» »

TradeRepublic

TradeRepublic

Temo vidijo: vsi
««
37 / 37
»
»»

Matevz96 ::

velikBrokoli je izjavil:

Te podatke dobiš od brokerja. Torej od TR, če to uporabljaš. Ali pa recimo od IBKR. Jaz si za svojo evidenco vse nakupe zapišem v en ločen Excel, če bi slučajno kakšen broker propadel in teh izpisov ne bi bilo več na voljo, da imam vsaj nekaj kot dokazilo.

Sicer pa 1x na letno naredi export in backupiraj, pa bo, ne kompliciraj.

Dodatno: če vmes recimo po 5 letih 1 celoten ETF prodaš in takoj kupiš drugega, ali moraš vseeno plačati davek na dobiček za prodano? Tudi, če si NE nakažeš na TRR?

Ja, moraš.

Sam si shranjujem pdf izpise. Sicer je tudi malo tako tako vse skupaj, ko bom prodal čez 15 let kako bo država vedela da je to res to? Sploh ker se bo IBKR ene dvakrat prestavil, spremenil ime ipd... enkrat so me že prestavili iz madžarske na irsko kdo ve kaj bo v naslednjih 15 letih. Ali res ni nobene avtomatike zadaj? Da bi se kaj avtomatsko poročalo FURSu?
#hooldthedoor

velikBrokoli ::

Mislim, da FURS enkrat letno dobi vse podatke od brokerjev, ampak še vedno verjetno potrebuješ lastno evidenco.

V en excelcek v cloud ruknes vse transakcije in backupiras... ni treba doktorirati.

Vec dokazov imas, lazje bo fursu dokazati nakupe in prodaj, ce v skrajnem primeru nekaj propade ali pa pride furs inspekcija.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Jaz dam v cloud pdf-je vsakega nakupa in prodaje (prodaje itak potem kmalu poročaš). Če to delaš sproti, ni nekega dela. Ob oddaji napovedi daš te pdf-je v zip in kot prilogo napovedi (če jih ne, te pa pozovejo naknadno).

Če je trgovanja veliko, rabiš pa itak še csv za uvoz. Samo csv ali excel sta bolj slaba dokaza.

pingme ::

Točno tako, vsak nakup in prodajo v pdf, hkrati pa še posebej vodiš strukturirano evidenco (ročno ali izvoz). Zanašati se na brokerja je nesmiselno, ibkr je že 2x prestavil sedež (zk, madžarska, irska) in prejšna poročila sploh niso več dostopna.
Sicer po prodaj čez 15 let sploh NE prijavljaš, evidenco pa moraš imeti, če te "pocukajo".

DamijanD ::

A TR še pošilja "PUK transakcije" ob odprtju računa?

tomaz- ::

Saj imaš v Trading212 na voljo izpis, kjer imaš jasno zavedeno, kdaj si si gor nakazal denar, kaj si vmes kupil in ostalo... To si lahko sprintaš ali pa shraniš v PDF vsak konec leta recimo, če vmes kaj dokupuješ in je to to ..

jaz sem dal v decembru noter 50K v VWCA ETF , naredil PDF izpis in ga shranil.. To je dovolj, rabiš samo takrat, ko boš unovčeval, do takrat FURS nič ne zanima

tony1 ::

DimmniBurek je izjavil:

Eno vprašanje imam okoli investiranja oz. s tem povezanih davkov pri izplačilu.
Hipotetično nekdo v 2025 vloži v ETF 100k EUR. Čez 15 let (ko se davčna stopnja zmanjša na 0%) si recimo izplača vse (ali mesečno rento, saj nima veze).

Pri tem bi seveda izbral accumulating za dividende, da se te avt. investirajo naprej in ne izplačujejo. (Pri tem pa, ker gre za sklad, ta "zadaj" vrednostne papirje ves čas kupuje in prodaja.)

Lahko nekdo potrdi, da je naši davčni vseeno (in bo kljub temu, da so se dividende ves čas izplačevale, tudi še zadnje leto pred prodajo, na primer), in bo po 15 letih od nakupa v ETF skladu vse ti izplačano brez plačila davka (tako na dobiček od prodaje sklada kot na vmes nabrane dividende)?

Se res nakup skladov tretira enako kot če bi 15 let nazaj kupil za 100k delnic? Ker, zanje bi vmes plačal davek od vseh dividend...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Ja kako pa naj se drugače tretira? Saj ti nimaš vpliva na to kaj sklad kupuje in prodaja, vključno z dividendami. Kako jih boš potem sploh prijavil, tudi če bi jih hotel? S kakšnim dokumentom?

Predvsem nimam praktičnih izkušenj.

100k danes ni več ogromno denarja, si pa lahko predstavljam kakšno teto kalibra KlopotačarkeTM, ki bi ob privarčevanem iz tega čez 15 let fouščjivo zaščvicala. Takrat je najbolje imeti vse črno na belem.

Pred 15 leti si kupil 100 enot delnice SXR8 (sp500 akumulacijski etf), v tem času nisi dobival dividend, sedaj si pa prodal.

Ni kompleksna zadeva, vse je črno na belem.

Top. To je vse kar rabim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

zcetrt ::

Zivjo. Noob vprasanje, nisem nasel direkt odgovora ob iskanju po spletu. Od Trade republic sem dobil mail o "Vorabpauschale for ETFs". Lansko leto sem zacel vlagat v etf, pricakoval sem davek ob prodaji, ne pa vmesnega davka. Racun na tr sem odprl kot Slovenec s Slovensko davcno stevilko.

Ali sem zavezan placevati sprotni (nemski) davek?

Hvala za odgovor, kaj mi je pricakovati..
4.

Enako vprašanje zgornjemu. AI je čisto zmeden glede tega.

Imam že 2 leti, pa to sedaj prvič vidim in slišim. Niti mi ni jasno kje v appu se nastavi exemption order.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

dev ::

Dvomim, da to velja za Slo davčne rezidente. Najbrž so poslali generični email vsem.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Tudi jaz sem dvomil, ampak chatGPT je čisto presran in pravi da velja za vse. Koliko halucinira v tem primeru?

ali TR sploh sme pobrati Vorabpauschale tujcu?
DA. IN JO MORA.

To ni:
odvisno od državljanstva ?
odvisno od davčne rezidence ?
odvisno od TIN-a ?

Odvisno je od tega, da je Trade Republic nemška banka in deluje po nemškem Investmentsteuergesetz.

Sem še jaz vprašal AI :)
No, the Vorabpauschale tax should not apply to you if you are not a German tax resident.

However, because Trade Republic is a German broker, their systems are heavily automated for German tax law. Here is a breakdown of why you received this and what you need to do.
Why you received this

The Vorabpauschale (preliminary lump-sum tax) is a tax on "fictitious" gains for accumulating ETFs. It applies only to investors with German tax residency.

If Trade Republic sent you this notification, it is likely because:

System-wide Notification: They often send these as general updates to all users holding relevant funds.

Tax Status: Your account might still be flagged as "Tax Resident in Germany" in their system. This often happens if you signed up while living in Germany and haven't officially updated your status to "Steuerausländer" (tax alien).

What you should check immediately

To ensure they don't accidentally deduct money from your account in mid-January, take these steps:

Check your Tax Residency in the App: Go to Profile > Settings > Tax Data. Ensure your current country of residence and tax ID are correctly updated to your actual home country.

Look for "Tax Alien" Status: If you are a non-resident, you should ideally be classified as a "tax alien." German brokers typically do not withhold capital gains tax (including Vorabpauschale) for non-residents, except for very specific German-sourced income (like dividends from certain German companies).

Contact Support: If your profile correctly shows you are a non-resident but you still received a specific warning about a pending deduction, send a quick message to their support. State clearly: "I am not a German tax resident. Please confirm that the Vorabpauschale will not be applied to my account."

Key Points for Non-Residents

Exemption Orders: The email mentions using your "exemption order" (Freistellungsauftrag). This is a benefit only available to German tax residents. If you don't have one (or shouldn't have one), that's a sign this email was a generic blast.

No Double Taxation: Even if they were to deduct it by mistake, you would eventually be able to reclaim it, but it is much easier to prevent the deduction now by ensuring your tax status is correct in their system.

To je Gemini verjetno? ChatGPT pravi, da je bedak :))

Gemini ja :))

No, Grok in Gemini se strinjata, da to velja le za nemške davčne rezidente. Smo s skupnimi močmi prepričali tudi chatGPT.

To potrjujejo tudi neodvisni viri:
Ponudniki davčnih storitev (npr. Upvest, ki sodeluje z mnogimi brokerji) izrecno pišejo, da so tax alien users (nerezidenti) izvzeti iz pobiranja Vorabpauschale.
Podobni brokerji (npr. N26) jasno navajajo: "It is only applicable to German tax-resident investors."
Na forumih (Reddit/eupersonalfinance) uporabniki iz drugih držav poročajo enako: email pride, ampak denar ostane na računu.

dejanslo ::

No, malo pa je bedno, da smo msg dobili vsi. Kako fintech firma ni sposobna oz se jim ne zdi pomembno tega prefiltrirati? Kaj drugega se jim še ne zdi pomembno ali česa niso sposobni pa ne vemo? Že en čas me malo ima, da bi prestavil na ibkr, čeprav težav do sedaj nisem imel. Ne vem..
There`s More Than One Way To Do It

Baje, da vsi tako delajo, ne vem. Lani ni bilo tega maila. Mene ima, da bi prestavil na Revolut. Vsaj support je mnogo boljši (čeprav ne odličen).

Zgodovina sprememb…

akulp ::

Nisem preveč domač v teh vodah, zato prosim za "kmečko" razlago. :)
Na TR imam nekaj denarja samo na računu, nekaj pa sem dal v ETF.

Ker je zdaj za menoj prvo leto, se prvič srečujem z Vorabpauschale. Če prav razumem, ta davek plačaš, ne glede na to ali si jemal karkoli ven ali ne.

Dodatno pa potem plačam še v SLO, v kolikor jemljem ven?
Lukcc

hunter01 ::

akulp je izjavil:

Ker je zdaj za menoj prvo leto, se prvič srečujem z Vorabpauschale. Če prav razumem, ta davek plačaš, ne glede na to ali si jemal karkoli ven ali ne.

Zadnjih 10 postov pred tvojim govori točno o tej temi. Povzetek: ni še 100% jasno. Načeloma naj ne bi nič plačal, ker nisi nemški državljan.

Ah, pardon. Prebral sem celo 35 in 36. stran in videl, da je debata o SLO davčni, tole čisto na koncu pa spregledal.

Hvala!
Lukcc

hunter01 je izjavil:

akulp je izjavil:

Zadnjih 10 postov pred tvojim govori točno o tej temi. Povzetek: ni še 100% jasno. Načeloma naj ne bi nič plačal, ker nisi nemški državljan.

Da bomo eksaktni, nisi nemški davčni zavezanec. Kar ni nujno enako državljanstvu.

Sicer mi pa support še ni nič odgovoril, da bomo 100%.

buttcrack ::

a ne piše spodaj v sporočilu, da bodo predhodno javili koliko si(smo) dolžni?

buttcrack je izjavil:

a ne piše spodaj v sporočilu, da bodo predhodno javili koliko si(smo) dolžni?

Ne, pri meni piše samo, da te kontaktirajo, če gor ni dovolj fiata za odteg davščin. Te naj bi bile avtomatsko odtegnjene sredi januarja kar smo sedaj. Ta zadnji odstavek v help so pa samo primeri. Nikjer ni izračunano konkretno zate.
Nikjer pa niti v mailu niti v helpu kjer so kalkulacije ne napišejo, če to velja le za nemške davčne rezidente.

German law requires us to process the tax payment on Vorabpauschale for ETFs and investment funds that gained value in 2025. This payment will be processed in mid-January.

We use your 2026 exemption order or loss pots first. If these are not enough, the tax is deducted from your cash. Please ensure you have sufficient funds available this month. We will contact you if your cash balance is not enough.

You can find the detailed calculations in our Help Center. Trade Republic does not provide tax advice.

Zgodovina sprememb…

buttcrack ::

zajbal ja... tudi meni tako piše

Folk je presran in dviguje fiat, da ne bodo kaj slučajno odtegnili. Support se pa ne odziva nobenemu.

https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...
https://www.reddit.com/r/irishpersonalf...

Mimogrede, N26 lepo piše, da naj bi to delal le za nemške davčne rezidente. Tako da zakon naj bi bil jasen, kaj bo zajebal TR se pa še ne ve.
https://support.n26.com/en-eu/app-and-f...

Prav tako v TR appu nimamo opcije za tax exemption kar nekako potrjuje, da ta davek za nas ne velja.

Open the Trade Republic app.
Tap on your profile picture.
Go to Settings, then to "Control".
Tap "Tax Overview".
To create a new exemption order, tap "Set Up".
To change an existing order, tap "Manage".
Enter the desired amount (maximum 1,000) and select when the exemption order should apply.

link_up ::

kristus no, kolk pa je tega davka, da je taka panika?
In and Out

link_up je izjavil:

Pa tudi če je 1%, zakaj bi plačeval nekaj, kar ni treba?

link_up je izjavil:

Pri meni bi bil ca. 750€. S tem, da v slo bo 0 in ga tako nikoli ne bi mogel odbiti.

Neni1973 ::

kdo zna xml datoteko narest za e davke;chat bluzi ,davkomat ne odziven

Meee ::

Zadnji replyiji na REdditu. Recimo da so legit, potem izgleda, da je bila napaka in da ne bodo tega računali non-DE rezidentom:

"
I had the same issue. I contacted Trade Republic via in-app chat and they confirmed it was a mistaken email. Since I'm not a German tax resident, the Vorabpauschale does not apply to me and nothing will be deducted. They said a corrected email will be sent out in the coming days.
"
Ya I got the same response as above about an hour ago so looks like it's all good thankfully.
1
"

Je pa zanimivo, da bodo poslali corrected email v nekaj dneh, to bi moral bit poslal mail najkasneje v parih urah po napačnem. Da se vsaj malo umili škoda - Kok keša bo folk pobral iz platforme zaradi tega no. Nesposobneži.

Support je sedaj poslal takšen odgovor:

"We recently sent you a mail about an upcoming tax event for ETFs and investment funds (Vorabpauschale). This mail has been sent to you in error. According to our records, you are not a German tax resident. Therefore, this tax does not apply to you. Your ETF and investment fund holdings will not be subject to this tax. No action from your side is required. If you have further questions about your holdings, our support team is available via chat."

David Mayer ::

A je kdo, ki NI vprašal? :D

Ne vem zakaj ne bi. Bi pa lahko sami poslali mail s popravkom in rešili to zagato.

David Mayer ::

Verjetno res, mislim sem nekaj drugega ampak ni pomembno, ne več.

Evo, ravno dobil(i) mail, da se navezuje samo na DE državljane.
Lukcc
««
37 / 37
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera banka? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
573199023 (5231) V-i-p
»

Trading212 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

26474023 (9581) 133780
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

853209879 (22928) LeQuack
»

Varčevanje

348159 (6404) Lonsarg

Več podobnih tem