» »

Delo za tujega naročnika preko sp

Delo za tujega naročnika preko sp

i33a ::

Pozdravljeni,
dobil sem ponudbo za delo na projektu za tujega naročnika (iz UK).
Delovno razmerje bi potekalo preko s.p.-ja, saj me težko direktno zaposlijo v UK, ker bom delal iz Slovenije. Zanima me, če kdo dela na podoben način?
Kakšne so prednosti / pasti takega dela? Obstaja kak kalkulator, kjer bi lahko enostavno izračunal mojo neto plačo?
Obstaja kje kak seznam katere vse prispevke moram kot s.p plačati?

Lep pozdrav in hvala za vse nasvete.

eniLS ::

Veliko jih dela na tak način.
Odpreš s.p., za takšno dejavnost za zdaj najboljše normirani.
Minimalni prispevki so trenutno 463,87€.
Koliko ti pa potem ostane pa je odvisno od ostalih stroškov, stroški banke, računovodstvo če imaš, oprema, ...

Invictus ::

s.p. nima plače. Vse kar pride na račun s.p., lahko vzameš dol. Seveda je pametno prej plačati vsaj davkarijo ;)

Drugače je pa že vse trukaj n-krat napisano. Poišči.

Kot prvo si pojdi narediti certifikat, da dobiš dostop do eDavkov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

LapD ::

Odpreš normirani s.p., računovodstva načeloma ne rabiš. Enostavna formula za izračun tvojega "neto" prihodka bi bila: (prejeto nakazilo * 0,96) - 463,87 = neto. Prvo leto imaš nekaj popusta na prispevke, tako da bo namesto 463,87 ta številka cca. 300, drugo leto pa cca. 350. Če boš presegel 50.000 prometa v enem letu, bo vsak naslednji evro pomnožen z 0,88 namesto 0,96. To bi bilo to na kratko.
web&motion designer

Ziga Dolhar ::

Glede na zapis "Delovno razmerje bi potekalo preko s.p.-ja", pa tudi sicer iz konteksta :), skoraj ni pomisleka, da tu ne bi šlo za delovno razmerje. Pojasnilo, da "me težko direktno zaposlijo v UK, ker bom delal iz Slovenije", ne pije vode.

Situacija ni trivialna, saj - ob predpostavki, da naročnik ni plačnik davka v Sloveniji - si zavezanec za poročanje, obračun in plačilo davkov in prispevkov, ki izvirajo iz delovnega razmerja, ti>. To pomeni, da če pride FURS okoli, boš (i) ti v davčnem prekršku, in (ii) boš ti zavezan plačati vse premalo plačane davke in prispevke.

Vsekakor se da (zakonito) delati za tujega naročnika preko s.p., vendar je ključno, da se zagotovi (i) dobra pogodba (ki ne vsebuje in izključuje elemente delovnega oziroma odvisnega razmerja), ter (ii) se tudi v praksi pogodbeno razmerje izvršuje na tak način.
https://dolhar.si/

Hvala za odgovore.

Certifikat in dostop do e-davkov imam.

Obstaja kakšno ok računovodstvo (kaj priporočate), ker bom imel ogromno dela že z novim projektom in nočem zamuditi plačil kakšnih prispevkov oz. stvari napačno obračunati.

Na leto bom prejel več kot 50k, postanem s tem zavezanec za ddv? Se mi v tem primeru za 22% zniža prihodek, ker bi moral 22% računa, ki ga bom izdal dati za ddv?

Katere elemente FURS furst najpogosteje preverja? Gre za programersko delo, kjer bom uporablal svojo opremo iz svojih prostoro. Prav tako sam plačujem licence za programe itd.

LapD ::

Če boš izdajal račune samo v UK, potem ne boš zavezanec za DDV tudi če presežeš 50k, ker niso v EU. Na račun samo dopišeš "Reverse Charge - VAT exempt under Article 44 Directive 2006/112/ES".
web&motion designer

@LapD hvala za odgovor.

@Tweezzizi Moj namen ni nikogar ogoljufati. Začel bom delati na zanimivem projektu za podjetje iz UK in iščem najbolj primerno opcijo za to, kar bom glede na to, da je očitno tu nekaj sive cone storil s pomočjo odvetnika in računovodje.

Ziga Dolhar je izjavil:

Glede na zapis "Delovno razmerje bi potekalo preko s.p.-ja", pa tudi sicer iz konteksta :), skoraj ni pomisleka, da tu ne bi šlo za delovno razmerje. Pojasnilo, da "me težko direktno zaposlijo v UK, ker bom delal iz Slovenije", ne pije vode.

Situacija ni trivialna, saj - ob predpostavki, da naročnik ni plačnik davka v Sloveniji - si zavezanec za poročanje, obračun in plačilo davkov in prispevkov, ki izvirajo iz delovnega razmerja, ti>. To pomeni, da če pride FURS okoli, boš (i) ti v davčnem prekršku, in (ii) boš ti zavezan plačati vse premalo plačane davke in prispevke.

Vsekakor se da (zakonito) delati za tujega naročnika preko s.p., vendar je ključno, da se zagotovi (i) dobra pogodba (ki ne vsebuje in izključuje elemente delovnega oziroma odvisnega razmerja), ter (ii) se tudi v praksi pogodbeno razmerje izvršuje na tak način.

Šlo bio za B2B pogodbo, saj drugače nihče ne zaposluje tujcev,. ki se ne preselijo v UK.

OP se je samo slabo izrazil.

To delovno razmerje se ugotavlja samo med strankami v Sloveniji, saj FURS drugje nima pooblastil. Pa še v Sloveniji lahko 100% delaš samo za eno stranbko, če izpolniš par pogojev. Sicer ne vem, če to še velja, ampak imam znance, ki so to implementirali, pa je inšpektor odšel z dolgim nosom.

i33a je izjavil:

Obstaja kakšno ok računovodstvo (kaj priporočate), ker bom imel ogromno dela že z novim projektom in nočem zamuditi plačil kakšnih prispevkov oz. stvari napačno obračunati.

Na leto bom prejel več kot 50k, postanem s tem zavezanec za ddv? Se mi v tem primeru za 22% zniža prihodek, ker bi moral 22% računa, ki ga bom izdal dati za ddv?

Katere elemente FURS furst najpogosteje preverja? Gre za programersko delo, kjer bom uporablal svojo opremo iz svojih prostoro. Prav tako sam plačujem licence za programe itd.

Ne rabiš, prispevki se plačajo 20-tega v mesecu. Calendar event jhe vse kjar rabiš.

Ne, nisi davčni zavezanec, ker se za to šteje samo promet v Sloveniji. Za UK ti ni treba biti niti atipični.

FURS praktično ne preverja normirancev, mene niso niti 1x, čeprav sem večkrat klical tja za neka pojasnila ali ko sem kaj zafrknil pri poročanju.

LapD je izjavil:

Če boš izdajal račune samo v UK, potem ne boš zavezanec za DDV tudi če presežeš 50k, ker niso v EU. Na račun samo dopišeš "Reverse Charge - VAT exempt under Article 44 Directive 2006/112/ES".

Niti reverse charga ni, ker UK ni v EU.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

velikBrokoli ::

Invictus je izjavil:

LapD je izjavil:

Niti reverse charga ni, ker UK ni v EU.

Mislim, da je bolje dopisati klavzulo, ki jo je omenil LapD:

Za tiste s.p., ki poslujejo z naročniki iz tretjih držav, ni potrebno pisati na račun klavzule, ki določa prenos obveznosti obračuna DDV na naročnika. V takih primerih ni pravilna, saj ni jasno, ali je naročnik dejansko zavezan obračunati DDV. Pravilno bi torej bilo, da s.p., kadar opravi storitev prejemniku iz tretje države, ki je davčni zavezanec, na računu napiše: "DDV ni obračunan v skladu s 1. odstavkom 25. člena ZDDV-1". S tem pojasni, zakaj na računu ni slovenskega DDV, in vsebinsko izpolni svojo obveznost v zvezi z vsebino računa po domačih pravilih.

vir: https://www.findinfo.si/medijsko-sredis...

Ta klavzula se prevede tako, kot je napisal LapD.

Hvala za vse informacije!

FURS ima vpogled v vse B2B pogodbe oz. si mu jih kot s.p. dolžan posredovati ali sume ugotavlja na podlagi transakcij?

MisterR ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Imaš mogoče kje primer pogodbe? Hvala!

velikBrokoli ::

i33a je izjavil:

FURS ima vpogled v vse B2B pogodbe oz. si mu jih kot s.p. dolžan posredovati ali sume ugotavlja na podlagi transakcij?

Vpogleda seveda nimajo, lahko pa pride inšpekcija in od tebe zahteva, da jim dokažeš, da ne gre za delovno razmerje. AFAIK pogodbe ne morajo zahtevati, ampak je itak na tebi, da dokažeš..

i33a je izjavil:

Meni so jo zahtevali na začetku, ko sem začel služiti, najbrž zaradi tega, ker mi je prihajalo od 10k - 20k na račun. Da ne bi šlo za pranje denarja.

Ampak samo prvo, zdaj ne zahtevajo več.

Invictus je izjavil:

i33a je izjavil:

Meni so jo zahtevali na začetku, ko sem začel služiti, najbrž zaradi tega, ker mi je prihajalo od 10k - 20k na račun. Da ne bi šlo za pranje denarja.

Ampak samo prvo, zdaj ne zahtevajo več.

Aha, torej je pomembno točno kako so stvari zapisane v pogodbi za FURS? Ne le koliko transakcij je / iz kje so / koliko plačnikov imaš kot s.p.?

Jaz imam ponavadi samo enega.

Pošljem jim pogodbo, ki jo podpišeš... FURS nima obrazca za to. Niti jim ne rabiš pošiljati prilagojene pogodbe. Saj so v vsaki pogodbi tarife... Drugače pač podpisujete neke čudne pogodbe.

Kako vprašanje je sploh to?

srus ::

Če se še prav spominjam sem moral poslati pogodbo na FURS, ko sem postal zavezanec za DDV. Samo eno, enkrat, leta nazaj.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Redna zaposlitev vs. delo za tujo stranko

Oddelek: Loža
111742 (1283) Invictus
»

YouTube Zaslužek - Kam in kako prijaviti davke?

4912527 (8073) RS4
»

s.p., zakon o delovnih razmerjih in tujina

61386 (1130) Invictus

Iz redne zaposlitve na s.p. (strani: 1 2 3 )

14425007 (21249) Mavrik

Več podobnih tem