» »

Na Golici - največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu?

Na Golici - največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu?

Jan50 ::

Sem prebral in tudi gledal na TV, da naj bila Na Golici največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu. V neki oddaji je Slavko Avsenik izjavil, da je po predvajanju druga najbolj predvajana instrumentalna skladba (za La Paloma). Če se prav spomnim je Ivan Sivec izjavil, da je Na Golici druga najbolj predvajana od vseh (za Yesterday). Ko pa iščem po spletu spisek najbolj predvajanih skladb vseh časov, ni o tej skladbi niti sledu.

Jazon ::

yayo ::

sveda ni sledu, ker ni šanse, da bi to bilo res. Slovenska folk muzika je tako specifično "alpska", da se dopade le nacijam, ki si Alpe in tak tip zvoka delijo. Večini ostalega sveta zveni kot nekakšen oktoberfestni cirkus. Boš ti enega italijana, španca ali šveda prepričal, da posluša na Golici? Morda, če ga želiš nasmejati.
(ok, Italija je tudi južna Tirolska kjer bodo doživlali orgazme (v nemščini))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yayo ()

Jan50 ::

Članek, ki ga je dal na povezavi Jazon sem že tudi jaz prej našel. Ne vem kdo je njegov avtor, prepričan pa sem, da ga je napisal Slovenec. Rad bi pa videl članek ali tabelo, kjer so zajete najbolj predvajane skladbe ter da bi bila v njem tudi pesem Na Golici. Predvidevam, da smo si to o najbolj predvajani skladbi Slovenci to sami izmislili.

Utk ::

Čisto lahko da je bila v 60ih med najbolj predvajanimi. Mit se pa ohrani kot da to velja potem še 50 let.

Jazon ::

Ja, kot pravi Utk, verjetno ta predvajanost velja za neko določeno obdobje, npr. od nastanka skladbe do 70-ih, 80-ih ali devetdesetih let.

yayo ::

Mah, če že potem je morda šlo za kako Nemčijo ali pa za kako predelano verzijo za veliki orkester - včasih so inštrumentale dajali na radiu kot rezerve, ko so imeli par minutne luknje v programu. Ampak res močno dvomim. Pogooglajte nemški naslov pesmi, prevedite v angleščino in poglejte koliko verzij komada v izvedbi zahodnih orkestrov obstaja. Morda se bo kaj izcimilo. Meni se zdi popolnoma neverjetno ampak enkrat sem že odkril, da je Strangers In The Night od Franka Sinatre priredba pesmi Stranci u noći katero je menda napisal Ivo Robić.

Jazon ::

Ja, ta stari Švabi so nori na Oberkrainer Kvintet. Pred kakšnimi 20 leti sem v Menihovem pristal v enem podstrešem Volksmusik klubu. Eden mojih boljših žurov na Bavarskem.

yayo ::

v nemščini Trompeten echo, v angleščini Trumpet Echo Polka. In vidim, da obstajao tudi priredbe, ki zvenijo veliko bolj pop kot original. Recimo orkester Jamesa Lasta jv šestedesetih in sedemdesetih raztural po celi Evropi, takih orkestrov je bilo na ducate.

Še vedno pa se mi zdi, da ko v internetnih člankih najdeš v angleščini napisano, da naj bi šlo za "najbolj popularni inštrumental vseh časov" to vedno pišejo slovenci, ki citirajo en drugega, najstarejši vir pa citira optimistično mnenje starega Avsenika. Tako nastajajo legende.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yayo ()

PovemVfaco ::

Trditev je taka, da 99 % veš, da je 99 % nihče ni in ne bo šel resno preverjat, ker je niti ne more, zato je 99 % BS. Podobno kot pri religijah.

Zimonem ::

Ko sem bil še mlad in so se štele prodane platen, mislim , da je bil najbolj prodajan yesterday. Danes je pa to težko ugotoviti, preveč medijev za distribucijo.poslušan pa kdo ve...

Aja za samo instrumentalno glasbo pa prej kak bolero.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

yayo ::

tako približno zgleda lestvica najbolj popularnih inštrumentalov 1955 - 1979. Se bodo našle tudi drugačne ampak vsaj 60% skladb bo istih.

čigra ::

Na Golici je polka, a ne?

No zdaj pa ptištej vse veselice na svetu, kjer na Golici igrajo (celo večkrat na eni).

IL_DIAVOLO ::

Eni se vedno zivijo v Jugi.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Nikonja ::

Mislim da je napaka in da so hotli povedat da je na drugem mestu po številu predvajanj na Youtube-u v Sloveniji, in ne na splošno. Na splošno ni niti med top 10000, kje pa na drugem mestu!

negot ::

lynxslo5 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Eni se vedno zivijo v Jugi.

Ne vem, točno kaj si hotel s tem povedat? Mogoče to, da je skladba Na Golici za jugonostalgičarje? Tukaj si udaril v prazno. Ravno Jugonostalgičarji sovražijo Avsenikovo glasbo. Avsenikova glasba je pomembna zato, ker nas je Slovence v Jugoslaviji naredila za narod z drugačno kulturo od ostanka Juge, ki ima v svoji glasbi močne elemente turško-orientalskega sloga. Slovenski Jugonostalgičarji nikoli ne bodo na svoji fešti vrtel Avsenike, bodo pa vrteli Lepo Breno in Ceco, Avsenikovo glasbo pa zasmehovali in zaničevali.

Na Golici @ Wikipedia

Angleška wikipedija pravi, da je to največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu. Očitno bo že nekaj na temu. Enkrat sem na eni nemški televiziji celo Justina Bieberja videl, kako je bobnal na Golici.

Tudi Nizozemec Andre Rieu ima v svojih šovih velikokokrat na set listi Na Golici



Drugače pa je Avsenikova glasba prodrla vse do Japonske. Vzrok temu je pa, da Japonci kot turisti vsako leto masovno hodijo na Oktoberfest. Na Oktoberfestu je Avsenikova glasba vedno močno prisotna in od tam so jo Japonci prinesli v svojo državo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lynxslo5 ()

yayo ::

Yep, in Marco Polo ter Krištof Kolumb sta bila v resnici hrvata iz dalmatinskih otokov, bosanci imajo pod hribi skrite piramide, egipčanski faraoni so bili v resnici črnci... To je ta šola zdravljenja kompleksov nepomembnosti s pobožnim željami.

jimyboy ::

Inštrumentalno narodnozabavna polka bo pa držalo !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

največkrat natisnjena knjiga, največkrat igrana skladba

Oddelek: Loža
405247 (1117) schurda
»

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6530071 (28196) Tear_DR0P
»

Tistega lepega popoldneva..

Oddelek: Sedem umetnosti
343385 (2282) TheD
»

Tiste slovenske ki zažgejo...

Oddelek: Sedem umetnosti
71916 (1512) BSD-jas
»

Narodnozabavna glasba- tista k jo špilaš ko si fajn pijan ;)

Oddelek: Sedem umetnosti
51191 (1065) Klemenn

Več podobnih tem