» »

Ad Sense zaslužek

Ad Sense zaslužek

Route66 ::

Recimo en namišljen primer: Na X že nekaj mesecev služim približno 300€ na mesec (Ad sense sharing), zdaj pa se mi porajajo naslednja vprašanja:

- Pod katero kategorijo spada tovrstno delo oziroma zaposlitev? To verjetno ne spada pod Marketing saj ne prodajam oziroma promoviram nobenega izdelka.
- Zanima me kako je z davki in plačevanjem prispevkov. Prispevki so trenutno okoli 460€ kar pomeni da če bi se prijavil kot samo zaposlena oseba bi bil zdajle v minusu.
- Recimo X nakazuje denar na "Stripe" ki je omogočen tudi v Sloveniji. Zanima me kako bi potem lahko ta denar nakazal na bančno kartico in ali bi FURS imel pravico posegati v moj "Stripe" račun.
- Zanima me (tisti ki se dejansko spoznate na te stvari in to počnete) kako ostali v takšnem primeru vse skupaj opravljate. Ali se prijavite kot "part time" in s tem plačujete manj prispevkov?
- Ali je tovrstno delo sploh obdavčeno v Sloveniji? V ZDA imajo obrazec 1099 (Form 1099) kjer ti ga pošlje Stripe v primeru da si zaslužil več kot 600$. Kako je s tem pri nas?

Recimo en scenarij: Recimo da nekdo nekaj mesecev nazaj zasluži svoj prvi Evro preko "Ad Sense" in ker je vsak začetek težak se denar po navadi začne kopičiti šele nekaj mesecev kasneje oziroma skozi daljše obdobje. Če bi to potem želel recimo prijaviti kot svoje delo, ali to pomeni da bi jaz recimo moral plačati prispevke vse za nazaj, tudi za tisti prvi mesec v katerem sem recimo zaslužil 10$. Kako to poteka? Vse skupaj je precej nerazločno obrazloženo.

Bilo bi neumno da bi se nekdo takoj na začetku prijavil kot samo zaposlen, sploh ker ne veš ali boš na začetku sploh kaj zaslužil medtem ko moraš ti prispevke začeti plačevati takoj na začetku? Kako ostali to počnete? Ali prijavite svojo obrt šele pote ko nekaj zaslužite ali to storite takoj in se potem jasno tudi takoj v minusu?

Zaenkrat se mi zdi brez veze prijavljati karkoli glede nato da je zaslužen manjši od prispevkov in bi bil tako pravzaprav v minusu.

------------------------
Pa prosim samo resni, vem da so takšne teme izjemno delikatne in da se po navadi vsuje en kup tistih ki o teh stvareh nimajo pojma zato prosim samo tisti ki se s podobnimi stvarmi ukvarjate. Hvala.

fikus_ ::

Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fikus_ je izjavil:

Poglej to

https://www.gzs.si/zbornica_racunovodsk...

Hvala ti za tole. Ali se ti morda s takšnimi stvarmi ukvarjaš?

Kot kaže je potrebno potem plačati vse za nazaj kar pomeni da če si recimo prvi dolar zaslužil 10 mesecev nazaj in si potem vsak mesec zaslužil v povprečju 200EUR si po desetih mesecih v veliki luknji ker:

10 mesecev:

200x10 = 2000EUR Zaslužek
460x10 = 4600EUR Prispevki

Ko potegneš črto si pravzaprav dolžan 2600EUR. Ali to prav razumem 8-O. Davek na zaslužek zgoraj tudi nisem vračunal kar pomeni da si verjetno potem še v večjem minusu? Ali jaz to prav razumem? 8-O

Ali to samo pri nas tako močno komplicirajo? V ZDA imaš toliko ljudi ki služi na račun Ad Sense (YouTube, Google, X, TikTok) pa ni videti da bi imeli podobne probleme, kajti če imajo pri njih podobno kot pri nas potem se ti tega niti ne splača. Se nebi čudil če bi bila Slovenija spet poseben primer kjer ti poberejo čim več.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Route66 ()

bm1973 ::

Nekaj napiši kar je dovolj blizu, saj to nihče ne preverja...

Razen, če izbereš nekaj kar zahteva obrtno dovoljenje...

BTW. za sestavljanje računalnikov zahtevajo obrtno dovoljenje.

bm1973 je izjavil:

Nekaj napiši kar je dovolj blizu, saj to nihče ne preverja...

Razen, če izbereš nekaj kar zahteva obrtno dovoljenje...

BTW. za sestavljanje računalnikov zahtevajo obrtno dovoljenje.

Kaj si želel povedati s prvo alinejo?

Jaz razumem da je potrebno plačevati prispevke in s tem nimam problema, problem je samo ker ga moraš plačati takoj ko zaslužil 5 dolarjev kar se mi zdi povsem nerealen pogoj in scenarij kajti potem je vsak v minusi in to vsaj nekaj mesecev predno ti uspe vsaj pokriti stroške.

Kaj se zgodi v primeru da recimo objavljaš posnetke na YouTube in recimo resno zaslužil vendar se potem odločiš da ne boš več objavljal posnetkov ampak ti kljub temu še vedno služiš zaradi "evergreen" posnetkov ampak ti se s tem recimo nič več ne ukvarjaš. Kaj pa potem? Ali je potem še vedno potrebno plačevati prispevke? Dejansko poznam veliko primerov kjer še danes služijo na račun posnetka ki so ga objavili recimo leto dni nazaj, kljub temu da so nehali objavljati na YouTube. Kako pa potem to zgleda?

Bolj normalno in logično bi bilo da začneš plačevati prispevke šele takrat ko dejansko zaslužil dovolj da si sposoben to plačevati. Se pravi takoj ko na mesec zaslužil vsaj 500EUR in ti potem plačaš prispevek, ne pa da ti že takoj pri nuli začnejo s prispevki. To se meni zdi nelogično in s tem samo izpodbijajo kakršnokoli samo zaposlitev in posledično tudi kreativnost in še en kup ostalih stvari. Kot da je edina opcija 8 urni delovnik medtem ko vse ostalo ne pride vpoštev?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Route66 ()

Sparkxl ::

Kot si ugotovil, ni tu nič logičnega. Pri tako malih zneskih bi jaz probal najti obvoz, ker ta sigurno obstaja. Recimo najdi način, da ta denar spraviš na kripto borzo. Mnoge imajo debitne kartice, s katerimi normalno plačuješ vsepovsod, za furs pa je nevidna.
Še bolj radikalna ideja je bančni račun v bosni. Ta za furs ne obstaja

velikBrokoli ::

Pa saj tudi za te tri jurje te ne bodo lovili.. kot si že sam ugotovil, se ti preko s.p.ja ne splača, razen če boš popoldanskega normiranca odprl (predvidevam, da si redno zaposlen).

Ali pa se narediš neumnega in nič ne prijaviš, če te pa kdaj dobijo, pa prijaviš in plačaš za nazaj davke, jebiga.

SloTechCEO ::

služim redno s adsense že četrto leto, šel sem čez vse napake kar lahko ko pride do nakazila zato ker v tej državi nima noben pojma kako to deluje, vključno s računovodstvi. Tisti, ki pa vejo, pa nočejo povedati, ker je to praksa Slovenca
Zgodilo se bo naslednje:
-Najprej boš moral vložiti davčno rezidenco v Adsense, kjer ti bodo zračunali, da kot državljanu Slovenije vzamejo samo 5-10%. To je denar, ki ga vzamejo preden si ga nakažeš na bančni račun.
- Bančni račun jih zanima samo da je Slovenski, 24ega nakažejo, lahko nakopičen denar lahko pa vsak mesec. Kot priporočilo od računovodje si nakazuj vsak mesec, ker še vedno ti google nakaže vsak mesec na Adsense in to že šteje kot prihodek - tako moraš potem tudi pokazati ko oddajaš napoved dohodnine.
- Spravljaj si vsak račun, ki ti ga izda Google (ko ti nakaže dobiš pdf za vsak mesec ko ti nakažejo), ker boš moral to priložiti k napovedi dohodnine saj si kot državljan RS upravičen do vračila davka, ki ti ga vzamejo v US.
- Vsak mesec izdaš račun googlu, ki ga nikamor ne nasloviš dobesedno, samo imej ga. Osebno sem opazil, da furs zadošča že tisti izdani računi ki ti jih google na Adsense da.
- Če si boš izplačeval na osebni račun kot fizična oseba boš državi dal 50% - priporočam da odpreš normirani sp oz. najboljše: popoldanski sp (če to narediš preko koga drugega potem moraš v google adsense vložiti njegove podatke kot davčni rezident)
- Do marca moraš oddati napoved dohodnine, ampak google adsense šele 13. ega marca izda njihov finančni report 1099, ki ga nato priložiš naknadno preko edavkov. Gor je napisano koliko si plačal US in iztega furs upraviči znesek, ki so ti ga vrnili. Opozarjam da te bodo tukaj jubilejno klicali, četudi jim vse priložiš in obrazložiš na edavkih zato ker v Sloveniji nimajo pojma zakaj se sploh gre. In vsakič te bo klical nekdo drug iz drugega konca države in ubistvu se spremeniš ti v davčnega poznavalca, ki davčnemu organu razlaga, kako te stvari delujejo... Bizarno. Ampak na koncu ugotoviš da so na drugi strani telefona samo ljudje, ki rabijo pocahnat na računalniku da je vse okej in če imaš ta 1099 form is US ter vseh 12 računov od adsense nakazil je uredu.
- Vsak začetek je težak sploh kot SP. Denar je lahko majhen in izgine, lahko je skos majhen, lahko pa jutri naraste 10x. To je super zadeva Youtuba ali spletne strani.

alešhojs ::

Pri vsem tem mi vseeno ni jasno, kako da so te stvari za naš FURS taka megla?

V Sloveniji je ne glede na majhnost države verjetno na stotine strani, ki imajo dovolj obiskovalcev, da od tega nekaj zaslužijo. Kako imajo pa recimo to urejeno na 24ur.com, Medover.net ter raznorazni popularni blogi in podobno?

SloTechCEO ::

Pitaj boga, verjetno imajo kot podjetja ki spadajo pod večje pravne strukture te stvari drugače označene v računovodstvu.
Možno da to tudi sprašujejo zato ker so mi dodeljeni ljudje, ki pregledujejo fizične osebe in ne pravne.

a_borlak ::

Ok, pri meni so zneski res smešni, prvič sem letos prišel do 70€, če bo sreča morda letos še enkrat 70€. Popravite me, ampak do 1.000€ naj ne bi bila panika ali je tudi tu potrebno dati čez gornji postopek?

pero50 ::

kaj pa popoldanski s.p. cca 90€ prispevkov, dejavnost bi pa rekel, da služiš to z youtubom, tako da bi pač nekaj kot videoprodukcija ali kaj takega?

moraš biti pa zaposlen nekje drugje, drugače ne moreš odpreti popoldanca.

ena opcija pa če imaš kolega ki ima firmo, pa preko njega preko kake pogodbe to urediš.

krneki ::

Jaz sicer od AdSensa že nekaj let ne dobivam skoraj nič, ampak vseeno pride nekaj sto eur od mediacije. AdSense v bistvu zelo slabo plača in mediacija se v zelo redkih primerih obrne v korist Adsensa. No v glavnem, najenostavnejši način je, da prihodek od Adsensa obesiš na S.P. (73.120 Posredovanje oglaševalskega prostora). Izstaviš račun na Google Ireland Limited (itak ga ne rabijo, ampak je samo za FURS) in čao. Na Googlovem Payments profile moraš pa vsake toliko časa izpolnjevat razne Tax related zadeve (za brazil, ireland, taiwan, USA itd..).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube prihodki (Google Adsense)

Oddelek: Loža
131590 (623) wwwampy
»

Prenakazilo iz Paypala (Zaslužek z Youtubom) (strani: 1 2 )

6018084 (15768) čuhalev
»

Neplačevanje, tako kot tudi plačevanje davkov, v obeh primerih gre za delo na črno?

Oddelek: Problemi človeštva
385207 (4317) M.B.
»

Kako najceneje ponuditi storitev? (strani: 1 2 )

5011454 (9339) Invictus

Več podobnih tem