» »

Ponudnik email gostovanja?

Ponudnik email gostovanja?

twom ::

Čist za hobi.

Imam tudi eno domeno, tudi za hobi, pa niti ni časa se igrat.
Sem razmišljal, da bi si postavil svoj mail strežnik, nekaj sem probaval, pa se baje, v današnjih časih, kar zakomplicira glede vdorov in dostavljivosti mailov...!?

starfotr ::

Tvoj operater, ki ti nudi dostop do interneta je najbolj optimalna izbira. Ker ne boš nič več plačeval za to.

Excavator ::

Jaz imam par zadev pri Neoserv, zaenkrat jih lahko samo pohvalim :)

Invictus ::

Mail strežnik je že zdavnaj paše.

A Office365 že omogoča lastno domeno na Home paketu?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

132552 ::

Invictus je izjavil:

Mail strežnik je že zdavnaj paše.

Ne pa ni. Se vedno je aktualen, samo intelekt v druzbi pada, lenoba pa raste.
"Rather than shield firms and jobs from change, the state should ensure markets
are efficient and that workers, not jobs, are the focus of policy."

To zagovarjajo samo še nespoosbni admini, ki nategujejo svoje stranke in jih drugje ne vzamejo v službo.

Vsi ostali so na office365...

Invictus je izjavil:

To zagovarjajo samo še nespoosbni admini, ki nategujejo svoje stranke in jih drugje ne vzamejo v službo.

Vsi ostali so na office365...

Ne, s tem se tolazijo salabajzerji, ki preprodajajo tuje storitve, quislingi, ki bi radi prodali internet nekaj korporacijam.

Lastni mail strežnik je fajn zadeva. Ampak s tem se je treba ukvarjat. In tudi vlagat vanj. Ne pa postavit in pozabit.

starfotr je izjavil:

Lastni mail strežnik je fajn zadeva. Ampak s tem se je treba ukvarjat. In tudi vlagat vanj. Ne pa postavit in pozabit.

S cem se je pa treba ukvarjat (razen updatanja in inicialne konfiguracije, se razume) in kaj je treba vlagat vanj, recimo da vzames enega rpi zero w in gor postavis dovecot in postfix? Samo zanima me? Po mojem skromnem mnenju, je ravno z mail streznikom blizu nula dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 132552 ()

132552 je izjavil:

starfotr je izjavil:

S cem se je pa treba ukvarjat (razen updatanja in inicialne konfiguracije, se razume) in kaj je treba vlagat vanj, recimo da vzames enega rpi zero w in gor postavis dovecot in postfix? Samo zanima me? Po mojem skromnem mnenju, je ravno z mail streznikom nula dela.

To reče pač zanič admin, ki nima pojma o poslu in pomembnosti emailov :D.

Lahko bi vsaj dopisal redundančni strežnik, backup, redno testiranje backupov, itn...

Ravno mesec nazaj je eni firmi odletel najprej backup, potem pa še poštni strežnik. Zgubili maile za 120 ljudi.

So šli lepo na Office365...

Vsako stvar je treba administrirat in vzdrževat. Sploh, če je 24/7 na netu.

Zlorabe mail serverjev so pogoste. In če trdiš, da lahko postaviš in pozabiš, si navaden šalabajzer.

In ja, v tem primeru je vsak drug ponudnik (tudi, če je osovražena multinacionalka) boljša izbira za končnega uporabnika, kot pa uporabljat storitve nekega šalabajzerja.

Invictus je izjavil:

132552 je izjavil:

starfotr je izjavil:

S cem se je pa treba ukvarjat (razen updatanja in inicialne konfiguracije, se razume) in kaj je treba vlagat vanj, recimo da vzames enega rpi zero w in gor postavis dovecot in postfix? Samo zanima me? Po mojem skromnem mnenju, je ravno z mail streznikom nula dela.

To reče pač zanič admin, ki nima pojma o poslu in pomembnosti emailov :D.

Lahko bi vsaj dopisal redundančni strežnik, backup, redno testiranje backupov, itn...

Ravno mesec nazaj je eni firmi odletel najprej backup, potem pa še poštni strežnik. Zgubili maile za 120 ljudi.

So šli lepo na Office365...

Seveda, ampak tukaj nihce ne govori o firmah ampak se samo ti napihujes kot zaba in se hoces predstaviti kot veleprofesionalnega preprodajalca tujega znanja in dela.

Eni pa pac samo hocejo imeti email streznik doma in se zraven se kaj nauciti. In zadeva je izvedljiva, relativno preprosta in predvsem zajedavcev kot si ti ni treba vpletati v vse skupaj.

Zgodovina sprememb…

Jaz si niti privat mailov ne bi dal na svoj server...

Preveč pomembna zadeva danes.

Invictus je izjavil:

Bla. Samo ti se delas prevec pomembnega.

Imamo vzporedno temo, kjer bi nekdo rad izstrelil svojo 3d printano raketo, daj skoci se tja in mu predlagaj, naj se raje oglasi pri SpaceX, ker vse ostalo ni dovolj dobro zanj.

twom je izjavil:

Čist za hobi.

Imam tudi eno domeno, tudi za hobi, pa niti ni časa se igrat.
Sem razmišljal, da bi si postavil svoj mail strežnik, nekaj sem probaval, pa se baje, v današnjih časih, kar zakomplicira glede vdorov in dostavljivosti mailov...!?

Ni zakomplicirano, pa se veliko se bos naucil, tako, da "go for it". Imas na netu kupe tutorialov, bos pa rabil od svojega operaterja staticen ip in reverse resolve iz ipja na domeno (tole bos rabil zaradi drugih streznikov, ki bojo brez tega klasificirali tvoje maile kot spam), ki ti jih tako telekom kot t-2 omogocata. Pa seveda, ne samo kopirat stvari iz neta ampak si preberi kaj nastavitve pomenijo, vprasaj na kaksnem forumu (recimo slo-techu), ce kaj ne razumes itd.

Za zacetek za kopat po googlu, postfix, dovecot.

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

Zlorabe mail serverjev so pogoste. In če trdiš, da lahko postaviš in pozabiš, si navaden šalabajzer.

Mislim, da si primarno salabajzer ti, ki si nekje v prejsnjem desetletju ugotovil, da so mail serverji nevarni in bos zdaj siril svoj scaremongering do groba.

Zlorabe mail serverjev so inicialno napacno skonfigurirani serverji.

Ko ga enkrat postavis (in seveda ne das gesla za accounte 1234), razen kaksnega vulnerabilitya (ki so izredno pogoste, mar ne: https://www.cvedetails.com/vendor/8450/... ) ali, da ti diska zmanjka, ni prakticno nobenega dela z njim.

Vsakdo bi ga za salo lahko imel postavljenega doma na rpi zero w za 20 dolarjev. Vprasanje je samo lenoba.

Zgodovina sprememb…

_Denny_ ::

Že milijontič ista tema in isto pametovanje :))

Nič ti ne pomaga perfektno nastavljen server z vsakodnevnim 5 urnim vzdrževanjem, ko pa slej ko prej pristaneš na kar eni public blacklisti in bodo ostali perfektno nastavljeni mail serverji zavračali tvojo pošto oz. jo v najboljšem primeru metali v spam. Seveda se da prositi za odstranitev dokler ne naletiš na ponudnika, ki ignorira tvoje prošnje, za odstranitev zahteva absurdne zneske ali pa ti preprosto odgovori naj prestaviš server na non-residential ip. Tu ni vprašanje "če", pač pa "kdaj"...če ne takoj, pa čez par tednov ali mesecev; je kar veselo, ko naenkrat ostali več ne prejemajo tvojih mailov in tega niti ne ugotoviš dokler prejemnik ni dobil nekaj nujnega/pomembnega.

Potem prideš do rezultata, da je namesto zafrkavanja boljše plačati nekaj eur mesečno ali letno "tavelikim".
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

_Denny_ je izjavil:

ko pa slej ko prej pristaneš na kar eni public blacklisti in bodo ostali perfektno nastavljeni mail serverji zavračali tvojo pošto oz. jo v najboljšem primeru metali v spam

Zanimivo, kako se to nekaterim ves cas dogaja in sirijo FUD, nekaterim pa nikoli.

_Denny_ je izjavil:

Potem prideš do rezultata, da je namesto zafrkavanja boljše plačati nekaj eur mesečno ali letno "tavelikim".

In s tem se ne naucis nicesar in postanes se en pripadnik idiokracije.

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

...

Invictus je izjavil:

...

_Denny_ je izjavil:

...
Ravno zaradi tega sprašujem kje bi gostil svoj hobi mail strežnik. Se pravi s svojo domeno. moj.ime@moja.domena.si

132552 je izjavil:

...
Da se, pa me je tudi sodelavec v IT, ki si je to postavil, pa rekel da je odnehal. Preveč dela in preveč spama.
Nimam časa za vse, tako da se raje crkljam z mojo, kot pa drkam mail strežnik.

Saj če bo predrago, za home hoby use, bom ostal na guglu in na tem kar mi ponuja moj ponudnik domene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: twom ()

twom je izjavil:

Da se, pa me je tudi sodelavec v IT, ki si je to postavil, pa rekel da je odnehal. Preveč dela in preveč spama.

Moras se zavedati, da so ljudje precej nesposobni, marsikdo je tudi hudo neumen za zraven. In potem siri FUD, sebi v opravicilo.

twom je izjavil:

Nimam časa za vse, tako da se raje crkljam z mojo, kot pa drkam mail strežnik.

Sorry sem mislil, da gre za nekoga nadebudnega, ki bi rad kaj vec znal. Naivno od mene.

Ostani na gmailu. Pravzaprav zakaj bi sploh vstajal. Nepotrebno trosenje energije, pac ne vstanes, prenehas dihat in problem resen.

Zgodovina sprememb…

ales85 ::

Spama bo toliko, kolikor se razve tvoj naslov. Kar pa zlahka resis z random aliasi. Ko dolocen postane nasicen, ga izbrises in spremenis naslov pri ponudniku.

ales85 je izjavil:

Spama bo toliko, kolikor se razve tvoj naslov. Kar pa zlahka resis z random aliasi. Ko dolocen postane nasicen, ga izbrises in spremenis naslov pri ponudniku.

Ali pa postavis rspamd. https://rspamd.org/

Maha, zakaj si kupil RPi? Moral bi najti rudo, jo izkopat, predelat v kovine in nato se lotit razvoja plate in procesorja.

Kar kupil si že narejeno? Nezaslišano. Nič se nisi naučil.

In da ne omenjam, da si uporabil že napisan SW. Jooooo

Baja ::

jaz sem svojčas fural mail za svojo domeno. pol pa se je začelo. prvo te najdejo spam boti in če ne drugo filajo loge na firewallu, potem so isp-ji zaceli zapirati porte, serverji zavračajo pošto (kljub spf in ne vem čem še), vecina poste pristane v spam folderjih, slej ko prej se znajdes na kaki blacklisti, ...

dokler je to igranje/učenje, OK, drugače pa po moje to ni vec job za 1 osebo.

HotBurek ::

Sedajle sem šel gledat v star config in ne najdem, kje se nastavi, da ko server prejme mail, da prvo preveri PTR rekord, če za public IP, iz katerega prejema mail, obstaja pointer na DNS record, ki je za domeno pošiljatelja nastavljena kot MX record.

Se pravi, server dobi mail from: abc@123.com iz public IP-ja 1.2.3.4, potem pa naredi revers dig -x 1.2.3.4, kateri npr. vrne A record smtp.123.com, ter dig MX 123.com, ki mora prav tako vrnit A record smtp.123.com. Če se ujema, gre naprej, sicer pa drop.

Kje se to vklopi/nastavi?

Nagledano imam dve sekcije, s tem da druge (spodaj) ne najdem pri sebi, da bi to imel v configu:

smtpd_sender_restrictions
    reject_unknown_sender_domain

DOC: https://www.postfix.org/postconf.5.html...

smtpd_client_restrictions
    reject_unknown_client_hostname
    reject_unknown_reverse_client_hostname

DOC: https://www.postfix.org/postconf.5.html...

No, to je lahko že prvi korak, da zmanjšaš velik del spam-a.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

132552 je izjavil:

ales85 je izjavil:

Itak, ampak rspamd ni vsemogocen.

ales85 je izjavil:

132552 je izjavil:

ales85 je izjavil:

Itak, ampak rspamd ni vsemogocen.

Se ne morem pritozevati, mogoce pride en spam mail na leto skozi in takrat si ga z zanimanjem ogledujem :))

Ok, sedaj vem vse kako lahko postavim svoj mail strežnik.
Še vedno pa ni bilo nobenega odgovora kam bi šel lahko na gostovanje.

132552 je izjavil:

...
Si povedal svoje mnenje, hvala, sedaj bi pa še odgovor na moje prvo vprašanje, hvala ti še enkrat. Resnično mi je kakšen hobi ali dva bolj všeč, kot postavljanje svojega mail strežnika.

CloudFlare email routing za zastonj prejemanje, zraven pa MailJet za zastonj posiljanje (v omejenem obsegu) :D

Tidule ::

Dokler je zadeva sekundarbi email, ki ga imas za zabavo je self hosting emaila cisto ok. Se pac ne sekiras ce kaj ni dostavljeno ali ce ugotovis, da je tvoj IP black lista, ker ga je prej imel bog si ga vedi kdo. Pri takem mailu ti mora bit vseeno ce kake 14 dni ne bo sel noben email ven, ker bo pristal na kaki blackliati in si bos dopisoval do nezavesti z nekom v indiji, da naj to uredijo. Ali pa ko 14 dni ne bo imel emaila, ker bo ravno tisti dan konse vkrcas na letalo pregorel napajalnik.

Za primaren email pa ke to ena vecjih neumnosti, ker je strosek v primerjavi s tveganji bizarno majhen.

Kar se konkretnih ponudnikov tice malo poglej po forumu smo jih kar nekaj opisali poleg gooogla in ms imas recimo tudi zoho, ki ga lahko neomejeno testiras brez stroskov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

m0LN4r ::

Jaz sem migriral eno Taxi firmo na MS Business 365, ravno zaradi salabajzerja, ki je dobesedno izginil.

Imeli so probleme z zavracanjem, premalo placa na strezniku. Na telefon se pa seveda salabajzer ni javil oz. ugotovili smo, da ga vec ni in je spakiral kufre.

Ne splaca se, delati kaj drugega ajde za hobby igrackanje ali specifiko, drugace pa ne.

Tudi sm bil na razgovoru za neko zavarovalnico pa bodo celo firmo in vse migrirali v MS okolje.

Jebiga. Malih, ki bi ponujali vse in to na takem nivoju kot MS paketi, pac jih ni.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Jakkob ::

Office 365 ima omejitev za lastno domeno in sicer morw biti registrirana pri godaddy. (Lahko dw so že kaj spremenili)

Goggle workspace je ok storitev, dober spam filter (veliko boljši od MS) je pw google ... torej obdelava podatkov te ne sme skrbet.

Zoho je tudi eden večjih ponudnikov.

Če ti je važnen security pa lahko pogledaš za proton mail, tutanota...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jakkob ()

petrus ::

132552 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Bla. Samo ti se delas prevec pomembnega.

Ne dela se pomembnega, zaveda se tega:
After self-hosting my email for twenty-three years I have thrown in the towel. The oligopoly has won.
stati inu obstati

Zgodovina sprememb…

• spremenil: petrus ()

XIIT ::

m0LN4r je izjavil:

Jaz sem migriral eno Taxi firmo na MS Business 365, ravno zaradi salabajzerja, ki je dobesedno izginil.

Imeli so probleme z zavracanjem, premalo placa na strezniku. Na telefon se pa seveda salabajzer ni javil oz. ugotovili smo, da ga vec ni in je spakiral kufre.

Ne splaca se, delati kaj drugega ajde za hobby igrackanje ali specifiko, drugace pa ne.

Tudi sm bil na razgovoru za neko zavarovalnico pa bodo celo firmo in vse migrirali v MS okolje.

Jebiga. Malih, ki bi ponujali vse in to na takem nivoju kot MS paketi, pac jih ni.

Microsoft 365 ma preagresivne spam filtre in med spam meče tudi legit maile.
Glede tega je GSuite dosti boljši.
"Only physical beauty is the foundation for a true higher culture of
the mind and spirit as well. Only sun and steel will show you the path."
Beauty is absolutely terrifying to people because it highlights what is ugly.

Netrunner ::

Jaz sem razmišljal da bi imel svoj email strežnik na lastnem NAS-u vendar sem se na koncu raje odločil za plačljivo različico protonmail-a.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

XIIT ::

twom je izjavil:

Ok, sedaj vem vse kako lahko postavim svoj mail strežnik.
Še vedno pa ni bilo nobenega odgovora kam bi šel lahko na gostovanje.

Ker si ponudnika gostovanja omenil samo v naslovu, v nadaljevanju pa si pisal samo o postavljanju lastnega mail serverja.

infomaniak.com
21.96€/leto (z 22% DDV)
5 različnih uporabnikov

Če boš edini uporabnik, pa lahko pri infomaniaku vzameš kSuite (mail, shramba, office paket), ki je za prvega uporabnika brezplačen.
"Only physical beauty is the foundation for a true higher culture of
the mind and spirit as well. Only sun and steel will show you the path."
Beauty is absolutely terrifying to people because it highlights what is ugly.

Tidule ::

Jakkob je izjavil:

Office 365 ima omejitev za lastno domeno in sicer morw biti registrirana pri godaddy. (Lahko dw so že kaj spremenili)

Goggle workspace je ok storitev, dober spam filter (veliko boljši od MS) je pw google ... torej obdelava podatkov te ne sme skrbet.

Zoho je tudi eden večjih ponudnikov.

Če ti je važnen security pa lahko pogledaš za proton mail, tutanota...

Glede office 365 je workaround https://www.reddit.com/r/Office365/comm...

EjTi ::

Zanimivo, da imate toliko težav s spamom, blacklistami. Jaz imam svoj mail strežnik postavljen že kakih 8 let (Postfix, Dovecot, amavis, clamv, postfix.admin). Pred malo manj kot letom sem iz Google Apps Free prenesel še 3 glavne domene. Do sedaj z mali nekaj veliko težav ni bilo - samo enkrat, ko sem nadgradil Ubuntu Server na novo verzijo in je povozilo nastavitve.

Potrebno paziti, da imaš vse pravilno nastavljeno za pošiljanje, da tvoji maili ne gredo pri prejemnikih v spam. To stestiraš preko https://www.mail-tester.com/ da imaš score 10/10. Pri T-2 sem vzel statični IP in so mi uredili reverse DNS. Ostalo pa je stvar nastavitev.

Pri pošiljanju se zahteva avtentikacijo. Pri prejemanju pa, da ima pošilatel veljaven hostname, helo hostname, spf da in gre čez par glavnih spam list.
smtpd_client_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_rbl_client zen.spamhaus.org, reject_rhsbl_client dbl.spamhaus.org, reject_rbl_client truncate.gbudb.net, reject_rbl_client bl.spamcop.net, reject_rbl_client dnsbl-1.uceprotect.net reject_unauth_pipelining, reject_unknown_client_hostname
smtpd_helo_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_invalid_helo_hostname, reject_non_fqdn_helo_hostname, reject_unknown_helo_hostname
smtpd_sender_restrictions = reject_non_fqdn_sender, reject_unknown_sender_domain
smtpd_relay_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination
smtpd_recipient_restrictions = reject_non_fqdn_recipient, reject_unknown_recipient_domain, permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, check_policy_service unix:private/policy-spf

En kup mailov, ki se pošiljajo na moj strežnik, je zavrnjenih - od tistih, ki jih pošilja printer, od facebookmail.com, Amazon AWS, mojmojster.net, Lopolis (šola), spletne trgovine, idr. (so na Spamhaus listi ali pa imajo napačno nastavljen mail strežnik). Od kar sem prenesel iz Google Apps, sem si nastavil, da enkrat na teden dobim mail s statistiko (pflogsumm cron) in pogledam (okoli 10 do 20 vrstic - to je vse, kar gre čez spam liste), kaj je bilo zavrnjeno zaradi napačnih nastavitev strežnika in male pošiljatelje opozorim, kaj imajo napačno nastavljeno. Večinoma potem nastavitve popravijo. Spama skoraj ni - podobna količina kot je bilo na Google Apps.

pegasus ::

EjTi je izjavil:

Zanimivo, da imate toliko težav s spamom, blacklistami. Jaz imam svoj mail strežnik postavljen že kakih 8 let
Kjut. Jaz pa 23 let in se z onim blogom, linkanim gor, v celoti strinjam. V funkciji za prejetje maila je spremenljik, nad katerimi nimaš nadzora ... lahko da imaš srečo, da še lahko pošiljaš na kake gmaile in outlooke, lahko pa (kot vedno več ljudi) te sreče nimaš in ne moreš ukreniti čisto nič, da to spremeniš. Tako da ...
Če hočeš neko informacijo dostaviti z veliko gotovostjo, jo greš osebno povedat. Tudi papirnata pošta ni vredna zaupanja v teh časih ...

jukoz ::

pegasus je izjavil:

EjTi je izjavil:

Zanimivo, da imate toliko težav s spamom, blacklistami. Jaz imam svoj mail strežnik postavljen že kakih 8 let
Kjut. Jaz pa 23 let in se z onim blogom, linkanim gor, v celoti strinjam. V funkciji za prejetje maila je spremenljik, nad katerimi nimaš nadzora ... lahko da imaš srečo, da še lahko pošiljaš na kake gmaile in outlooke, lahko pa (kot vedno več ljudi) te sreče nimaš in ne moreš ukreniti čisto nič, da to spremeniš. Tako da ...
Če hočeš neko informacijo dostaviti z veliko gotovostjo, jo greš osebno povedat. Tudi papirnata pošta ni vredna zaupanja v teh časih ...

Realnost je pa taka, da ni tako hudo s temi filtri pri ponudnikih. Po mojih izkušnjah je najbolj pasji Google na zastonjskem Gmailu. Sicer po ene 500 poslanih mailih, poslanih in poklikanih da ni spam iz različnih računov, potem tudi ti maili pridejo normalno. Traja pa.

Je pa vprašanje, ali se moram sekirat če mi nekdo na gmail ne more sprejeti mojega maila. Banka (tako slo kot N26), amazon, ebay, druge random spletne štacune, zavarovalnice, firme vseh profilov, ...
dobijo moj mail brez težav. Če pa lokalni pridelovalec medu maila ne dobi, pa tudi šment.

Vsi, ki hostajo na Office 365 dobijo moje maile, pa so to male in velike firme, v Slo in v tujini (EU, CH in UK).

H` ::

Sysadmini, čeprav ste pridni, ste smešni.

Človek bi se rad ukvarjal z dodano vrednostjo, ne pa s samim seboj.
so be it

pegasus je izjavil:

EjTi je izjavil:

Kjut. Jaz pa 23 let in se z onim blogom, linkanim gor, v celoti strinjam.

Jaz pa ne. Ker imam svoj mail streznik leto manj kot on, pa nimam tezav, niti pri menjavi staticnih ipjev ne, tisti, ki sem ga dobil je bil na eni od javnih blacklist, lepo sem nastimal nanj reverse resolve, kontaktiral ownerja, v pol dneva sem bil dol iz liste. In to je edina tezava, ki se jo spomnim.

Vzporedno gonim tri domene, Moji emaili prihajajo kamorkoli, spama nimam, ... meni deluje b.p. Kaj so razni FUDerji tule in po netu zajebali, ne morem vedeti in me tudi ne zanima, se morate pa zavedati, da je ameriska internetna infrastruktura za koncne uporabnike tako v kurcu, da se da zajebati marsikaj (da sploh ne omenjamo, da jim blokirajo porte).

H` je izjavil:

Sysadmini, čeprav ste pridni, ste smešni.

Človek bi se rad ukvarjal z dodano vrednostjo, ne pa s samim seboj.

Nisem sysadmin, imam pa duso in je se nisem zamenjal za denarnico. In zavedam se, da je pojanje po shopping centrih zelo kilav hobi.

Zgodovina sprememb…

132552 je izjavil:

imam svoj mail streznik leto manj kot on, pa nimam tezav,
Well ... good luck.

pegasus je izjavil:

132552 je izjavil:

imam svoj mail streznik leto manj kot on, pa nimam tezav,
Well ... good luck.

Ne rabim. Preizkuseno deluje.

m0LN4r ::

Ja sej za hobby projekte pa kaksno manjso firmo je to cist kul.
Nasa firma je presaltala na MS Business ne samo za maile, ampak prakticno vse. Sharepoint, Intune, Teams Business, Office, Onedrive in in in za 20k zaposlenih.

Tistih nekaj evrov na mesec za office business standard pa tudi vsebuje marsikaj in ne samo ej bogi email server. Tisto je samo On Top.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Kaj sledi? Naročnina na ogrevanje sedežev v avtu? ;)

pegasus je izjavil:

Kdo se bo pa ukvarjal s tem, da bo moral posebej poskrbeti, da bo to v avtu, če bo nekoč želel vključiti /s

Baja ::

pegasus je izjavil:

cent po prejetem mejlu + spam filter $10/month :P

Najbolje, da začnemo z uporabo X.400 in MMSov.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cloud gostovanje e-pošte (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6013246 (12084) c3p0
»

Spam

Oddelek: Pomoč in nasveti
345990 (4447) Matko
»