» »

Ministrovo za digitalizacijo

Ministrovo za digitalizacijo

ZxSr ::

Spašujem se čemu je to ministrstvo namen, namreč optičnega interneta ne dobiš po 25 euri. 5G po vaseh? Kaj to je? Ministrica kot zgleda tudi Google ne zna uporabljalati (https://365.rtvslo.si/arhiv/tarca/17473... 7 minuta, da gospa ne zna poguglati glasbil/inštrumentov je res žalostno), ukvarjanje s sovražnim govorom in o tem ali je AI moškega ali ženskega spola je tudi metanje peska v oči, pred resnimi problemi.

sejalecx ::

Sicer me briga za politiko, amapk to so očitno strokovnjaki Golobove vlade. Popolnoma brez političnega kadrovanja :))

Prejšnji minister je vsaj peljal stvari v pravo smer. Celo naredil načrt, ki bi se ga morala ministrica samo držati. Ampak dajmo raje prednost subjektivnim gostilniškim ocenam stanja, kot se jih poslužuje v zgornji debati.

starfotr ::

Ministrica je med korono nekaj prodajala bučke o aplikaciji ostanizdrav. Sicer takrat je bila še na elektro faksu in ne ministrica ampak vseeno.

Kar nekaj je govorila, neke gostilniške fore o sledenju s strani vlade oz. države in posegi v zasebnost.

Povsem nekompetetna in žal mi je, da predstavlja državo in tudi UL FE kot docentka.

Tudi LTFE od koder prihaja prodaja bučke o nekih pametnih vaseh in mestih. Pač gluposti, da dobijo denar.

Tudi ostali štromarji v vladi so razočaranje. Predvsem Golob in Kumer. Ne vem sicer o Papiču kaj je kaj naredil, vendar od vseh teh štromarjev je še najbolj normalem.

Zigerion ::

Koliko je meni znano se ukvarjajo z vsebinami (še ene) strategije - Digitalna Slovenija 2030. Na prvi pogled veliko buzzwordov in balasta.. Koristni se zdijo predvsem cilji in kazalniki in tu bi moral biti fokus. Bode pa v oči cilj povečanja dodane vrednosti na zaposlenega na 64k (2025) in 88k (2030), a ni Holob pred volitvami obljubil 100k v kratkem času? :-)

Avenger ::

Ideja ministrstva je vzpostavitev digitalne identitete. Morje možnosti, ne bo več fizičnih osebnih, voznišk, prometnih, potnih listov, pobrani bodo določeni biometrični podatki, morda povezava z mobitelom, morda brez potrjene digitalne identitete (kot npr. zdaj certifikati) ne boš mogel dostopat do interneta, oziroma se boš moral vsakič logirat in bo zato sledljivost IPja 100%; lahko bi imelo več oseb enak IP, ker so na istem routerju, vendar bo sistem točno vedel kdo je kdo, če se nekdo ne odlogira pa sam kriv. Druga veja možnosti je pa CBDCji, če bodo vzpostavljeni, hiper kontrola, UTD, denar vezan na digitalno osebo, z omejenim rokom uporabe, morda bo mobitel obvezno nosit s sabo, tako kot prej osebno, morda bodo uvedli 15 minutna mesta, morda bodo uvedli ogljične kredite, torej na teden lahko porabiš toliko in toliko CO2 (vključuje nakupe, vožnje, ogrevanje, elektriko, vodo), lahko boš omejen na posamezna mesta, regije, z omejenim številom izhodov, pogoj za to je sledljivost, kar zlahka omogoča 5G omrežje, itd. itd. vse kar nam domišljija vrže ven, če brainstormamo na temo "distopična diktatura". Sam ne rečt, da še kdo verjame v dobronamerno državo, no ja, saj je nimamo več, vse pride iz Bruslja, če se slučajno kdo punta pa takoj faše sankcije, ampak naši so trenutno poslušni, zelo poslušni...

Še malo in bodo uvedli ministrstva resnice, ljubezni, miru in obilja.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zigerion ::

ZxSr je izjavil:

Spašujem se čemu je to ministrstvo namen, namreč optičnega interneta ne dobiš po 25 euri. 5G po vaseh? Kaj to je? Ministrica kot zgleda tudi Google ne zna uporabljalati (https://365.rtvslo.si/arhiv/tarca/17473... 7 minuta, da gospa ne zna poguglati glasbil/inštrumentov je res žalostno), ukvarjanje s sovražnim govorom in o tem ali je AI moškega ali ženskega spola je tudi metanje peska v oči, pred resnimi problemi.


Evo, jutri imaš možnost izvedeti kaj več in jih tudi kaj vprašat: https://dogodki.vlada.si/predstavitev-s...

Zigerion ::

Na ministrstvu uvajajo podkast Digitalna Slovenija. Upam, da z digitalizacijo ne mislijo zgolj uvajanje novih digitalnih kanalov - podcasti, ampak še kaj več. Za moj okus so teme pogovora preveč mehke.

Gagatronix ::

> namreč optičnega interneta ne dobiš po 25 euri

50/20 za cca 12 eur na mesec.

bajsibajsi ::

Ce dodas zraven se 25 eur, pa dobis gigabit povezavo. Dovolj da za dzabe pokrijes neko strnjeno vas ali manjsi blok. ;)

tetriandoch ::

Če ne veste, čemu je namenjeno dotično ministrstvo si preberite vsem znani 1984 in Huxleyjev Brave New World oz Krasni novi svet po naše. Prejšnji minister je pa celo na Young global leaders od WEF, će se ne motim.

c3p0 ::

Andrijančič. Raja je vedno stoka, kot kravice, ki grejo na izlet. Ja, videle bodo nekaj novega, svež zrak, morda se bo sprva zdelo boljše od temačnega hleva, potem pa...

anketar ::

žalostno, kakšne debile imamo za sodržavljane, eat bugs and like it, meme sedaj, realnost čez 20 let, enako je bilo z lgb pred 20 leti, poglejte kaj sedaj normalizirajo z dodanim t, man made horrors, so brave so strong so powerfull

Gospod ::

Spoštovana gospa ima po moji oceni od računalniškega znanja samo to, da zna priključiti kabel v vtičnico 220-230V tudi moja babica je znala priključiti likalnik v vtičnico, ko računalnikov še sploh ni bilo.
Lp.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gospod ()

c3p0 ::

Ja, ampak le zato, ker je videla po TVju pri sosedih, stari enosmerni "internet".

Zimonem ::

Meni se zdi sam izraz grd. Nihče se več ne opredeljuje zgolj po spolu oz 50o ali 505. Najprej se naj doseže da si lahko kvantno brezspolen in se to tudi zapiše v osebno. Te digitalne stvari so preživete.

Gagatronix ::

bajsibajsi je izjavil:

Ce dodas zraven se 25 eur, pa dobis gigabit povezavo. Dovolj da za dzabe pokrijes neko strnjeno vas ali manjsi blok. ;)


Nimam nobene potrebe po gigabit povezavi. Sem bil na 10/10 dolgo cajta, pa so se zdaj odlocili da zvisajo na 50/20 brez spremembe cene. Not my problem.

ZxSr ::

https://www.24ur.com/novice/slovenija/z...

Kakšna komedija, kaj ti pomaga kot upokojencu računalnik, če nimaš interneta.
Od nje bi pričakoval, da bi s svojo strokovno elektro izobrazbo, vložila denar v gradnjo več baznih postaj oz. recimo možnost najema RTV stolpov po subvencioniranih cenah z namenom pokrivanja sivih lis.

ZxSr ::

https://www.24ur.com/novice/slovenija/o...

Procenti ji grejo od rok, do nedavnega je hodila z notesnikom in pisalom, sedaj pa vse magično reši računalnik.
Saga se dobro razvija.
Napredni uporabniki na 4 leta starih i3.

bemfa ::

Celo leto se že narod in novinarju ukvarjajo s temi 10.000 računalniki in 6 milijoni, med tem pa zginjajo milijarde.

roCkY ::

bravo naši svobodnjaki, upokojenci ali kdorkoli drug naj si pa sami nabavijo in namestjo OS
Kupljeni računalniki nimajo funkcionalnega operacijskega sistema in protivirusnega sistema, kar bo ministrstvo, če bodo želeli naprave pripraviti za uporabo v šolah, stalo vsaj dodatnih 150 evrov na računalnik, kar za 13.000 naprav znese skoraj dodatna dva milijona evrov.


Kakšne so sploh specifikacije teh računalnikov? Nekaj mesecev se tole že svaljka okoli pa nikjer nisem zasledil.
Nekaj kar smo kot primareno uporabljali pred 10+ leti z WIN XP?

al1976 ::

Moje ugibanje je da gre v HP varjanti za tole:
https://www.mimovrste.com/prenosniki/hp...

Uboznik Avtera. Sem enega postavljal za znance. Default win11 ne najde mreze, touchpada etc. Rabis it v instalacijo brez omrezja... Je kar nekaj dela da naredis zadevo uporabno. Je pa hw cisto soliden.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: al1976 ()

tony1 ::

Da je HW zastarel je novinarska raca, to so hardversko povsem spodobni PCji, čeprav naj bi bili Intlovi proci že stare generacije (kar je povsem nepomembno, še posebej pri Intlu). V JU je v dnevni uporabi ogromna večina precej slabših računalnikov. Je pa težava tega halo efekta, da jih sedaj javnost noče, ker mislijo, da gre res za, karikiram, prvo generacijo Atomov za Win XP... (Bolje bi bilo, da tega stavka ne bi niti napisal, ker bo polovica bralcev itak to vzela za dejstvo.)

Če res nimajo licenčnega OSa je veliko večja pomanjkljivost... nekaj kar bi moralo precej bolj zanimati novinarje.

Moti me predvsem ta pasivna jebivetrskost, ker je za računalnike najslabše, da stojijo v skladišču. V interesu ministrstva bi moralo biti, da se jih čim prej spravi v promet. Če jih penzičem ne znajo potalati, naj vprašajo npr. policaje s kakšnimi PCji delajo po pisarnah in boste videli, da jih bodo z veseljem vzeli...

jernejl ::

Trije ponudniki so ponudili prenosne računalnike z 12. generacijo Intel procesorja, v enem sklopu pa je ponudnik ponudil prenosnik s procesorjem Ryzen zadnje, trinajste, generacije.

Razlika v ceni med prenosnikom 12. in 13. generacije je približno 30 EUR. Ker pa je bil, kot že omenjeno, v razpisu pogoj, da prenosnik ne sme presegati vsote 500 evrov z vključenim DDV, so ponudniki ponudili 12 generacijo, ker drugače bi vsoto presegli. Prenosniki so dovolj kakovostni tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike, saj je razlika med generacijo 12 in 13 minimalna (performančni test je pokazal okoli 5 odstotkov razlike), na njih pa se lahko namesti katerikoli operacijski sistem, ki je kompatibilen z Intel procesorji (odprtokodni ali licenčni).

vir

Iz tega lahko sklepamo, da gre za 12th gen procesorje. V dokumentaciji razpisa je tudi navedeno, da mora biti ekran 15,6", 8 GB RAMa in najmanj 512GB SSD, nameščen mora biti FreeDOS ali Linux, zraven pa mora biti še žična miška in podloga.
Država je za tako konfiguracijo odštela povprečno 398EUR. Ne vem sicer kakšne cene so bile takrat na trgu, ampak danes bi na MV to dobil za 360 evrov. Za 405 evrov pa konfiguracijo z WIN11.

Me pa zanima, kaj si bo s FreeDOSom začel en upokojenec z mizerno pokojnino. Bo mar pisal batch datoteke v DOS Editorju? Ali pa bo zdaj država odštela še par milijonov in si vzela še pol leta časa, da bo nekdo odprl vseh teh 13.000 škatel in gor namestil Windowse ali pa nek drug OS, ki ga ljudje še manj poznajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

starfotr ::

Mogoče so mislili, da bo tole za šolstvo. Ker imajo itak razne programe (vsaj včasih so bili), kjer si dobil zastonj licenco, tudi za operacijski sistem MS Win.

In to se grejo zato, ker je kader pri nas v JU (tudi šolah) poceni. In jim dajo neko delo. Medtem ko v tujini vedo, da inštalacije in ukvarjanje z računalnikom ne spadajo pod prioritete človeka zaposlenega v neki ustanovi. Danes se samo uporabnik samo prijavi v račun in se mu avtomatsko vse zbriše kar je gor in naloži konfiguracijo podjetja/ustanove.

misek ::

starfotr je izjavil:

Mogoče so mislili, da bo tole za šolstvo. Ker imajo itak razne programe (vsaj včasih so bili), kjer si dobil zastonj licenco, tudi za operacijski sistem MS Win.
Morda včasih in morda odvisno od šole. Lani sem za nečakinjo spraševal ali lahko Win dobi v šoli in je bil odgovor ne. Poleg tega taki Win naj ne bi bili za instalacijo na prazen računalnik ampak samo za nadgradnjo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Golobovo svinjsko kadrovanje na policiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
825480 (2581) Utk
»

Tarča od spletnega nasilja do napadov

Oddelek: Problemi človeštva
271966 (654) gruntfürmich
»

Digitalna preobrazba Slovenije

Oddelek: Loža
384237 (2705) TheBlueOne
»

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4620351 (16861) Gregor P

Več podobnih tem