» »

Delo na terenu

Delo na terenu

dfshihon ::

Pozdravljena skupnost,

Rad bi uporabil temo za deljenje informacij o delu na terenu, mnenja, vase izkusnje itd.

Ker je tezko kaj najti glede na to po forumih, ali bilokake specificne informacije o doticnem naslovu sem na novo odprl temo.

Delam ze nekaj let na terenu, ampak se mi vseeno tu pa tam pojavi misel o standardih, in ce sem dovolj poucen/seznanjen s to pozicijo zaposlitve in podrocja, odnosi in placa firma-zaposleni.

Clovek se velikokrat uci na napakah, ampak vcasih tudi z debatami, kot je ta. Namrec moj primer ki mi spodbudi misel je, da ze ko mislis da "sluzis malo vec", slisis od prijatelja da poznanec gre v Mehiko, in sluzi 10k na mesec, ali pa nekateri gredo domov po 3 tednih, drugi po 3 mescih, pa se mogoce zamislis, ce si pri pravi firmi, ali sem neumen, ali se nevem pogajat, ali kakorkoli ze, ali pa sem na dobrem, pa se mogoce ne zavedam, tudi ce vem odnosno pozname druge primere. Predvsem se gre za primerjavo podobnih izkusenj in primer kot je moj.

Skratka sam sem zadovoljen, ampak vseeno se vcasih pocutis da neves dovolj, ali se prepustis toku pa ne razmisljas o tem, saj sem zrtvoval kar nekaj let za to delo, pa si mislis ce sem tudi dobil nazaj toliko.

Smo pa podizvajalci za doloceno veliko firmo iz Avstrije, lastnik nase firme slovenec, imel firmo prijavljeno v Sloveniji, zdaj ze nekaj casa na Slovaskem. Delo so automatski trakovi, sestavimo projekt, zagon, testiranje, predaja. Se pravi vec ali manj si celo leto odsoten po razlicnih drzavah, krajsi in daljsi projekti. Delamo v povprecju 220 do 230 ur na mesec.

Zanima me predvsem kaksne so vase izkusnje z delom na terenu, placa, postavka, pravice, dolznosti, pogoji, pogodbe, delovna razmerja za tujino, zakoni, za podobna delovna mesta, od delavca do programerja, do nadzornega, vodja ekipe, malo za primerjavo, radovednost, informiranje.
  • spremenilo: dfshihon ()

sonar1 ::

dfshihon je izjavil:

Namrec moj primer ki mi spodbudi misel je, da ze ko mislis da "sluzis malo vec", slisis od prijatelja da poznanec gre v Mehiko, in sluzi 10k na mesec,

ja tako je. Dosti krat slišiš kok nekateri naredijo, samo mene nič ne gane kolko služijo.
Poznam pa precej Slovencev ki služijo ful dobro, v Sloveniji. To so ponavadi d.o.o. al s.p. (nekateri več kot miljon)

Če te zanima tujina, v Islandiji lovit ribe dobiš po 7-10.000€ , to dela moj dober prijatelj, mislim da niti srednje šole nima. Ni pa lahko delo. On dela mislim da ene 5 let in že nabral 200.000€ na računu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sonar1 ()

sonar1 je izjavil:

dfshihon je izjavil:

Namrec moj primer ki mi spodbudi misel je, da ze ko mislis da "sluzis malo vec", slisis od prijatelja da poznanec gre v Mehiko, in sluzi 10k na mesec,

ja tako je. Dosti krat slišiš kok nekateri naredijo, samo mene nič ne gane kolko služijo.
Poznam pa precej Slovencev ki služijo ful dobro, v Sloveniji. To so ponavadi d.o.o. al s.p. (nekateri več kot miljon)

Če te zanima tujina, v Islandiji lovit ribe dobiš po 7-10.000€ , to dela moj dober prijatelj, mislim da niti srednje šole nima. Ni pa lahko delo. On dela mislim da ene 5 let in že nabral 200.000€ na računu.

Ja saj nisem tako obremenjen, zbedira me pac za 5 min ko slisim kaj takega, pa razmisljam kako naprej.

Zanimivo. Ce me mine eltehnika bom razmislil hehe. To pa verjetno spada pod tezja fizicna dela, pa zgodnje ali nocne jutranje ure. Sem tudi slisal od znancev za delo na ladji in podobne, kjer dobijo od 6000eur naprej, ampak so pa tudi odsotni po pol leta itd..
To so bolj ekstremna dela ki zdrzis nekaj casa, pol pa te mine. Sploh ce imas druzino.

Ja saj nas direktor je tudi en izmed teh Slovencev, ki ma tak s.p., jaz sem imel v mislih bolj nas ostale navadne smrtnike.

Invictus ::

Edino pravilo,ki ga imam...

V tujini nikoli ne delam za Slovenca za slovensko plačo. Če si sam najdem posel, dobim bistveno več.

Je pa težko izven IZ branže, brez da se preseliš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ja se strinjam. pa vendar, včasih si kjer si, dokler je vredu, oziroma dokler ni.

Ja tako je, če nimaš kaj da te drži v Sloveniji, pač greš. Opisan primer je pač tedenski, mesečni odhodi.

lebang1 ::

Naše podjetje ima nek pravilnik o službeni poti:
https://ibb.co/rGns0sb
https://ibb.co/PcJCJK3

Sicer že nekaj let star.

Alien123 ::

sonar1 je izjavil:

dfshihon je izjavil:

Že? Misliš komaj? 5 let fizičnega dela, da komaj dobiš 1 sobno v lj? Pa to verjetno ni 168 ur na mesec delo.
Čas je bolj pomemben kot denar dečki

lebang1 je izjavil:

Naše podjetje ima nek pravilnik o službeni poti:
https://ibb.co/rGns0sb
https://ibb.co/PcJCJK3

Sicer že nekaj let star.

Hvala. Take pravilnike sem ze zasledil, oz sem seznanjen, ampak so namenjeni tipu dela, ko si vecino casa v drzavi sedeza firme, in si poslan v tujino za nekaj casa s poslovnega, delovnega razloga.

V mojem primeru nam delodajalec placa stroske nastanitve za cel cas trajanja projekta. Torej sem napoten v bilokatero drzavo za cas projekta, tj. mesec, 2, 3, tudi celo leto. Bolj me zanimajo specificni pravilniki za tak nacin dela. So kaksni pravilniki ki vzpostavijo minimalne zahteve plač, postavk, dodatkov, napotitve na delo (torej voznja iz Slovenije do drzave dela npr. 1000km), ali je to vezano na drzavo kam gres delat, ali stvar dogovora, pogodbe. Ceprav sem v tem ze nekaj casa, ne morem najti, podobnih primerov. Tudi pri drugih podobnih firmah ki jih srecam po tujini ima vsaka drugace.

Alien123 je izjavil:

sonar1 je izjavil:

dfshihon je izjavil:

Že? Misliš komaj? 5 let fizičnega dela, da komaj dobiš 1 sobno v lj? Pa to verjetno ni 168 ur na mesec delo.
Čas je bolj pomemben kot denar dečki

Res je. Cas je vec vreden.
Ampak ce je npr sel gor delat z 22 letom, pa ima pri 27 letih 200k svojega denarja je ze dosezek. Je pa res da je tudi riskantno, pa utrujajoce.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dfshihon ()

BorutO ::

Glej ... jaz sem tudi delal ogromno let po tujini, skoraj 10 let ... če danes pogledam, ogromno preveč.
Menjal kar nekaj firm, dokler nisem našel prave. Pred to "pravo" firmo sem imel same čudne delodajalce, da o raznih sodelavcih, ki so bili težki alkoholiki, džunkiji, z blokiranimi računi, težkimi odvisniki, kjer so ves denar sprašili že po pol meseca za kazinoje in kurbe in ni da ni. Tako dolgo sem menjal delodajalce, da sem našel normalno firmo, porihtano vse itd. Delali smo po celem svetu, še danes delajo. S to firmo sem bil v ZDA, v Kanadi, v Rusiji, po skoraj celi evropi itd. V teh 6ih letih, ko sem delal na tej firmi, sem največ delal v Angliji, potem v ZDA in na švedskem pa na finskem, zraven je še bila Nemčija, kjer je firma imela največ biznisa, ampak jaz nisem veliko delal tam. Kakor koli ... v firmi so se kdaj pa kdaj v teh letih tudi našli kakšni džunkiji in alkoholiki, ki jih je firma hitro odpustila.
Problem je edino pri tej firmi bil, da je direktor svojega prijatelja, ki mi je bil baulajter na zadnji baušteli tako zagovarjal, da sem imel že občutek, da sta toplovodna ... svojega najboljšega prijatelja je postavil za baulajterja, ko ni vedel niti v katero stran se vijak zategne, ni vedel niti enega tujega jezika vsaj osnovno itd. Tam mi je počil dekel in sem se skregal z njim, na koncu pa sem še direktorja poslal v tri krasne.

Glede plače ... noben ne dobi 10.000 eur na mesec, ko gre delat nekam na drugi kontinent. Vsaj preko slovenske firme ne. To še avstrijci ne zaslužijo. Že 5000 eur je vseeno že kar težko zaslužiti, če res nisi med najbolj iskanimi kadri. 10.000 eur bi lahko zaslužili samo kakšni programerji, ki nastavljajo kakšne robote v skladiščih kakšnih večjih trgovskih verig - avtomobilske firme imajo itak svoje programerje.

Jaz sem 8 let nazaj, ko sem nazadnje delal na tej dobri firmi, imel osnovno plačo 14 evrov na uro. Delal sem pa od ponedeljka do sobote od 7h-18h. V ZDA, kanadi in v Rusiji sem imel 2 evra več, ker sta bila druga kontinenta, kjer je firma imela tako politiko, da če si delal na katerem drugem kontinentu, so ti dali 2 evra več, če si pa delal v kakšnih skandinavskih državah, pa evro več. Potoval sem skoraj vedno z letali, razen v nemčijo in te bližnje države, stanoval skoraj vedno po hotelih, razen, če nas je na kakšni baušteli bilo veliko, potem je firma najela ogromno hišo z veliko sobami. Problem je edino bil, da sem bil kdaj od doma tudi po 2 ali pa tri mesece. Največ sem bil od doma v ZDA, kjer sem bil 6 mesecev v eno, pa skoraj nekaj istega na Finskem in Norveškem dobrih 5 mesecev v eno.

Sem slišal marsikdaj, da obstajajo v sloveniji še boljše firme, ampak ni nekega presežka, če nisi programer. Plače se skoraj povsod vrtijo isto - par eur gor ali dol.

Na zadnji firmi sem delal eno leto. Plača je bila 13 eur na uro po osnovi. Ni me toliko motilo, zato, ker sem pri tej zadnji firmi vsake tri tedne šel domov za par dni. Sreča je edino bila v tem, da je delodajalec tudi stalno delal zraven, kjer je bil na frišno zaljubljen in ni mogel biti predolgo brez svoje drage. :)

Jaz bi vsakemu mlademu, ki po končani srednji poklicni šoli ne ve kaj bi počel s svojim življenjem, priporočam, da gre delat v kakšno boljšo firmo, ki delajo po terenu - pa čim manj fizičnega. Prvo je denarja kar veliko, drugič pa, če veš zakaj hodiš na teren, ti bo denarja vedno ostalo ogromno. Marsikaj si boš lahko kupil.

Jaz sem takrat imel denarja kot perja. Sploh enega hipa nisem več vedel kaj si naj kupim. Sem šel v Merkurja recimo, pa vse, kar sem kje zagledal, ko je bilo par jurjev vredno, sem si rekel, da to vse lahko kupim takoj zdaj.

Danes na teren več ne bi šel. Tudi ko gledam za nazaj, najraje ne bi nikoli šel. Danes se čudim starim mačkom, ki tako delajo po terenu že 20 let ali pa več in se še kar niso naveličali.

Jaz bi na tvojem mestu, če nisi tako zadovoljen s firmo, iskal drugje. Ker delaš po terenu, itak kdaj pa kdaj na kakšni baušteli srečaš kakšne slovence, ki delajo za eno drugo firmo, pa malo sprašuješ o plačah, o firmi itd. Firm je po sloveniji, ki pošiljajo delavce na teren, eno malo morje. Problem je tudi, da je več kot polovica teh firm nategunskih. Sem že imel delodajalca, da sem mesec pa pol delal zastonj v Nemčiji. Pozabil tega ne bom nikoli, ampak kaj naj? Pljunil sem v roke pa drugje iskal.

In kaj sem od dela po terenu najbolj odnesel? To, da sem se tam zjebal do konca, od tega, da imam na hipe velike težave s hrbtenico, kar velikokrat na leto, do tega, da imam natrgan meniskus in me eno in drugo včasih tako boli, da obležim od bolečin in ne primejo nobene protibolečinske tablete ... Tisti denar je pa že zdavnaj izpuhtel. :) Zato sem si rekel, da jebeš tujino, važno je zdravje.

Hvala bogu, da imam družino, drugače bi še danes verjetno delal z zadnjimi atomi močmi po terenu. Ravno družina je bila tista, ki mi je dala znak, da je treba si najti eno normalno službo v sloveniji, kjer bo redna in bom vsak dan v stiku z njimi. Ker ko sem delal po terenu, sem z vsemi takratnimi šel narazen. Po terenu sem delal samo s tem namenom, da sem imel polno denarja in brezplačno potoval po svetu.

Aja, nekoč se je lahko še take firme preverjalo na Stop-neplačniki, kjer si lahko videl kako uspešno poslujejo ... ali so v rdečih številkah ali pa jim gre zelo dobro.

Recimo, nekoč sem na tej strani preveril enega delodajalca, ki je iskal delavce za v anglijo. Bil je v samih rdečih številkah, blokiranih računih itd ... Vseeno sem šel na razgovor, ker me je model zanimal kako izgleda in kaj ima za ponuditi. No, razgovor sva imela v gostilni, pripeljal se je s poršejem, plačo mi je pa ponujal 8 eur na uro za v anglijo, ker je rekel, da baje balkanci in poljaki delajo še za manj ... ok ... sem ga potem takoj vprašal kaj imam jaz z balkanci in poljaki in zakaj me primerja z njimi in ne z avstrijci ali pa z nemci, recimo ... :) Danes spletna stran stop-neplačniki več ne posodablja strani, zato je postala neuporabna. Kje lahko zdaj preveriš delodajalca kako posluje, ne vem.

Če te zanima, lahko vprašam kolega (bivšega terenskega sodelavca), če iščejo kaj delavcev. Trenutno je v ZDA že veliko let preko slovenske firme.

Mato989 ::

Borut hvala za te informacije vidim da je nekako tako kto sem jaz predvideval.

Sam nisem bil nikoli na terenu, so me pa dosti vabili... za PLC programerje itd... ampak sam sem pač imel eno pravilo, če grem delat na teren je moj pogoj 3x to kar dobim na TRR če delam v SLO in sem vsak dan doma...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Sam nisem bil nikoli na terenu, so me pa dosti vabili... za PLC programerje itd... ampak sam sem pač imel eno pravilo, če grem delat na teren je moj pogoj 3x to kar dobim na TRR če delam v SLO in sem vsak dan doma...

Good luck po ls stakimi pogoji.

Pravilo na zahodu je, če hočeš dobro plačo, moraš biti pripravljan potovati. Iti na teren... Razlike za inženirske poklice so tam od 50% (nemčija) do 100% (Velika Britanija). Plus plačani stroški in vse kar ti pripada po zakonu, seveda...

Takoj, ko izraziš željo, da ne bi potoval, se tvoja plača zmanjša za 30-50%.

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Good luck po ls stakimi pogoji.

Pravilo na zahodu je, če hočeš dobro plačo, moraš biti pripravljan potovati. Iti na teren... Razlike za inženirske poklice so tam od 50% (nemčija) do 100% (Velika Britanija). Plus plačani stroški in vse kar ti pripada po zakonu, seveda...

Takoj, ko izraziš željo, da ne bi potoval, se tvoja plača zmanjša za 30-50%.

Saj to nima veze, važno je moje subjektivno razmišljanje:

- Če imam možnost delat 99% časa od doma in zato dobim vsak mesec na TRR 1.550 EUR potem pričakujem sledeče:

1. Najmanj 50% več na TRR (brez potnih) da grem od dela od doma vsak dan na šiht
2. najmanj 3x toliko da grem na teren kjer me več tednov ne bo doma

Ampak mislim da nisi dobro razumel o čem jaz govorim, ti verjetno misliš to da greš X krat na leto k stranki na teren za nekaj dni... to je nekaj drugega... kot pa to da delaš 1 mesec v Nemčiji pol si pa 7 dni fraj... jaz govorim o sledečem primeru kot je tudi načeloma govora v tej temi.

Mislil sem vse opcije.

Variant imaš N:
- Vsak teden zjutraj letiš k stranki in si tam do četrtka (Nemčija - nekaj normalnega za IT storitveno firmo). V petewk se ponavadi piše dokumentaicja t.j. ne dela se nič :)).
- Greš za 3 tedne k stranki (ponavadi Bližnji vzhod), delaš vse dni, potem letiš domov za 1 teden (Velika britanija - čisto normalno).
- Greš dol za čas celega projekta, domov recimo 1x na 2 tedna, odvisno od povezav.
- Potuješ občasno, to gre bolj v skladu s kakimi predavanji, ki so zdaj večinoma remote.
- Delaš 40:60, 40% onsite, 60% remote. Nemčija je bila čisto O.K. s tem.
- Delaš 3 dni pri stranki, 2 dni od doma.

Dobesedno mi je Anglež rekel, da je ena od njegovih delovnih nalog, preverjati, da ima potni list vedno 3 zaporedne strani prazne (zahteva Južnoafriške Republike zaradi vize). Se je zgodilo dostikrat, firma dobila novo stranko, ko je zjutraj prišel v službo, so mu rekli, pojdi domov, spakiraj, ob 16:00 imaš letalo. In je šel... V Južno Afriko.

Invictus je izjavil:

Mislil sem vse opcije.

Variant imaš N:
- Vsak teden zjutraj letiš k stranki in si tam do četrtka (Nemčija - nekaj normalnega za IT storitveno firmo). V petewk se ponavadi piše dokumentaicja t.j. ne dela se nič :)).
- Greš za 3 tedne k stranki (ponavadi Bližnji vzhod), delaš vse dni, potem letiš domov za 1 teden (Velika britanija - čisto normalno).
- Greš dol za čas celega projekta, domov recimo 1x na 2 tedna, odvisno od povezav.
- Potuješ občasno, to gre bolj v skladu s kakimi predavanji, ki so zdaj večinoma remote.

Dobesedno mi je Anglež rekel, da je ena od njegovih delovnih nalog, preverjati, da ima potni list vedno 3 zaporedne strani prazne (zahteva Južnoafriške Republike zaradi vize). Se je zgodilo dostikrat, firma dobila novo stranko, ko je zjutraj prišel v službo, so mu rekli, pojdi domov, spakiraj, ob 16:00 imaš letalo. In je šel... V Južno Afriko.

Seveda, samo kolikor sem razumel se pogovarjamo predvsem o različici gasterbajterjev, torej o tem da delaš za tujino v smislu da hodiš v Nemčijo na bauštelo delat ali kaj podobnega... ali pa polagat elektriko, ali pa montirat linije itd... se pravi o temu tipu dela (ne nujno o tem delu)

Torej o sledečih opcijah:

1. V nedeljo zvečer ali pon zjutraj grete s kombijem v tujino in delaš do petka kjer prej zaključiš in kreneš domov (vsak vikend zjebano fraj)
2. Greš delat nekam za 21-45 dni nato fraj X dni ali teden in še kaj zraven...

BorutO je izjavil:

Glej ... jaz sem tudi delal ogromno let po tujini, skoraj 10 let ... če danes pogledam, ogromno preveč.
Menjal kar nekaj firm, dokler nisem našel prave. Pred to "pravo" firmo sem imel same čudne delodajalce, da o raznih sodelavcih, ki so bili težki alkoholiki, džunkiji, z blokiranimi računi, težkimi odvisniki, kjer so ves denar sprašili že po pol meseca za kazinoje in kurbe in ni da ni. Tako dolgo sem menjal delodajalce, da sem našel normalno firmo, porihtano vse itd. Delali smo po celem svetu, še danes delajo. S to firmo sem bil v ZDA, v Kanadi, v Rusiji, po skoraj celi evropi itd. V teh 6ih letih, ko sem delal na tej firmi, sem največ delal v Angliji, potem v ZDA in na švedskem pa na finskem, zraven je še bila Nemčija, kjer je firma imela največ biznisa, ampak jaz nisem veliko delal tam. Kakor koli ... v firmi so se kdaj pa kdaj v teh letih tudi našli kakšni džunkiji in alkoholiki, ki jih je firma hitro odpustila.
Problem je edino pri tej firmi bil, da je direktor svojega prijatelja, ki mi je bil baulajter na zadnji baušteli tako zagovarjal, da sem imel že občutek, da sta toplovodna ... svojega najboljšega prijatelja je postavil za baulajterja, ko ni vedel niti v katero stran se vijak zategne, ni vedel niti enega tujega jezika vsaj osnovno itd. Tam mi je počil dekel in sem se skregal z njim, na koncu pa sem še direktorja poslal v tri krasne.

Glede plače ... noben ne dobi 10.000 eur na mesec, ko gre delat nekam na drugi kontinent. Vsaj preko slovenske firme ne. To še avstrijci ne zaslužijo. Že 5000 eur je vseeno že kar težko zaslužiti, če res nisi med najbolj iskanimi kadri. 10.000 eur bi lahko zaslužili samo kakšni programerji, ki nastavljajo kakšne robote v skladiščih kakšnih večjih trgovskih verig - avtomobilske firme imajo itak svoje programerje.

Jaz sem 8 let nazaj, ko sem nazadnje delal na tej dobri firmi, imel osnovno plačo 14 evrov na uro. Delal sem pa od ponedeljka do sobote od 7h-18h. V ZDA, kanadi in v Rusiji sem imel 2 evra več, ker sta bila druga kontinenta, kjer je firma imela tako politiko, da če si delal na katerem drugem kontinentu, so ti dali 2 evra več, če si pa delal v kakšnih skandinavskih državah, pa evro več. Potoval sem skoraj vedno z letali, razen v nemčijo in te bližnje države, stanoval skoraj vedno po hotelih, razen, če nas je na kakšni baušteli bilo veliko, potem je firma najela ogromno hišo z veliko sobami. Problem je edino bil, da sem bil kdaj od doma tudi po 2 ali pa tri mesece. Največ sem bil od doma v ZDA, kjer sem bil 6 mesecev v eno, pa skoraj nekaj istega na Finskem in Norveškem dobrih 5 mesecev v eno.

Sem slišal marsikdaj, da obstajajo v sloveniji še boljše firme, ampak ni nekega presežka, če nisi programer. Plače se skoraj povsod vrtijo isto - par eur gor ali dol.

Na zadnji firmi sem delal eno leto. Plača je bila 13 eur na uro po osnovi. Ni me toliko motilo, zato, ker sem pri tej zadnji firmi vsake tri tedne šel domov za par dni. Sreča je edino bila v tem, da je delodajalec tudi stalno delal zraven, kjer je bil na frišno zaljubljen in ni mogel biti predolgo brez svoje drage. :)

Jaz bi vsakemu mlademu, ki po končani srednji poklicni šoli ne ve kaj bi počel s svojim življenjem, priporočam, da gre delat v kakšno boljšo firmo, ki delajo po terenu - pa čim manj fizičnega. Prvo je denarja kar veliko, drugič pa, če veš zakaj hodiš na teren, ti bo denarja vedno ostalo ogromno. Marsikaj si boš lahko kupil.

Jaz sem takrat imel denarja kot perja. Sploh enega hipa nisem več vedel kaj si naj kupim. Sem šel v Merkurja recimo, pa vse, kar sem kje zagledal, ko je bilo par jurjev vredno, sem si rekel, da to vse lahko kupim takoj zdaj.

Danes na teren več ne bi šel. Tudi ko gledam za nazaj, najraje ne bi nikoli šel. Danes se čudim starim mačkom, ki tako delajo po terenu že 20 let ali pa več in se še kar niso naveličali.

Jaz bi na tvojem mestu, če nisi tako zadovoljen s firmo, iskal drugje. Ker delaš po terenu, itak kdaj pa kdaj na kakšni baušteli srečaš kakšne slovence, ki delajo za eno drugo firmo, pa malo sprašuješ o plačah, o firmi itd. Firm je po sloveniji, ki pošiljajo delavce na teren, eno malo morje. Problem je tudi, da je več kot polovica teh firm nategunskih. Sem že imel delodajalca, da sem mesec pa pol delal zastonj v Nemčiji. Pozabil tega ne bom nikoli, ampak kaj naj? Pljunil sem v roke pa drugje iskal.

In kaj sem od dela po terenu najbolj odnesel? To, da sem se tam zjebal do konca, od tega, da imam na hipe velike težave s hrbtenico, kar velikokrat na leto, do tega, da imam natrgan meniskus in me eno in drugo včasih tako boli, da obležim od bolečin in ne primejo nobene protibolečinske tablete ... Tisti denar je pa že zdavnaj izpuhtel. :) Zato sem si rekel, da jebeš tujino, važno je zdravje.

Hvala bogu, da imam družino, drugače bi še danes verjetno delal z zadnjimi atomi močmi po terenu. Ravno družina je bila tista, ki mi je dala znak, da je treba si najti eno normalno službo v sloveniji, kjer bo redna in bom vsak dan v stiku z njimi. Ker ko sem delal po terenu, sem z vsemi takratnimi šel narazen. Po terenu sem delal samo s tem namenom, da sem imel polno denarja in brezplačno potoval po svetu.

Aja, nekoč se je lahko še take firme preverjalo na Stop-neplačniki, kjer si lahko videl kako uspešno poslujejo ... ali so v rdečih številkah ali pa jim gre zelo dobro.

Recimo, nekoč sem na tej strani preveril enega delodajalca, ki je iskal delavce za v anglijo. Bil je v samih rdečih številkah, blokiranih računih itd ... Vseeno sem šel na razgovor, ker me je model zanimal kako izgleda in kaj ima za ponuditi. No, razgovor sva imela v gostilni, pripeljal se je s poršejem, plačo mi je pa ponujal 8 eur na uro za v anglijo, ker je rekel, da baje balkanci in poljaki delajo še za manj ... ok ... sem ga potem takoj vprašal kaj imam jaz z balkanci in poljaki in zakaj me primerja z njimi in ne z avstrijci ali pa z nemci, recimo ... :) Danes spletna stran stop-neplačniki več ne posodablja strani, zato je postala neuporabna. Kje lahko zdaj preveriš delodajalca kako posluje, ne vem.

Če te zanima, lahko vprašam kolega (bivšega terenskega sodelavca), če iščejo kaj delavcev. Trenutno je v ZDA že veliko let preko slovenske firme.

Super zapis. Tudi sam sem že 10 leto za isto firmo, trenutno na Poljskem zaključujem projekt. Vidim da so podobne situacije bile, tudi mi smo imeli "različne" ljudi, malo se je očistilo to.

Saj to, se mi zdi da mnogo ljudi pa pač laže o plačah itd. saj sem vseeno v tem času spoznal pa slišal realnost.
Je pa res da če greš tako okrog, ali si resen imaš nekaj od tega, ali pa nisi pa nimaš čisto nič. Pred 10imi leti bi bil ful vesel kake 13eur postavke, začel sem pa s 7, kar je če zdaj gledam nazaj absurd. Odsoten bil mesec, včasih kaj več, pa dobil borih 1600eur. Ampak ko si mlad ne razmišljaš preveč o tem (bil sem 19), samo da dobiš več kot doma pa si nekako zadovoljen. Je pa res da sem pa vsaj dobil vedno plačo, pa vse stroške krite.

Npr naši nadzorni so Avstrijci, ki pa vem da so imeli po 9 do 10k eur plače po Mehiki pa ZDA, tam smo tudi bili skupaj. Ampak po stroških in davku ki ga Avstrijci morajo plačat od teh dnevnic, jim je ostalo mogoče cca 5k. Kar je relativno dobro še vedno, glede na to da nič ne delajo ekstra. Po EU ima glavni nadzorni okrog 5500 bruto. Je pa avstrijska firma.

PLC programerji pa pridejo na koncu projekta za 2, 3 tedne, ampak sem tudi slišal da so manj plačani kot mi ki smo izvajalci.
Za primer, moja povprečna plača zadnje 3 leta se giblje na 4000eur.

Na srečo ni nekaj fizično zahtevno delo, pa veliko je dela z računalnikom zraven, najbolj je faktor družina itd, kot vedno, odsotnost.

Kako je pa pogodba bila sestavljena, osnovna bruto plača, plus dodatki, dnevnice, odhodi domov dogovorjeni vnaprej?

Mato989 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Mislil sem vse opcije.

Variant imaš N:

Seveda, samo kolikor sem razumel se pogovarjamo predvsem o različici gasterbajterjev, torej o tem da delaš za tujino v smislu da hodiš v Nemčijo na bauštelo delat ali kaj podobnega... ali pa polagat elektriko, ali pa montirat linije itd... se pravi o temu tipu dela (ne nujno o tem delu)

Torej o sledečih opcijah:

1. V nedeljo zvečer ali pon zjutraj grete s kombijem v tujino in delaš do petka kjer prej zaključiš in kreneš domov (vsak vikend zjebano fraj)
2. Greš delat nekam za 21-45 dni nato fraj X dni ali teden in še kaj zraven...

Ja bolj je bilo mišljeno tak način dela, pa vendar ni nič narobe če se tudi omenja kakšno drugo terensko delo za primerjavo.
Informativno, komur koli pride prav.
So pa te najhujše, ko neke ljudi firma natlači v kombi po 8, pa se vozijo 1000km, pa so tam 2 mesca, obupno, že tu bi morali imeti dodatek na oddaljenost, pa vsaj če si tam tako dolgo, nekaj zraven. Kolikor vem večina firm to nič ne izplačuje.

Če si dlje kot 14 dni službeno odsoten, je bil včasih dodatek za odtujenost od družine, al kako se mu je že reklo...

miha98 ::

Za preverjat delodajalce obstaja spletna stran, ki se ji reče companywall. Tam jaz redno preverjam promet in dobiček haha :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Terensko delo - lasten avto? Sprejeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8410002 (4131) nejc_nejc
»

Družina in službena potovanja (strani: 1 2 )

599196 (4625) tony1
»

Terensko delo v tujini [Plačilo]

313665 (2999) damirj79
»

Vrnitev iz tujine (strani: 1 2 3 )

11924918 (19799) dope1337
»

Delo na terenu-priucitev