za iot zadeve) itd, itd.). V eni virtualki z 8gb rama je celo windows server 2022, da služi kot remote office inštalacija za vso družino.
Kaj pa naložim gor za osnovni sistem? Ubuntu?

thramos je izjavil:

https://www.aliexpress.com/item/1005005...

N100 16G 512G je bil marca 130 €.

Pa seveda ne rabiš štirih.
Nimam nič proti še kakšnemu predlogu :)

abazuu ::

Jaz bi vzel neki v smislu Dell OptiPlex 3050 SFF, HP PRODESK 600 G3 SFF rabljeno za cca 100€ npr. I5 6/7. gen pa 8 oz 16gb rama... to je pomoje max kar lahko dobiš za ta denar. Pa še nadgradljivo je.

hojnikb ::

Nisem razmišljal v to smer, ker ne poznam virtualizacije. Pa se mi je zdelo bolj enostavno, da če se mi kaj usuje (ko se igraš z Linuxom), preprosto naložim nov sistem na skoraptan računalnik...

Pri virtualkah je to še bistveno lazje...
#brezpodpisa

DamijanD ::

twom: preden se igraš, na virtualizaciji shraniš stanje (snapshot) in če kaj zafrkneš, se lahko v sekundah vrneš nazaj na stanje pred igranjem...

Frgazor ::

twom je izjavil:

proxmox, vmware esx ali kaj podobnega

proxmox

proxmox

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Frgazor ()

Frgazor je izjavil:

twom je izjavil:

proxmox, vmware esx ali kaj podobnega
Inštaliral sem proxmon. Dostop mi je nastavilo preko web browserja na 192.168.100.2:8006. Pri inštalaciji je bil računalnik vključen s kablom v 192.168.1.0/24 mrežo, dhcp na pi-hole.

S prenosnikom v 192.168.1.0/24 mreži sedaj ne morem dostopat do proxmoxa na 192.168.100.2.

Kaj sem naredil narobe?

twom je izjavil:

Kaj sem naredil narobe?
Sem še enkrat naložil sistem. Sedaj je IP naslov v 192.168.1.0/24 vlanu. Od kje je taprvič dobil 100 mi pa ni jasno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PiHole (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
607281 (1613) Geho
»

Domači VPN (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12724353 (10201) Daniel
»