» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
74 / 74
»
»»

petardo ::

hruske je izjavil:

petardo je izjavil:

Te bloki za omrežnino in izračun dogovorjene obračunske moči so čisto napačno zastavljeni. Tukaj je nekaj primerov:

- Dogovorjena obračunska moč se izračuna iz povprečja treh špic v pretekli zimski sezoni. [...] Če bo uporabnik naslednje leto imel enako porabo kot prejšnje leto z enakimi špicami, je verjetnost 100%, da bo moral za eno ali dve špici (tukaj 5 kW in 7 kW) plačati "kazen" za presežno moč.


Ni napačno zastavljeno. Več bi plačal če bi celo sezono plačeval max od 3 špic, kot pa če plačaš povprečje 3 špic in nekaj malega presežne kazni.

Če sem prav razumel, "kazen" za presežno moč ni "nekaj malega" in se sešteva za vsak 15-minutni interval s presežkom. Recimo pet presežkov po 1 kW na mesec (klimatska naprava, ki dela cel dan poleti, jih bo povzročila precej več) pride na precej več kot 1 kW dodatne dogovorjene moči za cel mesec.

hruske je izjavil:

petardo je izjavil:


- Ker se dogovorjena obračunska moč izračuna iz povprečja treh špic v pretekli zimski sezoni in se poletnih mesecev sploh ne upošteva, bodo vsi tisti, ki nimajo električnega ogrevanja, imajo pa klimatsko napravo, ki jo uporabljajo samo poleti, celo poletje plačevali "kazen" za presežno moč. Dogovorjena obračunska moč se jim bo izračunala precej nizka, ker pozimi ta močen porabnik ne deluje. Poleti pa bo cel kup 15-minutnih intervalov s presežki.


Dogovorjena moč ni ista za vse bloke. Poletne mesece se upošteva moč dosežena v blokih, ki so v uporabi v poletnem času. Razen če seveda nimaš 15-minutnih meritev, potem je izračun precej drugačen.

Seveda govorim samo o tistih, ki imajo 15-minutne meritve. To, kar praviš ni res:
"Za gospodinjske odjemalce in druge manjše odjemalce s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW se dogovorjena obračunska moč določi za posamezen časovni blok od 1 do 4 kot povprečje treh konic posameznega časovnega bloka v obdobju zadnje višje sezone pred določitvijo dogovorjene obračunske moči."
https://www.uro.si/prenova-omreznine/do...

Za izračun dogovorjene obračunske moči se upošteva samo porabo štirih mesecev višje sezone. Za vse 4 bloke, tako poleti kot pozimi, velja dogovorjena obračunska moč izračunana samo iz zimske porabe. Poglej si pri tvojem elektrooperaterju, pa boš videl, da naračunajo samo 5 dogovorjenih obračunskih moči, ki se potem uporabljajo tako poleti kot pozimi. Zato so za poletje te moči čisto zgrešene. Upoštevajo visoke moči tistih, ki (dodatno) ogrevajo z elektriko decembra in januarja, ne upoštevajo pa nič od porabnikov, ki delujejo samo poleti (klimatske naprave,...).

hruske je izjavil:

petardo je izjavil:


- Za izračun dogovorjene obračunske moči nekega bloka se uporabi mešanica raznih ur na delovne dni, pa neke druge ure na dela proste dni. Na primer za določanje dogovorjene moči za časovni blok 2 se uporabi povprečje treh konic časovnega bloka 2 v obdobju zadnje višje sezone:
6-7 delovni dan
7-14 dela prosti dan
14-16 delovni dan
16-20 dela prosti dan
20-22 delovni dan
Ker imajo uporabniki praviloma drugačne navade na delovne dni in na dela proste dni, ta tako izračunana dogovorjena moč ne odraža niti navad uporabnika na delovni dan niti na dela prost dan, ampak nek maksimum obeh. Tako določena dogovorjena moč ne spodbuja uporabnikov k prenosu porabe v višje bloke, saj tak prenos nič ne pomaga, ker zaradi mešanja vseh mogočih intervalov v istem bloku potem pač neko tretje obdobje povzroči, da je maksimalna dosežena moč v nekem bloku še vedno visoka.


Ja, to izvira iz tega, da so omrežnino določali glede na obremenjenost omrežja, ob teh urah je omrežje podobno obremenjeno. V skrajnosti bi lahko imeli za vsako uro v letu ločeno omrežnino, ampak že tako so zakomplicirali omrežnino v nebo in šli iz 5 postavk na 50.

Ja, ampak to sploh ni pravilno, ker gre pri tem za dve različni nalogi.
1. Izračun cene omrežnine v odvisnosti od obremenitve omrežja.
Vhodni parametri so tukaj podatki o obremenitvi omrežja. Da ne bi imeli vsako uro drugačne omrežnine, so določili 3 časovne bloke za zimo in 3 časovne bloke za ostanek leta, znotraj katerih je obremenitev omrežja primerljiva.
2. Določitev individualne moči za nek časovni blok za vsakega posameznega odjemalca.
Vhodni parametri so tukaj 15-minutne meritve za pretekla obdobja. Edini način, da se pride do nekega resničnega rezultata, je uporaba preteklih moči za točno tisto obdobje, za katerega se bo ta moč uporabljala kot osnova za obračun. In tega niso naredili tako, ker kot osnovo ne uporabijo meritev iz enakega preteklega obdobja, kot tistega, za katerega se moč uporabi kot osnova za obračun. In to ni pravilno po nobenih pravilih. Niti po znanstvenih niti po knjigovodskih, niti po ekonomskih, niti po potrošniških.

Potem pa so naredili še eno poenostavitev. Ker so obremenitve omrežja podobne v nekih zimskih in poletnih blokih, so vseh 6 blokov združili v eno tabelo, kjer se po dva bloka prekrivata. Z vidika izračuna cene omrežnine je to sicer pravilno in razumljivo. Vendar pa to čisto pokvari izračun individualnih moči po točki 2, ker združi časovna obdobja, v katerih uporabnik nima podobnih navad porabe. Taka združitev vseh 6 časovnih blokov v eno tabelo je zato z znanstvenega, knjigovodskega, ekonomskega in potrošniškega vidika nedopustna.


hruske je izjavil:

petardo je izjavil:


Po mojem mnenju bo daleč več kot 50% uporabnikov pustilo dogovorjeno obračunsko moč nespremenjeno. Na tisti vrednosti, ki se bo avtomatsko izračunala. Kar bo povzročilo, da bodo vsi te neizogibno imeli presežne moči, ne da bi povišali porabo v primerjavi s prejšnjim letom. Iluzija je pričakovati, da se bo zdaj večina prebivalstva ukvarjala z računanjem obračunske moči. Vsa potrošniška zakonodaja pravi, da se od povprečnega potrošnika ne sme zahtevati, da se bo ukvarjal s tako zapletenimi formulami, če noče plačevati "kazni" za presežno moč.


Ja, ampak kaj je bolje: plačat 1EUR enkratne presežne kazni ali 10EUR zaradi višje moči, ki je ne uporabljaš nikoli razen 1x letno?

Po mojem mnenju bo veliko presežkov zaradi klimatske naprave poleti precej dražje kot imeti celo poletje višjo dogovorjeno obračunsko moč.

hruske je izjavil:


Problem teh presežnih kazni je, da so sporne z vidika Zakona o varstvu potrošnikov.

To pa zato, ker bo do njih prihajalo avtomatsko, ne da bi potrošnik resno spremenil navade porabe. Ne moreš mu postaviti dogovorjeno moč malo pod mejo njegovih špic, pa potem "kaznovati" za vsak presežek.


hruske je izjavil:

petardo je izjavil:


Taka ureditev izračuna dogovorjene obračunske moči torej ne izpolnjuje niti ciljev, ki so si jih zastavili za to reformo (spodbujanje k prenosu špic v višje bloke, odraz navad uporabnika,...). Ker izračunane dogovorjene obračunske moči ne slonijo na realnih podatkih uporabnikov za neke časovne intervale (manjkajo vse vrednosti nižje sezone, mešajo se različni časovni intervali v istem bloku,...) te obračunske moči ne odražajo resničnih navad uporabnika. Da zaračunavanje nečesa sloni na napačnih podatkih, pa seveda ni v skladu z zakonodajo EU in Slovenije. To je tako, kot, če bi šel v trgovino kupiti 3 plastenke vode, pa bi jih zaračunali 5, ker si jih pač prejšnji teden ob nekih drugih urah kupil 7. Pa tudi to, da je pri nespremenjenih navadah porabe elektrike zagotovljeno, da bo v 100% primerov treba plačevati presežno moč, ni ustrezno. Uredba je taka, kot da bi jo delal nekdo, ki nima pojma o potrošniški zakonodaji, pa se je malo igral z bloki, ne da bi povprašal pravno službo, ali je tako nestrokovno pripravljen plan sploh ustrezen. Če pride do kakšnega sodišča, bo padla po hitrem postopku. Mogoče že, če novinarji ugotovijo, kako napačno je zastavljena stvar in se zavejo, da bomo vsi plačevali presežke, čeprav ne bomo porabljali elektrike nič drugače kot prejšnje leto.


Ne "manjkajo vrednostni nižje sezone", samo upoštevajo se v bloku v katerem se zgodijo.

Kot sem omenil zgoraj z linkom na vir, to ni tako. Pri določanju dogovorjene obračunske moči se upošteva samo poraba višje sezone.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: petardo ()

hruske ::

Ja, vidim, ja. Narobe sem interpretiral. To, da upoštevajo samo višjo sezono, definitivno ni v redu, čeprav verjamem, da se bo v to ujelo dokaj malo odjemalcev.

Še bolj napačen pa je itak sam koncept kaznovanja, brez možnosti da se kaznim izogneš. ZVPot je dokaj jasen, da to ne more biti legalno.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

k4vz0024 ::

Petardo je zelo lepo napisal.

Bo treba izpodbijati na US.

joez7 ::

Lahko spreminjaš vsak mesec do 6. v mesecu, in velja z naslednjim mesecom.
Pač volja izbire.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

feryz ::

Kako pa veš, da moraš spremeniti? Po luni? Čez prst?
Ali imajo vsi inštalirane šelije in aplikacijo moj elektro?
Sicer se bo to v kratkem spremenilo in bodo dejansko vsi nameščali moj elektro, ampak to ne spremeni kaj dosti.
S starimi podatki si ne moreš kaj dosti pomagati. Četudi so stari le en dan. Je že, kar je.

Jaz predlagam, da vsi popravimo moč v prvem bloku na moč, ki je enaka moči na soglasju/pogodbi za prevzem. Tako bo števec poskrbel, da ne bo nobenih penalov, bo vrgel ven.
Tako je bilo tudi do sedaj.

gort ::

Brošura, stran 4, večina, ne prav vsi v smislu?
 x

x

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gort ()

J.McLane ::

Morda so kakšni robni pogoji, nekoga z baterijo ki bo delal peak-shaving in bo imel dogovorjeno moč 3,5 kW, danes pa plačuje za 3x25A priključek?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: J.McLane ()

gort ::

J.McLane je izjavil:

Morda so kakšni robni pogoji, nekoga z baterijo ki bo delal peak-shaving in bo imel dogovorjeno moč 3,5 kW, danes pa plačuje za 3x25A priključek?

Awww, saj res, manj za dogovorjeno moč leta volivnega 2026, več za hibridni razsmernik z baterijo dokler nista odplačana še ta.

feryz ::

Yep, za peak shaving bomo zdaj tekli po baterije in hibridne razsmernike.
Ker si je neka sršenka izmislila sistem za podražitev položnic za par sto odstotkov.

Saj zveni logično, da porabniki, ki imajo na voljo za prevzem 17 kW, s porabo max okrog 5 kW preobremenjujejo sistem. Še posebej s tremi špicami v enem letu.

delavec44 ::

Če imaš EV, lahko njega priklopiš za peak shaving?

feryz ::

Lahko, če ti avto pusti.
In če ne gre baba ravno takrat k frizerju.

delavec44 ::

Ah, če babe ni, tudi peaka ne bo :D

Utk ::

delavec44 je izjavil:

Če imaš EV, lahko njega priklopiš za peak shaving?

Kako, da bi iz njegove baterije jemal namesto iz omrežja?
Ja, itak, 50 jurjev vredno stvar boš uporabljal, da boš prišparal 50 evrov na leto.

J.McLane ::

RAzlični bloki različno stanejo, tudi pozimi lahko avto polneš na 6 kW ponoči in imaš čez dan še vedno peak shaving na 3,5 kW, pa bo omrežnina še vedno nizka.

O praktičnih rešitvah nebi jaz pisal, ker samo pojasnujem zakaj so v tisti brošuri uporabili termin "večina" in ne "vsi".
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Utk ::

Ja, avto bo pa čakal cel dan doma. Potem ga ne rabiš :)

delavec44 ::

Utk je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Če imaš EV, lahko njega priklopiš za peak shaving?

Kako, da bi iz njegove baterije jemal namesto iz omrežja?
Ja, itak, 50 jurjev vredno stvar boš uporabljal, da boš prišparal 50 evrov na leto.


Itak 98% časa stoji doma. Če vsi pravite, da lahko elektriko dobavlja, če je izpad omrežja, sem pač vprašal, če se lahko uporablja tudi za to. Kaj te pa stane?
Če avta ni, tudi nas ni in posledično tudi prevelike porabe ni.

Utk ::

Lahko dobavlja če je sila (če ima V2L), ni pa to da boš celo zimo vsak dan polnil in praznil baterijo na ta račun.
Potem je ceneje nabavit posebej baterijo samo za to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

starfotr ::

Baterija v našem podnebnem pasu je vsaj pol leta mrtva investicija.

Utk ::

Poleti ni dražja elektrika čez dan?

Lonsarg ::

Ce hoces na proper rabis baterijo dovolj mocno da vse dogovorjene moci znizas na minimum razen nocne in cel dan lavfas na baterijo+sonce, ponoci pa dofilas baterijo pocasi z majhno mocjo na poceni nocni tarifi.

Mislim da so neki operaterji ki imajo posebne nocne tarife (5 centov se mi zdi).

Potem prisparas dvojno, enkrat zaradi manj moci in drugic ker imas 0 porabe na dnevni tarifi. Je pa treba poracunat ce je res racunica v tem, da ti teh 20€ na mesec prisparanih pokrije to.

Utk ::

Njim je že jasno, da bo clusterfuck in si že podajajo vroči kostanj...

Iz sistemskega operaterja ELES sporočajo, da se ne strinjajo s Petrolovo izjavo iz članka Čez dva tedna nov način obračunavanja omrežnin: smo zdaj pripravljeni?. V Petrolu so namreč dejali, da bo "za pravilnost in ažurnost podatkov odgovoren ELES."

V ELES poudarjajo, da so le koordinatorji projekta novega načina obračunavanja omrežnine. "Merilni, komunikacijski in informacijski sistemi niso v lasti družbe ELES. Števci in merilni sistemi so namreč v lasti in pristojnosti elektrodistribucijskih podjetij, informacijski sistem za obračun omrežnine pa je bil izdelan pri njihovem podizvajalcu - na družbi Informatika. Vsi ti so tako odgovorni tudi za ažurnost in pravilnost podatkov," sporočajo iz ELES.

Naj dodamo, da z agencije za energijo, ki je pripravila to spremembo, še vedno nismo dobili odgovora, ali je sistem pripravljen za uporabo, ali bodo računi pravilni.

darkolord ::

Utk je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Če imaš EV, lahko njega priklopiš za peak shaving?

Kako, da bi iz njegove baterije jemal namesto iz omrežja?
Ja, itak, 50 jurjev vredno stvar boš uporabljal, da boš prišparal 50 evrov na leto.
Nekateri to možnost imajo. Novi Hyundai, Kia, ID.4, Cybertrash ...

V bistvu je butasto, da imaš v garaži avto z 50-100 kWh baterijo, ki je ne moreš uporabiti za nič drugega, pa bi lahko par dni napajala celo hišo.

Utk ::

Če bi bila sila, bi priklopil in bi napajalo. Vsak dan pa...jaz ne bi, kdor hoče pa naj.

Lonsarg ::

Glede na to da so v abtomobilih spodobnih sedaj 60kWh+ baterije je cisto ok se eno 20kWh baterijo za hiso kupit, kot pa se zaj. da mora biti avto prikloplen da ti deluje optimizacija porabe. Optimizacija porabe pac rabi da je zadeva 100% casa prikljucena, to pa avto ni.

delavec44 ::

To se potem cenejše natrijeve baterije dajo za zalogovnik, ker masa ni problem? Ali v praksi še niso cenejše, ne sledim toliko cenam?

hruske ::

feryz je izjavil:


Ker si je neka sršenka izmislila sistem za podražitev položnic za par sto odstotkov.


Spet bedarije govoriš, ferzy. Nima ona kaj dosti s tem, še celo fehtala je za odlog vpeljave.
Rad imam tole državico. <3

telexdell ::

delavec44 je izjavil:



Itak 98% časa stoji doma. Če vsi pravite, da lahko elektriko dobavlja, če je izpad omrežja, sem pač vprašal, če se lahko uporablja tudi za to. Kaj te pa stane?
Če avta ni, tudi nas ni in posledično tudi prevelike porabe ni.

Ne delamo vsi od doma, kot očitno ti. Sam (in ogromno drugih) delam 8 ur v drugem kraju in takrat je avto parkiran tam. Pol je pa še pot v službo, pa nazaj, pa ... Tako je avtomobil doma kvečjemu pol dneva. Od tega je 8 ur nočne tarife...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

delavec44 ::

Saj za sebe sprašujem in pišem. Sem kje napisal, da za druge pametujem?

J.McLane ::

delavec44 je izjavil:

To se potem cenejše natrijeve baterije dajo za zalogovnik, ker masa ni problem? Ali v praksi še niso cenejše, ne sledim toliko cenam?


Baje je problem padec napetosti skozi celo SOC območje, mora inverter to posebej podpirat, ko pa delaš nekaj diy pa kupiš tisto kar je na voljo in poceni, danes je to LFP.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

miko22 ::

https://www.amzs.si/motorevija/v-zarome...

čemu 5.blok?
Samo poleti in še to na praznik in ponoči. Brezveze

Lonsarg ::

Glede na to da bloki 3-5 vsi stanejo zanemarljivo in so drobiz proti blokoma 1. in 2. je res neumno da so jih locili.

Ampak to niti ni issue, glavni problem je to da se po 2026 pricakuje da bodo ljudje vnaprej sami predvidevali potrebno moc per blok ali pa fasali penale.

Res upam da jih v dveh letih sreca pamet in penale ukinejo in namesto tega pac realtime zaracunavajo konicno moc kot si jo prejsni mesec dejansko imel. Tak da upanje ostaja :)
««
74 / 74
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obremenitev varovalk (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7810882 (7407) Lonsarg
»

V Indiji elektrika podnevi že cenejša kot ponoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8816900 (8808) bosmla

Več podobnih tem