Forum » Loža » Ste kdaj šli delat v firmo, kjer ste ponudbo za zaposlitev sprva zavrnili?
Ste kdaj šli delat v firmo, kjer ste ponudbo za zaposlitev sprva zavrnili?
enemon ::
Se pogosto dogaja, da nekdo iz določenih razlogov ne sprejme ponudbe za zaposlitev, nato pa se čez nekaj časa situacija spremeni in se nato dogovorijo o zaposlitvi? Kako podjetja gledajo na to, da jih nekdo, ki je sprva zavrnil ponudbo za zaposlitev, pokliče in vpraša, če je pozicija še vedno odprta? Ste imeli kdaj take izkušnje?
avtek ::
Pri nas (velika firma) te ne vzamejo, če si že kdaj zavrnil :) Zakaj, ne vem...verjetno ego, ja.
Blinder ::
Enkrat sem sprejel delo pri firmi A in zavrnil pri firmi B. Čez čas sem kontaktiral firmo B glede možnosti zaposlitve, niso odpisali. Zanimivo, kako nekdo v firmi da svojemu egu prednost pred dobrobitom firme.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
fikus_ ::
Bolj se gre za to, na kakšen način si zavrnil ponudbo, kaj je vzrok. Če je bila plača (čisto ok razlog s strani delojemalca), potem lahko ponudnik zaposlitve gleda na tebe, da samo iščeš samo višjo plačo, tvojih sposobnosti sicer ne pozna in lahko domneva, da na drugem delovnem mestu niso (bili) zadovoljni s tabo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
feryz ::
Kakšen ego?
Če nekoga pošlješ v kurac, ker ni dober ali karkoli drugega, ne moreš kasneje obrniti ploščo.
Če ti ne sede, ti ne sede. Ne včeraj, ne danes, ne jutri.
Če nekoga pošlješ v kurac, ker ni dober ali karkoli drugega, ne moreš kasneje obrniti ploščo.
Kakšen ego?
Lahko se ti spremenijo osebne okoliščine. Recimo, takrat si rabil delo od doma, ker si moral biti blizu bolnega družinskega člana ipd.
V življenju ni "undo" funkcije, ne moreš še enkrat začeti igre, ki si jo izgubil, lahko samo začneš novo igro igrati, tokrat malo drugače.
Hmmm, firma tega ne more vedeti ali preveriti. Tudi jim ni treba.
Si jih pač zavrnil. Ko ti kuzla v rit skače kasneje, ti jo pa tudi ne bodo odnašali.
Tako nekako se razmišlja.
Si jih pač zavrnil. Ko ti kuzla v rit skače kasneje, ti jo pa tudi ne bodo odnašali.
Tako nekako se razmišlja.
Po drugi strani pa je vse biznis. Razen če kdo dejansko jemlje stvari osebno, kar pa seveda ni dobro za biznis.
Lahko se ti spremenijo osebne okoliščine. Recimo, takrat si rabil delo od doma, ker si moral biti blizu bolnega družinskega člana ipd.
Če si jim to povedal kot razlog, ga bodo zelo verjetno razumeli, ni jim pa potrebno.
No, ko sem jaz firmo kupil je bilo v komerciali 7 ljudi. Počasi se je to zreduciralo na 3.
Ko smo trije počasi začeli pregorevati, še posebej zato, ker je prej 7 ljudi delalo okrog 1,5 mio letno, trije pa delamo od 2 do 2,5 mio letno, smo družno ugotovili, da je to vseeno malo preveč za tri ljudi.
Zato smo se začeli ozirati naokrog. Od štirih, ki so obupali, bi kasneje trije radi prišli nazaj. Če je bila ob nakupu firma v krizi in v kurcu, tudi zaradi "učinkovitosti" prejšnjega tima, je danes popolnoma drugačna.
Ampak smo se tistim treh, čeprav vse znajo in zmorejo, lepo zahvalili in vzeli frišno punco v službo, iz drugega foha. Kakšno leto bo rabila, da pride na obrate, ampak je bolje tako. Če za stare obraze firma v krizi ni bila dobra, ni nobenega razloga, da bi bila zdaj, ko je popolnoma druga pesem.
Pa ni ne zamere ali česa podobnega. Golo dejstvo.
Ko smo trije počasi začeli pregorevati, še posebej zato, ker je prej 7 ljudi delalo okrog 1,5 mio letno, trije pa delamo od 2 do 2,5 mio letno, smo družno ugotovili, da je to vseeno malo preveč za tri ljudi.
Zato smo se začeli ozirati naokrog. Od štirih, ki so obupali, bi kasneje trije radi prišli nazaj. Če je bila ob nakupu firma v krizi in v kurcu, tudi zaradi "učinkovitosti" prejšnjega tima, je danes popolnoma drugačna.
Ampak smo se tistim treh, čeprav vse znajo in zmorejo, lepo zahvalili in vzeli frišno punco v službo, iz drugega foha. Kakšno leto bo rabila, da pride na obrate, ampak je bolje tako. Če za stare obraze firma v krizi ni bila dobra, ni nobenega razloga, da bi bila zdaj, ko je popolnoma druga pesem.
tony1 ::
Se pogosto dogaja, da nekdo iz določenih razlogov ne sprejme ponudbe za zaposlitev, nato pa se čez nekaj časa situacija spremeni in se nato dogovorijo o zaposlitvi? Kako podjetja gledajo na to, da jih nekdo, ki je sprva zavrnil ponudbo za zaposlitev, pokliče in vpraša, če je pozicija še vedno odprta? Ste imeli kdaj take izkušnje?
Seveda. Tako sam sem šel iz firme in prišel nazaj in firma me je ruknila na cesto in kasneje spet zaposlila. Sedaj recimo delam v firmi, kjer smo se eno leto nazaj na razgovoru s teto iz kadrovske grdo gledali (in so me oni odpikali), eno leto kasneje so pa spet iskali, in bili dovolj razumni, da so na razgovor poslali drugo žensko; vse smo se zmenili b.p. - ker rabijo kader, ki kaj zna, in ima to prednost pred zamerami.
Resni ljudje iz tega ne bodo kuhali zamere (nothing personal just business), bolj zamerljivi pa postanejo presenetljivo kooperativni, ko se zgodi konjunktura in je dobiti kader postalo zelo, zelo težko.
Skratka, mirno oddaj prijavo za delo, izgubiti nimaš kaj.
Mato989 ::
Jaz se spomnim da ja na eni moji firmi ene par folka odšlo in prišlo po nekaj časa nazaj (eni 3je od 20+ ki so odšli v roku 2 let kar sem bil tam...) ampak večina jih je odšla zaradi želje po drugačnem delu in bolj zanimivih projektih ne zaradi kregarije itd...
No vse so vzeli nazaj
Sam osebno nikoli ne bi šel na prejšnjo firmo nazaj, razen če bi me finančno stimulirali... večinoma sem odšel iz večine firm ravno zaradi financ.
No vse so vzeli nazaj
Sam osebno nikoli ne bi šel na prejšnjo firmo nazaj, razen če bi me finančno stimulirali... večinoma sem odšel iz večine firm ravno zaradi financ.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Magic1 ::
No, ko sem jaz firmo kupil je bilo v komerciali 7 ljudi. Počasi se je to zreduciralo na 3.
Ti pač delaš v upanju, da ti bodo zaposleni delali ekstra (ali zastonj), če zagusti. Če jih v dobrih časih temu primerno stimuliraš, je to še nekako razumno. Vendar večina slo. podjetnikov izkoristi delavce na polno in če zagusti, odnesejo delavci kratko. Torej neteguje se jih v dobrih in slabih časih.
Magic
E? Kva bluziš? Kakšno zastonj!?
Ko sem kupil firmo, so imeli zaposleni plačo. To je vse. O nobeni lojalnosti ali podobnih nebulozah ne govorimo.
Moja krivda je edino ta, da se je od takrat vsaj podvojila. Plus vse ostale bonitete.
Ko sem kupil firmo, so imeli zaposleni plačo. To je vse. O nobeni lojalnosti ali podobnih nebulozah ne govorimo.
Moja krivda je edino ta, da se je od takrat vsaj podvojila. Plus vse ostale bonitete.
Če si dajel zaposlenim toliko, da dobijo za vsakem vogalu več in je firma hkrati v rdečih številkah, je velika verjetnost, da bodo naenkrat ostali brez službe, in hkrati brez plačila za par mesecev. Mogoče niso verjeli, da boš ti uspešen in so raje reskirali drugje. Ti si se tudi na slepo odločil, da boš raje novi zaupal in jo leto uvajal, kljub temu, da ti gre lahko na koncu leta na porodniško... Pač odločitve, vsak ima svoje. Ni nujno, da so vedno vse najboljše. Sej verjetno jih tudi ti ne plačuješ sedaj dvojno zaradi dobrega srca, vendar ker delajo duplo in si res ne moreš privoščit še kakšnega odhoda.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
PersonaRuda ::
Ne še, me pa dnevno gnjavi, naj to uredim.
Ampak saj veste, "svakog gosta ima jednom dosta".
Ni apetitlih, da se gledaš noč in dan, malo mora biti tudi pavze vmes.
Da bi pa samo na spisku za plačo bila, je pa vseeno malo prehudo.
Ampak saj veste, "svakog gosta ima jednom dosta".
Ni apetitlih, da se gledaš noč in dan, malo mora biti tudi pavze vmes.
Da bi pa samo na spisku za plačo bila, je pa vseeno malo prehudo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
kixs ::
Ce js cakam tri leta na odgovor o reklamaciji, bi rekel, da je se vedno premalo ljudi. Sicer mi ze dol visi, ampak taksno je dejstvo.
Sej vedno dodas... naredis pa nic. Ampak glede na tvojo uslugo seveda ne kompliciram kot bi verjetno marsikdo. Se mi zdi pa vseeno neprofesionalno pa usluga gor ali dol.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
Samo nastavljam ogledalo.
Ce se ne oglasis na telefon. Na mail nobenega odgovora. Res profi firma.
Ce se ne oglasis na telefon. Na mail nobenega odgovora. Res profi firma.
paradajzos ::
Vse je mogoče. Sam sem imel primer, ko se s potencialnim delodajalcem nismo mogli zmeniti za plačo in sem poskusno začel delati pri drugem delodajalcu, nakar me je potencialni delodjalec poklical in pristal na višjo plačo, če pridem k njim.
Blinder ::
Enkrat sem sprejel delo pri firmi A in zavrnil pri firmi B. Čez čas sem kontaktiral firmo B glede možnosti zaposlitve, niso odpisali. Zanimivo, kako nekdo v firmi da svojemu egu prednost pred dobrobitom firme.
pomemben podatek tle je, da so ignorirali moje sporočilo. Torej, je šlo res za ranjen ego
99.991% of over-25 population has tried kissing.
D3m ::
Misliš?
Lahko, da so dobili kader ali pa nimajo časa. Zakaj takoj izgovor o ranjenem egotu.
Lahko, da so dobili kader ali pa nimajo časa. Zakaj takoj izgovor o ranjenem egotu.
|HP EliteBook|R5 6650U|
paradajzos je izjavil:
In si šel k njim?
Ja. Precej dobra odločitev.
Poznam identično zgodbo od kolega. Delal v firmi. Želel višjo plačo. Ni dobil. Našel drugo identično službo in povedal šefu, da ostane, če enači plačo. Je ni. On odide. Čez mesec ali dva (pozabil točno) ga kliče bivši šef in prosi, da pride nazaj in mu ponudi še malo višjo plačo kot jo je imel v tej novi firmi. In se vrne, ter še danes dela v tej firmi za višjo plačo.
eEdbM ::
Ne, je pa bilo nekoč kar nekajkrat, da se je šlo iz firme, kjer se je najprej zaposlitev sprejelo :D
Nikonja ::
PersonaRuda je izjavil:
paradajzos je izjavil:
In si šel k njim?
Poznam identično zgodbo od kolega. Delal v firmi. Želel višjo plačo. Ni dobil. Našel drugo identično službo in povedal šefu, da ostane, če enači plačo. Je ni. On odide. Čez mesec ali dva (pozabil točno) ga kliče bivši šef in prosi, da pride nazaj in mu ponudi še malo višjo plačo kot jo je imel v tej novi firmi. In se vrne, ter še danes dela v tej firmi za višjo plačo.
To se sliši bolj kot "sm slišal od prijatla" kateri dejansko ne obstaja. Ne vidim smiselnega razloga da te firma pokliče nazaj potem ko si dejansko izsiljeval večjo plačo, še dovolj drugih sposobnih je na trgu dela! Takima sam poveš hvala in adio, če že ne znajo normalno opravičit svojo zahtevo za večjo plačo.
eEdbM ::
To se sliši bolj kot "sm slišal od prijatla" kateri dejansko ne obstaja. Ne vidim smiselnega razloga da te firma pokliče nazaj potem ko si dejansko izsiljeval večjo plačo, še dovolj drugih sposobnih je na trgu dela! Takima sam poveš hvala in adio, če že ne znajo normalno opravičit svojo zahtevo za večjo plačo.
Meni se ne zdi nemogoče, najbrž ni šlo samo za tehnološka znanja ampak kakšne hidden features, stranke, in to. Seveda je vsak pogrešljiv ampak pač ne takoj.
Jaz pa vem za primer, ko je človek odšel iz firme, ker se ne pustijo iziljevat, ko jim je povedal, da je dobil v podpis delo za boljše plačilo. Zdaj dela za njih preko popoldanca in zasluži poleg svoje nove (dobre) redne plače še toliko ekstra, kot je prej. Seveda je na voljo mnogo manj ur za to podjetje. Na koncu trg pove, koliko je kdo vreden.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
tony1 ::
"še dovolj drugih sposobnih je na trgu dela!"
Spet eden, ki že tako dolgo tišči glavo v pesku, da ni mogel obrniti koledarja iz leta 2012. Kadra ni.
Spet eden, ki že tako dolgo tišči glavo v pesku, da ni mogel obrniti koledarja iz leta 2012. Kadra ni.
Koraaz ::
Kadra je dovolj. Težava nastane, ker vsi pričakujejo, da bodo dobil človeka z doktoratom, 10 let izkušnjami, ki bo že 1. dan samostojen in bo delal za minimalca.
Enostavno imajo delodajalci previsoka pričakovanja, namesto, da bi se prilagodili trgu in kdaj koga tudi uvajali ali izobraževali iz nule.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Koraaz ()
Invictus ::
Jaz pa vem za primer, ko je človek odšel iz firme, ker se ne pustijo iziljevat, ko jim je povedal, da je dobil v podpis delo za boljše plačilo. Zdaj dela za njih preko popoldanca in zasluži poleg svoje nove (dobre) redne plače še toliko ekstra, kot je prej. Seveda je na voljo mnogo manj ur za to podjetje. Na koncu trg pove, koliko je kdo vreden.
Tega je kar nekaj...
Ali pa firma preprosto pusti, da neka aplikacija živi, noben je ne vzdržuje. Pač gre dokler gre...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
SambaShare ::
PersonaRuda je izjavil:
Ti si se tudi na slepo odločil, da boš raje novi zaupal in jo leto uvajal, kljub temu, da ti gre lahko na koncu leta na porodniško...
Nič se ni na slepo odločal. Njegova je pustila šiht kot učiteljica in se zaposlila v družinskem podjetju.
Plot twist .
PersonaRuda je izjavil:
paradajzos je izjavil:
In si šel k njim?
To ni kolega od kolega, ampak kolega iz prve roke s katerim se občasno videvam in tudi grem na kako pijačo. Zdaj, če ne verjameš, mi je čisto vseeno, ne mislim te prepričevati. Ni pa delal niti prej za minimalca, niti ni opravljal trotl-ziher dela katerega se lahko priučiš parih dneh ali mesecu dni, prav tako ni iz IT foha. Je pa pridna mravlja, pedantna, ki dobro opravlja svoje delo, kjer so možne napake in reklamacije v škodo firme, katerih pri njemu skoraj da ni oz. so res minimalne. In danes dela v isti firmi za dosti lepši denar kot prej, preden je odšel k drugi firmi. V tem času ko pa njega ni bilo, pa ni dobil novega delavca hkrati pa je posel rastel (naročila so se povečevala) in ni podjetje bilo zmožno vsega tega narediti v doglednem roku.
Nihče ni "nepogrešljiv", a posledico so lahko različno intenzivne. Izgube so lahko hitro za par letnih plač zaradi odhoda določene osebe, ali celo propad firme. Ne da vse vsake reklamacije rešit po feryz-ovo in preprosto ignorirat. Včasih je treba zrihtat zadevo ali pa vrnit denar in če nimaš osebe, ki bi znala je hudič.
Magic
Nihče ni "nepogrešljiv", a posledico so lahko različno intenzivne.
Se strinjam. On je samo izkoristil situacijo, da je delo rastlo, kadra pa bilo premalo, sploh za poklice, kjer moreš znat uporabljat glavo in biti zbran, ter željan delat, kar je pri današnji mlajši generaciji redkost, ko samo študirajo, če je kaj novega priletelo na fb ali tik tok.
In ravno na račun povečanega obsega dela in premalo kadra so se plače v MB in okolici po letu 2022 fajn popravile. Če je prej bila nekje +50% do +70% višja plača v LJ, je še danes samo nekje do +30% razlike v korist LJ. Ob predpostvaki, da pa so nepremičnine nekje -40% do -50% cenejše, se je standard v MB z okolico po letu 2022 fajn popravil in se je dalo lepo pogajat za plače. Tudi sam sem se, ker se šef ni spomnil oz. je mislil zakaj bi dal, če pa nič ne reče, te že je zadovoljen in mu dajem dovolj. Več kot 10 let nazaj pa si lahko bil srečen, da nisi šihta izgubil in nisi upal črhnit za višjo plačo. No danes, pa se je situacija obrnila. Služb kot listja in vsak, ki si ne izbori višje plače si je sam kriv.
biserx ::
Moja izkušnja. Kakšni 2 leti nazaj, še v času korone sem imel s večjim podjetjem razgovor ter nato še enega s "team-leiterjem". Nato so mi še poslali nek mini job naj ga v 24h rešim ter jim pošljem. To naredim, ni bilo nobenega odgovora o sprejetju/zavrnitvi in sem jim tako poslal račun za moj čas/storitve. No ni bilo ne odgovora, ne plačila.
Hudobec82 ::
V velikih firmah, ki majo ponavad zrelo kadrovsko službo, je povsem normalno, da daš odpoved, greš za pol leta nekam in prideš nazaj. Še veseli so te.
paradajzos ::
potem ko si dejansko izsiljeval večjo plačo
Temu se reče pogajanja. Saj veš, da ti ni treba sprejeti vsake ponudbe, ki jo dobiš na pogovoru za službo, ne? Pač rečeš ne hvala, vaša ponudba mi ne odgovarja, ker je plačilo prenizko, če je atmosfera prava, lahko poveš koliko bi to plačilo moralo biti, da bi sprejel ponudbo in potem je druga stran na potezi, lahko tudi če dva meseca, če te to takrat še zanima.
Ne vem, kdo temu reče "izsiljevanje večje plače", nič laskavega mi ne pride na misel...
Bilo je eno obdobje, ko so delodajalci imeli zelo smešne ideje o tem, koliko naj bi plačali za visoko izobražen kader in do spodobne plače si lahko prišel samo z menjavo službe in pri tem z licitiranjem med več delodajalci. Potem so bili skoki zelo konkretni.
Mato989 ::
Ja eni še kar živijo v letu 2013 in 2014 ko sem takrat šel rečt da smo premalo plačani sem dobil pod nos da jih zunaj 100 čaka da me zamenja če mi kaj ni všeč... no danes ne čaka noben in je občutek odličen!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
WhiteAngel ::
Meni se zdijo IT službe bolj fleksibilne. V smislu, da če se vrtiš, ne vem, v blockchain vodah v Sloveniji, se z vsemi na približno poznaš in jih videvaš po crypto eventih po državi. Podobno s hosting providerji ali pa devops/k8s ekipami. Ali LUGOS/FOSS movementom včasih. Tako da je tudi normalno, da kolobariš po različnih firmah oz. delaš kot zunanji na svojem. Stvar je enostavnejša, kot tvoj delodajalec postane "stranka" oziroma "poslovni partner". Tudi ni nekih zamer, dokler pošteno delaš.