» »

Stavka zdravnikov 2024

Stavka zdravnikov 2024

««
82 / 118
»»

Magic1 ::

Vlada se ne zaveda, kaj je naredila s tem, da so zdravniki lahko umaknili soglasja. Sem že omenil, ZZZS je vesel, bo šlo manj za plače, a bo hitro kam drugam preusmeril ta denar. Ne bo nič ostalo. Bo se pa kmalu videlo, kako bodo zadeve funkvionirale, ko bodo družinci prešli na 60-80% ambulantno delo, da bodo lahko še dežurali. Koliko novih neopredeljenih bomo pridelali.
Magic

solatko ::

111111111111 - Ti sploh ne razumeš, katere zdravnike narod kritizira. V glavnem tistih 45+ najbolje plačanih in ne družincev, ki so tudi v svojih vrstah cenjeni malo bolje, kot snažilke, kar seveda ni prav, saj so ravno oni temelj za vse navzgor in hiša s slabimi temelji, po navadi ne stoji prav dolgo. Tukaj skoraj nikogar ne vidim, ki bi kritiziral konkretno določene zdravnike, tebe pa, ker ne razumeš napisanega moti vsak negativen prispevek, tako kot pri religiji, ko nekateri kritiziramo ustanovo, verniki takoj skočite, da smo proti veri, kar seveda niti slučajno ne pije vode.

Magic1 - V normalnem sistemu, teh soglasij sploh nebi smelo biti, saj nihče normalen, ne more kar koli opravljati 16+ ur v nedogled, to so lahko 1 kratne akcije zaradi res nujnih razmer, ne pa običajno delo.
Delo krepa človeka

Malidelničar ::

Magic1 je izjavil:

Vlada se ne zaveda, kaj je naredila s tem, da so zdravniki lahko umaknili soglasja. Sem že omenil, ZZZS je vesel, bo šlo manj za plače, a bo hitro kam drugam preusmeril ta denar. Ne bo nič ostalo. Bo se pa kmalu videlo, kako bodo zadeve funkvionirale, ko bodo družinci prešli na 60-80% ambulantno delo, da bodo lahko še dežurali. Koliko novih neopredeljenih bomo pridelali.


Kako lahko sploh ministrstvo potem pristopi do problematike neopredeljenih?
Je izhod samo vključitev koncesionarjev v javno zdravstvo in zahteva, da ZZZS plačuje vse, ne glede na izvajalca?
Oz. kaj bi to potem pomenilo, za finančno sliko ZZZS-ja: ravno so "prišparali" na plačah, pa bodo spet dobili višje izdatke ...

Pri nas ima vlada srečo, ker so neopredeljeni bolniki/pacienti povsem brez pravne zaščite.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Magic1 ::

Le tako, da se omeji dostop in odstrani čim več dela, ki ga ne rabi zdravnik delat. Sej bi se lahko marsikaj preneslo na diplomirane medicinske sestre, a tudi njih ni dovolj. Še navadnih medicinskih sester ni dovolj v kliničnem centru. Zapirajo oddelke, ker nimajo dovoj sester!
Osebnih zdravnikov imamo občutno premalo in jih ne moremo dobiti več. Jih pa vedno več odhaja, oziroma gredo na zmanjšan delovnik/ambulanto. Če danes podvojimo medicinsko, bo rezultat šele čez desetletje.
Tukaj bo treba naredit neke omejitve, ker ljudje so vedno bolj zahtevni (sploh v Lj.) in stari ter želijo/potrebujejo vedno več. ZZZS pa seveda prizna le eno storitev naenkrat. In potem ima zdravnik opcijo, da naredi probono ostale zahteve (ki ne štejejo nikamor, vzamejo pa čas), ali reče pacintu da še enkrat pride. A s tem ima 2x "papirologijo", posledično več dela. Da ne govorimo o veselju pacienta, da še enkrat hodi.
Kakšne omejitve imajo v Avstriji in Švici? Participacija. Ne moreš verjet, da folk hodi pri nas nazaj k zdravniku, ker bi morali v lekarni doplačat 2EUR za zdravila (ZZZS konstantno spreminja seznam). 1000000 receptov se pri nas napiše letno za protibolečinske tablete! Folk hodi k zdravniku po lekadole...
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Jure14 ::

Kolikor slišim, si je vlada (al mogoče ZZZS) še en strel v koleno ustrelila letos.

Namreč z novim letom so spremenili način "nagrajevanja" na primarnem nivoju.
Lani je v izračun "nagrade" štela kombinacija opredeljenih in števila opravljenih storitev.
Letos pa samo število opredeljenih. Pa še to tako, da je za 400€ bruto dodatka potrebno opredeliti 1000 pacientov več.

Torej:
1) ni več stimulacije za opraljanje več storitev
2) spet poskušajo nafintat zdravnike, da bi opredeljevali več pacientov. Jih še ni izučilo, da zdravniki ne padajo več na to finto. Ker "dodatek" čez noč izgine, opredeljenih pacientov pa se ne moreš rešit.

3) še dodatno pa je ZZZS vezal plačilo zdravstvenemu domu na število oprevljenih pregledov zdravnika+referenčne sestre. Prej je bilo ločeno, za vsakega posebej.
S tem da ref sestre skoraj nikjer ne dosegajo programa.
Bo ZZZS še malo prišaral.

Enako kot pri zobozdravnikih. Kjer zobozdravniki v ZDjih ne dosegajo od ZZZS zaszavljenega programa.
Razlog? Protetika. Ker ZZZS plačuje le tako zastarel material, da nihče noče po protetiko v ZD, vsi grejo raje samoplačniško.
In po ZZZS zahtevah mora protetika predstavljati 40% opravljenih storitev.

solatko ::

Magic1 - Saj bogov njihov pomožni kader ni nikoli zanimal pa je veliko odvisno od njih. Medicinska sestra ima višjo plači v Hoferju pa še vse nedelje je frei, nima nočne in skoraj nobene odgovornosti. Sedaj bi pa gnade naložile še več dela za enako plačilo (nisem še slišal FIDES-a, da bi kadarkoli zahtevali več denarja za pomožno osebje, če prav brez njih, zdravniki ne pomenijo praktično nič).

Jure14 - Vlada pač nekaj mora ponudit v zamenjavo za višje plače ali nekaj spremenit pa pač vsi hočejo, da se nič ne spremeni, samo plače vsake šest mesecev za par deset procentov gor. Hvala kucu, da smo končno dobili vlado, ki bo vsaj poizkušala spremenit celoten sistem javnih služb, ne samo zdravnikov. To so pač predlogi daj-dam in še nekaj nebuloz bojo predlagal, dokler Fides ne bo pristal na rešitev v kompletu, za kar se zavzema vlada in je edino smiselno, če hočeš spremenit sistem, ki ne deluje.
Delo krepa človeka

Magic1 ::

Potem pa najbolje, da zapremo zdravstvo. Sestre bodo delale v Hoferju, osebni zdravniki bodo obdelali 5 pacientov dnevno brez pomoči sestre. 90% folka bo preprosto brez oskrbe. Če ni denarja, ni muzike. Mato že skače od veselja. Penzionisti pa se že pred volišči zbirajo.
Pač taka je danes realnost, sestre imajo boljšo izbiro in zdravniki jo imajo. Lahko se kaj spremeni in ugrizne v kakšno kislo jabolko, lahko se pa čaka, da se podre in gremo nato v turbo kapitalizem.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Magic1 ::

Samo ne pričakovat, da bo Fides dal pametne predloge, tam bodo poskrbeli za smetano, ne za boljše pogoje. Vlada lahko sama vpelje spremembe in če bo večina zdravnikov zadovoljna, Fides ne bo mogel izsiljevat. V Fides je koliko zdravnikov včlanjenih, 10%?
Magic

solatko ::

Magic1 - Spremeniti, optimizirati je potrebno celoten sistem javnega sektorja, v katero spada tudi zdravstvo. Denarja je generalno dovolj, saj se vrti cca 5 miljard, od katerega osebje pobere manjšino. Vsa naročila, dodatne storitve,... se rešujejo, naročajo, kupujejo,... po sistemu krajevnih skupnosti po načelu samostojnosti in samozadostnosti, vsi bi imeli vse, najvišje cenovno zahtevne zadeve v vsaki krajevni skupnosti, medicinsko fakulteto v vsako mesto v državi, namestno ureditev večine stvari na nivoju države in posamezne specifike na dveh treh mestih. Seveda je lepo ribariti v kalnem, kolaterarna škoda pa so zdravniki, pomožno osebje in pacienti, posamezniki pa igrajo golf, kupujejo avione in ladje na račun kupa denarja, ki se v zdravstvu obrača. Če bo šlo še nekaj časa tako, bomo zdravstvo tako ali tako naredili dostopno samo elitam in to je cilj nekaterih dejavnikov v državi, zato so vsi poizkusi ureditve padli v vodo, če ne drugače, z nekaj urno stavko in popuščanjem vlad. Zdravniki imajo še vedno izbiro, ker je nekaj še vedno garantirano plačano iz zdravstvene blagajne, če bi šli na željeno, se bo zgodilo tako, kot z župniki, nekateri v dobri, bogati fari živijo nadpovprečno, nekateri pa so včasih tudi lačni in bogi. Bogatih Slovencev ni toliko, da bi lahko vsi zdravniki živeli na nivoju finančnih elit, kar naenkrat bo tudi med njimi veliko revežev, ker ne bojo imeli na voljo pacientov z denarjem, državno zdravstvo pa bo crkotina. Si to želite? Mene osebno boli qurac za to, saj sem že toliko star, da kompletnega propada sistema, verjetno ne bom dočakal pa tudi vlaki še vozijo, saj lokomotiva naredi fertik posel, če se vležeš na tire.
Delo krepa človeka

Magic1 ::

Napačne predstave imaš. V našem javnem zdravstvu nihče od zdravnikov ni pretirano bogat. Še tisti vodja v Celjski bolnišnici s 300h potegne ven 6000EUR, ni glih to bogatija za avione in jahte, sploh glede na kvaliteto življenja, ko preživiš toliko časa v službi. Je zelooo dobra plača, ni pa bogatija. Večino direktorjev državnih firem ima večjo plačo pa so dostikrat samo postavljeni in nimajo pojma. Bogati so lahko privatniki in dobavitelji, kjer se milioni obračajo. Gre pa zato vedo več zdravnkov v privat vode, ker je tam denar!
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

solatko ::

Magic1 - Govoriš o možnostih zdravnikov, razen tujine, razmišljati na splošno o privat poslih, je utopija, kar poglej si amreiški sistem, kjer so zdravniki na periferiji, večinoma odvisni od donacij, saj prebivalstvo manjših krajev (gre za naselja z nekaj k prebivalcev, ne vasi z nekaj sto), enostavno nima toliko denarja, da bi plačali vzdrževanje zdravstvene enote, ker večina prebivalstva ni kvaliteno zavarovano, saj za to enostavno nimajo $. Enako bi bilo pri nas, če ukinemo sistem. Nimam napačnih predstav, samo realno razmišljanje, se pa ne spoznam toliko na zdravstvo, da bi spisal zakon in ga dal v javno obravnavo, realno pa pričakujem propad, če tega ne bo nekdo naredil in politika tega ne bo sprevila mimo lobijev, skozi postopek.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Jure14 ::

Participacija, participacija je prvi korak!
Brez usmiljenja, par € za VSAKO storitev, VSAK recept, VSAKO napotnico!
Obračunava avtomatsko ZZZS mesečno, pobira ZZZS, izterjuje ZZZS, s pobranim denarjem uporavlja ZZZS.
Kdor nima, naj gre na CSD ali občino.

feryz ::

Tast je včeraj nekaj jamral, po matotovo bi ga itak morali vreči v jamo in zasuti, zato se je odpravil do družinca. Itak ima pri več kot 80 letih vse bolezni, kar obstajajo na tem svetu.
Družinc se je usral in ga z rešilcem poslal urgentno v Ljubljano.
Tam so ga, točno ob 14-ih vrgli na voziček in postavili na hodnik.
Po štirinajstih urah, ob štirih zjutraj, ga je vendar nekdo pogledal, pod urgentno, kao in ga poslal v eno sobo spat.
Tem mazačem verjeno pomre vse, kar pride na urgenco. Če ne preživi samo od sebe.

rokp ::

Je moral potem biti en, ki ga daje nespecnost, ce ga je ob stirih gledal, ko itak menda vsi spijo.

starfotr ::

feryz je izjavil:

Tast je včeraj nekaj jamral, po matotovo bi ga itak morali vreči v jamo in zasuti, zato se je odpravil do družinca. Itak ima pri več kot 80 letih vse bolezni, kar obstajajo na tem svetu.
Družinc se je usral in ga z rešilcem poslal urgentno v Ljubljano.
Tam so ga, točno ob 14-ih vrgli na voziček in postavili na hodnik.
Po štirinajstih urah, ob štirih zjutraj, ga je vendar nekdo pogledal, pod urgentno, kao in ga poslal v eno sobo spat.
Tem mazačem verjeno pomre vse, kar pride na urgenco. Če ne preživi samo od sebe.


Če imaš na urgenci čas čakat, potem ni ni hudega.

Na urgenci v LJ lahko sprejmejo 4 kritične primere naenkrat. Ja, 4. In če ni nujno, ne bodo zasedali teh kapacitet.

Namreč ta star fotr ima čas počakat, nekdo s srčnim zastojem pač ne.

Jure14 ::

starfotr je izjavil:


Na urgenci v LJ lahko sprejmejo 4 kritične primere naenkrat. Ja, 4. In če ni nujno, ne bodo zasedali teh kapacitet.

4 naenkrat SNMP in IPP skupaj al vsaka posebej?
Ker na SNMPju ne vem, al so sploh 4 zdravniki hkrati tam.

starfotr ::

Mislim da samo SNMP.

Malidelničar ::

Glede na to, da je tema zdravstvo in smo na IT forumu ....

Ljubljančani bodo digitalizirali tudi grški zdravstveni sistem
Digitalna zdravstvena platforma podjetja Better bo temelj Nacionalnega elektronskega zdravstvenega kartona v Grčiji.
https://izvozniki.finance.si/novice/lju...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

feryz ::

starfotr je izjavil:

Če imaš na urgenci čas čakat, potem ni ni hudega.

Na urgenci v LJ lahko sprejmejo 4 kritične primere naenkrat. Ja, 4. In če ni nujno, ne bodo zasedali teh kapacitet.

Namreč ta star fotr ima čas počakat, nekdo s srčnim zastojem pač ne.
Kako pa veš, da nima srčnega zastoja?
Ker si ga, brez pregleda, posadil na voziček in tam 14 ur leži?
Nekam simpl mi izgleda delo zdravnika.

Jure14 ::

Najprej gre na triažo. Tam se čaka samo nekaj minut. Potem pa dobi "barvo", in glede na to potem čaka.
Verjetno so ga pa že v rešilcu za tiste nujne stvari pregledali.

feryz ::

Aha, aha. Verjetno.
Glede na to, da vem, kako je šlo, je še najbolj verjetno, da je diagnostiko opravila čistačica fata v lokalnem zdravstvenem domu.
To. Ali pa druga možnost, da je neki urgentni doktor, ocenil na daljavo, med delom od doma, da mu nič ne bo, če en dan čaka na urgenci.

Jure14 ::

Ali pa DMS, ki dela v triaži, pa zna prepoznat znake infarkta.

Magic1 ::

Deda se je seveda stegnil na urgenci v 16urah, tako nujno je bilo! Jao , kakšne mečete ven. Nekateri so pač slabi (krvna slika je lahko katastrofalna, kar pa je lahko zelo različno od človeka do človeka) in jih osebni pošlje na urgenco, da so pod OPAZOVANJEM. To ne pomeni, da nujno rabijo oživljanje, ali operacijo. Če se kaj zaplete, pa imaš tam največ takojšne strokovne pomoči, da se ne boš stegnil. Kaj bi pa morala zdravnica narest? Dati čarobno inekcijo in deda odide zdrav domov?
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Pithlit ::

Si sposodim to temo: zakaj za boha milega moram dandanašnji še kar s kartonom okol skakat? A nismo dali digitalizacije še skozi?

Pa rant: si predstavljate kako je težko do tega kartona priti ko osebni zdravnik štrajka, sestra ne dviga telefona in se ne odziva na mail-e, nadomestna zdravnica je na bolniški... obvestila o vsem tem pa ni nikjer. Baje edini način za komunikacijo z nekom je app "do zdravnika"... za katero sem prvič slišala včeraj ko me je medicinska sestra nadomestne zdravnice napizdila zakaj čakam do zadnjega (pustimo ob strani da sem ko budala klicala svojega zdravnika 8 dni).
Life is as complicated as we make it...

FrRoSt ::

solatko je izjavil:

Magic1 - Saj bogov njihov pomožni kader ni nikoli zanimal pa je veliko odvisno od njih. Medicinska sestra ima višjo plači v Hoferju pa še vse nedelje je frei, nima nočne in skoraj nobene odgovornosti. Sedaj bi pa gnade naložile še več dela za enako plačilo (nisem še slišal FIDES-a, da bi kadarkoli zahtevali več denarja za pomožno osebje, če prav brez njih, zdravniki ne pomenijo praktično nič).

Jure14 - Vlada pač nekaj mora ponudit v zamenjavo za višje plače ali nekaj spremenit pa pač vsi hočejo, da se nič ne spremeni, samo plače vsake šest mesecev za par deset procentov gor. Hvala kucu, da smo končno dobili vlado, ki bo vsaj poizkušala spremenit celoten sistem javnih služb, ne samo zdravnikov. To so pač predlogi daj-dam in še nekaj nebuloz bojo predlagal, dokler Fides ne bo pristal na rešitev v kompletu, za kar se zavzema vlada in je edino smiselno, če hočeš spremenit sistem, ki ne deluje.


Mešate hruške in krompir! 8-) In zato smo tu, kjer smo!
Zdravniki naj se borijo in pogajajo za svoje, medicinske sestre pa za svoje! Niso pa samo med. srstre v kurcu, ampak je vsa država. Razredni plačilni sistem je povozil čas. Na minimalcu oz pod njem zacnejo tudi marsikateri drugii poklici, vključno z raznimi gasilci, vzgojiteljicami, klicnimi centri za reševanje, policaji, vojaki,...

Potrebno je delati na dolgi rok!! Ne vem, zakaj tega nihče ne zna ali noče!?? Štipendije za zdravmike, sestre! Verjetno bi se jih več odločilo za ta študij, tidi iz revnejših družin.
Urediti primerne pogoje in digitalizacijo za zdravnike, na celotni državni ravni. Ustrezno in učinkovito. Morda dati več svobode vodjem bolnišnic, in še marsikaj. Poenotiti naročila in nabavo na državni ravni, tudi za zdravila.... morda povečati pooblastila (referenčnim) in ostalim sestram. Ne sme pa biti to samoumevno.

Ne pa samo šimfati čez zdravnike. Imam izkušnje z veliko zdravniki, ki se borijo kot Levi, ne samo za svoje paciente, ampak tudi za (javno) zdravstvo!

Pod črto pa, ko pogledam nazaj, mi je jasno, da nam nekako ne more uspeti. Imamo dve poziciji, ki med seboj ne sodelujeta. Janšo in nove obraze. Začenši že s Cerarjem. Šarcem in zdaj Golobčkom! :)) Pa tudi ti novi obrazi ne morejo in ne bodo rešili nič! 8-) So preveč bipolarni! :)):)):))

Bipolarna motnja je očitno pri nas močno razširjena!? :)) Če jo p/ozdravi lekadol, pa ne vem. :)):)):))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Mato989 ::

Javno zdravstvo ne pomeni da rabimo državno zdravstvo, dajmo si to prvo enkrat za vselej razščistit... država naj poskrbi za zakonodajo in nadzor le te, ostalo lahko poskrbi privat
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

FrRoSt ::

Mato989 je izjavil:

Javno zdravstvo ne pomeni da rabimo državno zdravstvo, dajmo si to prvo enkrat za vselej razščistit... država naj poskrbi za zakonodajo in nadzor le te, ostalo lahko poskrbi privat


ŽE SPET!??? :O

No, pa razloži RAZLIKO med javnim in državnim zdravstvom!?? :O
Da bomo vsak vedeli, o čem govorimo!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Lonsarg ::

V bistvu eno govori o zavarovanju drugo pa o izvajalcih.

Javno zdravstvo pomeni da država zagotovi da ima vsak pacient plačano zdravljenje, torej zavarovalniški del.

Državno zdravstvo pa pomeni da popolnoma kontrolira tudi izvajanje.

Izvajanje sicer mora biti vsaj del državno (urgence itd), popolnoma neumno pa je da kontrolirajo 100% izvajanja, ker pač država kontrolira slabo, tak pač je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

FrRoSt ::

Pithlit je izjavil:

Si sposodim to temo: zakaj za boha milega moram dandanašnji še kar s kartonom okol skakat? A nismo dali digitalizacije še skozi?


Dobro (ODLIČNO) vprašanje!

Star slovenskipregovor pravi: Veliko babic, kilavo dete! ;)

Očitno tudi (še) digitalizacije v zdravstvu nismo dali skoz. Ker očitno ni nekih enotnih smernic, volje in še črsa!??
Je pa kolega z ženo odšel k novemu zdravniku oz. zdravnici, ko sta izgubila svojega v Lj. Pa jima je reklala, da bo njihove kartone deponirala v arhiv v omari in jih sedaj imela na digitali. Poslala ju je na določene preglede in zdaj imata vse na digitalni platformi.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Jure14 ::

FrRoSt je izjavil:

No, pa razloži RAZLIKO med javnim in državnim zdravstvom!?? :O
Da bomo vsak vedeli, o čem govorimo!

Državno, zasebno: to pomeni lastništvo. Država (občina) je lastnik bolnice, ZDja, delodajalec kadru. Zasebnik je lastnik odrinacije, delodajalec kadru.

Javno, privatno: "zavarovalniška" pravila. Kdo določa pravila zavarovanja. "Javno": pravila določi zakonodajalec, "privatno": pravila določi vsaka zavarovalnica posebej, lahko prilagojeno vsakemu zavarovancu posebej.

Pri nas "državni" zavodi zagoavljajo "javno" zdravstveno varstvo. PRav tako mnozi "zasebni" zavodi zagotavljajo "javno" zdravstvo, preko koncesij.
Obstajajo pa tudi "zasebni" zavodi, ki "zdravijo" samo samoplačnike, al pa v dogovori z privat zavarovalnicami.
Edina zavarovalnica pri nas, ki zavaruje po "javnih" pravilih je ZZZS. Ostale zavarovalnice zavarujejo po "privatnih" pravilih. Lahko te zavrnejo, prekinejo zavarovanje, ti postavljajo razne omejitve,...

Magic1 ::

Digitalizacije je bolj tko v zdravstvu. Vsak ZD/bolnica ima svojo digitalno rešitev. Dela kot dela, dokler ne dela, ali kaj odteče oziroma se zbriše. Prenos digitalnih zadev med ustanovami je omejen, če ne celo nemogoč. Zato imamo še kartone!
Magic

Mato989 ::

Magic1 je izjavil:

Digitalizacije je bolj tko v zdravstvu. Vsak ZD/bolnica ima svojo digitalno rešitev. Dela kot dela, dokler ne dela, ali kaj odteče oziroma se zbriše. Prenos digitalnih zadev med ustanovami je omejen, če ne celo nemogoč. Zato imamo še kartone!



Kar je absurd...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

FrRoSt ::

Lonsarg je izjavil:

V bistvu eno govori o zavarovanju drugo pa o izvajalcih.

Javno zdravstvo pomeni da država zagotovi da ima vsak pacient plačano zdravljenje, torej zavarovalniški del.

Državno zdravstvo pa pomeni da popolnoma kontrolira tudi izvajanje.

Izvajanje sicer mora biti vsaj del državno (urgence itd), popolnoma neumno pa je da kontrolirajo 100% izvajanja, ker pač država kontrolira slabo, tak pač je.


:)) LARI FARI!! 8-)

Saj še sam ne ve, kaj pomeni, pa tukaj nekaj OPLETA! :)):)):))

Državno zdravstvo je itak vsako priznano zdravstvo v državi, KI IZPOLNJUJE ZAHTEVE, ZAKONE, LICENCE in vse ostalo! Tudi, če si ga ti kot stranka ne moreš privoščiti, ker ga ne moreš plačati; beri: nimaš dovolj debele denarnice! :)) je še vedno državno, čeprav je dejansko "privatno" ali zasebno, s strani lastništva oz. kapitala.

Javno naj bi bilo pa tisto, ki je za slehernika, torej za slehernega državljana. Vendar je tudi to "DRŽAVNO" zdravstvo! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Jure14 ::

Pithlit je izjavil:

Si sposodim to temo: zakaj za boha milega moram dandanašnji še kar s kartonom okol skakat? A nismo dali digitalizacije še skozi?

Ena težava so izvidi, ki jih ljudje prinesejo iz tujine ali samoplačniško. In so na papirju. Nekako bi jih morali v digitalno obliko spravit. A bo vsaka ambulanta imela še enoto za skeniranje?
Potem nastane težava v velikosti teh poskeniranih zadev. Tebi se ne zdi veliko, ko pa imaš za celo državo tega, se pa nabere.
Nadalje so težava "slikovni" izvidi. EKGji, rentgeni, CTji,... Kjer je en sam izvid na celem CDju zapečen. Pomnoži to s številom preiskav na dan in številom dni, pa dobiš terabajte podatkov.

Mato989 ::

Frost nauči se razlikovati med državnim in javnim... Imaš popolnoma narobe. Kot v cryptu temah kjer trolaš

Jure14 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Si sposodim to temo: zakaj za boha milega moram dandanašnji še kar s kartonom okol skakat? A nismo dali digitalizacije še skozi?

Ena težava so izvidi, ki jih ljudje prinesejo iz tujine ali samoplačniško. In so na papirju. Nekako bi jih morali v digitalno obliko spravit. A bo vsaka ambulanta imela še enoto za skeniranje?
Potem nastane težava v velikosti teh poskeniranih zadev. Tebi se ne zdi veliko, ko pa imaš za celo državo tega, se pa nabere.
Nadalje so težava "slikovni" izvidi. EKGji, rentgeni, CTji,... Kjer je en sam izvid na celem CDju zapečen. Pomnoži to s številom preiskav na dan in številom dni, pa dobiš terabajte podatkov.


Google in ostali zmorejo za cel Svet podatkov, neka SLO infrastruktura pa še za Slovence ne? Sramota pač... v osnovi bi lahko bil pač viden samo zadnji EKG.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

FrRoSt ::

Mato989 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Digitalizacije je bolj tko v zdravstvu. Vsak ZD/bolnica ima svojo digitalno rešitev. Dela kot dela, dokler ne dela, ali kaj odteče oziroma se zbriše. Prenos digitalnih zadev med ustanovami je omejen, če ne celo nemogoč. Zato imamo še kartone!



Kar je absurd...


GROMOZANSKI ABSURD!!! ;)

Pa tak gobec in sapa jih je, vključno z ministrstvom za digatalizacijo! :)):)):))

NO, če se na ministrstvu za digitalizacijo, seveda z vlado vred, praskajo po jajcih, naj vam povem, da jih močno srbijo! :)):)):))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Jure14 ::

Mato989 je izjavil:

Google in ostali zmorejo za cel Svet podatkov, neka SLO infrastruktura pa še za Slovence ne? Sramota pač... v osnovi bi lahko bil pač viden samo zadnji EKG.

A outsorcamo googlu hranjenje naših zdravstvenih podatkov? :-)
Za recimo EKG moraš še kakšnega starejšega imet, da lahko primerjaš in ugotavljaš spremembe. Pa samo še eden starejši ne bo dovolj, ker se težave lahko pojavljajo samo občasno, pa EKG ne ujame vedno pravega trenutka.

Mato989 ::

Jure14 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Google in ostali zmorejo za cel Svet podatkov, neka SLO infrastruktura pa še za Slovence ne? Sramota pač... v osnovi bi lahko bil pač viden samo zadnji EKG.

A outsorcamo googlu hranjenje naših zdravstvenih podatkov? :-)
Za recimo EKG moraš še kakšnega starejšega imet, da lahko primerjaš in ugotavljaš spremembe. Pa samo še eden starejši ne bo dovolj, ker se težave lahko pojavljajo samo občasno, pa EKG ne ujame vedno pravega trenutka.


In kaj ti pomaga to ko te v Izoli peljejo v bolnico ti pa maš kartoteko v Murski soboti nedigitalizirano?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Če shranjuješ lokalno, potem v seštevku ne rabiš nič manj prostora, samo več, ker je potem to lokalno hitro shranjeno na parih lokacijah.
Slovenske privat ambulante glih tako lahko vnesejo izvide v elektronski karton, oz. ga bi morale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Pithlit ::

Jure14 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Si sposodim to temo: zakaj za boha milega moram dandanašnji še kar s kartonom okol skakat? A nismo dali digitalizacije še skozi?

Ena težava so izvidi, ki jih ljudje prinesejo iz tujine ali samoplačniško. In so na papirju. Nekako bi jih morali v digitalno obliko spravit. A bo vsaka ambulanta imela še enoto za skeniranje?
Potem nastane težava v velikosti teh poskeniranih zadev. Tebi se ne zdi veliko, ko pa imaš za celo državo tega, se pa nabere.
Nadalje so težava "slikovni" izvidi. EKGji, rentgeni, CTji,... Kjer je en sam izvid na celem CDju zapečen. Pomnoži to s številom preiskav na dan in številom dni, pa dobiš terabajte podatkov.

Meni se zdi absurdno da smo digitalizacijo plačali in baje tudi izvedli. Pa še kar hodimo naokoli s temi kurčevimi mapami. Najbolj je fajn taka digitalizacija v primeru kakšne nesreče ob neprimernem času ko živ Boh ne more do tvojega kartona medtem ko tvoj lajf visi na nitki.

In potem se sprašujemo zakaj ni denarja. Pa zakaj je zdravstvo v stanju kot je. Razumem da za ugotovitev krvne skupine ni potrebno veliko... ampak je par klikov vseeno hitreje in ceneje kot to da je treba ta preprost in zanesljiv podatek vedno znova ugotavljat na novo. Da ne govorimo o "katera zdravila ste jemali v zadnjih dveh letih?". Moja bivša ne ve niti katera zdravila je je trenutno, ker je ne zanima kaj piše na škatli (niti ni potrebe po tem da jo to zanima) ampak jemlje tako kot so ji naročili.
Life is as complicated as we make it...

FrRoSt ::

Mato989 je izjavil:

Frost nauči se razlikovati med državnim in javnim... Imaš popolnoma narobe. Kot v cryptu temah kjer trolaš

Jure14 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Si sposodim to temo: zakaj za boha milega moram dandanašnji še kar s kartonom okol skakat? A nismo dali digitalizacije še skozi?

Ena težava so izvidi, ki jih ljudje prinesejo iz tujine ali samoplačniško. In so na papirju. Nekako bi jih morali v digitalno obliko spravit. A bo vsaka ambulanta imela še enoto za skeniranje?
Potem nastane težava v velikosti teh poskeniranih zadev. Tebi se ne zdi veliko, ko pa imaš za celo državo tega, se pa nabere.
Nadalje so težava "slikovni" izvidi. EKGji, rentgeni, CTji,... Kjer je en sam izvid na celem CDju zapečen. Pomnoži to s številom preiskav na dan in številom dni, pa dobiš terabajte podatkov.


Google in ostali zmorejo za cel Svet podatkov, neka SLO infrastruktura pa še za Slovence ne? Sramota pač... v osnovi bi lahko bil pač viden samo zadnji EKG.


TEBE PAMETNJAKOVIČ SEM VPRAŠAL, DA NAM RAZLOŽI RAZLIKO, ŽE DRUGIČ!!! >:D

Pa si tako BRIHTEN, da tudi odgovoriti in pojasniti ne znaš!! ŽE DRUGIČ! :))

Naj te ta tvoja NEumnost ne odvrne od logike in ekonomije kripta! ;)

Je pač zakriptirano! :)):)):)) Tako, kakor so včasih rekli za oslovski most. Osli ga pač ne morejo prečkati. :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Mato989 ::

Poišči v temi nazaj, sem že obrazložil vsaj 2x... tebe se itak ne prime
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Pithlit ::

Jure14 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Google in ostali zmorejo za cel Svet podatkov, neka SLO infrastruktura pa še za Slovence ne? Sramota pač... v osnovi bi lahko bil pač viden samo zadnji EKG.

A outsorcamo googlu hranjenje naših zdravstvenih podatkov? :-)
Za recimo EKG moraš še kakšnega starejšega imet, da lahko primerjaš in ugotavljaš spremembe. Pa samo še eden starejši ne bo dovolj, ker se težave lahko pojavljajo samo občasno, pa EKG ne ujame vedno pravega trenutka.

To so sam izgovori pa nič drugega. Zakaj bi morali guglu zaupat? A v Sloveniji mogoče nimamo znanja, lokacije, možnosti... zakonodaje? Whatever?

Mimogrede, sem probala najt ta famozni "do zdravnika" pa nekako mi ne uspeva. Play store mi ponudi zvem. V zvem ne najdem možnosti kako do svojega zdravnika pridem. A kdo od vas ve kaj več o tem? Resno, ker sem 100% ziher da bom to nekoč še potrebovala...
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Magic1 ::

Mogoče je pa čas, da župana vprašaš? Ker če ti ne najdeš, potem verjetno 90% folka tudi ne.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Jure14 ::

Utk je izjavil:


Slovenske privat ambulante glih tako lahko vnesejo izvide v elektronski karton, oz. ga bi morale.

SAMOPLAČNIŠKE ne. Samoplačniški ambulanti ni treba slediti nobenim ZZZS zahtevam. Ali kakrnimkoli zakonom, ki zahtevajo pošiljanje izvidov kamorkoli.
Samoplačniška "sklene" pogodbo z plačnikom in plačniku v roke dostavi izvid. Na papirju (in CDju, če je slika).
LAHKO pa takšna ambulanta hrani izvid v digitalni obliki, za svoje potrebe, kasnejše pregledovanje,...

Magic1 ::

Privat zadeve so čisto prilagodljive. Jaz sem pri zobnem rentgenu povedal le ime zobozdravnika in so še njemu digitalno poslali poleg slike v roko. Zdaj se je to verjetno zakompliciralo, ker nimajo več običajnih emailov zdravniki...
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Utk ::

Jure14 je izjavil:

Utk je izjavil:


Slovenske privat ambulante glih tako lahko vnesejo izvide v elektronski karton, oz. ga bi morale.

SAMOPLAČNIŠKE ne. Samoplačniški ambulanti ni treba slediti nobenim ZZZS zahtevam. Ali kakrnimkoli zakonom, ki zahtevajo pošiljanje izvidov kamorkoli.
Samoplačniška "sklene" pogodbo z plačnikom in plačniku v roke dostavi izvid. Na papirju (in CDju, če je slika).
LAHKO pa takšna ambulanta hrani izvid v digitalni obliki, za svoje potrebe, kasnejše pregledovanje,...

To ne spada pod ZZZS, ampak NIJZ, NIJZ zbira podatke. In tako kot je obvezno javnemu sektorju izstavljat e-račune, bi komot bilo obvezno javnemu sektorju dostavljat izvide prek ekartona. Ti se slikaj kjer češ, ampak če ni v kartonu, ne bomo gledli, oz. bi najprej naredili vnos, skeniranje, karkoli je potrebno in to zaračunali. Če je nekdo nekaj plačal pri privatniku, ali pa v tujini, bo pa pač plačal še 30 evrov, da mu to spravijo v e-karton. Če tist privatnik noče.

Pithlit ::

Magic1 je izjavil:

Mogoče je pa čas, da župana vprašaš? Ker če ti ne najdeš, potem verjetno 90% folka tudi ne.

Kaj ima pa župan s tem?
Life is as complicated as we make it...

solatko ::

FrRoSt - Se ti ne zavedaš, da je v zdravstvu v glavnem ekipno delo, osebje brez zdravnika ne more nič, ravno tako ves trud zdravnika ni nič vreden, če ni dobre podpore sodelujočih. Možnost ekipnega dela je zelo slaba, če je pol ekipe zaradi plač nezadovoljna,....
Delo krepa človeka

Magic1 ::

Pithlit je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Mogoče je pa čas, da župana vprašaš? Ker če ti ne najdeš, potem verjetno 90% folka tudi ne.

Kaj ima pa župan s tem?

Župani so ponavadi kar močno vpleteni v lokalno zdravstvo. Marikje župani odredijo dodatno financiranje, da zadeve bolje tečejo. V ljubljani pa je ZD molzna krava. Samo tam ni panike, ko je dovolj kritično, pride država s enekcijo.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()
««
82 / 118
»»