Forum » Loža » Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda
Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda
FrRoSt ::
Mi smo čisto premajhni, da bi nas upoštevali, jemali resno ali celo upoštevali! Na Nemce in ostale evropejce ne moremo vplivati!
Lahko pomagamo samo sebi. Nabavite si potapljaško opremo!!
To te/nas lahko samo reši!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Malidelničar ::
Kot sem že napovedal to je zombi podjetje, če ne bi bilo globalnega MAHLE da jim krije rit bi šlo verjetno že kdaj v faliment. Tam so metode dela še kot pod jugo. Podjetje tam izčrpujejo praktično vsi od vodilnih pa do najnižjih delavcev, če tega ne bodo ustavili bo verjetno čez par let ponovno podoben naslov. Pa befehl o woke agendi je tam že tudi par let (iz strani vodstva iz Nemčje seveda).
A to je bolj baba-rekla-baba-kazala? Ker Iskra Avtoelektrika se je štela za zelo dobro firmo, kolikor jaz vem...
Je pa res, da imeli eno čudno mrežo trading firm v tujini, to se pa spominjam ko sem gledal enkrat.
Ne pozabi, da je bil poleg MAHLE-ja glavni interesent za nakup takrat slovenski Kolektor Group.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Telbanc ::
Mi smo čisto premajhni, da bi nas upoštevali, jemali resno ali celo upoštevali! Na Nemce in ostale evropejce ne moremo vplivati!
https://live.finance.si/v-nemciji-tudi-...
"V Nemčiji tudi septembra povečano število predlogov za stečaj 1
Septembra je bilo v Nemčiji za 13,7 odstotka več predlogov za začetek stečaja kot v istem mesecu v 2023, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis. "
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FrRoSt ()
Velki ::
Malidelničar je izjavil:
Kot sem že napovedal to je zombi podjetje, če ne bi bilo globalnega MAHLE da jim krije rit bi šlo verjetno že kdaj v faliment. Tam so metode dela še kot pod jugo. Podjetje tam izčrpujejo praktično vsi od vodilnih pa do najnižjih delavcev, če tega ne bodo ustavili bo verjetno čez par let ponovno podoben naslov. Pa befehl o woke agendi je tam že tudi par let (iz strani vodstva iz Nemčje seveda).
A to je bolj baba-rekla-baba-kazala? Ker Iskra Avtoelektrika se je štela za zelo dobro firmo, kolikor jaz vem...
Je pa res, da imeli eno čudno mrežo trading firm v tujini, to se pa spominjam ko sem gledal enkrat.
Ne pozabi, da je bil poleg MAHLE-ja glavni interesent za nakup takrat slovenski Kolektor Group.
Ne izkušnje iz prve roke...
Marsikaka firma je bila kdaj v špici pa je šlo vse v faliment. Pa ne rečem da visoka obdavčitev plače in "visoke" minimalne plače nimajo nič pri tem, seveda je to vplivalo na odločitev o selitvi proizvodnje v Bosno, pri tistih delovnih mestih ki so bila označena kot "optimizacija" pa je skoraj v celoti krivo slabo vodenje firme.
Pa ne me razumet narobe saj je tudi tam nekaj dobrih razvojnikov in tehnologov, tudi nekateri delavci niso slabi, samo večino šefov tako na najvišjih kot na najnižjih položajih je zelo nestrokovnih ali pa imajo še tiste navade iz juge ko mislijo da lahko domov odpeljejo pol firme.
Ja, teh balkanskih navad in vzorcev se bomo težko otresli.
Se pa vsaj (ne)kje zadeve počasi izboljšujejo.
Se pa vsaj (ne)kje zadeve počasi izboljšujejo.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Kdo ima tu bolj prav?
Han: Za odpuščanje v Mahleju ni krivo slovensko gospodarsko okolje
"Za napovedano odpuščanje v podjetju Mahle ni krivo slovensko gospodarsko okolje, temveč razmere v evropski avtomobilski industriji, je po današnjem sestanku z upravo podjetja in sindikati povedal gospodarski minister Matjaž Han. Dogovorili so se za redno medsebojno obveščanje o razmerah, pri čemer se zdi Hanu posebej pomembna časovnica odpuščanj."
vs.
GZS: Mahle je največji pokazatelj težav poslovnega okolja
"Podjetje Mahle ni edini, je pa trenutno največji pokazatelj težav slovenskega poslovnega okolja, na kar delodajalci vseskozi opozarjamo,' je dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.
Po besedah Nahtigal podobne zaskrbljujoče novice prihajajo tudi iz drugih podjetij. Na GZS so v sporočilu za javnost ob tem izpostavili informacije, ki krožijo v javnosti, da Alpina ukinja razvoj modne obutve, Gorenje zapira obrat v Rogatcu, Unior Zreče obrat v Starem trgu ob Kolpi ter odpuščanja v podjetjih Eurel in Boxmark Leather."
https://siol.net/novice/slovenija/han-z...
"Za napovedano odpuščanje v podjetju Mahle ni krivo slovensko gospodarsko okolje, temveč razmere v evropski avtomobilski industriji, je po današnjem sestanku z upravo podjetja in sindikati povedal gospodarski minister Matjaž Han. Dogovorili so se za redno medsebojno obveščanje o razmerah, pri čemer se zdi Hanu posebej pomembna časovnica odpuščanj."
vs.
"Podjetje Mahle ni edini, je pa trenutno največji pokazatelj težav slovenskega poslovnega okolja, na kar delodajalci vseskozi opozarjamo,' je dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.
Po besedah Nahtigal podobne zaskrbljujoče novice prihajajo tudi iz drugih podjetij. Na GZS so v sporočilu za javnost ob tem izpostavili informacije, ki krožijo v javnosti, da Alpina ukinja razvoj modne obutve, Gorenje zapira obrat v Rogatcu, Unior Zreče obrat v Starem trgu ob Kolpi ter odpuščanja v podjetjih Eurel in Boxmark Leather."
kriptobog ::
Malidelničar je izjavil:
Kdo ima tu bolj prav?
vs.
Hja, to so zdaj izgovori na obeh straneh. Ce izgubis velik del posla, kako je tu krivo slovensko poslovno okolje? Mora okolje poskrbeti za nove posle ali za prilagoditev proizvodnje za kak drug posel?
ripmork ::
Ce izgubis velik del posla, kako je tu krivo slovensko poslovno okolje?
Da, še kako je krivo slovensko poslovno okolje. Sej na to se že dolgo opozarja: visoka davčna obremenitev plač, zbirokratiziranost, slaba pravna varnost (v primeru sodnih sporov v Slo ti potekajo izrazito počasi, kar je lahko za marsikatero podjetje usodno), slabo privabljamo tuj kapital, po novem pa še dražja elektrika. V tem primeru je bila zadnja točka očitno kaplja čez rob, imajo pa vse naštete stvari svoj faktor.
Sam dokler podjetja nekako stiskajo, so mediji tiho ko riti o vsem tem. Ko je pa prepozno (in je v novicah velik napis: 600 ljudi na cesto), hoče pa minister za gospodarstvo nenadoma na obisk. Na mestu Mahle šefov bi ga pri vhodu lepo odslovil in mu dejal, da je vsaj leto prepozen.
Malidelničar je izjavil:
Kdo ima tu bolj prav?
vs.
OBOJI imajo (BOLJ) PRAV!!
RAZUMTEI moraš zadevo! Eni gledajo na zadovo iz notranjosti kroga (gospodarstveniki), drugi pa recimo iz zunanjosti, ali pa vsaj iz krožne črte!!
Ne gre niti za krožnico, gre za majhen/tanek kolobar!!
Naši gospodarstveniki torej naslavljajo vprašanje in prošnje na domačo politiko, (naj razbremeni gospodarstvo in stroške dela), Han pa jim odgovarja, da vsi domači politiki pri tem ne morejo pomagati, ker to so sile VELIKIH Igralcev.... Vse, kar lahko naredijo je samo to, da šepnejo tisti fon der Laini na uho, da prihaja tsunami! In sploh ne bodo edini, ki ji to govorijo!!
Zato si je potrebno natočiti čistega vina in povedati, da nekih sredstev in zalog ravno nimamo, da se bodo temu morali prilagoditi in se s tem (nepreklicno) prej ali slej soočiti!
Če za konec povem še malce (bolj) ekonomsko! Tist delež dodane vrednosti se bo (malce ) skrčil, ali po domače povedano; (še malo) bo potrebno zategniti pasove! V končni fazi tako posamezniki kot država!
Vprašanje je samo časovnice!! Kdo in kje bi moral prej začeti se pripravljati na prihodnje čase!??
Naj te ne skrbi preveč! Saj poznaš tiso, že tolikokrat slišano iz domačih Logov, da ga že kar ptiči čivkajo: Lako čemo!!
Če tole malce parafrizeram, gre vprašanje nekako takole:
Kje so rezerve in kdo jih bo iz/stisnil!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
kriptobog ::
Ce izgubis velik del posla, kako je tu krivo slovensko poslovno okolje?
Da, še kako je krivo slovensko poslovno okolje. Sej na to se že dolgo opozarja: visoka davčna obremenitev plač, zbirokratiziranost, slaba pravna varnost (v primeru sodnih sporov v Slo ti potekajo izrazito počasi, kar je lahko za marsikatero podjetje usodno), slabo privabljamo tuj kapital, po novem pa še dražja elektrika. V tem primeru je bila zadnja točka očitno kaplja čez rob, imajo pa vse naštete stvari svoj faktor.
Sam dokler podjetja nekako stiskajo, so mediji tiho ko riti o vsem tem. Ko je pa prepozno (in je v novicah velik napis: 600 ljudi na cesto), hoče pa minister za gospodarstvo nenadoma na obisk. Na mestu Mahle šefov bi ga pri vhodu lepo odslovil in mu dejal, da je vsaj leto prepozen.
To je res. Kaj pa ti pomaga nizja obdavcitev in hitrejsi postopki, ce izgubijo posel oz. ce povprasevanja upade? Bolj nic.
LeQuack ::
Ubistvu takega ministra moraš tretirati kot vlomilca, ki ti hoče ukrasti posestvo. Ne smeš ga pustiti notri in policijo poklicati.
Quack !
Ubistvu takega ministra moraš tretirati kot vlomilca, ki ti hoče ukrasti posestvo. Ne smeš ga pustiti notri in policijo poklicati.
Menda mu lahko prav lepo in normalno poveš in razložiš!
Tudi na vratih ali celo parkirišču, na vratih, da mu niti iz avta ni potrebno ven stopiti!
Policija ti pri tem ne bo kaj bistveno pomagala ali v kakšno posebno pomoč. Zato je tukaj niti nima smisla vpletati.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
LeQuack ::
A hočte slišat šalo? Luka Mesec bo rešil gospodarstvo (ki ga je prej aktivno uničeval 2 leti)
"Minister Luka Mesec, ki je že pred časom napovedal posredovanje države, zagotavlja, da že imajo pripravljene rešitve, podobne tistim, ki smo jih poznali v času zdravstvene krize.
V primeru naravne nesreče, epidemije ali pa recesije. V teh primerih bodo lahko podjetja, ki ne bodo mogla zagotavljati dela vsem svojim zaposlenim, del zaposlenih zaposlila za krajši delovni čas. To bo pa subvencionirala država," je napovedal Mesec.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/n...
"Minister Luka Mesec, ki je že pred časom napovedal posredovanje države, zagotavlja, da že imajo pripravljene rešitve, podobne tistim, ki smo jih poznali v času zdravstvene krize.
V primeru naravne nesreče, epidemije ali pa recesije. V teh primerih bodo lahko podjetja, ki ne bodo mogla zagotavljati dela vsem svojim zaposlenim, del zaposlenih zaposlila za krajši delovni čas. To bo pa subvencionirala država," je napovedal Mesec.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
fikus_ ::
SLO je predraga za mišice prodajat, premala dodana vrednost za solidne plače ali prevelike plače za takšno dodano vrednost.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
SLO je predraga za mišice prodajat, premala dodana vrednost za solidne plače ali prevelike plače za takšno dodano vrednost.
Kaj si hotel povedati!???
Da bomo kar od pameti živeli!??? In od klikanja!??
Lako čete!!
A hočte slišat šalo? Luka Mesec bo rešil gospodarstvo (ki ga je prej aktivno uničeval 2 leti)
Mojmir Mrak je danes v studiu ob 17h na prvem programu lepo povedal, da je to napaka in MEUMNOST!
Pa priporočam poslušanje celotnega studia!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
Pizda kam smo prišli v mentaliteti da se izvoli taki gnoj na oblast. Sem vedel da nam vladajo komunisti (iz tujine in doma) ampak da smo tako nizko da bomo sedaj kar sprejeli čisti komunizem popolnoma brez razloga pa si ne bi nikoli mislil. Že z covidom sem videl da se je populaciji odpeljalo, sedaj pa smo res v kurcu. Firma ki ni vredna pol kurca se bo sedaj reševala z davkoplačevalskim denarjem popolnoma brez razloga. TO JE DEFINICIJA KOMUNIZMA! Bolj kot tako ne gre. NAROD JE TOTALNO ZMEŠAN RAČUN ZA TO ZA NEKATERE OD NAS ŽE PRIHAJA VEČINA PA GA BO ŽAL!!! ČAKALA VERJETNO ŠE KAKO DESETLETJE ALI DVE.
Ko sem še delal v ti firmi sem futral tisti gnoj ki dela tam (niso čisto vsi), sedaj ko sem šel ven in sem mislil da sem se tega rešil pa bom nazaj futral isti gnoj.
Ko sem še delal v ti firmi sem futral tisti gnoj ki dela tam (niso čisto vsi), sedaj ko sem šel ven in sem mislil da sem se tega rešil pa bom nazaj futral isti gnoj.
Primer dosežka v EU in Usa:
https://x.com/i/web/status/184547334843...
https://x.com/i/web/status/184547334843...
Velki: lahko malo podeliš interne info - a nemško vodstvo Mahleja ni saniralo poslovnih procesov v Šempetru?
Sparkxl ::
Mahle je identična zgodba kot boxmark, ni tu neke visoke znanosti zadaj in stvar je dokaj preprosta. Kam se seli mahle? V bosno. Kam je boxmark preselil skoraj 2000 delovnih mest? V bosno. Zakaj? Ker je slovenija predraga za lohnarbajt z najnižjo dodano vrednostjo. To je to.
Mahle je identična zgodba kot boxmark, ni tu neke visoke znanosti zadaj in stvar je dokaj preprosta. Kam se seli mahle? V bosno. Kam je boxmark preselil skoraj 2000 delovnih mest? V bosno. Zakaj? Ker je slovenija predraga za lohnarbajt z najnižjo dodano vrednostjo. To je to.
Tako (nekako) ja! Vsaj eden, ki razume, za kaj se gre.... No, tele umiki na rezervne položaje ne bodo ravno dolge sape... Bosna je že kar izpraznjena, pravzaprav celotna Juga, vključno s Srbijo in Makedonijo...
Vsaka podobnost z vzhodno fronto je verjetno zgolj naključna!?
Pizda kam smo prišli v mentaliteti da se izvoli taki gnoj na oblast. Sem vedel da nam vladajo komunisti (iz tujine in doma) ampak da smo tako nizko da bomo sedaj kar sprejeli čisti komunizem popolnoma brez razloga pa si ne bi nikoli mislil. Že z covidom sem videl da se je populaciji odpeljalo, sedaj pa smo res v kurcu. Firma ki ni vredna pol kurca se bo sedaj reševala z davkoplačevalskim denarjem popolnoma brez razloga. TO JE DEFINICIJA KOMUNIZMA! Bolj kot tako ne gre. NAROD JE TOTALNO ZMEŠAN RAČUN ZA TO ZA NEKATERE OD NAS ŽE PRIHAJA VEČINA PA GA BO ŽAL!!! ČAKALA VERJETNO ŠE KAKO DESETLETJE ALI DVE.
Kaj, če sploh, je narobe s tabo, Veliki!???
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
Turčija je že kar nekaj časa aktualna za vlaganja, tako da tam večjih profitov ni več za pričakovati, Maroko pa ne poznam.
Sparkxl ::
Gre se za poceni delovno silo in turki še niti prav začeli niso. Trenutni sedež avtomobilske industrije je v regiji okrog Burse. Ko se tam zasiči, se samo začnejo proti vzhodu pomikat. Lokacija in demografija je na njihovi strani, Erdogan pa tudi zna na prave strune svirat.
Maroko pa izkorišča zasičenost vzhodne evrope. Magna mirrors je recimo nekaj let nazaj postavila fabriko tam
Maroko pa izkorišča zasičenost vzhodne evrope. Magna mirrors je recimo nekaj let nazaj postavila fabriko tam
Turčija je že kar nekaj časa aktualna za vlaganja, tako da tam večjih profitov ni več za pričakovati, Maroko pa ne poznam.
V teh, kot se jim reče lohn posli, kar pomeni, da je pomembna samo ali pa večinoma delovna sila, se pravi mišice, ne pa (toliko) možgani, NIKOLI NI bilo veliko dobičkov oz velike dodane vrednosti!
Ti so bili minimalni, bil pa je konstanten in zanesljiv finančni pretok, torej denar! Samo toliko, v pojasnilo!
Zatorej, če sklenem zadevo: morda ne gre za velike dobičke!?? Morda pa gre, ali bo šlo za preživetje!??
Sami presodite. Po svojih najboljših mišičnih močeh!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
FrRoSt: ja ampak Mahle je imel malce zahtevnejši produkt, to ni Boxmark.
Malidelničar je izjavil:
FrRoSt: ja ampak Mahle je imel malce zahtevnejši produkt, to ni Boxmark.
RES JE!!
Tukaj je tudi nekaj možganov in tehnologije!!
In rovno TO je (v zadevi) zaskrbljujoče!
Če ponovno zastavim vprašanje!!
Kdo ima tukaj BOLJ PRAV!??
Gospodarstveniki in delodajalci ali minister Han!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Ti Frost pač hočeš folk prepričati v kar ti tebi paše. Firme od blizi nisi videl... Predstavljaj si da bi odprl firmo in notri zaposlil skoraj izključno javnosektaše. Približno tako je na MAHLE...
Dokler ne bodo pokleknile kakšne malo bolj resne firme ne moremo govoriti še o neki veliki krizi.
Dokler ne bodo pokleknile kakšne malo bolj resne firme ne moremo govoriti še o neki veliki krizi.
Velki: Katere se ti zdijo ogrožene, Impol, Talum, TPV, Adria Mobil?
Btw. pozabili smo že na crash Mariborske Livarne Maribor.
Btw. pozabili smo že na crash Mariborske Livarne Maribor.
Ti Frost pač hočeš folk prepričati v kar ti tebi paše. Firme od blizi nisi videl... Predstavljaj si da bi odprl firmo in notri zaposlil skoraj izključno javnosektaše. Približno tako je na MAHLE...
NE morem se upreti, da nebi klasično začel svojega posta!
Se bom samo vtaknil samo v tvojo prvo predpostavko in trditev!
Jaz nočem nobenega v NIČ prepričati! Menda se (pa marsikdaj) trudim, da se zadeve, ali pa tudi problem, če hočeš, osvetlijo in vidijo (še) iz drugega zornega kota...
Razumem tudi, si besen kot bik, vsaj tak občutek sem dobil.
Predstavljam si, da bi odprl firmo in notri zaposlil same javnosektaše! Tudi razmere v JS so mi blizu, saj tja lahko zadjih 15 let, tako čez palec, z lahkoto uvrstiš tudi mene! In, roko na srce, tukaj gre za bogate in dolgoletne izkušnje! Pa ne mislim posološevati, kot imajo to v navadi nekateri in v tem primeru sem dobil občutek, da tudi ti.
Popolnoma si predstavljam, da bi jih vkrcal v galejo in jih posadil za vesla! Tako, kot v filmu Ben Hur! Tistem, starejše izvedbe! Priporočam ti ogled, da se malo sprostiš tudi ti. Ne pozabi, da sva v koncni fazi tudi midva tako ali drugače na tej galeji!
Če samo še zaključim: Firma mahle ni bila ni bila resna firma in kakšne krize itak ni in ne bo! Gospodarstveniki in delodajalci samo nekaj jamrajo, kot je to pač pri nas v navadi! Gre za neke izmišljene, lažne alarme. Denar pa bo drl k nam!?
Tiste jebene javnosktektaše, boš redil pa ti, če si niso sposobni v Italiji, kjer bolje plačujejo, vsaj kakšnega začasnega dela, npr obiranje grozdja, poiskati!?
Krize torej ni! Tudi na obzorju še ne!
Če boš kaj opazil, pa nas, PROSIM LEPO, le opozori!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Update:
Neuradno: krizno zasedanje v Uniorju zaradi izgube
V zreškem Uniorju so včeraj imeli izredno sejo. Tema: ''zelo slabo poslovanje'', smo izvedeli neuradno. Skupina bo konca leta poslovala z večmilijonsko izgubo, tudi iz poslovanja, smo izvedeli.
https://www.finance.si/neuradno-krizno-...
Neuradno: krizno zasedanje v Uniorju zaradi izgube
V zreškem Uniorju so včeraj imeli izredno sejo. Tema: ''zelo slabo poslovanje'', smo izvedeli neuradno. Skupina bo konca leta poslovala z večmilijonsko izgubo, tudi iz poslovanja, smo izvedeli.
https://www.finance.si/neuradno-krizno-...
Unior je dosti vezan na avtomobilsko industrijo, katere v DE na polno jamra.....
Krize NI! Jaz Velikemu zaupam! On ne vsiljuje svojega mnenja!! 4
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Unior je še zadolžen do grla. Tle bo po novem letu veselica.
Misliš sedmina!?
Kaj pa, če bi ga preusmerili v vojno industrijo!!? Izdelovanje granat, dronov, letečih bomb,... Obetavna panoga zadnje čase!
Bi to šlo!??
Kaj pa, če bi ga preusmerili v vojno industrijo!!? Izdelovanje granat, dronov, letečih bomb,... Obetavna panoga zadnje čase!
Bi to šlo!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
pero50 ::
Če niso dobili kakšnih EU sredstev bi šlo, ker vsaj v mojem primeru je bilo izrecno napisano da se podjetje ne sme ukvarjat z orožarsko industrijo :D
gruntfürmich ::
v večini se slovenskega (pa tudi evropskega) gospodarstva ne splača reševati, ker je že itq na veliki državni dojki.
toliko subvencij kot dobi gospodarstvo na splošno, toliko olajšav, toliko doplačanih prispevkov ker so kao nerentabilni, toliko jamranj in izsiljevanj za državno pomoč ker drugače bodo zaprli obrate... kot poslušamo v zadnjem času, tudi s strani evropskih ''paradnih konjev'', je naravnost absurdno. to ni več normalno!
en zares dober komentar Frenk1 na rtvslo glede evropske avtomobilske industrije https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/av...
smo (so) res vse zavozili?
toliko subvencij kot dobi gospodarstvo na splošno, toliko olajšav, toliko doplačanih prispevkov ker so kao nerentabilni, toliko jamranj in izsiljevanj za državno pomoč ker drugače bodo zaprli obrate... kot poslušamo v zadnjem času, tudi s strani evropskih ''paradnih konjev'', je naravnost absurdno. to ni več normalno!
en zares dober komentar Frenk1 na rtvslo glede evropske avtomobilske industrije https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/av...
poglej zgodbo sirse. celotna EU industrija je totalno zlizana s politiko in kot taka zivi bolj ali manj samo se od subvencij. Stvari so sle ze tako dalec, da poslusamo samo se groznje o zaprtjih obratov. Vse z namenom cufanja proracunskega denarja. Prakticno vse panoge v EU imajo enak "modus operandi", od kmetijstva naprej. Ker lahko in ker ljudje se to verjamemo.
Meni osebno je nravnost srhljivo, da recimo koncern VW po 10 letih razvoja in miljardnih investicijah z vsaj 1000x vecjim inzenirskim potencialom se danes slepa na ameriskem "startup"-u in razmetava z miljardami, kot da bi rastle na drevesu. Rivian s par 10 normiranci al pa se to ne je ze v prvem poskusu naredil platformo, ki je VW ne uspe spacati skupaj ze 10 let. Bi se razumel, da bi ta softver moral delati ne vem kaj. Da pa v letu 2024 ne znas vklapljat in izklapljat teh par relejev in prizigati luck, ali pa da ne znas vec narediti vrat, ki bi med voznjo ostala zaprta, je pa pod kritiko.
To kar pocne glavnina EU avtomobilska industrija, je, razen par svetlih izjem, totalni kriminal. Preprican sem, da ni tezava v inzenirskem kadru, pac pa v tom managementu, ki je zalit z miljonskimi nagradami za "epic fail"-e totalno zgubilo kompas. Roko na srce, kitajski ga zaenkrat se ima.
Zalostno je, da si bomo v slabih desetih letih unicili vse, kar se je gradilo od konca WW2. Ocitno mora biti tako, Greta zaenkrat pridno zmaguje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Misliš sedmina!?
........
Sej v bistvu je pol ko ga mal spiješ itak isto. Tud se stepejo, zarad dedišne, na veselici pa zarad bab. Tko je potek več al manj zlo podoben. Na začetku so vsi nekam zapeti,....
Wolkwsagnov problem so plače. Previsoke plače, ki so se kompemzirale z pocen ruskim plinom. Zaj so postrgali meso z kosti. K Nekej se je le nabralo v teh letih. Gre tud v EU avtoindustriji za velik nateg z alektro igračami, tko da zaj z električnih grejo vsaj tretjina nazaj na benz.
Wolkwsagnov problem so plače. Previsoke plače, ki so se kompemzirale z pocen ruskim plinom. Zaj so postrgali meso z kosti. K Nekej se je le nabralo v teh letih. Gre tud v EU avtoindustriji za velik nateg z alektro igračami, tko da zaj z električnih grejo vsaj tretjina nazaj na benz.
Aha! Hvala za info!
Še sreča, da ima s tem problem samo LJUDKOvozilo. Nemško! Aja. Grejo nazaj!?? Naprej ne morejo!?? Zakaj pa ne!?? Jim je zmanjlalo goriva!?? Tako kakor tistim nemškim tankom, ko so se v ww2 ustavili tik pred (ruskimi) naftnimi polji!?? Ali morda zato, ker so tam že Kitajci!??
Časovnica! ČASOVNICA! Vsaka zadeva ima (potrebuje) svoj čas! In ti nek del/ček manjka, potem ti to spremeni celoten potek/časovnice.
Sem ravno malo listal! 200 jih bodo iz Uniorja poslali na čakanje... Tudi, če bo firma šla na koncu v stečaj, se preoblikovala ali jo bo kupila kakšna druga perspektivna firma; kot je tista robotska japonska iz Kočevja; ne bo ne prva in tudi zadnja ne! Se spomniš Mure iz Murske!?? Cca 2000 ljudi, tempirana socialna bomba! Pa smo preživeli... Še marsikaj bomo, verjetno!
Me pa motijo take pripombe, ko ti nekdo napiše, da si (sem! ) neki smrkavec, ki fabrke od znotraj še videl ni; in da so delavci v Unioju na stopnji nekih javnosektaških lenuhov!? Res, moraš imeti že kar žilico za take neumnosti!! In zdaj bodo ti lenuhi ponovno na moji grbi, da jih bom redil!??
Tole povezavo sem shranil, predvcerajšnjim, če ste jo spregledali...
https://www.24ur.com/novice/tujina/nort...
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
No, ko je naša firma propadla so tlele vsi pisali, nej trg nardi svoje. Pa ni bla mala firma.
Tko ko so kinezi uničli našo tekstilno industrijo z poceni in ničvrednimi izdelki, bojo zgleda tud še kaj.
Tko ko so kinezi uničli našo tekstilno industrijo z poceni in ničvrednimi izdelki, bojo zgleda tud še kaj.
@gruntfurmich lepo napisano
@frost ne kapiram sedaj pa se z mano strinjaš? Jaz cel čas trdim da naj trg naredi svoje... Ampak če bo sedaj golob te delavce plačeval za čakanje na delo trg ne bo naredil nič. Kaj misliš da bodo tile iskali novo delo ko so pa lahko lepo doma na kavču in kasirajo brez mignit z k...????
Dela kolikor hočeš in tistih nekaj svetlih izjem znotraj MAHLE bo dobilo takoj delo. Ostali pa se bodo pač morali sprijazniti z realnostjo. Ne more imeti delavec za trakom plače za par burekov manj kot dober inženir. V MAHLE se je vse metalo v isti koš, plačne razlike so mizerne. Obrni kot hočeš proizvodna firma rabi dobre inženirje in vodstvo ki jim prisluhne, sedaj vidimo kaj se zgodi če tega ko prodaja že majčken pade. Če pride resna kriza gre MAHLE rakom žvižgat.
Domnevam pa da je podobna situacija v Uniorju...
@frost ne kapiram sedaj pa se z mano strinjaš? Jaz cel čas trdim da naj trg naredi svoje... Ampak če bo sedaj golob te delavce plačeval za čakanje na delo trg ne bo naredil nič. Kaj misliš da bodo tile iskali novo delo ko so pa lahko lepo doma na kavču in kasirajo brez mignit z k...????
Dela kolikor hočeš in tistih nekaj svetlih izjem znotraj MAHLE bo dobilo takoj delo. Ostali pa se bodo pač morali sprijazniti z realnostjo. Ne more imeti delavec za trakom plače za par burekov manj kot dober inženir. V MAHLE se je vse metalo v isti koš, plačne razlike so mizerne. Obrni kot hočeš proizvodna firma rabi dobre inženirje in vodstvo ki jim prisluhne, sedaj vidimo kaj se zgodi če tega ko prodaja že majčken pade. Če pride resna kriza gre MAHLE rakom žvižgat.
Velki: a to glede premajhnih plačnih razlik v Mahleju drži?
Btw. isti problem sta več kot 10 let nazaj imela Gorenje in Cimos
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
Malidelničar je izjavil:
Res je! Kje pa sta zdaj!?? Kaj je z njima!? Jaz še od zunaj nisem videl!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
gruntfürmich je izjavil:
NE še! So pa na dobri poti!
Ne se preveč sekirat. Dolgoročno gledano smo itak vsi mrtvi!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
@gruntfurmich lepo napisano
Si pa povedal nekaj novega!
Kako pa je pri nas!? Te zanima!?? Niti na misel mi ne pade, da bi ti bilo vredno razlagati in tipkati.
Da, nevidna roka trga bo vse opravila.
In vse se zgodi po Božji volji!
Bog jim bo pomagal, ker ti jim ne moreš! Pa bure ali dva gor ali pa dol.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Malidelničar je izjavil:
Res je! Kje pa sta zdaj!?? Kaj je z njima!? Jaz še od zunaj nisem videl!!
Hja, tako je, še vedno sta v Sloveniji ampak manjša in manj pomembna. Ter slabše vpeta v globalne dobavne verige z večjim vplivom tujih lastnikov na njuno poslovanje (morebitno prodajo firme in umik kapitala).
Morda se to lahko zgodi tudi MAHLE-ju? Sploh če so domači direktorji mučkali in pred Nemci skrivali zadeve ... lahko lastniki hitro razdelijo in razkosajo firmo (Šempetersko lokacijo zmanjšajo in programe oddvojijo na Madžarsko/Vzh Evropo, odprodajo Bovec, odprodajo Komen itd.).
Malidelničar je izjavil:
Hja, tako je, še vedno sta v Sloveniji ampak manjša in manj pomembna. Ter slabše vpeta v globalne dobavne verige z večjim vplivom tujih lastnikov na njuno poslovanje (morebitno prodajo firme in umik kapitala).
Morda se to lahko zgodi tudi MAHLE-ju? Sploh če so domači direktorji mučkali in pred Nemci skrivali zadeve ... lahko lastniki hitro razdelijo in razkosajo firmo (Šempetersko lokacijo zmanjšajo in programe oddvojijo na Madžarsko/Vzh Evropo, odprodajo Bovec, odprodajo Komen itd.).
Kaj!?? Menda se nista skrčili!?? SKRČILI!??
Na kakšen način pa!? Ker so jedli preveč čokolade, pa so se jim zadeve skrčile, kakor hlače!?? Ali so prali na previsoki temperaturi, pa so skočile na otroško stevilko!??
Kaj niso v Gorenje vstopili neki brazilci, argentinci, indonezijci ali nekaj takega!??
ZAKAJ!?? So hotli prodajat burek!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
"Kaj niso v Gorenje vstopili neki brazilci, argentinci, indonezijci ali nekaj takega!?? "
Kitajci, Hisense.
Kitajci, Hisense.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Kitajci, Hisense.
Čainesi, Hisense!??
In kaj zdaj!?? Oni tam pečejo burek in ga prodajajo še malo čez mejo, če je treba!??
Kaj je iz njih treba vlečt burek tako, kot iz vas informacije!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4 … 215 216 217 218 )Oddelek: Problemi človeštva | 1069040 (31649) | Mr.B |
» | Texas bo v naslednjih 10 letih postal center ZDA (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 18996 (2614) | Mr.B |
» | Finančna kriza 2023 (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 113678 (37146) | Mr.B |