Forum » Loža » Pohodnik dvignil kačo, ki ga je pičila
Pohodnik dvignil kačo, ki ga je pičila
user4683 ::
Moj prvi komentar v tej temi, kjer sem vec kot ocitno napisal, da sta v debati povsem ok oba, v strokovni literaturi pa kot kaze ne. Pa ste vsi naenkrat dobil epilepticni napad.
Neke hude online literature za nas keyboard warriorje ni, ampak tistih nekaj novejših diplomskih nalog, poročil in strokovnih člankov (z biotehnične, zdravstvene in medicinske fakultete), ki pa so na voljo po 15min googlanja, pa vsi brez izjeme govorijo o ugrizih kač. Fraze s prenesenim pomenom, ki pristanejo v sskj so pač povsem dobre za debato, niso pa očitno to strokovno in tehnično sprejeti izrazi.
Pithlit ::
Govoril sem o tem kako in zakaj (domnevno) strokovnjaki uporabljajo izraz ugriz in zakaj ga v smatrajo za pravilnejsega. Ali trdis, da je edina prava definicija zloma za medicinca tista iz sskj in ni se cel kup izrazov, ki v stroki mogoce pravilneje opisejo situacijo?
SSKJ kot razlago vsebuje tudi da je nekdo ostal na cedilu, pa mocno dvomim, da je obsedel v kuhinji na cedilu. Pa se cel kup ljudskih modrosti, za katere se vcasih izkaze, da strokovno niso najbolj pravilne, jih pa vsi ze desetletja uporabljamo v pogovornem jeziku.
Neverjetno kako tezko se je sprijazniti z dejstvom, da sta v pogovoru povsem sprejemljiva oba izraza, strokovnjaki iz dolocenih razlogov pa uporabljajo enega.
Ne. Govorim o temu da je "kačji pik" čisto pravilna fraza. Kače sicer grizejo, kar je res. Strupenjače pa tudi pikajo, kar je tudi res. Vse strupenjače so kače (torej je fraza "kačji pik" povsem pravilna), niso pa vse kače strupenjače.
Life is as complicated as we make it...
Jap, cisto pravilna pogovorna fraza, med strokovnjaki pa tudi strupenjace grizejo. In to tudi takrat, ko vbrizgajo strup.
Jap, cisto pravilna pogovorna fraza, med strokovnjaki pa tudi strupenjace grizejo. In to tudi takrat, ko vbrizgajo strup.
Kar je pravilno. Ne pa tudi strokovno. Zakaj? Ker strokovnjaki za kače praviloma niso jezikoslovci.
Osebno sicer sumim da uporabljajo "grizejo" zaradi same praktičnosti. Prevodi v (in iz) angleščine (torej velika večina strokovne literature) so namreč lažji ko svetovni publiki ni treba razlagati da v slovenščini nekatere kače pikajo, druge pa ne.
no comment ::
Whatever, če te stvar useka, verjetno ni prva misel "ali me je hudič ugriznil ali pičil"...
mirator ::
Tipična trol tema v času kislih kumaric. Povsem brez veze je ali te kača vgrizne ali piči, pomembne so posledice.Tema je bila čist v redu, nič trol. Samo idioti pišejo o slovnici, ne o bedaku, ki gre prijemat kačo (ki jo verjetno ne pozna). Tudi gobe ne ješ kar vse ki rastejo v gozdu.
Glavno, temo sem odprl zaradi bedaka, ki je prijel stupeno kačo, ne zaradi slobvnice, ki so jo pograbil tadrugi bedaki. Pač tega se ne počne (prijema neznane kače)...
Nič kaj pretresljivega. Čisto lepo se da preživeti. Malo te dajo za par dni na ventilator če je treba, če/ker ni protistrupa.Kolikor vem, protistrup neradi uporabljajo, če res ni nujno, ker je protistrup sam po sebi strupen...
No, se ti opravičujem. Moral bi zapisati, da se je tema izrodila v tipično trol temo v času kislih kumaric.
Pravzaprav, zakaj pa je nastala ta dilema ali vgriz ali pik. Po moje to izhaja iz hitrosti napada. V vsakem primeru pa kača najprej odpre gobec in te s strupniki, ko čeljusti stisne, vgrizne. Pik pa zato, ker direktnega vgriza ploh ne vidiš, začutiš pa bolečino in vidiš kačo, ki se že oddaljuje, na nogi pa dve krvaveči pikici.
GupeM ::
SSKJ in kmečka pamet nista strokovna literatura. Pa se lahko na glavo postaviš. Lahko pa poiščeš kakšnega serpentologa in ga vprašaš zakaj se je v strokovni literaturi uveljavil izraz ugriz. Sklepam da zato, ker je v živalskem svetu mehanika pikov povsem drugačna kot mehanika ugrizov in nima to nobene veze s tem a orodje "prepiči" (prebode, preluknja, penetrira in še kaj bi bilo ustreznejše) kožo ali ne.
Čakaj. V strokovni literaturi najdeš tudi izraze, kot je recimo zlom glavice proksimalne falange palca, pa to izraza ne naredi pravilnega v slovenščini. Pa tudi kakšno znamenje na koži je lahko suspektivno ali nesuspektivno. Tudi subtotalna ruptura ACL se uporablja.
Zdaj pa si predstavljaj, da bi to še novinarji zapisali v naslov novice: Luka Dončić zaradi subtotalne rupture ACL z igrišč odsoten najmanj 6 tednov. Ali je mogoče bolje zaradi natrgane križne vezi ali celo zaradi poškodbe kolena?
Ze cel cas trobim, da eno je (tudi) strokovni izraz - izraz, ki ga strokovnjaki smatrajo za tehnicno pravilne(jse)ga, ali ustreznejsega, drugo pa pogovorni. V tvojem primeru pa rines povsem strokovni izraz v pogovorno rabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
49106 ::
Sklepam da zato, ker je v živalskem svetu mehanika pikov povsem drugačna kot mehanika ugrizov in nima to nobene veze s tem a orodje "prepiči" (prebode, preluknja, penetrira in še kaj bi bilo ustreznejše) kožo ali ne.
Na primer mehanika pika igle? In to, kar si pisal dalje (prepiči itd), a ni ravno to posledica drugačne mehanike??
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Mehanika vboda (z iglo). Prepičiti, kar je nekdo uporabil v stavku, pa niti ni slovenska beseda (zato sem jo dal v narekovaj).
GupeM ::
Ze cel cas trobim, da eno je (tudi) strokovni izraz - izraz, ki ga strokovnjaki smatrajo za tehnicno pravilne(jse)ga, ali ustreznejsega, drugo pa pogovorni. V tvojem primeru pa rines povsem strokovni izraz v pogovorno rabo.
Ampak to, da kača piči, ni pogovorni izraz, ampak je izraz v knjižnem (zbornem) jeziku.
Ja, nerodno sem se izrazil, pravilno bi bilo, ce bi rekel da pik kače ni strokovni izraz, ali pa srokovno najbolj primeren.
Dohtar, ko bo pisal strokovno knjigo ne bo uporabil da je nekoga pičil z iglo, ampak bo vbodel iglo.
Serpentolog, ki bo pisal strokovno knjigo ne bo napisal da kača piči ampak ugrizne.
Oba pa bosta ob čevapih s familijo uporabljala pik, vbod ali ugriz in vsi se bodo lepo razumeli.
Mehanika vboda (z iglo).
Ja, kako se pik igle mehanično razlikuje od drugih pikov.
Dohtar, ko bo pisal strokovno knjigo ne bo uporabil da je nekoga pičil z iglo, ampak bo vbodel iglo.
Serpentolog, ki bo pisal strokovno knjigo ne bo napisal da kača piči ampak ugrizne.
Oba pa bosta ob čevapih s familijo uporabljala pik, vbod ali ugriz in vsi se bodo lepo razumeli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Že, že, ampak nič (ni)si povedal o sami mehaniki pika.
Zgodovina sprememb…
Ker je bila tisto samo domneva, da nasi biologi ocitno imajo nek razlog da pik (recimo cebele) poimenujejo pik, ugriz (ki se, ali pa se ne, konca z vbodom strupnikov) pa ugriz. Zagotovo imajo nek razlog, drugace bi v literaturi prosto mesali oba izraza - pa ju ne.
Ker je bila tisto samo domneva, da nasi biologi ocitno imajo nek razlog da pik (recimo cebele) poimenujejo pik, ugriz (ki se, ali pa se ne, konca z vbodom strupnikov) pa ugriz. Zagotovo imajo nek razlog, drugace bi v literaturi prosto mesali oba izraza - pa ju ne.
Razlog seveda je. Lahko je tehten, lahko pa je povsem arbitraren.
Kako boš tujcu povedal, da kunec “ni” zajec?
Razlog seveda je. Lahko je tehten, lahko pa je povsem arbitraren.
Kako boš tujcu povedal, da kunec “ni” zajec?
Odvisno od tujca. Italijanu komot.
Odvisno od tujca. Italijanu komot.
My Italian neighbour, coney rabbit isn't a rabbit.
Zgodovina sprememb…
k4vz0024 ::
Če nisi herpetolog nimaš kaj božati kače z njihovem naravnem okolju. Temu Kekcu bi jaz zaračunal zdravljenje in še kakega kaznivega dejanja!
Rias Gremory ::
Mene bolj zanima, če pohodnik ve ali je bil pičen ali ugriznjen. To je dejansko edino pomembno.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Rias Gremory ()
Horas ::
Če nisi herpetolog nimaš kaj božati kače z njihovem naravnem okolju. Temu Kekcu bi jaz zaračunal zdravljenje in še kakega kaznivega dejanja!
dajmo potem še debeluharjem, pa čikarjem, pa alkoholikom, mamilopapekom...
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
starfotr ::
Ah, kaj bi ljudem govoril...
Vseeno jim je ali pik ali ugriz. Prav tako jim je vseeno kunec ali zajec ali želva ali kornjača.
Za folk bo paradajz enoletnica, čeprav je trajnica. In v bistvu je sadje in ne zelenjava, kot to misli folk.
Prav tako po ljudskih vražah po internetu in televiziji kroži recept za domačo mešanico čistila iz sode bikarbone in kisa.
Ampak folk pač ne ve osnov in zato pač take teme, ki nimajo nobenega smisla, ker folk misli po svoje. Če bodo rekli, da je zelena rdeča, jim je treba pustit to miselnost. Permisivna vzgoja odraslih press.
Strokovnjaki v izgib problemom uporabljajo latinska imena, kjer je nedvoumno vse jasno, v nasprotju z vsemi jeziki tega sveta, kjer se marsikdaj in marsikaj izgubi s prevodom ali med vrsticami.
Vseeno jim je ali pik ali ugriz. Prav tako jim je vseeno kunec ali zajec ali želva ali kornjača.
Za folk bo paradajz enoletnica, čeprav je trajnica. In v bistvu je sadje in ne zelenjava, kot to misli folk.
Prav tako po ljudskih vražah po internetu in televiziji kroži recept za domačo mešanico čistila iz sode bikarbone in kisa.
Ampak folk pač ne ve osnov in zato pač take teme, ki nimajo nobenega smisla, ker folk misli po svoje. Če bodo rekli, da je zelena rdeča, jim je treba pustit to miselnost. Permisivna vzgoja odraslih press.
Strokovnjaki v izgib problemom uporabljajo latinska imena, kjer je nedvoumno vse jasno, v nasprotju z vsemi jeziki tega sveta, kjer se marsikdaj in marsikaj izgubi s prevodom ali med vrsticami.
PacificBlue ::
Rias Gremory je izjavil:
Mene bolj zanima, če pohodnik ve ali je bil pičen ali ugriznjen. To je dejansko edino pomembno.
Ja, ker tam na obrazcu v bolnici mora izpolniti ali je bil pik ali ugriz.
Pri prvem dobi protistrup v obliki injekcije, pri drugem pa v obliki inekcije.
/s
I’m out.
:3
:3
Horas ::
da še js prilijem ogenj... če ma usta potem ugrizne. ne more pičit jezusmarija ste butelni.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
blink ::
fikus_ ::
Jaz sem včeraj dvignil kačo in me ni picila, niti ugriznila ne. Kaj je s kačo narobe?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
donvito ::
fikus_ ::
Ok, razumem, naslednjič jo bom s kosilnico raje pokosil.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pik pajkaOddelek: Loža | 14759 (12424) | BCSman |
» | Kača ali maček?Oddelek: Loža | 3896 (2825) | Tilen |
» | ugriz pajka (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26699 (21423) | k4vz0024 |
» | Kače - nabiranje gozdnih jagod (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11545 (9441) | Trololololo1 |
» | Strupeni piki in ugrizi: prva pomočOddelek: Loža | 6334 (6029) | Alec999 |