Forum » Strojna oprema » ASUS Strix X670E-F - med flashanjem BIOS-a se je resetirala
ASUS Strix X670E-F - med flashanjem BIOS-a se je resetirala
GrimReaper3 ::
Včeraj (oz. že danes) malo po polnoči se lotim posodobitve BIOS-a na zadnjega 1709, ker mi je RAM na 6000 nekaj zamrzoval sistem, potem ko ga je segrela grafična in je delal stabilno samo na 5600.
Zdaj ko pomislim, saj ne vem kaj bi tukaj nov BIOS pomagal, prej ventilator za RAM.
Kakorkoli, po 5s flashanja se sistem nenadoma resetira in ostane v loopu, ventilatorji so se zaganjali do ene 2000rpm in spuščali do 1000rpm v intervalu, bil je črn zaslon. To sem puščal da teče 6-10min, ker vem da trenira rame 1-3min.
Pa gori oranžna DRAM lučka.
Potem sem probal vsaj ene 5x vse možno:
-od zadnjega USB-ja z BIOS flashback še enkrat prejšnji 1303 BIOS, ki je že delal
-spet 1709 BIOS
-probal samo po eno palčko RAM-a, najprej levega v 2. reži, potem še desnega v 2. reži
Ampak saj RAM ni mogel iti med flashanjem BIOS-a. Nekaj je sigurno s plato, ampak kje je potem point tega BIOS flashbacka, to so imeli že 20 let nazaj lepo urejeno z dvema BIOS-ema.
V glavnem, jaz bi najprej kupil novo plato, ker tole ni videti da bi lahko obudil.
Je pa tako da z MSI Z590 sem imel problem z dual bootom, Gigabyte X670E Aorus Master je zelo močno štekala v BIOS-u, ta ASUS zdaj ni bila sposobna posodobiti BIOS-a.
Tako da bi šel kar na ASRock X670E Pro RS za 300EUR, pa ne samo zaradi preteklih slabih izkušenj z ostalimi, tudi mi je všeč da ima 6x SATA in ima 5x NVMe slote.
Ampak vseeno, če ima kdo še kakšno idejo, bi bil zelo hvaležen, ker bi mi privarčeval nekaj časa. Glede denarja bi se sčasoma že rešilo, RMA in potem prodaja, ampak to bo trajalo vsaj 1 mesec da se uredi.
Aja, saj potem je bil pa res že petek 13., danes dopoldne sem nekako mislil da je bil 12. No potem pa res drži to vraževerje.
Zdaj ko pomislim, saj ne vem kaj bi tukaj nov BIOS pomagal, prej ventilator za RAM.
Kakorkoli, po 5s flashanja se sistem nenadoma resetira in ostane v loopu, ventilatorji so se zaganjali do ene 2000rpm in spuščali do 1000rpm v intervalu, bil je črn zaslon. To sem puščal da teče 6-10min, ker vem da trenira rame 1-3min.
Pa gori oranžna DRAM lučka.
Potem sem probal vsaj ene 5x vse možno:
-od zadnjega USB-ja z BIOS flashback še enkrat prejšnji 1303 BIOS, ki je že delal
-spet 1709 BIOS
-probal samo po eno palčko RAM-a, najprej levega v 2. reži, potem še desnega v 2. reži
Ampak saj RAM ni mogel iti med flashanjem BIOS-a. Nekaj je sigurno s plato, ampak kje je potem point tega BIOS flashbacka, to so imeli že 20 let nazaj lepo urejeno z dvema BIOS-ema.
V glavnem, jaz bi najprej kupil novo plato, ker tole ni videti da bi lahko obudil.
Je pa tako da z MSI Z590 sem imel problem z dual bootom, Gigabyte X670E Aorus Master je zelo močno štekala v BIOS-u, ta ASUS zdaj ni bila sposobna posodobiti BIOS-a.
Tako da bi šel kar na ASRock X670E Pro RS za 300EUR, pa ne samo zaradi preteklih slabih izkušenj z ostalimi, tudi mi je všeč da ima 6x SATA in ima 5x NVMe slote.
Ampak vseeno, če ima kdo še kakšno idejo, bi bil zelo hvaležen, ker bi mi privarčeval nekaj časa. Glede denarja bi se sčasoma že rešilo, RMA in potem prodaja, ampak to bo trajalo vsaj 1 mesec da se uredi.
Aja, saj potem je bil pa res že petek 13., danes dopoldne sem nekako mislil da je bil 12. No potem pa res drži to vraževerje.
- spremenilo: GrimReaper3 ()
FireSnake ::
Ko flashah novi BIOS pri ugasnjenem računalniku (zadaj na USBju):
- ali lučka utripa en čas (po mojih izkušnjah kaki 2 minuti)
- in nato ta lučka ugasne
?
Jaz namreč vedno posodabljam BIOS pri ugasnjenem računalniku.
Edit: samo jaz imam ASUS Strix B650 E-F
- ali lučka utripa en čas (po mojih izkušnjah kaki 2 minuti)
- in nato ta lučka ugasne
?
Jaz namreč vedno posodabljam BIOS pri ugasnjenem računalniku.
Edit: samo jaz imam ASUS Strix B650 E-F
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Lučka utripa 3min in 30s, sem štopal 2x.
Pri ugasnjenem sem. Najprej sem celo hotel pri ugasnjenem napajalniku, ampak to seveda ne dela. Sem prav za to pogledal v manual v kakšnem stanju mora biti računalnik tako za flash kot za clear CMOS (za tega pa piše unplug the power cord).
Če bi vedel bi že takoj posodobil z zadnjim USB ne pa spredaj in v BIOS-u, ker sem bral da naj bi bilo to bolj sigurno.
Pa ta BIOS flashback je bil eden od razlogov da sem sploh kupil 500EUR plato. Sploh ne vidim kje je prednost 500EUR plate, RAM ne dela na 6000, BIOS lahko z lahkoto brickaš.
Pri ugasnjenem sem. Najprej sem celo hotel pri ugasnjenem napajalniku, ampak to seveda ne dela. Sem prav za to pogledal v manual v kakšnem stanju mora biti računalnik tako za flash kot za clear CMOS (za tega pa piše unplug the power cord).
Če bi vedel bi že takoj posodobil z zadnjim USB ne pa spredaj in v BIOS-u, ker sem bral da naj bi bilo to bolj sigurno.
Pa ta BIOS flashback je bil eden od razlogov da sem sploh kupil 500EUR plato. Sploh ne vidim kje je prednost 500EUR plate, RAM ne dela na 6000, BIOS lahko z lahkoto brickaš.
Zgodovina sprememb…
sbawe64 ::
Poskusi s drugim (manjšim in starejšim) USB ključkom.
Kapacitete 1gb ali manj.
Kapacitete 1gb ali manj.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Lahko probam z 2GB (4x ključke 128-1024MB sem že vse brickal ene 15 let nazaj ko sem jih dajal v nepravilno povezan port na matični plošči), ampak kar sem Youtubal, pravijo da mora biti max 32GB in FAT32. Jaz imam ravno takega.
Če se že hvalim z brickanjem, še en Toshiba DVD leta 2004 ter en ASUS router leta 2009, oba med flashanjem BIOS-a. Plate do sedaj še nisem brickal.
Če se že hvalim z brickanjem, še en Toshiba DVD leta 2004 ter en ASUS router leta 2009, oba med flashanjem BIOS-a. Plate do sedaj še nisem brickal.
Zgodovina sprememb…
Nič, ta plata je mrtva. Na srečo je jutri plača in sem na srečo imel čez vikend laptop, ki sem ga kupil 2 leti nazaj ravno za take potrebe. 180EUR Fujitsu i5-6300U, dela kar vse razen 4K filmov, igre verjetno tam do 2007.
Zanimivo da zadaj še vedno lepo flasha, ampak očitno je prepozno, čeprav ne vem kako, mora biti še kaj drugega kot samo corruptan BIOS.
Tako da drugič verjetno najbolje da flasham od zadaj ter z USB 2.0 max 16GB FAT32 ključem (sedaj sem z USB 3.0 32GB exFAT, čeprav sem bil skoraj siguren da je FAT32, ampak če prebere, potem ni problem). Edino kar ne vidiš procentov, ampak zdaj že vem da flasha 3,5min s počasnim USB 3.0 ključem (ene 25 MB/s) ter 4-5min z USB 2.0 ključem. Fora je da zadaj ne more kar rebootati med flashanjem kot je meni, ker računalnik sploh ni vklopljen, razen napajalnika.
Pa ASUS-a seveda ne kupim več, ker sem dal 550EUR za ta štor od plate, ki se je ne da niti normalno nadgraditi, čeprav je ravno to point AM5, da imaš isto plato do 9. ali celo 10. generacije.
Gigabyte Aorus Master sem kupil že ob izidu, ta je zelo močno štekala v BIOS-u, pomoje hardware in ne BIOS problem. Z MSI tudi nimam prav dobrih izkušenj. Tako da bo zaradi dobrih dosedanjih izkušenj ter zelo privlačnih cen ter zato ker ima dobro razširljivost glede pogonov, padla kar ASRock X670E PRO RS. To sem gledal že ob izidu.
Zanimivo da zadaj še vedno lepo flasha, ampak očitno je prepozno, čeprav ne vem kako, mora biti še kaj drugega kot samo corruptan BIOS.
Tako da drugič verjetno najbolje da flasham od zadaj ter z USB 2.0 max 16GB FAT32 ključem (sedaj sem z USB 3.0 32GB exFAT, čeprav sem bil skoraj siguren da je FAT32, ampak če prebere, potem ni problem). Edino kar ne vidiš procentov, ampak zdaj že vem da flasha 3,5min s počasnim USB 3.0 ključem (ene 25 MB/s) ter 4-5min z USB 2.0 ključem. Fora je da zadaj ne more kar rebootati med flashanjem kot je meni, ker računalnik sploh ni vklopljen, razen napajalnika.
Pa ASUS-a seveda ne kupim več, ker sem dal 550EUR za ta štor od plate, ki se je ne da niti normalno nadgraditi, čeprav je ravno to point AM5, da imaš isto plato do 9. ali celo 10. generacije.
Gigabyte Aorus Master sem kupil že ob izidu, ta je zelo močno štekala v BIOS-u, pomoje hardware in ne BIOS problem. Z MSI tudi nimam prav dobrih izkušenj. Tako da bo zaradi dobrih dosedanjih izkušenj ter zelo privlačnih cen ter zato ker ima dobro razširljivost glede pogonov, padla kar ASRock X670E PRO RS. To sem gledal že ob izidu.
Zgodovina sprememb…
Vuli ::
misliš, da ne bi bila varjanta samo bios čip zamenjat? malo čudno, da bi plata kar tko crnikla
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
yayo ::
Čaki, sicer sem jaz total butelj ampak že tri leta flasham TUF X570 WIFI PLUS tako, da nov bios shranim na disk d in ga potem posodobim skozi EZ Flash 3 utility, ki je med orodji v samem biosu. Zakaj bi se z usb ključem zafrkavali pri sodobni plati? Kakšna je prednost?
Han ::
Že dolgo ne več, ker štedijo tam kjer se ne štedi, po drugi strani pa nabijajo marže oziroma ceno.
mtosev ::
Jaz predvidevam, da moja plata ima dual bios glede na to koliko je prišla.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Vanadium ::
@GrimReaper3: Sem ti na ZS poslal da jo odkupim za simbolični znesek če je nisi usposobil. Več se tam zmeniva da ne smetiva teme.
TOP ::
Na servis pošlješ in uštimajo,kar si ti zafrknu,ker očitno si nekaj zeznu pri flešanju.Kar se tiče biosa je Asus zakon ima najbolšega,potem je Gigašrot in potem MSI,ki ima daleč najslabši bios in kot berem imaš ti očitno,težave z vsako plato ki kupiš,očitno ne znaš nastavit biosa.
Plato mislim prodati za ene 350EUR, ko jo dobim enkrat iz RMA, ne bom šenkaval. Začel bom tukaj, izgleda da imajo RMA kar v SLO:
https://eu-rma.asus.com/si
Ker prej sem pošiljal v trgovino, ampak to je brezveze. Edino če pošiljaš v Azijo, te potem udari carina. Je že zaradi tega bolje kupovati bolj močne firme, ne pa npr. ADATA.
Mogoče izgleda tako, ampak nisem bil jaz problem. Plata se je dobesedno resetirala po 5s updata BIOS-a (ni bilo zaradi manjka elektrike), potem sem čakal 5min in so se še vedno samo zaganjali ventilatorji.
Sem pa naredil vse po manualu, prej dal default BIOS nastavitve.
Problem je tudi ker je na netu težko najti kaj podobnega, očitno se še nikomur ni to zgodilo. Edino kar sem bral, če je BIOS corruptan, ne moreš kar tako obnoviti preko BIOS Flashback, čeprav si tudi tukaj niso enotni, ker eni pravijo da se da, v glavnem, samo kup enega nabijanja, kot da ni še noben tega doživel:
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme...
https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/c...
Glede na mojo plato ne gre kar tako. V vsakem primeru je boljši dual BIOS.
Gigabyte je bila neki fizično zanič, če je štekal BIOS, ne vem kaj naj bi jaz moral nastaviti. Tudi je po zamenjavi na ASUS vse delalo lepo. Pač plate se še vedno kvarijo, tam 2% glede na Mindfactory podatke.
https://eu-rma.asus.com/si
Ker prej sem pošiljal v trgovino, ampak to je brezveze. Edino če pošiljaš v Azijo, te potem udari carina. Je že zaradi tega bolje kupovati bolj močne firme, ne pa npr. ADATA.
Mogoče izgleda tako, ampak nisem bil jaz problem. Plata se je dobesedno resetirala po 5s updata BIOS-a (ni bilo zaradi manjka elektrike), potem sem čakal 5min in so se še vedno samo zaganjali ventilatorji.
Problem je tudi ker je na netu težko najti kaj podobnega, očitno se še nikomur ni to zgodilo. Edino kar sem bral, če je BIOS corruptan, ne moreš kar tako obnoviti preko BIOS Flashback, čeprav si tudi tukaj niso enotni, ker eni pravijo da se da, v glavnem, samo kup enega nabijanja, kot da ni še noben tega doživel:
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme...
https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/c...
Glede na mojo plato ne gre kar tako. V vsakem primeru je boljši dual BIOS.
Gigabyte je bila neki fizično zanič, če je štekal BIOS, ne vem kaj naj bi jaz moral nastaviti. Tudi je po zamenjavi na ASUS vse delalo lepo. Pač plate se še vedno kvarijo, tam 2% glede na Mindfactory podatke.
Zgodovina sprememb…
Saj imaš garancijo.
Plat ne popravljajo ampak dobiš novo.
Nekako ne razumem.
Za 350 jo še jaz vzamem in mojo strix b650 E F prodam.
Plat ne popravljajo ampak dobiš novo.
Nekako ne razumem.
Za 350 jo še jaz vzamem in mojo strix b650 E F prodam.
Zgodovina sprememb…
reeves ::
GrimReaper3 je izjavil:
Včeraj (oz. že danes) malo po polnoči se lotim posodobitve BIOS-a na zadnjega 1709, ker mi je RAM na 6000 nekaj zamrzoval sistem, potem ko ga je segrela grafična in je delal stabilno samo na 5600.
Sicer ti žal ne znam svetovati glede BIOS-a, bi te pa vprašal kako je uspelo grafični segreti RAM?
Sam sem namreč pred mesecem dni nabavil komplet novo kišto po delih in imam X670E-E (enaka postavitev), 2×16G RAM (A2-B2) in 4070 Ti. RAM sem moral ročno dati na 6000, ampak so mi vsi stress testi šli brez težav čez.
Ali moram biti na kaj pozoren?
blackbfm ::
Plata se je dobesedno resetirala po 5s updata BIOS-a (ni bilo zaradi manjka elektrike), potem sem čakal 5min in so se še vedno samo zaganjali ventilatorji.
edina logična razlaga je potem kvečjem da ravno zato ker ram ne deluje/ni deloval 100% ti je med flashanjem corruptalo bios
tikitoki ::
Nimajo nekateri drazje plate DVA bios cipa za tovrstne primere? Preveri
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Sicer ti žal ne znam svetovati glede BIOS-a, bi te pa vprašal kako je uspelo grafični segreti RAM?
Sam sem namreč pred mesecem dni nabavil komplet novo kišto po delih in imam X670E-E (enaka postavitev), 2×16G RAM (A2-B2) in 4070 Ti. RAM sem moral ročno dati na 6000, ampak so mi vsi stress testi šli brez težav čez.
Ali moram biti na kaj pozoren?
Meni se to dogaja že od DDR4 naprej, da je vzrok za slabo stabilnost ramov grafična kartica. Tam sem potem na koncu laufal naenkrat Prime95, MSI Afterburner ter Karhu RAM test, na novem sistemu pa tega nekako nisem izvedel in sem šele po enem letu prišel do nestabilnosti.
Pa tudi DDR3 mi je zamrzoval sistem, nekako mi ne gre navijanje ramov oz. imam preslabo hlajene. Te sem dal potem kar na stock 1600 CL9.
Res pa da imam RTX 4090, čeprav undervoltano (čez 300W ne gre pogosto).
Jaz sem naredil tak zaključek, ko sem šel iz igre in mi je najprej zamrznilo na desktopu.
Pa že v igri mi je metalo na desktop vsake 5-7min, ne vem zakaj v takih primerih vedno pomislim na vse ostalo kot pa na rame, pač ker sem mislil da je 6000 stock, ampak je daleč od tega, stock za Zen 4 je 5200.
Potem pa še enkrat kasneje takoj iz igre zaženem Karhu in takoj vrže error in resetira sistem. Drugače je bil nazadnje Karhu stabilen 10h+, brez delovanja grafične. Tako da sem bil s prejšnjo plato (ta v naslovu), dokler je še delala, kratek čas na 5600 in je bilo stabilno.
Saj za AMD je 6000 že kar max in ni nujno da bo kar vsem delalo. Pač če ne dela, ne dela in nimaš kaj kot pa en vent na rame, ki ga je vedno težko kam postaviti, ali pa zmanjšati frekvenco na 5600. Timingi so po defaultu kar relaxani, tako da tam nimaš kaj čarati, da bi izboljšal stabilnost. Čeprav jaz sem za 5600 nastavil kar (nižje) timinge od G.Skill 5600 kita, to ni noben problem.
Plata se je dobesedno resetirala po 5s updata BIOS-a (ni bilo zaradi manjka elektrike), potem sem čakal 5min in so se še vedno samo zaganjali ventilatorji.
edina logična razlaga je potem kvečjem da ravno zato ker ram ne deluje/ni deloval 100% ti je med flashanjem corruptalo bios
Nisem preveril, ampak sem skoraj 100%, da po defaultu RAM ni na 6000. Ker sem dal pred flashom default nastavitve.
Res pa da drugače glede na nenaden reset, bi kar znalo biti kaj z rami. Mogoče so rami celo zanič, čeprav bi bil kar presenečen da bi šli ravno takrat in to obe palčki, bom še videl.
Zgodovina sprememb…
Gr3
Meni se to dogaja že od DDR4 naprej, da je vzrok za slabo stabilnost ramov grafična kartica.
In zakaj potem hudiča ne vržeš ven ?
Daleč od tega.
Samo ti imaš res neke čudne težave z amdji.
https://www.tomshardware.com/news/overc...
The new AGESA 1.0.0.7b update is arguably the most impactful AMD microcode update we've seen on the AM5 platform to date. The new patch substantially increases memory support (and memory stability, by the looks of it), allowing most Ryzen 7000 CPUs to hit 7000 - 8000 MHz regularly and 6400 MHz in a 1:1 UCLK:MEMCLK ratio, which is optimal for gaming and other latency-sensitive tasks. This is a substantial change from previous patches, where 6000 MHz was the peak most Ryzen 7000 chips could hit stably. Anything beyond 6000 MHz was completely unpredictable.
2x24GB DDR5-8000 on a Ryzen 9 7900X!
Testing out new AMD AGESA 1007b: DDR5-7600 CL34 on the Asrock B650 Live Mixer
Meni se to dogaja že od DDR4 naprej, da je vzrok za slabo stabilnost ramov grafična kartica.
In zakaj potem hudiča ne vržeš ven ?
Saj za AMD je 6000 že kar max in ni nujno da bo kar vsem delalo.
Daleč od tega.
Samo ti imaš res neke čudne težave z amdji.
https://www.tomshardware.com/news/overc...
The new AGESA 1.0.0.7b update is arguably the most impactful AMD microcode update we've seen on the AM5 platform to date. The new patch substantially increases memory support (and memory stability, by the looks of it), allowing most Ryzen 7000 CPUs to hit 7000 - 8000 MHz regularly and 6400 MHz in a 1:1 UCLK:MEMCLK ratio, which is optimal for gaming and other latency-sensitive tasks. This is a substantial change from previous patches, where 6000 MHz was the peak most Ryzen 7000 chips could hit stably. Anything beyond 6000 MHz was completely unpredictable.
2x24GB DDR5-8000 on a Ryzen 9 7900X!
Testing out new AMD AGESA 1007b: DDR5-7600 CL34 on the Asrock B650 Live Mixer
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
Vidim da so popravili ja.
No saj zato sem se pa lotil updata BIOS-a, ker nisem imel stabilno niti na 6000, tako da namen je bil že pravi.
Grafično da bi dal ven zato ker rami niso stabilni? Ja normalno da 3080 in 4090 nista naredili nič dobrega za rame, samo toploto spuščata ven. Ampak to pač bolj relaxaš timinge (ali po domače, jih pustiš na stock) in je rešeno.
6000 CL30 rami itak delajo samo tolk in nič več, razen če bi šel poviševati timinge, npr. 6400 32-39-39. To pa zahteva preveč časa in ene par BSOD-jev (no, edino če dela iz prve na isti voltaži 1.35V), jaz bi bil kar zadovoljen že s stabilnim 6000 CL30.
Zanimivo da je AMD kit (EXPO) po enem letu še vedno najboljši 6000 CL30, čeprav plate podpirajo že 8000.
To kar dela Buildzoid ne more delati kar vsak, jaz delam na 2 izmeni in tistih par ur prostega časa bi rad stabilno igral, ne pa se ukvarjal z navijanjem ramov. Sem že počel to nazadnje v prvi polovici 2021, pa je šel samo čas stran, še vedno pa nisem imel na koncu stabilnega sistema. Ker kot sem že rekel, sem potem konec 2021 ugotovil to finto, da stabilnost v igrah ni enaka kot na desktopu, ker na polno dela tudi grafična.
4 x DIMM, Max. 192GB, DDR5 8000+(OC)/7800(OC)/7600(OC)/7200(OC)/7000(OC)/6800(OC)/6600(OC)/6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/
5800(OC)/ 5600(OC)/ 5400(OC)/ 5200/ 5000/ 4800 ECC andNon-ECC, Un-buffered Memory*
No saj zato sem se pa lotil updata BIOS-a, ker nisem imel stabilno niti na 6000, tako da namen je bil že pravi.
Grafično da bi dal ven zato ker rami niso stabilni? Ja normalno da 3080 in 4090 nista naredili nič dobrega za rame, samo toploto spuščata ven. Ampak to pač bolj relaxaš timinge (ali po domače, jih pustiš na stock) in je rešeno.
6000 CL30 rami itak delajo samo tolk in nič več, razen če bi šel poviševati timinge, npr. 6400 32-39-39. To pa zahteva preveč časa in ene par BSOD-jev (no, edino če dela iz prve na isti voltaži 1.35V), jaz bi bil kar zadovoljen že s stabilnim 6000 CL30.
Zanimivo da je AMD kit (EXPO) po enem letu še vedno najboljši 6000 CL30, čeprav plate podpirajo že 8000.
To kar dela Buildzoid ne more delati kar vsak, jaz delam na 2 izmeni in tistih par ur prostega časa bi rad stabilno igral, ne pa se ukvarjal z navijanjem ramov. Sem že počel to nazadnje v prvi polovici 2021, pa je šel samo čas stran, še vedno pa nisem imel na koncu stabilnega sistema. Ker kot sem že rekel, sem potem konec 2021 ugotovil to finto, da stabilnost v igrah ni enaka kot na desktopu, ker na polno dela tudi grafična.
Zgodovina sprememb…
In po 2 letih si še vedno na nestabilnem sistemu, kot vidim.
Na svetu je N uporabnikov z 3080 oz. 4090 in jim AMD platforma dela bp.
Razen če ti vedno uspe vzeti nek jajc od ramov.
Če se predstavljaš na ASRock, potem vzemi X670E Taichi model.
Na svetu je N uporabnikov z 3080 oz. 4090 in jim AMD platforma dela bp.
Razen če ti vedno uspe vzeti nek jajc od ramov.
Če se predstavljaš na ASRock, potem vzemi X670E Taichi model.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
Meizu ::
Jao mladeniči.
Najprej si je treba malo pogledat, kako se sploh flasha bios na matičnih. Po tvojem pisanju sodeč je očitno, da ti ni ravno jasno kako flash sploh deluje (drugače ne bi poskušal flashat matične brez napajanja recimo). Prvi korak bi bil, da preveriš ali ima nemara ta matična plošča dvojni bios čip iz katerega bi lahko povrnil matično v nebrickano stanje. V primeru bricka se boš moral obrniti na Asusov tech support ampak garancija bios bricka načeloma ne pokriva. Razen če je napaka na asusovi strani in je teh brick primerov ogromno.
Srečno.
Najprej si je treba malo pogledat, kako se sploh flasha bios na matičnih. Po tvojem pisanju sodeč je očitno, da ti ni ravno jasno kako flash sploh deluje (drugače ne bi poskušal flashat matične brez napajanja recimo). Prvi korak bi bil, da preveriš ali ima nemara ta matična plošča dvojni bios čip iz katerega bi lahko povrnil matično v nebrickano stanje. V primeru bricka se boš moral obrniti na Asusov tech support ampak garancija bios bricka načeloma ne pokriva. Razen če je napaka na asusovi strani in je teh brick primerov ogromno.
Srečno.
yayo ::
V vsakem primeru bi najprej bios probal resetirati z namenskim gumbom, katkostičenjem pinov ali s snetjem baterije. Dolga leta nazaj mi je nekdo predlagal, da vtaknem kovanec v prostor za bios baterijo pa pustim dvajset minut, da kratkostiči. Tako sem po čudežu rešil čisto neodzivno ploščo. Seveda pred eksperimentom napajalni kabel ven in power gumb nekajkrat stisnit, da se sprazni elektrika. Pa vemo, da je potrebno obvezno pred flashanjem vse nastavitve plošče povrniti na optimized defaults, če je bilo kaj spremenjeno ali overclockano? Velja tudi za XMP profil na ramu. Ok, saj vsi veste bolje od mene kako to gre, grem takoj nazaj v mišjo luknjo.
Vuli ::
Obvezno? Še nikoli nisem pred flešanjem ponastavil biosa.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
mtosev ::
Jaz tudi ne.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
blackbfm ::
Obvezno? Še nikoli nisem pred flešanjem ponastavil biosa.
ja potem imaš več sreče kot pameti..s slabim OC je pač večja verjetnost napak pri zapisu flasha in potem si fu**ed
V primeru bricka se boš moral obrniti na Asusov tech support ampak garancija bios bricka načeloma ne pokriva. Razen če je napaka na asusovi strani in je teh brick primerov ogromno.
Ne bom omenjal da sem brickal. Mislim da ne rabim razlagati kako je šla plata, še nikoli nisem. Pač ne dela, naj se oni jebejo zakaj ne, meni bodo v vsakem primeru poslali ali popravljeno ali novo.
reeves ::
GrimReaper3 je izjavil:
Meni se to dogaja že od DDR4 naprej, da je vzrok za slabo stabilnost ramov grafična kartica. Tam sem potem na koncu laufal naenkrat Prime95, MSI Afterburner ter Karhu RAM test, na novem sistemu pa tega nekako nisem izvedel in sem šele po enem letu prišel do nestabilnosti.
Pa tudi DDR3 mi je zamrzoval sistem, nekako mi ne gre navijanje ramov oz. imam preslabo hlajene. Te sem dal potem kar na stock 1600 CL9.
Res pa da imam RTX 4090, čeprav undervoltano (čez 300W ne gre pogosto).
Se pravi ti nimaš stock 6000 ram? Si ga navijal?
Jaz imam DDR5 32GB 6000MHz KINGSTON FuryBeast, ampak ga je BIOS dal na 5600, kar sem googlal, da je normalno. Samo dvignil sem frekvenco v BIOS-u in to je to.
Zaenkrat nobenih težav. Imam pa Ryzen 7 7700X
Buggy ::
Ne bom omenjal da sem brickal. Mislim da ne rabim razlagati kako je šla plata, še nikoli nisem. Pač ne dela, naj se oni jebejo zakaj ne, meni bodo v vsakem primeru poslali ali popravljeno ali novo.
A ti niso ze enkrat banal account na MF zaradi tega tvojega krasnega odnosa. Posledicno delas skodo pa vsem korektnim kupcem, ki v Slovenijo narocamo izdelke iz tujine. V bistvu ti privoscim, da v tem primeru dokazejo user error.
Nije zvaka za seljaka!
GrimReaper3 je izjavil:
V primeru bricka se boš moral obrniti na Asusov tech support ampak garancija bios bricka načeloma ne pokriva. Razen če je napaka na asusovi strani in je teh brick primerov ogromno.
Točno tako.
Ne dela, tukaj jo imate.
Ne vem če bi se strinjal da je to zanič odnos, plošča je zanič in ne (vsaj ne 100%) po moji krivdi, imam pa garancijo, tako da ne vem zakaj je ne bi uveljavljal. Kako je prišlo do napake mi pa ni treba razlagati. Mislim, ne vem zakaj bi sam sebi delal škodo, ker če bi rekel da je user error, bi bilo 50/50 da bi dobil novo plato.
V glavnem, vsak bi v tem primeru naredil enako, ker za 500EUR se ne bo noben delal poštenjaka.
Na MF so mi banali račun, ker sem poslal nazaj 2 grafični v roku parih dneh (pač 2021 in kriza z GPU-ji, zdaj verjetno ne bi bil problem). Tega ne bi naredili v nobeni drugi firmi, tako da tukaj je zanič odnos samo na njihovi strani, jaz imam pravico vrniti v roku 14 dni, če mi izdelek ne ustreza. Je pa veliko izdelkov zdaj zanič, sploh grafične in monitorji, tako da ne vem kdo ne bi tega izkoristil.
Saj novo plato sem tudi zdaj vzel pri njih, pri Caseking so imeli ravno tisti dan oranžno dostavo. Edino kar je razlike z novim računom je fake ime, kar po svoje sploh ni slabo.
V glavnem, vsak bi v tem primeru naredil enako, ker za 500EUR se ne bo noben delal poštenjaka.
Na MF so mi banali račun, ker sem poslal nazaj 2 grafični v roku parih dneh (pač 2021 in kriza z GPU-ji, zdaj verjetno ne bi bil problem). Tega ne bi naredili v nobeni drugi firmi, tako da tukaj je zanič odnos samo na njihovi strani, jaz imam pravico vrniti v roku 14 dni, če mi izdelek ne ustreza. Je pa veliko izdelkov zdaj zanič, sploh grafične in monitorji, tako da ne vem kdo ne bi tega izkoristil.
Saj novo plato sem tudi zdaj vzel pri njih, pri Caseking so imeli ravno tisti dan oranžno dostavo. Edino kar je razlike z novim računom je fake ime, kar po svoje sploh ni slabo.
Zgodovina sprememb…
Buggy ::
sej to je tvoj problem...zavedas se pravic, odgovornosti za svoja pocetja pa ne prevzemas. 500€ ali pa 100€ je cisto vseeno, gre za odnos do zadeve v smislu, da ves koliko stvar stane in da v takem primeru ne delas nepotrebnih eksperimentov, pri katerih grejo stvari (lahko) narobe. Ker pa ves, da bos uveljavljal svoje "pravice" si pa se toliko bolj pogumen. Tvoji nestabilni OC-ji in caranje z RAM-om med tem, ko flashas BIOS seveda pri zadevi ni pomagalo, dopuscam pa varianto da je ASsus pac crap, kar sam ze vem Z GPU-ji si imel pa podobne finte z UV-jem in vracal GPU, ker si imel UV nestabilen.
Sicer pa posteno povedano mi je vsec tvoj entuziazem, ker sva pred leti oba kar dobro iztisnila juice iz B-die FlareX 3200 CL14 in ves koliko dela/testinga je bilo potrebnega s subtimingi za minorni gain, zdej pa spet ponavljas isto
Kot je bilo ze povedano. Flashas iz BIOS-a preko FAT32 USB kljucka in pred tem (buh_te_nima_rad) naredis optimized defaults sploh ce imas OC sistem, pa se takrat molis boga da ne bo kaksnega izpada v omrezju.
Ko je BIOS flashan spet naredis optimized defaults in save&exit. Ko se zopet dvigne pa gres nastavljat spet svoje custom nastavitve.
No mogoce sem bil prevec zleht prej...naj se ti zadeva razresi ugodno, pa vzemi to kot solo za naprej. Nikar pa zaradi takih pocetij kriviti potem sam artikel ali stacuno, ko pride do tezav...vsaj tukaj bodi posten
kakorkoli...srecno!
Sicer pa posteno povedano mi je vsec tvoj entuziazem, ker sva pred leti oba kar dobro iztisnila juice iz B-die FlareX 3200 CL14 in ves koliko dela/testinga je bilo potrebnega s subtimingi za minorni gain, zdej pa spet ponavljas isto
Kot je bilo ze povedano. Flashas iz BIOS-a preko FAT32 USB kljucka in pred tem (buh_te_nima_rad) naredis optimized defaults sploh ce imas OC sistem, pa se takrat molis boga da ne bo kaksnega izpada v omrezju.
Ko je BIOS flashan spet naredis optimized defaults in save&exit. Ko se zopet dvigne pa gres nastavljat spet svoje custom nastavitve.
No mogoce sem bil prevec zleht prej...naj se ti zadeva razresi ugodno, pa vzemi to kot solo za naprej. Nikar pa zaradi takih pocetij kriviti potem sam artikel ali stacuno, ko pride do tezav...vsaj tukaj bodi posten
kakorkoli...srecno!
Tvoji nestabilni OC-ji in caranje z RAM-om med tem, ko flashas BIOS seveda pri zadevi ni pomagalo
Jaz sem tudi naredil zaključek da je bil problem nestabilnost ramov, drugega mi ne pade na pamet, da bi kar iznenada resetiralo.
Ampak sem pa že en dan pred tem (sreda 11.10. zvečer) dobil stabilne rame, ko sem znižal iz 6000 na 5600. Pa potem v četrtek zvečer oz. je bila že kakšna minuta čez polnoč, petek trinajsti, sem dal pred flashanjem Optimized Defaults, tako da bi moral biti RAM na 4800.
Ampak saj default ne pomeni stabilno, mogoče je kakšen timing nastavljen preveč tesno (bolj kot na EXPO), kaj jaz vem.
GPU 4090 sem kar dobro undervoltal, je precej dobro da kuri samo 300W namesto 400-450W, performanse pa niso toliko slabše. To je pač najbolje kar lahko narediš sedaj do prihoda enako hitre kartice z normalno porabo (250-300W), ampak to bi čakal še 4 leta, jaz sem jo pa kupil že začetek 2023.
Najprej sem tudi sam pomislil na to, ko mi je metalo iz igre vsake 7min, ampak 3DMark Port Royal stable in še 30 MHz manj za vsak slučaj seveda ne more biti vzrok nestabilnosti. Nisem vračal nobenega GPU-ja zaradi nestabilnosti, tisti so imeli druge probleme, še največji coil whine. Če 4090 (Gigabyte in Palit) nima coil whina, zakaj bi ga trpel pri eni 3070.
Zgodovina sprememb…
Včeraj sem spet zagonil celo popoldne in večer.
Plata ASRock X670E Pro RS enako ne dela. Tukaj je pa rdeča CPU in DRAM lučka. RAM sem probal drug preverjeno delujoč v drugem sistemu in je bilo enako. BIOS sem posodobil v zadnjem USB na zadnjega.
Tako da plata ali CPU. Ampak ne vem če bi se še ukvarjal z AMD-jem, zdaj bi rabil nekaj kar bo 100% delalo iz prve, kar je Z790 + 14600K.
Mater, že lansko leto sem moral vzeti kredit za ta X670E sistem, ker mi ni delala Gigabyte plošča, potem napajalnik sem menjal, ker je iz starega posmrdelo, crknil je en 4TB SSD ter en 2TB NVMe za katera sem rabil še pol leta da sem jih dobil iz RMA. Pa za rame se ne spomnim kaj je bilo narobe, najprej sem imel 6000 CL36, potem sem kupil še 6000 CL30. Mislim da BSOD-ji, čeprav to sem potem ugotovil da je bila vzrok ta Gigabyte plata.
ASUS je lepo delala, dokler nisem šel posodabljati BIOS-a.
Ta ASRock mislim da je preprosto DOA.
Da ne govorim koliko časa sem brezveze zapravljal z montiranjem neštetih NVMe, celih 5 jih gre v plato.
Plata ASRock X670E Pro RS enako ne dela. Tukaj je pa rdeča CPU in DRAM lučka. RAM sem probal drug preverjeno delujoč v drugem sistemu in je bilo enako. BIOS sem posodobil v zadnjem USB na zadnjega.
Tako da plata ali CPU. Ampak ne vem če bi se še ukvarjal z AMD-jem, zdaj bi rabil nekaj kar bo 100% delalo iz prve, kar je Z790 + 14600K.
Mater, že lansko leto sem moral vzeti kredit za ta X670E sistem, ker mi ni delala Gigabyte plošča, potem napajalnik sem menjal, ker je iz starega posmrdelo, crknil je en 4TB SSD ter en 2TB NVMe za katera sem rabil še pol leta da sem jih dobil iz RMA. Pa za rame se ne spomnim kaj je bilo narobe, najprej sem imel 6000 CL36, potem sem kupil še 6000 CL30. Mislim da BSOD-ji, čeprav to sem potem ugotovil da je bila vzrok ta Gigabyte plata.
ASUS je lepo delala, dokler nisem šel posodabljati BIOS-a.
Ta ASRock mislim da je preprosto DOA.
Da ne govorim koliko časa sem brezveze zapravljal z montiranjem neštetih NVMe, celih 5 jih gre v plato.
Zgodovina sprememb…
DarwiN ::
Na koncu pa boš ugotovil, da je cpu krepno, ker mu je Asuska iz takšnega ali drugačnega razloga servirala preveč juica. Tebi je v preteklosti že marsikaj uspelo, po lastni krivdi, včasih pa zahvaljujoč temu, ker testiraš high-end meje in si neke vrste early adopter/beta tester. S "state of the art" komponentami gredo tveganja v nebo, a ne.
Zelo drag hobi.
p.s.: kakšna je možnost, da je po vsem tem šmornu prispela Asrockovka in je DOA? Takšne "sreče" še ti nimaš. ;) Plata skoraj zagotovo deluje. Problem mora bit nekje drugje.
Zelo drag hobi.
p.s.: kakšna je možnost, da je po vsem tem šmornu prispela Asrockovka in je DOA? Takšne "sreče" še ti nimaš. ;) Plata skoraj zagotovo deluje. Problem mora bit nekje drugje.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Drži.
Problem je zagotovo drugje.
Asusko so ti že menjali?
Problem je zagotovo drugje.
Asusko so ti že menjali?
Na koncu pa boš ugotovil, da je cpu krepno, ker mu je Asuska iz takšnega ali drugačnega razloga servirala preveč juica. Tebi je v preteklosti že marsikaj uspelo, po lastni krivdi, včasih pa zahvaljujoč temu, ker testiraš high-end meje in si neke vrste early adopter/beta tester. S "state of the art" komponentami gredo tveganja v nebo, a ne.
Zelo drag hobi.
To sem tudi jaz razmišljal, da bi šel lahko CPU, ker pač v obeh platah ne dela. Ampak sem potem razmišljal, zakaj bi sploh vztrajal na X670E platformi, če pa vse tako hitro crkuje. Bolje potem iti takoj na Intel, tega še nisem videl da bi crknil, prejšnjega 2500K sem imel celih 10 let, na šihtu imam 3770K že od konca 2012. Res pa da če nič ne tikaš, ne crkne kar tako.
Za začetek lahko še enkrat vstavim CPU. Pač to je ena od rešitev, ki jo najdeš na netu, čeprav net je polno butastih, da vstaviš RAM do konca ali da celo čistiš kontakte rama. Res, nov RAM bo imel umazane kontakte. Da je RAM vstavljen do konca pa pri non-ASUS platah jaz nimam problema, oba jezička zaklenjena, to je zame OK. Pravim non-ASUS, ker pri ASUS, ki ima jeziček samo zgoraj, sem pa že imel vsaj 2 primera kjer RAM ni bil zaklenjen do konca, in ta ASUS-ov sistem naj bi bil kao boljši.
Seveda bi bila lahko tudi kakšna butasta, npr. med sestavljanjem sem se komaj spomnil priklopiti CPU napajanje.
Kaj sem ga čaral lansko leto z dvojimi rami sem preveril. Je bila Gigabyte plata zanič, polno enih BSOD-jev, celo na stock 4800 CL40. Res pa da sem plato kar mrcvaril ravno okrog desnega srednjega vijaka tam kjer so rami. bequiet je dal zraven ohišja ene zanič vijake, nimajo samo glave in navoja, ampak pod glavo še raven del, potem pa ker je glava vijaka gledala kak mm ven, sem se odločil kar na silo privijačiti in je vijak ostal v distančniku, potem sem vzel ven plato skupaj s tem distančnikom. Potem sem jih zamenjal s starimi Corsairjevimi.
Ko sem prvič sestaljal komp pri 14 letih nisem imel takih problemov.
Sicer pa zdaj ko sem sestavljal, sem se tudi kar namatral. Prvič se desna zgornja luknja na plati ni ujela z distančnikom, potem sem le nekako privijačil. Grafična enako, vedno se težko ujame luknje za vijake, ali pa so samo ohišja s katerimi delam jaz, glupa. Pa vijake za plato čeprav imam zdaj boljše, sem pri nekaterih distančnikih rabil 10 poizkusov da sem ujel navoj. Moja razlaga je da so tudi bequiet distančniki bolj slabe kvalitete. No vsaj toliko že vem da jih na silo ne cross-threadam.
Pa enega sem moral dodati pri tej plati kot 9. (10. na sredini je samo zatič), to bo drugič ajsi če ga pozabim noter.
Zgodovina sprememb…
GrimReaper3 je izjavil:
To sem tudi jaz razmišljal, da bi šel lahko CPU, ker pač v obeh platah ne dela. Ampak sem potem razmišljal, zakaj bi sploh vztrajal na X670E platformi, če pa vse tako hitro crkuje.
Tebi misli tako hitro bežijo v napačno smer, da ti je nemogoče svetovati.
Žal.
In motiš se AMD AM5 platforma je popolnoma zrela. Govorim iz prve roke, ker sem kupil takoj.
Vmes se je zgodilo, da RAMA nisem mogel gnati na deklariranih 6400 (le na 6000) in se je uredilo. Preveč voltaže urejeno, zagonski čas urejeno ... zadeva je tako stara, da so porodni krči že zdavnaj za nami.
Zadnji nasvet iz moje strani: nesi na servis in naj ti oni povedo kaj je narobe. Ne pa pobesnelo kupovati novih komponent.
Zgodovina sprememb…
Danes pošljem ASUS plato in CPU na servis, potem pa naprej. Potem ko vem kaj je zanič, pa pošljem še tisto v garancijo.
Ampak tak sistem mi ne bo nikoli vzbujal nekega zaupanja, ker da gre tako hitro CPU (zdaj sem kar 90% da je ta in ne 2 plati zapovrstjo), kje je potem šele X3D, ki sploh radi crkujejo.
Ampak niti nimam viška denarja, da bi samo zaradi tega kupoval Intel.
ASRock plato bi najraje takoj poslal nazaj. Ker to sem kupil v Mindfactory in oni štejejo za 14 dni odkar je dobil Mailboxde, to je bilo pa 18.10.2023. Enkrat vem da sem že hotel poslati nazaj, ker sem gledal datum kdaj sem dobil na dom, pa so me samo hitro odpikali. Potem sem poslal v garancijo in prodal na eBay, kar je zame precej manj ugodno.
Tako da če naredim to, še niti nisem zabredel tako globoko kot sem najprej mislil.
Ampak tak sistem mi ne bo nikoli vzbujal nekega zaupanja, ker da gre tako hitro CPU (zdaj sem kar 90% da je ta in ne 2 plati zapovrstjo), kje je potem šele X3D, ki sploh radi crkujejo.
Ampak niti nimam viška denarja, da bi samo zaradi tega kupoval Intel.
ASRock plato bi najraje takoj poslal nazaj. Ker to sem kupil v Mindfactory in oni štejejo za 14 dni odkar je dobil Mailboxde, to je bilo pa 18.10.2023. Enkrat vem da sem že hotel poslati nazaj, ker sem gledal datum kdaj sem dobil na dom, pa so me samo hitro odpikali. Potem sem poslal v garancijo in prodal na eBay, kar je zame precej manj ugodno.
Tako da če naredim to, še niti nisem zabredel tako globoko kot sem najprej mislil.
Ampak prehod na Intel tudi ne bo poceni.. Pa 14. gen je "zastarelo požrešno, peklensko vroče prepakirano sranje". Čez eno leto se ti bodo vsi smejali, ko izide Arrow Lake, ker tisto bo pa dejansko revolucionarna zadeva, vsaj kar se same tehnologije tiče.
Mogoče poskušaš rešiti trenutno situacijo s čim manj stroški, pa potem "potrpiš" do Q4/2024?
Mogoče poskušaš rešiti trenutno situacijo s čim manj stroški, pa potem "potrpiš" do Q4/2024?
Darwin
Dejansko so Asus plošče to počele brez posebnega razloga, tudi x670, ne samo 'budget' modeli, kar je bilo že omenjeno v am5 temi in so posledično celo vrsto biosov odstranili iz Asus support strani ter se hkrati delali nevedne.
Sedaj je GR skuril že ne vem koliko ur in eur, s tem da mi se vedno nič ne dela.
Jaz mu svetujem naj kupi sestavljen sistem.
Tam bo vsaj delalo.
Za igranje iger si kupi konzolo, da ne bo stalno PEKBAC.
Na koncu pa boš ugotovil, da je cpu krepno, ker mu je Asuska iz takšnega ali drugačnega razloga servirala preveč juica.
Dejansko so Asus plošče to počele brez posebnega razloga, tudi x670, ne samo 'budget' modeli, kar je bilo že omenjeno v am5 temi in so posledično celo vrsto biosov odstranili iz Asus support strani ter se hkrati delali nevedne.
Sedaj je GR skuril že ne vem koliko ur in eur, s tem da mi se vedno nič ne dela.
Jaz mu svetujem naj kupi sestavljen sistem.
Tam bo vsaj delalo.
Za igranje iger si kupi konzolo, da ne bo stalno PEKBAC.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
Včeraj sem glede EUR kar dobro rešil ko sem poslal vse skupaj v roku 14 dni in na servis. Mislim da na koncu ne bom dosti več v minusu kot pa že to da sem ob izidu krepko preplačal tako plato (530EUR, zdaj je 400EUR) kot CPU (360EUR, zdaj je 260EUR) kot RAM (330EUR, zdaj je 130EUR).
To je prva stvar, ki sem se jo naučil, kupuj ko je stvar enkrat eno leto zunaj, naj drugi preplačujejo zate in ne ti za njih. To je sicer lahko reči, ampak ko pride kaj res novega kot je že ta AM5, kaj šele Core leta 2006, Sandy Bridge 2011 (ampak ta itak ni bil drag niti ob izidu) in sedaj Arrow Lake 2024, potem si pa težko pomagaš.
Druga stvar je, ko kupiš na novo, najprej priklopi samo plato, CPU, RAM in hladilnik (niti se ne rabiš zajebavat z venti, pri NH15 imam še vedno probleme s klipsnami, ki so katastrofalne). GPU sedaj niti ne rabiš več.
Jaz sem pa tlačil noter vse možne NVMe-je ter 2kg težek 340mm velik GPU.
Plošče da bi dajale preveč voltaže je kar jaz vem bilo samo pri X3D. Edino kar je, jaz sem imel znižane voltaže na 7600X, toliko da je bilo stabilno ter mogoče +0.05V. Potem sem dal pa BIOS defaults, ki da 1.375-1.40V. Mogoče ga je to kaj zjebalo.
Hiter Google da odgovor, da CPU-ja ne moreš skuriti med BIOS upgradom. Tako da zaenkrat kaže da je 99%, da sta obe plošči mrtvi.
Ja, DarwiN, vem da so 12.-14.th gen zastareli že kot je bil moj prejšnji 10900K leta 2021-2022 (recimo da pol leta do 1 leto po izidu da je bil še ok). Še enkrat res ne nameravam kupovati zastarelega sistema.
Sestavljenega sistema nimam že od leta 1999. Pač veliko lažje je kupovati komponento po komponento. Tako imaš vedno dokaj svež sistem, pa naenkrat te stane manj. Seveda je prišlo na koncu že do 50kEUR (vključno z vso periferijo), s 5 sistemi za 2000EUR na vsake 5 let bi bilo pa samo 10kEUR.
To je prva stvar, ki sem se jo naučil, kupuj ko je stvar enkrat eno leto zunaj, naj drugi preplačujejo zate in ne ti za njih. To je sicer lahko reči, ampak ko pride kaj res novega kot je že ta AM5, kaj šele Core leta 2006, Sandy Bridge 2011 (ampak ta itak ni bil drag niti ob izidu) in sedaj Arrow Lake 2024, potem si pa težko pomagaš.
Druga stvar je, ko kupiš na novo, najprej priklopi samo plato, CPU, RAM in hladilnik (niti se ne rabiš zajebavat z venti, pri NH15 imam še vedno probleme s klipsnami, ki so katastrofalne). GPU sedaj niti ne rabiš več.
Jaz sem pa tlačil noter vse možne NVMe-je ter 2kg težek 340mm velik GPU.
Plošče da bi dajale preveč voltaže je kar jaz vem bilo samo pri X3D. Edino kar je, jaz sem imel znižane voltaže na 7600X, toliko da je bilo stabilno ter mogoče +0.05V. Potem sem dal pa BIOS defaults, ki da 1.375-1.40V. Mogoče ga je to kaj zjebalo.
Hiter Google da odgovor, da CPU-ja ne moreš skuriti med BIOS upgradom. Tako da zaenkrat kaže da je 99%, da sta obe plošči mrtvi.
Ja, DarwiN, vem da so 12.-14.th gen zastareli že kot je bil moj prejšnji 10900K leta 2021-2022 (recimo da pol leta do 1 leto po izidu da je bil še ok). Še enkrat res ne nameravam kupovati zastarelega sistema.
Sestavljenega sistema nimam že od leta 1999. Pač veliko lažje je kupovati komponento po komponento. Tako imaš vedno dokaj svež sistem, pa naenkrat te stane manj. Seveda je prišlo na koncu že do 50kEUR (vključno z vso periferijo), s 5 sistemi za 2000EUR na vsake 5 let bi bilo pa samo 10kEUR.
Zgodovina sprememb…
Ogromno ene zmede in zmote:
- če kupiš na začetku je normalno, da boš veliko izgubil. To ni ravno zmota, zdaj veš kako naprej
- ne vem, kje imaš ti probleme z NH-15 klipsnami. Jaz sem tega kar veliko priklapljal in je vedno OK. Moraš samo lepo ravno navzdol pritisniti
- glede preveč voltaže: to je že zdavnaj rešeno na nivoju BIOSa (aprila 2023)
- kako si imel znižane voltaže pri +0.05V ??!!?? Če želiš znižati rabiš negativni predznak
- tole "Potem sem dal pa BIOS defaults, ki da 1.375-1.40V. Mogoče ga je to kaj zjebalo." ne drži več od aprila 2023. 1.3V je maksimum
- 50 jurjev pa kar nisi zapravil. Jaz zapravim veliko, pa se cifra ne povzpne niti na 5 jurjev (stare komponente vedno prodam, grafo sem prodal s profitom)
- če kupiš na začetku je normalno, da boš veliko izgubil. To ni ravno zmota, zdaj veš kako naprej
- ne vem, kje imaš ti probleme z NH-15 klipsnami. Jaz sem tega kar veliko priklapljal in je vedno OK. Moraš samo lepo ravno navzdol pritisniti
- glede preveč voltaže: to je že zdavnaj rešeno na nivoju BIOSa (aprila 2023)
- kako si imel znižane voltaže pri +0.05V ??!!?? Če želiš znižati rabiš negativni predznak
- tole "Potem sem dal pa BIOS defaults, ki da 1.375-1.40V. Mogoče ga je to kaj zjebalo." ne drži več od aprila 2023. 1.3V je maksimum
- 50 jurjev pa kar nisi zapravil. Jaz zapravim veliko, pa se cifra ne povzpne niti na 5 jurjev (stare komponente vedno prodam, grafo sem prodal s profitom)
Kako boš pa potem pojasnil, če se slučajno izkaže, da je dejansko crknil CPU? In osebno še vedno stavim na CPU. To dejstvo, da so omejili voltažo na 1.3V pomeni samo, da cpu naj ne bi dobil "the kiss of death".. Ampak pri napredni tehnologiji nič ne drži absolutno 100%. Pod bizarnimi random pogoji je vse možno, a ne. Kakšna luknja/bug v kodi in kabuuum.
Glede zapravljanja denarja pa tudi ni plafona. Reaper je fanatik glede rač. komponent, navijanja, in tu hitro gredo "milijoni".
Je pa največ odvisno od tega, v katerem zmogljivostnem razredu operiraš. Plata za 100EUR bo čez 5 let še vedno vredna 50EUR, plata za 500EUR pa le še 100EUR. Se pravi je izgube 50EUR proti 400EUR. RTX4060 bo čez 5 let vredna ~150EUR, RTX4090 pa mogoče 400EUR. Zguba ~200EUR vs ~1500EUR. Tu je še dodatna jeba poraba. Kdo bo kupil rabljen GPU, ki pije tudi do +++450W in ogreva stanovanje, ko pa bo zunaj primerljiva RTX6070 z ~200W?
Zato je najpomembneje kupiti točno toliko, kot trenutno potrebuješ in mogoče v naslednjih dveh letih. Ne se it nekih overkillov v slogu mtoseva, ki kupuje koplete high-end premium komponent na 5 let, čeprav jih (predvidoma) ne potrebuje.
Glede zapravljanja denarja pa tudi ni plafona. Reaper je fanatik glede rač. komponent, navijanja, in tu hitro gredo "milijoni".
Je pa največ odvisno od tega, v katerem zmogljivostnem razredu operiraš. Plata za 100EUR bo čez 5 let še vedno vredna 50EUR, plata za 500EUR pa le še 100EUR. Se pravi je izgube 50EUR proti 400EUR. RTX4060 bo čez 5 let vredna ~150EUR, RTX4090 pa mogoče 400EUR. Zguba ~200EUR vs ~1500EUR. Tu je še dodatna jeba poraba. Kdo bo kupil rabljen GPU, ki pije tudi do +++450W in ogreva stanovanje, ko pa bo zunaj primerljiva RTX6070 z ~200W?
Zato je najpomembneje kupiti točno toliko, kot trenutno potrebuješ in mogoče v naslednjih dveh letih. Ne se it nekih overkillov v slogu mtoseva, ki kupuje koplete high-end premium komponent na 5 let, čeprav jih (predvidoma) ne potrebuje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 19374 (2780) | D3m |
» | Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Procesorji | 7700 (5102) | Mr.B |
» | Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 15334 (7946) | FlyingBee |