» »

Nadomestilo za brezposelnost

Nadomestilo za brezposelnost

kriptobog ::

Sestra bi rada dala odpoved in ostala doma. Ima idejo kako priti do nadmestila za brezposelnost. Zaposlena je 10 let. Ce da odpoved ji nadomestilo itak ne pripada. Ce jo jaz zaposlim s poskusno dobo 1 meseca in ji po enem mesecu recem, da ni opraivla poskusne dobe, je potem opravicena do nadomestila za brezposelnost?
  • zaklenil: bluefish ()

Mato989 ::

Da, to je klasična fora... zaposliš jo za 1 mesec in je to to... lahko tudi določen čas, nič poskusno, bistveno je da ji potem ne podaljšaš in da ni odpuščena po krivdi...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Jih ne briga nic, da sva v sorodu? Ker to je potem super opcija.

kriptobog je izjavil:

Jih ne briga nic, da sva v sorodu? Ker to je potem super opcija.

Dvomim da je kjerkoliv zakonu ta pravilnik razdelan tako.

Kateri so pogoji za pridobitev denarnega nadomestila?
Pred nastankom brezposelnosti ste bili zavarovani za brezposelnost najmanj 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Ste mlajši od 30 let in ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za brezposelnost najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Imate plačane prispevke za zavarovanje za brezposelnost (izjema je, če ste bili v zavarovanje vključeni na podlagi delovnega razmerja, delodajalec pa prispevkov za vas ni plačal).

Ste brezposelni in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji. Kaj to pomeni?

Ste prijavljeni v naši evidenci in oddate vlogo za uveljavljanje denarnega nadomestila po prenehanju obveznega zavarovanja.

tony1 ::

Če imata vsaj različen priimek in firma ni na istem naslovu kot ona tudi ne bodo kar tako pogruntali...

Priime je isti, naslov ne. Kolikor sem gledal nisem nasel nic v uradnem listu, kar bi to omejevalo, ampak to sem samo na hitro preletel.

GregiB ::

Čist iz firbca... nadomestilo bo prejemala 6 mesecev... kaj pa potem?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

GregiB je izjavil:

Ostala bo doma.

MadMicka ::

Ja, zaposlitev za določen čas 1 mesec zaradi začasno povečanega obsega dela. Za ta mesec bo seveda treba plačati prispevke od minimalne plače. Po izteku nadomestila za brezposelnost gre bodisi v drugo službo, bodisi zaprosi za socialno denarno pomoč, če izpolnjuje pogoje. Kateri so, si poglej na CSD.

Utk ::

Ja, ampak najbrž bi bilo dobro se spomnit neko konkretno delo preden te to vpraša kakšen inšpektor.

Utk je izjavil:

Ja, ampak najbrž bi bilo dobro se spomnit neko konkretno delo preden te to vpraša kakšen inšpektor.

Ker je tako težko vzet administratorja računov itd :D

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Ker je tako težko vzet administratorja računov itd :D

Tako. Tajnica. Ce je treba je lahko tudi cel mesec prisotna v pisarni.

kriptobog je izjavil:

GregiB je izjavil:

Ostala bo doma.

Zanimiva odločitev... torej ji bo z 10 let delovne dobe in 6 mesecev "borze" prenehala teči upokojitvena doba in teoretično, po sedaj veljavni zakonodaji sploh ne bo upravičena do pokojnine... Bodoči socialni primerek (al je na lotu zadela?)?

fikus_ ::

Za višino nadomestila se jemlje zadnje tri plače, tako da glej, da ji ne boš nakazal mizerije, če ji boš že omogočil odhod na zavod z nadomestilom.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

GregiB je izjavil:

kriptobog je izjavil:

GregiB je izjavil:

Ostala bo doma.

Zanimiva odločitev... torej ji bo z 10 let delovne dobe in 6 mesecev "borze" prenehala teči upokojitvena doba in teoretično, po sedaj veljavni zakonodaji sploh ne bo upravičena do pokojnine... Bodoči socialni primerek (al je na lotu zadela?)?

Imamo dovolj. Sicer pa, minimalna pokojnina ali pa socialka, isti k

kriptobog je izjavil:

In zakaj bi dotična bila upravičena do socialne pomoči?

Smartydug ::

Treba je upoštevat tudi to, da ko bo enkrat na zavodu, bo težko 6mesecev aktivno iskala delo. Glede na tako nizko brezposelnost zavod izjemno forsira prijavljene z nadomestilom.

Kresnik ::

Smartydug je izjavil:

Treba je upoštevat tudi to, da ko bo enkrat na zavodu, bo težko 6mesecev aktivno iskala delo. Glede na tako nizko brezposelnost zavod izjemno forsira prijavljene z nadomestilom.

Kar jaz poznam delodajalce, je dovolj samo da rečeš, da pravzaprav ne iščeš ampak samo rabiš štempelj za Zavod. 99 od 100 delodajalcev ti ga da brez pregovarjanja, ker imajo radi tak preprost filter, kako iz procesa zaposlovanja izločiš pofl, ki bo firmi samo strošek.

Dela za 4 ure, tako da je ze to problem pri morebitnih bodocih delodajalcih.

MadMicka ::

fikus, ni res, gleda se zadnjih 8 plač, tako 1. odstavek 61. člena ZUTD, tako da minimalna plača je dovolj.

Koraaz ::

Kresnik je izjavil:

Kar jaz poznam delodajalce, je dovolj samo da rečeš, da pravzaprav ne iščeš ampak samo rabiš štempelj za Zavod. 99 od 100 delodajalcev ti ga da brez pregovarjanja, ker imajo radi tak preprost filter, kako iz procesa zaposlovanja izločiš pofl, ki bo firmi samo strošek.

Tudi, če greš na razgovor zgolj zaradi "štemplja" (ki ga zavod zahteva), a zavod sploh preverja svoje kandidate, če so sploh poslali prošnjo in se udeležili razgovora?

Kresnik ::

Koraaz je izjavil:

Kresnik je izjavil:

Tudi, če greš na razgovor zgolj zaradi "štemplja" (ki ga zavod zahteva), a zavod sploh preverja svoje kandidate, če so sploh poslali prošnjo in se udeležili razgovora?

Kolikor jaz vem, preverjajo. Ne morem pa zagotovo rečt, ker nisem eden od teh socialcev.

Pa tudi mislim, da zavod kar sam pošlje "prošnjo". Tebe samo na razgovor povabijo.

Koraaz ::

Kresnik je izjavil:

Kolikor jaz vem, preverjajo. Ne morem pa zagotovo rečt, ker nisem eden od teh socialcev.

Pa tudi mislim, da zavod kar sam pošlje "prošnjo". Tebe samo na razgovor povabijo.

Zanimivo, ko sem bil jaz na zavodu so me samo vprašali, če sem zainteresiran za delo in mi dali napotnico.
Prošnjo sem moral sam poslati (je niso oni) in potem, če sem imel srečo šel na razgovor. Ko sem imel pa potem posvet na zavodu, me pa potem niso nikoli vprašali:"kaj je bilo s tistim šihtom, ki so ga "oni" zrihtali.".

Je pa res, da nisem nikoli bil na socialni pomoči. Mogoče tiste bolj preverjajo pa preganjajo?

OutOfTheBox ::

GregiB je izjavil:

kriptobog je izjavil:

GregiB je izjavil:

Ostala bo doma.

Zanimiva odločitev... torej ji bo z 10 let delovne dobe in 6 mesecev "borze" prenehala teči upokojitvena doba in teoretično, po sedaj veljavni zakonodaji sploh ne bo upravičena do pokojnine...

Pokojnine so passé oz. zastarel sistem iz 20 stoletja. Včasih so šli v pokoj pri 50 letih in dobivali tudi po 2 pokojnine (npr. slovensko in italjansko), skupna pokojnina je znašala 1500EUR. Tak primer je bila mama mojega očeta npr, imela je pa srednje standardno službo.

To je mikavna situacija v kateri si lahko tudi za današnji standard, ampak žal je danes točno taka kombinacija nemogoča. Ampak da delaš 40 let (do 65 leta?) in na koncu dobiš minimalno pokojnino, s to računico da imaš danes toliko priložnosti da zaslužiš v slabih 5 letih toliko kot bi celo življenje z garanjem.

Skratka, ne razumem kaj se še vedno ženete za penzijami, ker nagrada je daleč od mikavne. Star, zgaran in reven.. wtf

Pod črto.. ne verjamem da bo OP-jeva sestra samo doma, gledala v zrak. Ona sama ali pa s kakšno pomočjo je zagotovo neki zgruntala. Razen ajd. če ni doma in skrbi za več otrok (tudi to vidim).

Zgodovina sprememb…

Baja ::

mene so cca 20 let nazaj zabrisali z borze ko sem šel na firmo samo po štempelj. pa nisem prejemal nobene pomoči. no, mogoče je danes drugače.

otago ::

Koraaz je izjavil:

Kresnik je izjavil:

Zanimivo, ko sem bil jaz na zavodu so me samo vprašali, če sem zainteresiran za delo in mi dali napotnico.
Prošnjo sem moral sam poslati (je niso oni) in potem, če sem imel srečo šel na razgovor. Ko sem imel pa potem posvet na zavodu, me pa potem niso nikoli vprašali:"kaj je bilo s tistim šihtom, ki so ga "oni" zrihtali.".

Je pa res, da nisem nikoli bil na socialni pomoči. Mogoče tiste bolj preverjajo pa preganjajo?

Po prenehanju delovnega razmerja, dobiš nadomestilo za brezposelnost. Šele po izteku tega, lahko zaprosiš za socialno pomoč.

Ko ti zavod pošlje vabilo na razgovor, oz. te obvešča o možnostih zaposlitve, je z namenom, da se udeležiš. Nekje v odločbi za prejemanje nadomestila za brezposlenost je navedek, da ne boš zavračal dela (katera so opredeljena v kariernem načrtu, plus kraji opravljanja), napotnic k delodajalcem. Da boš aktivno iskal delo. To lahko rezultira, da nisi več upravičen do nadomestila, saj nisi aktivni iskalec zaposlitve.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

janezvalva_5 ::

na razgovoru rečeš, da te boli hrbet in da iščeš lažje delo. garantirano se te bodo izogibali kot hudič križa.

Glugy ::

kriptobog je izjavil:

No pol pa res ni treba kej dost razmišljat. Če mate že sami dost pol ne rabte še od države denarja.

NuMaN ::

Nisi razumel. Dost je s socialko, ne brez nje.

Sicer če pripada, pripada.

Alien123 ::

Zakaj bi hotela imeti še nadomestilo, če pa bo doma? Nevem koliko je stara, ampak verjetno še misli živet 15+ let. In ta čas kaj? Na socialni?
Verjetno ste malo zračunali, da je človek na boljšem, ko je na socialni, kot pa da dela 4 ure. Pa verjetno, še kje malo na črno..
Slovenija je raj.

Alien123 je izjavil:

Zakaj bi hotela imeti še nadomestilo, če pa bo doma? Nevem koliko je stara, ampak verjetno še misli živet 15+ let. In ta čas kaj? Na socialni?
Verjetno ste malo zračunali, da je človek na boljšem, ko je na socialni, kot pa da dela 4 ure. Pa verjetno, še kje malo na črno..
Slovenija je raj.

Ne bo na socialni. Glede na to, da nas drzava povsod lupi bi bilo neuno, ce ne bi izkoristila tiste pol leta nadomestila, za katera itak delodajalec vplacuje zavarovanje...

Ales ::

Naj izkoristi, kar ji pripada, seveda. Kar ji pošteno pripada.

kriptobog je izjavil:

... Glede na to, da nas drzava povsod lupi bi bilo neuno, ce ne bi izkoristila...

Za v gostilno po enem šestem piru bo tole, za resen pogovor pač ne.

Da pa imamo zblojen in nevzdržen ekonomski sistem, v katerem se ljudje obnašajo vse manj solidarno, pa drži. In to nas bo pokopalo, če ne bomo znali obrnit.

zobnik ::

Tud sociale ne bo, ker se bodo pogoji še zaostril. Tako se zna zgodit da ne bo ne penzije ne sociale kaj pa pol, zato pa danes ljudje si kupičjo premoženje, da jim bo vsaj na stara leta lažje.
Tako kot se je zadnje 40 let živel se ne bo nikol več.

Dejstvo je da ta soldiarnost ne pelje nikamor, nekdo dela 6 dni/teden, fizično, pa ima na koncu bistveno manj kot tisti javni parazit na občini, upravi ki dela pol manj...., tud vplačila v penzi shemo bo tako da kolikor se je vplačal toliko se lahko dobi ven. Tist delavec bo dobil po manj, on iz občine pa +50% več za pol manj dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

kriptobog je izjavil:

bi bilo neuno, ce ne bi izkoristila tiste pol leta nadomestila, za katera itak delodajalec vplacuje zavarovanje...

Delodajalec plačuje nadomestilo? Misliš prispevek za primer brezposelnosti, kjer delojemalec vplača 0,14% osnove, delodajalec pa 0,06%% Skupaj 0,2%... To pri osnovi npr. 2.000€ znaša ogromnih 4€... Nekdo, ki je na tej osnovi in pridno dela 40 let vplača v to "malho" ogromnih 1.920€, kar bo tvoja sestra skurila v 2, 3 mesecih... Če je ona vplačevala 10 let, je znesek 4x nižji... ali več...

GregiB je izjavil:

kriptobog je izjavil:

bi bilo neuno, ce ne bi izkoristila tiste pol leta nadomestila, za katera itak delodajalec vplacuje zavarovanje...

Delodajalec plačuje nadomestilo? Misliš prispevek za primer brezposelnosti, kjer delojemalec vplača 0,14% osnove, delodajalec pa 0,06%% Skupaj 0,2%... To pri osnovi npr. 2.000€ znaša ogromnih 4€... Nekdo, ki je na tej osnovi in pridno dela 40 let vplača v to "malho" ogromnih 1.920€, kar bo tvoja sestra skurila v 2, 3 mesecih... Če je ona vplačevala 10 let, je znesek 4x nižji... ali več...

Vidiš tale tema je še en primer ko debilna ržava ne razume in ne zna uredit zakonov in zadev tako da bi bili 99,9% scam resistant.

Zdaj se v temi sprašujemo spet kako nekaj dobit od države.

Če bi se vzelo moj predlog kjer se nadomestilo za brezposelnost ukine, prav tako ta prispevek in se zniža dohodnina za 1% hkrati pa v zakon vpišemo obvezne odpravnine, potem kriptobogova sorodnica ne bi mogla tu nič sleparit in še stotini rugih ne.

Torej:

3-12 mesecev delovne dobe = 1 plača bruto (povprečje zadnjih 3 ali 6 mesecev) odpravnine (neobdavčeno)
1-3 leta delovne dobe = 2 plači bruto odpravnine
3-10 let delovne dobe = 3 plače bruto odpravnine
10-25 let delovne dobe = 5 plač bruto odpravnine
25+ let delovne dobe = 12 plač bruto odpravnine

Zadeva rešena... ne morš več sleparit.

delavec44 ::

In če zgubiš službo, ker firma propade? Od kje bo prišla odpravnina?

Nadomestilo je zavarovanje.

delavec44 je izjavil:

Nadomestilo je zavarovanje.

Iz prednostnega poplačila... Če propade mala firma pa greš na socialo... večina velikih firm pa nima 100EUR premoženja... na FURSu pa je da ne pusti da ma firma neplačane plače več mesecev ali prispevke... da potem zmanjka denarja za odpravnine.

delavec44 je izjavil:

... načeloma iz javnega jamstvenega sklada... A zadeva drži... z nadomestilom in izplačevanjem le-tega ni nič narobe, saj velika večina koristikov le-tega dejansko ne želi koristiti. Tukaj šepajo inšpekcijske službe, ki bi lovila in sankcionirala takšna početja... Najbolj pogost sicer ni primer kriptove sestre ampak predčasno upokojevanje na račun nadomestil... Veliko raznih čistilk, delavcev v proizvodnji in siceršnjih delavcev na minimalcih se upokojuje 24 mesecev pred izpolnitvijo "pogojev", saj načeloma ne trpijo nobenih malusov.

Mato989 je izjavil:

...večina velikih firm pa nima 100EUR premoženja...
... in večina velikih firm ima tudi druge obveznosti, sploh razne kreditorje z zastavnimi prvaicami prvega reda... Ko se to pobere, za plače ponavadi na ostane nič...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

... in večina velikih firm ima tudi druge obveznosti, sploh razne kreditorje z zastavnimi prvaicami prvega reda... Ko se to pobere, za plače ponavadi na ostane nič...

Zato pa zakon kjer ima prednost odpravnina delavca in naslednja je tole kar praviš ;) To je stvar zakona...

Vedno bi moral bit zakon tak da je pri stečaju

1. delavec

Če je do njega vse čisto

2. zastavne pravice 1. reda

itd...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

zobnik ::

Taki brezdelneži pol pol dneva sam druge d*ako v glavo, ker nimajo kaj pametnega za počet. Ko so kmetje spoznal sodobne telefone in neomejen internet je z njimi prišla ves gnojnica prepametna pohlepna z vsem jamranjem in podobno. Traktor za 60-100.000 evrov.Taki se ponavadi zbirajo v bifejih dokler ne pride en zaposlen in jim pove svoje, ker pa ponavadi več kmetov kot

zaposlenih ker morajo zjutraj zgodaj službo se ta njihova veselica nadaljuje. Če ste zdravi, pejte delat, če ste bolni pa greš k zdravniku in na ocenitev za invalidnost.

Zaposlen dela, da plača najem, položnice, vzdržuje še en kup drugih ljudi. N akoncu mu ostane 100-200 evrov za kak "darilo". Kmet pa dobi subvencije take da ma v 10 eltih odplačan 100.000 evrov vreden traktor. G aproda pa ma.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravica do nadomestila za brezposelnost. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5214381 (6221) joze67
»

Odpoved pogodbe o zaposlitvi (strani: 1 2 )

7519168 (9204) val46
»

kako prekiniti pogodbo za določen čas, denarno nadomestilo za brezposelnost (strani: 1 2 )

8533887 (8479) St235

Več podobnih tem