» »

Google meni, da so domene .zip in .mov dobra ideja, strokovnjaki pa ne

Google meni, da so domene .zip in .mov dobra ideja, strokovnjaki pa ne

Slo-Tech - Vrhnje internetne domene že dolgo niso omejene na dvočrkovne nacionalne domene (kamor sodi .si) in nekaj tričrkovnih domen (.com, .org, .edu, .gov, .mil in .net), temveč so lahko dobesedno karkoli. Kdor ima dovolj denarja - to je 185.000 dolarjev za registracijo in 25.000 dolarjev na leto - si lahko registrira lastno domeno. Tako Googlovi blogi domujejo na domeni blog.google. S tem ni nič narobe, a najnovejša Googlova zamisel vseeno sproža veliko pomislekov. Podjetje je namreč kupilo osem novih vrhnjih domen, in sicer .dad, .phd, .prof, .esq, .foo, .zip, .mov and .nexus, ki jih lahko registriramo prek Google Registry. Skupno sedaj obstaja že reci in piši 1480 vrhnjih domen.

Zlasti domeni .zip in .mov sta problematični, ker sta to zelo pogosti končnici za datoteke, ki jih imamo na računalnikih. Google sicer bolj ali manj posrečeno nove vrhnje domene utemeljuje vsebinsko, a praktično predstavljajo tveganje. Brskalniki in odjemalce za elektronsko pošto namreč pogosto avtomatično spremenijo zapisane naslove v hiperpovezave. Naslovi, ki se končajo z .zip ali .mov, so videti kot datoteke, ki so priložene, a v resnici vodijo na spletne strani, kjer lahko gostuje zlonamerna koda. Pričakuje se zmeda, ko pri deljenju povezav uporabniki na prvi pogled ne bodo mogli hitro razločiti, ali gre za datoteko .zip na verodostojnem strežniku ali za povezavo do neke spletne strani. Kdor bi nadzoroval domene setup.zip ali photos.zip, bi to z lahko izkoriščal. V praksi že obstajajo strani na teh domenah, ki avtomatično zaženejo (k sreči neškodljive) skripte.

Pomisleki niso trivialni. Naslov https://github.com/kubernetes/kubernete... (če / zamenjamo s podobnim znakom) se zdi povsem legitimen, a v resnici kaže na domeno v1271.zip in ne na github.com. Vse, kar je med :// in afno (@) je namreč podatek o uporabniku, ki se uporablja za prijavo na spletno stran z uporabniškim imenom, šele nato pa sledi dejanska domena. To je že od samega začetka domen tako, a na to je pozoren le malokdo. Trenutno je aretiranih že skoraj 3000 domen .zip.

10 komentarjev

OutOfTheBox ::

Se strinjam s strokovnjaki. Dajmo v uporabo še .png in .jpg :)

twom ::

Vse kar pride na tvoj strežnik je... tvoje (in shranjeno) 8-)

link_up ::

kaj ima fs z domenami? Bojo pac malo dodelali OS, da ne bo na pamet govoril kaj je kaj in kaj ni kaj...bo pac pognal file na file. :D
In and Out

111111111111 ::

Trenutno je "Trenutno je aretiranih že skoraj 3000 domen .zip."

Napaka.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

bbf ::

nekaj % .zip domen je rickroll :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bbf ()

Miha 333 ::

V firmi že blokirano na FW. Na teh novih brezveznih domenah itak ni nič resnega ali pametnega.

feryz ::

Koga sploh brigajo domene?
Napišeš v naslovno vrstico kaj bi rad, na primer cocacola in ima da te butne na njihovo stran. Katero točno, lokalno ali glavno, je nastavljeno v brskalniku.
Ali imajo oni zadaj .si, .com ali .zip me niti ne briga.
Razen če me in to tudi napišem.

GupeM ::

Ni tako enostavno:



Ja, zadevo se sicer da zaznati, ampak za ogronmo ljudi je pa to lahko težava.

GupeM ::

Evo, še nekaj razlogov, zakaj zadeva ni ok:

bbf ::

Res neumno, da so se ustavli pri zip. Če že hočjo zagrenit življenje uporabnikom interneta in secadminom, bi ble taprave gamechanging TLD .exe, .doc, .php, .txt ipd :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Generične vrhnje domene imamo - kaj pa zdaj?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
198370 (6716) Ales
»

Na novih vrhnjih domenah je veliko škodljivih strani

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
1319435 (16975) HPME
»

Google bi nekatere svoje vrhnje domene odprl javnosti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
74639 (3531) phong
»

Kmalu tudi na slo.tech

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
377914 (5063) ender
»

Cisto svoja domena

Oddelek: Izdelava spletišč
302213 (1689) dre

Več podobnih tem