» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
166 / 168
»»

GregiB ::

bm1973 je izjavil:

Tekoči stroški za bajto so večinoma manjši od stanovanja.

Smem vprašat, kateri stroški bi to naj bili?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

bm1973 ::

Odseli se od mame, pa boš vedel >:D.

bm1973 je izjavil:

Odseli se od mame, pa boš vedel >:D.

Bom vprašal tvojo, ko krenem zjutraj domov....

Sem živel v stanovanju, zdaj v hiši. Tekoči stroški so primerljivi (razen seveda stroška ekonoma, dela katerega moram zdaj opravljat sam, kar pa tudi stane... čas)

nekikr ::

GregiB je izjavil:

Torej, zdaj, ko je 1. blok za 8 mesecev passe, sem primerjal (od elektra) dogovorjeno moč v 1. bloku s tisto, ki sem jo dejansko dosegel...
Za 2025 "smo se dogovorili", da imam za 1. blok moč na 10,8 kW, ker se mi je januarja 2024 trikrat za nekaj časa vklopilo dodatno grelo na TČ. Ker je letošnja zima bila bolj milam, se grelo ni nikoli vklopilo in sem imel najvišje izmerjene tri 15 minutne intervale pri 7,8 kW, 7,6 kW in 7,6 kW.

Kaj pa zdaj? Če bo takole šlo naprej rabim za naslednjo zimo nekoga s funkcionalno kristalno kroglo glede vremena ali pa dejansko grem na TČ cvikat kable....

Ideja je bila, da se s tem ne boš ukvarjal, ker se niti ne moreš niti ne znaš (večina). Zato v izogib penalom plačuješ največ kar misliš da bo možno. Se pravi najbolje da 14kw (kot si do spremembe). Pa je volk še bolj sit in koza...no, malo bolj suha.

Magic1 ::

Ne moreš primerjat bajte s stanovanjem. Bajta ima 200m2+, stanovanje pod 100m2. V bajti imaš več stvari, ker imaš plac. Seveda znajo bit stroški upravitelja v kakšnih fancy blokih visoki, vendar potem primerjaš tudi bolj fancy hišo, kjer je tudi vse dosti dražje. Ni primerjave med blokom in bajto!
Vsaj za normalnega človeka. Drugače lahko vedno v hiši ogrevaš eno sobico, ne porabiš nič in ne obnavljaš pa imaš minimalne stroške.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

ZveeZ ::

no ja, odvisno od posamezne situacije. ce zivis v enem od tistih blokov, kjer te upravnik nateguje na suho in te daljinsko ogrevanje stane vec kakor bi te elektricni radiatorji, so stroski stanovanja kar visoki :)

c3p0 ::

Ogrevanje v bajti je večinoma cenejše po m2. V blokih dosti nategujejo, od upravljavca, do raznih daljinskih ogrevanj, ipd.

jabe ::

GregiB je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Tekoči stroški za bajto so večinoma manjši od stanovanja.

Smem vprašat, kateri stroški bi to naj bili?

Ogrevanje (v stanivanju drazje)
Ogrevanje SV (tudi v stanivanju drazje, ker je bil tiki)
Uoravnik
Skupni stroski
Rezervni sklad

Govorim za sebe. Stanovanja so si razlicna bajte pa tudi. Stanovanje je bilo 80m2 v starem neposodobljenem bloku, hisa je vec kot 3x vecja, ampak PH.

jabe je izjavil:

Ogrevanje (v stanivanju drazje)
Ogrevanje SV (tudi v stanivanju drazje, ker je bil tiki)
Uoravnik
Skupni stroski
Rezervni sklad

Ogrevanje prostorov in SV je bilo pri meni primerljivo oz. celo dražje za hišo, saj je bilo stanovanje (prostor in SV) ogrevano iz toplarne, v hiši pa sem "podedoval" kurilca. Zdaj prešaltal na TČ, torej je strošek načeloma amortizacija TČ v kombinaciji z SE...

Kar se tiče upravnika in skupnih stroškov sicer (monetarno) drži, a moram zdaj za "skupne prostore", torej prostor okoli hiše skrbeti sam, stane me... čas.

Rezervni sklad pa pa se načeloma pobota z amortizacijo hiše same. Namreč, vsake x let je treba zamenjat.... okna, vrata, streho, spucat, prebelit fasado, urediti okolico (nova živa meja, ograja, idr) in še je tega ogromno, kar v blokih (po)krije rezervni sklad...

Bom kar vztrajal na tem, da je na m2 strošek stanovanje / hiša primerljiv...

DamijanD ::

4 milijarde do 2034 v omrežje. Ne bo šlo brez višjih omrežnin pravijo:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nacr...

Utk ::

Ne vem na podlagi česa delajo te izračune, če ne morejo povedat koliko so zbrali omrežnine in koliko vložili v omrežje zadnjih 10 let.

feryz ::

Zakaj bi pa rabili podlago za izračune?
Izmislijo si neko številko in jo dajo v javnost. To je vsa umetnost.

Podobno kot zapriseženi sodni cenilci. Poveš koliko mora biti ocenjena nepremičnina in na koncu toliko je.

telexdell ::

A se ni v debati govorilo o nekje 250 milijonih/letno. Če mi je v glavi ostal točen približek in če upoštevamo še inflacijo potem to pomeni, da se bo omrežnina v 10 letih najmanj podvojila in bo znašala več, kot elektrika.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

socialec ::

Imaš prav, nepredstavljiv časovni horizont iz današnjega časa in povezanih razmer.

mertseger ::

telexdell je izjavil:

A se ni v debati govorilo o nekje 250 milijonih/letno. Če mi je v glavi ostal točen približek in če upoštevamo še inflacijo potem to pomeni, da se bo omrežnina v 10 letih najmanj podvojila in bo znašala več, kot elektrika.

400 milijonov, ta načrt je bil že 3 leta nazaj pa ker se ni toliko vlagalo (ker se niti približno temu ne pobere) so to sedaj prestavili iz 2025-2034. Čez 3 leta bo pa iz 2028-2037.

TRIROG ::

Vprašanje:
Če si prilagodim za čez poletje dogovorjene obračunske moči za bloke ali to velja "za vedno" (1) ali jih novembra spet avtomatično postavijo na "izračunane" (2) na podlagi porabe v preteklem letu?

Če ostanejo v ročnem načinu (1) ali jih je mogoče prestaviti nazaj na avtomatskega(2) in kako?

Če si danes ročno spremeniš bloke ti bodo prešli na avtomtsko s 1.1.2026, ko bodo začeli veljati novi bloki. Do takrat jih boš pač moral sam spreminjati. Bodo pa s septembrom 2026 itak začeli zaračunavati kazni za prekoračitve in bodo avtomatski bloki zgubili svoj smisel.
Drugače pa- ni rečeno, da bo v jeseni in v letu 2026 še vedno tako, kot je videti danes. Glede na pretekle debate in volilno leto 2026 je skoraj 100% verjetnost, da bodo obstoječi krajo pri belem snevu omilili vsaj toliko, da bo potem kraja ob prvem mraku.>:D>:D

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

Če se bo poraba dvignila, se ne bo omrežnina za tolk. Če se ne bo poraba dvignila, pa ne bo niti take potrebe po tem.
400 mio letno, če gre pol na gospodinjstva, je to 100 evrov na prebivalca. Če malo poračunam, se mi to ne zdi kaj bistveno več kot zdaj. Še zmeraj niso odgovorili niti kolk zberejo niti kolk za kaj porabijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Če se bo poraba dvignila, se ne bo omrežnina za tolk. Če se ne bo poraba dvignila, pa ne bo niti take potrebe po tem.
400 mio letno, če gre pol na gospodinjstva, je to 100 evrov na prebivalca. Če malo poračunam, se mi to ne zdi kaj bistveno več kot zdaj. Še zmeraj niso odgovorili niti kolk zberejo niti kolk za kaj porabijo.

Tvoje razmišljanje bi pilo vodo, če bi sedaj imeli distribucijsko omrežje OK. Imamo pa OK jahte in vile na morju, omrežje pa pred razpadom. Zato bo treba vložiti milijarde, če bomo hoteli sploh ohraniti porabo elektike na dosedanjem nivoju, o morebitnem povečanju pa bomo lahko razpravljali, ko/če bomo zgradili JEK2.

PS živim v manjšem mestu pa smo pred cca 50 leti na roke kopali po dolgem in počez, da smo vkopali kable za elektriko. Takrat so se poleh kablov in ozemljitev postavile hišne omarice, razdelilne omarice... Lahko vgradiš karkoli, pa leta naredijo svoje...

Tudi če ste kopali sami, ne pomeni da niste plačali za njihovo kopanje. Zato dokler ne vemo kam je šel denar, ne bi glasoval niti za cent povišanja.

s1m0n ::

telexdell je izjavil:

PS živim v manjšem mestu pa smo pred cca 50 leti na roke kopali po dolgem in počez, da smo vkopali kable za elektriko. Takrat so se poleh kablov in ozemljitev postavile hišne omarice, razdelilne omarice... Lahko vgradiš karkoli, pa leta naredijo svoje...

Takrat so bile popularne te delovne akcije… Pri nas se je na podoben način naredilo vse od elektrike do vodovoda. Dve leti nazaj je bil komaj modernizacija vseh tokovodnikov po naselju (torej ziher 40 let nič…)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s1m0n ()

Utk je izjavil:

Tudi če ste kopali sami, ne pomeni da niste plačali za njihovo kopanje. Zato dokler ne vemo kam je šel denar, ne bi glasoval niti za cent povišanja.

Ni bila poanta v kopanuju ampak o letih. Po 50 letih je pač marsikaj dotrajano in je treba zamenjati, če hočemo imeti vsaj zanesljivo dobavo elektrike po standardih izpred 50 let.

starfotr ::

Verjetno bodo stari kabli v zemlji še dobri za desetletja.

Nikakor pa ne bo tako pri danes položenih kablih.

starfotr je izjavil:

Verjetno bodo stari kabli v zemlji še dobri za desetletja.

Nikakor pa ne bo tako pri danes položenih kablih.

Če pri kablih zanemarimo preobremenitve, pregrevanja, sile ob kratkih stikih, staranje izolacije, premike zemljine, zemeljska dela, vibracije zaradi prometa... in rečemo, da bo tisto v zemlji še dobro desetletja nam še vedno ostanejo začetki in konci kablov, kateri niso v zemlji, pa priključne sponke, pa varovalna podnožja pa... Potem je tu še korozija na ozemljilih, pa razni parazitski tokovi pa ...
Pač- desetletja so denar od omrežnin dajali vse kam drugam, kot pa v omrežje. To je pa sedaj staro in podvrženo okvaram. Če jim damo namesto 10 kar 100 milijard so upravljalci omrežja zaradi ekcesnih plač, bonitet in nagrad tako odtujeni od trdega in dolgotrajnega dela da bi bil učinek na omrežje isti, kot če jim ne damo nič več, kot so vsako leto dobili do sedaj. Ne bi pa dobili več tisti "vse kam drugam".

SasoS ::

Omrežnina: odslej trajna oprostitev zaračunavanja presežne moči

A ni to nateg? Nasplošno to avtomatsko prilagajanje?
Če sem nekajkrat presegel dogovorjeno moč, raje plačam tistih par € penalov, kot celo leto potem višjo omrežnino?
S tem zastonjskim potem še bolj motiviraš ljudi, da ne spreminjajo dogovorjene moči, čeprav je lahko to ugodneje (pač odvisno od porabnikov - jaz sem enkrat zanalšč vklopil vse in konec meseca dobil informativno - 0,08€ penalov).

SasoS je izjavil:

Če sem nekajkrat presegel dogovorjeno moč, raje plačam tistih par EUR penalov, kot celo leto potem višjo omrežnino?
S tem zastonjskim potem še bolj motiviraš ljudi, da ne spreminjajo dogovorjene moči, čeprav je lahko to ugodneje (pač odvisno od porabnikov - jaz sem enkrat zanalšč vklopil vse in konec meseca dobil informativno - 0,08EUR penalov).

Le zakaj bi bil nateg. Penale boš plačeval le, če si sam spremeniš dogovorjeno moč, če ti jo določijo oni pa ne. To je dino pravilno in tudi pošteno. Torej- nastavi si dogovorjeno moč na nulo in plačuj penale, namesto da se pritožuješ. Velika vačina si jo ne bo nastavljala in ko bo prišel vnuk z EV na obisk ter ga bo malce dopolnil ne bo za ta enkraten dogodek plačala penalov.

Zgodovina sprememb…

Kaj je sploh fora penalov, še posebno tako velikih. Pustimo zdaj prehodno obdobje, ki se bo naslednje leto itak končalo. Praktično vsak presežek nabije položnico za več, kot da bi plačal višjo moč za cel mesec. Sej večina folka ne more videt svoje trenutne porabe. Uvedejo naj obračunavanje moči po najvišji špici, ali še bolj fer bi bilo po povprečju treh najvišjih špic.
Sej drugače se ve kaj je fora, sweet sweet easy EUREUREUR. Elektriko plačujemo x2 v primerjavi izpred let in zraven moramo še presneto pazit, da ne gre še višje. To je postalo kot zdravstvo, kje se na veliko mešetari in nekateri služijo na veliko.
Magic

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

Le zakaj bi bil nateg. Penale boš plačeval le, če si sam spremeniš dogovorjeno moč, če ti jo določijo oni pa ne. To je dino pravilno in tudi pošteno. Torej- nastavi si dogovorjeno moč na nulo in plačuj penale, namesto da se pritožuješ. Velika vačina si jo ne bo nastavljala in ko bo prišel vnuk z EV na obisk ter ga bo malce dopolnil ne bo za ta enkraten dogodek plačala penalov.

Ja o tem govorim.
Na 0 ne moreš nastaviti dogovorjene moči, obstaja minimalna dovoljena glede na varovalke. Če pride enkrat nekdo na obisk in plačaš zato 2 EUR penalov je ceneje kot če plačuješ vsak mesec 2 EUR več omrežnine pa ne pride noben na obisk?

Magic1 je izjavil:

Kaj je sploh fora penalov, še posebno tako velikih. Pustimo zdaj prehodno obdobje, ki se bo naslednje leto itak končalo. Praktično vsak presežek nabije položnico za več, kot da bi plačal višjo moč za cel mesec. Sej večina folka ne more videt svoje trenutne porabe. Uvedejo naj obračunavanje moči po najvišji špici, ali še bolj fer bi bilo po povprečju treh najvišjih špic.

OK, ja, to da so penali visoki in neživljenski je eno.
Ampak kljub vsemu - recimo beden primer, grem na morje in zato rabim en dan prat/kuhat/sesat/whatever istočasno. Presegel bom dogovorjeno moč in takrat plačal EUR ali nekaj njih penalov. Potem mi za naslednje leto dvignejo dogovorjeno moč in plačujem celo leto višjo omrežnino za brezveze.

Jaz imam najmanjšo možno dogovorjeno moč glede na varovalke. Presegel sem jo enkrat, strošek penalov bi bil manj kot EUR. Nekomu se enkrat vklopi grelec na TČ ker je jutro mrzlo, namesto da pokrije presežek s penalom, celo naslednje leto plačuje 10EUR/mesec več omrežnine...večina folka ki se je pritoževala se je zaradi tega ker so imeli visoko dogovorjeno obračunsko moč, čeprav bi najbrž z manjšo močjo in dejanskim tudi plačevanjem penalov, plačali manj. Pač, tukaj je nateg.

To kalkulacijo kaj je ugodneje, je zaradi nemogočega izračuna penalov skoraj nemogoče narediti. Zato bo pač večina folka raje plačevala višjo omrežnino, ker so nekajkrat presegli dogovorjeno moč in bili veseli da penalov ni...

Zakaj bi ti sploh morali določevat nek "paket" moči. Preprosto plačaš po uporabi. Se vzame najvišjih par spic in se zaračuna obračunsko moč. Sej danes se to izračuna avtomatično, nima nihče več dela s tem.
Magic

Dokler porabniki nimajo kontrole nad porabo moči, tega sploh ne bi smeli zaračunavati...

Imaš kontrolo, samo je relativno zahtevna in preprosto se ne more pričakovat od večine ljudi. Preprosto bodo ljudi prisilili, da vzamejo enih par kW več, ker bodo kazni tako brutalne. 10EUR ekstra na gospodinjstvo pa res ni švoh in to kljub temu, da se bo folk trudil pazit. Svetla prihodnost, ko se mora pazit na elektriko in je še pošteno draga.
Sej jaz kot vešč mi je super s sončnico. Plačujem 7EUR in zapravljam štrom na veliko, seveda konstantno. Ni pa to fer po moje, sploh za osnovno dobrino. Sej verjetno bomo tudi mi palico dobili, takrat pa hop na baterijo.
Magic

Zgodovina sprememb…

Magic1 je izjavil:

Zakaj bi ti sploh morali določevat nek "paket" moči. Preprosto plačaš po uporabi. Se vzame najvišjih par spic in se zaračuna obračunsko moč. Sej danes se to izračuna avtomatično, nima nihče več dela s tem.

Mislim, po eni strani razumem (pa nisem iz foha...), če imaš pakete potem imaš lažje dimenzioniraš omrežje, saj imaš nekako predvideno porabo (+ nekaj rezerve za konice). S tem zmanjšaš stroške, hopefully se to prelije v nižjo ceno vnaprej dogovorjene obračunske moči kot pa pay-as-you-go. To je čist smiselno. Ampak tudi z vidika uporabnika, bi jaz raje predvideval svojo dogovorjeno moč in plačal morebitne presežke, kot da mi nekdo na podlagi presežkov pove koliko naj plačujem...

SasoS je izjavil:

Ja o tem govorim.
Na 0 ne moreš nastaviti dogovorjene moči, obstaja minimalna dovoljena glede na varovalke. Če pride enkrat nekdo na obisk in plačaš zato 2 EUR penalov je ceneje kot če plačuješ vsak mesec 2 EUR več omrežnine pa ne pride noben na obisk?

Če si priključen na omrežje to nekaj stane pa če porabiš kaj elektrike ali pa ne. Zato 0 (nula) ni ravno upravičena izbira. Stvar debate je lahko zgolj, kolikšna je tista minimalna priključna moč katera bi pokrila stroške vzdrževanja tudi v primeru, da ni porabljene nič električne energije na nekem priključku. Glede ostalega te pa ne razumem. Tudi po novem imaš možnost, da si nastaviš moč med minimalno in maksimalno za neke glavne varovalke in pač plačuješ penale. Jaz, kateri pa je ne bom spreminjal in bom po tvojem že itak plačeval večjo moč, kot bi jo lahko bi po stari uredbi moral plačevati še penale, po novi je pa ne bom. Če sem prelen, da bi spremnil dogovrjeno moč pol mi je mogoče vseeno, če pa sem neveden se pa lahko tudi zmotim in me bodo penali prišli še dražje...

Ja, cel sistem je neživljenski.
Ali moraš biti doktor elektrotehnike, z diplomo iz matematike, da izračunaš povprečne porabe po intervalih in morebitne penale, hkrati pa imeti real-time smart merjenje svoje celotne porabe. Ali pa bo punca enkrat, ko bo utrujena, hkrati vklopila pralni stroj, sušilec in kuhala kavo, pa bodo zato potem 6 mesecev kasneje za celo leto naprej hodili višji računi. Ni to niti nevednost, ali lenoba...ampak nateg. Folk ima po 10kW dogovorjene obračunske moči, zato ker se je parkrat zjutraj ko je bilo mrzlo jutro vklopil grelec TČ. Strošek penalov za tista 3 jutra bi bil verjetno par eur...

delavec44 ::

telexdell je izjavil:

SasoS je izjavil:

Če sem nekajkrat presegel dogovorjeno moč, raje plačam tistih par EUR penalov, kot celo leto potem višjo omrežnino?
S tem zastonjskim potem še bolj motiviraš ljudi, da ne spreminjajo dogovorjene moči, čeprav je lahko to ugodneje (pač odvisno od porabnikov - jaz sem enkrat zanalšč vklopil vse in konec meseca dobil informativno - 0,08EUR penalov).

Seveda jih bo. Naslednje leto z višjo določeno močjo zaradi te špice sedaj. Najbolj fer bi bilo, da vsak mesec plačaš kar porabiš kot lahko začuda delajo na novih priključkih. To z nekimi pavšali je bedarija. Planiranje porabe kao, a penalov pa ne bodo zaračunavali.

Samo tukaj se obešajo na vsako špico, kot da ogroža celotno omrežje. Imaš recimo konstantne špice vsak dan par, tvoja minimalna moč recimo 4,6kW, vendar zaradi špic cca. 7kW vzameš 8kW. Torej za to doplačaš 15€ in se lahko cel mesec preseravaš. Na drugi strani pa imaš nekoga na minimalni moči 4,6kW in bo pridelal 15€ penalov za kakšno 7kW špico v celem mesecu. Ta cel nov sistem bolj diši na maksimalno obiranje pod pretvezo, da se za omrežje gre. Se zavedam, da je bilo nekaj treba naredit, samo to je ekstrem v drugo smer. S tem da ljudje sploh nimajo opcije vpogleda v porabo. To da dobijo obvestilo konec meseca večini ne pomaga kaj dosti.
Magic

hruske ::

To, da ni obračunavanja presežne moči, je prava pot. Račun mora biti predvidljiv in neke random kazni, za katere niti nisi mogel vedet, da pridejo, zagotovo niso vredu.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

SasoS je izjavil:

Mislim, po eni strani razumem (pa nisem iz foha...), če imaš pakete potem imaš lažje dimenzioniraš omrežje, saj imaš nekako predvideno porabo (+ nekaj rezerve za konice).

Saj se ve po priključni moči.

Gospodinjstvo ima lahko največ 3x32(35??) amperske varovalke. Saj več koliko bajt je vezano na nek transformator in kakšne so možne nadgradnje soseske.

Butast izgovor...

bm1973 je izjavil:

SasoS je izjavil:

Mislim, po eni strani razumem (pa nisem iz foha...), če imaš pakete potem imaš lažje dimenzioniraš omrežje, saj imaš nekako predvideno porabo (+ nekaj rezerve za konice).

Gospodinjstvo ima lahko največ 3x32(35??) amperske varovalke. Saj več koliko bajt je vezano na nek transformator in kakšne so možne nadgradnje soseske.

Butast izgovor...

Če še nisi ugotovil, distributerji ti prodajo večjo moč kot je skupna vsota priključenih odjemnih mest na posamezne žice.

Pri nas ne, je transformator 2x predimenzioniran za celo naselje...

hruske je izjavil:

To, da ni obračunavanja presežne moči, je prava pot. Račun mora biti predvidljiv in neke random kazni, za katere niti nisi mogel vedet, da pridejo, zagotovo niso vredu.

Ampak taista kazen zdaj, namesto da pride 1x, pride vsak mesec naslednje leto v obliki višje dogovorjene moči.

SasoS je izjavil:

hruske je izjavil:

Ampak taista kazen zdaj, namesto da pride 1x, pride vsak mesec naslednje leto v obliki višje dogovorjene moči.

To bi prišlo tudi če bi plačeval presežno moč.

Ne, ker je interes da sprejmeš dogovorjeno moč, zaradi manjka penalov, zdaj večji.

Prej je bilo, da boš po prehodnem obdobju v vsakem primeru plačeval penale. Se pravi bi lahko zmanjšal dogovorjeno moč in sprejel večje penale ali pa ne. V vsakem primeru paziš na porabo.

Zdaj, če sprejmeš dogovorjeno moč, potem penalov ni. Kar pomeni da ne rabiš več pazit na porabo. Udarili te bodo čez pol leta ko ti bodo povečali dogovorjeno moč, potem bo pa jok in stok. Ali pa spremeniš dogovorjeno moč in potem živiš pod pritiskom koliko bo penalov...

joez7 ::

hruske je izjavil:

bm1973 je izjavil:

SasoS je izjavil:

Butast izgovor...

Če še nisi ugotovil, distributerji ti prodajo večjo moč kot je skupna vsota priključenih odjemnih mest na posamezne žice.

Temu se reče faktor istočasnosti. Distributer že v projektu trafo postaje predvidi ~ 1kW po hiši, zaračunava pa 7-10kW, se pravi 0.1 ali malo manj.
Za podjetja je pa ponavadi 0.3.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Meni je tak OK... čeprav imam trenutno dogovorjeno moč 3kW nad maksimalnimi špicami, ki sem jih dosegel 4 ta hude mesece... Pa vredi, sem pač SE+TČ, kjer se mi ob hudem mrazu na TČ vklopijo grelci... In ker nimam kristalne krogle, kolikokrat bo pozimi padla temperatura ob 7-ih zjutraj dovolj v minus, da preskočim zadevo raje plačam malo več, pa da imam mir. Res pa je... Širino kabla do hiše sem plačal ob gradnji, vzdrževanje le-tega pa je enako, kot pri sosedu, ki ima tanjšega / debelejšega (kabel, torej)... Kasirat bi moral porabo, a bi to seveda z njihove strani pomenilo tudi večjo sezonskost in odvisnost od vremena, kar pa seveda tud ni fajn...

bm1973 je izjavil:

SasoS je izjavil:

Butast izgovor...

Če bi bil namen zaščite omrežja potem bi bil sistem naravnan tako, da bi te odklopilo, če bi presegel dogovorjeno moč. Če pa je sistem naravnan tako, da lupi nas odjemalce pol pač lahko obremeniš omrežje kolikor si želiš in plačaj kazen. Kako kazen blagodejno vpliva na omrežje si težko predstavljam, kako pa blagodejno vpliva na žepe energetske mafije mi je pa povsem jasno.

Kot sem rekel, maksimizacija luplenja. Prej si imel 15kW na razpolago za drobiž, sedaj so dali za isto ceno za 5kW + penale. Sej je bilo potrebno spremenit star način, vendar novi ekstrem nima smisla za normalnega potrošnika. Plača več za manj in hkrati se še vedno trese, da ne bo priletelo še mnogo več, ker pač ne zna ocenit, kaj lahko naenkrat vklopi.
Pozabite na prehodne fore o določevanju in oprostitvi penalov. Pogovarjajmo se raje kako bo naslednje leto, ko bomo imeli vsi neko določeno obračunsko moč, ki jo bomo lahko spreminjali in bomo vsi plačevali penale, neglede na to ali nam elektro določi ali sami. Takrat bomo vsi vzeli vsaj 2kW viška od najvišje špice, ker so penali tolk brutalni. Kot sem rekel, easy dodatnih 10EUR+ na gospodinstvo čez zimo. Je oblast poskrbela za svojo branžo, da se bo tam še dolgo cedilo med in mleko...
Magic

Zgodovina sprememb…

Nisi prebral tistega mojega prvega posta? Zdaj so ukinili penale, če sprejmeš določeno moč.

Ampak bodo itak poleti spet nekaj spreminjali...

Magic1 je izjavil:

Takrat bomo vsi vzeli vsaj 2kW viška od najvišje špice,

Tegale ne zastopim najbolj... Če zase pogledam, so mi za 2025 Blok 1 določili (dogovorjena moč) točno povprečje treh najvišjih 15 minutnih špic, ki sem jih imel v 2024 v obdobju Jan-Feb. Edini blok, ki je to presegal je bil potem blok 5, ki pa je bil določen na popolnoma enak način... nič več, nobenih 2kW ekstra... če bo tako tudi v prihodnje, jaz nimam namena spreminjat...
««
166 / 168
»»