» »

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

NVIDIA GeForce RTX 50 (Blackwell)

Temo vidijo: vsi
««
28 / 30
»»

yayo ::

scipascapa je izjavil:

in zakaj bi jo sploh hotel imeti?

:)) za super duper 4k izkušnjo seveda. Msrp pa pozabite. Never again.( V smislu do naslednje generacije.)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

Jarvice ::

In zakaj nimamo MSRP?

Zaradi takšnih kot si ti, ki bi zdaj takoj kupil 5080 za 1450€.
AMD Ryzen 7 5800X3D - Gigabyte B450 Aorus Elite - MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X
G.Skill 32GB 3600 - Be quiet! Straight Power 11 850 - Be quiet! Pure Base 500DX
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5

Robert_S ::

Na voljo jutri , gremo , akcija :))

https://www.mimovrste.com/graficne-kart...

48 x 103,82€

Best deal ever 8-)
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5

FlyingBee ::

Če se ne bi talile, zakaj ne.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

_Denny_ ::

Nimaš boljšega - stvar je že zastarela, a še vedno plačuješ. Ali pa se vžge/stali in naši prijazni servisi (ki tako veselo v telefone podtikajo vodo, pravijo kako ljudje ne znajo hoditi, ipd.) to označijo kot posledico nepravilne uporabe ter zavrnejo garancijo, obrokov pa še je 30+ :))

Osebno ne kupim čisto nič na obroke. Če mi ni mogoče plačati v celoti, sem pač brez dokler ni dovolj denarja na računu oz. vzamem cenejšo varianto.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Horzen ::

Robert_S je izjavil:

Na voljo jutri , gremo , akcija :))

https://www.mimovrste.com/graficne-kart...

Joj ko je grda, kak dizajn to delajo. povrh so kr trimo panel dal... svašta

Jaz na roke te lukne v pleh zvrtam, z pilo šlic nardim, noter en 3v RGB trak po celi dolžini, na kolenu pleh prepigam in z penzlom pofarbam... pa bo še vedno lepše kot ta gravž od grafe... fuj

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Horzen ()

Tokrat bo res edina rešitev 9070 serija konkurence.
New Sphincter Kvartet:

Magic1 ::

Ki seveda ne bo rešitev, s vojimi 10% cenejšimi opcijami, ki bo imela dosti slabšo implementacijo upscalinga.
Magic

scythe ::

FlyingBee je izjavil:

Če ne bodo spremenili napajalnega priključka, tudi 9070 ne bo rešitev.
X870 | 9800X3D | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Lep fail
First GeForce RTX 5080 discovered with 104 ROPS, 8 missing in action

Matr, se 3mlrd na q jim ne prinese brige.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: FlyingBee ()

GrimReaper3 ::

Magic1 je izjavil:

Ki seveda ne bo rešitev, s vojimi 10% cenejšimi opcijami, ki bo imela dosti slabšo implementacijo upscalinga.

-10% kaj, uradni MSRP? To res ne more biti bolje, ker jaz kar drugega kot $499/649 ne vidim, tako da verjetno tudi pri AMD nimajo neke boljše rešitve.
Ampak kaj pa če bo cena na trgu pri AMD toliko boljša? $500 proti $750 in $650 proti $1000 je pa že kar razlika. Čez pol leta bodo šle cene RTX 50 seveda dol, ampak še vedno ne toliko, da bi bile bolj racionalen nakup kot 9070, pač od 5070 Ti naprej bo še en čas vse za AI trg.
Če bo res tako kot sem napisal je to -33% in ne -10%. Čez 6-12 mesecev pa še vedno enih -20-25%. Potem pa itak že pride refresh RTX 50.

Jaz nisem tako pesimističen kot večina interneta, ker AMD tega ne more zajebati pa če bi hotel.

Zgodovina sprememb…

Kako ne morejo? Lahko dajo MSRP 499/649$ ceno pa ti to nič ne pomaga, če prepustijo končnim izvajalcem, da določijo svojo končno ceno in jim zagotovijo le malo čipov? Jaz mislim, da bodo cene v EU od 650€/850€ in potem bodo presenečeni zakaj folk ne navali. To pomeni, da bo kakšna boljša verzija 9070 700€+, 9070xt pa skoraj jurja. Seveda je tudi vprašanje, kaj bodo naredili dobavami RX7900.
Magic

yayo ::

Morda bo koga zanimalo. Glasnost, coilwhine ipd. pri različnih modelih.
https://www.hardwareluxx.de/community/t...

IvoJan ::

scythe je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Če ne bodo spremenili napajalnega priključka, tudi 9070 ne bo rešitev.

AMD Radeon RX 9070 XT uporablja 2x8pin
|TUF X670E plus WIFI|9800X3D|arctic LF3 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Skyman ::

endelin ::

Dobra cena. 5080 za ceno 50708-)

Si mislil 4090?
Magic

The flagship RX 9070 XT delivers up to 42% better performance than the Radeon RX 7900 GRE at 4K resolution across a test suite of over 30 games, with the standard RX 9070 showing a 21% improvement in the same scenario.
New Sphincter Kvartet:

djgregec ::

Sem priklopil RTX 5080 in zadnji driverji imajo še kr nekaj težav... Najprej sem dobil med installacijo driverjev black screen in sem moral drug monitor priklopit, da sem sploh prišel do slike, imajo težave s Hz in tudi zvok na 240hz preko DP ne deluje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: djgregec ()

Super je imet latest and greatest, ampak kdor si res želi samo pc gaminga, lahko za 600 eur dobi cel PC, ki bo na 1080p poganjal vse tekoče.
P: Računalnik Gamer
New Sphincter Kvartet:

FlyingBee je izjavil:

Super je imet latest and greatest, ampak kdor si res želi samo pc gaminga, lahko za 600 eur dobi cel PC, ki bo na 1080p poganjal vse tekoče.

Jaz osebno obžalujem da sem svojega sploh sestavil lani. Sami problemi, potem se pa slikaj z vsako komponento posebej, na vsaki lahko gre kaj narobe, pa za-j še ostale...

Najbolj me boli ker sem kupil za 200+ € plato. Če bi dal še enkrat tolk bi vsak dobil nekaj, tako pa dobiš bios z nekimi xyz nastavitvami da je treba za vsak update doktorat delat. Drugi po forumih pa z default nastavitvami out of the box derejo benchmarke... z 10-20°C hladnejšim temperaturam.

Prej sem vedno kupil pre-built, pa potem samo grafo in napajalnik menjal in je PC vedno trajal in vse delalo več ali manj BP. Mogoče so pa te moderne komponente na sploh en rang slabše. Ne vem. Star komp še vedno raztura, tistih par framov več z RTX je whatever. Tole da so hitrejši procesorji, rami, grafe, diski,... ne pretehta pomanjkanje kvalitete in zanesljivosti.

Peak gaming se je zgodil kakih deset let nazaj.

Mr.B ::

Če kljub vsem temu sranju, AMD sedaj uspe zasrati...:)):)):)). Majke mi moraš potem res pasti...
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

IvoJan ::

Horzen je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Jaz osebno obžalujem da sem svojega sploh sestavil lani. Sami problemi, potem se pa slikaj z vsako komponento posebej, na vsaki lahko gre kaj narobe, pa za-j še ostale...

Najbolj me boli ker sem kupil za 200+ € plato. Če bi dal še enkrat tolk bi vsak dobil nekaj, tako pa dobiš bios z nekimi xyz nastavitvami da je treba za vsak update doktorat delat. Drugi po forumih pa z default nastavitvami out of the box derejo benchmarke... z 10-20°C hladnejšim temperaturam.

Prej sem vedno kupil pre-built, pa potem samo grafo in napajalnik menjal in je PC vedno trajal in vse delalo več ali manj BP. Mogoče so pa te moderne komponente na sploh en rang slabše. Ne vem. Star komp še vedno raztura, tistih par framov več z RTX je whatever. Tole da so hitrejši procesorji, rami, grafe, diski,... ne pretehta pomanjkanje kvalitete in zanesljivosti.

Nevem no, takih problemov se nisem imel pa sestavljam svoje PCje ze cca 20 let.
|TUF X670E plus WIFI|9800X3D|arctic LF3 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Furbo ::

Horzen je izjavil:

(pre)drago plato kupit je oslarija, za 200€ več vzameš toliko boljši procesor, pa sploh ni treba navijat.
Jaz sem jo samo enkrat, pa je crknila prej kot vse ostale.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

IvoJan je izjavil:

Gledam na you-tubi pa model z multimetrom zadaj po plati čekira kaj je nastavu. Moreš met workshop z osciloskopom, pa še gasilni aparat ka bi mel pr roki v 2025.

Izrazi v BIOS-u kot so: Extra Turbo, Turbo, Performance, ... Kaj to sploh pomeni???
Številke, enačbe in pa grafi z enotami, bi bili na mestu da veš kaj pričakovati.

Že po defaultu z tovarniškimi nastavitvami znajo brickat kaj. Sploh pri Intel-u.

mtosev ::

Koliko dolgo bodo trajale te nore cene za 5080/5090? Na Finskem sem našo ROG Astral rtx 5090 za 3040EUR.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

pegasus ::

Dokler ne pridejo 6090, ki bodo definirale novo norijo. Potem bodo cene za 5090 izgledale normalno.

Jaz pa pravim, da bo takšno stanje s grafičnimi, dokler se ne boste močno bali za službo. Do takrat bo pa AI glavni fokus, zadost folka pa loaded, da lahko nvidia fura tudi v consumer segmentu more you buy, more you "save".
Magic

Wrop ::

Imaš prav. Bolje sedaj dat 4k in imaš dve leti mir, kot čakat dve leti in potem dat 5k za 6090. :))

pegasus ::

Boljš da ne veste po kolk so nvidia datacenter karte :))

scipascapa ::

po nekaj 100k ali milion.

Koga briga koliko pridejo data center grafike.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Bellator ()

Na koncu tudi tebe, ker Nvidia kot monopolist ne bo tebi prodajal grafične za jurja, če lahko podoben čip prodaja datacentru za 10X+.
Magic

Mah 3jurje za top graficno. Valda se najde teh nekaj ljudi na svetu ki kupi eksklizivno zalogo ... plus skalperji

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

DarwiN ::

Teoretično lahko ta AI norija traja samo 1 generacijo. Trenutno je namreč tako AI kot Gaming na 4nm procesu in se "tepeta" za isti silicij.. Gaming seveda izgubi v tem dvoboju..

V prihodnje se zna izoblikovat scena, kjer bo AI vedno 1 korak spredaj, ko gre za litografijo.. AI 3nm, Gaming 4nm. Potem gre AI na 2nm, Gaming na 3nm.. Tako si ne bosta skakala v zelje in bo ostalo več silicija za gaming.

Ampak najprej se mora izoblikovat ta hierarhija.. AI mora prehitet Gaming na tej "silicijevi avtocesti". In ravno to se dogaja s 50 serijo, ki predstavlja stagnacijo. Gaming je obtičal na 4nm, proti koncu leta pa naj bi izšle Rubin AI kartice na 3nm procesu. Takrat se bo lažje zadihalo in tudi SUPERCE skoraj zagotovo pridejo v ~Q1@2026.. Potem leta 2027 pa gaming prevzame 3nm rezine, AI pa preide na 2nm.

Zato je tudi veliko vprašanje, kako bo z zalogo 9070 serije, ki tudi odžira 4nm silicij.. In ne le to - pravzaprav je še bolj škoda tega silicija za neko usrano inferiorno tehnologijo, a ne? Predvidoma inferiorno!

Prvotna pošiljka 9070 kartic bi sicer morala bit malo večja, glede na to, da jih je AMD že januarja pošiljal prodajalcem.. Vprašaje pa, kako bo, ko bodo ljudje to zalogo razgrabili.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Nimaš kam dost več prehitevat. Na 3nm se bo nehalo zmanjševanje. Se bo pa lahko izbošljševal izplen in posledično delalo lahko večje čipe. Samo vprašanje ali je to sploh smotrno, ali ni bolj it AMD varjanto v sestavlanju čipov.
Magic

RedDrake ::

IvoJan je izjavil:

Horzen je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Najbolj me boli ker sem kupil za 200+ EUR plato. Če bi dal še enkrat tolk bi vsak dobil nekaj, tako pa dobiš bios z nekimi xyz nastavitvami da je treba za vsak update doktorat delat. Drugi po forumih pa z default nastavitvami out of the box derejo benchmarke... z 10-20°C hladnejšim temperaturam.

Jaz pa sestavljam PCje že precej več kot 25 let pa sem imel take težave non stop. Kupil prvi CD pekač leta '97?, ni delal v mojem PC-ju, kljub standardnemu IDE priklopu. Kupil GF2MX leta 2000, dosegal subpar rezultate glede na vse teste vseh revij. Menjal več plat (z raznimi chipseti), OS-e, ipd, ampak je bilo pač zakleto. Pa kasneje še marsikaj, kar bi "moralo" delovati, niti pod razno ni. Tudi top end komponente dostikrat. To je pač ta PC compatible. V teoriji vse tipi topi in kompatibilno, v praksi se pa vidi zakaj apple dosega boljše rezultate tudi na enakem HW-ju (dokler je bil še intel v igri).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

DarwiN ::

Magic1 je izjavil:

Nimaš kam dost več prehitevat. Na 3nm se bo nehalo zmanjševanje. Se bo pa lahko izbošljševal izplen in posledično delalo lahko večje čipe. Samo vprašanje ali je to sploh smotrno, ali ni bolj it AMD varjanto v sestavlanju čipov.

Je še nekaj rezerve.. TSMC ima že izdelan A16 proces, do leta 2030 pa A10 (1nm). Dalje pa who knows. Se pa napredek upočasnjuje. To pa je bolj ali manj jasno, indeed.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Mr.B ::

DarwiN je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Je še nekaj rezerve.. TSMC ima že izdelan A16 proces, do leta 2030 pa A10 (1nm). Dalje pa who knows. Se pa napredek upočasnjuje. To pa je bolj ali manj jasno, indeed.

Da če predstvljha večino velikosti čipa AI, potem res... Sej razumeš vse te memory compresije , fake frame itd, so večinoma tam, ker se ne ve kaj bi s toliko specifično nameskih tranzistorjev....
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

bm1973 ::

Pač treba si je izmisliti nekaj novega, ponucati silicij, ker je tehnologija precej izkoriščena do konca.

LeQuack ::

A z DLSS lahko tudi kripto minaš 4x hitreje?
Quack !

jep, dobiš več BCjev :D

GrimReaper3 ::

scipascapa je linkal, da bomo vedeli za nazaj:
5070 Ti - 4 modeli 4089-1099EUR, Palit GameRock in GameRock OC, MSI Ventus 3X OC in Gigabyte Gaming OC
5080 - 2 modela 1599-1639EUR, MSI Ventus 3X OC White in MSI Ventus 3X Plus OC

Za 5070 Ti sploh ni tako slaba cena, pač zamenjava za 4080 SUPER, ki so bile H2 2024 tudi 1100EUR. Sploh če bo 9070 XT 850EUR, 250EUR Nvidia davka niti ni toliko, ko si enkrat na okoli jurja. Ampak jaz osebno trenutno ne vem kje bi napraskal toliko denarja. Če bi imel viška kot sem imel začetek 2022, ko sem kupil 4090, potem pa sigurno.
Za 12% hitrejši GPU pa sam ne dam več kot 20% več kar je 1300EUR.

MSI Ventus 5070 Ti je prodanih že 160. Hm, ti Nemci verjetno vedo nekaj kar jaz ne vem, ker ta je najslabša, celih 41 dB:
https://www.techpowerup.com/review/msi-...
Saj vem da Gigabyte naj bi imel neke fan reving probleme, ampak jaz jih na 4090 Gaming OC nisem imel. Pa Palit naj bi imel probleme z rattling fani, to sem imel jaz na 4080 in te tudi jaz ne kupim več. Ampak je pa res hladna in tiha, tako da če ne bi bilo druge, bi se pa tudi lotil menjave ventilatorjev.

Zgodovina sprememb…

Furbo je izjavil:

(pre)drago plato kupit je oslarija, za 200€ več vzameš toliko boljši procesor, pa sploh ni treba navijat.
Jaz sem jo samo enkrat, pa je crknila prej kot vse ostale.

Sej to hočem povedat. Gledal sem YouTuberje in vsi so govorili kako draga plata nima smisla. Sestavu sem si comp bl za gušt. Pač nekej dnarja je blo viška pa sem na PC ponucal. Izbral mid to top shit komponente, kar sem našel, okranclal ga po svojem okusu od inside out. V zameno sem dobil trajnostni projekt z samimi problemi in občasnim igranjem kake igre. Zraven igrce pa vsi možni senzorji up, ker itak spet testiraš, da ne bo kej explodiralo.

Dostikrat se vprašam, zakaj ni katera komponenta recimo 25 ali 50€ mogoče celo 100€ dražja pa narejena tako kot se spodobi, namesto tega dobiš neki na pol funkcionalen zmazek.

Nekatere stvari pač požreš ker se ti pač ne da vsega skupaj ponovno razšraufati in testirati...

https://www.proshop.fi/Naeytoenohjaimet...
3049.90€ ROG Astral GeForce RTX 5090 na Finskem. Imam frenda na Finskem in ko bom kupoval nov komp ga lahko zaprosim, da mi kupi in pošlje grafično kartico.

Wow hudo:))

rkobarov ::

Vse do Nvidia 1070 sem kupoval mid-range grafične kartice. Spomnim se, da je takrat nastopila prva mining norija, cene so poletele, in moral sem čakati na padec kriptovalut.

Ko sem nadgradil na 3080 Ti, je prišla nova mining manija. Ko je trg padel, sem jo končno dobil po razumni ceni. Zdaj pa je prišel AI, in cene gredo spet samo navzgor.

Ko sem sestavljal svoj prvi PC (Pentium 3) leta 2000, je bilo vse precej enostavnejše – vse do leta 2008, ko je prišel Crysis 😆.

Imam občutek, da bo vsako leto slabše.
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

MSRP RTX 5090 je 1999$ in ljudje orinirate na 3000€ za 5090 8-O:))
««
28 / 30
»»