» »

Zobne-ortodontske nepravilnosti

Zobne-ortodontske nepravilnosti

GummyBear ::

Imate urejene zobe ali imate kakšne ortodontske nepravilnosti (krivi zobje, tesno stanje, nagibi in zamiki zob ipd.)?
Obiskujete ortodonta ali vas nepravilnosti ne motijo / ovirajo?

Sprašujem predvsem tiste, ki ste v srednjih letih (starost 30 - 50 let), ko naj bi se pri večini populacije pojavile nepravilnosti.

MoRp ::

Jaz sem začel z zobnih aparatom pri 37ih (po tistem ko sem pri 16h nehal hodit k ortodontu).

Ker me je motilo estetsko in ker sem v službi začel več komunicirat s strankami v živo (samozavest?)

Alien123 ::

Jaz sem potreboval, ker sem si zobe razbil v rani mladosti in sploh niso vedli kaj narest. Pol so mi premikali v eno stran in pol v drugo. Moram rečt, da je ortodontka naredila več škode kot koristi. Je pa mi zobozdravnik rekel, da so ortodonti slepa veja zobozdravstva in mu dam prav.

starfotr ::

Ortodonti popravijo marsikaj. Sicer meni niso naredili ravno neke koristi, prej je bila škoda ampak ok. Če bi imel nekoga, ki zna in obvlada, bi bilo lahko povsem drugače. Znanec je imel zobe nametane dobesedno na random. Težko je jedel in podobno. So ga zrihtali v nulo.

LeQuack ::

Najbrž je velika razlika med javnim in privatnim, eni delajo za plačo, drugi za to da ti popravijo zobe. Vem pa da so sedaj popularni tisti snemljivi prozorni aparati, sem jih že par videl.
Quack !

Alien123 ::

LeQuack je izjavil:

Najbrž je velika razlika med javnim in privatnim, eni delajo za plačo, drugi za to da ti popravijo zobe. Vem pa da so sedaj popularni tisti snemljivi prozorni aparati, sem jih že par videl.

Sem hodil k privatni ortodontki, kot tudi hodim k privatnem zobozdravniku. Imam pa trenutno v nulo zobe, za pravi denar se zrihta vse.

Jaz sem bil pri privat.

Csharp ::

Denar je tu brezpredmeten. Nihče ti ne more garantirati, da boš imel za dober denar za zmeraj urejene zobe. Tudi ljudje, ki v mladosti niso imeli nobenih težav z zobmi, lahko kasneje opazijo kakšne nepravilnosti.

Pri meni je bilo tako: V osnovni in srednji šoli sem obiskoval ortodonta. V tem času sem dal spuliti tudi 2 zdrava zoba (zgornji štirici). Pri 16ih sem dobil fiksni aparat, ki sem ga nosil 4 leta. Potem sem še cca 3 leta nosil snemljivi aparat in ga po navodilu ortodontke postopoma opustil. Pri 30ih sem se zavedel, da gredo zobje po svoje - čisto počasi, tako da niti ne opaziš, ampak v nekaj letih se kar premaknejo. Tik pred korono sem se odpravil k ortodontu na kontrolo, a zaradi takratnih ukrepov (PCT pogoj) je ostalo samo pri pregledu. Na pogled se nepravilnosti niti ne opazi, ob pogledu v ogledalo pa je razlika očitna. Sedaj pri 34ih sem skoraj na začetku. Celo zgornje zobe (ki sem jih razredčil s puljenjem) bi bilo smiselno poravnati, da spodnjih niti ne omenjam - enega od sekalcev imam zamaknjenega čisto noter proti jeziku. Za poravnavo spodnjih zob je rešitev samo puljenje štiric, za kar pa še nisem zbral poguma. Garancije, da bodo potem zobje tam ostali pa tudi ni.

Mnenja, ki jih dobivam so deljena in zato se ne morem odločiti. Na eni strani imam ortodonta, ki (razumljivo) vztraja pri puljenju. Na drugi strani poslušam ljudi, ki zdravih zob za nobeno ceno ne bi dali spulit. Ko si enkrat v službi in imaš sestanke s strankami pa potovanja v tujino, je ortodontsko zdravljenje težje kot pri 16ih.

tony1 ::

Res je, zobje se premikajo celo življnje, meni se je nekje pri 25ih sam poštimal presledek med zgornjima enicama... Še nekaj let kasneje sta pravzaprav že preveč stisnjeni skupaj :|, verjetno so vzrok premikov vsaj tukaj modrostni zobje...

Robocop1 ::

Jaz pa imam skrajno nenavadno situacijo na spodnji čeljusti. Modrostne zobe so mi pred leti izklesali, spredaj pa imam premalo prostora... enka in dvojka (leva in desna) sta iz vrste - sprednji 4 zobje so vsak malo drugače. Tudi meni so priporočili puljenje in dejansko bi 1 zob naredil dovolj prostora, da se sprednji 4 lepo pozicionirajo. Je pa tako, če zob izpuliš na levi strani, ga moraš zaradi simetrije tudi na desni (ali pa obratno). Če pa ostanem brez 2 zobov, bo vrzel kar velika in nisem prepričan, če bi jo lahko ostali zobje zapolnili.

Se da čeljust kako razširiti ali celotno zobovje potisniti nazaj, da bodo sedmice tam, kjer so prej bili modrostni? Za dober denar obstaja ta rešitev?
In če bi bili na mojem mestu, bi se odločili za puljenje popolnoma zdravih zob (na račun lepšega videza in lažjega čiščenja)?

Scaramouche3 ::

Priporočate koga za čiščenje zobnega kamna?

donvito ::

Scaramouche3 je izjavil:

Priporočate koga za čiščenje zobnega kamna?

KLIK

Zobni kamen mora znati spucati vsak higienik ali zobar. Na začetku pa lepo zahtevaj, naj ti dlesni obeh lokov namažejo z anestetikom v gelu ali spreju in nato pred začetkom dela malo počakajo. Bo mnogo bolj človeško.

"Se da čeljust kako razširiti ali celotno zobovje potisniti nazaj, da bodo sedmice tam, kjer so prej bili modrostni? Za dober denar obstaja ta rešitev?"

Da se, seveda, to je osnovna naloga zobnega aparata. Koliko bo s tem dela (i.e. let trpljenja) pri odraslem človeku in kaj bo na koncu ratalo je pa odvisno od kvalitete ortodonta. In denarja, ki ga boš za to porabil.

"In če bi bili na mojem mestu, bi se odločili za puljenje popolnoma zdravih zob (na račun lepšega videza in lažjega čiščenja)?"

Ne, nikakor. Sam imam še vedno dve spodnji enki, ki sta mnogo manjši od stalnih dvojk in ne bosta šli nikamor...

tony1 je izjavil:

Zobni kamen mora znati spucati vsak higienik ali zobar. Na začetku pa lepo zahtevaj, naj ti dlesni obeh lokov namažejo z anestetikom v gelu ali spreju in nato pred začetkom dela malo počakajo. Bo mnogo bolj človeško.

Čiščenje zobnega kamna načeloma poteka brez anestetika in tudi zobarji ponavadi to oglašujejo kot neboleč poseg. Preživel boš tudi brez anastetika (4x preverjeno), a je res neprijetno 45 minut sedeti na stolu in upati, da je tik pred koncem. Tudi žvečenje hrane zna biti prvi dan malo oteženo... meni ponavadi dela preglavice navadna zelena solata, medtem ko skorjo kruha počasi zgrizem. Kdo bi si mislil? Kakorkoli, če vas je strah čiščenja zobnega kamna, potem upajte, da vas zobar nikoli ne napoti na kiretažo. Gre za naslednjo stopnjo paradontalnega čiščenja, ko se zobne obloge naberejo med dlesnijo in zobom v t.i. žepkih (ki lahko znašajo nekaj milimetrov). To pa še pod anestetikom peklensko boli.

Zobje so čudna stvar. Kdor v mladosti ni rabil ortodonta, ga tudi kasneje najbrš ne bo videl. Marsikdo ga dobi samo zaradi malenkosti in se po nekem času naveliča ortodonta. Spomnim se, da je bratranec v osnovni šoli dobil snemljivi aparat, a ga je po nekaj mesecih "izgubil" in se ni več upal k ortodontu... danes je sredi 30ih in nima nobenih težav. Kdor pa že v mladosti dolga leta nosi aparat, je samo vprašanje časa, kdaj ga bo spet potreboval. Ne vem zakaj je tako, ampak očitno se nekaterim zobje bolj premikajo kot drugim.

Nebolec, ja. Saj ni cudno, da narod noce k zobarju 8-O

Ker je tako nemogoce pospricati dlesni in pocakati 15 sekund, da anestetik prime.

Grizzly ::

tony1 je izjavil:

"Se da čeljust kako razširiti ali celotno zobovje potisniti nazaj, da bodo sedmice tam, kjer so prej bili modrostni? Za dober denar obstaja ta rešitev?"

Da se, seveda, to je osnovna naloga zobnega aparata. Koliko bo s tem dela (i.e. let trpljenja) pri odraslem človeku in kaj bo na koncu ratalo je pa odvisno od kvalitete ortodonta. In denarja, ki ga boš za to porabil.

"In če bi bili na mojem mestu, bi se odločili za puljenje popolnoma zdravih zob (na račun lepšega videza in lažjega čiščenja)?"

Ne, nikakor. Sam imam še vedno dve spodnji enki, ki sta mnogo manjši od stalnih dvojk in ne bosta šli nikamor...

Zobni aparat je učinkovit za kakšne malenkosti pri prvih zobeh (rotiranja, prestavljanja, nagibanja), težko pa boš z njim kaj dosegel pri zadnjih zobeh. Z leti se zobje premikajo naprej proti konici jezika in boriti se proti naravnim silam je... tudi če rata, bodo zobje šli na staro mesto in si na istem. Zato pa ortodonti vztrajajo pri puljenju stalnih zob.

Velikost tvojih enk je še najmanjši problem. Predstavljaj si, da imaš spredaj tesno stanje zob in se ti dva kar prekrivata. To otežuje ustno higijeno in na dolgi rok prinese kakšne paradontalne bolezni (krvaveče dlesni, majavost zob, karies). Sčasoma te paradontoza pripelje do izgube zob - nisem probal, ampak razlage zobozdravnikov so kar smiselne. Potem pa je že bolje ostati brez kakšnih stranskih zob kot spredaj brez sekalcev.

bizgech ::

Grizzly je izjavil:

tony1 je izjavil:

Predstavljaj si, da imaš spredaj tesno stanje zob in se ti dva kar prekrivata. To otežuje ustno higijeno in na dolgi rok prinese kakšne paradontalne bolezni (krvaveče dlesni, majavost zob, karies). Sčasoma te paradontoza pripelje do izgube zob - nisem probal, ampak razlage zobozdravnikov so kar smiselne. Potem pa je že bolje ostati brez kakšnih stranskih zob kot spredaj brez sekalcev.

Pa so zobje res tako dovzetni na pomanjkanje higijene? Ali ni zobna sklenina najtrša stvar pri človeku?
Recimo če je en zob na težko dostopnem mestu, ga bo res tako hitro prizadel karies ali paradontoza, čeprav ščetkaš po vsakem obroku?

Bolj pomembno je nitkanje.

bizgech ::

starfotr je izjavil:

Bolj pomembno je nitkanje.

Z nitko jaz ne pridem niti blizu --> tesno stanje zob.
2x do 3x dnevno prakticiram ščetkanje (tudi z mini ščetkico) in vsako drugo leto pregled + čiščenje zobnega kamna.

Si pa kupi medzobne ščetke. Oziroma najdi način. Ti ne pomaga neprestano sčetkanje, v kolikor ne poskrbiš tudi za ploskve med zobmi.

mojsterleo ::

Jaz sem imel v mladosti 30 let nazaj, ortodonta (neprijetni spomini). Sedaj ni večjih težav, razen da imam še vse delno neizraščene osmice, ki bodo verjetno slej kot prej povzročale kakšne težave (ternutno je stanje ok). Zobar se za puljenje ni odločil.
Nikoli mi niso odstranjevali zobnega kamna. Ali bi mi to pripadalo na koncesijo ali pa mogoče 'šparajo'?
Pri čiščenju zob uporabljam kvalitetne zobne paste (sensodyne repair & protect, elmex professional) in nitko, in se mi zdi da je rezultat dober.

Zgodovina sprememb…

Čiščenje kamna je samoplačniška storitev, se pa nekaterim nabira bolj nekaterim manj. Če je stanje zrelo za čiščenje bi te moral zobar na to opozoriti...

tony1 je izjavil:

Čiščenje kamna je samoplačniška storitev, se pa nekaterim nabira bolj nekaterim manj.

Kako hitro se zobni kamen nabira je odvisno od sline. Imaš osebke, ki si zobe perejo parkrat na teden in niso še nikoli bili na čiščenju zobnega kamna. Imaš pa tudi osebke, ki si zobe perejo večkrat na dan in vsako leto potrebujejo čiščenje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čiščenje zob (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11216900 (4376) Robocop1
»

Zobni kamen (strani: 1 2 3 )

11326646 (5309) Ganon
»

Ortodont - 2. runda

72075 (1551) sci3nc3
»

Puljenje modrostnega zoba (strani: 1 2 3 4 5 6 )

26795091 (38350) Steinkauz
»

Zobna ščetka za težave z dlesnimi

326057 (5200) zee

Več podobnih tem